Google begint bouw vierde datacenter in Groningen

Google is begonnen met de bouw van zijn vierde datacenter in de Nederlandse provincie Groningen. Volgens de gemeente Groningen mogen er geen nieuwe datacenters meer bijkomen op haar grondgebied, maar de komst van dit kleinere gebouw stond al langer vast en mag daarom doorgaan.

Google neemt de servers volgend jaar in gebruik, schrijft het bedrijf. Het gaat om een investering van in totaal 600 miljoen euro en het moet 125 directe banen opleveren. Het datacenter komt op bedrijventerrein Westpoort, langs de spoorlijn naar de Friese hoofdstad Leeuwarden. De komst van het datacenter is al enige tijd bekend.

Het datacenter is nodig vanwege de gestegen vraag naar AI- en clouddiensten, zo zegt het bedrijf. Het gaat om een relatief klein datacenter van acht hectare, dat in totaal komt te staan op twintig hectare grond dat het bedrijf heeft gekocht.

Om de impact op het lokale energie- en waterverbruik te verminderen, zullen de koelmachines werken met luchtkoeling. Restwarmte van het koelen is volgens Google op te vangen en over te dragen aan andere bedrijven. Stroom komt deels van zonnepanelen op het dak, zoals bij veel bedrijven.

Marco Ynema van Google en wethouder Carine Bloemhoff van Groningen bij de start van de bouw van Google-datacenter
Marco Ynema van Google en wethouder Carine Bloemhoff van Groningen bij de start van de bouw van het Google-datacenter

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-04-2024 • 15:57

90

Submitter: wildhagen

Reacties (90)

90
89
31
3
0
45
Wijzig sortering
Serieuze vraag. Hoe komen ze aan 125 directe banen.
Als dat eenmaal draait, dan heb je een handjevol mensen nodig om de boel lokaal tebegeleiden toch? Een paar mensen in de bewaking, een paar schoonmakers maar dan heb je het toch wel gehad ?
Monitoring is ergens anders, reparaties worden tech bedrijven op afstand op afgestuurd.
Hoe kom je op 125 ?
Monitoring is ergens anders, reparaties worden tech bedrijven op afstand op afgestuurd.
Als dat binnen NL is tellen die toch gewoon mee? Het zijn gewoon FTE's die ergens bij komen, of dat op je eigen loonlijst of die van je buurman is doet er toch niet toe?

Dus ja als hun 125 FTE's aan externe (maar Nederlandse) partijen gunnen voldoen ze gewoon aan het creëren van 125 banen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:03]

Dat lees ik dus anders. functies van externe partijen noem ik geen directe banen.
Directe banen zie ik als FTE's van mensen die aangenomen zijn voor die locatie en werkzaam zijn op (alleen) die locatie.
Dus niet de monteur van bedrijf XYZ die naar dat datacenter gestuurd wordt om een uurtje een disk/unit/weetikveelwat te vervangen.

Maar dat kan dus zeker aan mij liggen. Mooi staaltje van excel politiek dan waarschijnlijk als dat inderdaad gebeurd op de (aannemelijke) manier dat je schrijft.
Maar dat kan dus zeker aan mij liggen. Mooi staaltje van excel politiek dan waarschijnlijk als dat inderdaad gebeurd op de (aannemelijke) manier dat je schrijft.
Ik zou daar persoonlijk helemaal geen issues mee hebben juist, linksom of rechtsom moet iemand die tijd gebruiken en wordt ie er voor betaald. Wat maakt het dan uit op welke loonlijst die staat? Een baan is een baan toch?
Dan is het volgens mij een "indirecte baan".
Althans, zo versta ik het.
Nja als je een electro bedrijf inhuurt zodat die 1fte invult. Maakt het dan uit of het 1 persoon is die 5 dagen per week daar rondloopt of 5 personen die elk 1 dag oppakken
Voor de betekenis van het begrip "directe baan" maakt dat inderdaad uit ja. Dus als ze stellen dat er zoveel directe banen bijkomen, heb je het dus over zoveel personen die daar specifiek voor die locatie in loondienst zijn en niet vanuit andere werkgevers komen.
Het hoeven geen banen bij Google te zijn om directe banen genoemd te worden maar wel banen die direct gerelateerd zijn aan het datacentrum. Als Google bijvoorbeeld beveiligers voor het datacentrum niet in dienst neemt maar inhuurt dan zijn dat nog steeds directe banen omdat ze werken in en om het datacentrum.
Indirecte banen zijn bijvoorbeeld bij leveranciers van het datacentrum of door toegenomen bedrijvigheid in een plaats of regio.
Nee hoe ze het presenteren is dat er 125 banen bijkomen, dat is helemaal niet hetzelfde als 125 mensen die al een baan hebben en nu Googles nieuwste datacenter even langskomen er bijkrijgen als taak.
Er komt voor 125 manjaar/jaar aan werk door het datacentrum. Een deel bij google (inclusief overhead als HR/mgmt/catering), een deel bij toeleveranciers, maar rechtreeks te relateren aan het datacenter.

