Speelgoedmaker Mattel komt met 3d-printer en nieuwe View-Master-bril

In de herfst van 2016 brengt Mattel een 3d-printer op de markt. De ThingMaker 3D Printer gaat 300 dollar kosten en werkt in combinatie met een app gemaakt door Autodesk. Ook werkt de fabrikant aan een nieuwe versie van zijn View-Master-bril, gebaseerd op Googles Cardboard-platform.

De 3d-printer werkt in combinatie met een app voor Android en iOS, die Mattel in samenwerking met Autodesk heeft ontwikkeld. Deze ThingMaker Design App is direct beschikbaar en werkt volgens de fabrikant ook in combinatie met 3d-printers van andere merken. De app zal designs bevatten en biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf objecten te ontwerpen.

Specificaties van de ThingMaker 3d-printer zijn nog niet bekend, maar USA Today sprak met de fabrikant op de New York Toy Fair en meldt dat de printer net als veel andere 3d-printers gebruikmaakt van pla-filament. Mattel gaat de spoelen zelf in verschillende kleuren leveren. Het printen van een ring zou zo'n twintig minuten kosten, voor het fabriceren van een actiefiguur zou zo'n zes tot acht uur gerekend moeten worden. Het compartiment van de 3d-printer sluit zichzelf af tijdens het printen omwille van de veiligheid en na het printen trekt de printkop zich terug, zodat kinderen deze niet per ongeluk aan kunnen raken.

Met de komst van de 3d-printer blaast Mattel zijn ThingMaker-merk nieuw leven in. In 1960 kwam de eerste 'thingmaker' uit. Destijds ging het om een machine met mallen, waar kunststof in gegoten kon worden. Door dat te verhitten konden figuurtjes gemaakt worden. Het systeem is ook bekend onder de naam Creepy Crawlers.

Mattel zegt de ThingMaker 3D Printer in de herfst van 2016 te kunnen leveren. Volgens het persbericht is de 3d-printer vanaf 15 februari vooruit te bestellen via Amazon, maar op moment van schrijven is het apparaat daar nog niet te vinden. De adviesprijs bedraagt 299,99 dollar. Of Mattel plannen heeft om de 3d-printer in Europa uit te brengen is niet bekend.

Op de speelgoedbeurs toonde Mattel ook een nieuwe versie van zijn View-Master Virtual Reality Viewer. Het nieuwe model krijgt volgens Gizmodo, dat de bril al uit kon proberen, diverse verbeteringen. Zo is er een draaiwieltje om de focus van de lenzen aan te passen en is de behuizing steviger gemaakt. Het nieuwe model komt in de herfst op de markt en gaat zo'n 40 dollar kosten. In 2015 bracht de fabrikant samen met Google zijn eerste op het Cardboard-platform gebaseerde vr-bril uit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-02-2016 • 10:04

60 Linkedin

Reacties (60)

60
60
39
2
0
13
Wijzig sortering
Een speelgoed 3d printer voor maar 300 dollar. Ik had wel verwacht dat 3d printers snel gemeengoed zou worden, maar niet dat het vanuit de hoek van speelgoed door zou breken naar de consument.
3d modelleren is niet echt makkelijk en dan te bedenken dat die arme kinderen ook nog eens moeten leren coden :-)
Waarom zouden kinderen moeten leren programmeren, of modellen moeten maken? Het lijkt mij dat Mattel met een store komt waarin je, al dan niet gratis, modellen kan downloaden en direct printen.
Ja maar er is natuurlijk niets mooier dan je eigen creaties om te kunnen zetten naar een tastbaar object :9.
Ik denk dat ze zoiets gebruiken als Tinkerplay en Tinkercad van Autodesk, waarbij er verschillende ontwerpen klaar zijn (zoals ook telefoonhoesjes) maar die wel nog aanpasbaar zoals bijvoorbeeld grootte en thema.

http://www.123dapp.com/tinkerplay
https://www.tinkercad.com/

Ze bieden sowieso fijne en goed werkende apps aan voor verschillende doeleinden :)

http://www.123dapp.com/

[Reactie gewijzigd door Arteron op 15 februari 2016 10:49]

Tja met lego blokken spelen vond ik altijd toch leuker dan op de computer die lego blokken kramp achtig plaatsen in de lego editor die er ook is.
Omdat hun barbiepop kopieren natuurlijk piraterij is.
Stichting BREIN gaat zijn handen vol hebben aan kinderen die hun eigen speelgoed maken.

Het mooiste aan 3d printers is dat je heel makkelijk een extra haakje of oogje aan een onderdeel kan printen en daarmee extra mogelijkheden en alternatieve gebruiksmanieren kan creeeren.

Het is ook handig om sleutels uit te printen van goedkope sloten.

Zeker de combinatie met de VR brillen is een mooie toevoeging, kan je je ontwerpen van te voren bekijken. Jammer dat die grondstoffen voor printers nog zo duur zijn.
Stichting BREIN gaat zijn handen vol hebben aan kinderen die hun eigen speelgoed maken.
Wat heeft Stichting Brein in hemelsnaam met speelgoed te maken? 8)7
Niet perse speelgoed, gewoon namaakproducten in het algemeen.
Zie bijvoorbeeld http://www.celsusboeken.nl/?p=1523
Nogmaals mijn vraag, wat hebben die ermee te maken?
Stichting BREIN is opgericht in april 1998 en formaliseert de al tientallen jaren bestaande samenwerking tussen auteurs- en naburig rechthebbenden op het gebied van piraterijbestrijding. Stichting BREIN bestrijdt intellectuele eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, boeken, games en interactieve software. BREIN speurt naar on- en offline piraterij, neemt civiele actie en levert informatie en expertise voor strafrechtelijke actie.
Heb je de link gelezen?

"De strafrechtelijke bestrijding van namaakproducten"

Schrijver:

"Vivianne Vermeulen (Stichting Brein)"

Misschien moet je aan haar vragen waarom iemand van de stichting brein een studie doet naar strafrechterlijke vervolging van namaakproducten. Er is best kans dat in het kantoor in hoofddorp waar brein, buma, stemra en dergelijke clubs zitten een nieuw kantoortje komt voor 3d print piraterij. In de praktijk is het BREIN die de rechtszaken voor alle clubs in dat pand voert.

Waarom brein? omdat die 3d modellen te downloaden zijn op piratebay, de grootste vijand van brein.
Dus omdat ze haar functie bij Brein gebruikt ter promotie van haar boek heeft Brein er iets over te zeggen? Grappige conclusie die je daar trekt.
Dus omdat ze haar functie bij Brein gebruikt ter promotie van haar boek heeft Brein er iets over te zeggen? Grappige conclusie die je daar trekt.
Zo heel gek is het idee toch niet. Als je de ontwikkeling rond internationale wetgeving een beetje volgt (zoals ACTA en TTIP) dan weet je het heel gebruikelijk is om deze zaken te koppelen. In het oog van de internationale wetgeving is copyrightschending een kwestie van namaak. In die kringen wordt het downloaden van een MP3 gelijk gesteld aan het namaken van een exclusieve handtas. In beide gevallen gaat het om een product dat niet door de rechtmatige eigenaar is gemaakt en zo concurreert met het "echte" product.

Wie diep in die wereld zit (en dat zit DaFifthSense duidelijk) dan is het heel gewoon om die onderwerpen samen te nemen. De industrie gaf het zelf al jaren geleden aan met de slogan "You would'nt download a car". De boodschap is dat het kopieren van een MP3 net zo erg is als het kopieren van een auto.

Ook de mannen van de Piratebay denken er zo over, ze hebben al jaren een categorie voor 3d-modellen. Wat dat betreft was de hele rel over het downloaden van films en muziek niet meer dan het openingssalvo. Als 3d-printers algemeen beschikbaar worden en je een nieuwe handtas of fiets kan downloaden dan zal dat de wereld enorm veranderen en de hele traditionele productieketen op z'n kop zetten.
auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, boeken, games en interactieve software.
Om even goed op de details te letten, je kan deze zin ook anders uitleggen. "muziek, film, boeken, games en interactieve software" kan ook alleen op "distributeurs" slaan.
Gezien het takenpakket van Brein vind ik het geen gekke aanname dat ze zich ook met 3d-modellen gaan bemoeien als die beschikbaar komen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 16 februari 2016 15:37]

Omdat hun barbiepop kopieren natuurlijk piraterij is.
Stichting BREIN gaat zijn handen vol hebben aan kinderen die hun eigen speelgoed maken.
Als dat ding alleen spullen uit hun eigen hypothetische "model store" kan printen, zoals ik suggereer, dan staan daar natuurlijk geen barbiepoppen in.
Psies, en handige jongetjes/meisjes kunnen dan iets bij verdienen door modellen te verkopen.
Lijkt me een gezondere modellenwereld voor kinderen dan degene die er nu is :)
die is sterk. :9

On Topic: Ik ben benieuwd hoe dit de creativiteit en kunsten van kinderen gaat stimuleren. Kunnen alle kinderen die hiermee spelen over 10 jaar feilloos omgaan met 3d-modelleer software?
''werkt in combinatie met een app voor Android en iOS, die Mattel in samenwerking met Autodesk heeft ontwikkeld.''

Leren coden lijkt me hier niet van toepassing.
Als je het kan tekenen, reproduceert het apparaat de tekening in 3-D (lijkt me).

** weet iemand de max capaciteit? can't seem to find it **

[Reactie gewijzigd door PT-Scribble op 15 februari 2016 10:26]

Het leren coden is natuurlijk iets vanuit de overheid en staat hier los van.

Verder vind ik dit een mooie ontwikkeling. Kunnen kinderen eindelijk dat ene rare legosteentje printen om het geheel passend te maken :-)
De maximale dimensies? Lijkt mij iets van 150x150x200 of 200x200x200. (Dat laatste lijkt me wat meer onwaarschijnlijk, dan was het apparaat wel eens stuk groter geweest.
Het is wel interessant om te bedenken hoe kinderen die hier mee groot worden zo'n enorme voorsprong hebben in hun ontwikkeling t.o.v. van de voorgaande generaties. Hetzelfde zo voor de generatie die opgroeide terwijl respectievelijk pc's en mobile devices gemeengoed werden. Als deze kinderen al goed om leren gaan met coden en 3D design kan dat ontzettend waardevol blijken.

Met wat extra skill kan dit misschien gekoppeld worden aan raspberry Pi. Alle mooie educatieve platfora bij elkaar.
Toch de schuld van de ouders. Klinkt hard maar daar valt weinig aan af te dingen.

Een 3D printer wordt gebracht als de heilige graal, maar de variant daarop bestaat al gruwelijk lang. Moet eens kijken wat een ouderwetse cnc-draaier en varianten kan.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Freesmachine

En de plastic 3D-printers zijn leuk en aardig, maar het kan al met metaal en gruwelijk harde plastics.


Het issue is dat cnc/metaal altijd en nog steeds wordt gezien als vies zwaar werk, en zo gauw je het woord printer in de mond neemt het wordt geassocieerd met een kantoorbaan.
Als dat wat nodig is om ouders te overtuigen, het zij zo.
Niet helemaal hoor. Ik ben het wel met je eens als je het hebt over het cnc millen en ondergewaardeerd werk. Alleen is het wel een groot verschil dat je een 3d printer natuurlijk zo thuis kunt plaatsen. Vele malen kleiner en een stuk betaalbaarder.

Als mannetje van 16 wilde ik maar al te graag met een CnC machine aan de gang kunnen alleen is daar nooit een optie voor geweest. Wat moet je als je niemand kent die er 1 heeft? Stad en land af met de trein?

Het voordeel waar we nu van beginnen te profiteren is dat dit een stap 1 is in de richting van thuis aanschaf. Ja, dit is nu nog plastic maar wie weet hoe snel de development gaat en we in enkele jaren een 3d printer met staal of hardere plastics kunnen gebruiken thuis. tegen een fatsoenlijke prijs.

Ik vind het een hele goede stap om te zien dat een fabrikant als Mattel hier op inzet. Juist een speelgoed fabrikant van deze grote kan ervoor zorgen dat het gemeentegoed word voor volgende generaties.

Edit: spelfoutje

[Reactie gewijzigd door deathrow1986 op 15 februari 2016 12:25]

Nah ik ben het wel deels met je eens maar een CNC freesmachine kan gewoon niet alles maken wat een #d printer kan, tenzij je een 5 assige pakt en dan nog loop je tegen beperkingen aan.... Daarnaast is een freesmachine natuurlijk een stuk duurder dan een 3d printer.... ook een DYI freesmachine voor thuis is al een factor 10 duurder.....
Daarnaast is het vaak helemaal niet nodig om iets van metaal te maken of een kneiterharde plastic..... Het duurt nog maar even voordat we ook gewoon prima in metaal kunnen printen.... (kan al wel maar metaal is nog beperkt)

Ik ben hier wel blij mee dat ze dit als een soort speelgoed gaan verkopen, het eerste wat ik mn dochter ga leren zodra ze daar een beetje de leeftijd voor heeft is iets van solidworks, unigraphics of freeCAD. Ik denk dat hier namelijk in de toekomst veeel en veeeeeel meer mee gedaan (moet) gaan worden. Bovendien is het voor mn dochter natuurlijk leuk om te kijken of ze haar eigen speelgoed kan printen. Maar ik ben nu dan al een gelukkige eigenaar van een 3d printer.
3D printers kunnen zo enorm veel meer. Appels en peren vergelijken als je het mij vraagt. Met het concept van een 3D printer heb je ongeloofelijk veel mogelijk, zoals bijvoorbeeld een bioprinter.
Als je kijkt hoeveel er op thingiverse.com staat en hoe goed gratis online programma's zijn zoals TinkerCAD dan snap ik wel waar ze heen gaan. Mijn zoon van 10 maakt de meest grappige dingen, enige waar ik mee help is het printen omdat ik daar nog wel wat mee mis kan gaan. Als je zorgt dat je dat stuk goed op orde hebt, kan ik me voorstellen dat het makkelijk een 12+ speelgoed ding kan zijn, en dat het voor menig scholier op zijn verjaardag wenslijst komt te staan.
Simpele modellen kunnen kinderen prima maken.
Mja maak er zon soort van spel/tekenpakket van die lekker simpel is en dan hebben die kinderen het zo door hoor. Onderschat ze niet.
Willen ze meer dan is support voor een echt pakket natuurlijk wel leuk.

Programmeren hoeft lijkt me helemaal niet zoiets kun je nu eenmaal plug and play maken.
Je hoeft niet te kunnen coderen, ze kunnen dit heel gebruiksvriendelijk maken door middel van de juiste software. Dat ze vormen kunnen aanklikken, plakken en boetseren etc. Moet prima kunnen.
Ik snap de link met speelgoed wel. Het eerste wat ik et m'n 3D printer maakte was ook speelgoed: https://www.thingiverse.com/thing:36013
En het is nog steeds het leukste om ermee te maken.
Het eerste wat ik et m'n 3D printer maakte was ook speelgoed: https://www.thingiverse.com/thing:36013
Ik wist niet dat er zoveel kleuren mogelijk zijn. Leuk hoor!
De lego poppetjes zelf zijn duidelijk niet geprint, alleen het botsautotje. En die is in 2 delen geprint, en voor ieder deel is er een andere kleur plastic gebruikt.
Gaaf ding man! Er staan nog wel meer leuke dingen van je op.
nou doorbreken is nog maar de vraag het is zeker een goed begin mar het moet wel worden verkocht het kan maar zo een grote flop worden?

al vermoed ik van niet gezien alle elementen hier in zitten zoals het gebruik van een smartphone/tablet en het creeeren van iets als ze het design proces nou nog "kinderlijk" eenvoudig kunnen houden dan zou dit best kunnen aanslaan!
Icm blockchain wordt het natuurlijk zeer interessante technologie waar je als fabrikant werkelijk het huis kan binnendringen en zaken kan doen.
Zou je je "blockchain" wat verder uit kunnen leggen? Ik begrijp namelijk niet echt de link met 3D printen.
Tuurlijk, met blockchain heeft de fabrikant de mogelijkheid om een print slechts 1 keer uit te laten voeren en deze te linken aan een transactie en een printer.
Een 3D printer voor 300 dollar aka euro is best een hele interessante prijs. Als ze daarvoor een kindveilige printer neer kunnen zetten met een acceptabele resolutie, dan zie ik hier ook iets heel tofs voor de modding community
De modding community zal een DIY kit kopen van max 250 euro lijkt me, en die verbeteren met open source printbare onderdelen.
precies dit :)

ik tel zelf liever ook 300 € neer voor een ''kinder'' 3d printer zodat ik later een ''volwassen'' model kan aanschaffen.
Volgende stap wordt zeker met de 3d bril op en iets in je hand om in een virtuele omgeving beelden te maken (als een beeldhouwer) en dat 3d uit te printen.
https://vimeo.com/138790270 <- dit idee.

Lijkt mij geweldig.
Ik zag pas nog een video van een game developer die met een VR bril door z’n eigen game heen liep en 3D models plaatste. Dus zoals je je huiskamer zou inrichten, inclusief ‘gestures’.
Het gebeurt nu ook al met Unreal Engine 4, best wel vet dat je op deze manier nu visueler de mogelijkheid hebt om iets te bouwen zodat je al kan zien hoe het eindproduct er uit gaat zien zonder er al te veel aan te moeten werken.
vraag me eigenlijk af wat de maximale print-groote is van de matell printer.

als dit 20x20x10cm is het wel een goede prijs voor een printer.

verwacht dan wel dat ze ipv rollen filament een speciale cardridges doen, die minimaal 30 euro de 500GR kosten
Persoonlijk denk ik eerder 15x15x15.
dan is 300 euro nog een vrij redelijke prijs voor een kleine maat 3d printer.

verwacht wel dat het gedeeltelijk budget onderdelen gebruiken die nonstop printen niet aankunnen
3D printer klinkt interessant, komt met apps, ... hierdoor vrees ik echter wel dat het een vrij gesloten circuit zal zijn. Denk niet dat je je 3Ds Max hier zal kunnen aan koppelen, maar je zal ontwerpjes via de apps kunnen kopen en ze dan zo afprinten. Zie het als een pay-in-game-model.
Nog meer plastic rommel waar de kinderen snel op uitgekeken raken en wat dus in het milieu terecht komt. Niet echt duurzaam als je het mij vraagt.

Prachtig om te zien dat 3d-printen gemeengoed aan het worden is, dat wel.
Dit is mijns inziens een product waarvan de (educatieve) verwachting (van de ouders in ieder geval) hoger ligt dan de uiteindelijke speel- en leerwaarde voor het kind.

Maar tegen de tijd dat dit aan de kant wordt geschoven is er waarschijnlijk al 5 á 600 euro omgezet.

[Reactie gewijzigd door mcbeef op 15 februari 2016 12:33]

Denk dat kinderen geen geduld voor hebben.
Ik denk dat je dat verkeerd hebt, Ja er zullen vast kinderen zijn die er geen geduld voor hebben. Maar ook genoeg kinderen wel natuurlijk....
Ben benieuwd of die viewmaster met Nexus 6P werkt.
Geen Windows ondersteuning? Dan slaan we dit ding eventjes over.
Zie dit toch wel als een leuk speelgoed voor mijn kinderen en ook voor mij zelf.
300 euro is op zich nog wel te doen.als je er leuk speelgoed mee uit kunt printen waar ze echt wat aan hebben,als ik hier in huis zie wat mijn kinderen soms aan speelgoed krijgen en dat ze er na een paar dagen/weken al niks meer mee doen.
Vraag mij alleen af wat de kosten zijn om het apparaat te voorzien van nieuw print material?
Dat hangt even af van wat voor systeem ze gaan gebruiken. Als het closed resource is en dus met chips in de rollen plastic oid dan kan het best duur worden. Een andere fabrikant van een printer heeft zon systeem en daar vraagt men 40 euro voor een halve kilo als ik met niet vergis.... Maar daar is het systeem inmiddels al van gekraakt dus daar kan nu ook goedkoper plastic in wat niet persee bij de fabriekant vandaan komt.

Gemiddeld zit een standaard rol plastic nu aan 20-30 euro per kilo (of duurder voor specials) hangt er vanaf waar je het koopt en wat voor kwaliteit.
Das is toch nog best aan de prijs om me kinderen ermee te laten experimenteren. :P
Zodra je er Legoblokjes mee kunt printen, zie ik voor hier toegevoegde waarde. :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee