Google investeert 600 miljoen euro in bouw datacenter in Groningse Winschoten

Google is formeel begonnen met de bouw van een datacenter in het Groningse Winschoten. Hiervoor investeert het techbedrijf zo'n 600 miljoen euro. Dit datacenter dient als toevoeging op de capaciteit van zijn datacenter in Eemshaven.

Het datacenter in Winschoten moet 'enkele tientallen banen' opleveren, waaronder naast fulltimers ook tijdelijke werknemers en aannemers, zo wordt gesteld in Googles persbericht. De faciliteit wordt zo'n acht hectare groot en krijgt een geschat opgenomen vermogen van 65 megawatt. Het gebouw moet dienen als back-up voor het grotere centrum in Eemshaven, dat dertig hectare beslaat.

Het datacenter wordt gebouwd op een stuk grond op bedrijventerrein Hoogebrug 3, aan de oostkant van de stad. Volgens Google kan de locatie de restwarmte van het koelproces van de datacenter opvangen en overdragen aan geschikte toekomstige afnemers, hetgeen energie bespaart en lokaal bijdraagt aan de energietransitie. Ook worden er zonnepanelen op het dak geplaatst.

Naast Eemshaven heeft Google nog een operationeel datacenter in Nederland, namelijk in het Noord-Hollandse Middenmeer. In deze twee werken gezamenlijk 670 mensen, schrijft Google. Behalve in Winschoten is Google ook van plan om een datacenter in het westen van de stad Groningen te bouwen. De techreus zegt sinds 2014 in totaal 3,8 miljard euro geïnvesteerd te hebben in datacenters en de bijbehorende digitale infrastructuur in Nederland.

Google datacenter Winschoten

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

14-12-2023 • 14:15

123

Submitter: wildhagen

Reacties (123)

123
117
46
0
0
13
Wijzig sortering
Hebben ze blijkbaar ook een vergunning gekregen om vervuild koelwater te lozen?
Waar zou het koelwater mee vervuild raken, anders dan hitte?
Datacenters voegen chemicaliën aan het water toe om onder andere kalkafzetting en corrosie te voorkomen. Er is geen landelijk overzicht van alle chemicaliën die worden gebruikt, de hoeveelheden en de redenen. Voor een lozingsvergunning mag de waterkwaliteit niet achteruitgaan. Het bevoegd gezag, meestal de provincie, onderzoekt dit aan de hand van de emissie-immissietoets.
Zie https://www.drinkwaterpla...ekort-en-8-andere-vragen/

En het gaat dus meestal om drinkwater wat ze gebruiken als koelwater. Zie bovenstaande webpagina.
Ja, maar dat is niet perse goed nieuws.
Mijn eerste gedacht was ook: "waar gaat het koelwater vandaan komen?"
Winschoten ligt niet direct aan de Eemshaven.
En zout zeewater vinden datacenters niet fijn.
.
Even inzoomend op de kaart zie je dat het dorp grenst aan het "Oldambtmeer".
Ik hoop vurig dat dit meer niet als bron en doel
van vervuild koelwater gebruikt gaat worden.
Weet iemand het?
Ik weet niet waar ze het water vandaan moeten toveren, in woon er vlakbij.
Ah ja, daar heb ik niet aan gedacht. Mmm... dat zou dan eigenlijk wel keihard pleiten voor 'gesloten' systemen voor koelwater, bijv met een vijver waar ze het water in laten afkoelen en waar ze het vervolgens weer uithalen. Zal ook wel zo zijn eigen problemen kennen in warme zomers. Het zou ze in ieder geval in staat stellen om eens in de zoveel tijd overtollige aanwezigheid van die chemicaliën eruit te kunnen filteren en op een verantwoorde manier te laten verwerken.
Heb je daar enig bewijs voor? Of gewoon onderbuik reactie.
Zijn die loops dan niet gescheiden d.m.v. warmtewisselaars?
Ze verontreinigen het voor betere koeling, en dat moeten ze ook blijven doen omdat het een open systeem is met water-aanvoer. Klinkt aannemelijk...
Gewoon aansluiten op de afvoerpijp naar natuurgebied de Waddenzee, die er al ligt.

Voor de rest: zie Beerput Nederland.

[Reactie gewijzigd door Videopac op 22 juli 2024 13:17]

Ik zal deze toevoegen aan mijn lijstje "Dingen waar je depressief van wordt" en hem kijken nadat ik 'The Corporation' heb uitgekeken :P
Het artikel van tweakers is niet compleet, maar dat van de buren wel:
In 2021 investeerde Google al zo'n 45 miljoen euro in de bouw van een waterzuiveringsinstallatie die water uit het Eemskanaal verwerkt en levert aan bedrijven in de Groningse havengebieden voor koeling, waaronder Google's datacenter in de Eemshaven. Google investeert ook in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen.
Prachtig ... of toch niet ??

Als advocaat van de duivel denk ik gelijk, waarom kiest zo'n bedrijf voor Nederland en wat heeft de lokale bevolking daaraan?

Heel Nederland ( ehhh vooral in de niet Randstad regio's ), doet z'n best duurzamer te zijn en minder energie te gaan gebruiken. Vooral omdat dit goed is voor het milieu, maar ook omdat dit moet van de regering én van de EU.

We moeten méér windmolens en zonneparken bouwen ( vooral in regio's ! ), maar wat doen we met die groene energie? Juist ja ... die geven we bijna voor niets weg, aan grote bedrijven zoals Google, waarbij de winst nog eens naar het buitenland gaat ! Zo kan Google verklaren dat ze oh zo groen zijn, maar waarbij vooral de lokale bevolking de ellende heeft en ze ( en Nederland ) zelf niet profiteren van de lokaal opgewekt groene energie !
En dan hebben we het nog niet eens over het enorme waterverbruik van deze centra !

Zo halen we natuurlijk nooit de energie én milieu doelen !

Hoeveel van die zogenaamde 600 miljoen wordt werkelijk in Nederland uitgegeven? Want behalve de bouw van het centrum, zal de rest uit het buitenland komen.
Wat na de bouw overblijft, is misschien een enkele IT'er en wat bewaking, terwijl de lokale bewoners en omgeving nóg meer windparken en zonneparken moeten toestaan, om alsnog zelf te kunnen verduurzamen!

Is het zo bekeken wel zo'n prachtige deal ? Volgens mij niet ! Laten ze die centra maar in het buitenland zetten, dat is dan ( inderdaad ) niet beter voor het milieu, maar zo kunnen we wel onze lokaal opgewekte duurzame energie voor ons zelf gebruiken, terwijl we geen ( voor Nederland ) onnodige energie vreter in huis halen. Dat is dus 200% winst, want alle energie die je niet gebruikt, hoeft ook niet duurzaam opgewekt te worden en de duurzame energie die wél opgewekt wordt, kan men zelf gebruiken om te verduurzamen.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 22 juli 2024 13:17]

Waarom ze voor nederland kiezen is eenvoudig - besluitvorming ligt bij de gemeente ipv landelijk - dus een paar keer uit eten en je hebt ze om, goedkope & betrouwbare stroom, trage overheid dus er veranderd weinig, goedkope & betrouwbare internetverbindingen, goedkoop water, geen grote georganiseerde misdaad en/of protest partijen.
Facebook's data center in Zeewolde (200 MW) ging niet door omdat het kabinet dit blokkeerde. Landelijk dus.
Besluitvorming ligt ook in andere landen lokaal niet nationaal. Of denk je dat in Duitsland voor een groot project Berlijn ermee van doen krijgt? Het is eerder omgekeerd het geval dat Nederlands politiek zich inmengt in lokale aangelegenheden zoals we eerder zagen met Meta, dit gebeurd elders gewoon niet.

Verder is besluitvorming niet het gevolg van lekker happen (overigens krijg je een ambtenaar heden ten dagen echt niet meer zo makkelijk mee, boven de 10 euro moeten ze namelijk al verklaren) maar is dit gewoon vastgelegd in een lokaal omgevingsplan. Dit soort grote projecten vallen vaak niet daaronder maar gaan een stap hoger naar de provincie en gaat snel 10 jaar overheen alvorens die gebeuren.

