Nederlandse 3d-printdienst Shapeways maakt doorstart na goedkeuring curator

De Eindhovense 3d-printdienst Shapeways maakt een doorstart, zo laat de aangestelde curator weten. Het bedrijf gaat door in afgeslankte vorm, waarbij alleen de Nederlandse productielocatie actief blijft.

Het moederbedrijf van Shapeways was ten tijde van het faillissement in de Verenigde Staten gevestigd, maar bij de doorstart blijven alleen de Nederlandse activiteiten behouden, laat curator Jeroen Tulfer weten. Hiermee worden 30 van de 53 banen gered. Het lokale management heeft voor de doorstart een eigen bedrijf in het leven geroepen, Manuevo. Dat wordt vooralsnog ook de naam waaronder de Nederlandse tak van Shapeways zal opereren.

Tulfer zegt tegen het Eindhovens Dagblad dat de afgelopen weken 'meerdere partijen' interesse toonden in een doorstart en dat er meerdere biedingen binnenkwamen. Het doorstartplan van het eigen Nederlandse management, waarbij ook de fabriekdirecteur Jules Witte was betrokken, zou echter het best zijn gebleken. Het 3d-printbedrijf behoudt voorlopig dezelfde locatie, aan de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven.

Shapeways begon in 2007 als spin-off van Philips. Het bedrijf laat klanten hun eigen 3d-bestanden ontwerpen en uploaden, waarna Shapeways de objecten voor hen kan printen. Al snel breidde het bedrijf uit naar de VS, waar het in 2021 naar de Nasdaq-beurs ging.

Destijds was de verwachting dat de omzet in 2024 zou groeien naar 250 miljoen dollar, maar dat viel tegen. In 2023 draaide het bedrijf een omzet van 34,5 miljoen dollar, met een nettoverlies van 43,9 miljoen dollar, tegenover een verlies van 20,2 miljoen dollar in 2022. Op 2 juli vroeg Shapeways in de VS faillissement aan. Het Amerikaanse management, waaronder ceo Greg Kress, stapte daarbij op. Een dag later werd het bedrijf in Nederland failliet verklaard.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

04-08-2024 • 10:37

37

Submitter: RonnieKo

Reacties (37)

37
37
25
1
0
10
Wijzig sortering
Heb er zo mijn twijfels bij of zo'n 3D printservice nog levensvatbaar is in een tijd dat je die 3d printers vrij goedkoop zelf kan aanschaffen. Misschien voor een enkel printje dat het zich nog loont maar als je al regelmatig 3d prints moet maken loont zich aanschaf van een 3d printer.
Een print service heeft best veel voordelen ten opzichte van zelf aanschaffen, en dat op verschillende gebieden.

Een goedkope 3d printer (hoewel steeds beter) heeft vaak kuren hier en daar, heeft onderhoud nodig en heeft wel wat kennis nodig om lastigere parts te printen. En bij de duurdere zijn dingen als oriëntatie, afstelling, materiaal instellingen, slicer settings etc ook nog steeds van belang. Een print service heeft dit vaak beter in het snotje.

Een metaal printer oid heeft veel kennis nodig om prints goed te laten lopen. Daarnaast is er supporting equipment nodig wat je ook moet betalen(naast de machine). Denk hierbij aan een zaag/EDM machine om de print los te snijden, een CNC frees om de alles vlak te maken, tools voor nabewerking print, ovens voor het poeder, een ruimte + personeel wat kan werken in ATEX 21 etc. Een print kan dan vaak pas uit als het of heel veel voordeel mee brengt in kracht/sterkte/koeling, of heel veel CNC tijd kost.

Het is een beetje als "we hebben een printer thuis/kantoor maar besteden ons serieuze drukwerk toch uit". Een haalt gewoon betere kwaliteit door kennis, ervaring, apparatuur & proces.
Zeker, voor specifieke 3d prints met afwijkende materialen geloof ik direct dat een externe 3d printservice daar veel betere apparatuur voor heeft staan. Punt is alleen dat dit voor de klant niet goedkoop zal zijn ( geen idee eigenlijk ) maar ook Shapeways zal behoorlijk hebben moeten investeren.

Voorheen toen 3d printers nog best prijzig waren voor de gewone consument was het vaak dan gunstiger dit dan te laten doen. Vaak misschien maar kleine projectjes maar wel dan voor zo'n printservice gemakkelijk uit te voeren. Alleen punt is dat dit nu een stuk minder is dus ze hebben niet meer die zeg maar massa productie.

Blijft dus nu de vraag of ze het dan kunnen redden met de meer specifieke en afwijkende prints die dan wel weer ook duurdere apparatuur vergen.
Zeker, voor specifieke 3d prints met afwijkende materialen geloof ik direct dat een externe 3d printservice daar veel betere apparatuur voor heeft staan. Punt is alleen dat dit voor de klant niet goedkoop zal zijn ( geen idee eigenlijk ) maar ook Shapeways zal behoorlijk hebben moeten investeren.
Zeker, alleen voor een bedrijf wat dit als service heeft kan de kosten van een machine over veel meer prints uitsmeren, ook hebben ze sneller meer ervaring en hebben daardoor minder verlies. Een ander bedrijf moet het aanschaffen, bemannen en onderhouden. Kosten en risico's die vaak niet willen dragen.
Voorheen toen 3d printers nog best prijzig waren voor de gewone consument was het vaak dan gunstiger dit dan te laten doen. Vaak misschien maar kleine projectjes maar wel dan voor zo'n printservice gemakkelijk uit te voeren. Alleen punt is dat dit nu een stuk minder is dus ze hebben niet meer die zeg maar massa productie.
Een 3d printer is goedkoper, maar een goede 3d printer die meer dan PLA aankan zonder elke 2de print te laten falen is nog steeds niet goedkoop. Zelfs bij de goedkopere toppers(a1 mini etc) gaat het wel mis door bijvoorbeeld toch/temperatuur verschillen. Wil je PETG/ABS/Carbon fiber PLA etc printen dan begint het al snel bij de 700 euro, best een boel als je maar een keer in de zoveel tijd iets nodig hebt. Zelfs dan is het vaak niet zonder problemen. Voor mensen die of weinig tijd/zin hebben om hier mee te kloten valt dit dus af. Ditzelfde geld voor resin printers, goedkoop in aanschaf, maar kost veel in nabewerking, schoonmaken, veiligheid etc. (als de prints al slagen).
Blijft dus nu de vraag of ze het dan kunnen redden met de meer specifieke en afwijkende prints die dan wel weer ook duurdere apparatuur vergen.
Blijft altijd de vraag, er is genoeg vraag van bedrijven en consumenten. In de laatste paar jaar zijn er wel een boel print farms bijgekomen die net iets meer zijn dan het uitbesteden aan iemand op FB marketplace of via via. Een doorstart laat wel zien dat het Nederlands management denkt dat er ergens genoeg te verdienen is om het in deze vorm levensvatbaar te houden!
True maar dat gaat Shapeways niet redden lijkt me. PCBway doet naast printjes maken en allerlei 3Dprint services ook CNC-frezen en plaatbewerking. Daar kun je echt alles laten maken.
Tijdje terug een 3Dmodel laten maken daar en ik toen ik het kreeg bleek het metaalgeprint en daarna gefreesd te zijn. Echt prachtig stukje werk. Ik betaalde €240 incl. shipping/tax, ik gok dat je dat dichterbij niet gaat vinden.
True maar dat gaat Shapeways niet redden lijkt me. PCBway doet naast printjes maken en allerlei 3Dprint services ook CNC-frezen en plaatbewerking. Daar kun je echt alles laten maken.
Klopt, als consument is het een heel gaaf iets. Als bedrijf is het wat minder. Het opsturen van productie files naar China is niet iets waar veel bedrijven voor staan te springen.

Daarnaast, jij bent iemand die weet wat die doet. Stuur je bagger in krijg je bagger terug. Er zijn zat consumenten die iets nodig zijn en graag betalen voor extra service.

Het is zeker concurrentie! Maar ik denk niet dat PCBway enco de helemarkt gaan oplsurpen
Ja... maar het printen van metaal met laser en poeders lijkt me niet in het segment "vrij goedkoop" te vallen.

Als het de machine is die ik in gedachten heb (kennis van me werkt bij een producent van dat soort machines) past ie ook niet op een zolderkamertje.
(kennis van me werkt bij een producent van dat soort machines)

EOS Duitsland?
Ik kan best begrijpen als kleine ondernemer je een printertje hebt. Misschien wel 1 van de betere printers.

Wil je meer volume printen, dan zijn deze diensten daar veel meer een betere alternatief dan eigen printer farm op te zetten. In kosten voor beheer en onderhoudt. Met in het achterhoofd houdend dat dit meer professionele printers zijn die een betere kwaliteit bieden.

Met de gedachten dat printers steeds betaalbaarder worden. Ook voor papier afdrukken ga ik nog steeds naar een drukker om m’n foto’s te laten afdrukken dan thuis op een printer.
Probleem is de concurrentie.
i.Materialise (België) is een 100% concurrent met veelal lagere tarieven.
Beide bieden vooral SLS (laser sintering van plastics en metalen) aan.
En nu je nog veel goedkoper vergelijkbare en zelfs betere kwaliteit SLA prints bij bijvoorbeeld JLCPCB en PCBWAY kunt bestellen, is er voor velen weinig reden meer om bij deze relatief dure bedrijven te bestellen.

(Veelgebruiker hier, en net volledig op SLA overgestapt voor al onze productie behuizingen)

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 4 augustus 2024 18:13]

I.materialise was niet altijd goedkoper. Het was goedkoper met SLS omdat ze een basisprijs hadden (heb ze al een tijdje niet gebruikt dus ik weet niet of het nog zo is) die redelijk veel dekte. Daarin waren ze dan goedkoper dan Shapeways. Maar grotere dingen waren om het even. Ik heb prive beiden gebruikt en altijd de prijs gecheckt.
Ah ok, ik bestelde altijd enkele tientallen van (relatief kleine) ontwerpen.
Goed nieuws voor de maakindustrie in Nederland. Hier moet de overheid vol op inzetten. Een heleboel mensen kunnen niet meekomen in de service- consumptiemaatschappij en het is daarom belangrijk dat er ook plekken gecreëerd worden voor laaggeschoold handwerk.
Beetje denigrerend om handwerk als laaggeschoold weg te zetten. Dit soort reperterend werk is al lang weggerobotiseerd of vertrokken naar lage lonen landen. Voor het overgebleven handwerk is gewoon een vakopleiding of tenminste een middelbare opleiding voor nodig.
Niet helemaal waar denk ik. Bij de poeder machines die Shapeways gebruikt nesten ze zo veel mogelijk modellen in de beschikbare ruimte. Wil een klant een object met een grote loze ruimte (zeg een schoen) dan vullen ze die ruimte op met kleine modellen die in hetzelfde materiaal moeten. Na het printen wordt dat allemaal uit elkaar getrokken, wat soms heel fragiel kan zijn en met moeilijke hoeken; no way dat je dat voor elkaar krijgt met een robot arm oid. Je moet voorzichtig zijn, maar het is niet iets waar je een externe opleiding voor nodig hebt lijkt me (wat overigens niet erg is).
Beetje denigrerend om handwerk als laaggeschoold weg te zetten.
Er staat nergens dat handwerk laaggeschoold werk is. Integendeel zelfs, zou ik zeggen: Er staat laaggeschoold handwerk en dat houdt gelijk in dat er ook hooggeschoold handwerk bestaat.
Maar met jouw opmerking zet je juist laaggeschoold werk denigrerend weg ;)

Werken met 3d printers lijkt me trouwens wel haalbaar voor een omscholings cursus. Daar is geen hoge opleiding voor nodig.
Euhm werken met misschien niet, maar je wilt toch een operator die ook weet hoe de machine in elkaar zit en hoe je hem onderhoud en kunt repareren lijkt me?

Als je een operator hebt die alleen een bestand kan inladen en op start kan drukken lijkt me niet de bedoeling. Je zult toch echt wel kennis moeten hebben van hoe een 3D tekening in elkaar zit, hoe je het beste een print kunt printen met welke filament. Wat gebruik ik voor welke doeleinden?

Wat voor support heb ik hiervoor nodig? Hoe gaan we het geheel infillen?
Zijn er nog meer factoren waar we rekening mee moeten houden?

Hoe kun je een 3D tekening aanpassen? Wat is beter in dit geval FDM / Resin?

Er zitten echt wel een hoop haken en ogen aan het 3D printen en vereist toch wel enig inzicht. Inzicht kun je gedeeltelijk leren.
maar je wilt toch een operator die ook weet hoe de machine in elkaar zit en hoe je hem onderhoud en kunt repareren lijkt me?
In welke industrie is dat dan zo? In bedrijven met pakweg meer dan enkele werknemers is er toch ondehoudspersoneel?
Sowieso is "laaggeschoold" een denigrerende term geworden. Veel mensen hebben een negatieve associatie met het "laag": alsof het minderwaardig zou zijn. Dus dan krijg je boze ouders die naar de scholen als een kind het advies voor een beroepsopleiding krijgt, terwijl het best bij het kind kan passen en die later gewoon een succesvolle carrière kan krijgen. Andersom betekent "hoge opleiding" ook helemaal niet dat je gegarandeerd bent voor succes.
Klinkt niet als laaggeschoold maakwerk, 3D prints maken? Tenzij je het fysieke werk bedoelt (prints van de plaat afhalen, filament bijvullen, etc.)
Shapeways doet de ontwerpen niet; klanten uploaden een file en zij printen het ‘alleen’ maar.
Wellicht hebben ze ook een ontwerp afdeling, maar in principe doen ze inderdaad het handwerk. Hun voornaamste machines werken overigens niet met platen en filament zoals standaard fdm machines maar met bakken poeder en lasers. Zoek even op youtube, leuk om te zien hoe die dingen werken.
Nu is het voor mij inmiddels jaren terug dat ik shapeways heb gebruikt (heb zelf 3d printers zowel resin als filament). Maar ze controleren de bestanden, ze slicen ze op een manier dat het bestand goed uit de verf komt etc. Dat vereist toch redelijk inzicht in hoe alles in de details werkt.

Laser synthering is trouwens ook weer ‘wat makkelijker’ omdat er geen supports nodig zijn, maar zelfs dan wordt er technische software gebruikt.

3d printen zelf is in ieder geval niet per definitie ‘laaggeschoold’ uit te voeren, in ieder geval niet op professioneel niveau :)
Ligt aan waar in de ketting je zit lijkt me; file voorbereiding is anders dan machines leeghalen, is anders dan machine onderhoud, is anders dan marketing.
Ieder zijn plek, kennis en skills :)
Ja het handwerk met het maken van de objecten is juist iets dat de 3D printer voor je doet. Een van de redenen dat ik zo dol ben op 3D printen want ik heb twee linkerhanden.

Het fysieke werk is met SLS wel redelijk veel werk overigens. Je moet helemaal in een pak met respirator om die bak leeg te maken en dan de modellen schoonvegen. Het is in principe nylonpoeder en dat blijft voor altijd in je longen zitten omdat je lichaam het niet op kan lossen dus je moet er erg voorzichtig mee zijn.

Sommige andere processen zijn ook bewerkelijk, bijvoorbeeld sommige vormen van metaalprinten gebruiken eerst een mal die van was wordt geprint waar dan weer een klei model in wordt gezet wat dan uiteindelijk het metaal vormt. Andere vormen van metaal zijn trouwens wel direct (denk SLS achtig).

Filament printen (FDM) doen ze bij shapeways helemaal niet zoveel omdat je dat net zo goed thuis kan doen. Dus daar zit de meerwaarde niet zo.
laaggeschoold handwerk.
Misschien heb je het gemist, maar dat is juist wat een robot kan vervangen. Een 3D-printer kan gedeeltelijk ook hooggeschoold handwerk vervangen omdat zo'n printer veel meer kan.

Overigens heeft Nederland niet zo veel meer te bieden in de maakindustrie, de infrastructuur ontbreekt grotendeels. Daarnaast kijken Nederlanders neer op maakwerk, waardoor mensen het evenmin aantrekkelijk vinden om te gaan doen.
Dat vind ik goed om te lezen! Veel succes gewenst aan het team! Ben benieuwd of het concept met de marketplace ook blijft.
Zoals ik heb begrepen is dat nog niet het geval.
Jammer, dat was een mooie manier voor ontwerpers om te verdienen. Het liep ook niet slecht volgens mij.

Bijvoorbeeld die kommen gemaakt van kleurpotloden in een plastic houder vond ik erg mooi.
Je schrijft "nog" niet. Begrijp ik daar uit dat het nog niet zeker is of het wel of niet doorgaat?
Daar ben ik ook wel erg benieuwd naar , dus als je wat meer info hebt graag.
Ik had nog al een uitgebreide marketplace daar en zou het wel aardig vinden als dat weer opgetuigd gaat worden.
Anoniem: 217290 4 augustus 2024 11:45
Vraag me meer altijd af waar het geld ineens vandaan komt...
Nieuwe investeerder(s) die met behoud van bedrijf, maar zonder schulden, wel een rendement denkt te halen.
Jammer dat het eerst failliet ging, want het was een prima bedrijf. Heb er verschillende objecten laten printen (zakelijk). Goede service ook. Hopelijk gaat het onder de nieuwe naam met dezelfde kwaliteit door. Ze hadden de naam best kunnen handhaven, want die stond toch goed bekend dacht ik.
Je kunt blij zijn dat je weer verzekerd bent dat je weer buitenshuis kunt laten printen. Er bestaat een kans dat de naam van het bedrijf niet in de overname zit. Dat betekent twee dingen: De nieuwe doorstart gaat onder een andere naam verder en als er over een tijdje een bedrijf wordt neergezet met de naam Shapeways, dat dit misschien niets met het originele bedrijf van doen heeft.
Ga sowieso een keer een bestelling plaatsen na het lezen van hun diensten. Custom sieraden zijn leuke verjaardagscadeau's.
Fijn voor de werknemers die hun baan kunnen behouden. Hopelijk gaat het dit keer beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.