Gemeente Utrecht overweegt het tijdelijk uitschakelen van laadpalen

De gemeente Utrecht overweegt om de laadpalen voor elektrische auto's gedurende bepaalde dagdelen helemaal uit te schakelen. De maatregel zou volgens GroenLinks-wethouder Lot Van Hooijdonk moeten zorgen voor meer ruimte op het volle stroomnet.

In een debat over netcongestie droeg Van Hooijdonk het idee aan, schrijft RTV Utrecht. Er wordt dit jaar al geëxperimenteerd met het terugschroeven van het vermogen van de gemeentelijke laadpalen in de middag en vroege avond. De wethouder stelt nu voor om de laadpalen helemaal uit te schakelen tussen 16.00 uur 's middags en 21.00 uur 's avonds.

Van Hooijdonk zegt erover na te denken om alsnog stroom aan te bieden via gemeentelijke laadpalen voor ev-eigenaren die het dringend nodig hebben, maar dan wel tegen een hoger tarief. Hoe hoog dat tarief dan moet zijn, is nog niet duidelijk. Een deel van de gemeenteraad steunt de plannen. De stad heeft al een millieuzone waarin dieselauto's worden geweerd.

Door Loïs Franx

Redacteur

15-03-2024 • 19:45

613

Submitter: Zeror

Reacties (612)

612
587
223
4
0
248
Wijzig sortering
Knap, doordacht beleid hoor van Gemeente Utrecht: eerst iedereen aan de electrische auto en dan de infrastructuur niet op orde hebben…
De reacties zijn eveneens kortzichtig. Ik vermoed dat nog geen tiende deel van de klagers hier weten hoeveel gezondheidsschade de (onzichtbare) uitstoot ongeveer met zich meebrengt.
A 2022 review concluded that air pollution was responsible for 6.67 (5.90–7.49) million premature deaths in 2019. [...] Causes of deaths include strokes, heart disease, COPD, lung cancer, and lung infections.
Van hartkwalen tot longproblemen, het is niet met het blote oog duidelijk dat dit soort dingen veroorzaakt of versterkt worden door de troep in de lucht. Pas met gedegen onderzoek is dat oorzakelijk aantoonbaar, dus ik kan begrijpen dat de meeste mensen het niet weten en kunnen afwegen tegen de nadelen van enkel 's nachts en 's ochtends kunnen laden

(En daarnaast heb je natuurlijk nog de klimaatimpact, maar het aantal potentiële slachtoffers daarvan (als we niks doen) is nu moeilijker te voorspellen dan simpelweg het effect meten die uitstoot op dit moment al heeft.)

Daarnaast hebben verschillende mensen natuurlijk verschillende afwegingen. Als je ziet hoeveel jongeren alsnog aan roken beginnen en hoeveel mensen graag SUV's rijden, snap ik ook best dat er een groep is die het wél weet en toch liever bezine blijft rijden. Ik zou echter hopen dat die afweging dan beschreven wordt in plaats van inhoudsloze kreten over de vermeende kortzichtigheid van de gemeente

Edit: bronvermelding van het citaat bijna vergeten: https://en.wikipedia.org/wiki/Air_pollution

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 22 juli 2024 14:40]

Ik denk dat dit twee kanten op werkt. Er staan ook net zoveel kortzichtige reacties tegenover die even vergeten welke impact op andere vlakken heeft.
Ja dat is ook wat ik bedoel met afweging inderdaad, alles heeft twee kanten. Ik zou echter hopen dat die afweging dan beschreven wordt in plaats van inhoudsloze kreten
Van hartkwalen tot longproblemen, het is niet met het blote oog duidelijk dat dit soort dingen veroorzaakt of versterkt worden door de troep in de lucht. Pas met gedegen onderzoek is dat oorzakelijk aantoonbaar, dus ik kan begrijpen dat de meeste mensen het niet weten en kunnen afwegen tegen de nadelen van enkel 's nachts en 's ochtends kunnen laden
Dat is een risico dat je persoonlijk niet echt kan aanpassen door veel geld in een EV te steken natuurlijk. Dat komt meer van de maatschappij af. Je kan een heleboel investeren in een EV maar je aandeel aan de uitstoot is zo laag dat je er aan ziektekans niks van merkt. Daardoor ontbreekt de persoonlijke impuls.

Daarentegen rijden mensen die SUV omdat het hun overlevingskans wél direct beinvloedt in het geval van een botsing. Ik hou ook niet van SUV's maar er is een reden dat mensen met die tanks op de weg rijden.

Als je het wil stimuleren dan moet je zorgen dat het een aantrekkelijke oplossing is. Beknibbelen op de palen is dan geen goede optie. Pak dan wat anders. En investeer aan het net. Want de EV's die er nu rijden zijn een fractie van wat er aan zit te komen en zijn bovendien vooral van mensen die zelf panelen hebben liggen.

Vergeet ook niet dat mensen ergens aan dood zullen gaan. De meesten van die doden zijn oude mensen die anders wel aan iets anders doodgegaan waren. En die hebben ook vaak niet bepaald gezond geleefd natuurlijk (tot 40 jaar geleden rookte iedereen). Ons milieu is een van de besten op de wereld, juist door de veel beklaagde (door de boeren bijvoorbeeld) regeltjes.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:40]

Je kan een heleboel investeren in een EV maar je aandeel aan de uitstoot is zo laag
Dan is het maar wat goed dat de gemeente Utrecht ermee bezig is en het bericht niet over een individu gaat
Vergeet ook niet dat mensen ergens aan dood zullen gaan. De meesten van die doden zijn oude mensen die anders wel aan iets anders doodgegaan waren.
Als iemand aan longkanker sterft na een levenlang roken, zeggen we niet ook "anders was xij statistisch over 10 jaar wel tegen een boom aangeknalt of had van fastfood een vaatziekte gekregen, hoezo zouden we roken moeten ontmoedigen?" Luchtvervuiling is een van de grootste doodsoorzaken, en jouw mening bij het lezen van die informatie is dat het niet uitmaakt omdat je toch altijd wel sterft? Ik snap dat het moeilijk is een mening bij te stellen, maar als ik Wikipedia's bron erbij pak klinkt het toch wel als een serieus ding dat (vergeleken met de andere benoemde oorzaken) flink onderbelicht is:
The impact of pollution on health remains much greater than that of war, terrorism, malaria, HIV, tuberculosis, drugs, and alcohol, and the number of deaths caused by pollution are on par with those caused by smoking
Dan is het maar wat goed dat de gemeente Utrecht ermee bezig is en het bericht niet over een individu gaat
Nope de gemeente Utrecht is juist met het omgekeerde bezig. Namelijk het ontmoedigen van EV gebruik door het opladen te bemoeilijken.
Luchtvervuiling is een van de grootste doodsoorzaken, en jouw mening bij het lezen van die informatie is dat het niet uitmaakt omdat je toch altijd wel sterft?
Het is iets dat aangepakt moet worden maar in Nederland doen we het al heel erg goed op dat gebied. Die doden zijn vooral in het buitenland en als het lage niveau mensen in Nederland raakt dan zijn ze echt al erg ver heen.
Nope de gemeente Utrecht is juist met het omgekeerde bezig.
Context. Dit is waar ik op reageerde / waar deze subthread mee begon:
doordacht beleid hoor van Gemeente Utrecht: eerst iedereen aan de electrische auto
Dat ze vervolgens tegen limieten aanlopen is inderdaad een probleem, maar het is niet zo dat de gemeente het mensen wíl afraden
Het feit dat de mensheid niet kan accepteren dat mensen doodgaan is 1 van de belangrijkste redenen dat er een klimaatprobleem is (evenals vele andere problemen gerelateerd aan te veel mensen).

Fossiel rijden is op de uitstoot na nog altijd de beste keuze. Je zou het eens moeten omdraaien. Stel we leven in een wereld waar de huidige staat van electrisch rijden de normaal is, en een fabrikant introduceert de diesel:
We hebben een prachtige nieuwe techniek die een vloeibare brandstof genaamd diesel gebruikt in plaats van opgeslagen stroom. Dit voertuig heeft maar een 70 liter tank nodig die veel minder ruimte en gewicht inneemt dan de accu's in de huidige vervoermiddelen. Het vullen van deze tank gaat in 5 minuten en je kan er dan vervolgens wel 1.500 km mee rijden voordat je hem opnieuw hoeft te vullen. Dat is even wat anders dan de 100km bereik die je nu in 5 minuten bij laadt. Door de krachtige motor, is het voertuig in staat aanhangers van groot gewicht te trekken (waarvoor zelfs een aanvullend rijbewijs nodig zal zijn)

Ik denk dat men in de rij staat voor de diesel. Ik denk dan trouwens ook dat de verkoop veel sneller gaat dan het distributie net voor de brandstof groeit, waardoor soortgelijke problemen als nu ontstaan. De huidige staat van het electrischiteitsnet is natuurlijk een lachtertje en geeft aan dat de energietransitie gestuurd wordt door incompetente mensen met een veel te eenzijdig blik waardoor ze het totaalplaatje even over het hoofd gezien hebben..

Uiteindelijk is het klagen over dit soort ideeen vaak een mindset probleem. Mensen denken nog steeds dat "de tank" altijd vol moet zijn, ook al rijdt men op een gemiddelde dag <100km. Hierdoor is de verwachting dat de accu altijd snel en volledig vol geladen moet zijn, terwijl 30% al ruim voldoende is voor normaal gebruik. In zoverre hoeven laadpalen dan ook echt niet 24/7 vol vermogen te laden. Een beetje vertrekplannen doet al wonderen.
Uiteindelijk is het klagen over dit soort ideeen vaak een mindset probleem. Mensen denken nog steeds dat "de tank" altijd vol moet zijn, ook al rijdt men op een gemiddelde dag <100km. Hierdoor is de verwachting dat de accu altijd snel en volledig vol geladen moet zijn, terwijl 30% al ruim voldoende is voor normaal gebruik. In zoverre hoeven laadpalen dan ook echt niet 24/7 vol vermogen te laden. Een beetje vertrekplannen doet al wonderen.
Ja logisch toch? Als je zo enorm veel geld uitgeeft voor een auto dan wil je ook dat die altijd beschikbaar is voor onvoorziene trips. Als alles helemaal planbaar en aanpasbaar aan de omstandigheden is dan kan je beter het OV gebruiken.

Als ik een EV zou kopen voor het milieu die sowieso al enorm veel duurder is, dan zou ik er niet ook nog eens veel extra gedoe van willen hebben (je moet heb bijv. ook al verplaatsen om 'laadpaalkleven' te voorkomen). Ik ben geen VVD'er met oprijlaan of eigen zonnepanelen dus de meeste voordelen van goedkoop laden zijn dan al weg.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:40]

Als je je zo veel zorgen maakt over de luchtkwaliteit, kan je beter in een hutje op de hei gaan wonen.
De luchtkwaliteitproblemen zijn inderdaad een groot probleem - echter los je dat dus niet op met elektrische auto's, en dat is waar de redenering vaak fout gaat. Slechts een klein deel van de luchtvervuiling komt daadwerkelijk uit de uitstoot van een verbrandingsmotor.

Een andere grote factor is bijvoorbeeld de luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door slijtage van banden; en dat zou volgens diverse onderzoeken heel goed een grotere factor kunnen zijn dan de uitstoot van de motor. En accu's betekenen meer gewicht, dus meer frictie, en dus ook meer deeltjes in de lucht door het contact tussen de banden en het wegdek.

Kortom, de oplossing is niet om auto's elektrisch te maken; het is om ze onnodig te maken. Dat is de enige manier om daadwerkelijk het probleem op te lossen. En dat zal minder onnodig reizen, meer OV en meer loop- en fiets-infrastructuur betekenen (al is dat laatste minder een factor in Nederland, want daar hebben we al veel van). Auto's zijn simpelweg niet duurzaam, waar je ze ook mee aandrijft.
echter los je dat dus niet op met elektrische auto's, en dat is waar de redenering vaak fout gaat. Slechts een klein deel van de luchtvervuiling komt daadwerkelijk uit de uitstoot van een verbrandingsmotor
Als ik dat even snel probeer na te zoeken, blijkt het niet super makkelijk om deze aanname te bevestigen of ontkrachten (zou ook graag zien dat iemand anders eens een bron bij diens aannames zoekt). De eerste bron die ik kon vinden waar bronnen van luchtvervuiling worden genoemd met ratio's is deze pagina uit 2017 met data van de USA. Van de CO-uitstoot (onvolledige verbranding is dat, zover ik weet) is "highway vehicles" 37% van de oorzaak, en van stikstofoxiden 30%. Bij de andere categoriën (zoals vluchtige organische stoffen of ammonia) heb je kleinere aandelen zoals 2, 6, 10, 1, en 11 procent: niet niks, maar ook niet de hoofdmoot. Als niet-chemicus kan ik lastig inschatten hoeveel nu van de banden of remmen komt en hoeveel van de verbranding, maar als het klopt dat koolstofmonoxide door onvolledige verbranding komt dan is dat in ieder geval niet de banden -- bij een normale rijstijl in ieder geval xD
de oplossing is niet om auto's elektrisch te maken; het is om ze onnodig te maken.
Eens, dat zou veel beter zijn! Zoals ik echter elders al schreef, lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat het beter voor het klimaat zal blijken om vol in te zetten op OV en lopen/fietsen (waar de kans aanzienlijk is dat je heel veel achterblijvers met benzineauto's hebt) dan om zowel OV als electrische auto's aan te moedigen.
Ze probeerden mensen niet in EVs te krijgen, ze probeerden ze in het OV of op de fiets te dwingen. Op een heleboel plaatsen in Utrecht heeft GL al tweebaans wegen in 1-baans laten veranderen met een groenstrook in het midden. Tuurlijk ziet dat er leuk uit. Maar als je niet een aparte busstrook er naast hebt liggen moet iedereen over die enkele baan rijden, en staan niet alleen de bussen en taxis in de file, maar ook alle hulpdiensten. Hoe meer wegen ze op deze manier behandelen hoe moeilijker het voor hulpdiensten zal worden ergens op tijd te komen, en ik verwacht dan ook dat er op een gegeven moment hier mensen door komen te overlijden.

Tijdens de werkzaamheden aan de wegen waren ze ook nog zo vriendelijk om de mensen in omliggende wijken te laten weten dat ze de maanden dat die werkzaamheden duurden 'thuis konden werken', alsof zij dat beslissen en niet je baas, en of iedereen een baan heeft waar ze niet voor op locatie hoeven te zijn.
Benzine blijft toch zo wel een veilige optie, geen verassingen. Met EVs blijft gerommeld worden. Belastingregeltjes die ieder jaar drastisch veranderen, gedoe met laadpalen, onverwachte prijzen, boetes voor te lang aan een paal hangen, en je EV niet mogen opladen voor je eigen huis op een openbaar parkeerplaats.
Precies. Op deze manier maken ze de burger "lam" als het gaat om privé vervoer (wanneer je een EV hebt).

Wij hebben een PHEV om precies deze reden. EV in de buurt (met mijn overschot zonne-energie) voor 80/90% van de tijd en benzine wanneer het nodig is...
Ja PHEVs zijn zo gek nog niet. Misschien moet ik er ook 1tje halen, al ben ik wel bang voor de complexiteit.
Een PHEV is geen goede EV en geen goede ICE. Op elk van de energiebronnen is het verbruik veel hoger dan als je een dedicated platform hebt. De complexiteit erbij, het gewicht, de mindere wegligging, er zitten ook veel nadelen aan. Autoweek test vaak PHEVs en dan geven ze het verbuik op van elke afzonderlijke bron. Goed je daarin te verdiepen.
Mijn advies: als je niet in Utrecht woont: gelijk voor EV gaan. Dan wil je qua auto nooit meer terug. Houden de onzekerheden je tegen? Dan een goede hybride.
Ik heb een zakelijke ID4 gehad en wilde heel graag weer terug naar m'n Golf (en dus ook gedaan). Heel dat plannen is niks voor mij. 1 keer met een (te) lege accu gestaan toen ik naar de hap moest met m'n zoontje, nooit meer. En daar helpen deze belachelijke regeltjes niet aan mee.
Goede software is cruciaal, de ID4 is daar kennelijk niet goed in. 5 jaar rijden in een Tesla en ik doemvrijwek niets meer met planning: de auto zegt mij hoe ik moet rijden en waar ik moet laden en hoe lang. Zelfs mijn laatste vakanties naar de LPEN, Noorwegen (duh) en Londen heb ik zonder noemenswaardig plannen gedaan.

Veel auto’s hebben een slechte planner wat laden betreft, daar helpt een tool als A Better Route Planner je enorm en dit zou gewoon verplicht en standaard in elke auto moeten zijn.
Vakantie in Scandinavië met een EV is wel de beste locatie aangezien daar bijna iedereen al EV rijdt. Ga maar eens naar Spanje of Italië met je EV, en laat ons dan maar eens weten hoe geweldig dat was.

Onze overheid zal binnenkort wel door de bocht gaan en het bedrijfsleven de stroom gaan geven die nodig is en dan zal de bevolking zonder eigen stroomvoorziening wel het gelag moeten betalen.
Ik ben in Noord Italië geweest en dat was prima. Zuid Italië heeft ook voldoende superchargers maar aanzienlijk minder. De overige merken chargers heb ik niet bekeken.

Maar inderdaad: Noorwegen is een walhalla voor EV rijders, ik kom er graag en ik plan gewoon niets meer daar. Vrijwel elk tankstation heeft snelladers, veel supermarkten of winkelcentra ook. Om te zwijgen van de losse laadpalen van tesla en andere aanbieders. Plus, stil door de bergen rijden…zalig. En een gigantische range omdat je nergens harder dan 70 tot 80 rijdt. En gewoon een topland 🥳
Vrijwel elk tankstation heeft snelladers, veel supermarkten of winkelcentra ook.
Misschien een domme vraag zo, maar hoe betaald je die energie bij een supermarkt dan?
Laadpas die werkt in heel EU. Krijg je de rekening later als factuur opgestuurd.
Gewoon met een internationale laadpas en vaak met QR code online en gelukkig ook meer en meer met een NFC pinterminal.

Ik stoor me nog wel aan de wildgroei van prijzen, vaak zijn die met laadpassen afhankelijk van je pas aanbieder. Maar met QR en pinpas betaal je gewoon de prijs die op de paal staat omdat je direct aan de aanbieder betaalt.
EV-rijders hebben een pasje of een app die ze scannen bij de paal. Het bedrag wordt automatisch van je rekening afgeschreven.
Je hebt een druppel waarmee je betaalt.
Voor een autoliefhebber klinkt dat als horror: stil door de bergen en nergens sneller dan 70 of 80. Ieder z'n ding. Ik vind mijn ID4 een prima vervoermiddel, alleen de vakantieritten vergen wat planning, maar wat een zielloos ding is zo'n EV. Mijn hobby auto gaat pas weg als er geen benzine meer is.
Door de bergen rijden is alleen leuk als je er met 130 doorheen scheurt als iedereen je hoort aankomen? Hmmm, dat klinkt mij eigenlijk als “asociaal” in de oren.
Noorwegen is een land waar je je beter netjes aan de snelheid kunt houden. De boetes zijn daar nog hoger dan hier.
Ik ben in Noord Italië geweest en dat was prima. Zuid Italië heeft ook voldoende superchargers maar aanzienlijk minder. De overige merken chargers heb ik niet bekeken.

Maar inderdaad: Noorwegen is een walhalla voor EV rijders, ik kom er graag en ik plan gewoon niets meer daar. Vrijwel elk tankstation heeft snelladers, veel supermarkten of winkelcentra ook. Om te zwijgen van de losse laadpalen van tesla en andere aanbieders. Plus, stil door de bergen rijden…zalig. En een gigantische range omdat je nergens harder dan 70 tot 80 rijdt. En gewoon een topland 🥳
Wij van WC eend adviseren WC eend. Niet elke Nederlander kan een EV betalen en de restwaarde van Tesla's is lachwekkend hard aan het dalen. Zo zalig.
Beetje sneue reactie en feitelijk onjuist. Blijf jij lekker in je plofauto rijden en je kinderen vergassen, lijkt me een heel “fijn” toekomst perspectief. En hoezo wij van wc eend? Je suggereert dat ik bij een EV fabrikant werk.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 14:40]

Beetje sneue reactie en feitelijk onjuist. Blijf jij lekker in je plofauto rijden en je kinderen vergassen, lijkt me een heel “fijn” toekomst perspectief. En hoezo wij van wc eend? Je suggereert dat ik bij een EV fabrikant werk.
Je begint je betoog met "Beetje sneue reactie", dat geeft al aan dat je geen inhoudelijke argumenten hebt en meer dan 40 reacties nodig hebt in dit draadje om je punt te moeten maken.
Jij ook maar dan gecentraliseerd! 🫡

Het punt is er is momenteel meer uitstoot per gereden kilometer/mile in het westen alleen al dan de uitstoot van brandstof per gereden kilometer/mile.
Ze verleggen het probleem van de individuele uitstoot uit je uitlaat naar een gecentraliceerde energiecentrale.
Het is "momenteel" een groffe leugen en illusie, gezien het opwekken van energie afgewogen tegen de uitstoot en de voorziening en benutting daaruit.

Maar dat willen EV rijders en houders niet zien of weten. Zij hebben inmiddels een nieuwe auto voor de hoofdprijs en betalen het zwijgen van de leugenaars! En dragen hun steentje bij aan de maatschappij!? 🤷🏽
Ten eerste is centrale uitstoot buiten de stad te prefereren dan decentrale uitstoot in drukke stadscentra. Ten twee rij ik op groene energie van mijn dak, van windmolens en van het dak van het kantoorpand. Verder is alle energiebranche Tesla en Fastned ook groen.

En kast but not least: electra kan steeds groener worden, naarmate het aandeel fossiel afneemt en het aandeel groen stijgt.

Benzine kan nooit groen worden. Nooit. En dat is de waarheid waar benzinerijders liever niets over horen.
Collega was met de EV probleemloos op vakantie naar Kroatië. Vond het zelfs beter gaan dan met benzine. Ook die landen krijgen steeds meer laadpalen.
Hoe kan dit beter gaan dan met benzine?
De weg naar Spanje was een walhalla langs de route-du-soleil. Overal 10+ laadpalen en geen kip die er gebruik van maakt. Stond er steeds met 2 a 3 andere Nederlanders te laden.
Ik ga binnenkort met een EV naar Spanje. Ik heb alternatieven, maar vind dlhet wel een mooie uitdaging. Zeker omdat het reisdoel in een dunbevolkt gebied ligt, dus zal ik zeker moeten plannen.
Taro Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit @jmsaow17 maart 2024 18:23
Ging geweldig in Italië, lekker door kunnen rijden en voldoende laadmogelijkheden. Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik dat graag.
Planner helpt niet zo veel wanneer je laadpaal wordt uitgeschakeld terwijl je denkt dat je lekker kunt laden……
De planners zijn met name bedoeld voor onderweg en dan voor de korte snellaad stops met DC charging.

Laadpalen die in stadscentra mogelijk worden uitgeschakeld zijn met name bedoeld over “overnight” charging. Daar zet je je auto weg voor de nacht, de paal gaat alleen op de spits rijden “uit” als het net het zwaar heeft. Dat doet mijn lader hier thuis ook, die kiest de rustige tijden en de volgende ochtend staat ie naar eens gewoon weer vol klaar.

Kortom: ik vind het geen ideale maatregel maar hij is wel te begrijpen en in de praktijk zal de impact meevallen.

Ik ben zelf geen voorstander van uitschakelen, maak de kWh tijdens de spits gewoon meer dan twee keer zo duur , moet je zien hoeveel mensen er ineens prima junnne wachten op laden in de nacht.

Prijsprikkels werken.
Prijsprikkels werken.
In beperkte mate. Bij mij in de wijk staan Vattenfall- en Allego-palen. Die van Allego zijn duurder dan die van Vattenfall, maar staan vaker vol. Mensen die in een lease-auto rijden en een laadpas van de zaak hebben, interesseert het niet zo veel wat het kost, als de paal maar in de buurt staat.
Gros van de ev’s zijn lease. Die lease rijder maakt het echt niet uit of de prijs hoog of laag is.

De baas betaald de stroom, met benzine. Idem.

Moet ik EV rijden? En gaan de laadpalen uit. Sorry dan ben ik later op het werk.

Mede hierdoor ga ik ook nooit meer lease rijden.
De palen gaan niet de palen gaan mogelijk uit tijdens spits uren. Je hebt de hele nacht om te laden en de meeste EVs hebben leegstort vol voldoende aan zes uur laden. Er zijn maar weinig mensen die elke dag leeg tot helemaal vol hoeven te laden dus praktisch is er geen probleem.

Dat gezegd hebbende: ik ben dus geen voorstander van helemaal uit. En de baas gaat echt wel klagen als jij bewust alleen dure stroom laadt. Zelfs met benzine kreeg ik bij sommige werkgevers al het verzoek om waar mogelijk niet meer langs de snelweg te tanken.
Dan krijg je weer van die leuke scenario's dat je om 18:00/19:00 thuis komt en dus niet mag/kan laden, want te duur of paal staat uit.
Kom je aan om 22:00, blijken je buren er al om 21:45 te zijn gaan staan en niet om 01:00 hun auto te willen verplaatsen zodat jij ook nog kunt laden.

Mag je dus de volgende dag extra vroeg opstaan om je auto nog even 20 minuten op te laden langs de snelweg. Wat mogelijk nog duurder was dan als je hem rond etenstijd had ingeplugd.
Klinkt als een behoorlijk ontmoedigingsbeleid voor de aanschaf van een EV wat de energietransitie niet ten goede komt. Mensen zijn toch al huiverig om meer geld uit geven aan een auto wat in hun ogen een kortere range heeft dan een benzine auto en ook nog eens meer planning vereist qua "tanken".

Aan de andere kant kun je je ook afvragen dat als je midden in een grote stad woont of daar echt iedereen wel een eigen auto nodig heeft.

Hier op het platteland met gebrekkig ov heb je geen keus. Geen auto betekent geen vervoer 's avonds of in het weekend, of lang fietsen.
Scheelt daarbij wel weer dat veel mensen gewoon een eigen oprit hebben wat plannen op goedkopere uren gemakkelijker maakt als je ook af en toe thuis kunt werken.

Hoe dan ook hoor je ook hier vaak klachten dat EV's een te korte range hebben om 400km op een dag mee te rijden. Blijkbaar rijden een hoop mensen een heel NL door op een dag.
Het hangt natuurlijk wel van de implementatie af. Als je de auto gewoon aan de laadpaal mag hangen, maar hij tussen 16:00 en 21:00 niet oplaad en daarna het laden automatisch hervat, dan is er geen enkel probleem. Het duurt hooguit wat langer voordat je accu vol is.

Heb je de auto voor die tijd nodig? Pak dan een snellader. Kwestie van gewenning.

Ik snap het idee wel. Iedereen gaat rond die tijd elektrisch koken, warmtepompen worden een tikje harder gezet om de huiskamer een graadje warmer te stoken, en het scheelt veel voor het stroomnet als niet iedereen die precies dan uit werk komt, zijn auto gaat staan laden.

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 22 juli 2024 14:40]

In een stad is het OV vaak niet beter.

Vaak genoeg gehad dat je 3x moet overstappen. Waar je met de auto 15/20 min over doet. Kan je ook in Rotterdam met ov makkelijk 1,5 uur overdoen.
Hier in Groningen is het OV of de fiets eigenlijk altijd net zo snel als de auto.

Ik pak voor dingen in de stad vooral de auto als ik veel te vervoeren heb, of met meerdere mensen ben, soms als het heel hard regent.
Mijn Model 3 heb ik vol na 5 uur laden op 11kW aansluiting. En dan kan ik letterlijk weer een dikke week rijden. Maar in de zomer ga ik sowieso in het weekend laden met goed weer. Dan is het veel goedkoper, en soms krijg ik zelfs betaald. :)

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 14:40]

Zelfs met benzine kreeg ik bij sommige werkgevers al het verzoek om waar mogelijk niet meer langs de snelweg te tanken.
Hoeveel werkgevers heb jij al wel niet gehad dan? :)
Dus tot zo ver het weghalen van je EV na het laden. Dan moet je dus bijna wel naar een laadpaal per EV gaan. Kansloos beleid!
Tijd dat iedere gemeente vetplicht oplossingen moet bieden voor laden over de stoep.
Ik gebruik die dure publieke laadpalen nooit, liever eigen stroom over de stoep!
Mee eens, maar over de stoep laden brengt risico met zich mee.
Er zijn gewoon goede oplossingen voor, de kabelgoot-tegel. Waarbij de kabel in de tegel ligt en niemand er last van heeft!
Mede hierdoor ga ik ook nooit meer lease rijden.
Deze zin begrijp ik niet. Kun je dit eens uitleggen?
Ik denk dat hij hiermee bedoeld dat je vanuit de werkgever vaak min of meer wordt verplicht om elektrisch te gaan leasen. Als je dan bij thuiskomst niet kan laden doordat die publieke palen uit staan, dan begrijp ik ergens wel dat je geen zin hebt in een nieuwe elektrische leaseauto omdat je dan meerdere keren moet gaan plannen wanneer je kunt gaan laden.

De bijtelling voor nieuwe (vaak dure) elektrische auto’s met een beetje range gaan ook omhoog waardoor het per maand toch nog duur kan worden om dan nog te gaan leasen.
Leuk antwoord, maar er hebben nog nooit ergens palen uitgestaan, dus dat kan tot dit moment geen argument zijn om geen leaseauto te nemen. Daarnaast gaat het maar over vijf uur van de 24, dus nog tijd genoeg om te laden.
Nee, er hebben inderdaad nog nooit palen uitgeschakeld moeten worden, maar mocht dat wel uiteindelijk het geval worden, dan gaat dat de adoptie voor elektrisch rijden zeker in de weg zitten. Naast de extra drukte bij de laadpalen die het gaat opleveren als die palen wel dan eenmaal ingeschakeld zijn.

En anders gaat de hogere bijtelling voor elektrische auto’s wel meespelen. Het kan zomaar het geval zijn dat een benzine goedkoper is per maand in de lease.

Ik rij zelf ook een EV, moet ook openbaar laden maar ga er nog even nadenken of ik dat ook nog wel wil als er straks weer een nieuwe moet komen.
Maar jouw antwoord staat haaks op de opmerking van @To_Tall .
Er is een verschil over nadenken of "Mede hierdoor...". Het woord Mede slaat nergens op omdat dit nog nooit aan de orde is geweest.
Daarnaast is Utrecht nooit een EV-vriendelijke gemeente geweest: Verleden jaar moest ik in Utrecht zijn en had van tevoren gekeken waar laadpalen staan. Ik zag de prijs per kW en die was bijna gelijk aan snelladen. Dus even naar andere palen in de wijk gezocht. Alle dezelfde prijs. Misschien de wijk? Nee hoor, alle palen in heel Utrecht die ik had bekeken had dezelfde hoge prijs.
Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat dit soort beleid niet gaat meehelpen om men nu of in de toekomst over de streep te trekken een EV te gaan aanschaffen. Ik ben verder tevreden over het rijden in een EV maar ben zeker wel benieuwd hoe het beleid in de toekomst er uit komt te zien.

Wat betreft die hoge prijzen. Dat kwam hierdoor: https://www.rtvutrecht.nl...mt-door-andere-contracten

Sterker nog, alle laadpalen in MRA-E gebied (NH, Utrecht en Flevoland) waren behoorlijk aan de prijs. Vattenfall in Gelderland en Overijssel waren toen 30cent per kWh.
Bedankt voor het antwoord van de wethouder. Ik denk dat Utrecht (ook de provincie) het slimmer hadden kunnen aanpakken. Ik woon niet in Amsterdam of Rotterdam, maar wel in Zuid-Holland. Hier heeft Engie een contract met de provincie en de diverse gemeenten kunnen daar in mee gaan. Volgens mij hebben ze het allemaal gedaan, waardoor ik niet alleen een (ontzettend) laag laadtarief heb, maar ook geen startkosten. Dat maakt het gelijk interessanter om wat korter te laden, zodat ook anderen van de laadpaal gebruik kunnen maken.
Ik ben ook bang dat dit beleid het niet leuker gaat maken voor de EV-rijder en nog erger voor de EV-aanschaffer. Ik denk dat de EV-rijder, zeker met de steeds grotere actieradius van de diverse merken, wel EV zullen blijven rijden, want het rijdt natuurlijk heerlijk. Een ander verhaal is het voor de mensen die een andere auto willen aanschaffen. Die hebben onze ervaring niet en zien steeds meer beren op de weg.
Ik snap trouwens niet dat een gemeente (in dit geval Utrecht) de laadpaal wil afsluiten gedurende bepaalde tijden, terwijl het ook mogelijk is gedurende diezelfde tijden het tarief te verhogen.
Alleen maar met één auto, in plaats van meerdere met stoelendans.
Wat bedoel je? Is je reactie wel voor mij bedoeld? Want onze discussie gaat daar niet over.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 22 juli 2024 14:40]

Ja hoor, er zitten plichten aan het hebben van een lease auto. Daar is niets mis mee. Maar ik heb werkgevers gehad die het ook als controlle middel gebruiken.

Heb wel eens te horen gekregen oh jij zit elke zondag in plaats X. Tja ik tank daar.

Maar ook dat de werkgever je kan en mag verplichten ergens anders te gaan tanken. Ooit discussie gehad je moet dat tankstation gebruiken. Die zit Max 10 minuten van je adres af. Uhh + 20 min ik mag niet over een busbaan. Maar dat ging er niet in.

Ook meegemaakt dat werkgever een “verneder” prijsje gaf voor de personen die de meeste boetes hadden gereden. En leuk vonden om te vertellen dat pietje 15% meer heeft gereden dan gemiddeld.

Ik snap dat er veel werkgevers zijn die netter met de mensen om gaan.

Maar er zijn ook nadelen aan lease niet alles is een voordeel.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 14:40]

Ik rijd al 10 jaar verplicht in een model S en de volgende gaat geen Tesla zijn als ik de keus krijg. Buiten de buitengewoon belabberde afwerking van Tesla's blijf ik constant het gevoel hebben dat heel die auto beta software heeft en ik al 10 jaar beta tester ben. Voorbeeld zoveel: sinds een tijdje doen de automatische ruitenwissers het uitermate slecht waardoor ik het in de praktijk meestal maar zelf doe, en dan nog gaan ze soms aan terwijl het kurkdroog is.

Wat ik overigens ook merk is dat het steeds drukker wordt bij laadstations. Ik moet vaker en vaker wachten bij DC laadpunten, iets dat ~5-10 jaar geleden nauwelijks een probleem was. Nee als ik de keuze zou hebben bij de volgende dan wordt het een hybride.
Deep-Rain (de ruitenwisser aansturing) is een van de schandvlekken van Tesla ja. De afwerking is zoveel beter geworden. Ja mijn early 2019 Model 3had panelgaps en een slechte afwerking en is een lawaaibak maar de huidige 2024 Model 3mismop,zoveel fronten beter en netter. Alleen heeft het nog steeds de beroerde deep-rain sensor… sja, geen enkele auto is perfect.

Bèta software is deels waar ja, hoewel je kan kiezen voor de standaard software release ipv de advanced. Dat scheelt al enorm. Verder zie ik de rappe updates als een voordeel, als ik naar onze DS3 kijk dan krijgt die vrijwel nooit updates. En al helemaal niet via OTA.
En de Model 3 is inmiddels een budget-EV geworden, dat is wel vooruitgang.
De SR Model 3 en zeker de Y zijn verhoudingsgewijs een steal. Ik wilde perse een LR, maar financieel is die 10k extra eigenlijk zinloos.
Als hij al ongelukkig wordt van een S, is de 3 niet echt een optie.
Isolatie is zo veel slechter in de 3, ja ook de nieuwe.
Het rijdt zo veel minder comfortabel dan een S met luchtvering.
Ik ben van een 3 naar een 5 jaar oude S gegaan en op laden na is alles een vooruitgang!
Je vergelijkt een auto van 40/50k met een van 80/90k.
de auto zegt mij hoe ik moet rijden en waar ik moet laden en hoe lang.
en daar zie jij geen graten in...?
Nee, waarom zou ik? Het was is puur gemak.
Het feit dat je moet plannen maakt het al gewoon een slechtere auto voor noodgevallen.

Ik kwam thuis met 2% en kon niet direct laden. Een half uur later moesten we naar de hap (onvoorzien uiteraard). Puike software die dat kan plannen ;)

En ja, uiteraard kan je ook gewoon niet met 2% thuis komen maar nog laden, maar als je dat elke dag moet doen kost het me veel te veel tijd. M'n Golf tank ik gewoon binnen 2 minuten bij de onbemande buurt pomp in een noodgeval.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 22 juli 2024 14:40]

Als je thuis komt met een lege tank benzine moet je ook eerst naar een tankstation.

De tesla software voorkomt dat je thuis komt met een vrijwel lege batterij. En in geval van nood kan je gewoon 112 bellen.
Een tankstation is alleen niet voor langer dan 3 minuten bezet en een ambulance komt echt niet voor alle noodgevallen.
Precies 1 van de grootste redenen waarom mensen huiveren bij de keuze voor elektrisch en velen er nooit meer voor kiezen.

"Dus met een EV moet ik, i.t.t. een ICE waggie, rekening gaan houden met mijn auto? Die auto is er toch voor mij, ik ben er niet voor mijn auto."
Als je daarmee bijdraagt aan een schonere leefomgeving? Ja dan vind ik die aanpassing een kleine prijs om te betalen.
Dan zijn we het er in ieder geval over eens, dat een EV ondergeschikt is aan een ICE.

Oh, kan je dat uitleggen, die schonere leefomgeving?

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 14:40]

Nee we zijn het niet eens dat een EV ondergeschikt is.

Schonere leefomgeving: als ik dat werkelijk moet uitleggen dan gaan we het niet eens worden denk ik., dus ik ga het niet eens proberen 🙂‍↔️
Ik begrijp niet zo goed wat je er aan moet plannen, als je onder een bepaalde range komt dan hang je 'm toch gewoon aan de lader (thuis/werk/etc)? Langere ritten doet je boordcomputer dat en als die slecht is (wat @Odie al aanhaalt) gebruik je ABRP.

https://www.pw.nl/nieuws/...praktijk-licht-toegenomen

Afstand naar dichtbijzijndste HA is gemiddeld 1km, dichtbijzijndste HAP is gemiddeld 6km. Heb je dan ook niet teveel de grenzen opgezocht met een vrijwel lege accu? Het lijkt me evident dat je een EV nét iets anders gebruikt als een benzineauto, dus 'm compleet leegrijden (zoals velen doen met een benzinewagen) is ook gewoon niet zo handig, juist omdat je m niet in 5 minuten vol hebt getankt in het geval er zich een noodsituatie voordoet.

Heel de situatie kan je voorkomen door 'm gewoon standaard overnight op te laden, tenzij je natuurlijk echt de volledige range weg rijdt op een werkdag. In dat geval, alvast een mea culpa. :)
Helemaal opladen doe ik standaard niet meer. Ik mik door de week op een State of charge van minimaal 50% en de rest doe ik alleen als ik de volgende dag ver moet. En verder laat ik nu Tibber Grid Rewards de boel lekker vol druppelen, tegen gemiddeld tien cent per kWh. En met korting op de maandfactuur.
Situaties zijn niet altijd gemiddeld ;)
Ik woon niet in de stad (hap is veel verder dan 6km hier) en de laadpaal in de buurt was vol (zoals elke dag), dus ik dacht; ik laad hem straks wel op.
Wanneer je gebonden bent aan publiek laden wordt het inderdaad wel een heel stuk vervelender / lastiger inderdaad. :) Zeker met de weinige laadpunten die er zijn.
Pak volgende keer een Audi e-tron. :) Dan hoef je niets te plannen want dat doet de auto voor je. Die berekent zelf de meest optimale route en laadplaatsen om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te komen. Speciaal voor mensen die altijd haast hebben, denk ik. :)

Soms leidt dat echter tot een aanbeveling om ergens kort te gaan laden om even verderop bij een veel sneller laadstation verder op te toppen. Wil je dat niet, dan sla je dat advies over. Net wat je wilt.
Als ik thuis kan komen met 2% ga ik toch niet nog ergens laden..?

Alleen was er thuis niet direct een laadpaal vrij, dan heb je dus een probleem die ik nooit meer zal hebben.
Maar helemaal met je eens dat een PHEV eigenlijk waardeloos is. Het idee is dat het beste van beide werelden is, maar in werkelijkheid is het de slechtste van beide werelden: Vaak kleine tank en veel ruimte voor een batterij. Dubbel zo zwaar en bereik en verbruik is slecht in vergelijking met ICE en EV.
Daarnaast grootste kans op brand.
Grootste kans op brand….🤣😂🤣

PHEV is ideaal, rijd heerlijk, gratis lokaal op je zonnepanelen. 1:8 tot 1:10 als je verder moet, onderhoud is minimaal.
Er zit inderdaad veel verschil op PHEV's, er zijn helaas maar weinig 'goede'
Ik heb een rav4 phev, geweldige auto.
Ik heb jaren een V60 D6 gereden voor de Model 3 en ik zou zo weer in de V60 stappen. Veel lekkerdere reis auto dan de Model 3.
Ja de Modrl 3 is als LR iets sneller, maar die 700nm koppel van de D6 is ongeëvenaard in de bergen. Maar ook de autobahn voelt de V60 zich meer thuis dan de Tesla.
Helaas blijft het niet bij Utrecht, het valt me wel op dat veel EV rijders niet weten wat een armoede het in het noorden is qua laadpaal dekking (en nee niet iedereen woont vrij staand)

Dus benzine is qua kosten en gemak gewoon de way to go voor velen
Ik woon in het Noorden. Ik kan PRIMA overal komen.(Knal hem zo de N33 op naar elke bestemming in NL) Overal zijn genoeg laadpalen hier. (Maar denk dat jij als non-EV rijder dat niet vaak weet waar ze staan.) Fastned / Superchargers van Tesla. En veel werkgevers hebben gewoon laadpalen voor hun werknemers. En kan met gemakt van het Noorden zo makkelijk naar Zeeland, België of noem het maar op. En dat met fatsoenlijke snelheid van 110 tot 130km/u. Niet achter een vrachtwagen met 90km/u blijven plakken.
Persoonlijk snap ik de bezwaren vaak niet, en ik snap het wel. Het komt vaak vanuit mensen die geen ervaring ermee hebben. Dat snap ik wel, en ja EV rijden is geen verplichting. Iedereen heeft daar de vrije keuze in. Maar heel veel tegen argumenten kijk ik heel raar tegenaan want ik kom ze nooit tegen. Kan tijdelijk nu niet eens thuis laden, auto staat gewoon op publieke parkeerterrein in een wijk met rijtjes woningen zonder laadpaal. Ik red mij prima? En toch zeggen mensen zonder EV dat dat niet kan!!!! Want ja je moet een eigen oprit hebben!!! En thuis kunnen laden. Ik kan niet eens thuis laden nu... publieke parkeerplek is een stukje verderop. Geen enkele laadpaal in de wijk.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 14:40]

Klopt ik kom die laadpalen op de meest bizarre plekken tegen, zelfs afgelegen in het bos, ook bij de meeste supers in de wijk staan ze altijd.

De argumenten laadpalen schaars is iets van 2 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:40]

Hallo hier spreekt het noorden, ook hier genoeg palen in de wijk, soms moet je 2 meter verder lopen wat ik niet als probleem zie.
Ook een noorderling hier, kijk even verder dan alleen je wijk. Als je de dorpen in Friesland pakt dan is het toch maar dun bezaaid met palen soms. En dan bedoel ik echt de kleinere dorpen.
De kleine dorpjes hebben het hier ook, zal wel per gemeente verschillen blijkbaar.
Nou, ik kijk naar de echt openbare laadpalen van Allego en Total (Friesland). (Allego in Groningen en Drenthe). Dan staan er in NO Friesland in de kleine dorpjes met een beetje geluk 1 laadpaal. Grotere kernen hebben nog een paar palen, maar daar houdt het dan wel op.

En ja, dat verschilt een beetje per gebied. Maar het noorden komt er bekaaid vanaf als je het gaat vergelijken met Overijssel, Gelderland of Flevoland.
Drenthe en Groningen staan ze ook overal, Friesland geen idee.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:40]

*EV rijder uit het noorden meldt zich. En ja, dat weet men wel dat er weinig palen zijn. Op bedrijventerreinen is het vaak iets beter geregeld om op locatie te kunnen laden, dus de zakelijke rijder zal niet direct zonder komen te zitten. Maar heb ook collega’s uit de randstad die hier liever niet komen met de EV, omdat er hier in de buurt geen laadpaal te vinden is. (Nouja op 20 minuten lopen)

Je hebt wel een punt dat hier per dorp soms maar 1, misschien 2 laadpalen te vinden zijn. Maar, toch weet ik mij daar mee te redden. Al snap ik wel dat als je bij iemand op bezoek gaat je geen zin hebt om 15 minuten te wandelen van de laadpaal naar je bestemming. Ik laad de auto meestal op kantoor op, dus heb er verder weinig extra tijdverlies van.
Mindere wegligging :+
Je bent hilarisch 8)7

On-topic, een hybride geeft je wel de instant versnelling die je ook bij een EV hebt (en wat iedereen net zo prettig rijden vindt). Daarnaast is je batterij voldoende voor 8 op 10 ritjes en heb je de benzinemotor voor de langere ritten.
Ik vind het ook heerlijk rijden, verbruik mag wel wat beter, dat is zowel op batterij als op stroom wel onder de maat.
PHEV zijn zuiniger doordat de benzinemotor altijd op zijn meest efficiënte toerental kan draaien motor slijtage is ook geen enkel probleem.

Dit gemekker hoorde je ook altijd over het start/stop systeem, er is geen toename aan defecte startmotors.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:40]

Dat geldt alleen voor heel specifieke PHEVs, nl. met een parallelopstelling met aparte generator, dat zijn er vrij weinig. Ik zou toch maar eens de statistieken van de XC90 opzoeken of de V60 phev's, bijzonder veel issues. Die van VAG valt het mee. Niks gemekker, gewoon cijfers en ervaring. Weer een irrationele reactie, is het allemaal zo belangrijk dat er gelijk op de man moet worden gespeeld?
Eerste generatie civic, ook zo'n succes. Zolang er niets stukgaat is alles prima rust in je gevoel, maar de logica en cijfers zeggen anders.

[Reactie gewijzigd door The__Virus op 22 juli 2024 14:40]

Ik denk dat de experts het wel beter weten.

Het is afhankelijk wat de gebruiker ermee doet de grote afstanden is een hybride weinig zuiniger, de gemiddelde Nederlander rijdt korte afstanden.

Op de man spelen? als je gaat cherrypicken kun je een tegenreactie verwachten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:40]

Jij bent duidelijk niet de expert
Geen idee met welke auto's je gereden hebt, maar bij die van mij ligt de batterij op 70cm rijhoogte bovenop de achteras. In combi met de quattro plakt die aan de baan. Dus in dit geval is die ligging zelfs een voordeel.

PS: ik heb hetzelfde model in diesel en in hybride versie gehad dus kan vrij goed vergelijken. En ja, ik heb ook test-gereden met een tesla model s in 2019, vond ik een ramp qua wegligging en insturen van de bochten.

Geen idee wat de treintjes er plots toe doen... Maar hou aub vooral rechts met je EV geklooi, dank :)
Ik rij met een Mercedes C klasse estate van 2022. De hybride variant heeft een grote bult in de koffer die de laadruimte een stuk kleiner maakt en onhandiger. Ik ben blij dat ik voor een mild hybrid heb gekozen. 66L diesel brengt mij op de autostrade zo’n 1400 a 1500km ver. De hybrides nemen toch zo’n 400kg aan batterij extra mee. En in mijn omgeving ken ik niemand die voor een range van 80km oplaad. Allemaal tanken ze, maar voor de baas was een hybride fiscaal voordeliger, dusja. Het milieu is er in elk geval niet beter van. Maar op papier zijn ze wel proper aan het rijden.
En dus lekker op vakantie on Nederland of in een Hotel?
Hier elk jaar minstens 1100km weg met een EV. Lekker op de camping. In 12.30u gedaan met langer laden dan noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door The__Virus op 22 juli 2024 14:40]

Zonder caravan neem ik aan? Want dat is voor ons de dealbreaker. Plus alle bovengenoemde maatregelen
Je kunt ook prima caravans trekken met de wat grotere EVs. Het argument dat je verbruik dan enorm oploopt is valide, maar dat geldt net zo hard voor een ICE. Alleen is daar de vermindering in range wat minder voelbaar. Oh en het tanken met caravan is iets minder problematisch dan met een EV. Daar is nog winst te behalen, gelukkig zie ik steeds meer “drive through” snelladers opkomen waar je dus ook met een langere combinatie kan laden.
Precies al die nadelen weerhoud mij ervan om een EV te kopen. Voor woon-werk verkeer hebben we een Daihatsu Cuore van 20 jaar oud, goedkoper kun je amper rijden. Voor de grotere afstanden en vakanties hebben we een Ford Focus van 11 jaar oud die onze caravan met gemak trekt.

En dan de motorrijtuigenbelasting die op een EV geheven gaat worden.

Maar waarschijnlijk gaan de belasting en benzinekosten dusdanig mee omhoog dat je wel gedwongen wordt richting een EV. Maar voorlopig bijven we rijden als we nu doen
Grappig dat de vrijstelling van MRB eerst een argument tegen EVs was (ze slurpen subsidie en genieten alleen maar van voordeeltjes!) maar nu ze weet MRB moeten gaan betalen is het ineens een tegenargument.

Ik ben het wel met je eens dat je voor EVs een andere schaal moet hanteren. Stel een Tesla Model 3 gelijk aan een andere soortgelijke middenklasser en reken dát tarief voor de Tesla. Of voer een MRB in op basis van efficiëntie of CW waardes.
MRB-tarieven voor EV's zouden gecorrigeerd moeten worden voor het gewicht van het accupakket.
Als ik over 2 jaar wordt afgerekend op een wagengewicht van bijna 2600 kilo waarvan ongeveer 500 kilo batterij, dan voel ik me toch lichtelijk vern**kt. :)

Niet dat ik meteen m'n vette e-tron de deur uitdoe, want het rijdt superieur, maar rechtvaardig is anders.
Juist, net als bij een streamingdienst, je wordt gelokt met voordeeltjes en nu je binnen bent begint het plukken
Dan zeg je weer op zo simpel is dat, streamingdiensten zijn geen 1e levensbehoefte.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:40]

Klopt, dat is nog geen aanrader wat mij betreft. Op de meeste plekken moet je afkoppelen en je moet vaker en langer laden. Met caravan zou ik voorlopig nog bij ICE blijven.
Juist. Een aanhanger loskoppelen is makkelijker dan een caravan die je dan ook nog eens op een plek moet zien te krijgen. We hebben een mover erop maar als je dat iedere keer moet doen bij een laadbeurt ben je het snel zat. En een losse caravan heeft ook geen werkende kraan en en verlichting dus terwijl je laad koffie zetten wordt ook een gedoe.
Fastned heeft laadplaatsen die goed geschikt zijn voor auto's met aanhanger, zegt men.
Ik heb er zelf geen ervaring mee.
Je weet dat caravans meestal een on-board accu hebben en een 12v circuit?
Voor de mover ja. Niet voor de rest, bij ons dan, een caravan uit 2002
Hmm bijzonder. Is vanaf 1990 al vrij standaard. Waarschijnlijk heb je er wel een aansluiting voor in de bakken, kun je dan zo de accu op aansluiten
Heb zelf een Volvo C40, perfecte EV voor dagelijks gebruik. Rijdt heerlijk, stil, goede wegligging, voldoende vermogen, altijd warm bij instappen in de winter, range is ok (in de winter rond 300km). Maar toch zou ik er niet graag mee op vakantie gaan, heb gelukkig een camper dus hoef er ook niet mee op vakantie. Mocht ik op hotel vakantie gaan dan zal ik eerder vliegen/huur auto/taxi dan met de Volvo.
heb je hierin ook de rotatie motor mee genomen,

Dat is een perfecte PHEV en mazda houd hem gelukig nog in leven en breng er een nieuw model mee uit.

Super klein , compact, weinig bewegende delen , en ideal voor het constante toerental.
Even uitrekenen. (MX30 R EV)

600km geeft Mazda op met elektrisch en benzine samen. Een kleine 80km puur elektrisch en ongeveer 500km op benzine met een tank van 50liter. Dan rij je 1:10. En je gebruikt de wankel enkel voor het opwekken van de elektriciteit. Ondanks dat het een wankel motor is, is dat extreem onzuinig. Een Mazda met 2.0 liter SkyActive X motor is in dat opzicht zelfs 2x zuiniger en net zo betrouwbaar. Maar dat dan betaal je wel weer meer belasting en BPM..

Mazda is een tikkeltje eigenwijs en dat is super, maar qua verbruik kun je beter een normale CX versie pakken, grote kans dat die nog zuiniger is ook.
laat die skyactive even een electro motor aan drijven dan praten we weer verder.
Waarom moet ik wachten tot die motor in een PHEV komt? Je weet zelf al dat Mazda dat niet gaat doen.

Die motoren zijn al behoorlijk zuinig en Mazda heeft altijd geroepen dat ze daar nog veel winst uit kunnen halen. Een wankelmotor is nooit gebouwd voor een gunstig verbruik. De RX8 met wankel had hetzelfde verbruik als die PHEV nu. En dan ben je bijna 20 jaar verder.

De 2 liter benzine doet rustig 1:18 bij de mild-hybride Skyactive. Je komt met die 50 liter benzine veel verder dan met die PHEV.

We hebben hier twee Mazda’s staan dus weet wel een beetje wat van de techniek af. Er is een reden waarom Mazda nu zelfs met Toyota samenwerkt en de Mazda 2 van hybride techniek van Toyota voorziet. Het is gewoon veel zuiniger dan wat Mazda zelf gebouwd heeft.
Oja.... Porsche 918 is toch echt een super wagen. 🫢
Mijn advies: als je niet in Utrecht woont: gelijk voor EV gaan. Dan wil je qua auto nooit meer terug.
Totdat ze in zijn woonplaats hetzelfde plannetje smeden... Dit is niet alleen een probleem in Utrecht natuurlijk.
Met een eigen oprit en domme laadpaal heb je dit probleem niet, dan moet er op een andere manier afgedwongen worden. Het is zeker weer een nieuwe onzekerheid voor de EV, niet ideaal. Maar ik laad zelf al slim door een dynamisch tarief. Bijna alleen maar 's nachts en/of als er zoveel mogelijk duurzame stroom is, dan is de prijs nl. ook het laagst.
Daar zou ik als particulier ook zeker voor vrezen. PHEV's zijn best leuk (ik heb er zelf ook eentje), maar als er iets aan kapot gaat ben je de sjaak. Problemen met de accu = een hele dikke rekening. Problemen met de versnellingsbak = een hele dikke rekening (want daar zit in mijn geval ook de elektromotor in). Problemen met je airco = een forse rekening (er zit een elektrische airco in die veel meer kost dan een reguliere mechanisch aangedreven). Etc-etc.

Er zit ook gewoon veel meer in dan bij een reguliere benzine auto, dus de kans dat er iets kapot gaat is ook daadwerkelijk groter.

Achteraf gezien had ik gewoon benzine moeten kopen, vind ik.
Waarom geen Toyota Hybride? Of gelden daarvoor dezelfde argumenten.
Waarom geen Toyota Hybride? Of gelden daarvoor dezelfde argumenten.
Wat niemand kennelijk realiseert, hybride is dubbele onderhoud aan je auto, het brandstof en het elektrisch systeem.
Ondertussen rijden wij hier al 5 jaar elektrisch met een Model 3, volgende auto weer elektrisch, maar ik mag hopen dat het flink meer gaat worden dan ~430km die ik nu uit mijn accu kan halen.
Heb zelf een Model 3(tesla), maar een Hybride auto ontlast de batterij de verbrandingsmotor. Helemaal die van Toyota met atkinson cycle waarbij de batterij soort fusie en het beste van elkaar boven laten drijven. De verbrandingsmotor krijgt hierdoor minder slijtage. Vooral die techniek van Toyota is niet echt goed voor een plug-in hybride maar als ondersteunend aan de verbrandingsmotor is het de beste techniek.
Ik als liefhebber van neusje van de zalm techniek kan niet ontkennen dat als hybride techniek die van Toyota extreem verfijnd is. De motor kan daardoor ook makkelijk 500.000km mee juist doordat hij op een optimale manier belast is. En de atkinson cycle is juist efficienter in een nauwere band, en de batterij zorgt ervoor dat hij in die nauwe belastingsband kan opereren. Want anders is de Otto cycle beter, maar die is minder efficient. De batterij zorgt ervoor dat de verbrandingsmotor beter werkt bij Toyota. De motor kan dus zuiniger werken, maar dus ook langer mee.
Toyota hybrides hebben een ijzersterke reputatie mbt betrouwbaarheid, maar de meeste hiervan zijn geen stekkerhybride. Ze bestaan wel, maar voor de prijsbewuste koper die b.v. een 2ehands of occasion wil is het gros van de Toyota hybrides een 'gewone' HEV. Die vallen dus af in deze discussie, je kunt ze immers niet voordelig thuis opladen.
Toyota hybrides hebben een ijzersterke reputatie mbt betrouwbaarheid, maar de meeste hiervan zijn geen stekkerhybride. Ze bestaan wel, maar voor de prijsbewuste koper die b.v. een 2ehands of occasion wil is het gros van de Toyota hybrides een 'gewone' HEV. Die vallen dus af in deze discussie, je kunt ze immers niet voordelig thuis opladen.
Komt omdat Toyota pas recent de stap heeft gemaakt naar volledig EV. Hybrides waren jarenlang hun paradepaardje en is bewezen techniek wat ook erg zuinig rijdt. De nieuwe BZ voertuigen hebben een vergelijkbare bouwkwaliteit en betrouwbaarheid.
Ik rijd een Toyota Hybride, herken de verhalen niet en die van mij is van 2017 en zit nu op 130k en hoogstens slijtage her en der.

Edit: Toyota Yaris en dealer-onderhouden.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 14:40]

Wij rijden nu 7 jaar een Toyota hybrid. Na ons hebben veel in onze familie ook een Toyota gekocht. Met zon 4 autos samen 800.000 km gereden. Geen fan de autos is defect geraakt . Oudste is nu 14 jaar met 3ton op de teller. Dus ja is complexe techniek. Maar toyota kan je prima vertrouwen hierin.
Ja ik heb dezelfde ervaring helaas.. het is mooie techniek, tot het stuk gaat. Dan ben je flink aan de beurt…
the best part is no part,

PHEV hebben juist alles dubble dus ja dubble kans op kapot en moeilijk repareren door de intergratie tussen bijde.
Ja maar beide dingen werken ook maar de helft van de tijd. Dus het valt wel mee met veel duurder onderhoud.
de kosten zitten vooral in de integratie en daar waar het kapot gaat moet je dan aan bijde sluetelen dus gaan kosten hoger uit vallen, daarnaast als de een draai moet de ander niet doen dus allerlij controle circuites en schakel circuits nodig die alleen maar kapot gaan.
Keep it simple, moderne autos zijn te complex geworden, en niet ze modulair te repareren met goedkope onderdelen bij elke garage om de hoek.
Je hebt tegenwoordig ook veel vendor-lock, waardoor niet iedereen het kan repareren.
Gewoon een leuke oude auto aanschaffen, die simpel en comfortabel is.
Tja maar dat is hetzelfde als bij een hybride of milt hybride wat tegenwoordig allemaal is. Dan gewoon een diesel die is eenvoudig.
Heb zelf een Hyundai Tucson. Maat hybride of plugins, lijkt behoorlijk dezelfde techniek.
Het is even wennen maar na een weekje of twee is het normaal.

Wij hebben wel een opritje. Morgen ga ik mijn eigen laadpunt hier op aansluiten. Geen gekke "Granny-Cable" meer met een verlengsnoer maar maar een normaal Type-2 laadkabel punt. 4-5uur laden levert ons ongeveer 30-35km rijden op. Prima voor het dagelijkse woon-werk verkeer, boodschappen en schoolritjes. Voor vakanties of verder rijd ik ongeveer 1:18 (op basis van 80-100 wegen en geen aanhanger ;)). Ook prima voor een auto van dit formaat.

Wij wonen gelukkig in op een plaats waar we weinig hoeven te rijden om naar onze hobby's, werk en dergelijke. Natuur is ook op loop/fiets afstand dus dat scheelt ook. het OV is enkel enorm ruk :P.
4-5uur laden levert ons ongeveer 30-35km rijden op
Huh dat klopt toch niet mag ik hopen, of laden die dingen zo onwijs langzaam?

Mijn elektrische auto laad in 1 uurtje 45km aan de wallbox thuis (11kwh)
Je zal zeker op 3 fasen laden. PHEVs veelal op 1 fase.
Je zal zeker op 3 fasen laden. PHEVs veelal op 1 fase.
Ja maar dan nog, ik had hiervoor een BMW i3 die thuis maar op 1 fase kon laden en met 3,6kwh is dat alsnog een heel stuk meer dan 35 km in 5 uur.
Een batterijpakket van stel 10kWh haalt geen 50km+ (20kWh/100km) in een PHEV zoals het bij een I3 kan door het hoge gewicht en beperkte recuperatie van een conventionele autoplatform. Zeker als ook de verwarming resistief is ipv met een standverwarming op benzine/diesel zoals sommige PHEV's. Daarnaast haalt die I3 tot de laatste % een hogere laadsnelheid doordat het batterijpakket een stuk groter is en dus minder snel moet beginnen vertragen door oplopende spanning.

De grootste complexiteit zit hem in het falen van één van de aandrijflijnen. Als de PHEV batterij stuk gaat kan je niet verder rijden puur op je verbrandingsmotor. Elektrische aandrijflijnen zijn onderhoudsvrijer, maar kunnen duurder zijn om te repareren (vervanging batterij want alleen de kapotte cel vervangen wordt quasi nergens gedaan, idem met revisie van de inverter of vervangen lagers in de elektrische motor). Dit zijn natuurlijk de uitzonderingen, net zoals je bij de verbrandingsmotor mensen hebt met falende distributiekettingen of transmissies. Maar die reparaties zijn toch een grootteorde betaalbaarder (2-3k€ ipv 10k€).
kW! kWh is de capaciteit, kW het vermogen.
/care. Iedereen snapt wat er bedoeld wordt.
Niet iedereen snapt dat.
Bovendien is dit toch een site voor kenners van techniek of zo? Tenminste, dat dacht ik altijd.
Correct gebruik van eenheden hoort daar gewoon bij.

Dat men tegenwoordig voor taalnazi wordt uitgemaakt als je iemand wijst op taalfouten, daar heb ik me na 20 jaar maar bij neergelegd. Maar laten we alsjeblieft in de techniek zuiver bezig blijven.
Een PHEV is een stuk minder zuinig dan een EV :) ongeveer 2,5x zo hoog… 0.17 vs 0.33 kWh per km

Maar dan heb het over een moderne Zoe vs een eerste generatie outlander.
Een nieuwe PHEV is beduidend efficienter dan een eerste generatie Outlander van 12 jaar geleden.

Een soort gelijke vergelijking van een Nissan Leaf uit 2010 met een moderne PHEV is dan natuurlijk compleet mank. “De batterij van een EV is maar een fractie groter dan een PHEV, die van de Leaf is 24kWh vs 19kWh.” ;)
Je snapt mijn bedoeling met de post helemaal, een Phev en ev moet je niet direct vergelijken als het om verbruik gaat, hooguit een Phev VS een hybride.
Dat is hetzelfde als een Range Rover vergelijken met een VW Up,
Een PHEV blijft, zo blijkt maar weer, de veiligste keuze, zeker als je verder gaat dan de landen waar EV's rijkelijk gesubsidieerd worden of in gebieden komt waar weinig mensen wonen.
Dat komt in mijn beleving vooral omdat het EV deel van een PHEV een stiefkindje is. Te kleine accu, te kleine motor en te kleine lader. Een PHEV is een compromis, op alle vlakken.
Dat is toch het hele idee van een PHEV?

Ik kan 90km elektrisch rijden en heb dan nog een 60l tank voor zo’n 1000km extra km.

Kortere ritten volledig EV, langere afstanden benzine te over. En beperkte laadplekken is geen issue.

Qua vermogen zijn er genoeg EV’s die niet eens een beetje in de buurt komen.

Ik hoef juist nergens op in te leveren met een PhEV, juist met een EV wel ;)
Dat is wel de praktijk, vind maar eens een laadpaal die werkt in de Highlands of in de dunbevolkte gebieden van de Alpen.
Het vermogen en trekkracht vind ik zonder sleurhut niet eens zo belangrijk, want praktisch kom je alleen nog met instapversies van de B en C-klasse misschien nog wel een iets te kort.
Welke Phev heb jij?
Een 2023 V60 Recharge AWD.

Helaas kwam een aantal weken later een upgrade met 2 fase laden uit. Dus moet het met 1 fase doen, gelukkig is de nacht geduldig met laden ;)
Klopt, daar is een Phev ook voor bedoeld. Zelfde met hybride, zelfde tech maar dan zonder lader en kleinere accu.
Ik laad in 3 uur mijn phev via 1 fase. 12kwh accu.

Een standaard granny ladder laad maar met 10 ampere, dan kom je aan de 5 uur.
1 fase, 16A. Een volledige EV pakt vaak 3 fase 11kW inderdaad. Dus drie keer sneller ;).

Anderzijds heb ik er genoeg aan momenteel, mn paal kan wel 3 fase aan, toekomst bestendig zeg maar :).
Ik snap het niet. Je hebt een eigen lader, rijdt korte afstanden. Waarom dan een phev ipv full electrisch?
Voor je dagelijkse ritten is het geen probleem. Je mag het zelf weten uiteraard. Ik zit in dezelfde situatie en rij al 8 maanden electrisch. Laadt 1 keer per week op en ben tot nu niet in de problemen gekomen.
Omdat op vakantie gaan gewoon elende is. heb ook een eigen oprit met laadpaal, rijd een polestar 2 met een WLTP van 655km maar sta om de 350km gewoon aan het snoer. afgelopen wintersport vakantie terug was gewoon een drama. laadpalen vol, tarief onbekend en tarief per minuut. om te janken. Vakantie moet vakantie zijn zonder alles precies te moeten plannen en constant je app in de gaten te houden of de auto nog wel laad.

Mijn polestar is vanaf juni te koop, dan staat er gewoon weer een phev of een benzine auto.
Aaah I see. Gemak van een EV is idd afhankelijk van ieders situatie. Zo vaak ga ik geen lange ritten maken met m’n auto. En als enige bestuurder met 2 kinderen is een stop na 2 a 300 km sowieso een must :)

Onbekende laadtatieven irriteer ik me ook mateloos aan. Hopelijk wordt dit op den duur opgelost
Hangt ook van de auto af. Ben met een Tesla naar spanje gereden. Elke 300km aan de laadpaal. Het supercharger netwerk is zo goed dat ik geen een keer stress heb gehad.
En dat netwerk is nu toch voor iedereen beschikbaar geworden?
De meeste laders wel, maar de kabels zijn nog steeds te kort... Drama. Rij liever even door naar Fastned of Ionity.
En de tarieven voor niet-Tesla's zijn op veel plaatsen, bijvoorbeeld Duitsland, veel te hoog.

Persoonlijk zou ik geen genoegen nemen met een Tesla wegens hun aantal laadpalen. Vergeet namelijk niet dat er véél meer plaatsen met snelladers in Europa zijn die NIET van Tesla zijn, dan Tesla-locaties.

Maar als noodoplossing tellen de Tesla-locaties natuurlijk gewoon mee en kunnen ze best handig zijn. :)
Ik ben met mijn model 3 meermaals naar de Alpen geweest, geen centje pijn. Vrijwel nergens volle snelladers, tarief vooraf bekend in mijn auto. Ergo: wentel de brakke implementatie van sommige laders en het ontbreken van goede routeplanner niet af op het concept “EV” maar op specifieke fabrikanten. Het kan ook op een andere manier, zoals tesla het doet. Alleen een deel van autorijdend Nederland heeft er een hobby gemaakt om Tesla weg te zetten als evil, want Elon Musk. Feit is wel dat het EV technisch gezien superieure auto’s zijn met een superieure laadinfrastructuur en gebruiks ervaring.

Voor mijn nieuwe privé EV heb ik een EV6 en Model 3 overwogen en doorgerekend qua TCO maar de Model 3 stak er toch met kop en schouders bovenuit, zowel kostentechnisch gezien als qua gebruikerservaring, met name op langere trips (zoals autopilot en laadinfrastructuur).
Was er geen verschil in kwaliteit van de auto's? Weggedrag, stilte, akoestiek, ruimte, gebruiksgemak, ergonomie, bouwkwaliteit, afwerking, om er maar een paar te noemen?

Dat waren voor mij namelijk precies de dingen waardoor ik destijds géén Tesla heb genomen; ook al was die 30.000 euro goedkoper dan mijn uiteindelijke keuze...
Ik heb de EV6 niet gereden, hij viel op teveel punten al af. De nieuwe Model 3 wel gereden en die is op zoveel punten zoveel beter dan de eerste generatie die ik nu nog heb. Stiller. Betere wegligging, beter geveerd, betere stoelen, luchtgekoelde stoelen, betere autopilot hardware, veel mooier interieur, matrix auto highbeam, elektrische trunk, stuurverwarming, fysieke dodehoek indicator, veel strakker afgewerkt interieur, iets beter scherm, tweede scherm voor de pax achterin, mooiere kont en tail lights, mooiere keus en headlights.

Helaas ook wat nadelen: geen ultrasone sensors maar tesla vision wat met name voorin slechter detecteert en geen stalks. Voor mij mee te leven maar ik vind het een mindere keuze.
Je vergeet het belangrijkste voordeel: goedkoop. De model 3 is inmiddels de Dacia Duster onder de EV's geworden.
Nou, Dacia duster is echt wel een andere prijsklasse hoor 😂
Langzaam aan begint het dus een echte auto te worden.
Over een paar jaar worden ze voor mij misschien ook interessant, maar nu met de nieuwe Porsche Macan Electric ligt de lat alweer wat hoger... :)
Omdat men ook ver weg wil kunnen zonder uren in de file te staan bij een slome snellader in Frankrijk 😂
PHEV rijder hier en bevalt prima. Alleen door het steeds lastiger worden met laden (ik heb geen eigen laadpaal) denk ik dat de volgende auto toch weer een benzine of diesel wordt. NL is er niet klaar voor de komende 10 jaar en het probleem met laden wordt alleen maar groter.
Nog maar niet te spreken van vele andere landen waar het een nog veel groter probleem is.
Het probleem met een PHEV is dat je het onderhoud hebt van zowel ICE als EV. Dus je bent nog steeds opzoek naar een laadpaal voor iedere rit én je hebt serieuze kosten voor onderhoud.

Nou is het wel zo dat het een goed idee is om er aan te beginnen áls Utrecht dit doorzet en je daar woont, maar heel eerlijk zou ik dan toch gaan kijken naar alternatieven. Wonen in Utrecht is al niet goedkoop, een auto kwijtraken is al helemaal duur, maar dit erbij is echt killing. Tussen 1600 en 2100 laden is al duur (zowat iedere supercharger heeft dan al spitstarief), dus als je dat doet doe je dat niet zonder reden.
Dit is ook een van de redenen dat wij na 2 volledig elektrische auto's (Model 3, Volvo C40) terug zijn gegaan naar PHEV. Wij rijden enorme afstanden en ruim 60.000 kilometers per jaar. Het niet tussendoor hoeven laden (ook al is het maar 10 minuten) en de enorme flexibiliteit die benzine biedt zijn nu denk ik toch nog steeds de beste optie, zeker voor ons. Wij hebben thuis een laadpaal en laden slim, met een 18,8 kWh accu komen we gemiddeld 50-70 km ver. Dat is ruim voldoende voor de dagelijkse boodschappenritjes. Voor de verre werkgerelateerde ritten biedt benzine toch de uitkomst voor ons.
50 tot 70 km op 18,8 kWh? Wauw, wat slecht.

Met een Model 3 kom je daar 90 tot 120 km ver mee.
Ja phev is echt niet zuinig tov ev en dan vooral Tesla natuurlijk. Phev 2x zuiniger dan benzine energie technisch en EV 3x ongeveer.

Alsnog als de sponsoring van benzine eraf gaat en je een eerlijkere prijs betaald tov elektriciteit dan praten mensen hier wel anders. Mensen die hier zo makkelijk praten over van ev naar hybride of benzine kunnen of niet rekenen of betalen het niet zelf. Zelfs bij een supercharger betaal je vaak maar rond de 35cent en thuis rond de 25cent.
Als we alle milieu schade van olie boringen, spills (Nigeria, iemand?) transport en raffinaderijen plus alle uitstoot in stadscentra meerekenen dan moet het iedereen toch duidelijk zijn dan fossils op een dead end track zitten voor vervoer?

Mijn gemiddeld prijs afgelopen jaar hij Tibber lag trouwens op 21 cent, maar dat was voor de belasting verhoging. Maar met Grid Rewards gaat laden enorm leuk worden. Mijn gemiddelde prijs over Maart ligt tot nu toe een stuk lager.
En milieuschade, transport en uitbuiting van kwetsbare mensen bij het mijnen van cobalt is een ongemakkelijke realiteit die vanwege het klimaat vaak wordt vergeten.

https://youtu.be/0Q2IW7UEclI?feature=shared

https://youtu.be/_V3bIzNX4co?feature=shared
10 keer raden waar ook kobalt gebruikt wordt: bij het raffineren van olie! Uitbuiting is absoluut fout, echter gaat het hier vooral om illegalen mijnen in Congo, die via zwendel de markt op stroomt maar nog geen 10% van het totaal vormt.
Overigens apart te zien dat nu iedereen verontwaardigd is daarover: dit probleem bestaat al decennia en een veelvoud van het kobalt gaat naar sterke metaallegeringen en als pigment in cosmetica.

https://www.anwb.nl/auto/...ktrische-auto-hoe-zit-dat
Congo is de grootste producent ter wereld en leverde in 2021 ongeveer 70% van alle cobalt ter wereld, 20% daarvan wordt met de hand gedolven. Maar liefst 30% van het cobalt in Congo is afkomstig uit zogenaamde artisanale mijnen. Deze mijnen worden vaak geëxploiteerd door boeren en kinderen onder onmenselijke omstandigheden. De groene revolutie heeft dit probleem groter gemaakt.

Dat het deels om illegalen mijnen komt wil nog niet zeggen dat het niet in accu's terecht komt. Voor de productie van lithium-ionbatterijen zijn daarnaast grondstoffen nodig zoals lithium, cobalt en nikkel. De winning van deze materialen heeft aanzienlijke gevolgen hebben voor het milieu, vooral in regio's met lakse regelgeving. Cobaltwinning wordt in verband gebracht met mensenrechtenschendingen, kinderarbeid en milieuverontreiniging. En de productie van batterijen gaat gepaard met energie-intensieve processen, zoals mijnbouw, raffinage en fabricage. De koolstofvoetafdruk van de batterijproductie kan aanzienlijk zijn.
Whataboutism, maar ik hap wel…

Niemand beweert dat cobalt winning goed is. Gelukkig daalt het gebruik van cobalt en op termijn zullen accu’s helemaal cobaltvrij zijn. Olie zal nooit schoon zijn. Oh en raakt op.
Whataboutism suggereert dat ik afleid van het oorspronkelijke onderwerp door een ander onderwerp naar voren te brengen. Cobalt mijnen in de Congo is geen afleiding; het gaat direct in op jouw opmerking over milieuschade. De transitie naar schone energie is complex. Maar het is ongeloofwaardig om alleen de positieve kanten van accu's te benoemen, en de negatieve kanten voor het gemak te negeren.

Het produceren, laden en recyclen van accu's zal in de toekomst ongetwijfeld beter worden. Maar vooralsnog is dat nu nog niet het geval en heeft dit ook impact op het milieu.
Vrijwel elk handelen van de mens heft impact op het milieu. Wat mij betreft moet je kijken wat toekomst heeft en wat niet. Het verbranden van eindige fossiele brandstoffen heeft geen toekomst, daar kunnen we toch eerlijk over zijn? Het raakt op, het winnen levert gigantische milieuschade op en het verbranden is smerig.

Elektrisch rijden is nog niet perfect, maar accu’s worden in rap tempo cobaltvrij, nieuwe type accu’s steken de kop op en ook waterstof zal een duit in het zakje doen (maar is technisch een EV). Het stoot geen schadelijk dampen uit in dichtbevolkte stadscentra, is stil en rijdt fantastisch. Het is gewoon de enige juiste weg voorwaarts.
Is het echt de enige weg voorwaarts? Ondertussen worden laadpalen tijdens spitsuren afgesloten en kunnen er geen huizen en bedrijven aangesloten worden op het net.

We moeten niet focussen op één technologie en juist ruimte geven aan ontwikkelingen. Nu dwingt de overheid fabrikanten en consumenten in één ontwikkelrichting te denken.

Wat ga je met je stekkerauto doen wanneer de technologie verouderd is? En wat moet er met dat gigantische fossiele wagenpark gebeuren? Wat zijn die straks nog waard?
Elke auto verouderd, ik zie niet in hoe een EV daarin anders is.

En ja de enige weg is voorwaarts. Anders reden we nog in een koets en belden we in met 14k4.
Wie een wat oudere elektrische auto heeft, zoals een Renault Zoe met een bouwjaar vóór 2019 of een Nissan Leaf, kan steeds minder makkelijk zijn auto opladen bij snellaadlocaties langs de snelweg. Deze stekkerauto's hebben namelijk een AC- of CHAdeMo-aansluiting en deze stekkers worden langzaam uitgefaseerd bij snelladers. Je zult dus vaker de snelweg af moeten voor een geschikte laadplek.

Daarnaast is er weinig vraag naar tweedehands EV's.
https://www.bnr.nl/nieuws...lektrische-auto-stagneert

Kijk, wij gaan elkaar niet overtuigen. En dat hoeft ook niet. Jij least waarschijnlijk een Model 3 en bent overtuigd dat EV de weg voorwaarts is. Ik zeg dat we ons niet blind moeten staren op de EV en meer opties moeten hebben. Het nieuwsartikel gaat namelijk over het uitschakelen van laadpalen om problemen op het net te voorkomen. Dat is voor mij geen vooruitgang.

Voor de overgang van koets naar auto was overigens geen subsidie nodig om dit te stimuleren.

[Reactie gewijzigd door daan079! op 22 juli 2024 14:40]

Ik lease nog 4 dagen, daarna stap ik in een privé EV.
Prive een EV rijden, dat is financieel zo ongeveer het domste wat je kunt doen.
Dat mag je vinden. Mijn visie op de wereld, de cijfers en mijn rijgenot komen tot een andere conclusie. Your milage may vary.
Die kobalt hebben ze ook nodig in de processen van de raffinaderijen. Is een ongemakkelijke realiteit die vanwege het niet passen in jouw positieve blik op fossiele brandstoffen maar even wordt vergeten.

Waar batterij elektrische auto's tegenwoordig al met accusamenstellingen rijden zonder kobalt en lage hoeveelheden kobalt gaat de productie van fossiele brandstoffen gewoon op oude voet verder.

Deze oude koe zou ik vooral niet meer uit de sloot halen.
De ongemakkelijke waarheid is dat we naar schonere en efficientere energie moeten bewegen, maar dat dit niet kan door de ogen te sluiten voor de negatieve gevolgen van het zogenaamde alternatief dat nog volop in ontwikkeling is.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01735-z

https://climate360news.lm...t-as-clean-as-we-thought/

https://www.euronews.com/...de-of-our-electric-future
Ik heb een LFP accu O+
Als we over de milieu hoek gaan gooien: minder rijden! Alle vormen van energieverbruik dragen bij aan die milieu schade. Minder verbruiken is de enige lange termijn oplossing.
Ja maar het is nou eenmaal een feit dat de mens zich verplaatst. Daar kan je wat van vinden, net als vliegen, maar het is een utopie om te denken dat we anno 2024 stoppen met reizen.

Laten we ons dus focussen op het schoner en stiller maken van onze vervoersmiddelen.
Ik zeg niet dat niemand meer mag reizen, maar als we de wereld nog lang willen blijven gebruiken moeten we minder energie verbruiken, dus isoleren, minder of efficiënter reizen. Voor wie kan: thuis werken bijv, dichterbij werk kunnen wonen, minder ver op vakantie

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:40]

Als je met minder vaak op vakantie bedoelt: minder goedkope tickets van prijsvechters voor een avond zuipen in een grote stad, mee eens. Thuiswerken werkt maar voor een deel van de beroepsbevolking en kan helpen, maar ik vind dat het in balans moet zijn. Mensen zijn sociale dieren en hebben behoefte om samen te werken.
Uiteraard moet je ook je gezicht laten zien, ik ben van 5 naar 2 dagen per week naar kantoor, scheelt een bult co2 (ook als je zoals ik dat electrisch doet, ik moet ook laden op kantoor en niet alleen aan mijn zonnepanelen om heen en weer te kunnen).

En ja, minder vaak en misschien dan langer op vakantie. De reis er naar toe is de boosdoener.

Overigens maakt de co2 uitstoot niet uit of je nu goedkoop of duur vliegt, als dan directe vluchten en ga dan meteen 4 weken i.p.v. 3 vakanties in een jaar 🙄 (oh wacht, ik las je opmerking verkeerd, ik dacht dat je bedoelde: een goedkoper ticket om van het verschil te kunnen zuipen, maar ja, ff naar Barcelona voor een avondje stappen… mischien niet de beste keus voor het milieu, ga dan met de trein naar Amsterdam of Antwerpen.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:40]

Goedkope tickets stimuleren veel korte tripjes, soms zelfs voor één avond. Niet echt tof voor het milieu nee.
Helemaal mee eens.
Je bent srummaster ?
Waar slaat dat nou weer op? Maar nee, ik ben tpm.
Dit argument geldt natuurlijk óók 100% voor EV-rijden. Als men volgens dezelfde staffels motorrijtuigenbelasting moeten gaan betalen wordt het voor sommige mensen ook een moment dat ze andere keuzes gaan maken. Als de tarieven voor het laden omhoog gaan, zoals in dit artikel besproken, zullen sommige mensen andere keuzes gaan maken.

Ik word geloof ik een beetje moe van de polarisatie die is ontstaan rondom EV vs ICE. Er wordt zoveel ongenuanceerd aangehaald dat het lijkt alsof je voor het één of het ander moet zijn ...
Het begint inderdaad een beetje een Apple vs Samsung polarisatie te worden. Slaat nergens op. Beide hebben voor en nadelen. Vandaar dat ik ook vooral uit eigen ervaring spreek.

Misschien wordt onze volgende auto weer een EV. Dat zien we tegen die tijd wel weer. Voor nu past dit ons beter.
Ik heb het ook nergens over de kosten. Voor ons is de flexibiliteit het belangrijkste. En die actieradius voor een grote, zware auto (XC90) vind ik niet slecht.
Moet je hem wel kunnen opladen...
Mijn model 3 heeft net weer lekker staan laden voor 9 cent per kWh. Morgenochtend is ie vol als ik weg moet, tankstation aan huis. Met dank aan Tibber Grid Rewards,

Mensen moeten echt gaan inzien dat stroom niet op elk moment voor dezelfde prijs geleverd kan worden, net zoals theaterkaartjes op de eerste rij duurder zijn.
Mensen moeten echt gaan inzien dat de introductie van nieuwe ongemakken niet positief bijdraagt aan een gewenste verandering.
Waarom niet? Welke ongemakken doel je trouwens op? Mijn eerste Model 3 gaat na dik 145000 km in 5 jaar volgende week weg en ik ben volledig om. Ik ervaar weinig ongemakken en ga gewoon door voor weer 5 jaar in een Model 3.
Waarom niet? Omdat niet iedereen even een auto van 50K kan kopen?
En eventueel nog een eigen laadpaal?

Goedkope EV’s klinkt leuk maar hoeveel zijn er ondertussen?
En de ‘goedkopere’ die er zijn missen vaak features waar altijd makkelijk mee word geroepen hier.
Even laden aanzetten in de app, weke app?
Even snelladen en je kan zo weer door, moet je auto wel écht snelladen ondersteunen.
En range is bij goedkopere modellen gewoon heel veel minder dan een Model 3.

Als je elke 150km (of minder als je niet tot 100% laad) zeker een 30/45min aan de lader staat en op vakantie aangekomen moet laden voor je boodschappen (of überhaupt weg kan met de auto) kan doen is dat écht niet fijn.
Idem met laadpaalkleven of laden aan de paal als de prijzen laag zijn.
Ik ben blij als er een paal in de wijk vrij is, ik hoop dat ze dynamisch laden ondersteunen want op afstand aanzetten kan ik niet. En als de auto leeg is doet hij er aan een tragere paal echt lang over tot hij vol is dus dan is hij of midden in de nacht klaar of als hij later begint met laden net niet vol in de ochtend :(

Nou rijden we voornamelijk korte stukken waarbij een EV en onze beperkte range niet zo erg zijn maar de paar keer per jaar dat we wel wat verder in Nederland zijn is het soms echt puzzelen en met 3 kleintjes op de achterbank is tig keer stoppen niet te doen.
Hernia dat de bijtelling super laag is maar als die stijgt gaat deze wagen mooi weg.

Voorbeeld; 2 weken geleden van Weert naar huis (midden in de Randstad) gereden. Volledig opgeladen maarja koud, regen, bewolkt dus verwarming iets aan, blower moest aan, ruitenwissers vol aan de bak en lichten aan. Krap aan de 150km gered en toen bij een winkelcentrum uitgestapt om wat te eten en andere dingen met de kinderen. Laden was 65cent/kWh :X en zo traag dat we na 3,5u 50km er bij hadden en thuis nét redden.
Met mijn vorige benzine wagen had ik op één tank heen, terug en de boodschappen rit kunnen doen en nog over gehad. En er sneller geweest omdat ik niet 90 in de eco stand had hoeven rijden :+

Ja ik vind EV’s mooi maar als je zegt dat er weinig ongemakken zijn lach ik heel hard.
Verandering komt met nieuw gedrag. Ja ik reis tegenwoordig anders, ik stop iets vaker.ik hou daar van te voren rekening mee en ik kijk uit naar de stops. Ik ontdek nieuwe plekjes, ik heb op sommige routes mijn hidden gems, ik maak een praatje met locals en ik strek even de benen. Reizen is voor mij niet meer jakkeren maar genieten geworden en ik kom uitgerust aan op mijn bestemming. Oh oh oh wat vreselijk.
Het is altijd makkelijk roepen dat verandering met nieuw gedrag komt als het makkelijk in je straatje past.

Ik reis met drie kleine kinderen, de gemiddelde snellader staan niet echt op inspirerende plekken laat staan kindvriendelijk :+
Bovendien kan ik niet eens jakkeren want dan is de accu zo leeg :+

Voor 90% van onze ritten is onze EV ideaal en de vaste langere ritten hebben we inmiddels ook al een vaste routine.
De langere incidentele ritten en onverwachte ritten is het gewoon k*t.
En wat zeg, zal vast schelen als je een EV hebt van 50K+ maarja dat is hetzelfde als zeggen dat we geen woning crisis hebben want hebben zelf 5 huizen :+
Jakkeren moet je ook niet doen, in de meeste Europese landen kan dat ook helemaal niet. En lang niet elke lader staat op “inspirerende” plekken maar het wordt wel steeds beter. Nee, de supercharger in Hilden, net buiten Düsseldorf. Meerdere aanbieders van laden op één plek, zonnepanelen en een lokale bakker die er een verse broodjeszaak exploiteert. Prima plek om effe een kop koffie te halen en een snackje te verorberen.
Ik snap dat je dan even heroverweegt na voorbeeld 2. De modellen met een forse range zijn vaak ook auto’s die de gemiddelde Nederlander zelfs met een lening van de bank nog niet gaat kopen. Daarbij heeft iedereen weer net een andere use case voor zijn auto. Ik zou graag elektrisch rijden, alleen de reden dat we dat nog niet doen, is dat we nog liever met de caravan op vakantie gaan. Een vriend van me rijdt in een xc40 recharge en haalde met de caravan net Zuid-Limburg vanuit omgeving Nijmegen… Voor ons dus nog even niet, maar mogelijk later als de ranges flink zijn opgevoerd
Waarom niet 10 jaar doen met die auto? Moet toch makkelijk kunnen?
Duurzaamheid betekent ook lang met je spullen doen en minder grondstoffen gebruiken door onnodig nieuw kopen.
Dat betekent duurzaamheid juist! Iets dusdanig maken dat het lang mee gaat.
Zie het artikel. Het lastiger en/of duurder maken van laden is geen positieve reclame.
Maar ik ken niemand die laad rond die tijden. Omdat rond die tijden het laden duurder is.... dus wat is het probleem. Van mij mogen ze dit invoeren, het heeft 0,0 invloed op mijn situatie. (Dynamische tarieven)
Je zou hem ook kunnen oprijden dan als je zo tevreden bent toch? Of proef ik hier iets van een zakelijke lease waardoor we in allerlei voordeeltjes vallen en het dan toch geen reet uit maakt?

Immers de levensduur van een auto kan makkelijk langer dan 5 jaar zijn het is geen mobiele telefoon. Dus waarom rijdt je hem geen 20 jaar bijvoorbeeld?
Zoveel zakelijk voordeel heb je niet meer op een nieuwe EV.
Maar hij kan ook gewoon een upgrade willen. Soms koop ik een schoenen voordat de oude kapot zijn omdat ik toe ben aan vernieuwing.
Daarnaast kan het ook zijn dat hij ondernemer is en gewoon afschrijving nodig heeft. Dus nieuwe auto is toch wel 10.000 euro per jaar afschrijving. Dit heb je ook met een ICE auto.
De oude is lease en moet weg na 5 jaar (ik heb hem al een jaar verlengd), de nieuwe is prive gekocht. De lease aanhouden zou technisch kunnen maar was om een aantal redenen voor mij persoonlijk geen optie.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 14:40]

Men moet echt eens ophouden met zwart/wit denken. Geen enkele optie is 100% feilloos/zonder ongemakken/etc. Feit is dat fossiele brandstoffen niet oneindig door ge ruikt kunnen worden. Wat het beste alternatief gaat zijn is afwachten. Alles heeft zijn voor- en nadelen en is ook nog eens per persoon verschillend welke dit dan precies zijn.
Je bent wel een beetje verliefd op je Tesla denk ik? Je mag niet denken dat iedereen zich in jou situatie verkeerd! Beetje eerlijk zijn met je beweringen die vooral voor jezelf opgaan. Danku
Nee verliefd op EVs. En van de EVs steekt Tesla er qua tech met kop en schouders bovenuit.
50 tot 70 km op 18,8 kWh?
Plus de afstand die op benzine gereden kan worden. Daarmee ben je binnen vijf minuten weg bij elke pomp, waarvan de beschikbaarheid beter is dan van laadpalen (straks nog meer in Utrecht).

Twintig minuten of langer (en niet eens vol) opladen met een Model 3? Wauw, wat slecht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:40]

Ik rij een Volo XC90. Niet de meest lichte, aerodynamische auto.
Mooie auto, maar ik schrok van het verbruik.
Voor het verbruik moet je zeker geen XC90 rijden. Als je een ruime, wat luxere auto wil wilt.
En de Model Y voldoet op het aspect ruimte niet?
Model Y heeft een heel stuk minder ruimte. Model X hebben we naar gekeken, die is redelijk vergelijkbaar, maar voelt toch nog erg Amerikaans qua afwerking en materiaalgebruik t.o.v. Een XC90 van Volvo. Wie weet over een paar jaar dat we weer bij Tesla kijken.

Edit: Later ook nog in de Kia EV9 gereden. Mooie wagen, heeeel ruim. Echter hadden we toen de XC90 al. Ook daar is de afwerking minder qua materiaal maar die auto is ook aanzienlijk goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Ro4x op 22 juli 2024 14:40]

De X heb ik altijd een lelijke auto gevonden, niet mijn ding. Leuk concept met die falcon wing deuren maar ik heb er laatst weer eens in gezeten en het is gewoon mijn auto niet. De EV9 nog niet gezien, de EV6 vond ik qua interieur wel prettig maar erg plastic en druk. Ik ben toch meer van het minimalistische van Tesla.
Ik moet vaker naar Zuid Duitsland en kan alleen een EV kiezen, Polestar. 1x gedaan, 30% langer onderweg dan met een ICE-auto. Ik heb tegen mijn baas gezegd dat hij het zich maar bekijkt.
Gelukkig geeft je baas kennelijk wel om ESG 🫡
Helemaal niet. Wel aan subsidieharken.
Als jij in 1x doorrijdt ben je zeker langer onderweg. Maar als ik naar Parijs ga, maak ik sowieso een stop na 2,5 uur. Laad ik daar op en ga wat eten en na een half uurtje/1 uurtje ga ik weer verder.
Als ik naar Parijs ga, rijd ik dat in 1x, even verzitten na een uur of 2,5-3 en dan voor je moet plassen ben je er al. Naar Italië rijd ik eerst de tank leeg, gooi hem vol en rijd dan nogmaals de tank leeg, tegen die tijd ben ik er wel. Maar goed, ik doe regelmatig 700km op een dag en dan ook nog met zo'n 85 km/u.

Kortom, het is net wat je gewend bent maar met een EV word je vaker gedwongen te stoppen.
Zo, die zuipt dus nog meer dan mijn vette Audi e-tron. :)
Die doet met 19 kWh bijna 100 km. En dat is geen kleine auto...
Gemiddeld 313Wh/km. Das nie heel best he?

Ik weet niet waar je mee rijd en hoever dat per rit is, maar een Model 3 of Y long range is echt significant zuiniger.

60K per jaar is een behoorlijk eind, maar met een goede EV is dat echt wel doenbaar, mits je ook thuis goed kunt laden.

Ben zelf aan het kijken voor een thuisaccu om zo beter te kunnen sturen op energieafname met EV en met 45K rijd ik ook niet weinig. Ik weet 1 ding wel en dat is dat ik niet terug wil naar benzine. Tenzij ik dezelfde performance kan krijgen voor hetzelfde geld. En dat gaat gewoon niet gebeuren.
Wacht maar totdat de electronica faalt. Dan is het lachen zo voorbij. Maar het zal wel een leasebakje zijn.
Tsja. Dat is bij iedere auto het geval.

Ik weet nog wel dat wij een keer een renault hadden met een storing in de CD speler. Bak afgesleept vanaf de oprit. Heeft een paar dagen gekost voor ze hem weer aan de praat hadden.
Er is gewoon tijd nodig om de infrastructuur op orde te krijgen. Je kunt geen wonderen verwachten...
Dat individueel vervoer niet meer wenselijk is op lange termijn, dat was al duidelijk.
Dat EV's daaraan zouden gaan bijdragen, zag ook iedereen aankomen
Dat de infrastructuur nog lang niet klaar is om EV in't groot uit te rollen werd dtsseds weggewuifd met argumenten als "geleidelijke transitie". We zijn amper begonnen met de transitie en het is al een probleem (en geen kleintje)
Lage kostprijs per km was ook een argument. Wat denk het dat de benodigde aanpassingen aan de infra gaan doen met de prijs van de energie?

Resultaat: individueel verplaatsen gaat eruit, en zoals met alles werkt dat van onder naar boven in sociale klasses...
Maar wel de volle mep aan wegenbelasting op basis van benzine en het extra gewicht van het accupakket.
In de begindagen van de PHEV was er nog een 'aangepast' tarief geloof ik.
Of zijn de voordelen nog niet gesloopt?
Volgens mij nog steeds een klein voordeel. Nieuwe MRB regels geven nog 1 jaar 25% korting. Voor EV 75%, maar daarna is het ook klaar.
PHEV lijkt nu interessant. Heb zojuist mijn full electric weggedaan zodat ik de keuze heb: 60+km elektrisch (in mijn situatie 90% van de ritten), de rest benzine. Toen de inval in Oekraine begon en hierzo de energiecontracten belachelijk werden (en ik met zonnepanelen) tijdelijk even veel kwijt was als een benzineauto was een vreemd gevoel. Je doet wat je denkt dat goed is. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd om van een warmtepomp af te zien en naar een hybride oplossing te kijken. De komende jaren maar “eten van 2 walletjes”. Er zijn teveel onduidelijkheden en het is wachten tot stroom zo’n luxe is dat het op bepaalde tijden van de dag wel/niet beschikbaar is (afhankelijk van locatie).
En toch heb je met apparatuur dat werkt op stroom meer vrijheid dan apparaten die werken op gas, benzine, diesel, of welke andere bron dan ook, om de simpele reden dat dat je afhankelijk maakt van één leverancier. Je kan met benzine bijvoorbeeld wel stroom maken, maar niet andersom.

Als het elektriciteitsnet echt te instabiel wordt om nog een elektrische auto of warmtepomp te gebruiken, zou ik toch liever die elektrische apparaten hebben en dan een generator op benzine of diesel laten draaien om tijdens verstoringen toch stroom te hebben, dan een benzineauto (die niet kan rijden als er geen of dure aanvoer van benzine is) of een hybride warmtepomp (die bij stroomuitval ook niet op gas kan werken, alleen al omdat de pomp het dan niet doet).
En toch heb je met apparatuur dat werkt op stroom meer vrijheid dan apparaten die werken op gas, benzine, diesel, of welke andere bron dan ook, om de simpele reden dat dat je afhankelijk maakt van één leverancier. Je kan met benzine bijvoorbeeld wel stroom maken, maar niet andersom.
Dat is wel een heel vreemde redenering. Ik heb geen EV, maar ik kan voorlopig op veel meer plaatsen terecht om benzine te krijgen (en meteen weer door te karren) dan dat je je EV kunt laden. Ja, je kunt 'm in een gewoon stopcontact steken, maar dan kun je er beter meteen een veldbed naast leggen, want dan is ie na een nachtrust nog steeds niet vol.
Over een generator heb ik zo mijn twijfels of dat echt lekker gaat werken. Ik vermoed hetzelfde effect als het gewone stopcontact, afhankelijk uiteraard van de generator. Maar als je uitgaat van een type dat normale mensen zouden kopen, denk ik dat ie geen supercharger kan vervangen.