Dit soort projecten zijn bij lange na niet zo eenvoudig als vele doen overkomen. Ik heb zelf het voor traject voor een tweetal ziekenhuizen getrokken in het Zuiden. Daar werk je dus jaren aan. Het is niet voor niets dat in Nederland de kosten voor ontwikkeling betrekkelijk hoog liggen. (En dan hebben we het nog niet over de hoge grond kosten en lokale heffingen.)
Ze kiezen niet alleen voor Nederland. Overal worden DC's geplaatst zodat services beter kunnen worden. Dichter bij de eindgebruiker is betere kwaliteit. Moeilijker is het niet.
Zolang bijna iedereen Google gebruikt zijn er veel datacenters nodig.
Wat na de bouw overblijft, is misschien een enkele IT'er en wat bewaking,
Je onderschat echt hoeveel mensen er bij datacenters werken. Bij de grotere centers lopen rap een paar honderd mensen rond.
Lees het artikel, ze verwachten dat het enkele banen opleverd.
Er staat enkele tientallen, niet alleen “enkele”.
Dat is wat anders dan een paar honderd.
Waar noem ik dit nieuw te bouwen datacenter een van de grotere? Het is aanmerkelijk kleiner dan de andere datacentra van Google in Nederland.

Maar "misschien een enkele IT'er en wat bewaking," is toch wel een understatement.
Jezus wat een kinderachtige discussie dit.
Of dit tegenwoordig nog een argument is gezien de krapte op de arbeidsmarkt? Weinig Nederlanders trouwens bij de datacentra in de Wieringermeer.
Beetje onzin om zo op data centers los te gaan , de glas tuinbouw is ook oerlelijk en die producten groeien hier alleen maar voor de export naar buitenland.
Enorme vervuiling hier en overlast voor de winst van het bedrijfje.
Personeel moet van buiten Nederland gehaald worden of geautomatiseerd , want ze kunnen niemand in Nederland vinden die nog de hele dag aan de lopende band wil staan voor minimum loon.
En in die kassen lopen ook amper mensen rond , water word er ook vervuild door chemicalien en dergelijke.
Daarnaast is er ook nog de licht vervuiling , daar heb je bij een data center weer geen last van , maar de glas tuinbouw begint ook meer en meer de ramen te verduisteren voor alleen de warmte en dan via verlichting de bloemetjes te laten groeien.
Daarbij komt ook nog dat de bloemetjes naar aalsmeer moeten en dan naar schiphol voor verzending. Dus veel meer overlast en vervuiling dan een data centertje
....de glas tuinbouw is ook oerlelijk en die producten groeien hier alleen maar voor de export naar buitenland....
Dat is inderdaad zo, maar die glastuinbouw in Nederland is er misschien wel al 50 jaar ! En inderdaad, ook dit zou een punt van aandacht moeten zijn m.b.t. de verduurzaming.

Mijn punt tegen dit nieuwe datacenters is, dat Nederland i.p.v. energie te verminderen, zo juist meer gaat verbruiken. Omdat we ( = Nederland ) t.z.t. moeten voldoen aan Europese regels, waarin geëist wordt dat we op een bepaald moment minder dan .... % verbruiken t.o.v. een bepaald ijkpunt, zal dát natuurlijk alleen maar moeilijker worden, als we dit soort energie slurpers binnen de landsgrenzen halen.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 22 juli 2024 13:17]

ben nu 46 en door de jaren heen wilde Nederland juist richting een kennis economie , maar dat word vanuit Nederlandse overheid volgens mij steeds minder. Kijken nu liever toe vanaf de zijlijn en zolang de export maar hoog genoeg is zijn ze tevreden.
Daarom vind ik het punt zwak om te zeggen dat data centra's nuttige ruimte aan het innemen zijn wat voorheen landbouw grond was of is.
Weilanden waar geen koe op staat want die kunnen ze in de stallen net zo makkelijk vet mesten met alle technologie.
Kijk langs de a7 van purmerend naar zaandam......
...Daarom vind ik het punt zwak om te zeggen dat data centra's nuttige ruimte aan het innemen zijn wat voorheen landbouw grond was of is.
Weilanden waar geen koe op staat want die kunnen ze in de stallen net zo makkelijk vet mesten met alle technologie.
Kijk langs de a7 van purmerend naar zaandam......
ik weet niet waar u het over hebt !

Ik heb geen woord geschreven over de ruimte die datacenters innemen en/of koeien wel of niet buiten moeten staan !

Ps. ik vind die koeien in de weide natuurlijk wel een mooi gezicht.
'Bijdragen' aan iets groens of besparends? Daar is geen enkele sprake van.

