Asus geeft bestanden vrij om hardware-uitbreidingen te maken met 3d-printer

Asus heeft cad-bestanden gemaakt van uitbreidingen voor moederborden en andere hardware, die gebruikers zelf kunnen vervaardigen met behulp van een 3d-printer. Er is bijvoorbeeld een ventilator-bracket voor m2-ssd's en een ontwerp voor een custom sli-brug beschikbaar.

3d-mountsAsus geeft in een uitgebreide blog uitleg over de uitbreidingen die gebruikers zelf kunnen maken met een 3d-printer. Sommige hardware, zoals het Asus Z170 Pro Gaming/Aura-moederbord, is voorzien van bevestigingspunten waar 3d-geprinte onderdelen op geschroefd kunnen worden.

Voor dat moederbord is het bijvoorbeeld mogelijk om een fanbracket te printen, waar een 40mm-ventilator in geplaatst kan worden om een m2-ssd te koelen. Verder zijn er verschillende mogelijkheden voor pc-bouwers om hun build te personaliseren. Dat kan bijvoorbeeld met een zelfgemaakte cover voor een sli-brug, een afdekplaat voor het i/o-shield of een afdekkap voor de kabels.

Asus ziet ook mogelijkheden voor zelfgemaakte onderdelen op randapparatuur; zo is er een bestand beschikbaar om een uitbreiding voor de ROG Spatha-muis kunnen maken, waar gebruikers hun vinger op kunnen laten rusten.

De cad-bestanden zijn te downloaden via het Asus ROG-forum. De fabrikant raadt gebruikers die nog aanpassingen willen maken, aan om bijvoorbeeld de gratis FreeCAD-software te gebruiken. Wie zelf geen printer heeft, kan terecht bij diensten zoals Shapeways. Volgens Asus kost het printen van de fanbracket voor m2-ssd's daar ongeveer twaalf dollar, afhankelijk van het gekozen materiaal.

Boven, vlnr: cad-model, geprint model en fanbracket na installatie
Onder, vlnr: uitbreiding voor muis, moederbord en afdeksel voor sli-brug

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-08-2016 • 10:33

61 Linkedin

Reacties (61)

Wijzig sortering
Aan de ene kant handig, maar waarom heb ik het gevoel dat je hierbij dubbel genaaid wordt?
Why double, you say?
- Asus hoeft de brackets niet mee te leveren, maar je betaald wel voor de optie om de brackets aan te kunnen sluiten = kostenbesparing Asus
- Je draait zelf voor de kosten van de brackets op, als je die wil gebruiken

Natuurlijk is het voor de duurzaamheid, etc, wel interessant, minder gebruik van materialen die door het gros van de gebruikers misschien niet eens gebruikt worden en dus mogelijk in de vuilnisbak eindigen.
Geen idee, misschien snap je niet precies met welke intenties is gedaan. Het is namelijk toch prachtig dat ze dit doen.

Het gaat namelijk totaal niet om of er wel of geen bracketje bijgeleverd wordt.

Het gaat erom dat ze de bestanden vrijgeven waarmee iedereen dus het ontwerp naar eigen inzicht kan aanpassen. En als je over tien jaar zo'n bracket nodig hebt, dan kan je hem dus nog steeds laten maken in plaats van dat het onderdeeltje niet meer verkrijgbaar is.

Als je denkt dat ze het doen om je dubbel te naaien, dan lijkt me dat wat vreemd. Want wat zou ze ervan weerhouden om én geen bracket mee te leveren én geen CAD bestanden uit te brengen? Voel je je uberhaubt dubbel genaaid als er een bracket of niet bij een product zit. Ik vermoed dat Asus het niet moet hebben van de brackets die bij hun producten zit en dat dit een leuke en vriendelijke service is.
Natuurlijk is het voor de duurzaamheid, etc, wel interessant, minder gebruik van materialen die door het gros van de gebruikers misschien niet eens gebruikt worden en dus mogelijk in de vuilnisbak eindigen.
Maar je betaalt er wel voor, ook al gebruik je die dingen niet. Dus liever minder dingen meeleveren zodat de prijs naar beneden kan, en zodra je iets nodig hebt hoef je er pas voor te betalen (en zelf printen zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan via Asus kopen, met een bult verzendkosten voor zo'n bracketje).
Klopt, dat ben ik helemaal met je eens. Maar denk je nou echt dat de prijs omlaag gaat?

Ik gaf het in m'n initiele post al aan... Je betaald nu niet voor de meegeleverde accessoires, maar wel voor de 'mogelijkheid' om de accessoires op het moederbord te plaatsen én je betaald dan nog eens voor het zelf printen van de accessoires wat duurder is dan het door Asus laten maken in bulk
als de brackets meegeleverd zouden worden zou de prijs ook omhoog gaan. en dan zou de bevestingingpunten op het moederbord ook nodig zijn.
In verhouding kosten die bevestingingpunten heel erg weinig vergeleken met de brackets.

Plus, nu kun je zelf je brackets ontwerpen gebruikmakend van bestaande bevestingingpunten. Dat zou je niet zo gauw doen als die punten er niet waren.

Ik ben wel benieuwd naar wat mensen er van gaan maken :)

[Reactie gewijzigd door gjmi op 24 augustus 2016 11:47]

Ja, op den duur zal de prijs hierdoor omlaag gaan want zo werkt marktwerking nou eenmaal. Ik vind het een beetje stom om zo vaak een comment te lezen bij een bepaalde innovatie dat het geld van de kostenbesparing van die innovatie volledig en alleen bij de fabrikant beland. En dat het dus eigenlijk voor ons niets uitmaakt of alleen nadelig is. Het geeft mij altijd de indruk dat sommigen de wereld van handel als een soort Robin Hood wereld zien waarin de 'gewone mens' wordt uitgemolken door de elite. Nu speelt niet iedereen fair, maar het lijkt alsof er totaal geen rekening wordt gehouden met economische principes en patronen die zich al heel vaak bewezen hebben - toegegeven is het ene geval succesvoller dan het andere want onze markten zijn zeker niet perfect.

Maar ik om niet te ver off-topic te gaan en om ook te reageren op Sixie hieronder: mijn verwachting is dat in de nabije toekomst dit speciaal zal worden gemarket door het bedrijf omdat het een unieke en waardevolle feature betreft. Daardoor kunnen ze de prijs hoger houden en een groot deel van de kostenbesparing in eigen zak steken. Maar op de lange termijn zullen genoeg andere fabrikanten gevolgd zijn (als het inderdaad aanslaat en die bedrijven slim zijn). Dan zal het een commodity worden zoals bij zoveel producten. Hierbij wordt er zoals zo vaak bij weinig onderscheid in features of kwaliteit voornamelijk op prijs geconcurreerd. Daar plukken wij als consument gelukkig de vruchten van (want deze moederbord markt is volgens mij niet rot). Uitzondering of sterke prijsconcurrentie is als de consument denkt dat het merk het duidelijk beter blijft doen dan andere bedrijven, bijvoorbeeld door meer onderdelen of opties voor 3D printing aan te bieden of het voor de consument een stuk gemakkelijker maakt. Maar dan valt zo'n hogere prijs gewoon te rechtvaardigen, want men ziet meerwaarde.

Ik vind het in ieder geval een hele mooie move - is Asus de eerste in deze markt? - en verwacht dat het modden van pc's via 3D printing o.b.v. gedeelde of zelfgemaakte/aangepaste designs flink in populariteit zal toenemen. Het komt tegemoet aan een vraag die er volgens mij wel degelijk is.

Afsluitend: ik geloof erin dat de meeste innovaties als deze ook ontstaan doordat bepaald mensen een idee hebben hoe ze bepaalde producten kunnen verbeteren (of idealistisch gezegd zelfs de wereld daarmee een beetje verbeteren). Een of meerdere champions die geloven in zo'n innovatie pitchen het dan aan (andere) collega's en (andere) managers. Als er dan een business case is - het zal vroeg of laat inderdaad een positief effect op het bedrijf moeten hebben wil men er meestal in kostbare tijd in investeren - wordt zoiets verder uitgewerkt. Ik denk dat dat ook hier het geval is, kijk maar hoe het is opgezet: de Tweakers post linkt naar forum pagina's en blog. En er is een aanbeveling bepaalde open-source software om verdere aanpassingen zelf te maken. Het lijkt dus veel meer een low-key community focused beweging. Als het nou gelijk op de main productpagina's verscheen als main verkoop feature is het al een iets ander verhaal (hoewel ik dat nog steeds niet slecht zou vinden). Of is dit stiekem toch allemaal toch het begin van Asus zijn quest om de wereld te domineren...?

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 24 augustus 2016 15:13]

Ik denk juist die prijs hoger wordt zonder die bracket, maar ASUS gaat die als Nieuwe Feature verkopen.... "The Ability to add your own creation!" ik zie alleen maar meer geld xD voor dit mogelijkheid
Dus liever minder dingen meeleveren zodat de prijs naar beneden kan, en zodra je iets nodig hebt hoef je er pas voor te betalen
Begrijpelijk, echter gaat dat alleen op als de fabricagemethoden gelijk zijn.
-Een plastic spuitgiet-bracket kost (maakprijs) in de order van enkele centen,
-Een geprinte bracket kost (verkoopprijs) $12.

ABS filament (voor 3D printen) heeft een ca. 3x hogere kostprijs per kilogram dan ABS 'pellets' (korrels) om te spuitgieten, heb ik zojuist opgezocht op Alibaba (dus niet representatieve-steekproef). Spuitgieten gaat in een cyclus van minder dan een halve minuut, neem dan een 4-voudige productiematrijs en effectief dus secondenwerk. 3D-printen kost al snel een kwartier.

Als je het hele systeem / de hele keten bekijkt, heeft het meeleveren van de bracket nagenoeg geen effect op de kostprijs die Asus moet opbrengen, en voor de maatschappij als geheel is spuitgieten veel energie (dus ook prijs-) efficienter.
Vergeet niet dat bij spuitgieten een mal moet worden gefreesd vanuit een blok aluminium of een ander metaal. Goed voorbeeld is een mal voor zes lego-blokjes, deze kost ongeveer €20.000,-
Voor kleinere oplages is spuitgieten te duur, dus voor mensen die willen customizen is en 3d-print oplossing eigenlijk wel goed te noemen.
Zelf zit ik in de spuitgiet industrie. Het materiaal omzetten in een product kost in verhouding niets. Zoals herrsmit zegt een mal is duur om te laten frezen. Het lijkt me trouwens geen goed idee om een aluminium mal te gebruiken. Spanning op de mal zijn enkele duizenden kilo's tijdens het spuitgieten. De machine zelf is ook een investering die al snel €400.000 kost. En de automatisering daaromheen ook niet te verwaarlozen. En dan heb je een bracklet voor een moederbord dat hooguit 1a2 jaar verkocht wordt.

Het vrijgeven en het tekenen van bevestigingsgaatjes is daartegenover goedkoop.

Zoals asus dit bedoelt heeft, lijkt dit meer gericht op de game, overclock en casemod markt. Dit zijn consumenten die vaak wat meer te besteden hebben.
Ik heb in de spuitgiet industrie gewerkt dus dat vergeet ik niet ;)

Net even de maten ingeklopt op een schattings website en er komt 10 cent uit. Asus verkocht in 2012 22 miljoen moederborden. Als het door de krimp nog maar 15 miljoen is en slechts 10% krijgt een bracket dan kost de matrijs op centen afgerond - schrik niet - €0,01 per stuk als de matrijs 1 jaar meegaat.
Daarnaast zal het voor de meeste mensen ook meer kosten om de brackets te maken dan het Asus zou kosten wegens schaalvoordeel.

Aan de andere kant, als je over een X aantal jaar zo'n bracket nodig hebt, is die altijd nog te printen. Als die dingen worden meegeleverd raken ze misschien na verloop van tijd uit omloop en worden ze steeds moeilijker te vinden.

Vooral dat laatste punt vind ik erg interessant. Misschien niet in dit specifieke geval, maar toch!
Zal nog wel ff duren maar ik denk dat in toekomst wel eens zo lang zijn dat straks in handleidingen 3d tekeninstaan.( moeten we wel meer mensen een printer hebben)

Voorbeeld afstandbediening klepje kapot? Ipv tapen nu opnieuw uitprinten op specificaties van fabrikant zelf.

Niet alles hoeft erin maar dingen die door sluiting kapot gaan is wel handig.
Zeker als je ze los niet kunt kopen.
Mocht er een onderdeel stuk gaan buiten de garantie dan kan ne het zelf laten printen. En kan je dus reserve onderdelen maken, ik maak met mijn opleiding zelf een keer een moederbord.
Er is een fout in je logica en dat is dat alles wat mee wordt geleverd niet gratis is, je betaalt er sowieso voor.

Tevens, een overgroot deel van de templates zijn voor personalisatie of uitbreiding van functionaliteit, iets waar je sowieso altijd extra voor moet betalen.
Voor dat moederbord is het bijvoorbeeld mogelijk om een fanbracket te printen, waar een 40mm-ventilator in geplaatst kan worden om een m2-ssd te koelen.
Wat veel mensen niet weten is dat M2 SSD's vrij heet worden. Kleine RAM heatsinks kunnen thermal throtling al voorkomen maar een dedicated fan zal ook goed helpen.
Tsja als je ziet waar die dingen geplaatst zijn is dat vaak ook wel logisch. Geen airflow, veel warme componenten er om heen en ze hebben zelf geen enkele mogelijkheid om de hitte te verspreiden. Alleen met aftermarket koeloplossingen zoals plak heatsinks. Ook dan heb je alleen de bovenste rij.
Super vet dat Asus hier op deze manier op inspeelt. Zou je dan ook de shieldings op de standaardcomponenten kunnen vervangen voor custom shieldings bijvoorbeeld? Of is het 3D geprinte materiaal daar niet geschikt voor?
Je kan in zoveel materialen afdrukken dat er altijd wel iets geschikt zal zijn. ;)
Kijk bijvoorbeeld eens bij:
https://www.shapeways.com/materials/
of
https://i.materialise.com/3d-printing-materials
Kijk, Dit noem ik nou een goed idee. hiermee kun je zelf je PC customizen en het toch simpel houden.
Ikzelf zal zeker rondkijken of ik iemand ken die zo'n mooi stukje MoBo cover kan maken. :9
Dit klinkt als een hele leuke mogelijkheid, maar op het moment voornamelijk dient als ontwikkeling voor echt "nuttige" dingen. Kan alleen maar aangemoedigd worden natuurlijk!
Mooi dat steeds meer fabrikanten de mogelijkheden van 3D printen gaan benutten. Microsoft bracht eerder ook 3D bestanden van een Surface dock adapter uit:
http://www.3ders.org/arti...er-for-pro-4-tablets.html

