Het Chinese Bambu Lab heeft een grotere versie van zijn A1 Mini aangekondigd. Het achtervoegsel Mini verdwijnt bij de grotere A1, die een bouwvolume van 256x256x256mm heeft. De 3d-printer is net als de kleine variant te combineren met de AMS Lite, een adapter om in vier kleuren te printen. De A1 zonder AMS Lite kost 429 euro en met AMS Lite 609 euro.
Net als de A1 Mini is de A1 een 'bedslinger', wat wil zeggen dat het printbed over de Y-as as beweegt en de printkop over de X-as en in hoogte. De assen bewegen via lineaire rails, wat de precisie verbetert ten opzichte van oudere printers. De 3d-printer heeft, zoals alle Bambu Lab-printers, automatische kalibratie en automatische bedlevelling om de eerste laag de beste kans tot slagen te geven. Ook beschikt de A1 over een filamentsensor die naast de aanwezigheid van filament ook andere toevoerproblemen kan detecteren. De bediening verloopt via een touchscreen met een 3,5"-diagonaal en een SD-kaartje, via een app op de telefoon of direct via de slicer op de pc. De AMS, of Automatic Material System, zou ook los te koop zijn voor 249 dollar, maar vooralsnog is hij in de Europese webshop niet te vinden. De kleinere A1 Mini kost 497 euro; de grote Bambu Lab A1 zou in Nederland en België op 609 euro komen.
De A1 heeft een directdrive-extruder die onder meer dankzij flowratemetingen met hoge snelheid kan printen. De maximale temperatuur van de hotend bedraagt 300 graden Celsius, waardoor de printer ook met gespecialiseerdere filamenten als ASA, PC en met koolstofvezel gevulde materialen overweg kan. Het printbed kan tot 80 100 graden verwarmd worden en zonder enclosure zullen die exotische filamenten waarschijnlijk een uitdaging zijn. Edit: Bambu Lab heeft laten weten dat de eerder genoemde 80 graden incorrect is: het bed kan tot 100 graden verwarmd worden, waardoor exotische filamenten - zeker met extra enclosure - beter mogelijk worden.
De A1 maakt dankzij flow calibration en trillingscompensatie theoretisch snelheden tot 500mm/s mogelijk, met acceleraties tot 10000mm/s². Een speciale testprint, een speed benchy, zou in 14 minuten geprint kunnen worden. De printkop wordt geleverd met een standaard 0,4mm-nozzle, die met één clip verwisseld kan worden voor een grotere of kleinere nozzle.
Begin december kondigde Bambu Lab een samenwerking met onderdelenfabrikant E3D aan. Dat bedrijf maakt een vervangende hotend voor de X1- en P1-serie 3d-printers van Bambu Lab die hogere printsnelheden mogelijk moet maken. De flowrate van de hotend is 60 procent hoger dan die van de hotend die Bambu Lab meelevert en het uiteinde is van een extra gehard materiaal gemaakt dat met een antiplaklaag bewerkt is. Het zelf vervangen van de Bambu Lab-hotend door een E3D-hotend beïnvloedt de garantie niet en de E3D-hotend is gelicenceerd door Bambu Lab. De vervangende E3D-hotends, de HF ObX, kosten ongeveer 70 euro.