Het verbruik wordt deels gecompenseerd door opgewekte warmte te 'delen' (zal niet gratis zijn lijkt mij), en dus blijft het gewoon verbruik.

Schijf dan:
"Dit datacenter gaat ... MWu verbruiken.

Daarvan kan een deel (namelijk ... MJ) als warmte weer aan omwonenden worden aangeboden"
of zo.

En dat op een elektranet dat boordevol is, en waar ondernemers, nee zelfs woningbouwprojecten in veel gevallen niet op kunnen worden aangesloten wegens ondercapaciteit.

Volplakkken met PV-panelen, liefst PVT, zodat de daardoor opgenomen warmte extra kan worden geleverd aan dat warmtenet.
Dat aanbieden van warmte is vooral marketing en vindt in de praktijk nauwelijks plaats
hetgeen energie bespaart en lokaal bijdraagt aan de energietransitie.
Altijd weer bijzonder om dit soort marketing onzin te lezen. 65MW aan groene stroom? En veel meer energie gaan gebruiken en daarmee anderen een paar % te laten besparen klinkt ook niet echt als een bijdrage.
65MW valt wel mee denk ik. De overheid is van plan 70 GW aan windenergie op zee te hebben in 2050. Plus nog (tenminste) 3 GW aan kerncentrales (2 van 1500MW).
De investering is niet alleen voor het datacenter maar ook voor de infrastructuur voor de energie. Ik denk dat ze op die manier ook meebetalen aan het opschalen van het netwerk.
Die 70GW zal hopelijk als vervanging van fossiel zijn, niet voor erbij/ernaast.

Roepen dat je de transistie gaat helpen door meer energie te gaan verbruiken, klinkt niet echt plausibel.
Niet fossiel nee, maar wel ten koste van het leven op zee en de populatie vogels. Niet te vergeten het landschap. Dan kan je beter investeren in kernenergie. Maar dit is weer typisch het wensdenken van de liberale milieulobbies die het klimaat als verdienmodel zien. Anders hadden ze wel gezegd tegen Google dat ze de omgeving van de Waddenzee vol genoeg hebben. Nu worden boerenbedrijven volgeplempt met datacentra.
Laat die zonnepanelen maar wezen.

Gelijk meer ruimte op het net voor particulieren en lokale ondernemers om te investeren in panelen en andere energiemaatregelen :+
Ik woon in Winschoten, ze zijn hier al een hele poos mee bezig.
Werden flinke geulen richting de plek gegraven, waarschijnlijk stroomvoorziening.
Volgens Google kan de locatie de restwarmte van het koelproces van de datacenter opvangen en overdragen aan geschikte toekomstige afnemers, hetgeen energie bespaart en lokaal bijdraagt aan de energietransitie.
Wat een shameless plug. [Sarcasme] Eerst 65MW erin pompen en dan een beetje restwarmte hergebruiken. Dat gaat echt bijdragen aan de energietransitie! Chapeau! [/Sarcasme]
Voor zover ik weet is dit een stuk industrieterrein die al jaren braak ligt.
je hebt hier wel meer van die plekken die als industrieterrein bedacht waren maar heeeeel lang leeg blijven. en die de laatste jaren voornamelijk worden vol geplemt met zonnepanelen, dan liever een datacenter. ipv een woonwijk met lui uit de randstand

Ruimte op het stroomnet is komt binnenkort wel al iets ruimer:
https://dvhn.nl/economie/...s-op-straat-28738480.html

Zit naast de Tennet masten die rechtstreeks naar de eemshaven gaat dus prik genoeg daar.
langs het pand van google zelfs kunnen ze misschien nog wel een glasdraad in de masten kunnen hangen voor een locatie -> locatie verbinding :P

[Reactie gewijzigd door Dannyx op 22 juli 2024 13:17]

Klopt, het is een relatief klein stuk grond, wat al helemaal bouwrijp was gemaakt, inclusief infra maar wat al jaren gebruikt word voor illegale activiteiten en auto- en motormeetings.
(Zo was het de vaste meetingplek voor de Groninger Motorrijders facebookgroep)
Deze is volledig zelfvoorzienend? Of hoe gaan we dit gebouw, waar Nederland geen ruimte voor heeft, van energie voorzien?
Geen ruimte? Nederland is ruim 4 miljoen hectare groot, dus die 0,0002 % kunnen we missen hoor. De helft van Nederland is landbouwgrond, misschien kunnen we daar beter op inleveren.
Ruimte innemen gaat niet alleen fysieke inhoud. Men neemt ook ruimte in op basisvoorzieningen zoals het stroomnet, op leefbeleving enz.
En zolang dat vooral voordelen voor de omgeving geeft is dat gewoonlijk acceptabel. Alleen is dat al jaren niet meer het geval. De voordelen zijn vaak juist voor het bedrijf en een onduidelijke internationale omgeving die weinig hinder ondervinden van de nadelen. En zeker in Groningen ligt dat waarschijnlijk gevoellig.
Klopt. Dat zie je steeds vaker.
Ja, als het bij die 0,0002% bleef wel ja. Het land moet nog een kant op, het land groeit. We zijn één van de dichtsbevolkte landen, maar kunnen we wel missen hoor!
Nou nee, Nederland staat maar op een 30ste plaats. Lariekoek dus.
Hoeft van mij niet overal als in de randstad uit te zien, alleen al verkeerstechnisch wordt dat een ramp.
Die tien mensen die daar werken zullen vast niet zo’n flinke verkeersopstopping veroorzaken
Nee het ging over landbouwgrond vol gooien met huizen, en op langere termijn moet dus alles op de schop.
Dan nog reageerde ik op sharky
Vrij eenvoudig, hoor. Winschoten ligt relatief dichtbij Meeden, waar een serieus hoogspannings-knooppunt is (zie https://netztransparenz.t...out_Meeden_A4_JUL2019.pdf )

En in de omgeving Winschoten is genoeg ruimte. Het is niet bepaald Randstad ;)
Gewoon allemaal weg die data centers uit Nederland. En dan later klagen dat we geen techindustrie hebben en dat al onze data in het buitenland staat....

Dat uitgerekend op een techsite reactie als die van jouw bovenaan staan. Onbegrijpelijk.
Noem je een datacenter nou techindustrie? Het is lompe opslag, wat teveel ruimte en energie verbruikt.
Dat mag ook in het buitenland, graag in Europa. In het Noorden is plek zat.
Nederland is niet overal even vol. Nee, een datacenter is niet echt decoratief, maar in Groningen is er blijkbaar ruimte voor. En energieaansluitingscapaciteit is er ook, in tegenstelling tot andere plaatsen.

We kunnen wel roepen dat we hier geen datacenters willen, maar we moeten onze kattenfilmpjes toch ergens hosten? :+
Ja, maar dat kan toch in landen met een 100 voud aan ruimte? O-)
OK, dan doen we het in Rusland, ruimte zat :D
Deal! Oh huh? Zijn dat Russische tekens op het scherm? :X
we kunnen alle datacenters naar landen met veel ruimte verplaatsen, maar dan moet je niet verbaasd zijn dat je kattenfilmpje veel langer duurt om te laden ;)
Niet zover naar het Noorden toe hebben we Europese landen waar een dag vrij moet nemen als je bij je buren op visite wilt. Zover weg is dat niet.
Je denkt dat als jij erges ongezien een rondje kunt lopen dat er dan ruimte is? Ga eens een week kamperen in Noorwegen of Zweden. Dan spreken we elkaar weer.
Dat doe ik bijna jaarlijks. Heerlijk, vooral als er geen bereik is.
Behalve Winschoten is Google ook van plan om een datacenter in het westen van de stad Groningen te bouwen
Pardon?
Hebben we ondertussen niet iedere cm2 nodig voor huisvesting?

Edit: voor mensen die niet kunnen lezen: er zijn plannen voor een datacentre in het westen van stad Groningen. Niet aan de rand van Winschoten, niet aan de rand van de stad, niet in een stuk opgekocht boerentrein.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 22 juli 2024 13:17]

Raar dat je +2 krijgt, want dan moet je agrarisch terrein opofferen. En slechts een klein deel van de bevolking staat niet achter de protesten van de boeren.

Trouwens: zo'n 80% van wat in NL op het agrarisch terrein wordt gemaakt, gaat naar het buitenland.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 13:17]

Waar haal je dat klein deel vandaan?
Een groot deel van de mensen staat niet achter de protesten van de boeren. Ik denk dat je eens buiten je bubbel moet kijken.
Maar een klein deel staat achter de boeren bedoel je zeker :D

In wat voor alternatieve realiteit leef jij?
agrarisch terrein opofferen
Is dat zo erg? Een datacenter produceert in elk geval geen stront en stikstofverbindingen.
[...]
Is dat zo erg? Een datacenter produceert in elk geval geen stront en stikstofverbindingen.
Nee dat is niet zo erg, maar dat zeg ik toch ook niet?
Het volk denkt er gemiddeld wel zo over (en staat achter de boer).
Als de boer wiens terrein gebruikt gaat worden dat vrijwillig kan verkopen voor een mooie prijs is er volgens mij niets aan de hand. En wat het 'volk' daarvan vindt doet er dan ook niet zoveel toe.
Als de boer wiens terrein gebruikt gaat worden dat vrijwillig kan verkopen voor een mooie prijs is er volgens mij niets aan de hand.
Zolang boerenprotesten het land kunnen ontregelen, is er toch wel iets aan de hand?
Even afgezien van het feit of ze gelijk of ongelijk hebben.
Ook als je agrarisch terrein opoffert hebben we er geen ruimte voor. 95% van alle landen hebben letterlijk een veelvoud van de ruimte.
Ook als je agrarisch terrein opoffert hebben we er geen ruimte voor. 95% van alle landen hebben letterlijk een veelvoud van de ruimte.
Aangezien zo'n 80% van wat het agrarisch terrein oplevert (qua producten) naar het buitenland gaat, hebben we er op dit moment dus wél ruimte voor (op voorwaarde natuurlijk dat de stemgerechtigden er voor zouden stemmen om een deel van dat agrarisch terrein om te zetten naar bebouwing).

Niet dat ik direct vóór meer bebouwing ben.
Ik ben voor het stopzetten van de overbevolking, en een toename van natuurgebieden. En als je minder mensen hebt, heb je ook minder bebouwing nodig.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 13:17]

Nee dat hebben we niet. Ook als de agrarische sector er niet zou zijn leven we hier dichter op elkaar dan zo'n beetje ieder ander land.
Nee dat hebben we niet. Ook als de agrarische sector er niet zou zijn leven we hier dichter op elkaar dan zo'n beetje ieder ander land.
Het is een keuze die je maakt.
Je kan kiezen voor het opofferen van agrarisch land ten voordele van bebouwing.
En dat is trouwens niet iets wat ik zou kiezen. Ik zou dus kiezen voor minder overbevolking (eerst maar eens stoppen met gesubsidieerde kinderopvang en kinderbijslag e.d.), een laag-kind-aantal politiek, en dus minder bebouwing nodig, en meer natuurgebieden. En een opvoeddiploma moeten halen voordat je kinderen mag houden.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 13:17]

Zie maar dat je zelf voor je pensioen zorgt dan, want er zal geen uitkering meer te krijgen zijn dan na je 65. Doorwerken tot 85 en dan sterven is de boodschap, als je kinderen niet meer wil stimuleren. Of massamigratie toelaten om de jobs op te vullen.
Zie maar dat je zelf voor je pensioen zorgt dan, want er zal geen uitkering meer te krijgen zijn dan na je 65. Doorwerken tot 85 en dan sterven is de boodschap, als je kinderen niet meer wil stimuleren. Of massamigratie toelaten om de jobs op te vullen.
Er zijn teveel mensen. En ja, dat begint bij kinderen, natuurlijk. Mensen zijn eerst kind voordat ze volwassen worden. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer concurrentie er nodig is om te overleven; en hoe meer oorlogen, hongersnood, milieuvernietiging, etc.
Er zijn helemaal niet teveel mensen. Het is ongelijk verdeeld, dat zeker. Maar een teveel is er zeker nog niet.
Er zijn helemaal niet teveel mensen. Het is ongelijk verdeeld, dat zeker. Maar een teveel is er zeker nog niet.
Er zijn er véél te veel. Eerst maar eens terug naar 1 miljard.
Bestemmingsplan. Bepaalde ruimte wordt toegekend aan woningen, andere voor winkels, bedrijven e.d. Dat er woningtekort is, wil niet zeggen dat er niets anders meer gebouwd mag worden dan woningen.
[...]


Pardon?
Hebben we ondertussen niet iedere cm2 nodig voor huisvesting?
Dat is alleen zo als iedereen op een plek wil waar al een ander zit.
Er is daar ruimte zat.
Je hoeft er alleen maar naar toe te gaan als je er wilt wonen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 13:17]

Gaat daar in die regio ook hard. Stond deze zomer ervan te kijken hoeveel nieuwbouw daar wel niet was.

Ook veel nieuwe bedrijven met werkgelegenheid meer als google wat in de praktijk maar werkgelegenheid voor een paar hoveniers is
> Hebben we ondertussen niet iedere cm2 nodig voor huisvesting?

Nee, we hebben huizen en ruimte genoeg in Nederland. We hebben alleen niet genoeg betaalbare huizen.
We hebben niet genoeg huizen. Als we genoeg huizen hadden zouden de huizenprijzen de afgelopen jaren niet zo exorbitant gestegen zijn en zou er ook veel meer/makkelijker doorstroom plaatsvinden.
Als we genoeg huizen hadden zouden de huizenprijzen de afgelopen jaren niet zo exorbitant gestegen zijn en zou er ook veel meer/makkelijker doorstroom plaatsvinden.
Over waarom huizenprijzen stijgen zijn boeken vol geschreven, dat zal ik hier niet gaan herhalen. De marktwerking in vastgoed is een complex fenomeen. Maar Nederland is niet uniek hier, deze prijzen explosie gebeurd overal ter wereld, in veel landen vaak extremer als Nederland.

Er zijn nog altijd genoeg huizen in Nederland, als dat niet het geval zou zijn zouden mensen dakloos zijn. Als jij spreekt over doorstroom heb je het waarschijnlijk over starters, en ja, daar is inderdaad een te kort voor aan betaalbare woningen.

Open Funda en je zult zien dat er genoeg huizen zijn die al meer dan een jaar te koop staan. Ze kosten alleen allemaal meer dan een miljoen.

Hoe dan ook, een datacenter in Groningen gaat geen verschil maken in de huizenmarkt.
Nee we zijn niet alles nodig voor huisvesting, aangezien we kunnen wel 1000 huizen bouwen in Winschoten maar wat gaan die mensen daar dan doen ?
Je zult ook werkgelegenheid moeten creëren.


Verder kopen ze daar gewoon wat boeren uit. Dan komt er een milieu vriendelijke datacenter voor terug. Voor de twijfelaars over data centers, deze zijn echt milieu vriendelijk, Ze hebben zonnepanelen ! En ze leven de rest warmte terug aan de buren!
Ik doe maar even een gok hier hoor, maar ik denk dat ze gewoon wat grote vliegwielen aandrijven met de stroom die ze over hebben en daarmee dan snachts weer stroom opwekken!
Dus milieuvriendelijker dan dat word het niet.

Bovendien zo'n groot grijs gebouw kun je kunst aan hangen aan de buitenkant, dan ziet het er ook nog eens beter uit dan al die vlaktes daar.

Vermoedelijk genoeg sarcasme in het laatste stukje gestopt.
Datacenters staan meestal op industriegebieden, langs snelwegen etc. Plekken waar je geen huizen wil bouwen ivm stank-, licht-, geluids-overlast of verkeer etc. Daar wil niemand graag wonen, en bestemmingsplannen staan daar vaak ook geen bewoning toe.
Waar google zit zo vlak bij de waddenzee, daar zou ik wel aan de kust willen wonen.
Winschoten aan de waddenzee?

Het is helemaal jou dag. Snel inschrijven en en zondag kan je je hier op verheugen.
https://woningzoeken.acan...0-polarisweg-111-delfzijl
Gewoon 0 reacties,

Verder vol op (sociale)huurwoningen met <10 reacties. Weet je gelijk hoe populair wonen in Winschoten is.

[Reactie gewijzigd door mariomario op 22 juli 2024 13:17]

Winschoten niet maar dat andere datacenter van google wel. En dat is daar best wel heel erg leuk wonen.

De economie is daar als een gek aan het groeien, kijk maar eens naar Delfzijl. Dat slaat echt wel over naar de rest van de regio. Het gaat er nu gewoon hard in die regio.
Verder vol op (sociale)huurwoningen met <10 reacties. Weet je gelijk hoe populair wonen in Winschoten is.
Ik weet niet of jij kan tellen, maar ik tel 319 reacties in totaal. Op 5 woningen.
~64 per woning gemiddeld :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.