Ben erg benieuwd waar dit naartoe gaat, vooralsnog erg goede ontwikkelingen in ieder geval.
Eerder noodzaak dan echt benutten.

Het wordt moeilijker voor fabrikanten om zich te onderscheiden.
Extraatjes meeleveren krijg je een meerprijs, los verkopen wordt complex. Je moet een voorraad aanhouden voor de leveranciers, leveranciers zelf zouden graag ook enkele stuks in voorraad willen houden om snel te leveren terwijl de markt redelijk niche is.
Daarnaast zul je een deel van de voorraad nooit kwijtraken.


Ipv dat de producent zich gaat bezighouden met een hele riks kapjes en opzetstukken komen er vanzelf ontwerpers en 3D-print-bedrijfjes die dit meenemen in hun portfolio.
Fabrikant kan positieve zaken/slimmigheden eventueel meenemen in het volgend ontwerp.
Ik zie hier wel leuke mogelijkheden voor.. Een moederbord cover waar je je SSD in kan klikken, zodat je het compacter kan verwerken. Misschien zelfs een cover die de airflow regelt naar bijvoorbeeld je videokaart of CPU cooler
Klinkt als de geniale oplossing die DELL vroeger boodt in hun behuizingen :)

http://en.community.dell....14/4834.100_5F00_0433.JPG
Vroeger? Dergelijke fan ducts worden nog steeds heel veel gebruikt door bouwers van Servers en workstations. Dell gebruikt ze nog steeds in de precision lijn.
Leuk maar
-waarom wordt dit aangeboden via een forum en zonder screenshots?
-waarom in stl formaat? Lastig om na te bewerken in andere CAD programma's.

Voor de liefhebbers, https://www.onshape.com is ook handig en gratis om zo'n zaken te tekenen of bewerken.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 24 augustus 2016 11:04]

.stl is omdat het dan direct te printen valt. Er zijn vast ook programma's die deze bestanden kunnen aanpassen, al zijn dat misschien niet de Pro-CAD programma's.
Ik maak gebruik van Solid Edge, die kan het bestand inlezen, maar als shell, dus niet bewerkbaar.
AutoCAD gebruik ik ook, maar die kan het bestand niet eens openen.
Dit zijn nu niet bepaald marginale programma's.

Leuk dat ze het aanbieden en zeggen dat je alles nog kan aanpassen, maar biedt dan ook een deftig bestand aan...
vloeken in de kerk!!!

Solid edge is niet hetzelfde als solid works. :P
Sorry, te snel gelezen. Bij het woordje "Solid" was ik al getriggered.
Maar ze gebruiken wel de zelfde kernel. Importeren in SW, opslaan als parasolid en openen in SE. :9

Maar het kan vast ook makkelijker...
Dan heb je wel SW nodig é. We spreken hier over programma's van enkele duizenden €, dat koop je niet zo maar even voor de fun.
Lang leve het studentenleven met gratis licenties.
STL kun je wel importeren in ACad, mar dan ook beperkt bewerken.
In versie 2017 zie ik dat niet als keuze staan:
https://i.imgur.com/umq23GH.png
met 123Design kan dat dan weer wel, zo zijn er nog een paar waar je kleine tot grote aanpassingen kunt maken, al heel wat telefooncovers geprint met iemands naam erin.
Ik zie het probleem niet direct. Je kan STL (al dan niet beperkt) wijzigen in verschillende AutoCAD programma's. Mocht je veel willen aanpassen is het misschien sowieso verstandiger om de STL alleen als referentie te importeren.

Zelf gebruik ik Maya voor het maken van m'n 3D prints (go figure, totaal niet voor bedoeld natuurlijk).
Kan je me tonen hoe dit te doen?
Ik gebruik autocad 2017 (full version) maar zie niet hoe.
gave zet, afgezien van alle commerciele kritische overwegingen, voor degene die helemaal op gaan in casemodding opent dit natuurlijk perspectieven. Als je ziet wat casemodders presteren:
http://www.bit-tech.net/modding/

ik hoop dat dit het begin is voor veel meer
Leuk idee van Asus, ik heb zelf al een aantal ssd brackets geprint :P.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee