Elon Musk: Tesla gaat uiterlijk begin volgend jaar goedkopere auto's uitbrengen

Tesla heeft zijn roadmap aangepast en gaat eind dit jaar of begin volgend jaar goedkopere elektrische auto's produceren. Dat zei directeur Elon Musk tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers van de automaker.

Het is onduidelijk of het gaat om heel nieuwe modellen of goedkoper gemaakte versies van bijvoorbeeld de huidige Model 3. In de bespreking van de kwartaalcijfers zegt Musk alleen dat het de auto's eerder wil uitbrengen. "We hebben onze toekomstige autoline-up bijgewerkt om de lancering van nieuwe modellen te versnellen; we zouden eerst de productie starten in de tweede helft van 2025. We verwachten dat dus eerder begin 2025, zo niet eind dit jaar."

De auto's zullen elementen van het huidige platform combineren met die van de volgende generatie, zegt Musk. "Deze nieuwe voertuigen, waaronder betaalbaardere modellen, zullen aspecten van het platform van de volgende generatie gebruiken, evenals aspecten van onze huidige platforms, en we zullen in staat zijn om op dezelfde productielijnen te produceren als onze huidige autoline-up."

Reuters meldde nog een paar weken geleden dat Tesla de plannen voor een goedkopere auto zou hebben geschrapt. De release van goedkopere auto's moet vermoedelijk de verkopen omhoog brengen. Die daalde afgelopen tijd. Daarom ontsloeg Tesla 10 procent van het personeel.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-04-2024 • 09:02

214

Reacties (214)

214
211
73
3
0
100
Wijzig sortering
Model 1-2? Of gaan ze wat orginelers verzinnen? En hoeveel goedkoper wordt het dan? Meer betaalbare auto's van rond de 25-30k zou fijn zijn voor veel mensen.. Zolang onze overheid het ook maar niet weer extra gaat belasten door b.v. ook BPM op EV's te gaan heffen.. 21% BTW is genoeg belasting op een nieuwe auto imho, die dingen zijn al duur zat van zichzelf..

Zelf zit ik nog steeds te wachten op auto's die rijden op syntetische brandstof.. Ik zie daar meer toekomst in dan 100% elektrisch, vanwege beter praktisch gebruik (zelfde als benzine/diesel auto) en schijnt ook zogenaamd klimaat-neutraal te kunnen..
Synthetische brandstof is simpel gezegd waterstof met gebonden CO2.
Je hebt ongeveer 5 tot 6x meer energie nodig om dat te produceren dan wanneer je EV rijdt.
Heb je voor EV's (als je alle auto's zou vervangen) ongeveer 1,5 kerncentrale nodig in Nederland, met synthetische brandstof zou je op zo'n 7,5 tot 9 kerncentrales komen. Synthetische brandstof is op kleine schaal geschikt voor hulpdiensten, autosport, het leger en dure sportauto's. En dat is het.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 18:25]

En luchtvaart! Dat is erg moeilijk te elektrificeren door de enorme energiedichtheid is vloeibare brandstoffen hebben. Bio kerosine of synthetische brandstoffen zijn daar de oplossing.
Of het qua kosten energie ook de oplossing is? Bio brandstoffen hebben veel landbouwgrond nodig, in de praktijk wordt daar oerwoud voor gekapt. En synthetische brandstoffen kosten erg veel energie om te produceren, wat het duur maakt. Juist gewone kerosine is bizar goedkoop omdat er geen heffingen op zitten.
Ik snap de twijfel bij veel mensen, maar na 2 jaar EV rijden kan ik melden dat het opladen een non-issue lijkt.

Nu heb ik zelden dat ik (voor werk bijv) van de randstad naar dieper in Duitsland moet, maar ik ga wel regelmatig 300+ km (retour) op stap voor werk en dat gaat allemaal prima met een EV. Thuis opladen en ik kan makkelijk heen en weer. En als thuis laden een keer niet uitkomt laad ik op lokatie of even 10 minuten bij plussen bij een snellader langs de snelweg.

Het is allemaal niet zo complex, voor mij dan.
De clou zit hem volgens mij in het thuis kunnen opladen.. Zolang je dat kunt is er niet zoveel aan de hand en kan je in 99% van het gebruik prima uit de voeten zonder problemen die je nu ook niet hebt met een brandstofauto.. Maar als je dat niet kunt (en op je werk ook niet) heb je er wel een hoop onpraktisch gedoe bij wat je met een brandstofauto niet hebt.. En aangezien de meerderheid van de Nederlanders geen eigen vaste parkeerplek hebben aan huis, vul zelf maar in dan.. Dit alles met de huidige stand van zaken qua (laad & accu) techniek en infrastructuur.. Mogelijk dat dat over 5-10 jaar allemaal vele malen beter zal zijn, maar met de huidige stand van zaken is het gewoon een behoorlijk probleem qua praktisch gebruik voor veel mensen waar men niet op zit te wachten.. Als er niet genoeg vooruitgang wordt bereikt op die gebieden zie ik de plannen voor 2030-2035 nog wel veranderen..

En daar kan men doelstellingen voor stellen en rechtszaken beginnen als die doelstellingen niet gehaald worden wat men wil, maar echt iets veranderen zal het weinig.. Alleen maar veel gezeik en nieuwe problemen opleveren.. Dat krijg je als idealisme de boventoon gaat voeren over realisme.. Grotendeels gebaseerd op angst en bangmakerij voor de toekomst..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 juli 2024 18:25]

Ik kan thuis mijn auto opladen, maar doe dat slechts sporadisch. Ik rij altijd even naar een supercharger van Tesla in de buurt (rij zelf ook Tesla). Als ik daar even 20 minuten sta kan ik zo weer 200 km rijden. Voor veel mensen is dat genoeg denk ik om 2 dagen woon werk verkeer van te doen. Enige moment dat ik thuis oplaadt is als ik de auto helemaal vol wil hebben voor een lange rit richting het westen (vanuit Oost Groningen) of vakantie. Tuurlijk zal een rit voor een vakantie met een electrische auto langer duren. Moest 6 keer laden met een dakkoffer bovenop richting Zuid Frankrijk. Maar mijn kinderen moesten ook 6 keer plassen en een ijsje.

Ook als niet Tesla rijder kan je tegenwoordig bij Tesla laden of bij een andere snellader.

Het is gewoon een kwestie van plannen en optijd mijn nest uit komen. Ik hang em even aan de lader. Kopje koffie. En ik kan weer door. Het is allemaal minder spannend dan het lijkt. Doe een keer ervaring op zou ik zeggen. Het valt allemaal best wel mee. Ik zou nooit meer terugwillen naar ICE in ieder geval. Electrisch rijdt heerlijk!

Als iedereen wat minder haast zou hebben dan zou het allemaal niet zo onpraktisch aanvoelen.

Ik denk dat het enige punt is dat electrische auto's gewoon nog niet bereikbaar genoeg zijn voor veel mensen. En daarom snap ik de twijfel voor een overstap heel goed. Zeker gezien het onduidelijke beleid van de overheid.
Syntetische brandstof zal het niet gaan worden, voor mainstream. Zal gewoon volledig electrisch obv accu worden. De accu technieken gaan behoorlijk hard vooruit, over 10 jaar is het al wel 5 minuten laden en dan weer 600+ km kunnen rijden. Beter om de energie rechtstreeks in de accu te pompen, dan weer eerst brandstof fabriceren die dan weer vervoert moet worden.
Wat wel langzaamaan geforceerd zou moeten worden is dat accu's makkelijk en snel vervangen moeten kunnen worden door nieuwere/betere types, en dus meer standardisatie waardoor bestaande auto's dus nog langer mee kunnen (rijd mijn Jeep Cherokee '96 nu al 20 jaar)
Synthetische brandstoffen zijn vooral een houvast voor mensen die de transitie naar EV's niet zien zitten. Ze vergeten alleen dat merken als Porsche en Ferrari daar mee bezig zijn omdat hun klanten dat wel kunnen betalen, die kijken niet gek als ze €4 of €6 voor een liter neer moeten tellen en daarmee hun V12 of hun 6-cilinder boxer "CO2 vrij" aan de gang kunnen houden. Maar voor een gemiddelde consument is dat natuurlijk onbetaalbaar.
Synthetische brandstoffen kosten ook ca 5-6x meer dan fossiele. Tenzij de consument 12 euro per liter wil gaan betalen, zie ik het niet zo snel gebeuren.

Dat terwijl je een auto prima kan elektrificeren. Dan ben je ook af van de stikstofuitstoot, fijnstof, het lage verbrandingsrendement van een ICE en motor geluid. Hang ze aan het net en gebruik de accu om deze te stabiliseren, eventueel tegen een financiële vergoeding. Win-win-win.
En dan vraag ik me ineens af of dit niet bedoeld is om te voorkomen dat de beurskoers verder wegschuift. De Model 3 en Y hebben net een facelift gehad, dus de kans dat het een goedkopere versie van deze wagens is lijkt mij klein, het zal dus om een nieuw model gaan dat op hetzelfde platform, op dezelfde basis gebouwd wordt. Maar hoe ga je een goedkopere Model 3 maken? Je kan hem kleiner maken, maar dan beperk je je bijna tot de EU markt, want in China en de VS ziet men veel liever grotere wagens.
Je wordt wel gemind, maar je hebt 100% gelijk. Tesla's beurskoers gaat hard onderuit.
Het lijkt er op dat Musk er alles aan gelegen is om zoveel mogelijk in het nieuws te brengen om te voorkomen dat ze nog verder wegglijden. De meeste mensen weten nu tegenwoordig wel dat je alles wat Musk zegt met een korrel zout moet nemen, de helft komt uit, op een minimaal 2x zo lange termijn.

Het lijkt de koers (kortstondig) iets te helpen nu, maar het probleem is macro-economisch en niet zozeer alleen Tesla. De EV markt is gewoon ingezakt. Daarnaast heeft Tesla tegenwoordig gewoon veel concurrentie met (in mijn ogen) betere auto's. Ze zijn nog steeds wel scherp geprijsd, dat wel.
Het Tesla aandeel is zelfs met de huidige prijs nog steeds veel te duur voor wat het bedrijf produceert. Maar ja, dat kost wel veel mensen veel geld.
Terecht ook, Tesla is 1 grote bubbel qua waarde. Ik weet niet of het nog steeds meer waard is dam de hele auto industrie bij elkaar, maar dat was het iig wel. Het was letterlijk meer waard dan ieder autobedrijf bij elkaar, tenminste als je de aandelenprijs mag geloven.

Natuurlijk is de waarde meer dan alleen omzet/winst, maar is potentie ook een belangrijke, maar ook al was toen het aandeel al bizar, is die nu nog veel achterlijker, want inmiddel is het echt wel duidelijk dat Tesla niet zo groot gaat worden. Combinatie van slecht afgewerkte auto's, de nodige problemen, kritiek op Musk (en zijn rol is absoluut een belangrijke in de waarde van het aandeel) en het feit dat ieder merk bezig is met elektrische auto's, is de positie van Tesla gewoon allesbehalve indrukwekkend, en is het bedrijf absoluut niet zoveel waard, die waarde moet gewoon naar een tiende van wat het nu waard is, als het niet meer is, want dan komen ze op een waarde die normaal is voor een automerk.

Dus ja, zodra die bubbel knalt, dan zal het zo gruwelijk hard gaan. Neem daarbij het gedrag van Musk, en Tesla is gewoon een zeer riskant aandeel.
De EV markt is gewoon ingezakt
Hoe komen mensen daar toch bij? De EV verkopen in Europa vlakken momenteel af, maar al die hyperbolen als "markt ingestort" of "niemand wil nog een EV" die nu overal de kop opduiken.. het is gewoon niet waar. Sterker nog, globaal gezien is de YoY met 21% gestegen:

https://rhomotion.com/new...20Rho%20Motion%2C%20today.
Musk is heer en meester in het bespelen van mensen. Daarnaast zijn Teslas bewezen de beste. Komt dus vast goed met ze. Dit us gewoon allemaal onderdeel van marketing
Musk is gewoon een regelrechte leugenaar en narcist. Als hij niet in het middenpunt staat van de belangstelling, dan roept ie iets om dat weer te worden.

Daarnaast vind ik het nogal een statement dat Tesla's bewezen de beste zijn. De beste in wat? Als elektrische auto? In range?
Ik vind persoonlijk bijvoorbeeld een EQS een betere auto als een Model S. Betere range, sneller laden en een VEEL betere afwerking. En een richtingaanwijzer via een hendeltje ipv touch"knoppen"...

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 juli 2024 18:25]

Elon is in 1 ding heel goed, en dat is in het vinden van gaten in de markt. Je kan veel zeggen over Tesla, maar de ontwikkeling van EV's is wel in een stroomversnelling geraakt dankzij hun inspanningen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor SpaceX. Voor de rest is het een enorme narcist.

Wat Tesla's zelf betreft, ik heb jaren in een model S "moeten" rijden en ben sinds vorig jaar overgestapt op een Taycan. Verademing wat afwerking en interieur betreft. Mijn model S had op den duur last van loslatende panelen in het interieur en irritante geluiden bij drempels en bepaalde bochten. De Taycan is wat dat betreft van een andere planeet qua afwerking en comfort en de Taycan en model S ontlopen elkaar niet veel qua aankoopprijs.

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 22 juli 2024 18:25]

Als een model S al aanvoelt als een Tupperware auto.
Ik rij zelf ook soort van verplicht in een model 3, dat voelt van binnen echt aan als Tupperware wagen.
Het rijdt fantastisch de electronica, navigatie en Tesla app zijn mijn inziens uitstekend, maar de afwerking is verschrikkelijk.

Ik vraag me dan ook echt af hoe ze een goedkopere auto gaan maken, krijgt dat nog meer “Kernis gehalte” kwa afwerking ???
Ik kom net bij de Volkswagen dealer vandaan en hun modellen zijn mooi, maar met de opties die nodig zijn om er een "volwaardige EV" (vergelijkbaar met de Tesla Model 3/Y) van te maken kom je minimaal 10.000 euro hoger uit.

De snelste optie voor Tesla lijkt me om in hun M3 letterlijk alles te schrappen wat klanten niet verwachten in een budgetmodel. De computer en alle camera's overboord scheelt waarschijnlijk al tweeduizend euro, standaard stoelen in plaats van elektrisch weer duizend, nog iets simpelere bekleding, weer een paar honderd, simpelere velgen scheelt een paar honderd, glazen dak er uit is iets van duizend euro minder, accu de helft kleiner weer een paar duizend, en dan kan er nog gedraaid worden aan de marge (die bij Tesla veel hoger ligt dan andere automerken) om van een auto die nu voor ~43.000 euro in de winkel ligt, tot ergens rond de 30.000 uit te komen.
Dus eigenlijk een wegwerpvoorwerp maken ipv een duurzaam lang ding
Ik wil (geen enkele auto) het zeker geen wegwerpvoorwerp noemen, maar er is denk ik ook niks mis met de simpele (zuinige) auto die een Tesla Model 3 zonder alle toeters en fratsen kan zijn. Het enige wat de auto minder duurzaam maakt, is dat je de kans op ongelukken vergroot als je de bestaande veiligheidssystemen er uit haalt en vervangt door wat dan ook de minimale eis tegenwoordig is.

Ik heb trouwens ook expres de warmtepomp á 2.000 euro ofzo niet genoemd; die zou wat mij betreft verplicht moeten zijn in elke EV, alleen al omdat het een relatief simpele manier is om in de winter een grote hoeveelheid stroom te besparen. In landen waar de temperatuur nooit onder nul gaat is het natuurlijk een ander verhaal.

Dat gezegd hebbende; als je een auto levert zonder airco en warmtepomp, maar met de mogelijkheid om deze als aftermarket onderdeel naderhand te installeren (door een onafhankelijke garage) kan je dus wel met gemak nog wat van de kosten afhalen. Een minder sterke elektromotor kan ook goedkoper geproduceerd worden. Tesla kan sowieso de meeste speakers van het entertainmentsysteem schrappen. Misschien nog iets goedkopere ruiten er in en wat andere foefjes weglaten (frunk is leuk, maar is ook weer een paar honderd euro) en je komt misschien wel op 25.000 uit.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 22 juli 2024 18:25]

Dat zijn prima aanpassingen om hem goedkoper te produceren.
De stoelverwarming van de achterbank eruit schroeven, scheelt ook weer.

@alki Ja die zit erop, de kids zijn er gek op. Ik wordt er gek van 8)7 .
Offtopic, Netflix en Youtube is wel relax de kinderen zeuren nooit meer als ze ff moeten wachten.
De afwerking is verschrikkelijk in vergelijking met Europese en Aziatische auto's. Voor een Amerikaan is het prima, alle Amerikaanse auto's hebben een verschrikkelijke afwerking.
Ik rij in de US regelmatig met amerikaanse auto’s en de afwerking is beter dan sommige merken uit europa. Klopt niet helemaal.
Afgelopen zomer een Chevrolet Tahoe gehuurd, en niet de instapversie maar 1 van de duurdere uitvoeringen. Premium noemen ze dat. Heel veel plastic, lompe knoppen, brede naden tussen panelen. Dat kan echt niet in de schaduw staan van de Europese en Aziatische merken.
Dit is een misvatting die blijft terugkomen. Je hoeft me niet op mijn woord te geloven, maar loop maar eens een service-center binnen.

Dit is eigenlijk eind 2021 opgelost met veel betere QA.
Van welke wereld komt u? De afwerking in mijn 2023 model is degelijk en zeker beter dan de meeste mid range merken. Je maakt er onterecht een speelgoed wagen van. Duidelijk dat u een Tesla “hater” bent.
Vind hij echt alleen gaten in de markt op schiet hij op vele doelen (wat kan als je veel geld hebt)?

De EV was een gevalletje; kwam er aan maar de gevestigde orde keek de kat nog uit de boom. Want dat gat dat er zou zijn geweest wordt nu niet bepaald opgevuld met alleen Tesla's.

De ellende is dat er ook genoeg mislukkingen op conto Musk, zijn te benoemen. Maar ja, een weging daarvoor is heel moeilijk. Telt alleen het succes? Of tellen de mislukkingen zwaarder?
Voor de rest is het een enorme narcist.
offtopic:
Het is vreemd hoe we (ik ook) iedere keer als we iets positiefs over Elon Musk zeggen, de noodzaak zien een disclaimer neer te zetten. Alsof we het als maatschappij niet aankunnen dat iemand een visionair en een idioot kan zijn, terwijl de geschiedenis vol zit met dat soort figuren. Henry Ford was er ook zo eentje bijvoorbeeld.

Werkt dit ook de andere kant op? Dat als ik iets negatiefs over Trump zeg, dat ik er aan toe voeg dat het heel leuk schijnt te zijn een dagje met hem te golfen?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 18:25]

Ik heb er best problemen mee om een product te kopen die bijna de afspiegeling is van iemands persoonlijkheid (bij een Cybertruck is dit idee misschien nog wel groter).

Voor mij (en vele anderen) is het een (van de) serieuze reden(en) dat ik een Tesla niet eens zou overwegen. Ik ben het zelden eens met het publieke personage van Musk en ik zou hem bijna willen vergelijken met Thierry Baudet.

En ja, ik snap dat andere CEO's van andere merken ook ontzettende idioten kunnen zijn, maar die projecteren het niet zo publiekelijk en daarmee maken ze niet van hun producten hun visitekaartje.
Ik denk dat je (net als heel veel reaguurders hier, tjonge het lijkt nu.nl wel) je baseert op wat er over Musk geschreven en gezegd wordt, wat vooral bij de msm vrijwel zonder uitzondering negatief en voor 99% onzin of zwaar verdraaid is. Zelfs dit redelijk neutrale Tweakers artikel legt een link tussen lagere verkopen en reorganisatie/ontslagen die er niet is! In de conference call is duidelijk uitgelegd waarom een reorganisatie nodig is.
Terug naar Musk: als je Musk een tijdje volgt zonder msm bias dus middels directe bronnen zoals interviews en X, en een beetje door begint te krijgen hoe hij in elkaar zit, dan zie je ook wat hem daadwerkelijk drijft en wat hij wel en niet belangrijk vindt.
Geld en aandacht vallen in de laatste categorie.
Grappig dat Musk fans altijd gelijk de massamedia er bij halen, terwijl je helemaal geen media nodig hebt om te zien hoe Musk echt in elkaar steekt.

Je hoeft slechts zijn eigen uitspraken en vooral ook acties te beoordelen:
- Meneer kon de Thaise kinderen in de grot niet redden, de daadwerkelijke held die ze wel gered had werd direct voor pedo uitgemaakt door Musk.
- Musk heeft ONTZETTEND vaak gelogen over aandelen, met "funding secured" als belangrijkste punt.
- Musk heeft Bitcoin verkocht om net genoeg winst te maken zodat zijn aandelen pakket werd goedgekeurd. Zonder de fictieve winst van deze verkoop was deze namelijk niet goedgekeurd.
- Musk is momenteel bezig om een aandelen pakket uitkering aan te vechten, maar meneer geeft "niet om geld"...
- Musk liegt keer op keer over toekomstige ontwikkelingen bij Tesla. (en bij z'n anderen bedrijven)
- De politieke nogal "gekleurde" uitspraken op Twitter spreken voor zich.
- Musk zou Twitter hebben gekocht onder het mom van "vrijheid van meningsuiting", maar sluit daarna vrolijk alle accounts van iedereen die het niet met hem eens is.
https://www.theguardian.c...usk-hypocrite-free-speech
- Hij was nooit van plan om de Hyperloop te bouwen, zelfs hij was niet zo achterlijk om te denken dat een 600km lange vacuumbuis niet ging werken. De enige reden dat hij ooit met dit "project" is begonnen is om (succesvol) de aanleg van hoge snelheidssporen in Californië tegen te gaan, omdat hij bang was dat dit zou resulteren in minder verkopen van Tesla's.

En zo kan ik nog wel even doorgaan... Volgens mij voldoet mijn vorige beschrijving van Musk aardig...
Hahah ja het is echt bizar te noemen dat mensen hem proberen te verdedigen. Ik snap niet hoe bovenstaande uit interviews opmaakt dat geld en aandacht amper interessant zijn voor Musk.
Deze opsomming van jou is juist een goede illustratie van hoe oppervlakkig berichtgeving in de mainstream media is.
Voor mij (en vele anderen) is het een (van de) serieuze reden(en) dat ik een Tesla niet eens zou overwegen. Ik ben het zelden eens met het publieke personage van Musk en ik zou hem bijna willen vergelijken met Thierry Baudet.
Daar ben ik het niet mee oneens. Vorige week kwam ik een artikel tegen waarin de ASN Bank uitlegde waarom ze niet in Tesla investeerden:
Tesla (en vooral Elon Musk) halen nog steeds het nieuws. En meestal in negatieve zin.
Maar aan de andere kant, als we het hebben over Henry Ford dan vertellen we meestal wel dat hij de (auto)industrie zoals we die nu kennen, maar zonder expliciet afstand te nemen van zijn anti-semitische standpunten.
Verschil is natuurlijk wel dat Henry Ford al een tijdje dood is. Als ik nu een Ford koop dan steek ik niet geld direct in zijn zak. Met Tesla doe je dat wel.

Daar afstand van nemen is lastiger dan met een Ford omdat Henry Ford niet 3 dagen na release van een nieuwe Ford mustang twitter op gaat om even een racistische complottheorie in de ether te slingeren.
Daar afstand van nemen is lastiger dan met een Ford omdat Henry Ford niet 3 dagen na release van een nieuwe Ford mustang twitter op gaat om even een racistische complottheorie in de ether te slingeren.
Ik snap wat je bedoelt maar als Henry Ford nu zou leven dan zou hij dat absoluut doen, bron.
In 1918, Henry Ford purchased his hometown newspaper, The Dearborn Independent. A year and a half later, he began publishing a series of articles that claimed a vast Jewish conspiracy was infecting America. The series ran in the following 91 issues. Ford bound the articles into four volumes titled "The International Jew," and distributed half a million copies to his vast network of dealerships and subscribers. The rhetoric was not unusual for its content, as much as its scope. As one of the most famous men in America, Henry Ford legitimized ideas that otherwise may have been given little authority.
De Dearborn Independent moest gesloten worden omdat ze constant werden aangeklaagd voor antisemitisme.

[Reactie gewijzigd door separhim op 22 juli 2024 18:25]

Dank voor deze informatie over de Dearborn Independent, nu begrijp ik waarom Karl Marx in zijn 'epic rap battle of history' met Henry Ford zegt: "From your newspaper to your Nazi factory cross the pond [...]"!
ik zou hem bijna willen vergelijken met Thierry Baudet.
Lijkt mij een vreemd vergelijk. Baudet is een gepromoveerd filosoof die de politiek in is gegaan en niet (meer) in maanlandingen geloofd. Musk is entrepreneur met een bèta achtergrond en wil naar Mars. Ik heb Musk's ideeën altijd met enige scepsis ontvangen totdat hij daadwerkelijk mensen de ruimte in schoot met Space-X. Zijn strijd voor het vrije woord kan ik waarderen maar om daar nu 44 miljard voor neer te leggen lijkt me een beetje veel.
Zowel Baudet als Musk doen zich graag voor als nerd terwijl ze eigenlijk helemaal niet zo slim zijn.

Zonde. Iedereen wil Wozniak zijn terwijl Jobs zorgde voor het grote succes van Apple.
Musk is een prima showman maar hij zit zichzelf gigantisch in de weg door te doen alsof ie eigenhandig spaceX raketten heeft zitten ontwerpen.
[...] terwijl ze eigenlijk helemaal niet zo slim zijn.
[...]
Ik ga zeker niet beweren dat hij een genie is. Maar hij weet wel hoe zijn raketten werken, dus dom zou ik hem ook niet noemen.
YouTube: YouTuber’s Question Helps Elon Musk Improve Starship
Het is maar net waar je je aan irriteert.

Dat je Baudet er bij moet halen zegt meer over jou dan over dit draadje. Net zoals je 27 reacties vindt te moeten geven op dit item. Zit je wel hoog hè? Zou haast denken dat je een troll bent.

Maar wat is nieuw; zodra er op Tweakers iets over Tesla staat ontaarden de comments in wat een e!kel Elon wel niet is en zodra er iets over FVD staat moet goed en breed uitgemeten worden wat een losers dat wel niet zijn. Zie het item gisteren over uitbreiding ASML waar FVD stelt dat in Groningen en Drenthe te doen. Iedereen viel er over heen hoe dom dat wel niet is.
Terwijl Google aan het vierde datacenter begint in Groningen. Of is dat ook superdom?

Jammer, meeste comments zijn compleet biased en wijzen vooral naar wat anderen niet goed doen, terwijl ze de balk in hun eigen ogen voor het gemak maar even negeren. |:(
Klopt. Voor mij is Elon Musk een hele belangrijke reden dat ik als volgende auto wel een EV, maar geen Tesla besteld heb.
Tesla rijders *waren* democraten ja.
Inmiddels zijn die hem kotsbeu: slechte kwaliteit auto voor een hoge prijs was uit te leggen toen Musk een groene visionair was, maar niet nu ie een halfgare MAGA blijkt te zijn.
En zijn nieuwe fans kopen juist expres geen EVs.

Altijd grappig als kapitalisten woedend worden als klanten stemmen met hun portemonnee.

Veel journalisten snappen het niet, die roepen dat het publiek volledig is uitgekeken op EVs omdat Tesla het slecht doet.
Tesla rijders *waren* democraten ja.
Ik heb niet de indruk dat mensen een auto wel of niet kopen vanwege Musk, ook niet hier in California. Typische democratische staat, ook de regio waar wij wonen en de regio's naast ons. Hier rijden heel veel Teslas, ook nieuwe.

Zelf geen fan van Tesla, vind ze niet mooi en heb een lichte allergie voor Musk, maar technisch zijn het uitstekende autos. Afwerking is anno nu aanmerkelijk beter dan 10 jaar geleden toen de deuren nog schots en scheef aan de auto hingen, dat doen ze nu een stuk beter.
Nee hoor. Maar Musk hangt diverse extreemrechtse complottheorien aan, en geeft deze een platform op X zonder fatsoenlijke moderatie, onder het mom van "freedom of speech". Musk is verder nagenoeg corona ontkenner, "anti woke" , en heeft weinig op met LHBTI rechten. Mooi samengevat in zijn tweet: "My pronouns are Prosecute/Fauci"
Dat zijn allemaal zaken die mij zo erg tegen de borst stuiten, dat ik Elon Musk zo weinig mogelijk wil sponsoren.
<off topic>
Henry Ford heeft ook uiterst dubieuze dingen gedaan. En dat niet meenemen in de beoordeling van iemand die welliswaar geholpen heeft bij een stap voorwaarts in algemene zin, is toch niet logisch?
Totaal offtopic maar Trump schijnt ook bij het golfen een enorme cheater te zijn.
Totaal offtopic maar Trump schijnt ook bij het golfen een enorme cheater te zijn.
Ik had een artikel daarover gelezen, en daar heb ik mijn opmerking uit. Ik kom zo snel niet iets anders positiefs bedenken 😝
Zitten beide in het hoge segment en daarmee maar er zit in beide basis modellen nog wel haast een dacia spring tussen met subsidie :+ .

Maar heel gek is het natuurlijk ook niet, als je ziet dat wat betreft auto Porsche al tientallen jaren meer ervaring heeft in het bouwen van auto's. Maar ik herken het wel, heb in een model 3 gereden maar dan vind ik de afwerking wel matig en goedkoop/plastic achtig aanvoelen, dit zal bij de Tesla Model S minder zijn, maar het vergelijkings materiaal zoals bijv. Polestar 2 merk ik wel echt dat interieur kwalitatief stuk beter aanvoelt.
Neehoor, de oude S was net zo slecht afgewerkt als de 2019-2023 model 3. De nieuwe 3 heeft echter wel een finke stap gemaakt in afwerking. Veel meer soft-touch en alles voelt steviger en degelijker.
Je vergelijkt een auto van 2012 met een auto van 2018, met nogal een stevig prijsverschil. (100K vs 160K).

[Reactie gewijzigd door svennd op 22 juli 2024 18:25]

Wel realistisch zijn als je wil gaan vergelijken.
Een Model S is €94K voor AWD of €109K voor Plaid (€120K max met optie).
Een EQS begint pas bij €110K en gaat tot €215K full option.
Dus omdat er een verschil van 15% in de aanschafwaarde zit, mag ik ze niet vergelijken?

Prima, dan pak een Zeekr 001 (69k full option), een Nio ET7 (94k inclusief long range batterij) of een BMW i5 (vanaf 77k). Stuk voor stuk auto's die een stuk completer zijn en beter zijn afgewerkt.
Stuk voor stuk auto’s die (al jaren!) met zwaar verlies worden verkocht en (al jaren) met lage volumes worden geproduceerd. De missie van Musk (Tesla) is helder, massa productie icm een gezonde business. De zogenaamde concurrenten maken andere afwegingen waardoor ze geen noemenswaardige volumes produceren en geen zicht hebben op winst.
Welk business model houdt op termijn stand denk je?
Zowel BMW als Mercedes maken al decennia winst, ook op hun elektrische afdeling.
Zowel Zeekr als NIO zijn ook al jaren actief en maken gewoon winst.

Voordat je begint over subsidies door de Chinese overheid voor de laatste 2: zonder subsidie zou Tesla de eerste jaren ook niet overleefd hebben.

Maar goed, daar had ik het niet eens over, ik had het er over dat het stuk voor stuk gewoon betere en meer comfortabelere auto's zijn.
BMW maakt winst. Ook op hun elektrische modellen (overigens mede doordat ze voor een deel op dezelfde productielijnen gemaakt worden als hun ICEs).
Ze zijn 'bewezen de beste', dus dat geldt over alle budgetten heen.
Richtingaanwijzer bij een tesla is juist met een hendeltje. Wat bedoel je met touch “knoppen”? Het lijkt alsof je er zelf nog nooit mee gereden hebt. Of je verhaal is wat warrig, of mijn leesvaardigheid benedenmaats
Nee, dat is het dus niet meer. In zowel de model S als de nieuwe model 3 zit geen hendeltje meer. Helemaal geen hendeltjes meer. Dat zijn nu dus capacitive touch buttons op het stuur.

Ik heb er zelfs een proefrit mee gemaakt voordat ik besloot voor een ander merk te gaan...
Je kan het goed praten wat je wilt.

Maar Tesla als auto is niks. Op software gebied ja zijn ze heer en meester. Op Qualität en uitvoering kan je ze onderaan de lijst zetten.

- interieur
- exterieur
- naden
- comfort
Dit allemaal worden ze van alle kanten ingehaald. mijn baas had een Tesla 3 voor drie jaar. Nu heeft die de EQE 450 AMG.
En hij zegt qua kwaliteit is Tesla niks. Qua afstand en software zijn ze de betere.
Een EQE 450 AMG kun je natuurlijk niet vergelijken met een Model 3tje.
Dus ze staan letterlijk op Vorsprong durch Technik... :+
Dat ze nog wat bouwkwaliteit kunnen fiksen, tja. Ik moet zeggen dat ik een Model 3 vergeleken met een VW Golf zo verkeerd niet vind, en die kosten net zoveel (of meer). Vergelijk je hem met de ID3 dan kom ik op hetzelfde uit, behalve dan dat je dan snel die range mist.

(de duurdere modellen ken ik niet, maar zijn voor mij ook totaal irrelevant, die krijg ik niet door de huisraad :Y) )
Ze doen ze daar een voorspelling. De huidige cijfers geven aan dat de markt aan het krimpen is en dat is ook duidelijk terug te zien in de aandelen van alle EV merken.

/edit:
Artikel van de NY Times.
https://www.nytimes.com/2...s/ev-car-sales-tesla.html

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 juli 2024 18:25]

Ben je nu de Nederlands EV marked aan het extrapoleren over de hele wereld.
Want wereld wijd is de EV markt nog steeds groeiende
Nee, ik ben de westerse markt aan het bekijken. De VS en Europa, en daar is het gewoon ingezakt over de afgelopen 12 maanden. Dat is niet extrapoleren, dat is gewoon cijfermatig te zien, 2023 was gewoon een minder jaar voor EV's.

In China groeit de markt inderdaad, het probleem is echter dat die voornamelijk Chinese EV's kopen. Nou zijn er wel zware twijfels aan de correctheid die China vrijgeeft over de verkoop van EV's, maar zelfs al zou dat 100% kloppen, dan hebben westerse automakers daar weinig aan.
uit welke cijfers haal je dat? Als ik naar Nederland kijk zie ik nergens een dip.
Als je Q1 24 vergelijk met Q4 23 ja.
De verkoop van kerstbomen in in Q1 ook compleet ingestort. Toch verwacht ik dat ze in Q4 een comeback gaan maken.
Economen spreken bijvoorbeeld pas van een recessie als je 2 kwartalen achter elkaar krimp hebt, vergeleken met dezelfde kwartalen een jaar eerder.
Je spreekt niet over een recessie in een marktsegment... Zoiets bestaat niet.
Een economie is in een recessie, een aandeel (of segment) aandelen niet.

Er is dus een dip zichtbaar, er wordt minder verkocht en de markt reageert op feiten en niet op glazen bol uitspraken.
De verkoop van kerstbomen in in Q1 ook compleet ingestort. Toch verwacht ik dat ze in Q4 een comeback gaan maken.
_/-\o_
Kan ik helaas niet lezen. Ik zie in de titel alleen dat het over de US markt gaat verder kan ik niet lezen
In de US is de EV market share gewoon nog een lineaire lijn om hoog.
En in Europa ver mindere de groei, dat betekent niet dat de markt krimpt.
Minder verkopen dan het jaar er voor = krimp. Daar reageert de markt op.
Zelfs in het artikel die thomke quote om mijn argument onderuit te halen staat het in de titel.
In Nederland zijn meer auto's verkocht in Q1 2024 dan in Q1 2023. Het aandeel EV is eveneens gestegen:
Wanneer we kijken naar het eerste kwartaal van dit jaar, ontstaat een ander beeld: 101.849 nieuwe auto’s (+ 4,01 procent), waarvan 30.068 volledig elektrisch. Dat is 19,73 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Dit alles blijkt uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC die vandaag bekend zijn gemaakt.
Je moet sowieso al die cijfers die beweren dat de EV markt inzakt met een flinke korrel zout nemen. Het is vooral China waar het flink schommelt en elke keer als het daar even inzakt (inmiddels al de derde of vierde keer) roepen sommige mensen dat EVs niet meer verkopen.

Ondertussen blijven de verkoopcijfers in Europa en Noord-Amerika goed dus kun je zeggen dat voor veel effecten (benodigde volumes voor autofabrikanten, noodzaak aan laadinfrastructuren voor gebruikers en beleidsmakers) de groei gewoon doorzet.

Kortom, het heeft zin om naar een regio te kijken, niet naar de cijfers over de hele wereld. Het plateau (waar de verkoopgroei afzwakt) voor EVs zal in de VS veel eerder bereikt zijn dan in Europa omdat onze infrastructuur beter is. Wij hebben betere wegen, wij hebben niet het energienetwerk van een derde wereldland, wij hebben betere beleidsmakers. Ik voorzie dat Europa dus veel eerder een punt bereikt waar 80% van het wagenpark EV is dan dat de VS dat punt bereikt.
Ondertussen blijven de verkoopcijfers in Europa en Noord-Amerika goed dus kun je zeggen dat voor veel effecten (benodigde volumes voor autofabrikanten, noodzaak aan laadinfrastructuren voor gebruikers en beleidsmakers) de groei gewoon doorzet.
Dat is dus simpelweg niet waar, er is wel degelijk een dip waar te nemen.
https://www.nytimes.com/2...s/ev-car-sales-tesla.html

En ja, uiteraard moet er naar de regio (en per fabrikant) gekeken worden. Maar zoals zelfs in dit nieuwsbericht aangehaald wordt krimpen de verkopen van Tesla.
De markt in Nederland is op dit moment aan het krimpen, maar wereldwijd groeit de EV markt nog steeds.
Wanneer we kijken naar het eerste kwartaal van dit jaar, ontstaat een ander beeld: 101.849 nieuwe auto’s (+ 4,01 procent), waarvan 30.068 volledig elektrisch. Dat is 19,73 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Dit alles blijkt uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC die vandaag bekend zijn gemaakt.
Oh toch nog een groei, op AD en Nu.nl leek het alsof de hele markt ingezakt was in NL. Nu zijn dat wel twee news sites die doorgaans vrij negatief schrijven over EVs
Tesla heeft nu wel meer concurrentie natuurlijk. Ook de Cybertruck lijkt gigantisch te floppen, kost bakken geld.
De cybertruck mag in veel landen geeneens te weg op (gelukkig maar, al die rechte hoeken zijn levensgevaarlijk. Hij is inmiddels een beetje veiliger omdat de platen geen 3mm maar 0.8mm zijn waardoor er toch een soort van kreukelzone ontstaat, maar dat betekent dat er snel butsen in je auto komen).

Dus dat gaat in ieder geval echt niet de redding van Tesla zijn.
Wanneer je geen typegoedkeuring aanvraagt, ga je die ook niet krijgen. En wanneer je een auto niet geschikt maakt voor een markt, zul je dat achteraf alsnog moeten doen wanneer je een typegoedkeuring zou willen aanvragen en verkrijgen.

Er zijn al decennia lang verschillen tussen de markten en hun eisen.

Vergeet niet dat de cybertruck géén personenauto is, maar een Full-size pickup truck. Dat is een (kleine) bedrijfsauto en daar gelden andere regels voor in de USA. Vraag me niet wat, ben geen expert op dat gebied.
Dat is de grote scam van de US auto-industrie. Voor personenauto's zijn de regels veel strenger qua uitstoot, maar ook qua veiligheid en garantie en heel veel andere zaken. Auto-industrie heeft daar 20-tal jaar geleden gigantisch voor gelobbyd zodat grote SUV's, Pickup trucks inderdaad onder de bedrijfsauto's vallen waardoor deze allemaal niet aan de uitstoot eisen hoeven te voldoen. En waardoor die gigantische grote auto's in US ook heel goedkoop zijn.
3900 Cybertrucks worden teruggeroepen, volgens mij de hele productie. Die truck leek me een truc om de aandeelhouders zoet te houden.
Echter is de EV markt helemaal niet ingezakt. Ik lees dit overal, maar elk kwartaal stijgt de vraag naar EV's. Het sentiment is wel slechter, maar de uiteindelijke getallen onderbouwen dit niet.
Je kan hem kleiner maken, maar dan beperk je je bijna tot de EU markt
Ik gok dat jij nooit in Rio de Janeiro bent geweest. Daar reden hele kleine auto's rond; zelf was ik erg verbaasd over het bestaan van een Volkswagen Gol. Een collega vertelde mij dat hij zijn ouders in India een Polo had aangepraat omdat een grote auto in Delhi niet verstandig is. Er zijn ongetwijfeld meer grote steden in de wereld waar het hebben van een kleine auto voordelen biedt ten opzichte van een grote SUV die je nergens kwijt kan, brandstof (of elektriciteit) slurpt en een vermogen aan belasting kost.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 18:25]

Indisch=/Indiaas.
Verder zijn deze groeimarkten lastige markten. Er worden inderdaad zat kleinere auto's verkocht, maar de concurrentie daar is ook moordend. Dus daarom wordt het al snel minder interessant. Ook de lokale (vaak opkomende) merken kennen de markt natuurlijk goed, hebben goedkopere opties en hebben het vertrouwen van de bevolking plus ze zijn altijd lokaal geproduceerd (in China overigens ook, omdat dat zo goed als verplicht is).

Of het logisch is om een grotere vs een kleinere auto te hebben hangt natuurlijk van het gebruik af. Je kan dezelfde redenatie in Nederland volgen. Woon je in een grote stad waar je met het OV veel kan en door de drukte een grote auto minder praktisch is (zeker in ouder steden) en kom je amper buiten de stad, dan is de overweging anders dan wanneer je veel kilometers op de snelweg maakt en meer comfort en isolatie nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 18:25]

"Indisch=/Indiaas"

Dat levert vaker verwarring op. In Vlaanderen zeggen ze bij mijn weten altijd Indisch als het uit India komt omdat daar de begrippen Oost-Indië en West-Indië niet bestaan of in ieder geval niet gebruikt worden. Andere geschiedenis en zo...

Overigens is Indisch inmiddels wel een achterhaalde term. Indië bestaat natuurlijk niet meer en de term naar bijv Indonesië laten verwijzen klopt ook niet meer. Indonesië is niet hetzelfde als (Oost) Indië van weleer. De laatste was een kolonie, Indonesië is een land dat door de lokale bevolking zelf is gesticht. Het aantal Indonesiërs dat zichzelf nog Indisch noemt kun je op 1 hand tellen. De nationale identiteit van nu heeft niks meer te maken met het Indië dat Nederland heeft achtergelaten en nog met brutale optredens tevergeefs heeft geprobeerd in te lijven in de jaren na de capitulatie van de Japanners. Er is in de jaren '50 wel nog een papiertje getekend maar in het collectieve bewustzijn van de moderne Indonesiër is dat een voetnoot. Zij zijn onafhankelijk geworden in 1945 en dat wordt elk jaar gevierd. Nederland is onderdeel van een mystiek verleden geworden.
'Indisch' is geen achterhaalde term. Sterker nog, niet alleen staat het voor mensen met Indonesische roots met Nederlandse voorouders, vanuit die groep gaan er zelfs stemmen op om het te erkennen als een officiële losse etniciteit. Indonesiërs zijn dus mensen die geen Nederlandse voorouders hebben en vaak geen Nederlands klinkende naam hebben.
Ik heb 6 jaar in Indonesië gewoond en ken meerdere Indonesiërs met Nederlandse voorouders. Zij noemen zichzelf Indonesiër. De Indonesische identiteit is bijzonder sterk. Mensen in Nederland die zich nog met Nederlands Indië identificeren doen dat vanuit een zekere sentimentele waarde. Dat is begrijpelijk maar de tijd waaruit die identiteit voortkomt, is lang vervlogen en komt nooit meer terug. Indonesiërs zijn allang verder gegaan. Voor hen is de Nederlandse tijd nog slechts een voetnoot in de geschiedenis. Nederlandse Indo's die na vele jaren weer eens naar Indonesië afreizen ervaren dat ook meteen. Daar zijn zij gewoon Nederlanders. Dat neemt niet weg dat ik de Indische subcultuur in Nederland een warm hart toedraag. Ik ben als niet-Indisch persoon opgegroeid met het eten en ben naar heel wat pasar malams geweest in mijn leven. De groep is echter dermate geïntegreerd in de Nederlandse cultuur dat de jongere generaties langzamerhand toch gewone Nederlanders zijn geworden. De mensen met Indische roots die ik ken, heb ik nooit gehoord over een erkenning van hun afkomst. Zij voelen zich gewoon Nederlander en dat zijn ze natuurlijk ook 100%. Kleurtje of niet, identiteit zit in je hoofd en niet aan de buitenkant.
Het heeft niets te maken met een identificatie met Nederland of een andere geo-koloniale geschiedenis. De identiteit is een gegeven. Er is een Indische geschiedenis. Het erkennen van 'Indisch' wat een meer algemene term is voor iedereen met een familiegeschiedenis uit Indonesië of er nu wel of geen Indonesisch bloed aanwezig is (mensen van gemixt bloed afkomstig uit Indonesië werden aangemerkt als 'Indo' in mijn middelbare school tijd, maar ik weet niet hoe officieel deze term is), als etniciteit is lastig omdat het niet qua DNA aan de locatie gerelateerd is. Indonesische mensen hebben géén Nederlandse voorouders. En dus hebben dan ook een donkere huidskleur en zoals ik al aangaf een niet-Nederlandse achternaam.

Het zijn van een Nederlander in hoe je jezelf identificeert of hoe je gezien wordt heeft hier niets mee te maken. Ik ben zelf Surinaams-Hindoestaans (etniciteit), maar ook Nederlander (niet alleen qua nationaliteit, hoewel veel mensen op basis van een donkere huidskleur niet erkennen dat ik Nederlands kan zijn). Het hebben van een niet-Nederlandse etniciteit sluit dat niet uit. Identiteit en etniciteit zijn twee verschillende termen, ondanks dat etniciteit invloed heeft op identiteit (niet andersom, want zoals ik al zei is etniciteit een gegeven).

Dat jij mensen er niet over gehoord hebt maakt natuurlijk niet dat dit een ding is. En sowieso, zal het je niet verbazen dat dit soort gesprekken tussen mensen met een buitenlandse etniciteit vaker zullen plaatsvinden dan met mensen bij wie dit soort dingen niet leven.

Dat verhaal van de wens om Indisch als etniciteit te erkennen kan ik niet meer terugvinden. Dat zal gewoon een kleine beweging geweest is die niet genoeg momentum wist te pakken. Het is natuurlijk door de jaren heen veel minder een ding geworden omdat je als blank persoon gewoon opgroeit tussen andere blanken en veel minder als een maatschappelijke particulariteit gezien wordt.
Je bracht zelf etniciteit in de discussie. Ik vind die zelf niet zo relevant.

En natuurlijk zijn er Indonesiërs met Nederlandse voorouders. Miljoenen wellicht.
Ik denk dat je niet zo goed snapt wat het verschil is tussen de twee. Je kan als als iemand met een Indo-etniciteit een sterke connectie voelen met Indonesië (of helemaal niet), maar dat maakt je geen Indonesiër of etnische Nederlander. Mensen met Nederlandse voorouders noemen zichzelf geen 'Indonesiër'.
De definitie van een Indonesiër lijkt me vrij helder. Dat is iemand met de Indonesische nationaliteit. Als je zo mijn berichten leest dan zou duidelijk moeten zijn wat ik bedoel.
We praten inderdaad een beetje langs elkaar heen. Jij had het over Indonesische (nationaliteit) mensen in Indonesië. Ik zag dat over het hoofd en had steeds mensen in Nederland met verschillende etniceiten in gedachte doordat je met dat punt antwoorde op wat ik zei over wat Indische mensen zijn (wat ging over hoe we een bepaalde groep in Nederland noemen).

Hoe dan ook, 'Indisch' om mensen uit India aan te duiden klopt niet, wel voor mensen met een familieachtergrond in Indonesië met Nederlandse voorouders.
E.e.a. staat natuurlijk in een historische context. De Indische subcultuur in Nederland is bij Indonesiërs (in Indonesië) amper of niet bekend. Het historisch besef is daar toch al vrij laag op dit terrein. Ergens niet vreemd. De Indonesische identiteit (van het moderne Indonesië) is er eentje die de oude Indische periode volledig heeft verdrongen. In 1945 vonden ze het wel welletjes daar. Alleen Nederland heeft er wat langer over gedaan om tot het besef te komen dat het was afgelopen.

De Indische mensen in Nederland hebben uiteraard die oude tijd nog lang in gedachte gehouden maar ik feite leven zij daarmee in een soort fossiele denkwereld. Indonesië nu is een modern Aziatisch land waar behalve wat woordenschat weinig meer van Nederland te merken is. Nederlandse Indiërs die na lange tijd het land bezoeken ontdekken meestal ook dat het land in hun collectieve herinnering toch echt niet meer bestaat. Daar zijn ze vreemdelingen uit Europa.

Of Indische mensen per se Nederlandse voorouders moeten hebben vraag ik me wel af. Er zijn genoeg mensen daar vandaan gekomen zonder Nederlands bloed bijv omdat ze getrouwd waren met iemand met Nederlandse roots. Ik durf er geen percentage op te plakken maar deze mensen hoorden wel gewoon bij de groep die in de jaren 50/60 massaal naar Nederland zijn gekomen en gewoon hebben bijgedragen aan de Indische invloeden. Indië was een gebied onder Nederlands bewind en iedere burger van daar was destijds dus Indisch. Maar de koloniale tijd is voorbij en Indië bestaat niet meer. Niet meer op papier en weldra ook niet meer in het collectieve geheugen van een minderheid. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat Indisch een achterhaalde term is.
Was dit nog vergeten. Indisch voor mensen uit India is alleen incorrect in Nederland. In Vlaanderen ligt dat anders weet ik van vrienden daar. Dat levert wel eens spraakverwarring op. Als zij zeggen we gaan Indisch eten dan bedoelen ze Indiaas. De term Indië kennen ze daar niet echt. Andere geschiefenis andere taal. In Vlaanderen moet je ook niet aankomen met woorden als klamboe, senang of toko. Ze hebben werkelijk geen idee wat je daarmee bedoelt.

Etymologisch komt Indië uiteraard gewoon van India en de naam India weer van de rivier de Indus. Indiërs noemen hun land zelf Bharat. Ook de naam India is dus eigenlijk een koloniale naam. Alleen hadden de Engelsen een hele andere band met hun kolonies dan Nederland en daar is de band niet zo abrupt beëindigd en is de naam India in ere gehouden. De naam Indonesië bestond in de koloniale tijd nog niet en veel gebieden voorbij de Indus werden dus Indië genoemd, the Indies in het Engels. Overzeese gebieden in de nieuwe wereld werden vervolgens tot West Indië gedoopt. In die zin was Indië een nogal generieke naam geworden voor meerdere verre delen van de wereld. Ook de naam Indonesië is daar uiteindelijk van afgeleid. Het betekent letterlijk het Indische eilandenrijk. Maar die oorsprong doet er in de spraak weinig meer toe. Het land heet gewoon Indonesië, de mensen daar zijn Indonesiërs en het eten daar is Indonesisch. Sinds ik daar gewoond heb is dat er vanzelf bij mij ingesleten. Ik eet dus Indonesisch en geen Indisch. Eten uit India noem ik Indiaas gewoon omdat ik dat altijd al zo heb genoemd. Maar het blijft gek als de mensen uit India wel Indiërs zijn. Wat weer komt omdat een of andere mafkees ooit dacht dat hij Indianen zag terwijl het Amerikanen waren. In een tijd toen dat continent dus ook nog geen naam had. Hoezo verwarrend? :+
Volkswagen Go is hier ook gewoon op de markt geweest als de Volkswagen Fox.
Als je de Gol bedoelt, die leek niet op de Fox zoals ik die in Europa zie. Misschien dat we in de jaren negentig in Europa wel een vergelijkbare Fox hadden, want op wikipedia staat:
Several variants of the Gol-derived Voyage and Parati were marketed in North America as the Volkswagen Fox from 1987 to 1993.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 18:25]

In de jaren 90 hadden we hier de Volkswagen Lupo. Dat is de Europese voorloper van de Fox.
Echter ook de Lupo lijkt niet op de Gol.
VW gebruikt voor verschillende landen verschillende namen.

Ook in Mexico bijvoorbeeld zijn er merken die hier hun serie autos anders noemen.

Geen idee waarom.
Soms heeft een woord in een ander land een veel negatievere betekenis of is gewoon niet goed uit te spreken.
Net zoals CIF en JIF inderdaad.
toen ik er in '95 was reden er nog heel veel kevers en T1/T2's rond
En een taxi waar we mee meereden was een Ford Versailles, een model dat hier volgens mij niet voor kwam
Musk roept wel vaker dat iets: Volgend jaar komt.
Volledig autonome voertuigen: Sinds 2014 heeft Musk herhaaldelijk verklaard dat Tesla's het volgende jaar volledig autonoom zouden zijn. Dit heeft hij elk jaar opnieuw beloofd, zonder dat deze belofte volledig is gerealiseerd​.
Robotaxi's: Musk beloofde in 2019 dat er tegen eind 2020 meer dan een miljoen Tesla robotaxi's op de weg zouden zijn. Deze robotaxi's zouden door een software-update volledig autonoom worden gemaakt. Tot op heden is deze belofte niet ingelost.
Neuralink: Musk richtte Neuralink op met de belofte dat het tegen 2021 mogelijk zou zijn om computers met het menselijk brein te synchroniseren om hersenschade om te keren. Er is echter nog geen concrete vooruitgang gemeld wat betreft de uitvoering van menselijke proeven die elk jaar sinds 2019 beloofd waren​​.

Maar wellicht dat de 3 nog in prijs naar beneden gaat, ik bedoel dus nog verder want we hebben al wat prijsdalingen gezien.
Musk zei in 2016 dat een 35.000 dollar Model 3 zou verschijnen en is er ook even geweest, en dit zou de betaalbare optie zijn.
Maar ondertussen zit de concurentie natuurlijk ook niet stil, in Belgie, Duitsland en Nederland en weet ik veel waar staan in de havens hele parkeertereinen vol met chinese EV's die nog geen koper hebben.

https://www.automotive-on...-onverkochte-chinese-evs/
Dit, ik betwijfel dat beleggers nog uberhaubt luisteren naar Musk. De notie dat begin volgend jaar een nieuw model uitkomt zal eerder 2030 betekenen in zijn taal.

Tesla is uiteindelijk een betrekkelijk klein auto-merk dat nog steeds in de ontwikkelings fase zit. Waar traditionele merken een wereldwijd netwerk hebben opgebouwd en kennis hebben opgedaan over de afgelopen decennia blijft Tesla gewoon aanknoeien. En waar sommige ontwikkelingen inderdaad bijdragen is het merendeel gewoon prutswerk van een CEO die gewoon geen kennis heeft. Ik zie dan ook niet zolang Musk aanblijft hoe Tesla in juiste richting verder kan groeien, daarvoor is een leider nodig en Musk laat in ieder bedrijf zien dat hij dat niet is.

Tesla was een voorloper maar is onderhand in ieder opzicht weggezakt naar middenmoot op z'n best terwijl ze een forse premium vragen. Een goedkoper model zal hier dan ook weinig aan veranderen.
Tesla introduceerde FSD in oktober 2016.
Vanaf die tijd zat ook de daarvoor benodigde hardware in de auto's (camera's en HW2).
Dus 2014 kan je aanpassen in eind 2016. En dan is het ineens nog geen 8 jaar geleden.
Dat is uiteraard langer dan verwacht in "Elon time" maar als je ziet dat Waymo al sinds 2009 bezig is met autonoom rijden, dan doet Tesla dat niet zo slecht.
Maar het is niet werkend, daar gaat het om.
https://www.forbes.com/si...f-false-tesla-fsd-claims/
En met alleen camera's gaan ze het ook nooit werkend krijgen.

Musk praat, maar je moet het met een kilo zout nemen wat deze man zegt.
Ik stel ook nergens dat FSD werkend is. Ik constateer een fout jaartal in je reactie.

Verder is het ook onzin om te stellen dat het met alleen camera's niet werkend te krijgen is. De uitdagingen die FSD nu nog heeft zijn niet zicht gerelateerd maar puur training. FSD stuurt 99% van de tijd perfect door het verkeer en 1% gaat nog verkeerd. Maar dat heeft niets te maken met zicht, alles met de beslissingen die FSD maakt. Toch is het evengoed indrukwekkend hoever ze zijn. Maar dat zal je niet erkennen want "het is nog niet werkend".

Waymo auto's doen ook nog domme dingen. Ook dat heeft niets met zicht te maken maar ook alles met de besluitvorming van de auto.

Radar en Lidar zijn echt niet nodig. Radar en Lidar kunnen daarnaast geen borden of verkeerslichten "lezen", geen gebaren lezen, etc.

Heb je overigens de Update gezien in het begin van het artikel van Forbes dat je zelf (!) linkte?

Update: A few weeks after this post was published, Tesla released Full Self Driving (FSD 12.4) for the 2024 Model 3. It’s working well.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 18:25]

Dat zeg je wel heel stellig, maar als ik in het najaar naar m'n werk rij dan valt de zon precies van voren de camera in en roept hij gewoon kneiterhard dat hij niks kan zien en dat ik het NU(11!!) over moet nemen. Lijkt me toch een gevalletje van 'geen zicht'.

Als mens is het balen, maar kun je een zonnebril opzetten, knijpen met je ogen, of de zon blokkeren met een hand (of een combinatie daarvan), de camera's van de Tesla hebben deze optie niet. Dus ongelukkige zon is gewoon einde verhaal.

Nu heb ik vandaag de dag nog gewoon een stuur en kan (en moet) ik het dus zelf overnemen, maar ik zie gewoon niet hoe ze met alleen maar softwareverbeteringen met de huidige hardwareopstelling ooit 100% zelfrijdend (zonder stuur) mogelijk denken te gaan maken.
Als de zon in de camera een probleem is, ziet een Waymo ook geen verkeersborden of verkeerslichten meer. Lidar of radar lossen dat niet op, die kunnen dat sowieso niet.

Het zegt hooguit wat over het oplossen van het probleem met teveel zonlicht in de camera, mogelijk kan dat met een actief ND-filter of een kleiner diafragma opgelost worden.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 18:25]

Nounou wat een opsomming van feiten weer.

https://youtu.be/ZzNHxC96rDE?si=VyY80eS_OxGJh-4J
Neuralink: Musk richtte Neuralink op met de belofte dat het tegen 2021 mogelijk zou zijn om computers met het menselijk brein te synchroniseren om hersenschade om te keren. Er is echter nog geen concrete vooruitgang gemeld wat betreft de uitvoering van menselijke proeven die elk jaar sinds 2019 beloofd waren​​.
"In 2021"
*laat filmpje zien uit 2024 dat functies laat zien die nogsteeds niet volledig voldoen aan die uitspraak*

Je spreekt zijn punt niet echt tegen

[Reactie gewijzigd door pretraket op 22 juli 2024 18:25]

De model Y heeft nog geen facelift gehad? Enkel recent de model 3, eerst in Europa en sinds enkele weken pas in de USA.
Klopt, Model Y Juniper staat nog op de planning, waarschijnlijk richting eind dit jaar. Waarschijnlijk krijgt de Model Y dezelfde updates als de Model 3 Highland, waaronder een nieuw interieur, nieuwe koppen en een nieuwe achterkant. https://tesla360.nl/wanneer-komt-de-nieuwe-model-y-juniper/
Nou ja, Musk heeft het altijd over het hershey kiss model gehad, model 3 was de eerste overgang richting een grotere markt. Dat zou inhouden dat de volgende modellen werkelijk mass market en betaalbaar moeten worden.
Euh? Compacte auto's zijn juist razend populair in landen als China. Goedkoop in aanschaf, goedkoop in verbruik en veel gemakkelijker om te parkeren en rijden in de overvolle steden.
want in China en de VS ziet men veel liever grotere wagens.
Dat klopt, maar dat is natuurlijk niet 100%. Stel dat dat segment nu vrijwel volledig verzadigd is ("Iedereen die een grotere elektrische auto wil en kan veroorloven, heeft er ondertussen één"), kan het zijn dat daar ook de compactere auto's aan de beurt zijn.

De totale kosten van een auto zijn, maar voor een klein deel de benodigde 'hoeveelheid' materiaal. Ofwel. In z'n algemeen kun je stellen dat de kosten van een compacte auto en een grotere auto produceren helemaal niet zo ver uit elkaar liggen.
Een voertuig met 50% meer oppervlak is niet 50% duurder om te produceren. Uiteraard moeten sommige componenten wat 'zwaarder/robuuster' zijn door het formaat.
Compactere auto's zijn dus 'relatief duur' om te produceren. Om het verkoopprijsverschil goed te praten, zie je veelal dat 'grotere auto's' vaak standaard al luxer zijn dan compactere. Denk er maar over na. Er is vrijwel geen legitieme reden waarom een hatchback niet alle zelfde luxe standaard heeft of zelfs kan krijgen als een SUV. Dat is puur marketing en het kunstmatig duur kunnen maken van die SUV. (uiteraard zit je op een gegeven moment met fysieke ruimte van bepaalde dingen, maar alle componenten zijn zo ongelofelijk klein of zijn veelal primair op software en eventueel een extra sensor-gebaseerd, dat dat lang niet altijd een reden kan zijn.)
Tegenwoordig is alles een SUV, ook de compacte bakjes. Hoog op de pootjes, want dan kan Ome Koos van 75 ook nog instappen, en zitten. Daarnaast kun je dan die batterij onderin kwijt, weer een probleem opgelost. Het overzicht op de weg is een bonus.

En inderdaad zijn kleine autos net zo duur als grote, maar worden ze wel in grotere getallen verkocht. Om dan toch maar wat winst te halen krijg je dan samenwerkingen (Citroen C1 = Peugeot 108 = Toyota Aygo), en standaard karige uitrustingen, zodat ze op de opties meer verdienen.
Van de andere kant is er wel degelijk een markt voor kleine simpele gebakjes op wielen, voor inderdaad de steden (Kei car en soortgenoten) of voor mensen met weinig geld. Om die electrisch te maken kost nu nog teveel, want accus zijn duur. Voor de Peugeot 208 mag je 20k aftikken, voor de e-208 ben je het dubbele (!) kwijt. Dat doet iets met mensen, hoe milieuvriendelijk ze ook zijn.
Dat klopt volledig. Tesla's groeifactor neemt af en wordt ingehaald door de traditionele spelers [1]. Dat te samen met dat alle cybertrucks - slechts 3900, moeten worden teruggeroepen maakt dat Musk genoodzaakt is om de Model 2 naar voren te halen. Hij wilde eigenlijk meer inzetten op zelf-sturende taxi's, maar de vraag is hoe groot de markt daarvoor is.

https://www.volkskrant.nl...-er-aan-de-hand~b00c7e42/
De Model Y facelift (codenaam: Juniper) moet nog komen, dit jaar in Europa als het goed is.

De Cybertruck is wel lekker groot, maar die wordt helaas niet in Europa verkocht (mening he!). Dus zou ook hopen dat tesla met een grotere SUV zou komen, en dan niet de Model X, maar meer iets zoals de Kia EV9 of de Volvo XC90.
Ik vind die Cybertruck supercool als sci-fi fan, maar ik zou niet weten wat je daarmee moet in Nederland.
Je ziet hier af en toe wel van die reguliere pickups rondrijden die steken eigenlijk altijd aan alle kanten uit parkeerplaatsen.

Naast dat er een mate van hufterigheid in zit om constant een deel van het trottoir of fietspad mee te moeten pakken (of beide...) omdat je slee gewoon niet past is dat toch ook gewoon onpraktisch binnen de bebouwde kom?
Eens, in Nederland zou ik hem niet kopen, tenzij je in een boeren gebied zou wonen. Hier in Noorwegen (platteland) echter zou ik het een mooie optie vinden. Een F150 Lightning kan hier wel gekocht worden, maar 1 versie (Lariat) en schrikbarend duur t.o.v wat die in de VS kost. Het dus niet waard. Een Silverado EV lijkt mij ook zeer wenselijk, maar die komt naar alle waarschijnlijkheid ook niet naar Europa.
Ah, Noorwegen. Nice!
Dan volg ik de wens een stuk beter in inderdaad.

Ik las ergens dat Rivian volgend jaar of het jaar er op in Europa een aanbod wil hebben. Vind ik ook geen lelijke trucks.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 18:25]

Persoonlijk vind ik de rivian dan weer niks. Vooral de neus. Beetje fiat 500 gevoel. Mist testosteron, vind ik dan. Maargoed. :9
Heeft de Y al de facelift gehad? Deze moet nog komen. Rij zelf een Y en vind vooral het aantal pk’s echt overdreven. Ja het is leuk, maar niet nodig. Een glazen dak, leer, alles verwarmd, dubbel glas idem.
De model Y heeft nog geen facelift gehad toch? Het befaamde Juniper model moet nog uitkomen.

Wel hebben ze de prijzen weer naar beneden gehaald en de Model 3 performance weer terug op de markt. Reddit is weer druk op stoom met klagen iig.
...
Je kan hem kleiner maken, maar dan beperk je je bijna tot de EU markt, want in China en de VS ziet men veel liever grotere wagens.
Niets mis met marktspecifieke auto's. De CyberTruck zullen we hier waarschijnlijk ook nooit gaan zien. Ze hebben ook gewoon op al die continenten fabrieken om dat te regelen.
Je kan hem kleiner maken, maar dan beperk je je bijna tot de EU markt, want in China en de VS ziet men veel liever grotere wagens.
Ze beperken zich met die Cybertruck tot (noord) Amerika dus daar zijn ze niet persé allergisch voor. Wonen hier genoeg mensen waar je een goedkope kleine elektrische stadsauto aan kan slijten, daar is nog bepaald geen overvloed aan.

Maar daar moet je wel aan beginnen voordat BYD, Xpeng en overige consorten hier echt opstarten en massaal auto's gaan maken voor < 20/30k.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 18:25]

En dan vraag ik me ineens af of dit niet bedoeld is om te voorkomen dat de beurskoers verder wegschuift.
Dat is 100% de bedoeling van dit, geen bedrijf gaat niks doen als hun aandeel zo onderuit gaat .
het zal dus om een nieuw model gaan dat op hetzelfde platform, op dezelfde basis gebouwd wordt. Maar hoe ga je een goedkopere Model 3 maken?
Er zijn wel een aantal mogelijkheden daarin (kleinere batterij, minder motoren, mindere afwerking) maar de vraag is of die niet zouden eten in de gewone 3 sales en hoeveel verschil je daarmee kan maken.

Een volledig nieuw platform zou ook kunnen, een kleinere versie (in de VS worden modellen zoals honda civi of kia forte ook goed gekocht en die zijn bijna een halve meter kleiner dan een model 3) . Waar je dan de bovenstaande beperkingen opzet zou een stuk goedkoper te maken moeten zijn.
In China heb je ook veel kleine auto's, dat zijn wel echt goedkope wagens dus ik denk echter niet dat ze daar de concurrentie met de Chinese fabrikanten aankunnen.

Je vergeet nog Japan en de rest van Azië.
En dan vraag ik me ineens af of dit niet bedoeld is om te voorkomen dat de beurskoers verder wegschuift. De Model 3 en Y hebben net een facelift gehad, dus de kans dat het een goedkopere versie van deze wagens is lijkt mij klein,
De Y “facelift” is nog niet geweest. Wel is de verwachting dat de aanpassingen van de 3 facelift naar de Y zullen komen dit jaar.
Je kan de elektrische stoelen weglaten. Goedkoper glas gebruiken. Geen panoramisch dak. Geen automatische koffer. De overdreven krachtige boordcomputer vervangen door een goedkopere cpu. Stalen velgen ipv. alu.
Camera's weglaten....

En (hier lees ik verschillende opinies/conclusies over) een enkele motor ipv. dual engine.

Minder verbruik en gewicht door minder elektronica en dus dezelfde range met een kleinere batterij.

Tesla kan véél goedkopere modellen maken, zou ik denken.

[Reactie gewijzigd door Tapijtmepper op 22 juli 2024 18:25]

In Japan rijden ze ook veel kleine autos, dat is vrij bekend.
Ze hebben vorige keer ook met de facelift de auto 10k goedkoper gemaakt binnen een jaar. Dat kan nu weer gebeuren uiteraard.
Volgens mij is de facelift van de Model Y nog helemaal niet te koop toch? Dat is waar ik in ieder geval op zit te wachten.
Binnen één jaar een nieuwe auto ontwikkelen? Dream on.
De ontwikkeling van de model 2 hadden ze juist geschrapt.
Lijkt me een typische Elon-dream :o
Ze hadden aangekondigd dat ze zouden stoppen met de ontwikkeling Hoe ver waren ze daar dan mee? Niet ver genoeg om dat binnen jaar te kunnen afronden?
De model Y heeft nog geen facelift (Juniper) ondergaan. De model 3 (Highland) inderdaad wel.

Doet verder niks af aan je conclusie lijkt mij.
En dan vraag ik me ineens af of dit niet bedoeld is om te voorkomen dat de beurskoers verder wegschuift. De Model 3 en Y hebben net een facelift gehad, dus de kans dat het een goedkopere versie van deze wagens is lijkt mij klein, het zal dus om een nieuw model gaan dat op hetzelfde platform, op dezelfde basis gebouwd wordt. Maar hoe ga je een goedkopere Model 3 maken? Je kan hem kleiner maken, maar dan beperk je je bijna tot de EU markt, want in China en de VS ziet men veel liever grotere wagens.
Het huidige platform is telkens beter geworden en uitgebreid. Als je dit platform inde standaard opties flink afschaalt en de ontwikkelingskosten afschrijft op de huidige modellen, dan blijft een onderdelen en software pakket over waarvan je best een voordeliger model kan bouwen.

Halveer vervolgens de accu. Kies voor de Ijzerfosfaat accu die minder energie vasthoud maar meer ruimte in neemt + goedkoper is. Zet er voordeligere net wat oudere en minder efficiëntere motoren in op een platform wat je al hebt, maar waarvan je de wielbasis als maximale grootte neemt en je komt al een heel eind.

Een nieuw voordeliger model hoeft niet meteen 20.000,- euro minder te kosten. Een lagere prijs van tussen de 5.000,- en 7.000,- euro geeft zeker inclusief de subsidies voor nieuwkoop een nieuw publiek toegang tot een nieuwe Tesla.

Dat zal echter toch ook wel weer iets gaan doen met de restwaarde van de 2e hands en ex-lease modellen die in de loop van dit jaar in ruime aantallen op de markt gaan komen, maar Tesla zal voorlopig weer flink nieuw kunnen verkopen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 18:25]

Onder het artikel in de 'lees meer': 15 april "Tesla ontslaat tien procent van personeel", 5 april "Reuters: Tesla schrapt plannen voor goedkopere elektrische auto - update" en 2 april "Tesla levert 20 procent minder auto's dan eind vorig jaar". Lekker tegenstrijdig nieuws allemaal.
Waarom is dat tegenstrijdig? Als er nu geen vraag is naar duurdere auto's kun je best wel een deel van je personeel weg doen, en weer aannemen als je goedkope auto's kunt gaan maken. Of als het proces voor productontwikkeling verandert. De mensen die Model S in elkaar schroeven zijn echt niet dezelfde mensen die de Model 2 aan het tekenen zijn. De mensen die de oude versie van autopilot programmeerden zijn niet perse dezelfde die de huidige stack ontwikkelen.
Omdat dit:
Tesla schrapt plannen voor goedkopere elektrische auto
^reuters

en tweakers:
Elon Musk: Tesla gaat uiterlijk begin volgend jaar goedkopere auto's uitbrengen

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 22 juli 2024 18:25]

Precies dat. Maar misschien had ik die koppen over ontslagen personeel en minder auto's leveren weg moeten laten (ruis). Voelde wel als gerelateerd in verband met dit bericht, omdat het gaat over grote plannen van Tesla wat niet helemaal rijmt met minder mensen en minder productie.
Niet tegenstrijdig. Eerst en vooral is Musk - hoe ironisch het ook is als CEO zijnde - totaal geen betrouwbare bron voor Tesla's plannen, zelfs niet naar zijn aandeelhouders toe. Ten tweede gaat dat eerste artikel over een specifiek model (de "Model 2" in dat geval) dat een "goedkopere elektrische auto" is, terwijl Musk het hier heeft over dat Tesla auto's gaat aanbieden voor een lagere prijs, waar dit artikel ook al duidelijk maakt dat dit mogelijks gewoon over een goedkopere Model 3 zou kunnen gaan.
Ja, beetje wegwerppersoneel bedoelt u, trek wel weer een nieuwe uit de kast als het nodig is.
Yep, beter helemaal kappen met al die geruchten. meer dan de helft is dom gelul wat nooit uitkomt.
Model 2 incoming. Daarna een model 4 station en een model U. En dan komt de lineup uiteindelijk uit op:

2 S3XY 4 U
Of dit wordt de model A, dan heb je:

S - model S
E - model 3 (want E was al bezet)
X - model X
Y - model Y

C - Cybertruck
A - nieuwe kleine tesla model A
R - Roadster
S - Semi
A is er al ATV

S - model S
E - model 3 (want E was al bezet)
X - model X
Y - model Y

C - Cybertruck
A - ATV
R - Roadster
S - Semi
Als ik op Tesla ATV zoek, dan vind ik de 'Cyberquad'.
Dat is geen auto model, dus telt niet mee (anders kun je de powerwalls en solar van Tesla ook meetellen).
En mocht je het toch willen meetellen omdat je er mee kan rijden, dan noemt Tesla het de 'Cyberquad' en niet de 'ATV', dus geen 'A'.
Ik zie Musk hier wel voor aan :)
Ik zou die vorm van marketing in elk geval wel kunnen waarderen.
Het is onduidelijk of het gaat om heel nieuwe modellen of goedkoper gemaakte versies van bijvoorbeeld de huidige Model 3.
Als ik terug denk aan eerdere nieuwe producten, zoals de uitrschieters de Tesla Semi Truck en de Tesla Cybertruck, dan kan er bij Tesla behoorlijk wat tijd zitten tussen presentatie en daadwerkelijke levering. Het lijkt me dan ook sterk dat Tesla tussen nu en begin volgend jaar (of zelfs eind volgend jaar) een echt nieuwe auto gaat presenteren en daadwerkelijk leveren. Ik verwacht meer dat ze hier en daar iets geoptimaliseerd hebben (minder veiligheid, minder sterke motor, minder bereik etc.) om de Tesla 3 goedkoper aan te kunnen bieden.
Geruchten over een kleiner, goedkoper model gaan al jaren en werden jarenlang ontkracht door Tesla en Musk, maar dat betekend niet dat ze effectief mogelijks al heel wat jaren bezig zijn met het ontwerp en de voorbereiding ervan.

En als men deze op hetzelfde platform kan bouwen als de 3 en Y, dan kan het relatief snel gaan met de introductie. Vergeet niet dat de Y ook vrij snel na aankondiging effectief in productie ging, iets wat mede mogelijk werd gemaakt door de gemeenschapelijkheid van heel wat onderdelen met de 3.
Tesla is een geruchtenmachine die soms een auto maakt lijkt het mij op een afstand.
Is altijd geweest model 2 praat men over sinds 2007, 3 ook en die kwam pas ergens 2017 op de markt.
Ik heb ook het gevoel dat dit een beetje uit het niets komt en daarom (vooral met de woorden die Musk gebruikt zoals zelfde productielijnen) dat het om een goedkopere model 3 zal gaan.

Het kan als nog dat het een compleet nieuwe auto is, maar dan verwacht ik niet dat die binnen de komende 3 jaar geleverd word. Musk is heel goed in onrealistische datums noemen, en dat elk jaar te herhalen.
Mja maar aan de andere kant moet een nieuwere wagen aan de hand van bestaande processen en procedés veel makkelijker re realiseren zijn dan iets als de Semi en Cybertruck. Beiden zitten in een segment waar bestaande fabrikanten al geen processen hebben voor de productie op schaal. Body werk van de cybertruck is nieuw voor de markt en met de semi zit je met hele andere eisen en requirements dan bij een normale auto.

Een kleinere model 3 is een stuk eenvoudiger te realiseren.

De Model Y (een iets grotere 3) hebben ze ook vrij snel neer weten te zetten.
Jaja, eerst zien dan geloven. De Model 3 zou ook een 30-32k auto moeten worden....
En dat kost hij inmiddels ook. Je moet niet vergeten dat de inflatie sinds 2017 zo'n 35% is.
Als je dat terugrekent kost de Model 3 in z'n basisuitvoering ongeveer $28.888 in de US en in Nederland zo'n €31.111 exclusief de subsidie die er nog op zit.
Nou Tesla heeft een prijsverlaging doorgevoerd vanwegen tegenvallende verkopen. En ik moet je helaas melden dat het RWD model met 513km bereik nu € 39.000 kost
Lezen is niet je sterkste kant. Begrijp je wat inflatiecorrectie is? ;) In feite is de Tesla nu dus nog goedkoper in Euro's na inflatiecorrectie, zo'n €28.900
Ja zo ken ik er nog wel een paar. Hij gaf aan dat ie 30-32k bij de launch zou kosten, niet na terugrekenen een paar jaar later.
Volgens mij maken ze winst en hebben ze veel geld in kas... dus het is vooral sentiment. De koers zal nu eenmaal fluctueren, het is een high-risk high-reward bedrijf, zeker zolang Elon er is. Nieuwe productiemethoden, steer-by-wire, 48 volt. Iemand moet het als eerste doen.

Bovendien is het geen puur auto-bedrijf. Energieopslag is groot en groeiend (California 21 april, kijk maar eens om 19:00 in de grafiek). SuperCharger netwerk is groot.

De cybertruck gaat nu pas echt van start, een groot marktsegment in de VS. Ik hoop dat de Semi ook lukt. Ik zie het rooskleurig in op wat langere termijn. En zelfs mocht Tesla ooit failliet gaan, ze hebben de markt al helemaal veranderd. Andere fabrikanten gaan dan gewoon verder met de ideeen/technologie.

Ik ben blij dat Elon/Tesla de markt flink door elkaar geschud heeft, en dat nog steeds doet. De Europese en Amerikaanse fabrikanten zijn erg laks en worden nu eindelijk gedwongen om ook te verbeteren.
Nieuwe productiemethoden, steer-by-wire, 48 volt. Iemand moet het als eerste doen.
ALlemaal al gedaan hoor in auto's.
Bovendien is het geen puur auto-bedrijf. Energieopslag is groot en groeiend (California 21 april, kijk maar eens om 19:00 in de grafiek). SuperCharger netwerk is groot.
Dat zijn echt wel minieme zaken tov de auto verkoop, tesla gaat en staat bij dat.
De cybertruck gaat nu pas echt van start, een groot marktsegment in de VS. Ik hoop dat de Semi ook lukt. Ik zie het rooskleurig in op wat langere termijn.
Cybertruck heeft issues en is heel beperkt (die zal amper buiten de VS in hun 2 andere grote markten verkocht worden bijvoorbeeld) , de semi is nog een groot vraagteken.

Dus nee, als tesla geen echte nieuwe modellen brengt scheelt er wel iets en is het zeker een issue. Vandaar ook deze boodschap en het vervroegen van bepaalde projecten die ze gaande hebben.
Ik denk dat als eerste een refresh gaan zien van de Model Y. Gerucht is dat deze op een meer efficiëntere manier geproduceerd gaat worden. Prijs blijft verwacht ik eerst zelfde als de huidige Model Y, maar met meer marge kunnen ze de prijs uiteindelijk wel richting de 35.000 euro drukken (huidige model Y kost, 43.990 voor subsidies).
Dat is wel een heel grote vermindering, de 3 zou dan nog daaronder gaan .
Ik betaalde voor mijn M3 5 jaar geleden nog 10.000 euro meer dan een nieuwe verbeterde M3 die je vandaag kan kopen. Het kan snel gaan hoor.
Omdat tesla begon met redelijk grote winstmarges, de prijzen gaan al jaren naar beneden dus die marges zijn al grotendeels weg.
Gelooft iemand dit soort aankondigingen nog? Zou mij niet verbazen als dit allemaal aandelen hype reflex is. Te vaak zijn er mooie plannen getoond met niet behaalde opleverdata
Het zou beter zijn uitspraken van Elon Musk niet meer als nieuws te presenteren. Hij belooft van alles, pas als ze het echt doen wordt het nieuws.

Bij andere CEO's snap ik het nog wel, maar bij Elon zit er meestal zo'n groot verschil tussen de belofte en de werkelijkheid dat het eigenlijk 0 nieuwswaarde heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.