Je hebt het over hele theoretische situaties, waarin je misschien wel andere problemen hebt dan benzine voor je auto. En zo'n generator loopt ook niet op lucht lijkt mij. Voorlopig zitten we niet in zo'n situatie, dus heb ik met mijn benzineslikker veel meer vrijheid.

Overigens geldt dat het EV geneuzel vooral voor de Westerse wereld. West-Europa en de VS. Kom je daarbuiten, wordt het problematisch. En ik weet dat er iemand de wereld rond is geweest of door Afrika gegaan met een EV. Ja, geweldig, ging helemaal goed. Ja, als je het heel erg nauwkeurig plant zal dat wel lukken. En als je er de tijd voor neemt. Want ginds heb je landen waar ik makkelijker aan benzine kom dan aan electriciteit. En áls er electriciteit is, is het nog maar de vraag of er voldoende vermogen is om op te laden. Want tijdens de tocht van Ewan McGregor op een electrische Harley Davidson motorfiets door Zuid Amerika, wilde dat ding op sommige plekken niet eens laden. Er was wel stroom, maar dat was net genoeg om de lampen en de tv op te laten werken. De HD lader vertikte het. Daarom hadden ze een dik dieselaggregaat bij zich om in dit soort gevallen de motoren alsnog op te kunnen laden. Dus ja, dat hele EV feest is nog lang niet globaal. Al onze oude benzine- en dieselbranders gaan daar straks heen, waar ze ons uitlachen als we 2 dagen moeten wachten om te kunnen laden... :+
EV geneuzel vooral in de westerse wereld en de VS? Hahahahaha

China is een van de grootste markten, na Noorwegen (relatief gezien):

https://cleantechnica.com...ecord%20980%2C000%20units.

India:

https://energy.economicti...23-up-50-report/106971357

Japan:

https://asia.nikkei.com/B...2023-but-with-slow-growth
De wereld rond met je EV is gelukkig ook niet iets waar de meeste mensen elke dag mee bezig zijn.

En mijn geneuzel gaat over een situatie waar bijvoorbeeld aanvoer van benzine over zee niet meer mogelijk is, of olie/gas producerende landen weigeren te leveren. Dat is niet theoretisch, dit heeft de afgelopen honderd jaar al minimaal vier keer grootschalig plaatsgevonden waaronder de laatste keer vrij recent (waardoor de prijs van gas nu nog steeds twee keer hoger ligt dan ooit tevoren). Voor stroomproductie kan je bij het wegvallen van de import nog overstappen op/van benzine/diesel/gas/kolen/zonnepanelen/windturbines, maar je auto gaat zonder benzine geen kant meer op.
Er bestaat ook zoiets als e-fuel, synthetische brandstof die je gewoon in je benzine motor kunt verbranden. Alleen wordt dit op grote schaal (nog) niet gedaan en zijn de kosten dus gewoon te hoog.

Daarbij komt dat onze kabinet al in een heel vroeg stadium heeft besloten om verbrandingsmotoren in de ban te doen, terwijl de gedachte bij de productie van e-fuel is om met zoveel co2 op te nemen als wat de uitstoot zou zijn. Een gesloten keten die dus niet zorgt voor een toename in co2 uitstoot, hooguit een verplaatsing van. Ben benieuwd of de einde van verbrandingsmotoren nog wordt teruggedraaid in de toekomst.
Als morgen iemand een productiemethode vindt die e-fuel rond dezelfde prijs als de huidige brandstoffen kan krijgen dan kan overmorgen iedereen overstappen, maar als je alleen op dat paard wed kan het behoorlijk tegenvallen als die uitvinding pas over 80 jaar komt. Het lijkt me dus prima dat er onderzoek naar gedaan blijft worden terwijl in de tussentijd met een alternatief dat al praktisch haalbaar is aan de gang wordt gegaan.

Stel dat de prijs van e-fuel dan toch over drie jaar laag genoeg is, stop je gewoon direct met de verdere elektrificatie.

https://www.nature.com/articles/s41558-021-01032-7
Nou ik denk dat die gene die morgen dan zogenaamd zal opstaan met deze revolutionaire e-fuel overmorgen nergens meer te bekennen is. Daarna hoor je er nooit meer wat van.
Er zijn namelijk een paar mannetjes die wat centen verdienen met olie. Dat willen die mannetjes niet kwijtraken hoor.
Dat gaat nooit gebeuren. Het wordt nooit goedkoper dan olie nu en er wordt ook nooit genoeg geproduceerd.
E-fuels zijn zeer inefficiënt. Die maken wordt pas interessant als we massale hoeveelheden groene energie over hebben, en het bouwen van de installaties om het daadwerkelijk te maken gaat ook decennia duren. En als we ze hebben zullen we ze eerst gebruiken voor toepassingen die we niet kunnen elektrificeren, zoals vliegtuigen.

We zullen nooit efuels in onze normale auto’s doen
E-Fuels op basis van speciaal gekweekte planten moeten ze per direct mee stoppen. Het is veel slechter voor het milieu, het is een negatief energie proces.
Mooie video hierover of bekijk het op Nebula.
Efuels ben ik ook geen voorstander van maar technisch gezien spreken we dan over waterstof. De biofuels uit algen wordt ook tot efuel gerekend, maar is het niet (want, waar is de e?). Maar zoals gezegd geen voorstander van, planten moeten we eten en niet gebruiken voor het produceren van ethanol etc.

Waterstof zie ik wel een markt voor, hoewel waterstof nog grote uitdagingen kent op het gebied van opslag. Ook is het rendement van waterstof (als je het produceert uit gas of elektra) slecht tov direct electra rijden. Maar voor de lange afstand en zwaardere vervoersmiddelen kan het zeker een schone oplossing zijn, ik zag gisteren een mooie docu waarin onder andere een conversie van een kolengestookte centrale in Hamburg aan de orde komt. Het gaat de komende jaren een van de grootste waterstof fabrieken worden waarmee Hamburg overtollige groene windenergie wil gaan opslaan.

https://m.youtube.com/wat...3olWjrbUW6iwUu-_fsJd2sc9c
Waterstof is allemaal leuk en aardig, maar niet voor personenvervoer. Misschien op schaal in de vorm van stadsbussen, maar ik zie dat meer voor vrachtvervoer en bijvoorbeeld treinen (als alternatief voor diesel locomotieven). Waterstof blijft gewoon heel inefficiënt in omzetting naar elektra en juist dat is voor personenvervoer gewoon niet handig.

Voor vrachtverkeer is batterijen niet heel handig door het gewicht dus daar zie ik er zeker heil in, maar bedrijven als Edison Motors hebben al aangetoond dat hybride oplossingen dan ook gewoon gigantisch goed werken voor het verminderen van uitstoot. Het gewicht van de trekker is niet per sé hoger (in bepaalde gevallen rustig een ton lager dan conventioneel), maar de efficiëntie wel veel hoger.

Op 10K kilometersper week maakt het gewoon serieus veel uit of je 15x 45-60 minuten moet opladen of ff 10x 5 minuten bij de pomp staat.
Ik ben juist de andere kant op gegaan. Van een 50km range PHEV naar een EV met 500km range. Met een eigen oprit en heel veel PV komt dat altijd wel uit zo lang ik kan salderen. Op het moment dat dat niet meer mogelijk is zijn 2 EV's en een warmtepomp (grondwarmte) genoeg reden om een thuisbatterij rendabel te maken.
Thuisbatterij en dan twee EV”s en warmtepomp oftewel een accu van 120kwh? Voor de donkere periode of als je dagen regen hebt?

Zonnepanelen en accu’s zijn rendabel in gebieden die dicht op de evenaar zitten. Daar heb je constante factor dag/nacht dat is daar het hele jaar door 7-7 dan kan je daadwerkelijk met de panelen je accu opladen voor de periode dat de zon niet schijnt en een beetje extra voor tijdens het regenseizoen dan kun je volledig afhankelijk zijn van de energiebedrijven.

Echter in Nederland zitten we met de seizoenen en daardoor zul je hoe dan ook afhankelijk blijven van energiebedrijven en die moeten winst draaien. Dus hoe zelfstandiger we worden in de zomer hoe harder we terug gepakt worden in de winter.
Ik ken een situatie waarin een woonhuis 15 panelen op het zuiden heeft, in e zomer 3,7kW opwerkt maar in de winter het totaal niet, zelfs niet met de gestegen energieprijzen is een accu te nemen. Doel hierbij op een SolarEdge installatie met een 10kW accu-pack icm een HD-Wave omvormer. In de wintermaanden vreet het sluipverbruik alles al op zodat de accu niet geladen kan worden. De accu's zijn goed maar nog relatief duur in aanschaf en is in veel gevallen niet in staat het nachtelijke sluipverbruik op te vangen.

In e zomer is het ander verhaal dan zit de accu voor 12:00 uur vol.
In de winter waait het nog steeds regelmatig wat dynamische prijzen flink beïnvloed. Als je dan op de gunstige momenten laad/ontlaad kan je best nog wat "winst" halen door stroom in te kopen op goedkope momenten. Met een vast contract heeft een thuisaccu echt geen zin.
Met dynamische contract krijg je nu ook leuk een voordeeltje doordat je kunt handelen en dat beloond de overheid weer met subsidie om de netcongestie te verminderen.
Ja, het aantal mensen wat geen flauw benul heeft en alleen op onderbuik gevoelens reageert is zeer bedroevend.
Mijn eigen gebruik zit al boven de 80% aangezien ik redelijk kan schuiven met het opladen en verwarmen van warm water. Dat ik in de winter nog steeds stroom van het net moet halen ben ik me uiteraard bewust van maar met dynamische prijzen kan je er dan wel de krenten uitpikken en de stroom op de goedkoopste momenten inslaan.
Ik denk dat je aan een zonneboiler ook een hoop bespaard. In de winter met een beetje zon toch 50 graden water. Dus goed genoeg voor de vloerverwarming.

Helaas worden die hybride zonnepanelen nog niet veel gepromoot.

Maar ook hierbij, energiebedrijven zullen ook bij accu’s iets gaan zoeken om hun inkomsten veilig te stellen en de overheid gaat dan ook opzoek naar iets om belasting te innen.

Misschien wel een verplichte brandweer controle ieder jaar voor 50 euro (belastingopbrengsten) als iedereen massaal overstapt naar de thuis accu.

De reden dat ik misschien zo pessimistisch ben komt doordat je dit keer op keer ziet met de overheid/bedrijven. Er is geen fatsoenlijk toekomstvisie met hoe we er moeten komen.

Overbelasting van het energienet zag men 25 jaar geleden al aankomen. In de tussentijd niks gedaan. 14 jaar geleden een diesel gekocht zonder BPM en wegenbelasting want het was zo goed voor het milieu, twee jaar later was ik een ketter in de ogen van diezelfde instanties die het eerst promoten. Want ja er waren er zoveel dat de belasting inkomsten te ver terug liepen. Zie ook de korting op PHEV die wegvallen net als de komst van wegenbelasting voor de EV. (Al was de overheid over deze maatregel wel transparant, dit is jaren van te voren aangekondigd)

Maar toch zie nu de zonnepanelen en de saldering. Saldering blijft, energiebedrijven komen met een boete.

Nouja ik ga een beetje van de hak op de tak. Mijn excuses
Een zonneboiler levert alleen goed rendement op wanneer deze met voldoende panelen op het zuiden liggen en er een grote buffer aanwezig is met een goed geïsoleerd huis. In de wintermaanden vind ik de opbrengst van deze installaties nogal tegenvallen, daarin tegen met een goede zomer met 2 volwassenen of gezin kan je in principe de het hele voorjaar, zomer en najaar 'gratis' douchen, dan springt de CV niet bij om tapwater te verwarmen. De installaties die ik ken zorgen dat de boiler tot maximaal 85-92'c verwarmd wordt.
85-92 C zit ver boven de temperaturen die ik nodig heb. Warmtepomp staat hier op 45 C met legionella run om de twee weken. Als ik voor gratis kan opwarmen tot 80, dan ben ik verkocht.
Je vergelijkt nu 2 totaal verschillende dingen met elkaar. Een zonneboiler stopt bij 92'c, een warmtepomp kan je instellen waarvan de meest ideale temperatuur 55'c is. Het gaat er niet om wat je nodig hebt, je hebt geen 92'c water nodig, sterker nog de hedendaagse leidingen vinden dit niet eens leuk en daarom zit er ook een voormengklep tussen welke maar 65'c doorlaat. De CV springt pas aan als het boilervat 60'c is. Ook heb je stilstaan verlies van warmte met boiler. Met het door mij genoemde voorbeeld kan je als gezin met zonnig week 'eigenlijk' de hele zomer 'gratis' douchen. Het kleine energieverbruik van de circulatiepomp is te verwaarlozen. Ik ken genoeg mensen met zonneboiler welke deze met de huidige energie/gas prijzen qua aanschaf binnen 3 jaar compleet terugverdiend hebben.
.. daardoor zul je hoe dan ook afhankelijk blijven van energiebedrijven en die moeten winst draaien.
Is dit niet waar het verkeerd gaat? Wat als ze beperkt winst konden maken? Of als we de belasting seizoensgebonden maken?
warmtepomp is echt ideaal.
Wij verbruiken nu per maand ongeveer 200€ en dat is goed aangezien het altijd super warm is.
Meeste tijd staat de pomp zelfs niet aan. Alleen in de winter was het volle vermogen 400,- toen was het ook pas echt gemonteerd.

Hebben nu wel een nieuwe tarief van 21c per kilowatt, hier in Duitsland dan.
Zit op 140 euro per maand (gas + elektra) voor een woonhuis met gewoon een CV dus dat klinkt eigenlijk totaal niet interessant.

Heb wel slimme koppen op de radiatoren gezet waardoor ik kamers onafhankelijk van elkaar kan besturen mja dat valt in het niets qua investering tot een warmtepomp.

Of stook jij op 25 graden oid? Zit zelf op 21 graden.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 22 juli 2024 14:40]

Wij hebben twee woningen die we met 1 pomp 14kwh verwarmen.

En inderdaad standaard tussen 22-27 graden.
Omdat je de energiebelastingvermindering meetelt. Dat is zo'n €650 / jaar voor elektriciteit, rekenkundig mag je die niet ten goede laten komen in je gaskosten :)
Hier met Nederlandse tarieven a 0,37ct per kWh zit ik op minder dan 200€ per maand gecombineerd met 4 personen in huis. En op een stabiele 20 graden
Nieuwbouw nul-op-de meter woning uit 2018 met grondwarmtepomp. Inclusief twee EV's zitten we met twee personen op 180 per maand :)
Wij gaan sowieso de gevel en dak nog vervangen. Dan moeten we ook minder betalen.

Maar wij verwarmen twee gescheiden woningen met 1 pomp. Zitten rond de 200€ voor 0.21€ per kilowattuur .

Nieuwbouw is altijd voordeel voor energiebesparing

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 14:40]

Dat heb ik nog niet met mijn vrijstaand huis van 1000 kuub uit 1974. Heb 4 airco's hangen, een CV en een kachel. Die laatste gebruik ik nooit. Echter ik kan alle kanten op. En ik denk ook weer aan een propaantank. die laat ik dan wel vullen via een bevriend circuit (lees: geen belasting). Stook ik het hele huis een jaar lang warm op 25 °C voor 1000 euro. Toko is geïsoleerd en heb 9 panelen liggen op Zuiden die jaarlijks 3200 kWh opleveren.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 22 juli 2024 14:40]

Yup, mensen worden zo er weer van weerhouden om een elektrische auto aan te schaffen
Zondermeer. Het zou gepromoot mogen worden om je EV en zonne-energie in balans te krijgen. Opladen, ontladen aan grid. Des te groter de accu des te meer comfort er wordt geboden aan beide partijen.

Zelf ben ik een petrol head qua auto's ondanks ik een accugroothandel run. Ik probeer zoveel als mogelijk op mijn e-bike te doen. Dit houd ik aardig vol. Toch is de auto wel heel comfortabel vooral bij slecht(er) weer.
Op mijn leeftijd, heel veel gefietste kilometers waaronder veel nattigheid en winderigheid mag ik me wel een auto gunnen.

Ik wil meteen weg kunnen komen zonder dat ik moet plannen voor het behoud van je accupakket. Ja, het is delicaat, maar ik wil eraan geloven dat het hele nobele elektrisch rijden zoveel belasting legt op het gebied van recycling. Na ongeveer 8 jaar is het accupak gewoon op en zit je met vele kilo's aan kapotte cellen.

Ik durft te stellen dat rijden op benzine wel eens een milieutechnisch voordeel heeft.

Zelf?
Ik zet mijn wed op waterstof.
Heb je de waterstof auto's tot nu toe gezien? De Toyota Mirai heeft 3 tanks nodig (voor 650km bereik) om voldoende energie op te slaan. Het is het kleinste element dat bestaat, waardoor het door de kleinste gaatjes en kiertjes kan kruipen. Daardoor is het bijna onmogelijk om het op te slaan, zonder dat het langzaam uit de tank lekt. Als je dat op grote schaal wil vervoeren kan het bijna niet zonder verlies, laat staan dat het opslaan van grote hoeveelheden in een vrachtauto (of opslagtank) lastig is. Het maken van waterstof kost ook nog eens extreem veel energie.

Ik denk dat waterstof nuttig is, maar alleen bij een enorm overschot aan energie. Als er nog energie over is, nadat we alle energie nuttig hebben opgeslagen (in langetermijnopslag), dan mag al die energie wat mij betreft ingezet worden voor waterstof. Die energie zou anders toch verloren gaan, dus als we er 1% of meer van overhouden is het meer dan weggooien. Zolang die energie anders ingezet kan worden denk ik dat waterstof een heel slecht idee is.

Ik ben het er overigens volledig mee eens dat EV en zonne-energie gestimuleerd moeten worden, dat is de enige manier om ooit het wagenpark om te krijgen. We hebben ook opslag nodig, dat mis ik tot nu toe nog enorm. Als dat er eenmaal is, is het probleem van het overbelaste netwerk ook voor een groot deel (maar niet volledig) opgelost.

Ontladen aan het grid lijkt mij wel een slecht idee, het maakt dat de consument zijn prive auto gaat misbruiken als opslag voor het net, terwijl dat de levensduur van de accu raakt. Als de consument alleen teruglevert als het geld oplevert heeft het geen zin, want dan wordt het verschil tussen zomer en winter nog groter. Als de consument ook in de winter gaat terugleveren gaat het ten koste van de accu, dat lijkt mij averechts werken. Het vervangen van een accupakket is extreem duur, €10.000+. Ik denk dat opslag op een landelijk niveau geregeld moet worden, maar dan het liefst zonder energiebedrijven die winst willen maken. Bedrijven laden overdag gratis op (ten koste van de netcapaciteit), en willen in de daluren maximale winst maken. De overheid heeft hier een kans om een netwerk van accu's te bouwen die niet winstgestuurd, maar klimaatgestuurd zijn. Dat kost geld, maar alle burgers hebben er profijt van. Je kunt hier zelfs oude EV accu's voor gebruiken, die te weinig capaciteit over hebben voor een auto.
Euh je hebt niet veel verstand van je eigen handel. Op de auto accu zit ook nog 8 jaar garantie en die zijn dan echt niet op. Ja van de fiets wel omdat dat zo goedkoop en licht mogelijk moet met slechte lader en zonder buffer.
Yup. Rij nu een Model 3 (lease), maar de volgende wordt (helaas) toch weer benzine aangezien ik afhankelijk ben van openbare laadpunten.
Ja, dan hangt het heel erg van je gemeente af of het haalbaar is. Hier in onze wijk (in Heesch) worden er bij voldoende gebruik van de laadpunten direct meer bijgeplaatst waardoor ook iedereen zonder oprit prima rond komt met opladen. Mijn schoonbroer in Oss heeft echter ook weer voor een ICE (Yaris hybride) gekozen omdat er geen laadpunten in de buurt zijn en de gemeente er ruim een jaar over doet om er meer te plaatsen (en pas de aanleg gaat plannen nadat je een EV koopt, niet eerder). Dus duidelijk dat als je gemeente voor loopt op de vraag het hebben van een EV geen probleem is maar als je gemeente een afwachtende houding aanneemt wil niemand zonder oprit aan de EV.
Probleem in Stad Antwerpen is niet dat ze niet meer palen plaatsen, vooral dat er totaal geen controle is op foutparkeerders. In apps kan je zien dat je overal nog kan opladen, maar als je aankomt staat er vaak gewoon op 50% van de laadplekken iemand die niet aan het laden is. Vooral ook veel van die deel auto's die daarop gedumpt worden. Het is duidelijk ook geen prioriteit van de politie want zelfs als ze langslopen of fietsen doen ze niet en als je ze belt gebeurt er ook niets (wat vreemd is, als iemand voor de garage staat komen ze wel en gaan ze gewoon takelen, waarom hiervoor niet dan?!).
Ja, hier in de gemeente zijn de BOAs er heel fel op. ICE op laadplek is direct een boete, of als je er nu bij moet bellen ze direct een sleepdienst.
Heb er 8 binnen 400meter , de prijs inclusief btw is nog onder de 0,45 eur per kWh. En er worden er nog 35000 bijgeplaatst de komende jaren...
... In dezelfde gemeente als dit bericht, dat ze het niet aan kunnen en uit worden gezet op volle momenten... Ik snap het niet meer.

De wijk met de meeste zonne panelen zijn we geloof ik, maar een heleboel huizen zonder oprit en geen manier om die stroom zelf in je auto te stoppen.

Want kabelgoten onder de stoep en weg door hebben ze net ook nee tegen gezegd.
Let wel, dit is dezelfde wethouder die auto's wegpest uit de stad. Eerst uit het centrum, maar inmiddels ook 10 minuten fietsen van het centrum. Overal parkeervakken omzetten in elektrisch laden (binnen 50 meter al 6 vakken, en binnenkort nog 6), en dan nu ze uitschakelen.
Kortzichtig beleid
Onzin. Een bevolking krijgt de regering die het verdient. Jarenlang op partijen gestemd die visie een vies woord vonden, en klimaatopwarming bagatelliseerden want “we moeten wel kunnen blijven bbq’en”.

Een ieder die op deze partijen gestemd hebben zullen dus eerst in de spiegel moeten kijken.

Het wordt overigens niet snel beter met de grootste partijen nu. Nederlanders zijn koppig, eigenwijs en hebben daar vooral zichzelf mee. Zo blijkt.
En wonend in Utrecht had ik laatst problemen met parkeren toen familie op leeftijd langs kwam. Wat blijkt, er is een nieuwe parkeerapp en de gemeente vind daarom betaalpalen overbodig en haalt de helft weg. Loop maar een blok om lijkt de gedachte. Eerst zijn alle palen voorzien van nieuwe software en touch-interface, en nu worden ze voorzien van een dikke metalen plaat met een sticker dat je de app maar moet gebruiken.

/Rantmodus off
Waarom zet jij als bewoner de app niet even aan voor je bezoekers dan? Wij doen dat al jaren in Amsterdam voor ons bezoek. Even inloggen en de meter aanzetten. Als je echt op je geld zit kan je altijd vragen of je bezoek jou wilt terugbetalen.
Utrecht ontmoedigd sowieso de automobilist. Geen enkel stoplicht is in die stad goed afgesteld op een ander.
Heb 2 EV's op de oprit staan en voor mijzelf een bezine hybride. Beide EV's gaan eruit en komen voorlopig ook niet meer terug.

Het is een en al gerommel. Er is of een tekort aan laadpalen of ze zijn stuk. Daarnaast is het na jaren nog steeds gerommel met die laadpasjes waardoor je er een gigantisch administratieve rompslomp erbij krijgt. Er zitten overal tussenpartijen tussen die er iets vanaf moeten snoepen waardoor het onnodig duurt wordt gemaakt.

Onder de streep krijg je er een hoop kosten en een hoop koppijn bij en ga je er alleen maar op achteruit.

En dan heb je het hier met een EV early adaptor van het eerste uur. Na Steinbuch was ik waarschijnlijk een van de eerste met een Tesla. Daarna nog een 500e geïmporteerd uit Amerika, ging allemaal wel goed. Decennia geleden al die overdreven onzin verhalen (dan besef ik me dat ik in de kerk van Elon zit hier op Tweakers) van fanboys en milieu boomers achter mij gelaten, ik ben er ook in getrapt hoor. Maar goed dat geaccepteerd, nou weet ik wat een EV is en wat het kan, ok. Daarna bleef de situatie een poosje stabiel, maar dan gaat het van slecht naar erger en dan ga je dat optel sommetje maken en dan begin je jezelf af te vragen waar je in godsnaam mee bezig bent.

En dan te beseffen dat je nu nog een belastingvoordeel hebt die er binnenkort af gaat. En dan wordt er niet eens gesproken over het vastrecht wat omhoog gaat omdat je een zwaardere aansluiting nodig hebt en de kosten van aanpassingen aan je meterkast en die laadpaal. De verborgen kosten waar niemand ook maar iets over zegt.

Ja daaag, ik hou het voorlopig op bezine.

Wat ik dan nog het ergste van alles vind is de Nederlandse overheid die nog steeds keihard aan het blunderen is. In Duitsland is de doorstroming naar nieuwere auto's veel hoger, dat heeft te maken met dat ze daar minder belast zijn. Hier in Nederland kennen wij die gekke BPM waardoor auto's ontiegelijk duur zijn, terwijl de cataloguswaarde nog goedkoper is als in Duitsland. Omdat die auto's zo duur zijn loont het om een vervuilende diesel uit 2001 nog draaiende te houden. Nederlandse overheid is al door de EU op de vingers getikt omdat de BPM een luxetax was en ipv ze die BPM dan afbouwen en eraf gooien, wordt hij omgebouwd tot een milieubelasting.

Nou ik noem het een anti-milieubelasting want als mensen door konden stromen naar een nieuwere EURO5 of EURO6 auto dan zouden we al een groot deel van de uitstoot al besparen. Die EURO6 auto's die zijn zo zuinig en zo krachtig dat is echt niet normaal. Als overheid zou je eigenlijk zoiets moeten promoten, maar nee het is wanbeleid op wanbeleid op wanbeleid en de burger wordt maar keer op keer op keer keihard genaaid. Ook niet erg, als er maar problemen worden opgelost en dat gebeurt dan ook niet. Er komen steeds meer en meer problemen bij zonder enige vorm van uitzicht.

Die hele wolkdroom van decentrale opwekking en 0 missie huizen en rijden, dat is gewoon euforie. Op een paar casussen her en der met investeringen waar je u tegen zegt bestaat het gewoon niet.

Mensen, ik als ervaringsdeskundige kan iedereen vertellen. Laar die EV hype voor wat het is, pak een lekker zuinige nieuwe EURO6 auto en kijk even de kat uit de boom want nu is een EV niks en zoals het nu gaat zal het ook niks worden.

Ik ben trouwens ook niet de enige die zo denkt:
https://nieuws.nl/economi...-elektrisch-naar-benzine/

Wat er nu gaat gebeuren is dat al die lease EV's op de tweedehandse markt terecht komen en Jan Modaal die net die 2de handse EV kan betalen een kat in de zak gaat kopen. Een 2de handse brandstof auto met een kleine investering in onderhoud kan nog door, een EV met een kapotte accu is eigenlijk direct afgeschreven. Want jah, een lease rijder met een EV die lekker hard op kan trekken is leuk natuurlijk, maar dat je daarmee het accupakket naar gort helpt daar wordt op dat moment even niet aan gedacht. Trap er niet in mensen, laat die hype aan je voorbijgaan.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Wat een onzin allemaal. De 2e hands evs hebben nog garantie op de accu. 2e hands benzine echt niet.

Je hebt helemaal geen evs. Misschien dan die 500e met kleine accu uit de VS.

Met Tesla heb je geen pasjes
Lees die voorwaarden eens, daar zitten best wat haken en ogen aan vast. Net zoals er haken en ogen vast zitten aan normale motoren want daar krijg je diezelfde garantie tot 10 jaar. Geen enkele fabrikant gaat garantie geven op iets wat jijzelf kapot maakt en geen enkele fabrikant gaat garantie geven op een verbruiksobject. In de praktijk blijft er helemaal niks over van die garantie, het is een garantie op fabricagefouten. Genoeg verhalen op internet van mensen die geen garantie krijgen en zelf maar moeten bewijzen dat het een fout van de fabrikant is, onmogelijke taak natuurlijk. Die hele claim is een wassenneus.

Tesla laden werkt alleen bij Tesla laders. Zodra je bij een andere provider gaat laden, zelfde gezeik. Probeer maar eens een Tesla lader in je straat of langs de snelweg te vinden. Boek er meteen een nachtje vd Valk bij.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Dus je hebt geen TESLA en bent dus een EV nep ervaringsdeskundige.

Die garantie krijg je helemaal niet op normale motoren.
Het begint nu een beetje wat te worden, omdat VW enz anders kapot wordt geconcurreerd. Die geven nu dan 2+2jaar garantie en de nieuwe EV peugeots gaan van een schamele 2 jaar naar 8 jaar toe.

Je krijgt die garantie bij Tesla wel (als de accu binnen 8 jaar minder dan 70% is) en is ook al regelmatig geclaimd. Bij een nieuwere auto's is het een leuke garantie, maar eigenlijk nooit meer nodig.
Bij andere merken zoals VW moet je proberen de garantie te krijgen, maar ook dat is niets nieuws.

Ook dat is niet zo je kan ook contactloos betalen bij Ionity en andere snelladers. En er zijn genoeg tesla laders in nabij europa om de rest niet nodig te hebben (tesla is iets goedkoper namelijk).
Voor de rest van de straatladers heb je aan 1 pasje genoeg voor heel nederland en veel in belgie duitsland enz. Andere landen is vaak wel iets meer gezeur.
Ik had al gezegd dat die garantie aan voorwaarden is verboden toch? Kwestie van opzoeken lijkt mij?

Kijk eens verder dan je neus lang is. De garantie van Tesla begint al met het woordje "beperkt" dan weet je al dat je in de kleine lettertjes moet kijken voor de voorwaarden. De claim voorop haal jij in 99,99% van de gevallen niet.

Nou zullen we eens gaan kijken wat die beperkte garantie van Tesla inhoud. Dan stuit je al snel tegen deze vage bepaling:
Deze garanties bieden dekking voor reparatie of vervanging naar aanleiding van defecten in het materiaal of de afwerking van onderdelen die door Tesla zijn gemaakt of geleverd, die ontstaan bij normaal gebruik.
Het staat er he: "defecten in het materiaal of de afwerking van onderdelen", maar goed ik laat dat even voor wat het is. Ik zeg alleen maar dat het er staat. We zijn het beide eens dat het er staat toch? Of ben jij het niet eens dat Tesla het zo heeft beschreven in zijn voorwaarden? Als dat zo is dan hoor ik het graag, maar je zal met een heel goed argument moeten komen want het staat er wel. heb het toch maar even voor de zekerheid nagevraagd en experts zijn het met mij eens dat het er staat. Wil er verder geen groter verhaal van maken als nodig is, wil alleen maar heel snel vermelden, zeg maar tussen de soep en aardappelen door, dat het er staat. Maar nu ik er over nadenk, ergens heb jij ook wel gelijk. Wat is nou wel of niet beschreven? Wat is expliciet en wat is abstract? Is er nou wel of niet een lepel? Agh jah, zolang we er niet naar kijken staat het er zowel wel als niet dus als we nou met zn alle doen alsof we er nooit naar hebben gekeken dan zijn beide uitkomsten waar. Gewoon laten en niks mee doen!

Vertel mij eens wat normaal gebruik is? Want Tesla doet dat dus express niet, het is aan hun om per casus te bepalen wat zij normaal gebruik vinden en daar zijn genoeg verhalen over te vinden.

Nou hebben al die andere fabrikanten het heel netjes gedefinieerd. De computers loggen jouw gebruik en aan de hand van veel variable krijg jij een cijfer en als dat cijfer over x zit dan is het niet normaal. Helemaal netjes uitgelegd ook hoe ze het berekenen. BMW gaat zelfs zover om te zeggen als jij X maal dat of Y maal dat doet dan vervalt de garantie. Waar is die bepaling bij Tesla? Waarom zegt Tesla de ene keer dat launch control te vaak is gebruikt en de andere keer zijn ze er helemaal ok mee?

Nogmaals jij denkt dat jij garantie hebt op die accu, maar onder de streep heb jij een handje vol lucht en loze beloftes.

Nogmaals, geen enkele fabrikant gaat jou garantie geven op misbruik en al helemaal niet op een verbruiksproduct.

Buiten dat, nu ik er wat dieper in duik, zie ik iets anders. De "beperkte nieuw auto garantie" is niet overdraagbaar tenzij de auto via Tesla wordt verkocht als een "certified occasion". Dus wat jij zegt, klopt gewoon niet. Als jij een Tesla doorverkoopt aan iemand anders dan heeft die persoon dus helemaal geen garantie op die accu. Jij moet jouw auto bij Tesla inruilen (onder de marktwaarde waarschijnlijk) zodat zij hem weer door kunnen verkopen met winst.

Heb ik iets gezegd over laadpasjes zelf? Nee! Ik heb iets gezegd over alle tussenpartijen die er iets vanaf moeten snoepen waardoor het onnodig duur en complex wordt. Als jij met je Tesla auto aan een Tesla supercharger gaat staan dan wordt jij direct gefactureerd door Tesla zelf, klopt. Maar ga maar eens aan een andere paal staan. Nou boeit het mij niet of je eerst een pasje tegen die klere paal moet houden of dat de auto dat zelf communiceert. Het gaat om wat er daarna gebeurt, niet om dat pasje.

Ik weet dat ik aan het zondigen ben in de kerk van Elon dus die 0tjes zijn ook helemaal verdient. Vergeef het me!

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Een hoop blahblah, maar dus geen ervaringsdeskundige.

Er klopt verder ook helemaal niets van wat je zegt.

Je hebt gewoon 4 jaar "onbeperkt" garantie en 8 jaar op de accu. Ook als je de auto doorverkoopt.

Tesla is lang niet perfect net als elk ander merk. VW groep is nog heel veel minder, merken als Kia iets beter.

EU WIL GARANTIE VOOR LEVENSDUUR ACCU ELEKTRISCHE AUTO
Link eens naar waar dat staat dan.
Verzwaren van de meterkast is bij nieuwbouwwoningen geen issue, die hebben vaak al standaard 3x25 liggen. Ook hoeft het helemaal niet nodig te zijn als je een 3,7kW lader neemt. Ik heb ooit ruim 10 jaar geleden een TNM lader bij m'n PHEV gekocht, inmiddels hebben we twee EVs (Model 3 en een Zoë) en dat ene laadpunt voldoet nog steeds.

De extra kosten voor het laden met pasjes zijn 5 euro per maand aan backofficekosten voor het laadpunt, verder blijft er niks aan de strijkstok hangen. Aangezien de keuze is een MID meter iedere maand fotograferen en handmatig declareren of een laadpaal met backoffice is het mij die 5 euro per maand wel waard om minder administratie te hebben.

We hebben voor beide auto's een laaddruppel die altijd in de auto ligt dus gewoon bij het uitstappen meenemen, inpluggen, *biep* en klaar. Degene die aan het opladen is hangt de laaddruppel bij de kapstok en de volgende persoon die de auto nodig heeft pakt hem daar weer op, *bliep*, uitpluggen en weer in de auto leggen. Echt supersimpel.
k ben ook nergens begonnen over technische mogelijkheden. Het ging over de kosten. Die aanpassingen komen niet uit de lucht vallen he, die moeten worden gedaan door iemand. Dat je verdeler en je aansluiting erop voorbereid zijn is leuk. Verzwaren kost je al 330 euro plus nog eens werkzaamheden en materiaal na de meter.

1x35 of 3x25 is helemaal geen issue, kosten zijn hetzelfde, bijna elk huis in Nederland heeft dat, heeft ook niks te maken met nieuwbouw... Dat is wat wordt gezien als een normale huisaansluiting en daar betaal je niet zoveel voor. Je hebt al snel 3x35 nodig en daar betaal je dan direct ook veel meer voor omdat dat wordt gezien als zakelijk grootverbruik.

Een modern huis, met warmtepomp, met kookplaat, met was/droger, met vaatwasser, met qooker kraan, met elektrische doorstroomboiler en met EV laadpaal. Dan zit je bij 3x35 ook al makkelijk tegen die grens aan. Dan moet je denken aan 3x50 en dan betaal je al gigantisch meer.

Ik heb het ook niet over die 5 euro per maand (waar jij die 5 euro vandaan haalt snap ik niet want ze vragen bijna allemaal rond de 12 of mee), het gaat om de variablekosten per kwh. Buiten dat, zijn het wel weer kosten die er bovenop komen, kosten waar je benzine van had kunnen kopen.

Als laatste, ja sorry hoor. Maar toen ik 3,7kW las moest ik echt hardop lachen. Is dat een boodschappen autotje ofzo? Nie lullig bedoelt ofzo, maar met dagelijks gebruik haal je dat dus niet. Of je wil hem 1 uur gebruiken en 8 uur laden.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

3x25A is meer dan voldoende voor alles, maar exclusief een doorstroom verwarmer. Je kan niet altijd alles tegelijk doen, maar 75A in totaal is echt heel erg veel. Daarbij kan je per fase gemakkelijk een half uur 35A trekken zonder dat de zekering klapt, dus een kortstondige piek gaat de boel niet verstieren.
Een elektrische doorstroomboiler is zo'n beetje het slechtste van alle mogelijkheden, voor dat ding alleen --ongeacht je andere verbruikers-- moet je toch zeker wel 3x35A hebben: ca. 12 liter/min bij maximaal verbruik!
Heb je in plaats daarvan een warmtepomp met boilervat, dan is er ineens geen vuiltje aan de lucht en kom je met 3x25A gemakkelijk weg. Uiteraard moet de laadpaal slim genoeg zijn om zichzelf terug te regelen bij meerdere verbruikers, maar zelfs als je warmtepomp continue 4kW staat weg te stoken bij -15 buiten kan je nog 12kW in je auto duwen.
Om met regelmaat tegen je absolute max rating te gaan zitten voor een half uur is ook een gigantisch goed idee. 8)7 Wel even tegen moederlief zeggen dat ze de kookplaat en de vaatwasser even niet moet gebruiken he, niet vergeten want anders...

Het kan, alles kan, koffie kan, thee kan. Je kan ook jezelf van 12 hoog laten vallen, het kan allemaal. Of het een goed idee is, is weer een tweede.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Je hebt helemaal gelijk dat altijd tegen de max onwenselijk is, maar een laadpaal is niet een gewone WCD natuurlijk, die leg je hopelijk aan met lekker dikke bedrading die niet warm wordt. Ik mag ook hopen dat je de auto ook direct op maximaal opladen zet bij thuiskomst, tenzij daarvoor noodzaak is. Verder moet die laadpaal slim genoeg zijn aangesloten dat andere verbruikers altijd voorgaan - vaatwasser e.d. is met een paar pieken niet zo problematisch, maar de (inductie)kookplaat zal soms inderdaad ook flink trekken.
Voor de bedrading de meterkast uit ben ik niet zo bang, die zou altijd overgedimensioneerd moeten zijn... dat is wel een controle waard natuurlijk!
Het gaat hier ook niet om die ene aansluiting he... Het gaat om de installatie als geheel.

http://www.electricalterm...-trip-curves-603x1024.jpg

Of je 30 minuten lang over de max rating kan zitten? Computer says no!
Volgens mij staat hier juist wat ik beweer. Ga er even van uit dat de lader slim genoeg is om zichzelf terug te schalen tot desnoods nul, en kijk even bij bijvoorbeeld 20 seconden: zelfs de allerslechtste zekering die aan de norm voldoet kan 1,5x de nominale aansluitwaarde leven, dus jouw laadpaal heeft heel veel tijd om terug te schakelen.
Zie je de lijnen met een (1)? Dat is de schakelkarakteristiek in koele toestand.
Als je beter materiaal hebt zit je aan de bovenkant van die curve, maar daar moet je niet op rekenen.
De plaatjes komen vreemd genoeg niet altijd overeen, maar deze van een C-karakteristiek laat toch duidelijk zien dat je een flinke tijdboven de afgezekerde waarde kan zitten

Mijn warmtepomp neemt dagelijks een kwartier 'teveel' stroom af in de warmwaterproductie, die is abusievelijk op 16A/karC gezekerd terwijl er eigenlijk 20A/karC in zou moeten zitten. Dat gaat al een half jaar goed, ik heb met de warmtecamera gekeken en het komt niet boven de 22 graden.
Natuurlijk ga ik 'em toch vervangen, maar mijn initiële schrik was snel verdwenen toen ik zag hoe goed het zich gedraagt.

Maar, lang verhaal kort, die laadpaal moet zich echt als slaafje van het algemene verbruik gedragen, anders is het een flink risico, en ja, je moet ook een beetje nadenken wat voor dikke apparaten je allemaal tegelijk aan wil kunnen hebben.

Ik hou dus vol dat 3x25A voor de meeste mensen meer dan voldoende is - mijn eigen ervaring met ons all-electric huis is zeer positief, en ik heb echt actief geprobeerd om de boel te laten overbelasten om een idee te krijgen van de grenzen; dus warmtepomp in de SWW cyclus, magnetron aan, waterkoker aan, oven aan, 4 pitten inductieplaat aan (niet op max, dat is onrealistisch)... geen probleem.

[Reactie gewijzigd door mawashigeri op 22 juli 2024 14:40]

Nee er staat niet wat jij beweert. Echt niet. Wat jij zegt is een grote grap.

Warmte ontwikkeling heeft niks met de zekeringswaarde te maken.... Je kan de hele dag met je IR camera kijken, zegt helemaal niks mbt die waarde.

Je pakt een paar gebruikers in jouw huis en aan de hand daarvan doe jij een paar claims, maar je vergeet de rest van de installatie. Misschien dat dat bij jou nu heel eventjes goed gaat, heel misschien. Jij bent een van de weinige. Hopen dat moederlief niet gaat koken en zoonlief niet even gaat douche terwijl jij de auto oplaadt.

Er is in reden waarom in andere landen blackouts wel voorkomen en in Europa niet. Een van de redenen is dat wat jij voorstelt, dat we dat niet gaan doen. In America doen ze het wel en daar komen blackouts regelmatig voor.

Maar leg eens even uit, hoe zit dat nou? Jij zei?
Daarbij kan je per fase gemakkelijk een half uur 35A trekken zonder dat de zekering klapt
Maar nu begin je ineens over C-Kar en beweer je geheel het tegenovergestelde. Leg eens uit? Want jouw hele verhaal valt of staat met dat kleine detail.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Ik zeg dat het kan, maar ook dat het het niet moet doen. Je hoofdzekering is een heel ander ding dan de relatief goedkope 16A of 20A zekeringsautomaten en kan wel degelijk lagere tijd veel 'te veel' stroom leveren zonder er uit te klappen. Moet ik uitleggen dat je dat niet structureel moet doen?

Het blijkt echter dat ook die goedkopere zekeringsautomaten gemakkelijk een overstroom aankunnen, de reden voor die automaten is vooral kortsluitingsbeveiliging en uiteraard is dan de stroom kortstondig zo hoog dat 'ie er in zeer korte tijd uit klapt. Die C karakteristiek automaten kunnen inschakelpieken van 80A opvangen, en de onderliggende hoofdzekeringen nog meer dan dat.

Verder: ik vertelde je precies welke grote gebruikers allemaal tegelijk aanstonden (ik had ook nog een 1500W kacheltje in de badkamer aan), er zijn er niet meer dan dat. Verder heb je een paar verbruikers die hele korte pieken doen zoals een koelkast bij het aanslaan van de compressor, maar verder alleen een beetje kabbelen op de achtergrond.

Mijn aansluiting van 3x25A kan en mag ik de hele dag door voor 75A totaal gebruiken, daar is deze namelijk op berekend. In praktijk is het godsonmogelijk dat voor elkaar te krijgen in een normaal gezin.

"Bij een stroom van 1,5 × Iₙ moet de automaat binnen het uur afschakelen."
https://nl.wikipedia.org/wiki/Installatieautomaat
Ik zeg dat het kan, maar ook dat het het niet moet doen.
Nee jij zegt:
Daarbij kan je per fase gemakkelijk een half uur 35A trekken zonder dat de zekering klapt
Zeggen dat iets makkelijk kan staat haaks tegenover zeggen dat je het niet moet doen.

Nou als ik kijk in de curve die jij post dan zie ik juist dat hij bij 1,5x de rating binnen 60 seconden af moet schakelen. Ik weet niet waar Wikipedia zijn informatie vandaan haalt, staat ook geen bronvermelding bij. Maar goed je spreekt jezelf weer tegen, je post een curve van de karakteristiek en dan link je naar een bron die iets heel anders zegt. Laten we het erop houden dat jouw curve wel klopt en de tekst niet. Want diezelfde curve kan je overal vinden:
https://www.bing.com/imag...stiek&form=HDRSC3&first=1

Nogmaals, met de oude zandzekeringen had je nog ergens kans dat wat jij zegt kan met een trage zekering, met de moderne automaten niet.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Tja, als je het stukje "dus een kortstondige piek gaat de boel niet verstieren" direct erachter niet leest of interpreteert als aanbeveling voor structurele overschrijding is het lastig praten.
Heb je overigens ervaring met overschrijding van de nominale belasting van een automaat? Ik wel.
Als je weet hoe zo'n ding werkt begrijp je ook waarom ik een warmtecamera gebruik.
Een half uur is niet kortstondig, jij hebt het over douche en koken en dat soort dingen. Ik al wel in een andere realiteit leven ofzo. Sorry het ligt aan mij.
Nog meer onzin. Ook geen eigen huis dus. Ben je wel volwassen? Je probeert zo stellig te doen, maar hebt er geen verstand van

Ik heb dan een modern huis en Faxen is meer dan zat.
Zonder de doorstroomboiler, daar douchen we te lang voor.

Met 3.7kw kan je 30km per uur laden en dat is dus gemiddeld dagelijks gebruik in dik 1uur opgeladen.

11kw of meer lader thuis zonder load balancing zou ik niet aanraden.
Google even het verschil tussen een doorstroomboiler en een close-in boiler eens. De naam van een doorstroomboiler zegt het al he... door-stroom.
Nope, 3,7kW is prima te doen. Ik rij regelmatig naar klanten op 150-200km afstand maar daar laad 3,7kW echt snel genoeg voor. Een model 3 is redelijk efficient dus zo lang hoef ik niet te laden.

3x35 is ook totale onzin. Ik zit hier in een redelijk grote nul-op-de-meter 2-1 kapper uit 2018 met warmtepomp, kookplaat enz. Als je een lader hebt die kan afschakelen indien nodig kan je zelfs 3x16 laden (11kW) als je dat zou willen. Deze hoeft alleen even terug/uit te schakelen als je onder de douche staat.

Backofficekosten bij Shell zijn 5 euro per maand, meer betaal ik er echt niet voor. GreenFlux en enkele anderen ook. Moet je een factuur zijn voordat je me gelooft?
Een 0 op de meter over het jaar zegt niks over het instantané vermogen.

Nou even rekenen. Een model 3 gebruikt over het algemeen 15kWh/100 km, dat wil zeggen dat je 30kWh gebruikt voor 200km. 30kWh bijladen op 3,7kW is 8 uur laden. Zoals ik al zei: "Of je wil hem 1 uur gebruiken en 8 uur laden."

Maar goed dat cijfer 15kWh/100km komt van hypermilers en fanboys, in werkelijkheid met normaal rijgedrag gebruiken al die auto veel meer als wat er wordt gezegd. Is niet alleen bij EV's trouwens. Dus in werkelijkheid zal je veel langer moeten laden om hem bij te vullen op 3,7kW.

Je vergeet even dat je het starttarief en transactiekosten ook moet betalen ook al heb je een abo, over een maand alles bij elkaar komt dat ongeveer neer op 12 euro.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

Starttarief en transactiekosten heb je niet mits je goed instelt. Bij Shell kan je een aantal passen toevoegen voor directe vergoeding en dan betalen die alleen het ingestelde tarief en niks meer.

Ja, als ik inderdaad meer dan 150km moet bijladen duurt dat ongeveer 8 uur. Gelukkig zit er naast 8 uur werken nog ruim meer dan 8 uur in een dag. Ook rijd ik niet iedere dag de accu leeg dus er is ruim marge. De Zoë maakt veel minder kilometers dus die mag meestal in het weekend aan de laadpaal of overdag als een van ons thuiswerkt.

Maargoed, dat je niet gelooft dat ik in mijn situatie met een full electric huis met een 3,7kW lader rondkom is niet mijn probleem en ik ben wel een beetje klaar met het proberen te bewijzen van het tegendeel. Ik ga verder niet in op je reacties.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 22 juli 2024 14:40]

Heb ik ergens gezegd dat ik het niet geloof? Volgens mij wil jij niet horen dat jouw situatie niet door te trekken is naar het algemene en als je dat wel probeert dan klapt half Europa er uit. Er zit meer achter als dat hier bekend is of aan wordt gedacht. En buiten dat, ik heb ook genoeg van mensen die zomaar iets roepen zonder dat ze de nuances erbij vermelden om vervolgens te doen alsof ik gek ben. Als ik door ga vragen dan komt elke keer weer die aap uit de mouw. Leuk dat jij het zo kan doen, maar voor 90% van Nederland is dat geen oplossing.

1 uur rijden = 8 uur laden. Dat is niet zo... volgens natuurkunde eigenlijk wel. Ja maar als je het zo doet dan... Ja leuk voor jou, maar die 8 uur laden is er nog steeds he. En dan pakken we dit artikel erbij dat Utrecht de laadpalen uit gaat zetten en dat vrije laadpalen steeds zeldzamer worden. Nou succes met je 8 uur laden.

Jij zegt ik heb een 0 op de meter... vergeet er wel even bij te vermelden dat dat over het hele jaar is. En zo heb ik er meer meegemaakt. Onzin verhaaltjes.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:40]

1. Je comment staat vol met fouten en onwaarheden.
2. Ik geloof je gewoon niet, want in je post history staat niks over elektrisch rijden.
3. Je post komt heel erg gemaakt over van... dat het nep is puur om sentiment te creëren. Een troll comment.
Een PHEV is zo slecht nog niet. Regelmatig lees ik hier op Tweakers dat het het slechtste is van twee werelden. Ik denk dat dat juist afhangt van je gebruikspatroon.

Ik rij vrij weinig kilometers en kan 95% van mijn ritten uit de voeten met de elektrische range. En als ik wel verder moet, is de eerste 60 km al elektrisch. Ik doe maanden met een tank benzine. Verder laad ik zoveel mogelijk via m’n zonnepanelen.

Wil ik echter op vakantie, zit ik niet te tobben bij drukke peperdure snelladers. Vooral met de wintersport is dat echt een drama.

Daarnaast niet eens zo gek voor het milieu. De accu is klein en veroorzaakt minder schade dan een grote accu.
Het is ok ik heb ook een hybride gehad. Reed 1op65 ongeveer en de rest stroom.

Ev is wel nog een hele grote stap vooruit. Veel zuiniger en sneller en pas na 350 a 400km een kwartier laden is voor mij geen beperking.
Wil ik echter op vakantie, zit ik niet te tobben bij drukke peperdure snelladers. Vooral met de wintersport is dat echt een drama.
Valt wel mee wat ze kosten, is nog steeds niet echt duurder dan gewoon brandstof. Meeste snelladers zijn 72 cent per kWh of minder, dit is iets meer dan het dubbele van de meeste 3-fase 16A palen (31-38ct)
Daarnaast niet eens zo gek voor het milieu. De accu is klein en veroorzaakt minder schade dan een grote accu.
Alleen is je wagen minder zuinig door het extra gewicht, en de schade van het verbranden van fossiele brandstoffen is natuurlijk een stuk erger dan wat meer cellen...
Voelt voor mij een heel klein beetje alsof je een PHEV heel hard probeert te verdedigen maar het is gewoon erg lastig. Hoogstens kan je zeggen dat ze relatief veel range hierdoor kunnen bieden voor een stuk lagere prijs dan EVs die >400km doen
Valt wel mee wat ze kosten, is nog steeds niet echt duurder dan gewoon brandstof. Meeste snelladers zijn 72 cent per kWh of minder, dit is iets meer dan het dubbele van de meeste 3-fase 16A palen (31-38ct)
En zoals zo vaak lees ik van een EV-rijder weer te rooskleurige cijfers. Kijk eens in het topic met lange reizen met EV-ervaringen. Snelladen is een pak duurder dan 72 cent per kWh.
Qua laden op straat. De laadpalen in regio Rotterdam zitten zonder uitzondering rond de € 0,55 a € 0,60 per kWh. Ik heb de luxe dat ik thuis kan laden op zon, maar als je afhankelijk bent van publiek laden ben je de klos hier.
Alleen is je wagen minder zuinig door het extra gewicht, en de schade van het verbranden van fossiele brandstoffen is natuurlijk een stuk erger dan wat meer cellen...
Welk extra gewicht? Het gewicht van een benzinemotor en brandstoftank is alsnog minder dan de extra accucapaciteit die je als EV-rijder altijd moet meezeulen. Ik kan met mijn PHEV ook gewoon nette waarden van rond de 13 a 15 kWh per 100 km halen. Geen enkel probleem.

En ten aanzien van milieuschade. De delving en lading van jouw grote accu zou met mijn gebruik van de auto pas na heel lange tijd minder CO2-uitstoot veroorzaken. Ik denk dat je de EV te groen inschat.
Voelt voor mij een heel klein beetje alsof je een PHEV heel hard probeert te verdedigen maar het is gewoon erg lastig. Hoogstens kan je zeggen dat ze relatief veel range hierdoor kunnen bieden voor een stuk lagere prijs dan EVs die >400km doen
Ik hoef mij helemaal niet te verdedigen. Ik vertel slechts mijn kant van het verhaal. De EV wordt vaak gezien als de heilige graal en oplossing voor alles. De realiteit is echter anders. Vele duizenden kilometers per jaar met je EV rondrijden stoot meer CO2 uit dan dat ik doe met mijn auto.
Klopt, het veranderd zo vaak dat je niet weet waar je aan toe bent. Wij hebben in de wijk een paar oplaadpunten die altijd bezet zijn. Heb ook geen mogelijkheid om zelf een laadpaal te plaatsen, dus blijf mijn huidige auto rijden tot ik wel fatsoenlijk kan laden, zonder mijn hele ritme daarop te moeten aanpassen. Nu maar hopen dat mijn auto niet vroegtijdig kapot gaat.😋
Tis echt ellendig, zelfs schandalig. In mijn gemeente is t verboden om op straat je auto op te laden. Geen oprit, wel zonnepanelen. Ik zou graag op een zonnige dag m’n auto willen opladen, zo kan ik bijdrage aan t ontlasten van t net. Maar gemeente Tilburg zegt: Nee. Als je geld genoeg hebt voor een eigen oprit, dan is het allemaal mooi en wel. Maar meedenken aan opties als kabelgoot in stoeptegels etc. is gewoon niet aan de orde. Daarnaast ook in t hoekje waar ik woon, geen publieke laadpaal. Aanvraag voor laadpaal ingediend in december 2022. Vandaag de dag, op 15 maart 2024, geen werkend publieke laadpaal.-
Ja, dat is dus hetzelfde al hier in Utrecht. Genoeg mensen met zonnepanelen die daarmee hun auto willen opladen, maar tenzij je een oprit hebt, mag dat niet. En als ze dit doorvoeren zit je helemaal met een probleem.
En nu met de terugleverboetes van zonne-energie zit je dus dubbel te betalen.
Het lijkt alsof de overheden bezig zijn om alle vooruitgang op gebied van alternatieven voor fossiele brandstoffen weer af te breken.
Ik heb dus gewoon netjes een eigen oprit enzo. Ik heb ook een EV gehad, maar begin Oekraine gedoe weggedaan omdat ik 84ct/kWh betaalde en dit uiteindelijk duurder werd dan benzine terwijl de auto zelf ook nog eens heel duur was.

Daartegen zat de auto wel vol technische problemen waar ik me mateloos aan irriteerde. Geen ervan was gerelateerd aan de aandrijflijn, overigens. Het had gewoon last van wat ik "moderne auto syndroom" noem; teveel meldingen, dingeltjes, plingeltjes, en schermen. Ik wil gewoon rijden in een auto, geen gezeur.
Boetes voor te lang aan een paal hangen zijn niet meer dan terecht. Is je auto opgeladen, dan dien je die gewoon weg te halen voor de volgende … (misschien) met uitzondering in een woonwijk gedurende de nacht.
Benzine blijft toch zo wel een veilige optie, geen verassingen. Met EVs blijft gerommeld worden. Belastingregeltjes die ieder jaar drastisch veranderen, gedoe met laadpalen, onverwachte prijzen, boetes voor te lang aan een paal hangen, en je EV niet mogen opladen voor je eigen huis op een openbaar parkeerplaats.
Ja ach benzine rijden heeft ook veranderende regels. Enorm fluctuerende benzine prijzen, stijgende wegenbelasting, stijgende bpm, enz.

Autorijden wordt gewoon continu duurder welke vorm maakt daarin weinig verschil.
Benzine blijft toch zo wel een veilige optie, geen verassingen.
Ik neem aan dat je dan niet doelt op de prijs van benzine, want die is over de laatste pakweg 20 jaar nogal grillig geweest en meer dan verdubbeld (geweest). En nog steeds zo'n 25% hoger dan pakweg 10 jaar geleden. En je bent 100% overgeleverd aan de markt; er is geen scenario waar je met eigen middelen invloed hebt op de prijs van brandstof (waar je dat met zonnepanelen en een EV thuislader wel zou kunnen hebben).

De EV markt is idd een beetje speelbal van veranderende regeltjes en gedoe, maar dat wordt natuurlijk versterkt door de problematiek rond de energie transitie en alles wat daar bij komt kijken. Bovendien is de EV markt een goede ~12 jaar oud, waarvan de laatste 5 richting iets wat begint te lijken op mainstream. De vergelijking is dus nogal scheef; de ICE markt bestaat in deze vorm als mainstream al meer dan 60-70 jaar. De hele infra daar omheen is net zo oud.

Terug naar on-topic: die prijsverhoging/vermogen terugschroeven werkt congestie op andere tijdstippen denk ik in de hand. Als zullen de nodige lease rijders met brandstof pas (wat het overgrote deel EV rijders betreft volgens mij) weinig boodschap daar aan hebben gok ik
Benzine blijft toch zo wel een veilige optie, geen verassingen. Met EVs blijft gerommeld worden. Belastingregeltjes die ieder jaar drastisch veranderen, gedoe met laadpalen, onverwachte prijzen, boetes voor te lang aan een paal hangen, en je EV niet mogen opladen voor je eigen huis op een openbaar parkeerplaats.
Ja, hoog tijd dat we stoppen met de prijs van olie/benzine te beschermen ten koste van modernere oplossingen. Als de prijs van benzine omhoog gaat staat een deel van de tweedekamer te steigeren alsof er een groot onrecht wordt aangedaan terwijl het gewoon marktwerking is. Ja, er zit ook belasting op benzine maar er zijn ook weer talloze regelingen om daar voor te compenseren en de prijs stabiel te houden.
Iedere cent die we uitgeven aan het laaghouden van de prijs van benzine/olie maakt het moeilijker voor elektrische alternatieven om door te dringen. Ik snap dat veel mensen nog afhankelijk zijn van benzine en stabiliteit nodig hebben maar vroeg of laat komt dit met rente terug om diezelfde mensen in de nek te slaan.
En het stomme was, een paar jaar geleden was het weer diesel die iedereen moest hebben vanwege de lagere CO2 uitstoot per km. Veel landen hadden hun wegenbelasting ook aangepast op basis van CO2.

Toen mocht je alleen weer opeens niet sommige steden binnen met een oudere diesel (en als iemand die weinig waarde hecht aan statussymbolen, koop ik altijd een oude tweedehandsje van een jaar of 10 oud waar ik dan 5 jaar mee rij). Je blijft bezig zo... :X

En EV's zijn voor iemand als ik sowieso niet bereikbaar want die zijn tweedehands niet voor redelijke prijzen te krijgen, tenzij de accu zo verouderd is dat je er niks aan hebt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 14:40]

Met benzine ben je korte termijn veilig. Lange termijn erin blijven hangen en de hele planeet is naar de klote. Maar zo denkt de hele mensheid dus daar stevenen we hard op af.
Ja benzine blijft wel een veilige optie de mijne rijd 1 op 21.5, blijkt soms goedkoper dan stroom te zijn.
Ook zeggen een hoop hier dat de waterstof auto geen kans heeft op slagen en ev gewonnen heeft.
Maar ja als je hier wat verder gaat lezen zou het me niet verbazen als waterstof in de toekomst toch ook weer wat meer supporters gaat krijgen.
Die tijd is allang weer voorbij en met meer groene energie wordt elektriciteit steeds goedkoper.

Op 1 liter benzine komt qua energie een ev 70km of meer. Dan is 1op21 niet best meer.
Ik heb nog geen groene energieplant gezien die kan draaien zonder andermans geld. Ook heb ik nog niet ervaren dat elektriciteit goedkoper wordt, integendeel. En de milieueffecten van alles tot nu toe heeft zero effect.
zoals zonnepanelen en windmolens die veel goedkoper draaien als kolen, gas en heeeeeel veel goedkoper als kernenergie? Die ook allemaal nog veel meer sponsoring krijgen.
waarom denk je dat de stroomprijs zo goedkoop is tussen 11 en 16?
Wat weet jij van de milieueffecten?

"In het derde kwartaal van 2023 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Dit komt vooral doordat de elektriciteitssector 37 procent minder CO2 heeft uitgestoten. Er is veel minder elektriciteit geproduceerd op basis van steenkool. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de uitstoot van broeikasgassen, conform de richtlijnen van de IPCC. "
IPCC...laat maar. Ook fan van de VN zeker? Blijkbaar niet op de hoogte van de windmolenparken voor de Nederlandse kust of de Engelse, waar energiebedrijven zich terugtrekken. voor dat geld bouw je kerncentrales met 3x meer stabiel vermogen en 3x langere levensduur.
Euh ja hoor net als die in engeland of Finland zeker.

Olkiluoto-3 11miljard en maar 18 jaar bouwtijd voor een 3000mw piek

Haliade-X 12 MW 11miljoen. Dus 12000mw voor dezelfde prijs en een stuk sneller qua bouwen. En er komen nu al 18MW windmolens.

Kernenergie is een grote faal. Door het afval en de enorme risicofactoren.
Bisfenol A is zeker ook een succes.
Maar ja, als je je auto nergens meer kan opladen, dan is waterstof zo gek nog niet.
Als het nu al een gedoe is met maar een paar procent aandeel, wat voor gedoe wordt het dan vanaf 2035...
Snap überhaupt niet dat elektrisch zo gepushed is tegenover hybride (subsidie was bijvoorbeeld alleen beschikbaar op volledig electronisch) terwijl hybride voor de meeste mensen superieur is. Je dagelijkse ritje maar werk doe je dan grotendeels op de accu, en hij schakelt over op benzine op de langere stukken. Je hebt er een stuk minder lythium voor nodig omdat de batterij kleiner is en dus ook makkelijker om er veel te produceren.
Tsja en met de belasting op zonnepanelen door energieboeren ziet het er niet best uit voor de energietransitie.

Als we dan ook nog een regering van PVV en boerenpartij krijgen kunnen we alle energie- en millieumaatregelen wel vergeten.
Benzine blijft toch zo wel een veilige optie, geen verassingen.
Inderdaad, voor crematies is benzine zeer (maar niet echt veilig) bruikbaar. Of bedoel je "verrassingen" :?
Je kunt je afvragen waarom we met een EV ineens overal en altijd willen kunnen laden. Gewoon langs de snelweg of er net vanaf, net als met benzine, weinig mis mee denk ik. Je moet alleen wat langer wachten, maar de gemiddelde Nederlander (was het iets van 35 km/dag?) hoeft maar eens per week te laden.
Om te beginnen: of je een punt hebt, dat hangt nogal af van je eigen situatie, I guess.

Maar ik denk niet dat dit artikel daar een bron voor is. Wat Utrecht hier voorstelt is gewoon écht een goed idee. Het gaat erom dat er een enorme piek op het stroomnet is. Door 'peak shaving' te doen kun je het net veel doelmatiger gebruiken.

Ik denk dat er echt een héél groot deel van de EV-rijders, die auto niet in de avond weer nodig heeft, of het niet zo kan doen dat je de auto ná het avondgebruik kan laden. Dan is dit dus een wijziging die goed gedrag stimuleert. En als je het wél nodig hebt, dan kan het gewoon, maar kost het iets meer. Ik zie het probleem daarmee niet.
- EVs zijn niet vervuilender dan ICEs. Dat is allang ontkracht.
- "Te duur"? De TCO van EV vs ICE is vooral bepaald door belastingen op dit moment.
- 2e hands markt is kwestie van vraag en aanbod. Als jij denkt dat 2e hands EV niet verkopen, ben je echt niet thuis in het wereldje
- EVs doen het prima in de winter.
- Stroomnet capaciteit is zowaar het enige relevante argument dat je opnoemt naar mijn mening, en dit is een tijdelijk probleem, en geen probleem die de EV verkopen gaat stoppen.

Weet je wat pas groen is? OV. De fiets. De elektrische fiets. En zelfs die stomme opgevoerde fatbikes. Maar het OV is bizar duur, dus dan houd je fietsen over. Geef mensen belasting-korting op elektrische fietsen ofzo weet ik veel ipv subsidies op autos. En ja, je kan niet met de fiets naar je werk, maar ik denk dat een hele hoop andere ritjes prima met een bakfiets kunnen.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:40]

EVs zijn een totale mileuramp. hier lekker schoon, elders in de wereld een ramp van ongekende proporties. Maar dat is ver weg, dus niet ons probleem. En de Volvo EV van mijn vriendje heeft in de winter 40% minder radius. Een en al geklaag over die auto.
Ik heb mijn XC40 ook weggedaan - wat een *** auto was dat. Ik vond de EV geweldig, maar de rest van de auto was waardeloos
De opwekking van "groene stroom" sloopt de natuur en het milieu;
Je kan altijd je EV opladen met diesel-generatoren als jij denkt dat dat beter is voor het milieu.
De 2e hands vraag is relatief laag t.o.v. ICE, en wordt steeds minder
Dat is gewoon niet waar
EV's zijn ZEER onbetrouwbaar in de winter.
Dat is gewoon niet waar
Ze laden slecht bij lage temperaturen
*minder goed. Overigens had ik hier totaal geen last van met mijn EV, die laadde prima. Ging het langzamer? Geen idee. Ik kijk niet naar de nummertjes. Ik besteedde minder tijd aan de laadpaal dan ik nu aan de pomp sta met mijn dinosap plofbak. Ik zou zo weer ruilen hoor!
en de actieradius loopt drastisch onderuit.
Ipv 300km praktijkbereik had ik 220km praktijkbereik. Even aan de snellader indien nodig. 1 boterham met koffie en een toiletbezoekje verder en die 80km is weer bijgeladen. Totaal geen issue. Zoals ik net als schreef: Ik heb VEEL minder tijd aan de snellader gestaan met mijn EV dan ik nu moet staan aan de pomp met die *** benzine.

Snelladen kwam voor mij alleen als ik 200+km rij op een dag. Dan wil ik toch een pauze! Boterham, koffie, toilet - en weer door. Totaal geen probleem. Dat benzine tanken? Dat is pas irritant. Iedere week sta ik weer bij de pomp. EV is zo ontspannen - je rijdt iedere dag weg met een volle tank, je hoeft er nooit bij na te denken, tenzij je een uitzonderlijk lange rit maakt.
Het stroomnet probleem is geen tijdelijk probleem
8)7
tenzij er asap kerncentrales gebouwd gaan worden
Zelfs met kerncentrales kan het huidige netwerk het niet aan omdat
en de infrastructuur wordt verzwaard/uitgebreid
Ja dat is dus nodig. Zoals ik al zei: Tijdelijk probleem.
krankzinnige energietransitie van tafel vegen
Wel heel erg offtopic

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:40]

In Zuid-Afrika hebben ze "load-shedding", waarbij er hele wijken van grote steden een aantal uur gepland zonder stroom zitten, om (in dit geval niet het stroomnet, maar) de stroomleverancier te ontlasten. Is dat waar dit heengaat? :+
Nee, in zuid-afrika hebben ze een tekort aan opwekking omdat bedrijven (en hele steden) de energierekening niet betalen. Wij hebben geen tekort aan opwekking, wij hebben een (tijdelijk) tekort aan transportcapaciteit.
Dat is niet per ongeluk. De regende ANC partij (van Mandela vroegah) heeft zichzelf als doel gesteld om iedereen in ZA op elektriciteit aan te sluiten. In de vele townships (sloppenwijken) zit daar geen meter ofzo tussen, het is gewoon gratis. En ook in de rest van het land is elektriciteit goedkoop, waardoor iedereen met geld een dikke airco heeft terwijl de huizen enkel glas hebben en geen isolatie.

Toen ze aan de macht kwamen wat er een enorme overcapaciteit op het net in ZA, genoeg om een hoop elektriciteit te exporteren. Maar er is de afgelopen 34 jaar niks geïnvesteerd in het uitbreiden van die capaciteit en er is bijna niets gedaan aan onderhoud of modernisering van de bestaande centrales. Met name omdat vrijwel alle hoge functies binnen het energiebedrijf van de staat worden bekleed door familieleden van hooggeplaatste politici. Zonder dat die enige kennis van zaken hebben.

Het resultaat hiervan is dat er regelmatig energiecentrales stuk gaan of stilgelegd moeten worden voor onderhoud. En daardoor zitten ze nu met een structurele ondercapaciteit.
De oorzaak schijnt niet te zijn dat ze niet geïnvesteerd hebben, maar dat is het gevolg van dat het geld om de stroomcentrales te betalen ergens in iemands achterzak verdwijnt. Dat is wat ik hoor van iemand die daar woont en wat nieuwsartikelen had doorgestuurd (ongeveer een jaar geleden). De details ben ik vergeten maar ik meen dat er een vergoeding is voor de stroom die de armen verbruiken en dat het dat deel is dat niet op de bestemming aankomt, waarna ze onder andere geen brandstof konden inkopen.

Tegelijkertijd is zonne-energie, hoewel het in Zuid-Afrika natuurlijk fantastisch schijnt, niet zo'n goede optie als hier omdat die zon nou eenmaal ondergaat. Bij ons trekken we dan van de batterij die mensen "het net" noemen (uiteindelijk dus een combinatie van kolen, gas, kern, en als je geluk hebt dat het beschikbaar is: wind en een beetje hydro uit het buitenland), met name in de winter. Omdat dat nou juist niet beschikbaar is in ZA, is het gevolg dat mensen vooral generators kopen die weer op fossiel draaien. Niet dat ze niet óók de goedkopere zonnepanelen nemen, maar als je het geld maar één keer kan uitgeven dan is de generator de totaaloplossing die je het eerst neemt

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 22 juli 2024 14:40]

Heb vaak gegamed met gasten uit Zuid-Afrika. Elke dag was het: 'We hebben nog 15 minuten voor stroom er af gaat'. Moet er toch niet aandenken om dat zelf ook te hebben. Hij noemde het volgens mij 'daylight savings' o.i.d.
Ja, daylight savings is gewoon de zomertijd :)
Als we de boel niet verzwaren wel ja, of het worden toestanden zoals in India dat je gewoon dagelijks tien keer stroomuitval hebt zonder dat iemand er raar van opkijkt. Staan de belangrijke verbruikers lekker diesel te verstoken om dat op te vangen, zo haal je de klimaatdoelen wel.
Daar heeft ieder bedrijfje ook een noodstroom agregraat die je raad het al, op diesel loopt.
Dat gebeurt in veel landen, vaak niet omdat er geen stroom is. Maar als verplichting om humanitaire redenen. Zet men die een aantal uren per dag aan. Meestal wordt er dan ook niet betaald voor de stroom.
Zodra een wijk voorzien is van meters en betalende klanten heb je wel de hele dag stroom.
Nee, dit is absoluut niet hetzelfde. Sowieso wordt het hele gezanik over stroomnetten die vol zitten enorm overtrokken. Stroomnetten HOREN vol te zitten, en door de prijs te varieëren kun je er voor zorgen dat alles net binnen capaciteit blijft. De netbeheerders zijn gewoon traag met het moderniseren van het net: auto's moeten dynamisch laden, wanneer er stroom over is. Wanneer er een overschot is, moeten auto's en thuisbatterijen juist energie terugleveren (voor een vergoeding).
Auto’s gebruiken om het net te balanceren? Zo zit de onbalansmarkt niet in elkaar. Grote bedrijven die veel stroom gebruiken krijgen geld om minder af te nemen als er een tekort is, of vice versa.
Ja, nu. Maar het is niet meer dan logisch dat die enorme batterijen die 1/4e van NL op de oprit heeft staan gebruikt gaat worden om het net te balanceren op een fijnmaziger niveau.
Je zal maar met spoed ergens heen moeten, maar zit vervolgens met een lege auto omdat hij niet geladen kan worden. Een bevalling bijvoorbeeld? Kan me voldoende scenario's bedenken waarin het wél noodzakelijk is om te laden en aan huis laden niet mogelijk is. Bijzonder dat een gemeente de keuze voor jou kan maken.
Exact. En ook steeds meer mensen verschuiven het laden naar hetzelfde tijdsvenster, dus er zijn steeds minder laadpalen beschikbaar.

Ik krijg het idee bij dit nieuwsbericht dat er enkel wordt gekeken naar de kenniswerker die om 16:30/17:00 uur thuiskomt en op ze vroegst de volgende ochtend de auto weer nodig heeft. Daar komen ze nog wel van terug.
In zo'n situatie zorg je van te voren al dat je auto altijd voldoende lading houdt om naar het ziekenhuis te kunnen.
Dan ga je toch niet aan een 11kw lader zitten wachten?
Sowieso zorg je dan toch dat je 100km lading ofzo overhoudt. Hoe ver woon je van het ziekenhuis en als de grootste haast eraf is kan je ook daar nog opladen heb je hem weer vol voor de deur staan.

Knijpen van 11kw laders tussen 18 en 21 uur is helemaal geen slecht idee. Ook met bv 7kw laad je 50km per uur. Helemaal uitzetten ben ik niet voor en je zou ook korting moeten krijgen.
Je zal maar met spoed ergens heen moeten, maar zit vervolgens zonder auto/auto die niet start/heb teveel gedronken/lege accu/lege tank.
Genoeg scenario's die altijd al bestonden, is ook altijd goed gekomen.. waarom in EV situatie zou dat anders zijn?
Voor een bavelling kan je altijd 112 bellen. Een taxi bellen is ook nog een optie. Waarschijnlijk goedkoper dan je auto 2/3 dagen in de parkeergarage hebben staan zoals mij overkwam hier in Zweden. Werd een duur grapje🤡. Gelukkig kwamen we snachts bijnem, want overdag een plekje vinden in de parkeergarage is bijna onmogelijk heb gemerkt.
Je zal maar met spoed ergens heen moeten, maar zit vervolgens met een lege auto omdat hij niet geladen kan worden.
Er zijn altijd uitzonderingen, maar dit scenario heb je met een ICE toch uiteindelijk ook? Dan moet je op tijd gaan tanken. Dus met je EV moet je zorgen dat je niet met 5% thuis komt, als laad capaciteit niet redelijkerwijs gegarandeerd is.

En we doen ineens of 'tanken in de stad' simpel is, daar moet je toch ook vaak voor omrijden? Ja dat gaat dan sneller dan EV laden, maar je kunt weer niet tanken waar je je auto meestal parkeert. En in hartje stad is het bezitten/gebruiken van een auto sowieso allemaal wat lastiger dan in een dorp (met een eigen oprit).
[...]

Er zijn altijd uitzonderingen, maar dit scenario heb je met een ICE toch uiteindelijk ook? Dan moet je op tijd gaan tanken. Dus met je EV moet je zorgen dat je niet met 5% thuis komt, als laad capaciteit niet redelijkerwijs gegarandeerd is.
Het spijt me hoor, maar als mijn werk 100km verderop is, ik op mijn eindbestemming niet kan laden, en bij thuiskomst ook al niet, dan kan ik daar weinig aan doen.

En natuurlijk kan ik op de terugweg midden in de spits lekker in de file gaan staan voor een fastnet station. Maar het is toch debiel dat het moet?

We moeten en zullen elektrisch rijden als het aan de overheid ligt, maar worden vervolgens aan alle kanten beperkt.
Leuk als je avonddienst hebt en om 23:00 uur graag naar huis wilt gaan, om dan te zien dat je auto maar 30% heeft. :(
Ik dacht ergens hier op Tweakers te hebben gelezen dat er voor bedrijven een plicht gaat komen om (PH)EV beter te kunnen huisvesten zodat het laden van auto's op bedrijventerreinen ook beter verloopt. :)
In België kan je als bedrijf in Brussel 4 snelladers krijgen op voorwaarde dat er binnen een bepaalde straal geen andere snelladers staan. Anders kan je max x aantal laadpalen zetten. Het is onbegonnen werk om heel Brussel open te gooien. Daar sta je dan als bedrijf met zo een verplichting uiteraard. Enja er zitten nog altijd heel wat bedrijven in Brussel ... Maar dit zal wel zo zijn in elke grote stad veronderstel ik. Het idee is van een e wagen is helemaal niet slecht, maar het hangt veel af voor mij althans: kan je thuis laden en doe je geen grote afstanden. Als je niet thuis kan laden dan is het gewoon een ramp. De dichtsbijzijnde paal hier is 1,3km. Dan ga je ook niet meer mogen laadpaal kleven .. .Dus moet ik in de nacht om 2u op staan om mijn wagen te halen. Dus met gemak 20-25 minuten. Nee not going to happen, dat gaat ook geen kat doen. Zelf heb ik dus een hybride en kan gewoon thuis laden. Maar als je niet thuis kan laden ... En stroomprijzen 2 jaar geleden hebben zeker ook niet geholpen.
Leuk zo’n plicht… Mijn werkgever wil wel drastisch meer laadpalen neerzetten op eigen parkeerplaatsen. Krijgen geen toestemming van de netbeheerder.
Die bedrijven zitten toch alsnog op hetzelfde stroomnet...
Ja, maar hun medewerkers kunnen dan de wagen bijladen terwijl ze aan het werk zijn (en er volop zonnestroom is) in plaats van in de vooravond als ze weer thuis zijn.
En wie gaat dat naleven? Of controleren of het uberhaupt kan en de overheid ook daadwerkelijk meewerkt om daaraan te kunnen voldoen? Je kunt al op je klompen aanvoelen dat het lang gaat duren voordat zoiets zin heeft, gezien het net het gewoon niet aan kan.
Ik dacht ergens hier op Tweakers te hebben gelezen dat er voor bedrijven een plicht gaat komen om (PH)EV beter te kunnen huisvesten zodat het laden van auto's op bedrijventerreinen ook beter verloopt. :)
Als je een monteur, bouwvakker of wat dan ook bent en elke dag op een andere locatie bent, of je zit primair op een locatie wat niet van je werkgever is, dan kan de werkgever er niets aan doen.

En we hebben daar heel veel mensen van.
Voor die gevallen is er ook iets toch, dat vanaf een bepaalde datum de bedrijfsvoertuigen ook (PH)EV moeten zijn oid? :) Staat hier ergens in de comments, dacht ik.
In principe maakt de regeling niet zo veel uit natuurlijk. Want bedrijven zijn nu massaal bezig naar een EV over te stappen omdat ze als bedrijf verplicht zijn iets te doen aan hun uitstoot. Dan is brandstofauto's vervangen voor EV's de makkelijkste weg.
Dat gecombineerd met het verhaal dat je maar 4u mag laden vooraleer de prijs omhoog gaat wordt helemaal leuk. Een lapmiddel op het echte probleem.
Gemeente Utrecht heeft hier toch wel iets ongelofelijks kwaadaardigs neergezet.
Eerst men uit de brandstofauto's dwingen, of in ieder geval forceren een nieuwe auto te kopen. Met hun achterlijke milieuzones vrijwel allemaal diensten forceren om electrische busjes/vrachtwagens/auto's te nemen waar nodig...

... En dan nu mogen deze zelfde mensen zometeen tussen bepaalde tijden niet meer laden.

Mag ik dit ietwat dystopische waanzin vinden?
Vraag me eigenlijk ook af of een gemeente hier wat over te zeggen heeft. Als er iemand iets over te zeggen heeft en op kan sturen lijkt het mij de netbeheerder, maar zeker niet de openbare dienst van de gemeente.
Wel wetende dat de netcongestie problemen al aangekaart zijn ruim voordat de milieuzones van kracht kwamen (vrijwel in heel NL, al 10+ jaar) én er in ook in de gemeenteraad vaak is aangekaart dat dit een mogelijk probleem kan worden.
Erger nog, je mag dan alleen tegen een (veel?) hoger tarief bij gemeente-laadpalen laden.
Niet alleen kwaadaardig, ook dom. EVs leveren toch ook energie terug aan het net als dat nodig is?
Nee, veruit de meeste EV’s kunnen dat niet en waar de auto het wel kan is het nog niet ingeregeld .
Dus dan kun je dat beter inregelen dan de laadpalen uitschakelen lijkt mij. Stel dat iedereen tegelijk z'n HVAC inschakelt, dan kunnen al die EVs die het wel ondersteunen als buffer dienen.
Tuurlijk. Maar de meeste huidige auto’s kunnen dat gewoon niet. Dat gaat dus veel tijd kosten om te realiseren.
En om het helemaal af te maken is gemeente Utrecht aan het pionieren om te kijken hoe ze je accu kunnen leegtrekken wanneer het hun uitkomt met V2G. Denk je even 's avonds te gaan opladen op een koude, bewolkte, windstille dag, is je auto de volgende dag leger dan toen je 'm aan de oplader zette, want de energiemarkt vond dat de stroom wel nuttiger kon worden ingezet voor andere zaken dan het opladen van je auto.

De elektrische auto als concept vind ik een gaaf idee, maar het gaat gewoon falen op betrouwbaarheid. Afhankelijk moeten zijn van een overheid die vind voor je gezondheid dat je op kantoortijden moet werken (met tegenwoordig een paar uur speling), maar niet vindt dat je net voor en na kantoortijden zomaar mag reizen van en naar huis is een overheid die je forceert hen te moeten tegenwerken. Kijk maar hoe het semistaatsbedrijf de NS vindt dat werkgevers en scholen moet bevorderen dat men buiten de spits om gaat reizen en tegelijkertijd heb je het RIVM die bij diezelfde werkgevers en scholen aandringt om de kantoortijden van 08:00-18:00 aan te houden, omdat anders het dag-nachtritme verstoord raakt en de volksgezondheid achteruit gaat.

Ik verwacht daarom dat LEVs zoals de elektrische scooter, de brommobiel/microcar (L6e) en "quad met dak"/microcar L7e-categorie de auto voor een groot deel gaat vervangen. Daarmee kun je ook redelijk grote afstanden mee afleggen en die kunnen gewoon op een standaard 230V-aansluiting worden opgeladen, zeker als de accu's ook uitneembaar zijn.
Sta je in Utrecht met bijna lege accu te wachten totdat het 21 uur is om te kunnen laden. En jij bent niet de enige
Snellader. Ik heb op vakantie meer tijd nodig voor een plaspauze dan de auto laadtijd nodig heeft.
De meeste snelladers belasten het net meer dan standaard laders.
En laat die belasting nou net het probleem zijn.
Ja klopt al komen daar al steeds vaker accus en een flink zonnepanelen veld/dak.
Als de gemeente de paal uitzet dan boeit het laadvermogen natuurlijk niet meer.
Lijkt me sterk dat ze hier ook snelladers mee willen treffen. Die zijn natuurlijk vooral bedoelt voor mensen die moeten doorreizen tot hun bestemming en waar tijdsdruk mee gemoeid is. De kostprijs is daar al buitensporig (85 cent - 1,2€/kWh) om extra kosten van piekbelasting te dekken.
Er is op dit moment in het voorstel geen uitzondering voor snelladers voorzien.

Doorreizigers zullen voornamelijk snelweggebruikers zijn en die palen gaan via een concessie/vergunning met Rijkswaterstaat en niet via de gemeente. Dit gaat alleen om de palen waar de gemeente Utrecht zeggenschap over heeft.
Is een stuk prijziger dan aan een 11kWh publieke lader. Dus niet wenselijk voor elke dag.
Publieke lader is duurder dan supercharger. Bijna overal. Thuis is wel wat goedkoper
Nee? Publieke laadpalen zijn schandalig duur, een gemiddelde Supercharger is goedkoper (en daar is ook bijna altijd plek)
Dan zou ik mijn prostaat laten nakijken (mits je een man bent)
2/3 minuten lopen naar de toiletvoorziening. Minuut rommelen met het poortje voor toegang. 2/3 minuten daadwerkelijk zeiken. 2/3 minuten teruglopen. Voila, 10 minuten en de auto zit al weer vol genoeg voor de volgende etappe. Als je ook nog een snack haalt dan heb je nog meer laadtijd. Op lange trips rijd mijn vrouw ook vaak mee dus dan heb ik makkelijk een kwartier per stop.
Heb een model 3 ook, en heb exact deze ervaring. Ik ga niet altijd, soms ga ik ff stoel achterover ff chillen of ff nieuws kijken of wat dan ook. Of even bellen, berichtjes versturen. En dan ga ik weer verder.
Ook dat gaat niet op voor elke EV.
Jij doet plaspauzes van een half uur of meer? Verder zijn dat soort laadacties ook wel erg duur en niet iets wat je regelmatig wilt doen.
Meestal is 10 minuten voldoende. Supercharger is nauwelijks duurder dan thuis laden en ik doe het alleen op vakantie.
Ik vraag me af of het niet gewoon een beter idee is om altijd met dynamische prijzen te werken. De momenten dat ze nu willen gaan uitschakelen x procent bij op de prijs. Twee uur later, er weer terug af. Heeft mijn inziens ook het gewenste effect. Nu ga je gewoon de piek verleggen. De "kook piek" is misschien wel weg, dat wel, maar als iedereen pas twee uur later kan gaan laden, dan ligt die piek gewoon wat later.

Dit lijkt mij anders wel de ideale manier om je energietransitie volledig lam te leggen. De twijfelaars gaan hierdoor niet overtuigd worden...

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 22 juli 2024 14:40]

Als iedereen dezelfde prijs ziet en daarvoor zijn eigen gebruik gaat optimaliseren krijg je een synchronisatie effect, en maak je de congestie problematiek alleen maar erger. Komt nog bij op dat een dynamisch tarief landelijk bepaald wordt, terwijl congestie juist heel lokaal is. Je moet dus al gaan werken met een dynamisch tarief per transformator fase.
Of een vergoeding voor netbalans met vloot-aggregatie. Jedlix doet dit nu al: Je geeft als gebruiker op wanneer je weer weg moet en de app laad je auto wanneer de netbeheerder het prettig vind. Omdat Jedlix met de netbeheerder kan inplannen wanneer er op welke locaties stoom aan/afgeschaald kan worden (of het a la minuut kan schakelen) krijg je geen jojo-effecten. Leuke is dat Jedlix dus ook jou als eindgebruiker een deel van de vergoeding die ze bij netbeheerders vangen uitbetaald.
Betekent dat dan niet dat je wel de wagen er langer dan strikt noodzakelijk moet laten aanhangen? Dan krijg je weer problemen met die 4u limiet en het feit dat je een publieke laadpaal niet optimaal gebruikt :(. Het blijft een lastig probleem.

Misschien dat ze zoals in Italië dacht ik bij het parkeren moeten gaan naar kijken naar de nummerplaat. Oneven nummer laden op maandag, woensdag en vrijdag, oneven de rest :)

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 22 juli 2024 14:40]

Wanneer mogen de even dan? :+
niet goed aangepast.... want er is toch nog steeds alleen laden voor de oneven nummers
Er moeten genoeg aansluitingen komen dat auto's inderdaad langer aan het net kunnen hangen en laden wanneer dat uitkomt. Met de ernstige netcongestie die we hebben lijkt dat een makkelijkere oplossing dan het net verzwaren. Als je een groot aantal langzame laders slim kan regelen is daar helemaal geen grote aansluiting voor nodig.
Je zou er wonen…
Ik snap niet dat de grote energiebedrijven en hun lobby’s niet veel eerder meer geld hebben gekregen en zelf geïnvesteerd. Je ziet de energiereuzen grote kantoorpanden hebben, een miljarden business. In een land zoals Nederland waar we kort op elkaar zitten zou je toch denken dat veranderingen aan het energienetwerk sneller en pro-actiever kunnen. Het is nu passief en reactief. Zowel de politiek als de energiebedrijven moeten samenwerken om het voor de inwoners van Nederland beter, sneller en betaalbaarder te maken.
Energiereuzen (zoals Liander etc) zijn jaren tegen gewerkt door o.a. de politiek om het Net te verzwaren. Zij hadden +10 jaar geleden al plannen en wilde dit uitvoeren maar dat mocht allemaal niet.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 22 juli 2024 14:40]

Dat is wat in zeg. Ik snap niet dat het niet eerder kon of mocht. Je zou denken dat door de grootte van de lobby’s er meer mogelijk geweest zou zijn. De eindgebruiker, de nieuwbouwer en de projectontwikkelaren worden nu de dupe als je kijkt naar de woningmarkt bijvoorbeeld. Heb je een warmtepomp, elektrische auto, en zonnepanelen, dan is het nog best lastig te rijmen soms en moet je zelf actief aan de slag.
Liander is geen Energiereuz het zijng gewoon semi overheidsinstellingen die niks kunnen. Ze kunnen wel een 3 fase meter plaatsen dat wel maar verder hebben ze de afgelopen 20 jaar niet zoveel gedaan.
Tennet en de andere netbeheerders kunnen heel veel, maar niet zij maar ambtenaren bepaalden waar en hoeveel ze in het net mochten investeren. Je kunt hier heel veel mensen de schuld van gevenmaar Tennet roept al jaren dat het fout gaat maar mocht zich niet op de transitie voorbereiden en nu is het te laat.
Dat is leuk dat ze al jaren roepen maar daar heb je niks aan; er is ook een verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid verwerpen met 'we roepen al jaren' heeft niemand wat aan.
Dan ligt de verantwoordelijkheid nu bij degenen, die al jaren niet luisteren. En maak ze maar met naam en toenaam bekend.
Stel ik maak jou verantwoordelijk voor het hosten van een website. En jij roept al jaren dat je betere servers nodig hebt omdat je steeds meer gebruikers krijgt. Maar ik room jouw winst af, ik bepaal hoeveel jij de gebruikers mag vragen en ik bepaal of en hoe jij uit mag breiden en geef je niet voldoende ruimte om de site met zijn gebruikers mee te laten groeien.

Is het dan jouw schuld of mijn schuld als de site er af en toe wegens overbelasting uitklapt?
Mijn schuld. Ik host die websites. Ik snap ook niet waarom partijen zoals netbeheerders en Tennet op tweakers de hand boven hun hoofd wordt gehouden. Hebben ze dan geen enkele verantwoordelijkheid?
Ligt misschien aan de locatie, bij ons waren er niet echt problemen. Veel ev’s en zonnetje in de buurt. Maar ze hebben ook nieuwe kabels in de grond gelegd.
Als je rijk genoeg bent om een eigen oplader te hebben dan heb je hier dus geen last van? Voelt een beetje oneerlijk voor de gewone burger met een ev
Bart ® Moderator Spielerij @Moozzie15 maart 2024 20:55
Sinds wanneer moet je rijk zijn voor je eigen oplader? Ik bedoel, een laadpaal kost een fractie van een elektrische auto.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 14:40]

Omdat je er een eigen oprit voor moet hebben
Bart ® Moderator Spielerij @mrwiggs15 maart 2024 22:08
Niemand dwingt je om in een dure omgeving te wonen. Genoeg dorpen buiten de randstad waar je een huis met oprit kunt hebben voor een acceptabele prijs. Dus ik zie nog steeds niet waarom je rijk moet zijn voor een eigen laadpaal. Daarnaast staan ook steeds meer gemeentes van die kabeltegels toe, waar je een gootje in hebt zodat je van je eigen huis een laadkabel over de stoep kunt leggen. Dan is een oprit niet eens nodig.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 14:40]

Klopt. Verhuis je naar de randen van Nederland en dan heb je de beschikking over je eigen laadpaal. Dat je werkgever zich in Utrecht bevindt, dat is dan maar bijzaak.
Bart ® Moderator Spielerij @Reflection16 maart 2024 09:26
Werkgever is ook een keus. Reistijd ook. Prioriteiten stellen ook.
Is dat zo? Volgens mij hebben we op dit moment ook een probleem op de woningmarkt.
Vb. De docent stelt nu ook zijn prioriteiten en kiest voor een woning in Friesland en gaat daar werken; dit heeft gevolgen voor het aantal docenten in Amsterdam.
Een tweakers hero die zegt dat "werkgever een keus" is.
Interessante tijden. Weinig empathie of doordenkvermogen naar situaties en werkgevers anders dan de tak waar jij werkzaam in bent? Want zo komt het nu over.

Veel banen zijn alleen nog maar in de randstad beschikbaar en niet in Drenthe.
Daarbij liggen de salarissen vervolgens ook soms zelfs een factor 2 lager dan buiten de randstad.

En vervolgens is minder dan 40% van de woningen voorzien van een oprit en kondigt Hugo de Jonge doodleuk aan dat de meeste nieuwbouw geen eigen opritten meer mogen hebben om het bezit van een auto te ontmoedigen. Leuk hé?
Het artikel gaat over de stad Utrecht. Een dure omgeving dus.
Bart ® Moderator Spielerij @mvd6416 maart 2024 08:14
Als je in de stad Utrecht zelf woont, zou het niet zo'n groot probleem moeten zijn als de laadpalen een beperkte tijd per dag uitgeschakeld worden. Dan kun je immers vrij makkelijk je auto op een ander tijdstip laden.
Het heeft wel het neveneffect dat laadpalen nu slechts 1 auto kunnen bedienen 's avonds. Als men een kleeftarief zou invoeren zou je in veel gevallen 2 auto's per paal kunnen opladen 's avonds als de eerste er rond 17-18u aan hangt en tegen 22u plaats maakt voor de tweede.
Exact. En ik denk niet dat degene die zijn auto om 21:00 uur aan de laadpaal zet er 's nachts uitgaat om zijn auto te verplaatsen. Dan is er nog de buurman die ook zijn auto moet opladen om de volgende dag op zijn werk te kunnen komen, die kan op dat moment niet laden, dus die heeft de volgende dag een probleem. In het geval van een kenniswerker zal het mogelijk wel loslopen, de stukadoor werkt toch iets lastiger vanuit huis.
Dan kan je een kleeftarief gaan hanteren, maar dan krijg je naar mijn idee helemaal rare fratsen in de wijk en mogelijk ook nog een hoop gestegel onderling.
Waarom zou je gaan verhuizen zodat je een nieuwe auto kunt kopen die je kunt opladen?
Bart ® Moderator Spielerij @sircampalot16 maart 2024 08:21
Je vraag is vreemd geformuleerd. Geen idee waarom mensen zouden gaan verhuizen voor een laadpaal, dat is nogal persoonlijk. Maar het gaat mij meer om het feit dat mensen roepen dat een huis met een oprit te duur is. Tja, als je er zelf voor kiest om in een dure stad te wonen, dan zijn huizen met een oprit duur. Maar je kiest er zelf voor om in een dure stad te wonen, dus waarom klaag je dan? Je kiest immers zelf voor de bron van het probleem. Je kunt het ook zelf oplossen, als je dat wil. Dus klaag dan niet, maar accepteer de oorzaak van je dure huis, of los het op door naar een goedkopere woonplaats te verhuizen.
Want in Utrecht wonen er geen mensen al jarenlang in een sociale huurwoning? En ook geen mensen die een beroep uitoefenen waarbij de werkgever een EV aanschaft en de medewerker zelf maar moet kijken hoe hij of zij die auto moet opladen? (taxichauffeurs, monteurs, bezorgdiensten etc. etc.). Dan kan je stellen: dat is het probleem voor de werkgever. De werkgever wordt in Utrecht ook gepusht om te verduurzamen en linksom of rechtsom is er maar x-tijd om de auto op te laden.

Ik snap best dat er een probleem is op het energienet en dat we iets moeten doen. Maar ik heb bij dit artikel het idee dat er niet kritisch naar de gevolgen is gekeken en dat er veelal naar een groep mensen wordt gekeken die van 08:30 tot 17:00 werken. Dat is niet realistisch. Ik red mij wel, maar ben van mening dat je ook naar de gevolgen voor een ander moet kijken.
Moet je daar rijk voor zijn? Toen ik in Nederland woonde keerde ik minimumloon aan mijzelf uit. Wel had ik een oprit waar ik mijn auto's kwijt kon.
Subsidie op een EV was al oneerlijk, zoals bijna elke subsidie oneerlijk is.
Het geld dat aan die subsidies besteed is, had beter in een collectieve oplossing gestoken kunnen worden; lees wijk-batterij, kern-energie, en ga zo maar door
Je hoeft natuurlijk niet rijk te zijn voor een oplader , maar ik kreeg die gewoon bij de auto. Eigenlijk waren er zelfs twee beschikbaar. Een voor thuis en een voor de zaak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.