Bambu Lab maakt grotere versie A1-3d-printer

Het Chinese Bambu Lab heeft een grotere versie van zijn A1 Mini aangekondigd. Het achtervoegsel Mini verdwijnt bij de grotere A1, die een bouwvolume van 256x256x256mm heeft. De 3d-printer is net als de kleine variant te combineren met de AMS Lite, een adapter om in vier kleuren te printen. De A1 zonder AMS Lite kost 429 euro en met AMS Lite 609 euro.

Net als de A1 Mini is de A1 een 'bedslinger', wat wil zeggen dat het printbed over de Y-as as beweegt en de printkop over de X-as en in hoogte. De assen bewegen via lineaire rails, wat de precisie verbetert ten opzichte van oudere printers. De 3d-printer heeft, zoals alle Bambu Lab-printers, automatische kalibratie en automatische bedlevelling om de eerste laag de beste kans tot slagen te geven. Ook beschikt de A1 over een filamentsensor die naast de aanwezigheid van filament ook andere toevoerproblemen kan detecteren. De bediening verloopt via een touchscreen met een 3,5"-diagonaal en een SD-kaartje, via een app op de telefoon of direct via de slicer op de pc. De AMS, of Automatic Material System, zou ook los te koop zijn voor 249 dollar, maar vooralsnog is hij in de Europese webshop niet te vinden. De kleinere A1 Mini kost 497 euro; de grote Bambu Lab A1 zou in Nederland en België op 609 euro komen.

Bambu Lab A1

De A1 heeft een directdrive-extruder die onder meer dankzij flowratemetingen met hoge snelheid kan printen. De maximale temperatuur van de hotend bedraagt 300 graden Celsius, waardoor de printer ook met gespecialiseerdere filamenten als ASA, PC en met koolstofvezel gevulde materialen overweg kan. Het printbed kan tot 80 100 graden verwarmd worden en zonder enclosure zullen die exotische filamenten waarschijnlijk een uitdaging zijn. Edit: Bambu Lab heeft laten weten dat de eerder genoemde 80 graden incorrect is: het bed kan tot 100 graden verwarmd worden, waardoor exotische filamenten - zeker met extra enclosure - beter mogelijk worden.

De A1 maakt dankzij flow calibration en trillingscompensatie theoretisch snelheden tot 500mm/s mogelijk, met acceleraties tot 10000mm/s². Een speciale testprint, een speed benchy, zou in 14 minuten geprint kunnen worden. De printkop wordt geleverd met een standaard 0,4mm-nozzle, die met één clip verwisseld kan worden voor een grotere of kleinere nozzle.

E3D HF ObX-hotendBegin december kondigde Bambu Lab een samenwerking met onderdelenfabrikant E3D aan. Dat bedrijf maakt een vervangende hotend voor de X1- en P1-serie 3d-printers van Bambu Lab die hogere printsnelheden mogelijk moet maken. De flowrate van de hotend is 60 procent hoger dan die van de hotend die Bambu Lab meelevert en het uiteinde is van een extra gehard materiaal gemaakt dat met een antiplaklaag bewerkt is. Het zelf vervangen van de Bambu Lab-hotend door een E3D-hotend beïnvloedt de garantie niet en de E3D-hotend is gelicenceerd door Bambu Lab. De vervangende E3D-hotends, de HF ObX, kosten ongeveer 70 euro.

Door Willem de Moor

Redacteur

14-12-2023 • 15:20

41

Reacties (41)

41
41
7
0
0
31
Wijzig sortering
Nice! Ik ben zelf erg blij met mijn P1S van BambuLab. De dichte behuizing met luchtfiltering en het CoreXY systeem (zonder heen en weer bewegend printbed) vind ik erg prettig en de meerprijs zeker waard.

Maar ik weet zeker dat dit ook een heel fijne printer gaat zijn. Zeker voor iemand voor wie het de eerste printer wordt.
Ik heb zelf een Ender 3 Pro nog (niet echt Pro want ding kan niks zelf standaard behalve printen...), dit is wel een perfecte opvolger voor mij denk ik. Geen 'gezeik' meer met het levelen van de printplaat en eventueel makkelijk met meerdere kleuren kunnen printen.

Sowieso qua snelheid zou het al een grote upgrade zijn. Nu alleen bepalen of ik de 'grote' A1 nodig heb of met een mini genoeg kan.
Ik had de Creality cr20 en ben ook naar de P1S gegaan en man o man wat een verademing zeg!
Alleen al het verschil in snelheid is echt bizar en al het geld dubbel waard.

@willemdemoor
Volgens mij zie ik het niet terug in het artikel. Echter als ik het goed zie is het ''1-Clip Quick Swap Nozzle'' systeem ook nieuw bij deze A1 ten opzicht van de Mini en alle andere modellen.

Best wel interessant want ik zit nu te rommelen, ik wissel namelijk nog wel eens. Hopelijk komen ze ook een keer met een P2S welke dit systeem heeft. Dan overweeg ik zeker weer een upgrade.
De cr20 is niet echt een eerlijke vergelijking. €400 vs €800 voor bambu
Weet ik, ik haal de vergelijking ook alleen naar boven omdat hij het over de ender 3 Pro heeft.
Ik beweer verder nergens dat het een eerlijk vergelijking is, alleen mijn ervaring.
Ja een snel swapbare nozzle zou erg fijn zijn. Een echte stille mode ook. Nouja, er is altijd wel wat te verbeteren :) Sowieso wel enorm tevreden met de P1S (+AMS).
ja, ik had niet opgeschreven dat die quick swap nieuw is, wel dat ie er is. Misschien de opmaat voor een automatische tool/nozzle changer zoals bij de Prusa XL :)
Ik zou de grote doen mits je de ruimte er voor hebt. Zo groot is het prijsverschil toch niet.

Ik had eerst een veel kleinere printer. Ik liep steeds tegen dingen aan die ik niet kon maken. Of die moest ik dan in stukken hakken en aan elkaar lijmen wat gewoon shit werkt. Maar met de P1S kan ik zo veel meer, en het geeft veel vrijheid. Ondanks dat de meeste dingen die ik maak, prima op de oude hadden gekund, is het echt super om die extra ruimte te hebben wanneer je het nodig hebt.

Zelfs nu loop ik tegen dingen aan die niet passen (gezichtsmaskers bijv.) maar vaak kan je ze door ze slim te kantelen net inpassen.
Met je ender 3 heb je nu een bouwoppervlak van 220x220mm. Met een A1 mini wordt dat 180x180mm en dat is eigenlijk echt wel een groot verschil. Tenzij je echt alleen maar kleine printjes maakt zou ik voor 100 euro meer wel de gewone A1 nemen en dat is meteen met een bouwoppervlak van 256x256mm.
Ohja, vanaf het moment je een Bambu bezit zul je je Ender echt nooit meer gebruiken. Ik spreek uit ervaring :p
Dat dus, ik heb nog een Ender 2 - wel zelf het e.e.a. geupgrade, maar toch - en ben ondertussen gewoon op het punt dat ik niet meer wil tinkeren en experimenteren, maar de 3D printer gewoon als gereedschap wil gebruiken. Geen gedoe, gewoon opstarten, gebruiken, klaar. Dat het dan ook nog een stuk sneller gaat is natuurlijk helemaal mooi.
Mijn vader heeft tegenwoordig een P1P, en ik ken mensen met een P1S. Voor mijn vader is het zijn eerste printer. Allemaal stuk voor stuk zeer blij mee.
Pas maar op!
Het Chinese Bambu Lab heeft misschien een Backdoor in de baksels... :P
Serieus, China dus, ze zijn echt top in IT!
Mja. So what.

Gaan ze dan mijn redelijk eenvoudige 3D ontwerpjes stelen... Ofzo? :? Denk niet dat daar klanten voor te vinden zijn op aliexpress eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 16:57]

Grapje, sorry. }>
Wel opmerkelijk, dat China zo sterk in IT-innovatie is,
best dominant!
Heb zelf de A1 Mini, erg tevreden mee! De A1 series is voor mij echt de perfecte instap 3D printer qua kosten, maar vooral qua gebruiksvriendelijkheid. Doordat eigenlijk alle calibraties full-auto gaan, kan ik me focussen op het printen. De grote A1 lijkt me dan een prima toevoeging voor mensen die een full-size helm willen printen ofzo zonder dat in stukken te moeten doen op de A1 mini of meteen honderden euro's meer uit moeten geven voor een P1S o.i.d.
Ja ik zit hier een beetje mee - Ik ben een Creality gewend. en die doet 250mm2 en in een richting volgens mij wat meer. De mini 180mm2 en de volwaardige 256mm2. De P1P ook...

Valt bij mij ook nog wat te zeggen voor het opbergen van dat ding aangezien ik hem niet continue in gebruik heb.

Dus de voorkeur zou uit gaan naar de mini, maar hoeveel last heb je nou van dat verminderde print bereik? Ik denk dat ik op mijn Creality nooit groter heb geprint dan 100mm2
Ik ben er zelf ook nog niet tegen aan gelopen, vandaar dat ik ook geen spijt heb van mijn A1 Mini, ook niet nu de grote broer uit is.
Ik print al 2 jaar met veel plezier en succes met een Prusa mini. Ik ben in de markt voor een grotere printer, en het wordt me echt wel lastig gemaakt om voor een MK4 te gaan als ik dit zo zie. Ik wil een enclosure voor het afzuigen naar buiten toe, maar ik zit al op 1200 euro voor een enclosure setje (behuizing+printer) bij Prusa. Die P1S is alles in een. En deze A1 lijkt een directe concurrent van de MK4, voor bijna letterlijk de helft van de prijs.
En deze A1 lijkt een directe concurrent van de MK4, voor bijna letterlijk de helft van de prijs.
Eens. Maar ook een concurrent voor Creality en al die andere klonenbouwers.
Ik denk dat zelfs de P1S al een concurrent is voor de Mk4. Voor minder dan een Mk4 heb je een enclosed printer mét AMS. Dat is niet mis en ik denk dat Joe best wel buikpijn heeft van Bambu.
De Mini concurreert rechtstreeks met de Prusa Mini, waarbij je voor de prijs van een Prusa een A1 met AMS Lite hebt. Niet te verslaan volgens mij.

Ik wil niet zover gaan als zeggen dat je momenteel bijna default uitkomt bij Bambu, maar het is denk ik in ieder geval een printer die je moet overwegen. Wil je lekker gaan knutselen aan je printer, moet je een andere kopen. Alhoewel er aardig gemod wordt aan de Bambu's inmiddels. Maar niet zoals bij andere printers de hele handel wordt verbouwd. Het is in ieder geval een moeilijk te vermijden bedrijf. En dat is een prestatie van formaat binnen een jaar na introductie van hun eerste printer.
Die Bambu is natuurlijk niet anders dan de Xiaomi's van een paar jaar geleden. Veel en goed voor weinig.

Een paar jaar later zijn er heel wat concurenten verdwenen en beginnen de Xiaomi's ook behoorlijk aan de prijs te geraken.

Ik verwacht eigenlijk dat met de printers hetzelfde gebeurt en ik kan mij dan ook niet aan de indruk onttrekken dat er door de chinese overheid behoorlijk gesubsidieerd wordt om zo concurrenten uit te schakelen en een groot marktaandeel te vergaren.
Mooi ding. Ook al vallen veel mensen over nóg een bedslinger terwijl Bambu bij de introductie van de X1C riep 'no more bedslingers!'. Dat is marketingpraat en doet verder niets af aan de slimme marketingstrategie. De A1 serie is echt een soort entry drug in de 3D printer hobby. Als je meer wilt, dan pak je de P1 of X1 serie, afhankelijk van je eisen/wensen. Enclosed printen is bijvoorbeeld vereist voor ABS/ASA, en de X1 heeft nog wat extra AI features en een mooi kleuren touchscreen, ook al zijn die niet strikt noodzakelijk. Ze dragen wel weer bij aan het relatief zorgeloos printen, dus voor een bepaalde categorie gebruikers is dat heel belangrijk.

Prusa krijgt het denk ik wel steeds moelijker om hun veel hogere aanschafprijs te verantwoorden. Hun grootste USP was altijd 'prints out of the box', een goede customer support en lange ondersteuning. Hoewel de customer support van Prusa op een veel hoger nivo staat dan die van Bambu Lab, houdt dit vooralsnog niet heel veel mensen tegen om toch voor een Bambu te gaan. Hoe lang Bambu de huidige lineup blijft ondersteunen is de vraag. Komen er over 3 jaar nog steeds firmware updates of nieuwe accessoires uit voor de X1C???

Ik ben benieuwd naar hun verkoopcijfers, maar de A1 lijkt mij (weer) een instant hit van Bambu.
De USP van Prusa is dat ze made in Europe zijn en zich netjes houden aan alle open source licenties welke ze gebruiken.
Desondanks is nog niet alle documentatie van de Prusa MINI, MK4 en XL en xBuddy-board beschikbaar.
Daarbij is de visie van Josef Prusa ook duidelijk, wel open-source, maar wel meer closed om clones tegen te gaan. Ik geef hem daarin géén ongelijk. Maar daarom geef ik net zo zeer Bambu Lab ook geen ongelijk om bepaalde zaken niet uit te brengen onder open-source.

Bambu Lab heeft met hun printers de markt aardig wakker weten te schudden. Ik kan mij goed voorstellen dat je dan niet meteen met alles open-kaart wil gaan spelen. Ik zie liever dat fabrikanten zelf oplossingen gaan zoeken voor problemen dan elke keer afkijken van de ander.

Prusa heeft te weinig voortgang geboekt met hun i3-platform. Ze hebben een kleine slag geslagen met XL, maar niet genoeg om de markt bij te blijven. Ze hebben jarenlang, gewoonweg, hetzelfde product uitgebracht maar met kleine iteraties. Nu blijven ze in de huidige markt een beetje achter, ze hebben niet meer persé de monopolie op betrouwbaarheid.

Ik hoop van harte dat Prusa daarom zelf weer gaat innoveren. Ik heb het altijd gave producten gevonden, maar er is nu veel meer keuze op de markt wat ook betrouwbaar is en in sommige gevallen betrouwbaarder.
En Bambu heeft zich toch ook gehouden aan de Open Source licentie van Prusa Slicer?
Ik heb verder geen idee of ze verder nog iets gepikt hebben van anderen. Geen van de zaken op hun printers zijn uniek, en zaten in een of andere vorm al op een andere printer, of men heeft er aan ontwikkeld (zonder commercieel resultaat). Kan zomaar zijn dat Bambu iets heeft 'geleend' van iemand, maar daar is mij niets van bekend. Ik denk dat als iemand zijn vinding 1:1 tegen komt op een Bambu printer, zal ie dat wel aan de grote klok hangen denk ik. Maar ja, inspiratie doe je niets aan. Dat gebeurt nu ook bij Bambu zelf natuurlijk. Ik ben ervan overtuigd dat alle concurrenten al een Bambu line-up hebben staan om te kijken hoe ze dat gedaan hebben. Een slimme engineer kan wellicht zo al zien of deduceren hoe eea opgelost is.

Uiteindelijk is het net Apple; ook zij hebben vrijwel niets uitgevonden. Ze hebben alleen hun ogen goed open gehouden en de juiste componenten uitgekozen en op een goede manier geïntegreerd. Ook dát is creatief nadenken. Is het echt beter als alles open source is? Je ziet wat er gebeurt met Prusa printers. Er zijn gewoon kopieën te koop bij Ali E. En dat is dan ook de reden dat ie momenteel zijn kroonjuwelen (nog) niet prijsgeeft. Ik geef 'm ook groot gelijk.

Ik vind eerlijk gezegd dat er iets teveel gezeurd wordt over al dan niet Open Source. Ja, in een ideale wereld deel je alles met iedereen en is er alleen maar vrede en geluk. Helaas leven we in een wereld waar er geld moet worden verdiend, en dat is met Open Source best lastig. Bambu heeft volgens mij een aardige middenweg gekozen door hun IP te beschermen, maar tegelijkertijd zijn de onderdelen laag geprijsd, dus het lijkt er niet op dat ze profiteren van die positie. En ik denk ook niet dat ze dat gaan veranderen, want daar hebben ze niets mee te winnen. Immers, de klanten zullen hen dan massaal de rug toekeren en nieuwe printers gaan ze niet zo massaal meer verkopen. Zoals ze het nu doen, als ze daar goede winst mee maken, is een duurzame manier (economisch gezien). De klanten zijn tevreden en krijgen mooie producten. Vraag is alleen hoe lang ze hun huidige producten blijven ondersteunen. Maar ook daarvoor geldt hetzelfde. Als ze over 3 jaar de middelvinger opsteken tegen X1C bezitters van het eerste uur en geen onderdelen meer verkopen en geen nieuwe firmware meer uitbrengen, krijg je nieuwe printers maar moeilijk verkocht.
Frisse insteek inderdaad. Jarenlange prusa gebruiker hier en nu naar bambulab… het is een combinatie van een stapel best practices, heerlijk gewoon. Ogen en oren open gehouden (waar ik bij prusa wel eens mijn twijfels over had…). Prusa’s zijn helemaal top, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze overstap…
Overigens is er onlangs zelfs een wijziging die Bambu had aangebracht tbv Bambu Studio die Prusa over heeft genomen in Prusa Slicer en Bambu in de releasenotes de credits voor geeft en hen bedankt. Dus ja, het werkt zoals het hoort lijkt mij.
van de X1C riep 'no more bedslingers!
Tja dat is natuurlijk nog steeds waar voor de X en P serie. Maar op het prijspeil van de A serie is een CoreXY gewoon niet mogelijk.

Wat ik van Bambu fijn vind boven Prusa is dat de afwerking gewoon veel beter is. Prusa is nog steeds erg hobby bob. De behuizing en luchtfilter is ook erg prettig.

Het voelt een beetje alsof prusa in de hobbytijd is achtergebleven. Overigens had je 'vroeger' ook wel beter afgewerkte printers, zoals de DaVinci serie en 3D Systems Cube. Maar die gebruikten allemaal van die idiote cartridge systemen met alleen hun eigen filament dus daar had je helemaal niks aan.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 16:57]

Laten we heel eerlijk zijn: Waarom zou je nog een P1 willen? De X1 is echt wel een stapje omhoog - voor zover ik dat kan beoordelen - maar de A1 doet alles wat de P1 doet, behalve een paar behoorlijk extreme materialen printen. Voor veruit de meeste mensen is PLA genoeg, een klein deel zal nog PETG en TPU gebruiken, maar ASA of ABS? Dan moet je toch wel extreme doelen hebben, en koop je waarschijnlijk wel een X1.

Ik kan voor mezelf in ieder geval de meerprijs tussen de A1 en de P1 helaas bij lange na niet goedpraten. Een CoreXY zou me veel beter uitkomen, gezien de beperkte ruimte die ik heb, maar daarvoor €300 meer betalen? Nee. Voeg daaraan toe dat de AMS upgrade voor de A1 goedkoper is dan de P1 (ook al kan je misschien de AMS ook op de A1 gebruiken, en de AMS lite ook op de P1), dan lijkt het me helemaal een no-brainer. Ik wacht sowieso nog even af, heb 'm niet meteen nodig, m'n huidige printer werkt nog, en wie weet komt er nog wel een leuke aanbieding. Met dit soort bedragen is 10% korting toch al leuk.
Hier ook een P1S. ook erg blij mee, zeker nadat ik eerst 2 elegoo's had, alleen maar issues.. Met deze bijna niet.
Ik wou nog een A1 mini hebben zodat ik wat extra dingen kon printen, nu is de A1 er, denk ik dat hij wat te duur is met AMS (voor mij).
Het motto van Bambu is van
No more bedslingers.
naar
Know more bedslingers.
aangepast.
Maakt hiermee de p1p wel wat minder aantrekkelijk. Tuurlijk, blijft innoveren, maar behalve dat de p1p een core-XY is zal het denk langzaam uitfaseren.

Dat gezegd te hebben, ben nog nooit zo enthousiast geweest om te 3D printen. Die P1P is echt razendsnel en met de kwaliteit erbij. Bambu mag van mij door blijven gaan met deze innovaties, vind het al te beter om steeds sneller m'n prototypes klaar te hebben.
De P1P is al heel onaantrekkelijk sinds de release van de P1S.
Ik hoorde de opmerking dat de P1P een 'stop gap' was op de markt terwijl ze bezig waren met de A1 serie.
Compleet ander platform. Een CoreXY werkt anders en heeft andere voor- en nadelen tov een I3 (bedslinger) machine. Er zijn mensen, zoals ik, die nooit meer terug willen naar I3. Mede vanwege de ruimtebesparing die een CoreXY met zich meer brengt.

De P1p is... Tja... Ik zou mensen altijd een P1s aanraden, vanwege de behuizing, tov de P1p. Qua budget zou ik persoonlijk eerder een A1 aanraden, helemaal als eerste machine.

Althans, voor zij die alleen willen printen. Zij die meer willen weten over het hele 3D printen gebeuren, zou ik juist een Ender 3 aanraden, juist omdat je daar zo veel zelf moet doen. Goedkoop en een goede leerschool voor de basis. Daarna kan de persoon upgraden naar het gewenste platform.
Wat je van die printer vindt, verandert niet omdat er een andere is. Het is en blijft een printer die op een solide platform is gebaseerd. De A1 serie is lager geprijsd, maar een CoreXY heeft wat mij betreft meer voordelen, ook al pochen ze met hoge snelheden. Dat zijn marketingcijfers en die haal je gewoonweg niet. Net als met een auto. Hoe vaak rij je op de topsnelheid? Vrijwel nooit. Belangrijker is hoe goed ie rijdt op kruissnelheid.

En ook al is een P1S (ik zie steeds Pis staan, ben ik de enige?) 'maar' €100 duurder, als je bijvoorbeeld een Prusa i3 Mk3 of 4 zou willen hebben omdat dat voldoende is voor wat je doet, dan is een P1P toch een perfecte printer voor de helft van een Mk4? En je kunt 'm enclosen als je wilt. Ik zie het probleem niet. Een jaar of 3 geleden was een Ender 3 je van het...en nu moet iedereen ineens een supersonisch ding hebben. Kijk gewoon wat je nodig hebt.
Weer een interessante optie van Bambu Lab erbij..

Heb nu een X1 carbon staan en ben er zo enthousiast over dat ik al een tweede besteld heb. Printers die super snel printen en gewoon doen wat ze moeten doen..

Als instap zijn de A1's wel echt mooie printers zo te zien.. Alleen minder geschikt voor ABS/ASA; maar dat zal de gemiddelde hobbyist ook niet zo snel gaan printen.
Wel ironisch, gezien deze tekst een tijd lang ontzettend groot op de homepage van Bambu Lab heeft gestaan:
Prologue:
We hated 3D printing
as much as we loved It.
We set 5 goals before we set off on this journey 22 months ago:
No more Bed-Slingers
No more bloodshed during support removal
Sleep soundly during over-night prints
Bring color back into the community
Stiff PA-CF parts for my Nerf blaster
Maargoed, zal vast wel weer een ontzettend goede machine zijn, net zoals de rest van de printers die Bambu Lab produceert.
Heb vorige week de A1 mini besteld zonder ams als eerste 3D printer. Denk dat ik maar ga “ruilen” voor deze hij is nog niet verzonden en voor het prijsverschil lijkt me dit toch handiger wat denken jullie ? Ow en zijn er nog handige extra’s die jullie aanraden erbij te bestellen zoals andere hotend?

[Reactie gewijzigd door coltje op 22 juli 2024 16:57]

Ik had ook de A1 mini in gedachten, maar de mini is bij mij nu onmiddellijk geen optie meer nu de A1 er is. Het verschil in bouwvolume is behoorlijk.

Wat er persoonlijk in mijn winkelmandje staat: Een 0.6 en 0.8 nozzle en een PLA, PETG en TPU filament van Bambu. Bij de aanschaf van je printer zijn deze nog geen €20/kg, en het is altijd goed om een referentie te hebben. Je kan er vanuit gaan dat de Bambu filamenten goed printen in Bambu printers, dus als je problemen ervaart met je huidige filament kan je kijken of het daar aan ligt.
Qua nozzles: Vroeger printte ik ook alles gewoon op 0.4, maar de laatste tijd ben ik meer aan het experimenteren gegaan met grotere nozzles, en het scheelt gewoon HEEL veel tijd. Ik heb vaak genoeg naar m'n prints gekeken en gedacht: "jezus wat een detail, zo gedetailleerd hoeft dit onderdeel echt niet te zijn", dus dan is een grotere nozzle een uitkomst.

Mijn persoonlijke mening: Als je de extra €100 kunt missen zou ik absoluut voor de A1 gaan en de A1 mini anulleren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.