'Stijgend aantal gebruikers iPhone 6 en 6 Plus meldt schermproblemen'

Ifixit meldt dat het veel berichten van iPhone-reparateurs krijgt dat gebruikers problemen ondervinden met het scherm van de iPhone 6 en 6 Plus. Zij melden dat het scherm aan de bovenkant een grijze knipperende balk toont of helemaal niet reageert.

Zo zou een Amerikaanse reparateur maandelijks tot honderd iPhones met dit probleem voorbij zien komen, schrijft de site. Veel andere reparateurs bevestigen tegenover iFixit dat het om een 'zeer veelvoorkomend probleem' gaat. Ook op het ondersteuningsforum van Apple zijn veel posts te vinden die de claims ondersteunen. Een Apple-medewerker wijst in een post op ondersteuningspagina's voor schermen die niet reageren en voor het schoonmaken van het toestel. Het probleem zou echter veroorzaakt worden door de controller chips van het scherm, aldus iFixit. Daardoor lost vervanging van het scherm het probleem ook niet op.

De zogenaamde Touch IC-chips zorgen ervoor dat aanrakingen van het scherm worden omgezet in signalen, schrijft iFixit. Twee mogelijke verklaringen voor de problemen zijn dat een van de twee chips een fabricagefout bezit, of dat de problemen ontstaan doordat de iPhone 6 en 6 Plus enigszins buigbaar zijn. Dit verschijnsel dook ook op na de release van de telefoons in 2014. Hierdoor zouden de gesoldeerde verbindingen tussen de controller en het pcb op den duur los kunnen raken, aldus een reparateur.

De 6s en 6s Plus-modellen zouden verder geen last hiervan hebben, omdat de chips daar naar een andere positie zijn verplaatst. Ook zouden de controllers in andere modellen ondersteund worden door extra materiaal, waardoor er minder snel breuken zouden ontstaan. Een tijdelijke oplossing van het probleem is druk uitoefenen op het scherm, waardoor de controller opnieuw verbinding maakt.

Een volledige oplossing zou echter het vervangen van het toestel, het pcb of de controllers zijn. De laatste optie is daarbij het goedkoopst. Ook het toevoegen van een metalen 'schild' boven de controller zou mogelijk een oplossing kunnen zijn. Op die plek zit nu namelijk alleen een sticker. Apple raadt doorgaans reparaties door derde partijen af. Een reparateur laat aan iFixit weten dat hij verwacht dat dit probleem alleen opgelost kan worden door een rechtszaak in de vorm van een groepsvordering, waardoor Apple gedwongen zou zijn om de garantietermijn uit te breiden.

grijze balk iphone 6 Grijze balk, afbeelding via iFixit

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

24-08-2016 • 09:05

329

Reacties (329)

329
314
139
11
4
108
Wijzig sortering
Ik ben een eigenaar van een reparatiezaak.
Dit probleem bestaat al sinds dat de iPhone 6 Plus uit is gekomen.
Apple weet precies wat er aan de hand is, alleen erkennen ze het natuurlijk niet direct...

Het probleem treedt voornamelijk op bij de iPhone 6 Plus (bij de iPhone 6 amper).
Wij zien het bij 1 op de 4 iPhone 6 Plussen die wij tegenkomen.
Dit probleem hebben wij tot nu toe 200 keer gerepareerd.
De enige oplossing is de U2402 chip te vervangen, hierna werkt het toestel weer perfect.

Wij raden aan om het toestel terug te brengen naar Apple binnen de garantie omdat het gewoon een hele dure reparatie is.
Anoniem: 105188 @lvrijn24 augustus 2016 13:42
Ik doe ook aan reparaties. Ik voeg me hier 100% aan toe, Er is tot nu toe niet een Apple product geweest welke last had van zware ontwerp fouten. Hier een blogpost uit april die in detail ingaat op het probleem, ik kan me herinneren dat er melding waren zover terug als januari.

http://mendonipadrehab.co...-over-the-consumer-s-eyes

Nog een ander veel voorkomend probleem is dat de bovenste glaslaag van het scherm op dn duur loslaat.

Het is jammer dat de standard operating procedure van Apple is om alles te ontkennen tot iemand het via een rechtzaak afdwingt en tot dat is gebeurd is het helemaal niet meer relevant.

In mijn mening is dit een ontwerpfout en moet het onder garantie vallen, maar in de praktijk ben ik bang dat Apple zich eronderuit zal wezelen. Het probleem is dat de chip heel dicht bij de simkaart slot zit. Wat er gebeurd is dat er vocht via de port naar binnenkomt en onder de BGA gaat zitten waardoor hij kortsluiting gaat maken. Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn (want Apple gebruikt een speciale coating om tegen vochtschade te beschermen), maar bendgate zorgt ervoor dat de chip loskomt van het moederbord en daardoor kan er vocht onder komen.

Daarom is reflowen alleen niet genoeg, je moet de chip eraf halen en alles schoonmaken. Duidelijk het gevolg van een ontwerpfout maar jah Apple zal zeggen gebruikersfout.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 25 juli 2024 16:58]

Elke multinational zal problemen weigeren als het kan, tot aan de laatste procedure bij $random gerechtshof, en daarna pas compenseren.
Das een goeie, jij hebt zeker geen commerciële functie :)

Als je klanten de raad geeft om ergens anders een probleem gratis op te lossen, gaan ze de volgende keer wel eens bij jou komen vragen wat ze best doen. Als je ze op dat moment kan helpen, dan verdien je er wel aan en heb je dus een trouwe klant gemaakt.

Als ze merken dat je een reparatie uitvoert en aanrekent die niet had gehoeven (want onder garantie), dan zien ze je als een oplichter. Wat je dan eigenlijk toch ook wel bent 8)7
Mashell.
Als ze er later echter komen dat het gratis bij Apple had gekund dan zie je ze nooit meer terug.
Nu komen ze na de garantie periode misschien wel naar je toe omdat je ze de vorige keer van een goed(koop) advies heb voorzien.

Een een 'band' met een klant opbouwen kost tijd. Als je een goede band met je klant hebt dan maakt het ze vaker niet meer uit als je wat duurder bent dan een andere winkel/oplossing. De sleutel in dit verhaal is 'vertrouwen'.

Ik heb geen kaas gegeten van verbouwingen bijvoorbeeld.
Ik ga nu dus altijd naar dezelfde personen toe voor dat soort klussen, omdat zij in het verleden het werk van andere "handige Harries" op hebben kunnen knappen. Zij voorzagen mij van goed advies en hebben goed werk geleverd, maar ook meegedacht. Ik weet wat ik aan ze heb en de volgende keer bel ik ze weer. Ook al zijn ze niet de goedkoopste.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 25 juli 2024 16:58]

Juist, laats had ik software problemen met mijn Samsung telefoon. Bij de winkel het verhaal uitgelegd. Een van de eerste dingen die die man tegen mij zei was: Je kunt je toestel ook opsturen onder garantie". Lang verhaal kort die garantie had ik in mijn ogen niet.

Wat ik dan waardeer van deze telefoonzaak is de openheid en het meedenken van de verkoper. Ik zal een volgende keer zeker weer bij die zaak terugkomen.
Mond-op-mondreclame levert ook op. Als een winkel mij geen reparatie verkoopt maar wel meedenkt zal ik er sneller vrienden en kennissen naartoe sturen :)
Mond tot mond reclame bedoel je (mond op mond is als je gereanimeerd moet worden).

Exact, ik repareer zelf pc's en laptops en ondanks dat adviseer ik mensen vaak om dingen buiten mij om te doen, omdat ze als ze het via mij doen extra kosten moeten maken. (Mensen kloppen bij mij aan voor ssds bijvoorbeeld). Ik zet ze er in bij de mensen, maar kan het ook aanschaffen voor ze. Schaffen ze het zelf aan dan reken ik daar geen extra kosten voor. Hetzelfde geldt voor systeem herstel, maken mensen zelf een backup dat ik direct een clean install kan uitvoeren dan vraag ik daar minder voor dan als er nog een backup van tientallen GB's gemaakt moet worden (wat overigens voor de klant dan ook langer gaat duren). Er is geen een klant die niet terugkomt, puur om het feit dat ik ze de prijs wil bieden die onder de prijzen van computerwinkels valt (zoals mycom en paradigit) maar boven die van een webwinkel als 4launch (waar je geen service hoeft te verwachten). Ik probeer er tussenin te zitten en als mij dat niet lukt dan adviseer ik ze een andere route, and guess what? De keer erop komen ze gewoon weer (ook al duurt dat soms lang als er geen problemen zijn).
Een smartphone reparatie is bij veel gezinnen (vooral met kinderen) een terugkomende vaak dure uitgave. Aangezien de prijzen van reparaties kunnen bij verschillende zaken vaak erg uiteenlopen (denk aan kwaliteit van de onderdelen) Een keuken koop je om de 10/15/20 jaar. Deze schaf ik ook niet neer aan bij de welbekende keukenboeren die je op elke woonboulevard tegen komt, ze zijn immers bijna allemaal van de Mandemakers Groep. Nee dit keer heb ik het bij de interieurbouwer gekocht. Zij kochten de keuken in Duitsland en zetten hem voor mij op de juiste plek. Meegedacht met onze situatie, tips gegeven en een goedkope(Re) en nette keuken. Zelfs de goede keukens van de Ikea kunnen niet aan deze prijs komen.

Maargoed ik moest dus wel eerst door schade en schande wijs worden.
Niet iedereen liegt en bedriegt. Ik ben blij dat er eerlijke ondernemers als Ivrijn zijn, die zijn klanten, ondanks dat het omzet kost, wijst dat dit onder garantie valt.

Lijkt mij dat Ivrijn met een vak vereniging samen en mogelijk nog breeder een collectief opricht waar alle zelfde schade gevallen worden verzameld en waar zo garantie afgedwongen kan worden bij Apple.
Een toestel kost meer dan 600 euro en als daar fabricage fouten inzitten, dienen deze gerepareerd te worden onder garantie, zelfs als de garantie op het toestel al verlopen is.
Dit is wel een hele rare gedachten gang.
Als wij geen toestemming zouden krijgen of eerst duizenden euro's moeten investeren in een rechtzaak om ons geld terug te krijgen dan zou ik onze huidige business moeten opzeggen.

Wij zijn trouwens niet een deel van het kastje en de muur, wij zijn niet de verkopende partij en hebben niets met de aankoop van de klant te maken, in dit geval zijn wij alleen de adviserende partij... Lijkt mij de beste klantenservice die je maar kan krijgen.
het sterkt je zelfs door te adviseren niet bij jou een dure reparatie te ondergaan, maar adviseert de klant de garantie te verhalen bij Apple, ik snap werkelijk niet wat Mashell denkt, maar ik geloof dat ik niet de enige ben...
Inderdaad. De klant correct en goed adviseren is beste manier om een duurzame relatie met je klant te ontwikkelen. Heb zelf ook een reparatiezaak en service is echt het aller belangrijkste. Je moet een vertrouwenspersoon worden voor de klant. Als ze voelen dat je aan hun kant staat (wat zeldzaam is tegenwoordig), gaan ze je gegarandeerd aanbevelen aan vrienden en kennissen. Het kost je in eerste instantie misschien wat omzet, maar de CLTV zou de echte focus moeten zijn.
Tenzij de fabrikant stelt dat die reparatie niet onder de garantie valt wat nu dus het geval is.

Ivrijn geeft gewoon netjes aan dat je recht hebt op garantie.
Dat recht kun je gewoon opeisen eventueel zelfs via een rechter.
Rechtsbijstand kan hier een heel handig hulpmiddel voor zijn.
Met die rare gedachtensprongen van je vermoed ik toch sterk dat je geen ondernemer bent, maar bij een baas werkt.
Anders zit je snel zonder klanten vrees ik.....
Het probleem is dat elke fabrikant hier last van heeft.
Als je bijvoorbeeld zoekt op:

Galaxy s4 simcard problem.

Dit is HET probleem van de Galaxy S4.
Ik gok dat de helft van alle Galaxy S4's hier last van heeft.

Het probleem is dat het toestel na 2 jaar opeens uit het niets geen simkaart meer leest.
Samsung erkent dit niet, maar vervangt wel binnen de garantie het mainboard.

Je kan hoog of laag springen, maar tegen zo'n grote multinational zal je alleen individueel problemen kunnen oplossen. Dit geldt ook in het geval van Apple...
Toch denk ik dat wanneer de branche als collectief, gegevens gaat verzamelen over storingen per type toestel en dit op een professionele manier, technisch goed onderbouwt het snel duidelijk wordt dat bepaalde apparaten gewoon fabrieksfouten bevatten en dat dit dan voer is voor een commissie binnen de EU om te zorgen dat fabrikanten hun garantie verplichtingen nakomen op sanctie van grote boetes en jurische verplichtingen tot vervanging/reparatie, dat het beter moet worden dan dat het nu is.

Nu is het David vs Goliath en omdat het steeds een individu of kleine groep betreft, krijgt het van hogerhand weinig aandacht. Maak je echter dat er 100.000, of 1 of 9 miljoen David's staan tegen die ene Goliath dan is er lang een of andere overijverige politicus die hier mee kan scoren en zo'n reus op de knieën kan krijgen.