De mensen die nu al een baan hebben zullen meestal al wel voor minstens 80% vol zitten, anders heb je als werkgever al snel een heel slechte business case. In de techniekbanen is de kans op overbezet eigenlijk eerder te verwachten dan onderbezet. Daar ga je de extra 125 manjaar dus niet uit opvullen.

De grote vraag blijft natuurlijk hoeveel direct werk er wegvalt bij anderen die hun on-prem IT naar het google datacenter gaan verhuizen nu dat er een datacenter zichtbaar om de hoek staat.
dit is gewoon woordgebruik in de krant. ze zirgen voor 125 fte aan werk zou correcter zijn.
Wellicht een mooi onderwerp om een WOB (of hoe heet dat tegenwoordig, WOO?) verzoek aan te wijden.
Misschien 125 banen tijdens de bouw?
Vaak als er een aantal banen genoemd moet worden bij een project heb ik het idee dat ze iets recht moeten praten wat krom is.
In elk geval triggert het bij mij de b*llsh*t detector als je dit moet aanvoeren als een van de weinige goede argumenten om toch iets door te zetten.
Dat zullen toch ook veel technische rollen zijn, het is een "klein" datacenter maar toch nog ruim 12 voetbalvelden groot. Groot genoeg om technisch onderhoud grotendeels in-house te doen.

Volgens google werken er in de Google-datacenters in Eemshaven en Middenmeer momenteel zo'n 670 mensen.
Beveiliging e.d. is 24 uur per dag. Dan gaan de FTE's best snel.
Daar heeft amazon toch RING voor
Zeker met 24/7 beveiliging. Voor 24 uur per dag, 7 dagen in de week heb je 7 x 3 = 21 blokken van 8 uur in te vullen. Daar heb je minimaal 5 mensen voor nodig. Heb je drie beveiligers continue rondlopen, dan is dat dus al 15 FTE's. Dat gaat best hard
Datacenters zijn nooit echt super goed voor werkverschaffing.
Maar de hardware dichtheid van een datacenter van Google volgens mij retehoog.

Ik denk dat je niet moet onderschatten hoeveel mensen daar de hele dag rondlopen om opslag om te wisselen. Defecte servers om te wisselen. Uitfaseringen. Nieuwe opbouw. Etc.
Hoewel het zeer zeker geen 125 FTE van Google zelf zal zijn:

Een volledig team aan beveiligers die 24/7 draaien kan al bestaan uit 40 tot 50 man.
Ik neem aan dat ze per shift wel een handvol guards hebben rondlopen.
Je zal ook wel een centrale post hebben, shift lead etc.

Dan heb je nog het gebouwenbeheer.
Die draaien ook 24/7 met een paar man per shift.

Naast Google zelf heb je dan nog andere contractors die daar een vaste plek hebben.
Zo gaat het eigenlijk bij alle grote datacenters.
Een paar mensen in de bewaking
24/7 bewaking, en dat wil je doen met een paar mensen. Best knap voor het beveiligen van een heel datacenter.

Ik denk dat je minstens 4 bewakers nodig hebt op elk moment. ploegendienst ofwel 3x4= 12 beveiligers. Je hebt echt wel wat mensen nodig naast beveiliging om alles draaiend te houden. Al was het maar om op locatie reparaties uit te kunnen voeren, nieuwe apparatuur aan te sluiten enz, en dat 24/7.
Misrekening: 24 uur beveiliging is niet in te vullen met 3 personen, want die werken niet 7 dagen in de week. Ze zullen max 40 uur / week inzetbaar zijn, maar realistischer is 36 of 32 uur.

Zeven dagen x 24 uur = 168 uur. Deel dat door 36 of 32 en je zit afgerond op 5 FTE. En dat is dus voor 1 bewaker die 24/7 aanwezig is. Vier bewakers is dan al 20 FTE. Maar dan hou ik nog geen rekening met vakanties, cursussen en ziekte. Realistischer is dus uitgaan van 6 FTE per beveiliger voor 24/7 bewaking. En dan zit ik al boven de 20....
die 125 FTE is ook een deel met supporttaken voor gebouwonderhoud:

Onderschat de energiebeheerders niet. Zo'n datacentrum zit niet achter een 3x25A aansluiting zoals thuis. Hier zit een serieus grote en zware infra achter bestaand uit een aansluiting op het hoogspanningsnet, dieselgeneratoren, accu's en meer zonnepanelen dan dat jij en ik ooit samen zullen hebben. Dit heeft ook onderhoud nodig. Denk alleen al aan de periodieke service en testrun van de generatoren, en het vervangen van zwakke accu's. Ik gok dat je met een man of 5 je best hiermee kunt vermaken.

En dan is er ook een team nodig voor het koelen en de restwarmte. Ook hier zul je 5 man zeker voor in dienst hebben.

Plus een team voor de fysieke beveiliging van het geheel. met 3 man continu aanwezig heb je al 18 FTE nodig om 24/365 drie man beveiliging te hebben.

Dan zul je om deze personen aan te sturen ook een 4-5 man aan management nodig hebben, al is het ook voor de rapportage naar Google zelf toe en voor het uitrollen van de corporate en lokale procedures.

Dan zit je al op een team zo groot dat je ook een HR medewerker kunt gebruiken en iemand voor in de kantine.

Doe hier nog een team bij voor schoonmaak en buitenonderhoud en je zit al over de 40 man die enkel een ondersteunende functie hebben.

En met 8 hectare aan datacentrum (80.000 m2) zul je al snel twee miljoen servers hebben staan (aanname: de helft van het gebouwoppervlakte zijn servers, deze zijn 0.5 m2 elk, zijn twaalf hoog gestapeld en ik negeer dan dat ze meerdere verdiepingen kunnen hebben of dat je 24 servers in een rack kwijt kunt). Met een MTBF voor een server van 200.000 uur (20 jaar) mag je per week 70 servers opnieuw inrichten en installeren. Daar heb je ook weer een stevig team voor nodig van al snel 20 FTE (mensen zijn immers soms ziek, hebben vakantie en zitten in vergadering)

Mijn 'achterkant van een bierviltje' berekening maakt dus al 60 man. Dan vergeet ik vast een aantal functies, negeer ik de managmentlijn en schat ik een aantal belangrijke zwaar verkeerd in. Die 125 FTE wil ik dus best wel geloven die daar (in loondienst) fysiek op locatie komen te werken.


Net als een fabriek waar ze geautomatiseerd mayonaise of koekjes maken. Het is volledig geautomatiseerd, maar toch loopt er een team met techneuten rond om het draaiend te houden en problemen te fixxen. Of een energiecentrale die volautomatisch gas (uit een pijpleiding) verbrand om stroom te maken. Daar lopen ook stiekem toch nog wat personen rond.

[Reactie gewijzigd door Theo op 23 juli 2024 03:03]

Het aansturen zal vermoedelijk vanuit de Eemshaven gebeuren wat nu ronduit het grootste center is wat ze hebben. De afstanden om vanuit de Eemshaven even naar Winschoten of Westpoort te rijden is in hun ogen peanuts.

In de Eemshven komt 2x400kV binnen :9~
Waarvan een nieuwe zwaardere hoogspanningslijn (met nieuwe soort torens) al vanaf de Eemshaven naar Westpoort loopt.
Ik ga geregeld onder die nieuwe kabels door, al vallen de nieuwe torens (ipv de bekende ijzeren masten) naar mijn mening teveel op en is een verkeerde keuze geweest. Ze zijn inmiddels al lang zichtbaar op Google Maps en Street View. De kabels lopen tussen Aduard en Nieuweklap door, je kan ze niet missen.
Dank voor je (en ook de andere) reacties. Als je het zo schrijft is het heel veel anders dan wat ik in mijn hoofd had. zeker qua schaalgrootte praat je over hele andere punten.
Zeker interessant om zo eens de gedachten over te laten gaan.
125 is niet zo moeilijk:

50 bewaking die daar 24/7 rondlopen
6 man in de controle ruimtes
12 schoonmakers
12 man in de keuken
40 man eigen personeel (swappen, onderhoud, etc)

Heb je er al 130 :+
Misschien 125 FTE voor de bouw? 125 FTE om het operationeel te houden lijkt mij ook wel aan de hoge kant.
Met de bouw zijn er veel meer mensen betrokken. In de Eemshaven zijn ze nu ook aan het bouwen en voor de aannemer/onderaannemers is alleen al een kantoor ruimte ingericht voor 200 man :D
Maar dat is volgens mij een grote locatie, in het artikel staat specifiek dat het om een klein gebouw gaat.
Heb het specifiek over de bouw van de nieuwe hal daar, daar staat even los van wat er al staat natuurlijk.
In de Eemshaven is ook gewoon een eigen technische dienst voor de HAVC
Daarnaast zijn er voor de TD nog wat ondersteunende functies in dagdienst.
De Rest wordt ingehuurd.

Daarna is er een TD team voor server beheer inclusief een ontvang en verzend persoon voor de harde waren.

Dan nog een rits beveiligers

Keuken werken ook een paar.

Veel in deeltijd maar 125 komt mij niet raar voor.
Bijvoorbeeld voor 24x7 werk heb je ongeveer 10 FTE's nodig voor 1 persoons die gegarandeerd continu aanwezig is.
Denk aan beveiliging.
En ik denk dat Google ook on premise onderhoudspersoneel in dienst of ingehuurd heeft en geen reparatiebedrijven stuurt zoals bij datacentrums waar de hardware van diverse bedrijven is.
Nu worden er in steden km's warmteleiding aangelegd. Oa een van Rotterdam (door Delft en heel Den Haag heen) naar Scheveningen: https://www.zuid-holland....ace-vlaardingen-den-haag/
(ja, waarom zou je de warmte in Vlaardingen gebruiken als je het ook 23km verderop in Den Haag kunt gebruiken)

Waarom zet je zo'n datacenter niet aan de rand van een nieuwe woonwijk. Kun je die warmte direct hergebruiken, zeker als je verplicht om deze gratis af te staan als voorwaarde in de vergunning. DAN zijn we efficient bezig. Niet met 23km warmte leiding dwars door 3 steden heen wat enorm kostbaar is in aanleg en je enorm veel warmte kwijt bent.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 03:03]

Waarom zet je zo'n datacenter niet aan de rand van een nieuwe woonwijk. Kun je die warmte direct hergebruiken, zeker als je verplicht om deze gratis af te staan als voorwaarde in de vergunning
Of het klopt weet ik niet, maar ik heb wel eens begrepen dat de temperatuur van die restwarmte dermate laag is dat het niet rendabel is om deze voor warmtenet te gebruiken.

Dan zou je het zover moeten bijverwarmen dat het geen nut meer heeft om de investering in deze apparatuur, koppelingen etc te doen omdat dat dan meer kost dan dat het oplevert.

En bij het transport gaat natuurlijk een deel van die warmte ook weer verloren. Waardoor het rendement nog verder inzakt.
Aan de andere kant, als je de keuze hebt voor 15°C water uit de grond of een flinke hoeveelheid water van 40°C dan kan je met een water-water warmtepomp (industriele schaal) daar prima nog eens 20°C bovenop zetten (ipv vanaf 15°C) en die 60°C naar huizen leiden.
Technich kan dat ongetwijfeld maar dat betekent dus nog meer transportverlies, nog meer koppelingen, nog meer leidingen, en nog meer technische installaties. Wordt er allemaal behoorlijk complex van, en hoe complexer, hoe groter de kans op storingen. En hogere onderhoudskosten.

En vooral ook: nog meer rompslomp, omdat je niet met één bedrijf moet coordineren, maar met meerdere bedrijven die allemaal een deel van die warmte aanleveren, en daar mogelijk ook een vergoeding voor willen zien.

Zeker omdat zoals @Lagonas al opnoemt dit soort installaties vaak ver weg gelegen zijn van woonwijken, in industriegebieden etc. Dat maakt het transport nog onrendabeler, want meer leidingen nodig (en dus meer geld), nog meer transportverlies etc. En je moet alles ook nog eens wegwerken, want niemand wil die leidingen, het datacenter of de installaties zien. En ook dat kost weer geld...

Dan wordt het al snel een rekensom of dat financieel haalbaar is: levert het meer rendement op, of kosten al die intallaties en het bijverwarmen meer geld dan het onder de streep oplevert, waardoor het financieel niet interessant meer is?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 03:03]

Ligt er aan met welke terugverdientermijn je rekent.
Die leidingen en pompen zijn decennia goed. Isolatie is prima ervaring mee.

Qua onderhoudskosten is het niet anders wanneer sowieso een water-water warmtepomp op wijk-niveau neergezet wordt. Wat niet zo raar zou zijn, er zijn al veel gasgestookte WKK's (warmte-kracht-koppelingen) op wijk-niveau.
Plus, de warmtevraag van een woonwijk fluctueert enorm met de seizoenen. In de winter zal het datacenter de restwarmte met gemak kwijt kunnen, maar 's zomers, wanneer de koeling de meeste warmte produceert, is de afname van warmte het laagst. Ik zie niet hoe dat rendabel te maken is. Misschien met (dure) seizoensopslag, maar of dat praktisch haalbaar is met de laagwaarde restwarmte van de koeling... geen idee.

Wellicht is het dan eerder denkbaar dat het datacenter zoals benodigd kan overschakelen van faseverandering-koeling (standaard airco-principe zeg maar) naar buitenlucht koeling. Met flink wat zonnepanelen op het dak kan het datacenter dan 's winters gebruik maken de energie-intensieve manier van koelen, en 's winters overschakelen op buitenluchtkoeling waardoor er meer zonne-energie overblijft om in het net in te voeden.

Maar ook hier weer, geen idee hoe praktisch dit allemaal is, en sowieso zullen de eigenaren van een datacenter niet zitten te wachten op extra complexiteit.
Ik weet dat EN7 in Amsterdam restwarmte levert aan de UvA er tegenover. Dat is wel echt een steenworp afstand dus dat zal ook invloed hebben.
Groningen heeft zelf ook een warmtenet: https://warmtestad.nl/. Wellicht dat ze daar op aansluiten in de toekomst.
Dat is wel de bedoeling geloof ik, maar dat ís me daar tot nu toe een denderend succes zeg /s. 2 jaar de straat open en nu hele flats met bejaarden over de zeik, omdat ze honderden euro's meer per jaar kwijt zijn dan toen ze nog een CV hadden én in vergelijkeng met de huidige gasprijzen. Die flats staan overigens kilometers van dit datacentrum en het andere dat al op dat net is aangesloten. Het water moet voor zover ik weet ook nog altijd bijgewarmd worden, zowel vlakbij de bron als bij de eindbestemming |:(

Ik heb zelf in een wooncontainer gezeten met WKO. Stikken in de zomer (de unit koelt hoor, echt waar /s) en bevriezen in de winter (de unit verwarmt hoor, echt waar /s). Tig keer defect per maand. De eindafrekening: duurder dan de vrijstaande woonboerderij van paps en mams, toen nog grotendeels ongeïsoleerd. De meter loopt gewoon door als je de unit aan je dak/in je huis open draait, ongeacht de temperatuur... Zo blij dat ik daar vanaf ben en nu in een slecht geïsoleerde flat met CV zit met 3x de oppervlakte en nog steeds minder betaal dan 10 jaar geleden 8)7

En dan schijnt Warmtestad nog het goedkoopste stadswarmte project van het land te zijn voor klanten!?
En dan klachten over bromtonen van al die apperatuur.
De grond vlakbij een woonwijk is toch net even wat duurder vermoed ik zo.
En vraag me ook af hoe ze dit qua stroomvoorziening willen klaarspelen aangezien de wachttijd voor bedrijven op dit moment jaren is om een elektriciteitsaansluiting te krijgen.
Zelfs nieuwbouwwoningen zijn soms al een probleem om aangesloten te krijgen op de nutsvoorzieningen.
In andere delen van Nederland, maar is dat ook zo in Groningen?
Yep.
Zie:
https://www.rtvnoord.nl/n...ort-aan-stroomvoorziening
https://www.rtvnoord.nl/n...e-provincie-aan-te-leggen
https://www.rtvnoord.nl/n...jst-voor-grootverbruikers
https://www.rtvnoord.nl/n...iken-een-heel-slecht-plan
https://www.rtvnoord.nl/n...-maar-dat-lukt-ze-nu-niet
https://www.rtvnoord.nl/n...perende-stroomvoorziening
https://www.rtvnoord.nl/n...le-groningers-gaan-merken
https://www.rtvnoord.nl/n...s-heen-de-opgave-is-enorm


Ik kan de artikelen zo snel niet vinden waarin staat dat een hele woonwijk niet opgeleverd kon worden omdat er krapte was op de stroomvoorziening.

En hier in het dorp gaat binnenkort (geen idee wanneer, ze zouden eigenlijk 2 april al beginnen) een 4-tal straten open om het net te verzwaren. Was misschien handiger geweest te doen toen de straat 2 jaar geleden toch al open lag vanwege sloop/nieuwbouw ivm. aardbevingen.
2 jaar is wel een lange tijd geleden, als toen dat project nog iet was opgestart. Al heb ik het idee dat met groter onderhoud hier wel naartoe wordt gewerkt. Alleen is er geen plek waar je kunt zien waar iemand over 1 maand of 2 jaar aan de slag gaat. De vergunningen bij de gemeente zijn vaak voor werk wat snel gaat starten.

(daarnaast in de praktijk best lastig om qua timing samen te werken met meerdere aannemers in 1 straat.)
Moah vrijwel de hele straat was sloop/nieuwbouw en de hele straat + deel omliggende straten is toen ook vervangen omdat er ook gelijk riool enzo vervangen is.
Dus alle elektrische leidingen en alles (!!!) is er opnieuw ingelegd (alles op gasleidingen na uiteraard).

Beetje apart dus dat het nu dan al verzwaard moet worden en de boel weer open kan om de stroomvoorziening te verzwaren.

We hebben 28 maanden in een wisselwoning gezeten tijdens die sloop/nieuwbouw en zoals gezegd is alles qua stroomvoorziening toen eruit gehaald en opnieuw aangelegd.
Hele traject heeft pak 'm beet 10 jaar geduurd.

[Reactie gewijzigd door TD-er op 23 juli 2024 03:03]

Dat is idd wel een geldverspilling geweest.
Zou zie je maar dar gemeentes en netbeheerder liever de makkelijke weg volgen zonder verder inspanningen te doen en wat verder vooruit te kijken.

Ik heb glasvezel aangelegd (nouja, niet zelf maar mijn project) en dan hoor je van de gemeente ook weleens "ohwja, maandag gaan ze in die straat starten met vervangen gas". Heb toen met spoed afgestemd met die uitvoerder ter plekke om samen op te trekken. Maar als je zulke zaken al veel eerder weet kun je vele beter afstemmen en plannen. Want op de werkvloer is de wil er echt wel.
Zou jij willen wonen naast een enorme kubus van 8 hectare groot?
Gezien het tekort aan woningen, denk ik dat het antwoord is "ja" met een zucht en een sip gezicht.
dus jij wilt graag op een industrie terrein, wat vol staat met distributie centra, wonen op loopafstand van de snelweg?
Je beschrijft exact de wijk waar ik in woon, afgezien van dat het industrie terrein er tegenaan ligt ipv erop. Er staan nu een paar rijtjeswoning te koop voor 4,5 ton. en ja, ze verkopen! Schijnbaar best gewild dus.
[...] wonen op loopafstand van de snelweg?
Een beetje makelaar weet dat wel te verkopen hoor: "Goede bereikbaarheid"
De meeste mensen willen niet uitkijken op de industrie, met alle geluidsoverlast, verkeersoverlast, lichthinder, horizonvervuiling etc die daarbij komt kijken. En als er gevaarlijke bedrijven (denk bijv aan petrochemie etc) zitten is dat ook nog eens een risico.

Bedrijven zitten daar ook niet op te wachten, want dan wordt er door de bewoners weer bezwaar gemaakt of klachten ingediend bij overlast door die bedrijven, waardoor bedrijven beperkt worden in hun mogelijkheden. Of ze krijgen boetes opgelegd voor die overlast etc.

Ook is de grond in die gebieden vaak vervuild uit het verleden, wat weer risico oplevert met (moes)tuinen, spelende kinderen etc. Zie situatie rondom DuPoint (Chemours) in Dordrecht bijvoorbeeld, met de vervuiling in de wijde omgeving.

Dat komt de waarde van én de woningen, én de bedrijven niet ten goede.

En, meer praktisch gezien, in de meeste bestemmingsplannen mag je vaak niet eens direct naast een industrieterrein wonen.

Dat is dus niet echt een realistische optie, als je het bekijkt vanuit het gebruik van die restwarmte door datacentra.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 03:03]

Zou toch echt liggen aan hoe "naast" naast is en wat voor vormgeving dat pand heeft.
Zo'n datacenter heeft weinig aan en af voer van goederen en personeel dus ik kan me wel wat vervelendere dingen voorstellen om in de buurt te hebben.
En het is ook niet gezegd dat zo'n datacenter persé vormgegeven moet worden als een grote witte energieslurpende tissuedispenser.

Zeker als je al even dat drama wat de Nederlandse woningmarkt heet aan het navigeren bent kan ik me best voorstellen dat je zo'n DC in de buurt geen groot issue vindt.

Ik heb daarbij soweiso heel erg weinig met de moderne betonnen vinexwijken die je nu veel ziet...maar smaak en twisten enzo

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 03:03]

Hoewel dat uiteraard waar is, ze kunnen er iets van bouwen dat er beter uitziet, maar na een zoektocht naar datacenters van Google op.. Google.. heb je er toch een erg goede beschrijving voor gegeven. En sommige mensen zullen het zeker niet erg vinden om er naast te wonen, maar ik sla toch eventjes over voor nu.

Dat gezegd hebbende heb ik ook de luxe dat ik blij ben met mijn woning en woonplaats. Mocht ik actief op zoek zijn naar iets, dan zal dit waarschijnlijk toch heel anders zijn met onze huidige woningmarkt.
Of erop? Heb je ook meteen geen warmtepomp nodig en heb je meteen een noodaggegraat. Oh en dat Google een lagere latency heeft dan je lokale netwerk :+
In dat geval, sluit me meteen rechtstreeks aan op het netwerk van google :P
Ik woon nu tussen heel veel windmolens van 240 meter. Doe mij maar een datacentrum ipv die windmolens.
Groene zone er overheen....koelt ook nog eens heel sterk. :9

En dan heb je gewoon een grote heuvel. Kost het gebouw wel iets meer maar ach, Google kan dat makkelijk lijden.... }>
(Misschien verdiend het zich wel terug aan de lagere koelingskosten)
> Restwarmte van het koelen is volgens Google op te vangen en over te dragen aan andere bedrijven.

Alles kan, maar gaan ze het ook doen?

Westpoort ligt trouwens dichter tegen de A7 dan tegen "de spoorlijn naar de friese hoofdstad leeuwarden"
Daar zullen ze wel naderhand eerst extra subsidie voor willen vangen.
Dat dacht ik ook, maar dit is Westpoort 2, die ligt idd dichter bij de spoorlijn.
https://gemeente.groningen.nl/westpoort
Ik zat ook al raar te kijken, volgens mij heet dat nog steeds Vierverlaten, maar dat wordt omgebouwd/ingebouwd of zo?
Op RTVNoord zag ik het stroomverdeelstation er praktisch tegenaan liggen. Dat heet toch echt Vierverlaten idd.

[Reactie gewijzigd door Megasyb op 23 juli 2024 03:03]

Ah, da's nieuw voor mij
Goeie vraag, de regelgeving voor het leveren van restwarmte zijn vrij complex zover mijn kennis gaat. Vaak hangt er dan een formele leverplicht aan ten grondslag, waar de partijen achter een DC helemaal niet op zitten te wachten.

Vraag is ook of je altijd de warmte kwijt kunt. In de winter natuurlijk wel, maar in de zomer zal het DC daar toch een andere oplossing voor moeten hebben verwacht ik.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 23 juli 2024 03:03]

Anoniem: 1004743 23 april 2024 16:25
De temperatuur van het koelsysteem is gewoon te laag.
Waarom iets willen gebruiken wat niet rendabel is.
De warmtenetten zijn momenteel allen duurder dan individueel gestookte panden.
Warmte netten zijn goed bedoelt, maar pakken elke keer verkeerd uit voor de gebruikers.
De kosten van het netwerk zijn gewoon te hoog, maar dat wil men maar niet begrijpen.
Helaas zijn elke keer de mensen met het laagste inkomen de genen die voor de kosten opdraaien.
Goed bedoeld, maar niet doordacht.
Hoe weet jij de prijs precies van het warmtenet?

De prijs die je betaald is op de gasprijs gebaseerd en dus niet op de daadwerkelijke kosten.

Als het teveel kost is dat dus door die koppeling met gas, want het representeert op geen enkele manier de daadwerkelijke kosten.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:03]

De warmtenet beheerders doen het niet voor het milieu, maar voor de winst.
Gemiddeld is iemand die zelf zijn warmte produceert een stuk goed koper uit dan een warmtenet consument. Zoek maar even op het Internet. Kijk vooral eens naar de vaste kosten.
Er is momenteel een zeer grote discussie gaande over de kosten die woorden berekend door de warmtenet beheerders.
Tot nu toe zijn de warmtenetten geen groot succes, te duur.
Google neemt de servers volgend jaar in gebruik, schrijft het bedrijf. Het gaat om een investering van in totaal 600 miljoen euro en het moet 125 directe banen opleveren.
We krijgen veel datacenters, maar waar blijven de kwaliteitsbanen? Wat hier genoemd wordt zijn banen die echt 0,0 toevoegen aan Nederland, en eerder ons met kosten opzadelen. En vooral: waarom eisen wij geen investeringen in gekwalificeerde arbeid voor het vrijgeven van onze grond, voorzieningen en stroomnet? Het blijft mij een raadsel waarom wij ons zo zwak opstellen als kennisland.

Vooralsnog investeert Google nauwelijks in z'n kantoren, de techniek en onderzoek in Nederland. Momenteel worden die vrijwel alleen gebruikt wordt als consultancy voor Google Cloud Platform. De banen verdwijnen naar o.a. Engeland en Polen waar heel veel goede vacatures open staan en ook innovatieve teams werken zoals DeepMind. Neem je een kijkje naar de vacaturepool in Nederland, dan is meer dan de helft datacenterwerk en het overgebleven deel is sales. Niet echt de banen van de toekomst.
En dit noemen we dus klein..... een gebouiw van 8 hectare.... 8)7
Om de impact op het lokale energie- en waterverbruik te verminderen, zullen de koelmachines werken met luchtkoeling.
Ze gebruiken waarschijnlijk dus geen oppervlaktewater maar koelen zonder water is redelijk inefficient. Maar dat verhoogt het gebruik van energie natuurlijk wel.
Nederland wordt beschouwd als een dommekracht.
De kwaliteitsbanen? Zijn er recent niet ontzettend veel berichten dat ASML mensen uit het buitenland moet halen omdat er te weinig aanbod in Nederland is (en daarvoor ook niet blij zijn met de expat belasting korting die afschaft gaat worden)?
volgens mij krijgen ze mega kortingen, aangezien stroom in Nederland voor de normale burger niet te betalen is, gaat een bedrijf op onze grond stroom aftappen....
volgens mij krijgen ze mega kortingen
Niet meer dan andere bedrijven die stroom gewoon inkopen op een markt van vraag en aanbod...

https://www.epexspot.com/en

Bedrijven betalen wel minder/andere heffingen en aansluitkosten dan consumenten, maar niet Google specifiek (en ook niet specifiek voor dit datacenter).
aangezien stroom in Nederland voor de normale burger niet te betalen is
Wanneer heb je voor het laatste de prijs gecheckt? Exclusief alle heffingen is de prijs vandaag 10 cent per kwh...

https://energie.anwb.nl/actuele-tarieven (even klikken op het excl btw knopje, want bedrijven betalen dat
15 cent belasting erop, dit is zeker te hoog
~25 cent is een prima prijs, als je het te veel vindt zorg je dat je zonnepanelen hebt en/of minder gebruik.
[...]
even klikken op het excl btw knopje, want bedrijven betalen dat
en dat is dan ook het probleem. Wordt tijd dat bedrijven ook normaal belasting betalen voor energie.
Volgens mij is dat de reden dat ze hier zijn, in andere landen betalen ze energiebelasting.

[Reactie gewijzigd door hackbard op 23 juli 2024 03:03]

Energiebelasting en BTW zijn twee verschillende dingen.
Volgens mij zijn we vooral populair om stabiliteit van het stroomnet.
Wanneer heb je voor 't laatst in het donker gezeten. :)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 03:03]

*post onder verkeerde bericht*

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 03:03]

Als er minder dan 125 mensen gaan werken krijgen ze dan een boete?
Anoniem: 2080528 23 april 2024 17:04
Er gaat niets boven Groningen }:O
Nog meer natuur naar de haaien.
Eerder graswoestijn dan natuur denk ik zo
En jij denkt dat daar niks leeft?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.