Het dwingt de fabrikanten overigens ook in een positie waarin ze betere producten zullen gaan bouwen. Nu is het een weggooi markt. Er komt ieder jaar een nieuwe model en die gaat dus maar 2 a 3 jaar mee. Wat als dit weer teruggaat naar iedere 2 jaar een nieuw model welke 5 jaar meegaan?
Zo'n toestel mag dan best iets duurder zijn, je krijgt wel meer waar voor je geld.
Ik denk dat het altijd een wegwerp markt zal blijven.

De technologie en softwareontwikkeling gaan zo snel dat de fabrikant denkt van ach na 3 jaar is zo een telefoon zo achterhaald dat moet wel vervangen worden.
Waarom zou je de klant niet de waarheid vertellen?
Toestel binnen de garantie en het probleem wordt verholpen binnen de garantie.

Eerlijkheid duurt het langst hè :)
Veel bedrijven kunnen daar nog wat van leren...
Jij hebt een zeer slechte instelling als het aankomt op klantvriendelijkheid.
Zolang er nog garantie op het toestel/apparaat ziet moet m.i. elke verkoper de klant hierop wijzen. De klant meedelen dat bepaalde euvels onder garantie vallen en gratis gerepareerd worden i.p.v. deze zelf te betalen.
Mits de fabrikant het euvel natuurlijk erkend. Helaas, daar schort het m.i. nogal eens aan. Fabrikanten hebben er een handje van (hier weer eens bevestigt door Apple) bepaalde problemen of mankementen te ontkennen en dan vaak de oorzaak bij de gebruiker leggen, enkel om "gratis" reparaties onder de garantie af te wentelen op de consument en zij hiervoor dus dient te betalen.

Hoewel bovenstaande gaat waarschijnlijk voor Apple niet geheel op omdat ik uit de post van @lvrijn opmaak dat Apple het genoemde probleem wel gratis lijkt te repareren gedurende de garantieperiode. Dat is in dit geval dus een meevaller.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 25 juli 2024 16:58]

Stukje eerlijkheid en vertrouwen is dat. Op de lange termijn zonder twijfel meer waard dan de short term opbrengsten van said reparatie.
En dit beste jongens en meisjes is nu de instelling van winkel eigenaren die ervoor zorgde dat iedereen op internet ging kopen om van die nare verkopers/oplichters af te zijn.
Tussen webwinkels is de concurrentie nog veel groter waardoor de echt rotte appels juist nog eerder door de mand vallen.

Daarnaast zijn fysieke winkels ook geen garantie voor goede zaken.
Tussen webwinkels is de concurrentie nog veel groter waardoor de echt rotte appels juist nog eerder door de mand vallen.
Lees eens wat op GoT. Kijk eens naar de pricewatch. Daar worden ratings van webshops in verwerkt. En dat is niet voor niets, door de laagste prijzen te vragen kan een slechte webshop jaren bestaan, telkens trapt er wel weer iemand opnieuw in.
Natuurlijk zijn er ook mindere webwinkels maar bij een lokale winkel neem je toch ook de kritiek van je kennissen mee bij je keuze? Als je dat online níet doet, ligt het dus ook aan jezelf. Een slechte 'echte' winkel kan het ook heel lang volhouden. Vaak zit er geen betere concurent in de wijde omgeving. Kijk maar naar - bijvoorbeeld - de AD tests. Hele generaties weten niet beter dan dat Vis van Pim prima vis verkoopt omdat de enige concurrent, een dorp verderop, even brak is.
Vrij logisch dat dit onder garantie valt, het is immers niet iets waar je zelf veel invloed op heeft. En zeker nier als het scherm nog punt gaaf is.
Dit probleem wordt veel beter en duidelijker uitgelegd in de Ifixit youtube video.
https://www.youtube.com/watch?v=zhJW140kLCY
Samengevat (mocht je het filmpje niet kunnen of willen kijken)
Het probleem zit hem in de verbinding van de touch IC chip op het Logic board. Volgens het filmpje zit deze chip op de 5s/5c beter vast gemaakt dan op de 6/6plus, naast het solderen zit er ook een soort gel in welk zich wurmt tussen board en chip, hierdoor zit ie dan extra goed vast. . Daarnaast worden de chips op de 5s/5c beter beschermd door middel van een shield. De betreffende touch IC chip word op de 6/6plus beschermd door een sticker.

De 6plus is extra kwetsbaar vanwege het feit dat deze zo buigzaam is, draag je de telefoon in je kontzak dan kan deze na verloop van tijd krom lopen en kan dus de chip losraken.

Oplossingen die er zijn is vaak vervangen van ee chip en er een shield overheen zetten van bijvoorbeeld aluminium.
Whow! Ik heb precies dit probleem! Mijn Iphone 6 plus doet het prima maar af en toe doet de touchscreen het niet meer en moet je hem op sluimeren zetten en weer opwekken. En dan doet alles weer prima!
Voor de mensen die weer eens bij het minste lopen te zeuren dat Apple "niks doet", wil ik toch even wijzen op de 13 publieke programma's die Apple op het moment heeft lopen om verschillende problemen op te lossen, vaak nog tot drie en vier jaar na aankoop datum. Als dit inderdaad zo'n probleem is, zal er ook hier iets voor worden opgezet.
Dit is allemaal leuk en aardig, maar de echte grote problemen zijn nooit opgelost.
Dit probleem met de chip is al veel vaker opgetreden bij Apple producten en daar doen ze niets aan.

Denk aan:
- iPhone 4S wifi grey probleem (bijna ELKE iPhone 4S heeft dit probleem), Apple heeft/doet hier niets aan. Dit probleem is te wijten aan dat de Wifi IC die los laat.
- iPhone 4 geen geluid op luidsprekerstand (in 2012 hebben wij 2000 van deze toestellen gerepareerd met dit probleem, dit probleem is te wijten aan dat de Audio IC los laat.
- iPad 2 GSM pakt geen simkaart, terwijl er wel een simkaart in zit. Dit komt omdat er een schakeling op het communicatieboard defect gaat. Dit probleem is nooit echt duidelijk geweest omdat het probleem na 3 jaar optrad en niet veel mensen een iPad 2 GSM versie hebben.

en nu:
- iPhone 6 Plus touch / witte blokjes probleem (ik gok dan 10% van alle iPhone 6 plussen dit probleem zal ervaren), dit probleem is te wijten aan de touch IC (U2402). Wij hebben hier tot nu toe 200 van gerepareerd.

Wat zal de toekomst ons brengen?
Erkenning zou al een hoop helpen...
ze verkopen 300.000.000 toestellen. als er minder dan 15 miljoen gaan klagen is dat 5%, wat normale uitval is. de resterende 285.000.000 klaagt niet, maar toch gaat iedereen over de zeik dat apple niks doet en het knudde is.
En wie gaat dat allemaal betalen, de gebruiker of doet apple ook nog iets.
Ik gok dat het optie 1 gaat worden.
Dit lijkt me toch iets wat onder garantie zou moeten vallen (als het tijdens de garantieperiode optreedt natuurlijk)...

Wel opvallend dat dit begint door te breken bij toestellen die ongeveer 2 jaar zijn, ik heb moeite om niet te denken dat de hardware geselecteerd is om een precieze tijdsduur mee te gaan. Honderd per dag bij één reparateur alleen al, dat lijkt me gigantisch.

Edit: Per maand dus, niet per dag. Sorry!

[Reactie gewijzigd door nokie op 25 juli 2024 16:58]

Zou je denken maar kijk de afgelopen 10 jaar eens naar het draaiboek van bedrijven ook apple in dit soort gevallen.

Eerst ontkennen, er is geen probleem, het is een individueel probleem.
Dan komt naar voren dat er meer gebruikers problemen hebben. We gaan het onderzoeken.
Na onderzoek komt dan met mobiele telefoon naar voren dat het vast de fout van de gebruiker is. Scherm gebogen, elektronica beschadigd = eigen schuld.
Gaan er dan nog meer mensen of echt te veel mensen klagen dan gaat men eens kijken wat men kan gaan doen. Misschien lapmiddel of kortingsboden.
Wordt het nu ehct te gek en komen er rechtszaken dan kan men wel eens gaan denken over vervangen van de onderdelen, dit kost echter een vermogen en dus bewandeld men liever deze weg niet en wil vervanging zo lang mogelijk uitstellen.

Is je telefoon ouder dan 2 jaar heb je in de eu sowieso pech gehad.
Is je telefoon ouder dan 2 jaar heb je in de eu sowieso pech gehad.
Dit is niet waar, zelfs al is je garantie over, je mag er van uit gaan dat je een deugdelijk product krijgt. Is dit niet het geval en gaat er iets stuk terwijl jij er altijd goed mee om gaat, dan heb jij gewoon nog rechten.

Check dit maar even

[Reactie gewijzigd door jesse111 op 25 juli 2024 16:58]

In de praktijk werkt het toch even anders...
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn uiteraard twee geheel verschillende aspecten daarin... het is ook vaak voet bij stuk houden en duidelijk zijn. Als je het echt hoog op laat lopen dan wordt je meestal wel in je gelijk gesteld, zie bijvoorbeeld de uitspraak laatst omtrent een defect toestel omruilen voor een refurbished... de meeste mensen vinden het prima, maar de dame in kwestie was het er niet mee eens en is in het diepe gedoken en heeft na een vrij lang proces haar gelijk gekregen. Dat zal in dergelijke zaken niet veel anders zijn, je moet het alleen maar willen want uiteindelijk kost het je in brede zin meer dan dat het je oplevert.
Er zouden boetes moeten staan op het niet naleven van dit soort simpele rechten van een consument. Gewoon 500 euro per geval waarvan een deel betaald moet worden aan de consument, zodat die gecompenseerd wordt voor de ellende van het aanvechten van zijn/haar rechten. Nu loont het voor winkeliers en fabrikanten om te rekken en te sarren zodat de algemene indruk wordt dat je er weliswaar recht op hebt, maar het toch niet krijgt. Mooie cashcow voor winkeliers, want die kunnen uitgebreide garantie verkopen waar je geen gezeik mee krijgt.

En we trappen er allemaal in. Ik ook moet ik helaas toegeven: ik geef graag een paar tientjes meer uit voor geen gezeik, ondanks dat ik donders goed weet wat mijn rechten zijn. Dat maandenlange getouwtrek wil ik gewoon niet, zeker niet met een apparaat dati k dagelijks gebruik (tv, laptop, telefoon...).
Op zich volgens de regels... na een bepaalde periode van gebruik ligt de bewijslast bij de klant en die zal zich hard moeten maken om gelijk te krijgen. Ook moet je hard kunnen maken wat de verwachte levensduur van het product is bij normaal gebruik.

https://www.consuwijzer.n...niet-goed-ondeugdelijk-is

In het geval van het refurbished toestel was het ook een kwestie van het maken van jurisprudentie omdat daarover nog niemand een zaak had gemaakt omdat vele mensen het simpelweg een prima oplossing vinden omdat het de snelste weg is en refurbished doorgaans vrijwel weer als nieuw is en je er dus eigenlijk op vooruit gaat. Maar de dame in kwestie maakte er een principe kwestie van en wilde reparatie van het bewuste toestel, nieuw toestel of haar geld terug omdat ze het niet eens was dat ze geen keuze had en dus standaard refurbished kreeg. Dat is dus nu een keuze geworden en of dat echt in je voordeel is als klant kan je lang over discussiëren.
Ze had wel een keuze. Dat was het stomme. Alleen weten we allemaal wat reparatiecentra aan reparatietijden hanteren voor controle en testing. Een nieuw toestel was voor mevrouw de enige optie. Reparatie had haar hoe dan ook te lang geduurt.
Nee dat klopt niet, het bewuste toestel was niet meer te repareren en ze kreeg daarom een refurbished wat Apple eigenlijk al jaren doet zonder problemen, maar dat wilde ze niet... ze wilde nieuw maar dat was in eerste instantie niet een optie, pas nadat de rechter ernaar had gekeken kon ze nieuw krijgen of haar geld terug.

nieuws: Nederlandse rechter veroordeelt Apple tot vergoeden compleet nieuwe i...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 25 juli 2024 16:58]

De grens tussen nieuw, tweedehands en refurbished is erg aan het vervagen
Apple koopt oude toestellen op. Onderdelen daarvan zijn bv in de 5C verwerkt.
De 5C wordt wel als nieuw verkocht. De gebruikte onderdelen zijn echter niet allemaal nieuw.
Hoe noem je een telefoon met nieuwe en oude componenten. Dat komt toch wel een beetje in de buurt van refurbished.
het bewuste toestel was niet meer te repareren
Echt wel. Logicboard replacement was in dat geval ook goed geweest. Had mevrouw haar eigen toestel terug gehad en was er niets aan de hand geweest, maar mevrouw wilde per se net een stapje verder. Zo vervelend. Het kost haar nu alleen maar meer tijd en de volgende iPhone wordt in Nederland echt wel een stukje duurder.
Duurder? Want? Apple neemt geen genoegen met iets minder winst ?!
(ze maken zeer veel winst nlm....)
Omdat refurbs niet meer geleverd "mogen" worden bij defecten. Een nieuw toestel uitleveren is te allen tijden duurder dan een gerefurbished exemplaar. Het zal mij dan ook een worst wezen of het nieuw is of refurb aangezien je als consument het vershil echt niet gaat merken. Slijtage gevoelige onderdelen zijn namelijk gewoon vervangen. Het logicboard zomaar weggooien is echter zonde en een hele dure grap.
Snap ik maar jij snapt mij niet. Apple kan best wat meer kosten verteren, ze maken miljarden winst en een zeer gezonde 30% of meer netto winst. Dat bedoel ik als ik zeg dat Apple best met wat minder winst genoegen mag nemen.
Ja dat snap ik wel, maar denk je nou echt dat ze dat ook daadwerkelijk gaan doen?

We kopen het toch wel weer met z'n allen.
Nee het was dus NIET te repareren.

Dat was juist de reden waarom ze de rechtzaak had gewonnen.
En dat slaat dus helemaal nergens op. Het enige toestel wat ik niet heb kunnen repareren was een iPhone 4 waar 6 vrachtwagens overheen waren gereden. Het apparaat was dus wel degelijk binnen garantie te repareren maar daar zitten 2 logische consequenties aan verbonden:

1. Het duurt minimaal 2 weken voor je het toestel weer terug hebt.
2. De reparatie is duurder dan een nieuw toestel (Want minsten logicboard vervangen).

Wat is de defenitie van repareren? Als het binnen de garantie valt dan is de behuizing intact (geen krommingen), het scherm heel en binnen 8 maanden lijkt het mij vrij apart dat ook de accu defect is.

Oftewel alles behalve de buitenkant zou dan vervangen moeten worden. Dan heb je vrijwel een refurbished toestel zonder nieuwe accu, behuizing en glaswerk. Hoe is dat beter dan een refurbished toestel die je ten eerste minimaal 2 weken eerder terug hebt én daarnaast een gloednieuwe buitenkant en accu meekrijgt?

Mevrouw liep dus te zeiken om niets. Ze maakt er een principe kwestie van die niet relevant is. Erg jammer als je het mij vraagt.
Ik vind ook dat ze te moeilijk doet over een garantie kwestie maar dat is niet het punt.

Ik vertel alleen wat ik heb gelezen, het was volgens het verhaal niet te repareren.

De rechter heeft juist op basis daarvan haar gelijk gegeven.

Mocht het wel te repareren zijn dan had ze die zaak verloren.
Het punt wat ik probeer te maken is niet per se of ze zeikt of niet, maar dat een toestel prima te repareren is. Of het economisch rendabel is, is een ander verhaal.
Ja maar hoe weet je dat?

Misschien is de toestel dermate defect dat het helemaal niet meer te repareren is.

Het kan toch zijn dat de LCD, accu en moederbord defect zijn en dat Apple dat niet kan repareren maar een refurbished telefoon aanbied.
Dan vervang je lcd, accu en logicboard. Toestel is dan nog steeds "hetzelfde". Het idee van reparatie is dat je de defecte onderdelen vervangt voor nieuwe. Het is alleen niet economisch rendabel om dat door een reparateur te laten doen. Zeker niet als lcd en Logicboard beiden vervangen moeten worden. Aan onderdelen alleen zou dat voor mij zo'n €700 kosten excl arbeid. Stuur je de defect terug en laat je die geautomatiseerd uit elkaar trekken dan gooi je de werkende onderdelen weer netjes in je assemblage lijn voor refurbs en vul je de ontbrekende onderdelen aan met nieuwe.

Alleen beiden duurt lang dus daarom geven ze je een vervangend toestel waarmee dat al gedaan is.

Een toestel is altijd te repareren. Er zijn altijd onderdelen die het nog wel doen. Hadden ze dus alleen de defecte onderdelen vervangen (en dat kan echt het komplete toestel zijn berhalve de trilmotor bij wijze van), dan was er niets aan de hand geweest, maar had dit gewoon veel te veel gekost en dus economisch niet rendabel.
Winkeliers?

Winkeliers verdienen letterlijk geen drol op electronica.

Waarom denk je dat er zoveel failliet gaan?
Anoniem: 698090 @MicGlou24 augustus 2016 10:33
Iedere iphone 6 is niet ouder dan 2 jaar, dus kan je gewoon een nieuwe krijgen lijkt me. Dus wat is het probleem?
In dat specifieke geval uiteraard, maar het gaat in principe over producten in de brede zijn... buiten dat er in Nederland nooit wordt gesproken over 2 jaar, dat is vaak voorkomende misvatting.
Anoniem: 673310 @MicGlou24 augustus 2016 12:55
Maar hoeveel gaan naar de rechter?
Ik ken er tallozen die dat geld simpelweg niet hebben.
"Sorry meneer/mevrouw, dit valt niet onder de garantie/garantie is verlopen. helaas."
En dan kan je gaan stampvoeten tot je rood ziet, Nee blijft dan nee. En daar houdt het bij veel mensen dan ook mee op.

Dan kan je misschien nog anderen zoeken die hetzelfde probleem hebben en gezamenlijk Apple aanklagen of natuurlijk gewoon de publiciteit opzoeken over hun zeer gebrekkige service en praktijken in dit geval.

Wat een beetje negatieve publiciteit al niet kan doen. Zijn ze als de dood voor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 673310 op 25 juli 2024 16:58]

Anoniem: 84766 @62911024 augustus 2016 10:21
In de praktijk is PR voor Apple belangrijker dan wel of niet een rechtszaak winnen. Reken maar dat Apple met een officiele verklaring komt voor dit probleem, nu het overal bekend is. Ze zijn het nu eerst aan het onderzoeken en zodra ze weten wat exact het probleem is, dan lossen ze het op.

Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben:
- Ontwerpfout (Ze moeten het op een goede manier oplossen, anders zijn ze binnenkort weer kapot)
- Rotte batch aan chips (Apple gaat het verhalen op supplier)
- Rotte batch aan displays
- Gebruikersfout, vocht
- Etc
Dit probleem is minimaal al een jaar bekend, en reken er maar op dat dit ook bij Apple allang bekend is. Ze weten echt wel waardoor het wordt veroorzaakt, daarvoor lopen er genoeg kundige mensen rond bij Apple en hun toeleveranciers. Echter, Apple komt alleen in actie als hun naam beschadigd dreigt te raken. Kortom, als het teveel aandacht in de media dreigt te krijgen. Als deze aandacht in de media aanhoudt, dan kun je dus op korte termijn wel een officiele reactie verwachten die puur gemotiveerd is vanuit PR oogpunt.
Ik ben anders wel blij dat we voor een iPhone 5, die niet meer in garantie was, gewoon de batterij hebben mogen laten vervangen door een terugroepactie waar er (bijna) geen media aandacht voor was.
Net zoals de laders die onlangs gratis mochten vervangen worden.
Qua service kan je bij Apple niet klagen.
Mijn ervaringen met Apple zijn toch anders... Kapot scherm van Macbook pro, heeft bijna een jaar geduurd voordat er een actie werd opgezet om het te laten vervangen. Net uit garantie en het zou me tegen de E 1000 kosten die ik zelf had moeten betalen.. Had al besloten het niet te doen en toen kwam men met die actie na een hoop gezeik van heel veel gebruikers. Heb het dus laten doen, maar die macbook heeft wel eerst een jaar kapot in de kast gelegen...
Daar had je ook mee naar je verkopende partij moeten gaan en niet direct naar Apple. 1 jaar is veel te weinig voor een laptop.
Apple was de verkopende partij ;)
Net als bij criminelen, die vinden het feit dat ze gepakt zijn doorgaans erger dan wat ze hun slachtoffers hebben aangedaan.
Weet ik zo net nog niet. Als ze actief iemand bannen voor het aandragen van het probleem en oplossing op hun forums, ben je al met 'kop in het zand' methodes bezig. Zie video van Rutger.
En natuurlijk is het lang genoeg bezig. Apple is veels te laat.
Het is vanaf nu damage control.
Inderdaad. Als ik kijk naar hoe het ging bij Staingate m.b.t. de macbooks ging dat nou niet echt soepel voor Apple in actie kwam. Daar ging veel publieke pressie aan vooraf. Hopen dat het nu allemaal wat soepeler gaat door die ervaring.
En toch vind ik dat nog een raar iets. Ik probeer het met pijn en moeite voor elkaar te krijgen, maar krijg de coating er niet af.
Een vriend van me heeft wel van die vlekken op zijn scherm. Zal hem eens vragen of hij er ooit mee terug gegaan is.
Doen. Je krijgt per direct een nieuwe namelijk.
Na heel veel pressie en de pers zoeken.
In Nederland zijn er toch een behoorlijk aantal mensen die het gewoon gerepareerd kregen voordat staingate een ding was.
Zal best maar Staingate kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Er waren genoeg gebruikers die een flinke actie op moesten zetten voor hun probleem erkend werd.
Niet als meerdere mensen hier een rechtzaak van maken.
Anoniem: 668692 @62911024 augustus 2016 12:49
In de praktijk kom krijg je dan alsnog je gelijk als je ze een concept dagvaarding stuurt met 14 dagen om alsnog te voldoen.

Soms is het leven zo makkelijk.
Althans bij kleine(re) winkels gaat dat zo makkelijk...

Apple, tja dan zou je toch even langs de kantonrechter moeten...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 668692 op 25 juli 2024 16:58]

Zoals iinnc. zegt, gelijk hebben en gelijk krijgen is niet hetzelfde.

Voor een telefoon van een paar honderd euro ga je geen rechtszaak van een paar ton opstarten (ja, dat kost het als je van een grote leverancier gelijk moet krijgen, je hebt erg goede, dus dure, advocaten nodig).

Na de garantieperiode heb je weliswaar nog rechten, maar krijgen doe je ze niet.
Onzin. Goede, dure advocaten heb je in Amerika misschien nodig, maar niet in Nederland, hier werkt een rechtszaak nét even anders.
In de basis komt het in beide landen gewoon neer op wie de meeste overtuigingskracht heeeft.
*wie het meeste geld heeft.
Onzin.
Zodra ergens jurisprudentie over is en je advocaat kan aantonen dat dat ook op jouw zaak van kracht is, is het allemaal heel simpel.

Als dit collectief wordt opgepakt en er een massa zaak van gemaakt wordt, wordt het nog simpeler.

Wat belangrijk is, is dat de technische experts hun bevindingen onderling delen. Dus als de belangrijke en officiële reparatie centra samen gaan bijhouden welke storingen voorkomen, is het heel eenvoudig aan te tonen dat een probleem een structureel probleem is en dus feitelijk een ontwerp of component fout is.
In dat geval kan een fabrikant niet aantonen dat het een gebruikersfout is en moeten ze wel met een oplossing komen al dan niet gedwongen door een rechter of eerdere juridische uitspraken.
Je kunt er veel over zeggen, maar advocaten zijn gewoon duur. Als je een hele goedkope hebt ben je alsnog €150,- per uur kwijt, zeer nauwlettend per minimaal 6 minuten afgerekend. Mailtje van advocaat ontvangen? Kost je minstens €15,-. Even telefonisch een afspraak inplannen? Idem.

Dat is het al heel snel niet meer waard bij een telefoon van €500,- tot €1000,-. Natuurlijk hoop je dat je in het gelijk gesteld wordt waarbij de kosten van je advocaat op de tegenpartij verhaald kunnen worden, maar dat weet je ook niet van tevoren natuurlijk.

Een rechtsbijstand-verzekering kan je daar nog bij helpen, maar de voorwaarden daarvan zijn ook niet altijd even gunstig. Al maakt het tegenover een winkel / fabrikant vaak net even wat meer indruk als ze aangeschreven / opgejut worden door een verzekeraar dan als de consument dat zelf doet.
Je kunt er veel over zeggen, maar advocaten zijn gewoon duur. Als je een hele goedkope hebt ben je alsnog €150,- per uur kwijt, zeer nauwlettend per minimaal 6 minuten afgerekend. Mailtje van advocaat ontvangen? Kost je minstens €15,-. Even telefonisch een afspraak inplannen? Idem.

Dat is het al heel snel niet meer waard bij een telefoon van €500,- tot €1000,-.
Dat soort kosten dekken we af met een rechtsbijstand verzekering, toch?
Quote je nou bewust selectief om de paragraaf heen waar ik de rechtsbijstandverzekering noem?

Alsnog zijn die niet verplicht, gelukkig. De mentaliteit van alles maar verzekeren past bij absoluut niet bij mij, ik betaal graag voor de kosten die ik zelf veroorzaak, en niet gemiddeld over het hele klantenbestand plus riante winstmarge voor de verzekeraar. Daarmee ga je ook zorvuldiger om met kosten maken.

Betekent natuurlijk ook terughoudendheid met een rechtszaak, wat aan de ene kant goed is want werkverschaffing voor advocaten en rechters hebben we niet nodig, maar aan de andere kant zou je toch zeggen dat recht voor iedereen is en dat kostenoverwegingen geen drempel zouden moeten zijn.

De zaak waar ik een advocaat voor nodig gehad heb was overigens ook sowieso niet gedekt door een rechtsbijstandverzekering, waar ik op doelde met de paragraaf die jij selectief weggelaten hebt: een rechtsbijstandsverzekering is geen vrijkaartje om maar lukraak rechtszaken aan te spannen; er is maar een zeer beperkte selectie van zaken waarin je aanspraak kan maken op vergoeding van de kosten.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 25 juli 2024 16:58]

Quote je nou bewust selectief om de paragraaf heen waar ik de rechtsbijstandverzekering noem?
Sorry, daar las ik overheen.
Excuses.
Onzin. Goede, dure advocaten heb je in Amerika misschien nodig, maar niet in Nederland, hier werkt een rechtszaak nét even anders.
Eigen ervaring is onzin??

Defecte radiateur (Mercedes), garage keer op keer koelvloeistof bijvullen, terwijl wij zeggen dat er dus iets defect moet zijn.
Net na de garantieperiode de constatering dat de radiateur defect is, helaas uiteraard geen garantie.
Ondanks dat je werkplaatsbezoeken e.d. kan aantonen, krijg je geen gelijk omdat het defect na de garantie is vastgesteld.

Idem dito met een koppakking, constant olieverbruik (VW), constant claimen, garage beweert dat het normaal is. Na de garantie constatering dat de koppakking defect is. Geen garantie meneer.

Let wel, beide keren bedrijfswagens!!

Ook uit eigen ervaring dat men zo in Nederland met de klant omgaat, in Duitsland is het anders (lees: beter).
Sterker nog, als apple de fout heeft onderkend kan je met je apparaat een afspraak maken bij GeniusBar en wordt het keurig opgelost.

Ik heb dit gehad met het coatingsprobleem van de Macbook Pro's. de zo geheten: Staingate

ik heb 4 jr na dato een volledige nieuw scherm gekregen onder garantie. dus, als dit een erkend verhaal is krijg je gewoon hulp van apple.
Je hebt gelijk maar na 2 jaar moet jij daarvoor een gang naar de rechter maken als de andere partij niet wil meewerken.

Stel je nu eens de vraag wat de kosten daarvan zijn en hoeveel mensen die kosten willen gaan maken. Een paar zul je er vast vinden maar de massa denk meer dan 99% zal niet doen en dus is het in de praktijk 2 jaar en daarna zie je recht maar te krijgen.
Ik heb hier sowieso ervaring mee :) Apple is een premium product en die krijgen in het aantal jaren van een deugdelijk product meer dan 8 jaar in Nederland. Als je na 2 jaar al in een Apple store verteld dat je een deugdelijk product moet hebben dan vragen ze al niet eens verder en voeren ze de reparatie uit. De media markt daarin tegen doet heel erg moeilijk maar die moet je eigenlijk negeren.

Waarom winkels zoals de mediamarkt moeilijk doen? Omdat er 1 is die reageert zoals ik en 100 die gewoon terug naar huis gaan als ze te horen krijgen dat ze een rekening krijgen of dat het niet binnen de garantie valt.
In NL ja, en dat is ook bij mijn weten de enige uitzondering.
Is je telefoon ouder dan 2 jaar heb je in de eu sowieso pech gehad.
En in de rest van de wereld: met de minimale wettelijke garantie van 2 jaar is de EU wereldleider. In de VS is er geen verplichtte garantie. Apple biedt daar 1 jaar, daarna heb je nergens recht op. Enkel met een class action suit waarin je zwart-op-wit kan bewijzen dat het toestel vanaf dag 1 niet deugde door een febrikagefout, en de latere problemen daar een rechtstreeks gevolg van zijn , enkel dan kan je nog iets uit de brand slepen nadat de garantieperiode is afgelopen.

Geef me dan toch maar de EU met zijn 2 jaar garantie ;) Wel is het zo dat de bewijslast na 6 maanden omgekeerd wordt: wil de fabrikant weigeren voor de kosten op te draaien, dan meoten zij in de eerste zes maanden na aankoop bewijzen dat de problemen door ondeugdelijk gebruik van de klant zijn ontstaan. Het is dus niet voldoende om te zeggen 'oh, er zit een deukje aan de zijkant, je hebt hem dus vast en zeker laten vallen dus het is je eigen schuld'. Na die zes maanden valt die bewijslast weg. Het is niet zo dat de consument zonder problemen kan worden afgewezen, maar als de fabrikant waterschade vaststelt, dan moet de klant zelf met argumenten of bewijzen komen om aan te tonen dat die waterschade niet de oorzaak van het probleem is.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 juli 2024 16:58]

In nederland is de termijn helemaal niet 2 jaar, maar de gehele levensduur van het project. Met omgekeerde bewijslijst na 6 maanden.
Nee, niet de gehele levensduur. Wel een periode die afhangt van het type apparaat. Vb 4 jaar voor een printer, 6 jaar voor een wasmachine etc.
Anoniem: 501293 @kiang24 augustus 2016 13:32
Klopt en wat vooral helpt is gewoon zuinig op je spullen zijn. Als de buitenkant namelijk nog gaaf is dan moet het aan de binnenkant liggen. Zo redeneren ze. Als er een deuk in je body zit dan wijten ze het hardware gedeelte daaraan want dat kan losschieten door het vallen etc.

Ze nemen foto's met inname en die moet je zelf ook maken. Klaar is kees en alles wordt vergoed. Ook al ben je 5 jaar verder.
Je bedoelt honderd in een maand ;)

"Zo zou een Amerikaanse reparateur maandelijks tot honderd iPhones met dit probleem voorbij zien komen, schrijft de site."
ah, verkeerd gelezen, inderdaad. Eventjes wat koffie gaan halen... Mag ik het nog altijd veel vinden (zijn er dan wel maar 3-5 per dag) O-)
Fabricage fouten horen normaal gezien sowieso niet onder garantie maar zijn een "verborgen gebrek" en moeten - binnen of buiten de garantie periode - vervangen worden. Als het hier weldegelijk gaat om een ontwerpfout van Apple, moeten ze dat vervangen, garantie of niet.
Anoniem: 319464 @nokie24 augustus 2016 09:27
Dat wordt ingepgrammeerd. Heb bij philips repare gewerkt, in 2001 kregen we allemaal tegelijk een type breedbeeld tv uit 1991 ter reparatie aangeboden. Een nieuwe Eprom erin en de tv's deden het weer. Uiteraard mocht dit niet letterlijk zo op de reparatiebon geplaatst worden. Maar ook dat was ingepgrammeerd.

Zal bij deze toestellen ook zo zijn,
Dat is met deze toestellen niet zo. Ik heb tenminste nog een werkende iPhone uit 2008.


Met eproms zal het gewoon veroudering zijn. Die gaan namelijk niet eeuwig mee. Het zijn programmeerbare chips en die kunnen na lange tijd tijd hun programmering verliezen. Bijvoorbeeld: je SSD kan ook data verliezen als je het een paar jaar niet aan de stroom hangt. De firmware checkt de 'gezondheid' van de cellen en schrijft ze opnieuw voordat data verloren gaat. Bij eproms word dat niet gedaan, en gaat data verloren.

En hoe checkt de tv dat ie 10 jaar oud is? Teletekst? Dan zou die moet nieuwe eproms ook niet doen, want dan zou daar kijhard dezelfde einddatum instaan.

Sommige dingen houden er gewoon mee op na verloop van tijd. Net zoals moederborden die na 10 jaar raar gaan doen: de batterij op het moederbord vervangen en hij doet weer.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 25 juli 2024 16:58]

wat een kolder verhaal, geen enkel bedrijf gaat hardware bouwen die specifiek na een bepaalde datum ermee ophoud.
Zodra dat naar buiten komt kunnen ze direct alle deuren sluiten.
Zeker een bedrijf als apple en ook philips gaan zich daar echt niet aan branden
Misschien niet specifiek na een datum, maar printer fabrikanten maken apparaten die er dankzij een tellerchip na een vastgesteld aantal prints mee stoppen.

https://therestartproject...nst-planned-obsolescence/
wel, hardware is idd erg moeilijk, maar voor zover ik weet/ervaar is (m.i.) bv. Apple erg sterk in planned obsolescence zeker via hun updatebeleid. Toestellen worden systematisch trager terwijl ze bij Android/Windows net sneller en efficiënter worden. een iPhone 4S: wat een verbluffende snelheid bij introductie, vandaag niet meer vooruit te branden zelfs bij basic apps.

Opeens kon m'n iPod touch geen iOS upgrade meer aan... En dan werkt de iTunes remote app niet meer op je 'verouderde' iOS...terwijl er 0,0 veranderd is aan de app... Het zijn subtiele zaken, maar uiteindelijk zit je met bv. Een iPod touch die 3 jaar geleden perfect en snel werkte en gewoon alle functies goed kon en dan zit je met een apparaat dat van Apple alleen nog maar tegenwerking krijgt. (Zelf meegemaakt met desbetreffende iPod touch) ja je krijgt lang updates van Apple, maar eigenlijk is het een vergiftigd geschenk en beter om ze niet te installeren... Maar dan komen de 'you're not using the right iOS version...' blokkeringen van o.a. Apple apps... dus je kan niet anders dan upgraden om basic functionaliteit te behouden. Terwijl wordt het os groter zodat je 8gb gewoon compleet nutteloos wordt en het toestel voelt gewoon drastisch trager aan. Koop maar een nieuwe dus.

Het was voor mij een persoonlijke frustratie om hierdoor geen Apple producten meer in huis te halen.

Wat hardware betreft;
Koelpasta op de cpu en gpu bv. Is zoiets dat na +/-2 jaar intensief gebruik versteent. Wij tweakers vernieuwen die op een avondje wel, maar voor de meeste mensen wordt een laptop soms onbruikbaar wegens snelle oververhitting met crashes/instabiliteit tot gevolg. Daar kunnen fabrikanten op zich niets aan doen maar het doet je wel afvragen waarom ze na al die jaren geen alternatieven verzinnen... Zeker in laptops zou je toch een mooier systeem moeten kunnen verzinnen dat niet zo snel verslijt. Maar het komt fabrikanten goed uit dus daar gaan we niet te veel r&d aan besteden ;)

Het is een beetje gissen en erg moeilijk hard te maken, maar planned obsolescence is een feit... Helaas! :(
waar ik echt op doelde is Danielik zijn reactie dat fabrikanten de hardware zo bouwen dat het stuk gaat na een specifieke tijd.
Dat verhaal is gewoon kolder, koelpasta is niet echt een vergelijking gezien dit niet om een specifieke fabrikant gaat maar iedereen daar last van heeft.
Danielik refereert er meer naar dat bijvoorbeeld je moederbord na 30 maanden eruit klapt omdat de fabrikant dat specifiek zo heeft ingesteld, maar niet op de reparatie bon mag zeten eterwijl ze er van weten.
Is inderdaad BS. Zelfs al zouden fabrikanten zich hieraan schuldig maken, er moet er maar eentje duurzamere producten maken (en dit ook kunnen bewijzen/aantonen) en de rest moet volgen omdat ze anders marktaandeel gaan verliezen.
Het engineren om dit precies na twee jaar te laten gebeuren is minstens zo duur als een collectieve reparatie. Bij het ontwerp wordt er zeker rekening gehouden met levensduur. Het heeft geen zin om een iPhone 10 jaar mee te laten gaan als ze na 4 jaar al door de gebruiker worden afgedankt, dus ja er wordt zeker gestuurd op een beperkte levensduur, maar niet zo precies als jij het stelt. Dit is gewoon een ontwerpfout of productiefout.
Als een fabrikant iets maakt om 2 jaar mee te gaan, ben je nog wel een keer overgestapt naar een ander merk. Nog maar niet te spreken van de negatieve publiciteit.

Nee, ik denk niet dat ze dat met voorbedachte rade doen. Maar probeer maar eens eens zoveel toestellen maken die allemaal perfect zijn. Er gaat altijd wel iets mis met een batch onderdelen van een toeleverancier. En daar controleren ze op, maar dan slipt er altijd nog wel wat doorheen. En het kan zijn dat op 1 van de vele fabriekshallen waar ze in elkaar gezet worden een omstandigheid verkeerd is. etc etc. Tja... Daarom heb je ook garantie.
T zijn geen wasmachines, die wel gemaakt worden om maar een beperkte tijd mee te gaan.
Dus mobiele telefoons worden niet met conceptuele veroudering in het achterhoofd gemaakt?
Uhm nee? Highend telefoons worden gewoon gemaakt met de op dat moment snelste hardware en geen 1 fabrikant zit te wachten op imagoschade door bewust slechte kwaliteit hardware. De ontwikkelingen in hardwareland gingen gewoon erg snel waar chips elk jaar wel dubbel zo snel werden. Net zoals bij computers 10-20jaar geleden. Toen had je voor elk nieuw OS eigenlijk ook een nieuwe pc nodig.
Uhm nee? Highend telefoons worden gewoon gemaakt met de op dat moment snelste hardware en geen 1 fabrikant zit te wachten op imagoschade door bewust slechte kwaliteit hardware. De ontwikkelingen in hardwareland gingen gewoon erg snel waar chips elk jaar wel dubbel zo snel werden. Net zoals bij computers 10-20jaar geleden. Toen had je voor elk nieuw OS eigenlijk ook een nieuwe pc nodig.
Euhmm als dat zo zou zijn, zouden de updates wel doorlopen, gebaseerd op de betreffende hardware.
Dat je bij Apple redelijk lang update's hebt, ligt aan de kleine stappen die ze maken met hun hardware.
Niets verkeerd mee, IOS is relatief snel met 'oudere' hardware, maar de bedrijven zien toch liever dat je minimaal elke 1,5 / 2 jaar je toestel vervangt/
Anders zouden de componenten wel makklijker 'repareerbaar' zijn ook
Dat dacht ik dus ook. Het feit dat ondersteuning na twee jaar stopt, geeft voor mij genoeg aan. Daarnaast denk ik zelf dat ze het liever gewoon helemaal niet doen, maar dat ze wel moeten ivm de aankoopgarantie. Voor zover ik weet is conceptuele veroudering overal aanwezig, jammer genoeg.
Dat je bij Apple redelijk lang update's hebt, ligt aan de kleine stappen die ze maken met hun hardware.
Hoe kom je daar nou weer bij? Apple's SOCs horen al jaar en dag bij de top van de markt, met de A9 en A9X momenteel wereldleider op single core performance.

In verhouding met een iPhone 4S is het verschil een factor 12. geheel in lijn met toestellen uit bijvoorbeeld de Galaxy S lijn.

Edit: zie post watercoolertje hieronder.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 25 juli 2024 16:58]

[...]


Hoe kom je daar nou weer bij? Apple's SOCs horen al jaar en dag bij de top van de markt, met de A9 momenteel wereldleider op single core performance en de A9X de krachtigste op single en multicore performance.

In verhouding met een iPhone 4S is het verschil een factor 12. geheel in lijn met toestellen uit bijvoorbeeld de Galaxy S lijn.
Ik zeg niet dat het niet zo is. Maar er is geen enkel bewijs dat dat het geval is dat de Apple SOCs de snelste Smartphone SOCs zijn. Puur omdat ze beide op een ander OS lopen. Waar Apple zeer beperkt multi tasking in zet voorheen helemaal niet. En Android veel agressiver Multi tasking inzet. Als de SOCs al win vergelijken moet je beginnen met het zelfde OS op de SOCs, wat nog nooit gedaan is.
Daarom hebben iOS vs Android benchmarks IMO geen enkele waarde.

Ik ben het met @FreshMaker eens.
Apple gebruikt alleen hun eigen SOCs en veranderd de hardware buiten de SOCs ook minimaal terwijl Android fabrikanten SOCs van tig fabrikanten gebruiken, waardoor het OS veel meer aangepast moet worden, wat Apple helemaal niet hoeft te doen.
En Android veel agressiver Multi tasking inzet.
Dat valt heel erg mee. Officiële multi window support is pas net met android 7 toegevoegd terwijl Apple dit al deed met iOS 9 een jaar geleden. Dat bedrijven als Samsung daar zelf iets aan veranderen ligt niet per se aan android zelf, maar aan de software bakker van het OS op dat toestel: Samsung dus.
Daarom hebben iOS vs Android benchmarks IMO geen enkele waarde.
Dat hebben ze juist wel. Anders zou een linux benchmark op een Intel CPU toch ook andere resultaten geven als een Windows bench op AMD en vice versa? Het idee van benchmarking is juist dat de uitgevoerde taken overal exact hetzelfde zijn. Hoe ze dat doen is daarin niet relevant, maar je gaat niet ineens een veel hogere score krijgen door een iets andere software implementatie.

Ook Apple moet bij iedere release van een OS toestel/SOC specifieke code schrijven. Dat Samsung er voor kiest 150 modellen in het jaar te lanceren en die specifieke code slecht te optimaliseren doet niet af aan het feit dat de resultaten dan nog steeds bestaan uit het totaalpakket. Je gaat IRL niet ineens hogere performance krijgen ofzo.
[...]


Dat valt heel erg mee. Officiële multi window support is pas net met android 7 toegevoegd terwijl Apple dit al deed met iOS 9 een jaar geleden. Dat bedrijven als Samsung daar zelf iets aan veranderen ligt niet per se aan android zelf, maar aan de software bakker van het OS op dat toestel: Samsung dus.
Multi window en multi tasking is iets heel anders.

[q]
[...]


Dat hebben ze juist wel. Anders zou een linux benchmark op een Intel CPU toch ook andere resultaten geven als een Windows bench op AMD en vice versa?
[q]

Dat doen ze ook in veel gevallen. Dat is appels met peren vergelijken.
Het idee van benchmarking is juist dat de uitgevoerde taken overal exact hetzelfde zijn. Hoe ze dat doen is daarin niet relevant, maar je gaat niet ineens een veel hogere score krijgen door een iets andere software implementatie.
Het idee van benchmarken is dat je een variabele veranderd (in dit geval de SOC) en de rest gelijk houd (OS en benchmark software) om te kijken of welke SOC de snelste is.

Je gaat het vermogen van de motor ook niet meten als deze in een auto liggen. En deze dan aan het topsnelheid en de optreksnelheid relateren.
Dan zou een vrachtwagen minder vermogen hebben dan de meeste auto's terwijl dat via directe meeting niet waar is.
Ook Apple moet bij iedere release van een OS toestel/SOC specifieke code schrijven. Dat Samsung er voor kiest 150 modellen in het jaar te lanceren en die specifieke code slecht te optimaliseren doet niet af aan het feit dat de resultaten dan nog steeds bestaan uit het totaalpakket. Je gaat IRL niet ineens hogere performance krijgen ofzo.
Wie heeft het over hogere performance?
Lees de reactie van @FreshMaker dat ging niet over performance maar over maintainability.
Maintainability komt vanuit de chipmaker. In het geval van Samsung dus qualcomm en samsung zelf.

Maintainability is geen probleem hoor waar je echt last van zult hebben.
Maintainability komt vanuit de chipmaker. In het geval van Samsung dus qualcomm en samsung zelf.

Maintainability is geen probleem hoor waar je echt last van zult hebben.
Ik denk dat je het allemaal veel te simplistisch ziet.

Een fabrikant levert alleen de code voor hun SOC en zullen deze ook alleen maar testen. Mediatek zal dat alleen voor hun device doen.
Daarbij komen de code die geleverd worden voor de andere devices, vingerafdrukscanner, proxomity sensor en andere sensors cameera modules of deze netje samenwerken en of de code zoder problemen werkt zal de smartphone fabrikant moeten testen.
Aangezien Apple maar een soc heeft die ze zelf ondersteunen met afgeleide versies zal dit voor hun veel gemakkelijker zijn dan voor een fabrikant die van qualcom, mediatek etc gebruik maakt.

Fairphone doet er maanden over om de Fairphone 1 op de laatste versie van jellybean op kitkat te krijgen. Puur omdat het erg bewerkelijk is.
De code voor die soc veranderd niet ineens. Een update van android houd niet in dat je SOC firmware ook veranderd. Daarnaast loop samsung nog steeds net zo hard te klooien met eigen SOC's en duurt het het uitbrengen van updates daarvoor net zo lang.

De software engineers bij Samsung zijn echt niet achterlijk en kunnen dit best wel redelijk snel allemaal voor elkaar boksen. Het is in ieder geval geen reden om maar maximaal 2 jaar updates vrij te geven.

Ik denk eerder dat dat komt door de excessieve hoeveelheid smartphones die Samsung jaarlijks op de markt gooit. Het zijn er al een stuk minder, maar in 2013 en 2014 brachten ze 150 nieuwe modellen op de markt. Per jaar heb je dan dus 2,5 dagen de tijd om aan 1 toestel te werken met 1 team. Er vanuit gaande dat ze meerdere teams hebben zal het waarschijnlijk niet veel verder gaan dan 2 sprints (4weken) per toestel per team. Dan maak je al snel consessies in welk toestel wel een update krijgt en welke niet.
De code voor die soc veranderd niet ineens.
En de code van een nieuwe Linux kernel is ook de zelfde, ze veranderen alleen de versie nummer.

Er komen constant nieuwe zaken in de Kernel die ook voor de SOC aangepast moeten worden. Als je de nieuwere kernel wil gebruiken met alle bug fixes. Zul je de zaken moeten aanpassen of back porten. Of een oude ongepatchte kernel gebruiken. Wat zo te zien jouw voorkeur is.

Je kunt de bugfixes ook backporten, dat is nog meer werk.
Ik denk eerder dat dat komt door de excessieve hoeveelheid smartphones die Samsung jaarlijks op de markt gooit. Het zijn er al een stuk minder, maar in 2013 en 2014 brachten ze 150 nieuwe modellen op de markt. Per jaar heb je dan dus 2,5 dagen de tijd om aan 1 toestel te werken met 1 team. Er vanuit gaande dat ze meerdere teams hebben zal het waarschijnlijk niet veel verder gaan dan 2 sprints (4weken) per toestel per team. Dan maak je al snel consessies in welk toestel wel een update krijgt en welke niet.
Je herhaald precies wat ik al zei. Apple heeft een beperkt aantal Smartphones en ze zijn daarbij ook nog de ontwerper van de SOC.
Vandaar dat het gemakkelijker te ondersteunen is.

En als het zo gemakkelijk zou zijn als je aangeeft in de eerste regels van je post aangeeft dan zou het ondersteunen van 150 telefoons geen probleem zijn, maar het is niet zo gemakkelijk.
Niks ouds aan de A9(x) maar je verhaal klopt niet helemaal:
met de A9 momenteel wereldleider op single core performance en de A9X de krachtigste op single en multicore performance.
De exynos 8890 gaat ruim over de multicore performance van de A9x heen (en is niet alleen).

Exynos 8890:
https://www.google.nl/sea...h&q=exynos+8890+geekbench

Kirin950:
https://www.google.nl/sea...Q_AUIBygB&biw=412&bih=652

A9x:
https://www.google.nl/sea...sch&q=apple+a9x+geekbench

Snapdragon 820:
https://www.google.nl/sea...=snapdragon+820+geekbench

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 16:58]

Je hebt gelijk. Ik was even in de war met de A8X die een extra core heeft. De A9X is feitelijk een hoger geclockte A9. Dit neemt niet weg dat de overall performance van bijvoorbeeld een iPad pro hoger ligt dan die van de S7 als je kijkt naar een benchmark als Antutu, maar die neemt ook de schijf en het ram geheugen mee dacht ik.

Het single core verhaal blijft voor beide chips wel staan. De A9(x) cores scoren dan minstens 50% hoger in geekbench.
Het geheugen word getest, maar niet de gpu bijv.
http://browser.primatelabs.com/geekbench3/7898336

Maargoed de discussie gaat nu al over op het verdedigen van de iphone/ipad in het algemeen terwijl ik gewoon 1 specifiek dingetje heb gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 juli 2024 16:58]

Oh nee hoor, maar meer een verklaring voor de verschillen tussen de twee benchmarks.
Bij wasmachines krijg je na de garantieperiode nog een coulanceperiode die 10 jaar kan duren. Vraag maar bij je verkoper of specialist. De producent wil het product dan nog maken voor een schappelijke prijs. (In veel gevallen kan je dan beter een nieuwe wasmachine aanschaffen gezien)
De duur/lengte van garantie in Nederland is geregeld als: de tijd/levensduur die je van het product mag verwachten. Bij een wasmachine kun je dus na 10 jaar nog prima zaken 'onder garantie' claimen, mits het (kapotte) onderdeel inderdaad het resultaat is van bijvoorbeeld een fabricagefout of montagefout oid.
Gewoon zelf repareren. Dan kan zelfs onze goedkope Bauknecht ruim 20 jaar mee gaan.
Ik kan je uit ervaring zeggen dat Apple dit kosteloos repareert. Ik heb nu al 2 iPhone 6 Plus'sen gehad met dit probleem. Telkens werd het toestel opgehaald en had ik 2 werkdagen verder een andere iPhone in huis zonder extra kosten.
De vraag is hou oud deze telefoons waren. Ze beginnen nu uit de garantietermijn te lopen. dat is juist het probleem.

Apple heeft een product geleverd waar een design foutje in zit. Dit kan na 1 jaar of na 4 jaar optreden. Maar ook na 4 jaar hoor je in mijn ogen gewoon garantie te hebben. Zo niet moet apple alle Iphones vooraf repareren.
Je garantie verloopt hoe dan ook na het wettelijke termijn van 2 jaar (tenzij je daar een extensie op hebt gekocht), maarrrr... je recht tot herstelling voor een verborgen gebrek verloopt niet. Als het hier om een fabricagefout gaat dan was het probleem al aanwezig bij de aankoop (of het zich al manifesteerde op dat moment maakt niet uit) en dan heb je gewoon recht op een vervanging.
In Nederland is geen wettelijke termijn van twee jaar.
In Nederland is geen wettelijke termijn van twee jaar.
Niet letterlijk, maar wel zo in de praktijk omdat wij aan Europees recht moeten voldoen. Twee jaar is het minimum, maar er kan verwacht worden (gebaseerd op het type product) dat het langer deugdelijk moet zijn.
Nee, dat klopt niet. Nederland heeft de Europese richtlijn NIET overgenomen. In Nederland geldt dat je recht hebt op een deugdelijk product gedurende de economische levensduur van het product. Dat kan in bepaalde gevallen 8 jaar zijn, maar kan ook bijv. maar 6 maanden zijn.
Die regeling is goed bedoeld, maar levert wel altijd getouwtrek op met de verkoper.
In je eigen link staat nergens een minimale periode van twee jaar.
Nederland hoeft de richtlijn ook niet over te nemen omdat het om een Europese verordening gaat, bij een Europese verordening gaat de Europese regel default voor de nationale regelgeving. Een land mag die regelgeving echter wel uitbreiden, maar de verordening geld als het absolute minimum
Klopt, maar het minimum van twee jaar geldt niet in Nederland. In Nederland ziet men het recht op een deugdelijk product gedurende de economische levensduur als een uitbreiding op de Europese richtlijn. Er zijn in Nederland producten waar 6 maanden garantie op zit en dat is gewoon legaal.
Klopt, maar het minimum van twee jaar geldt niet in Nederland. In Nederland ziet men het recht op een deugdelijk product gedurende de economische levensduur als een uitbreiding op de Europese richtlijn. Er zijn in Nederland producten waar 6 maanden garantie op zit en dat is gewoon legaal.
Vandaar dat ik mijn computer spullen bij ongeveer gelijke of lagere prijs liever in Duitsland koop waar de garantie termijn van 24 maanden wel geldt.
Maar voor computerspullen geldt over het algemeen dat de economische levensduur langer is dan twee jaar en je dus in Nederland beter uit bent. En om niet voor ieder land in de EU iets anders te moeten regelen geven veel fabrikanten sowieso in Nederland ook twee jaar fabrieksgarantie. Of je er dus veel mee opschiet om de spullen in Duitsland te kopen, vraag ik me af. Vroeger was de prijs voor de componenten er een stuk lager, maar tegenwoordig scheelt dat niet zoveel meer.
Maar voor computerspullen geldt over het algemeen dat de economische levensduur langer is dan twee jaar en je dus in Nederland beter uit bent.
Theoretisch. Ga je hier voor naar de rechter om dit af te dwingen?
En om niet voor ieder land in de EU iets anders te moeten regelen geven veel fabrikanten sowieso in Nederland ook twee jaar fabrieksgarantie. Of je er dus veel mee opschiet om de spullen in Duitsland te kopen, vraag ik me af. Vroeger was de prijs voor de componenten er een stuk lager, maar tegenwoordig scheelt dat niet zoveel meer.
Het probleem is dat in Nederland vaak geen garantie termijn vermeld wordt. Op dat moment moet je maar raden of het nu 1 of twee jaar is.

Met een regels als deugdelijk produkt sta je als consument erg zwak, hoe hoog wil je het spelen, IMO een regel in het belang vand e fabrikant/leverancier en niet van de consument (typische VVD regel, lijkt leuk maar in de praktijk valt het tegen). Ik zou veel liever een harde garantie termijn hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 25 juli 2024 16:58]

Ik heb in Nederland nog nooit meegemaakt dat er geen fabrieksgarantietermijn wordt vermeld. Steeds meer winkels zijn zich wel bewust van de Nederlandse regels. Je hoeft er ook niet voor naar de rechter. Dreigen met een geschil bij de branchevereniging is meestal genoeg om je gelijk te krijgen.
De Nederlandse regeling is juist heel erg in het belang van de consument omdat deze in de meeste gevallen aan het langste eind trekt. Het zijn juist de leveranciers die ervan balen dat de EU-richtlijn niet letterlijk is overgenomen.
Voor garantiebepalingen moet je juist niet in Duitsland zijn.
Dreigen met een geschil bij de branchevereniging is meestal genoeg om je gelijk te krijgen.
Heb je ervaring mee, of is dit een gevoel.
Dat geloof ik om een garantie termijn van 2 jaar te krijgen, maar meer dan 2 jaar. Ik betwijfel het, of je moet al heel erg sterk staan.
De meeste consumenten weten helemaal niet wat de oorzaak van een defect is.

Ik heb helemaal geen zin in dreigen, ik wil gewoon garantie krijgen.
Voor garantiebepalingen moet je juist niet in Duitsland zijn
Verklaar je nader?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 25 juli 2024 16:58]

Omdat het daar 2 jaar en geen dag langer is terwijl in Nederland computerspullen standaard met een fabrieksgarantie van twee jaar worden aangeboden en je als koper daarna bij de meeste spullen nog steeds rechten hebt aangezien de economische levensduur nog niet is verstreken (ik kan geen computeronderdelen noemen waarvan de economische levensduur korter is dan twee jaar). Voor computeronderdelen heb je in Nederland NOOIT minder rechten dan in Duitsland,
Omdat het daar 2 jaar en geen dag langer is terwijl in Nederland computerspullen standaard met een fabrieksgarantie van twee jaar worden aangeboden en je als koper daarna bij de meeste spullen nog steeds rechten hebt aangezien de economische levensduur nog niet is verstreken (ik kan geen computeronderdelen noemen waarvan de economische levensduur korter is dan twee jaar). Voor computeronderdelen heb je in Nederland NOOIT minder rechten dan in Duitsland,
OEM onderdelen?
Die hebben geen Fabrieksgarantie.

Andere onderdelen heb ik niet specifiek naar de gekeken.
Of Videokaarten, mainboards etc 2 jaar fabrieksgarantie hebben?

SSDs en Harddisks die geen OEM zijn in dat het geval zelfs langer dan 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 25 juli 2024 16:58]

Als je geen fabrieksgarantie krijgt zit je in Nederland sowieso altijd beter (ervan uitgaande dat de economische levensduur van die onderdelen minimaal 2 jaar is). Het gaat hierbij wel om consumentenaanschaf en niet om retailers (OEM-producten zijn normaal gesproken niet voor de consument).
Als er fabrikanten zijn die meer dan 2 jaar fabrieksgarantie geven, krijg je die in Nederland ook aangezien nagenoeg alle fabrikanten voor ieder EU-land dezelfde fabrieksgarantie aanbieden.
De enige aankopen waarbij je in Nederland slechter uit bent zijn de Chinese elektronicaprullaria: bijv. rekenmachines voor 2 Euro. Daarvan is de economische levensduur geen twee jaar en dan vervallen je rechten al na een paar maanden terwijl je daar in Duitsland wel gewoon 2 jaar garantie op krijgt.
Als je geen fabrieksgarantie krijgt zit je in Nederland sowieso altijd beter (ervan uitgaande dat de economische levensduur van die onderdelen minimaal 2 jaar is). Het gaat hierbij wel om consumentenaanschaf en niet om retailers (OEM-producten zijn normaal gesproken niet voor de consument).
Als er fabrikanten zijn die meer dan 2 jaar fabrieksgarantie geven, krijg je die in Nederland ook aangezien nagenoeg alle fabrikanten voor ieder EU-land dezelfde fabrieksgarantie aanbieden.
De enige aankopen waarbij je in Nederland slechter uit bent zijn de Chinese elektronicaprullaria: bijv. rekenmachines voor 2 Euro. Daarvan is de economische levensduur geen twee jaar en dan vervallen je rechten al na een paar maanden terwijl je daar in Duitsland wel gewoon 2 jaar garantie op krijgt.
Je bent alleen over de theorie aan het praten het gaat over de praktijk. Ik proef nergens uit dat je uit ervaring spreekt, dat je ooit garantie claims na meer dan 2 jaar ingediend zijn die gehonoreerd zijn.

OEM wordt wel degelijk als bulk product aan de consument verkocht (computer onderdelen) bijvoorbeeld harddisks en DVD/Blu Ray drives etc.

IMO is dit een zinloze discussie. Ik koop mijn spullen bij voorkeur in Duitsland, ik heb geen zin om een gevecht met de leverancier aan te gaan, als jij dat liever in Nederland doet is dat aan jouw. Daar heb ik geen enkel probleem mee.
Nee, het is geen theorie en ja, ik heb er wel ervaring mee. Een TV ging na 2 jaar kapot. Aanvankelijk wees de leverancier me op de 2 jaar garantie, maar toen ik de Nederlandse wet aanhaalde, werkte hij meteen mee zonder verdere discussie. Daarnaast nog een geval met een computer die ook na de 2 jaar en zonder discussie kosteloos gerepareerd werd.
Een jaar of 10 geleden deden heel veel leveranciers mogelijk over de Nederlandse regels. Tegenwoordig gaat dat veel beter waardoor je in ALLE gevallen even goed of beter af bent dan in Duitsland. Als jij liever in Duitsland blijft bestellen is dat je goed recht uiteraard.
OEM is officieel niet voor de consumentenmarkt. Dat OEM-producten toch verkocht worden aan consumenten is een ander verhaal. Soms is dat legaal, soms is dat niet legaal. Dat ligt aan de voorwaarden die de fabrikant daaraan stelt. Juist heel veel harde schijven en DVD-drives worden illegaal als OEM verkocht.
Je garantie verloopt hoe dan ook na het wettelijke termijn van 2 jaar (tenzij je daar een extensie op hebt gekocht),
De termijn van twee jaar is wat in Nederland en Europa wordt gehanteerd. Het nieuwsartikel gaat over de Verenigde Staten. Daar is doorgaans de wettelijke/gebruikelijke garantie maar één jaar. Natuurlijk kan de fabrikant hier iets bovenop doen (als deel van het product, of als deel van een extra verzekering die de consument kan afsluiten).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 16:58]

Precies, dat. Je mag ervan uitgaan dat een product als dit bij normaal gebruik langer dan 2 jaar goed blijft werken. Als dat bij veel klanten niet zo is, dan heeft de fabrikant wel een probleem.
Een kleine correctie: je hebt in Nederland 1 jaar recht op garantie. Daarna kan je je op het consumentenrecht beroepen, gedurende de levensduur van je product. Met een iPhone is dat doorgaans toch wel zo'n vier jaar lijkt mij. Enige puntje is wel: dit moet je claimen bij de verkopende partij. Is het product bij Apple aangeschaft heb je geluk, zijn doen hier niet zo moeilijk over. Koop je je iPhone bij de Vodafone of een dergelijke partij, dan kan het wel eens een vervelende en langlopende kwestie gaan worden.

[Reactie gewijzigd door DiederikvandenB op 25 juli 2024 16:58]

Neen. De minimumduur is 2 jaar, per de Europese Garantiewet. Landen mogen individueel aanvullingen doen hierop, maar enkel als ze in het voordeel van de klant zijn. 1 jaar kan dus niet.
Maar in principe kan elke verkoper zich verstoppen achter de bewijslast, indien het toestel ouder is dan 6 maanden. Het is immers niet evident als klant/leek om aan te tonen dat een defect reeds in de kiem aanwezig was bij aankoop (wat is wat je moet doen om je garantie te claimen als de bewijslast bij jou ligt). In zo'n geval ben je verplicht naar de rechtbank te stappen om je gelijk te krijgen en dat is nog steeds een drempel.
Gelukkig zijn er weinig tot geen verkopers die zich hieraan schuldig maken.
Vorige maand nog mijn Macbook Pro uit 2011 onder garantie vervangen gekregen (probleem met grafische chip, dus volledig nieuw moederbord erin voor de 2e keer, normaal telkens 700€). Heeft ook een tijd geduurd eer Apple de problemen erkende, maar ben erg tevreden van de service. Hopelijk komt er voor deze fout een even kosteloze oplossing voor degenen die getroffen zijn door deze fabricagefout.
Dat is ook het probleem, Apple kan soms wat bot zijn en je niet willen helpen. Maar zolang je bij je punt blijft zwicht Apple eigenlijk altijd.
Het scheelt ook dat als je in de Apple Store bent, dat je gewoon normaal doet. Dan helpen ze je veel sneller dan dat je gelijk over je rechten begint. Dan willen de medewerkers namelijk wel eens moeilijk gaan doen.
Me schoonmoder had ook een defecte iPad air 1. Ging ze naar de Apple store en kreeg direct een nieuwe mee, zonder moeilijk te doen. Volgens mij koopt ze nooit iets anders meer :)
Had ze haar iPad bij Apple Store of Apple.com gekocht of had ze haar iPad bij een andere winkel gekocht? Soms wil Apple nog wel eens moeilijk doen (terecht) als je je iPad ergens anders koopt, dit omdat Apple dan vind dat je je garantie bij die winkel moet claimen en niet bij Apple.
Het is ook wel goed om te weten wat je rechten überhaupt zijn. Bij de consumentenwetgeving moet je na het eerste jaar sowieso naar het punt van aankoop. Dat is wettelijk vastgelegd en niet iets dat Apple "vindt".

Overigens zou dat in het geval van dit genoemde probleem geen issue moeten zijn. Mocht Apple een aanvullend reparatieprogramma hierover opzetten dan kun je hiermee ook na de fabrieksgarantie nog bij Apple zelf (ARS/AASP) terecht.

Het is echter wel afwachten......
Tuurlijk heb je geen recht, dit betekend dan niet dat Apple je niet wil helpen. Apple heeft mij vaker geholpen, zelfs als ik het produkt niet bij hun rechtstreeks had gekocht.
Het is natuurlijk prima dat je (uiteindelijk) geholpen bent; maar ik begrijp niet waarom je blij bent met de service?

2x een defect moederbord in 5 jaar tijd is eigenlijk best wel slecht.
Het feit dat Apple traag is/was met erkennen v/h het probleem (na veel negatieve publiciteit) is neutraal op z'n best.

Hebben de mensen die de reparatie hebben laten uitvoeren voordat Apple het problem heeft erkent de e700 teruggekregen?
Anoniem: 112442 @Jerbo.24 augustus 2016 13:19
Vorige maand nog mijn Macbook Pro uit 2011 onder garantie vervangen gekregen (probleem met grafische chip, dus volledig nieuw moederbord erin voor de 2e keer, normaal telkens 700€). Heeft ook een tijd geduurd eer Apple de problemen erkende, maar ben erg tevreden van de service. Hopelijk komt er voor deze fout een even kosteloze oplossing voor degenen die getroffen zijn door deze fabricagefout.
Dat was helemaal geen garantie.
Zie: Apple launches repair program for longstanding 2011 MacBook Pro GPU problems

Dat was puur omdat het device zo bagger was dat ze wel moesten. Net als recall acties bij Auto's.
De gebruiker uiteraard, want als Apple dit betaalt, dan zit dat al in de prijs van het toestel begrepen.
Anoniem: 84766 @Zapato24 augustus 2016 09:58
Dan is het nog altijd de aandeelhouder. Je mag er vanuit gaan dat Apple sowieso de hoogst mogelijke prijs vraagt voor een iPhone. Dat een deel van de kosten bestaat uit kapotte producten vervangen maakt niet uit. De prijs van een product wordt niet bepaald door alle kosten + winstmarge. De prijs wordt uiteindelijk bepaald door de consument. Prijs - kosten is winst. Dit gaat van de winst af, dus de aandeelhouders betalen dit uiteindelijk.
Ja zoals bij elk bedrijf dus
Waarom denk je dat?
Ik had een kapotte aan/uit knop op de iPhone 5. Daar hadden meer mensen last van. Terugroep actie geweest en ik leverde een 1,5 jaar oud toeste in en kreeg een nieuwe terug!
Waarom denk je dat?
Ik had een kapotte aan/uit knop op de iPhone 5. Daar hadden meer mensen last van. Terugroep actie geweest en ik leverde een 1,5 jaar oud toeste in en kreeg een nieuwe terug!
En dan gek vinden dat de telefoons zo hoog in de prijs blijven liggen ?
Voor elk verkochte device betaald de consument een percentage van een eventuele vervanging.
Of zou het werkelijk Apple zijn, die zo filantropisch ingesteld is, dat ze van tevoren al 'gratis' extra toestellen maakt
Je hebt ook dure android phones, denk niet dat de service voor die toestellen net zo goed is, zeker niet beter.

Ja, het zijn dure phones, maar mijn ervaring is dat ze het over het algemeen goed doen, en als er iets niet doet, er geen gedoe is. Het word gefixed of vervangen. Ervaringen kunnen natuurlijk wisselen. Ik ben er in ieder geval blij mee.
Je hebt ook dure android phones, denk niet dat de service voor die toestellen net zo goed is, zeker niet beter.
Mijn S6 werd opgehaald, en direct uitgewisseld met een nieuwe toen ik een probleem had met de usbingang.
Dit was 4 maanden na aanschaf, het toestel was nieuw en sealed, geen refurbished.
( ik kreeg zelfs de keuze om een s6 edge te krijgen, omdat dat qua 'kosten' niets uitmaakte )
Dit alles onder de 'normale' samsung garantie, dus het is niet Apple only, die "service" bieden
En dit was direct vanuit samsung of vanuit je retailer/telco?

Daarin zit namelijk ook een verschil.
Via de Samsung repaircenter
Dus ik ga van Samsung uit
zoals ik zei, ervaringen kunnen verschillen :)
Ik had dit probleem een jaar geleden al met mijn 6+, is netjes door Apple opgelost door een vervangend (nieuw) toestel.
Jij mag gokken wat je wilt, maar dit is overduidelijk een probleem voor Apple omdat het simpelweg onder garantie valt.
Apple heeft in het geval van batterij problemen recent verschillende recall acties gedaan,. toen kon je ook buiten de garantieperiode gewoon gratis je telefoon laten repareren / vervangen.

Ik zou dat in dit geval ook verwachten.
Zou makkelijk in hun prijs marge moeten vallen lijkt me.
... rechtzaak.. Kan Apple uit zichzelf geen service geven voor de prijs van zo'n toestel en gewoon alle toestellen met dit probleem kostenloost vervangen / repareren? Ze hebben zelf een fabricage fout gemaakt?
Apple is meestal niet zo goed in het toegeven dat het probleem bij hen ligt en dus ook buiten garantietermijn wordt opgelost.
Eigen ervaring? Het display van mijn 2011 iMac vertoonde een bekend probleem. 3 jaar ná verlopen van de garantie nog steeds kosteloos vervangen...
Bij een bekend probleem wat ze erkend hebben doen ze dat idd.
Alleen het erkennen kan soms nogal lang duren. Zoals in 2015 met de videokaart problemen van bepaalde mac books. Die problemen begonnen al eind 2013 en stapelden zich in 2014 op. Apple heeft er een jaar over gedaan om dit probleem uberhaupt te erkennen.
“I took [my phone] to the ‘Geniuses’ at Apple Store in Westfield Valley Fair mall (Santa Clara, CA),” one iPhone 6 Plus owner wrote on Apple’s support forum. “After a very long wait (~2 hrs) I finally met with a rep. He acknowledged the problem (he was very familiar with it), but said Apple doesn’t recognize it as an issue, and so there is not much he can do.” Another iPhone 6 Plus owner was apparently told by an Apple employee that people come in with this issue “several times per day.” “After talking to a tech, I got exactly what I expected ‘You’re out of warranty and you’re [sic] only option is to buy a new phone,” the user wrote.
Ervaringen verschillen van persoon tot persoon en de service verschilt van land tot land. Hier hebben de luxe van de EU en NL regelgeving waar ze aan moeten voldoen, maar dat is helaas niet overal zo.
Goh, klinkt bijna alsof Apple een commercieel bedrijf is :+

Elk bedrijf probeert eerst zijn schuld af te schuiven. Dat heeft niets met Apple te maken.
Elk bedrijf probeert eerst zijn schuld af te schuiven. Dat heeft niets met Apple te maken.
Dit is natuurlijk complete nonsense. Ik heb zelf een aantal zeer slechte ervaringen, maar ook een aantal zeer goede met betrekking tot garantiebeleid. Zoals een fabrikant van mobo's welke mij kosteloos condensatoren opstuurde, of de hard-disk controller die ik kreeg nadat een hard-disk defect ging. En dit buiten de garantie-periode, voorbeelden genoeg te vinden van bedrijven die wel een fatsoenlijk beleid hebben.
Uiteraard zijn die er ook. Ik probeerde even overdreven het geluid van "sh&t Apple dit en k%^^t Apple dat" onderuit te halen.
Helaas heb ik ook vervelende ervaringen gehad met andere bedrijven, maar ook goede ervaringen inderdaad.
Als je Bang & Olufsen stuk gaat komen ze het ook ophalen en direct vervangen. Apple kan dat ook want ze maken enorm veel winst per telefoon. Het is daarom extra zuur dat apple gierig is door te ontkennen, af te schuiven en gelimiteerde garantie te bieden.
Onzin, Apple is arrogant en heeft schijt aan dr consument. Neem bijv. Fabriek Motorola, die komt telefoon zelfs thuis ophalen.. Gewoon standaard garantie, niets bijzonders. Geen afschuif cultuur

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juli 2024 16:58]

Ja hoor, alleen Apple doet dat. Je hoort bijvoorbeeld nooit over fabrikanten van zgn. 'waterdichte' telefoons die aansprakelijkheid weigeren voor toestellen met waterschade...
Het kan ook zo zij dat Apple een terugroep actie doet, hebben ze al vaker gedaan met dingen.

Maar vooral in Amerika word al gauw met rechtszaken gegooid, zonder dat er eerst even overlegd of gepraat word.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 25 juli 2024 16:58]

In de VS hebben nogal wat mensen schulden. Als je dan eenvoudig wat geld kunt vangen dan is dat een no brainer. Elkaar helemaal kapot procederen en lekker aan jezelf denken en dat je zelf het middelpunt van het universum bent. Heb het altijd kansloos gevonden om voor dit soort toestanden rechtszaken te beginnen, of de fabrikant moet echt totaal niet thuisgeven.

Gelukkig is het in Nederland allemaal wat beter geregeld wat betreft rechten van de consument zodat we dat soort onzin niet hebben.
Tja, dat kapot procederen is niet echt positief. Maar anderzijds eigenlijk heel normaal.
Heel veel bedrijven in de VS gaan over lijken. Waarom zou je die niet terugpakken als je kunt?

Zonder (de dreiging van) rechtzaken en slechte PR zoden er heel wat minder 'gratis' reparaties zijn.
Krijg je zo'n "refurbished" terug.

(belachelijke) Volle mep betalen, 2e hands toestel krijgen.
Je stuurt een gebruikt toestel binnen en verwacht zomaar een nieuw te krijgen?
Dus je vind het normaal dat jou toestel van 2 maanden ingeruild woord voor 1.5 jaar oud toestel?
Ik niet...
Ik vind een telefoon van 2 maanden oud die al meer dan 2 jaar op de markt is ook niet 'nieuw'. Als een 1,5 jaar oud toestel echter beter werkt dan een toestel van 2 maanden oud dan zie ik het probleem niet?
Jij vind een toestel die al 2 jaar op de markt is maar wel meer dan 400 euro kost niet nieuw?
Nee, zal ik in elk geval nooit nieuw kopen en eerlijkheidshalve snap ik ook niet dat er mensen zijn die dat wel doen. Dat zijn dezelfde mensen die dan beginnen te schreeuwen dat een fabrikant geen updates (na 3 jaar....) meer aanbiedt simpelweg omdat een toestel aan het einde van zijn levensduur zit.

Voor jouw informatie: elk jaar binnen 1 week na release heb ik de nieuwste iPhone, schuift het huidige model door als werktelefoon en het ander model geef ik weg. Dat is nu toevallig de iPhone daarvoor waren dat HTC's waarbij het zo ging (de One-M7 en consorten). Nee, een iPhone 5S nu nieuw kopen zou ik never doen. Eerlijkere vergelijking: een iPhone 6.
Op zich is er niks mis mee. Alles is nieuw, alleen het logic board niet. Deze is wel volledig getest en al in gebruik geweest. Ook al is het niet 'nieuw', het heeft zichzelf wel bewezen.
"Refurbished" kent ook verschillende gradaties. Wat jij noemt is de hoogste gradatie. Bij de laagste gradatie wordt niet veel meer gedaan dan een goede schoonmaakbeurt.
Apple kent enkel deze gradatie bij iPhones, daar maken ze verder geen onderscheid in. Dat moet dus wel goed zitten :)
Wat is er eigenlijk mis met een gereviseerd toestel? Elk gereviseerd toestel wordt expliciet getest of het voldoet aan de systeem specificaties en is daarmee uitgebreider getest dan een gemiddeld nieuw apparaat uit de fabriek.

Bovendien, als je, bijvoorbeeld, na tien maanden een probleem hebt en je toestel wordt daarvoor vervangen, hoe verwacht je dan een nieuw toestel terug te krijgen? Je toestel is toch ook niet meer nieuw?
Hoe grondig is die test?
Het feit blijft dat componenten een bepaalde levensduur hebben.
Bij een refurbished is die levensduur dus minder.
Refurbished is vaak niet meer dan gerepareerd. Het defecte component is vervangen maar er is vaak geen grondig onderzoek gedaan naar de reden v/h defect. De oorzaak v/e defect component kan de gebruiker of een slecht component zijn. Het kan echter ook veroorzaakt worden door problemen met andere componenten waardoor het defecte component bv overbelast raakte.
Met nieuw scherm, behuizing en batterij. ZGAN dus en je loopt weer gelijk de winkel uit en zit niet zonder toestel wat naar dynafix moet oid. Ik weet wel wat ik fijner vind
Krijg je zo'n "refurbished" terug.

(belachelijke) Volle mep betalen, 2e hands toestel krijgen.
Je levert toch ook geen nieuwe in ?

Als het binnen de eerste 6 maanden is, krijg je een nieuw toestel.
Ga je daarover heen, komt er een refurbished .. ik zie het probleem niet, als je eigen toestel gerepareerd wordt, is het net zo goed "refurbished"
Hoe kom je bij deze wijsheid, als ik vragen mag :)?
Een fabrikant is verplicht iets op hun kosten te repareren onder garantie. Meer niet.
Je krijgt vrijwel nooit een hele nieuwe, tenzij het niet anders kan krijg je iets dus weer werkend en gerepareerd terug, of dit nu een auto, televisie, koffiezetter of whatever is.

Bij een telefoon is dit niet anders.

Jouw denigrerende "Krijg je zo'n "refurbished" terug" slaat eigenlijk nergens op.
Je krijgt met een refurbished toestel een gerepareerd toestel terug waarvan niet alleen het defect is gerepareerd, maar waarbij het toestel naar nieuwstaat is teruggebracht. Een reparatie in het kwadraat dus eigenlijk. Zelfs de krassen en gebruikssporen die een gebruiker ongemerkt of per ongeluk gemaakt heeft in twee jaar gebruik, veel telefoongebruikers vervangen hun toestel dan sowieso icm abo, zijn er uit.
Je krijgt dus eigenlijk een nieuw toestel, ook al zijn delen hergebruikt omdat ze goed waren en geen (gebruiks)schade hadden.

Kom daar maar eens voor bij bv een autodealer met je auto die 25.000x zoveel kostte als een iPhone 6 of 6 plus. ;)
Anoniem: 494998 24 augustus 2016 09:28
Ik werk zelf bij een reparatie centrum en wij voeren dagelijks zulke reparaties uit, dit is echter al een bekende fabricage fout sinds een jaar geleden.
Het defect treedt op wanneer het toestel gaat buigen, voornamelijk de iPhone 6 plus, helaas is de garantie bij Apple beperkt en ben je genoodzaakt om 150 euro uit te geven voor een reparatie of een nieuw toestel te kopen.
Als het een fabricage fout is dan valt het toch gewoon onder de wettelijke garantie?
Anoniem: 494998 @Tijder24 augustus 2016 09:37
zo zou het wel moeten zijn, maar hoe kan een klant bewijzen dat het een fabricage fout is en niet val schade?

Bij Apple vervalt je garantie al wanneer je toestel iets verbogen is, wat uiteraard een bekend probleem is en ook weer een facricage fout.
En omdat het een fabricagefout is, mag de garantie niet vervallen. Apple is dus fout bezig.
Anoniem: 583079 @PDZ24 augustus 2016 10:16
Uiteraard valt het buigen van een toestel bij een last van minstens 30kg niet onder "fabricagefout".
Of het toestel dan wel "stevig genoeg" is, is weer een andere discussie. Maar de term fabricagefout is behoorlijk belachelijk.
Dus zonder een (belachelijke) roze bril: Uiteraard valt het buigen van een toestel bij een last onder 30kg onder "fabricagefout".
Technisch gezien is een "fabricagefout" een fout in de productie waarbij het eindproduct afwijkt van (de specificaties) van het ontwerp. Alleen al daarom is het geen "fabricagefout".
En meer dan 30kg druk uitoefenen op één punt van een telefoon blijft nog altijd gigantisch en lijkt me niet te vallen onder "goed beheer" van een apparaat dat minder dan 150g weegt...
Waarom die 30kg?
Er staat nergens dat het niet eerder optreedt.
Het is jammer dat mensen looks en apps belangrijker vinden dan een degelijke mobiel en meer hardware functionaliteit.

Het kwalijke hier is, dat het voor menig gebruiker het te laat duurt voordat Apple de fout herkent. Zie wederom de video van Rutger.
Terwijl ze bij Apple vast wel weten hoe ze deze fabricage fout snel hadden moeten oppakken. Of direct een deugdelijker product hadden geleverd. Bij de 6S is de chip nota bene verplaatst.
Het bendgate issue - dat een iPhone makkelijk te "verbuigen", dwz "kraken" zou zijn, was bij krachten van om en bij de 30 kg.

Dit issue is iets anders - het is eigenlijk meer een issue van de "printplaat" en niet van de behuizing- . Er zijn geen gegevens op dit moment over hoe vaak dit probleem optreedt, dus of dit deze iPhone (eigenlijk de 6 Plus) minder betrouwbaar zou maken dan andere iPhones of telefoons van andere merken is helemaal niet duidelijk.

Ik weet niet wat jij bedoelt met "hardware functionaliteit": een telefoon heeft weinig specifieke "hardware functionaliteit", functionaliteit zit in software en mede daarom zijn iPhones zo populair, inderdaad.
Er is verder geen indicatie dat een iPhone qua hardware minder degelijk zou zijn dan vele andere telefoons, integendeel, over het algemeen hebben ze -terecht in mijn ervaring- de reputatie erg degelijk te zijn. Erg logisch want de toestellen hebben geen losse achterkant, fragiele SD-kaart slots enzovoort. Apple brengt ook geen 25 modellen uit op een jaar, dus er kan grondig getest worden.
En voor problemen die duidelijk niet aan misbruik van de telefoon te wijten zijn (dus niet waterschade en mechanische schade), is Apple trouwens over het algemeen soepel qua garantie.

Ik kan overigens ergens wel begrijpen dat Apple dit soort problemen niet zomaar als fout erkent: dat is de deur wagenwijd open zetten voor misbruik - net zoals gebeurde bij bendgate: mensen die hun telefoon met opzet gingen verbuigen om een andere te kunnen krijgen.

Erg tevreden overigens over mijn iPhone 6: die ziet er nog uit als nieuw en doet het nog als nieuw. Maar ik draag er wel zorg voor.
Anoniem: 583079 @Tijder24 augustus 2016 10:14
Het "buigen" is echt wel geen fabricagefout maar het gevolg van mishandeling van het toestel: het gaat echt niet buigen bij gewoon gebruik, je moet er een kracht van minstens 30kg opzetten....
Ik snap dat buigen echt niet. Ik heb nu bijna 2 jaar een 6 plus, altijd in mn broekzak. Ik doe alles ermee en er komt echt wel druk op te staan, maar buigen? nee.
Imho ga je er dan abnormaal mee om.

Wat zijn jouw ervaringen als reparateur? buigen die dingen zo snel of gaan mensen er gewoon op zitten?

[Reactie gewijzigd door Menesis op 25 juli 2024 16:58]

Anoniem: 494998 @Menesis24 augustus 2016 10:26
Wat mensen precies allemaal met hun toestellen doen weet ik niet, maar een skinny broek of in de kontzak hebben zorgt voor continue spanning op het toestel.

Ook de grote van het toestel speelt een rol, de iPhone 5 series zijn niet zo gevoelig voor het buigen, dit komt vooral omdat het toestel een stuk kleiner is.
De oppervlakte is uitaard van belang maar Apple heeft indirect toegegeven dat de behuizing te zwak was omdat ze weer overstappen na een wat degelijkere behuizing.
Steeds dunner (icm met groter) is een slechte keuze mbt de degelijkheid v/h toestel. Zelfs de plaats v/e knop kan al verschil maken. Knoppen zitten in een gat in de behuizing. Een gat in het midden geeft meer problemen met buigen dan een gat wat dichterbij de rand.

De fout ligt toch echt bij de keuzes van Apple niet aan de kontzak. Het blijft een keuze. Een super dun zwak toestel met matige accuduur of een wat dikker toestel met goede accuduur. Ja, ook de dikte en omvang v/d accu speelt een rol bij de de deleijkheid v/e toestel omdat stevigheid een totaal plaatje is van alle componenten en niet uitsluitend de dikte v/d behuizing.
Maar serieus: wat verwacht je ervan als je je toestel in je kontzak doet? De kans dat je daar bijv. een SE mee vernachelt is net zo goed aanwezig omdat je "nogal" een kans hebt dat je erop gaat zitten bijv..
"Vanzelf" buigt nooit iets, maar ik kan je verzekeren dat als je met je 6 plus in je kontzak voorover gaat buigen je niet veel moeite hoeft te doen om hem gebogen te krijgen.
Zolang het ding geen titanium frame oid. heeft is die kans gewoon aanwezig bij zo'n slank en groot model.

Kun je erover discussiëren of dat een gelukkige keuze van Apple was, maar een fabricagefout lijkt het me toch niet? Dit is eerder gezond verstand.
Mijn toestel is in totaal 3 keer weg geweest voor dit probleem waar hij elke keer vervangen is, hierna was ik het zat en ging ik terug naar mijn Android roots.
Toch vreemd. 3x een nieuw toestel en 3x het probleem.

Zou mooi zijn als dit soort problemen ook eens voorzien zouden worden van onderzoek naar de manier waarop de mobiele telefoons gebruikt worden (vervoerd worden hoogstwaarschijnlijk).

Heb ondertussen een tweetal Androids gehad, een Windows Phone gehad en nu 3x een IPhone. Nog nooit heb ik dit soort technische mankementen aan een telefoon ervaren. Enige probleem tot nu toe was altijd een batterij die overleden was.
Ja, heb ook aangegeven dat ik op dat punt het vertrouwen in de apple repair kwijt was. Ik ben ook van mening dat hier een permanente fix voor moet komen dat de garantie verlengd dient te worden naar 36 of zelfs 48 maanden.

Ik heb veel telefoons versleten en eigenlijk zelden tot geen problemen gehad (en hier zaten echt wel risico toestellen bij) Mijn telefoon zit altijd in m'n rechterbroekzak zonder andere spullen, niet in een hoesje overigens.

Bij Iphone 6 plus 1 kwam het na een aantal maanden, bij de 2e na 3 dagen en 3e na 2 weken. hierna kreeg ik nog een nieuwe en heb ik deze verkocht. Verder heb ik niks te klagen over de garantie afhandeling van Apple, dit gaat gewoon erg netjes en zonder gezeur. Mediamarkt (De leverancier in kwestie) is veel trager en moeilijker in het bieden van zulke oplossingen.

Nou mag het vervangen van een toestel voor een refurb niet meer volgens de rechter:

http://nos.nl/artikel/211...-nieuwe-iphone-geven.html

Stukje van NOS.nl

Wat is een gereviseerde iPhone?

Deze bestaat voor een deel uit oude en voor een deel uit nieuwe onderdelen. Apple belooft dat de behuizing, batterij, scherm en de knoppen nieuw zijn. De rest kan uit andere toestellen zijn gehaald en wordt volgens het bedrijf uitvoerig getest voordat ze opnieuw in een telefoon belanden.


Meerdere voorbeelden te via o.a. hier: http://www.klachtenkompas...refurbished-toestel-terug

http://www.onemorething.nl/community/topic/klacht-reparatie/

oud: http://forum.iculture.nl/...eparatie-refurbished.html

Al met al, voor mij voorlopig geen Iphone meer.
Ik heb vorige week dit probleem nog laten fixen. Dit was echter na een val, blijkbaar kan een schok net genoeg doorslag geven om te zorgen dat de verbinding kapot gaat.
Gelukkig dekte mijn inboedel verzekering dit en koste het me "maar" 100 euro, de oplossing: vervangen van het toestel.
Dat is geen oplossing, ik ga er van uit dat alle iPhone 6 (Plus) dezelfde Logic Boards hebben. Dus ook bij de nieuwe zal/zullen de chips uiteindelijk losraken.

Vergelijkbaar probleem als met de MacBook Pro's waarbij de videochip slecht contact maakte, een ander Logic Board loste dit even op maar zou vroeg of laat weer het euvel hebben.

Vergelijkbaar met de iMac 2006 modellen waarbij er een fout zat in het display. Een nieuw display was een mooie oplossing maar zou ook vroeg of laat hetzelfde euvel weer hebben. (verticale strepen over het scherm)

Vergelijkbaar met de videochip in de iBook G4, ook slechte solderingen...

Ach, en zo zijn er waarschijnlijk nog tal van mogelijkheden te bedenken, allemaal dezelfde oplossing: prinsplaten uitwisselen voor een nieuwe. De fout zit 'm in het procédé van het maken van deze prinsplaten, niet in de onderdelen zelf.
Dat ben ik inderdaad met je eens, het is nu "opgelost" voor mij specifiek. Ik zal de komende 1,5 jaar weer geen last hebben maar het zelfde komt gewoon terug door gebruik.
Die 1,5 jaar zou ik niet als harde grens durven te stellen. Zelfs het vallen en stoten kan er al voor zorgen dat de contacten van deze chips gaan breken. Zelfs kleine buigingen in de behuizing, die niet definitief zijn, kunnen hier voor zorgen. Ik zou je telefoon daarom ook maar met fluwelen handschoentjes aanpakken.
Dat is geen oplossing, ik ga er van uit dat alle iPhone 6 (Plus) dezelfde Logic Boards hebben. Dus ook bij de nieuwe zal/zullen de chips uiteindelijk losraken.
En dus? Je moet je toestel maar niet laten vallen.
Sommige dingen gebeuren niet opzettelijk, dat is het punt.
Dat is het punt helemaal niet, wie laat er nu zijn telefoon opzettelijk vallen. Het punt is dat je niet kan verwachten dat na een val er niets met je telefoon aan de hand is.
Dit probleem krijg je meestal als je bij een iphone onofficiele Iphone reparateur je scherm laat vervangen
Een chip met losse contacten komt door een onofficiële iPhone reparateur? Nee, dat zijn dingen je je jezelf wijs kunt maken maar anderen niet.

Losse/gebroken contacten van een chip komt door het procédé waarmee de boel in elkaar is gezet, samen met het ontwerp van een stuk elektronica.
Ik heb een vergelijkbaar probleem gehad met mijn iPhone 6 plus. Het touchscreen reageerde vaak genoeg niet maar met een druk op de homeknop kwam ik terug op de homescreen. Zelfs Safari reageerde niet dus ik had het vermoeden dat het touchscreen niet functioneerde.

Bij de eerste afspraak bleek in een test niet dat er iets fout was en alles was groen. Toch hebben ze het scherm vervangen. De tweede keer hebben ze het nog een keer getest en kregen ze zelfs met het nieuwe scherm een fout. Daarop kreeg ik een refurbished iPhone (alles is nieuw maar het logic board uitgezonderd, dus ook een nieuwe accu!!).

Kortom, als je er last van hebt ga dan langs de Apple Store. Je hebt twee jaar garantie en je zit nog net in die periode van wettelijke garantie. Het hoeft niet eens zichtbaar iets te zijn, het kan ook prima zijn dat alleen je touchscreen niet goed functioneert. Ik speel het spel niet fanatiek, maar Pokemon Go werkt ineens veel leuker nu mijn worpen niet telkens een andere kant op gaan of een slap balletje zijn :+

Edit: mijn iPhone was niet gebogen dus ik kan mij niet voorstellen dat dit de oorzaak kan zijn. Wel was mijn front camera ook iets verplaatst. Ook is het goed om te weten dat ik Apple Care heb maar dit probleem zou ook bij wettelijke garantie opgelost moeten worden.

[Reactie gewijzigd door servicedb op 25 juli 2024 16:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.