Ultimaker kondigt Ultimaker 2 Go en Ultimaker 2 Extended aan

Ultimaker heeft op de CES twee nieuwe 3d-printers aangekondigd. De Ultimaker2 Extended maakt het printen van grotere objecten mogelijk, terwijl de Ultimaker2 Go met zijn compacte formaat juist bedoeld is om kleinere objecten te printen.

De Ultimaker2 Go wordt door de Europese fabrikant omschreven als een 3d-printer voor instappers. Veel details heeft Ultimaker nog niet vrijgegeven, maar het bedrijf belooft dat de aansturing van de printer zo eenvoudig mogelijk is gehouden. Door de compacte afmetingen heeft de Ultimaker2 Go geen heated bed. De instap-3d-printer kan vanaf maart besteld worden en krijgt een prijskaartje van 1195 euro exclusief btw.

Ultimaker2 GoUltimaker2 GoUltimaker2 GoUltimaker2 GoUltimaker2 GoUltimaker2 GoUltimaker2 GoUltimaker2 Go

Als tweede model introduceert Ultimaker de Ultimaker2 Extended. Deze 3d-printer kan objecten met een hoogte tot 25cm printen. Ook stelt de fabrikant dat het een van de snelste 3d-printers is met een snelheid van 300mm/s. De resolutie bedraagt 0,02mm. De Ultimaker2 Extended kost 2495 euro exclusief btw en zal eveneens vanaf maart te bestellen zijn.

Ultimaker2 ExtendedUltimaker2 ExtendedUltimaker2 ExtendedUltimaker2 ExtendedUltimaker2 ExtendedUltimaker2 ExtendedUltimaker2 ExtendedUltimaker2 Extended

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-01-2015 • 19:36

47

Reacties (47)

47
47
28
2
0
14
Wijzig sortering
Voor iedereen die zich net als ik afvraagt wat die ontzettende gave Robot is bij de fotogalerij: Dat is Ronin. Ontworpen door Aaron Thomas.

Link
Ik heb zelf gebruik gemaakt van de oude houten Ultimaker printer, het is me allemaal toch wel wat te prijzig voorlopig maar het gaat de goede kant op.
Ik vraag me wel af wat je in de praktijk hebt aan een printer die 25cm hoge objecten kan printen.
ik wil juist grotere volumes!
dan kan je echt nuttige objecten printen,
en je hoeft geen grote objecten te maken maar het maakt wel veel meer mogelijk :)

voor mij moet de prijs nog flink dalen, maar het begint zeker de goede kant op te gaan!
Zelfs bouwen dan ben je een stuk goedkoper klaar. Voor een euro-tje of 300 kan je een hele mooie prusa i3 maken.

En de meeste plannen zijn opensource dus ook de echt grote jongens. Je kan ze vinden van 100x100x100cm dus .....

Geen gratis plannen (usd 99,-) maar wel groot (print 40x40x32)http://www.grassrootsengineering.com/blog/2011/09/08/the-big-3d-print/

Kan je je grasmaaier gaan printen http://3dprint.com/34873/3d-printed-lawn-mower/
Welk heated bed wil je pakken bij groter dan 20x20 CM?

Toen ik rondneusde naar grotere heated beds was het meer: "je hebt toch een cnc freesmachine bouw 'm maar zelf" :)

Op ebay is er 1 yank - zonder verzendkosten. Toen ik die mailde wilde de man 200 dollar verzendkosten voor een bedje van 25 x 25 cm (10x10 inch).

Dus mooi maar niet he :)
Welk heated bed wil je pakken bij groter dan 20x20 CM?
Er zijn verschillende oplossing. Maar een 20x20 pcb heated bed kost nu ongeveer usd 20-25 dus daar verschillende van aansluiten is geen probleem. Andere oplossing is de Silicone Heating Sheet in verschillende maten bijv http://store.quintessenti...product.php?id_product=29

of zelf bouwen http://www.reprap.org/wiki/Robert%27s_Heated_Bed altijd het goedkoopst. ;)

Of doen wat deze poster deed en ABS op niet heated bed maar PIR foam printen :+ http://forums.reprap.org/read.php?14,405191

Nog niet geprobeerd maar staat op te lijst om te testen.
Heb zelf een heated bedje gemaakt van een oude strijkijzer, een metalen plaat en een zelfgemaakte temperatuurregeling. Kosten: 20 euro. Werkt prima
Probleem is een beetje dat je in de hoogte juist relatief weinig kunt. Ik zou liever een groter oppervlak zien dat net zo hoog is als een normale Ultimaker. Dat zou meer ruimte innemen op een bureau of iets dergelijks. Maar ik merk toch dat ik vaak platte dingen maak met mijn Ultimaker Original en dan is een groter platform wat mij betreft wel fijner.
90 graden draaien geen optie? Ik heb wel aangepaste 3D printers gezien waarbij het bed het zelfde is, maar de hoogte naar 1,5m getild was omdat die resolutie wat minder van belang was, werkte prima.
Ik mis op dit soort apparaten eigenlijk wel de mogelijkheid om de printkop te vervangen voor een freeskop of een lasersnijder... Heb jij dat niet?
Je kunt hier niet mee frezen. Frezen doe je liefst met machine van 5000 kilo, niet met een lichtgewichtje van paar kilo.

Graveren met een laser kan wel. Op kickstarter is een project waarmee je dat kunt doen. Lijkt me onzin voor ultimaker om dat te supporten. Ze hebben een goedlopend bedrijf!

Je moet ontzettend oppassen met lasers. Dit zijn geen categorie 3 lasers, die al gevaarlijk genoeg zijn als ze in je ogen schijnen. Als van zo'n graveerlaser maar 1 straaltje in je oog komt, dan zit er dus een GAT in je oog.

Echt vragen om ellende. Dat kickstarter projectje is gesitueerd in Taiwan - met goede redenen. Probeer daar maar eens je schadeclaim naar toe te sturen als er iets mis gaat met die 3d printer en die laser schijnt ff in je oog!
Met de apparatuur die er rondom de CNC-frees staat kun je nog veel meer organen beschadigen. Als je gaat lassen zonder kap etc... tja...
je bedoelt direct vinger kwijt hier bij de Artillerie Inrichtingen (draaibank).

Dat zijn vaak geen miepen die in zo'n werkplaats staan.

Bij zo'n 3d printer - jan en alleman kopen die als hebbedingetje - en zo hoort dat ook. Het is een prachtig iets. Nuttig is het voor veel minder personen natuurlijk.

Iedereen heeft toch ook een gewone printer, of niet?
Als er daar iets mis mee gaat - dan ben je toch ook niet gelijk blind.

Met zo'n graveerder is dat wel het geval. Er is zoveel wat mis kan gaan met zo'n 3d printer. Ultimaker gebruikt, zo lijkt het, wat spuitgegoten plastic nu voor fiks wat onderdelen.

De laserprinters zitten veel steviger in elkaar. Dat printen gebeurt compleet intern daar. Bij zo'n 3d printer is kans op dat er iets mis gaat veel groter. Ik bedoel maar, het ding kan vallen als er een endstop 't even niet goed doet.

D'r zijn 100 mogelijkheden en wel meer...
En ik ben het niet helemaal eens over je opmerking over 'nuttig'. Mijn kinderen, die zijn nu negen jaar oud, die ontwerpen zelf hun figuurtjes in plaats van dat ze die plastic rommel uit China in de speelgoedwinkel kopen. Ze kunnen zonder papa's hulp printen op de Ultimaker 2. Hoe gaaf is dat! Het 3d printen heeft een enorme ontwikkeling meegemaakt. Voor degene die er nog geen op zijn bureau heeft staan: 'You're missing out!'

De reden dat er spuitgegoten onderdelen op de Ultimaker 2 zitten, is dat er veel van worden geproduceerd. Door die onderdelen kan ook de printkop heel compact worden uitgevoerd. Dat scheelt gewicht. Naast dat het dus functioneel is ziet het er ook gewoon mooi uit.

Iemand vertelde mij onlangs dat hij het apparaat, een Ultimaker 1, van zijn fiets had laten vallen, en dat hij het daarna gewoon nog deed... Zonder gekheid. Apparaten moeten gewoon veilig zijn. De Ultimaker 2 is CE gecertificeerd. En spuugt gewoon achter elkaar hele mooie prints uit.

Als je hobbyist bent, koop lekker de de Ultimaker Original, die kun je modden. Pas op het is verslavend.....

Ik werk niet bij Ultimaker, maar ik ben enthousiast gebruiker.
Ophouden met missen en voor usd 199 de L-cheapo lasersnijder aan je 3d printer hangen http://robots-everywhere.com/re_site/purchase/l-cheapo/

En heeeeeel erg opletten wat je doet met zo'n 2.1W laser!
Ik heb geen 3D printer, maar wel een CNC die ik kan gebruiken. Misschien dat ik zoiets daadwerkelijk kan gebruiken, thanks!
Ik heb m voor een schoolproject gebouwd en dus niet zo heel veel kunnen gebruiken.
Wel lijkt me een 3D scanner met dit soort printers handig, zo kan je bijv een telefoon hoesje "kopieëren" of reserve onderdelen maken
Zmorph3d.com kan dit wel
in theorie zou het kunnen, maar door het frezen creëer je veel stof en rommel, die zeker niet goed zijn voor het mechaniek,
CNC frees machines hebben meestal afgeschermde assen, waar de rotzooi niet bij kan, anders loopt de boel steeds vast.

een laser snijder zou een betere optie zijn.
Ik kan wel wat dingen bedenken opzich (computer related though)

soms krijgen wij in de winkel van klanten computers onder handen waar de helft los van hangt , dus brackets , 3,5 inch brackets op maat voor hdd's. Bijvoorbeeld cases voor externe behuizingen die kapot zijn gegaan omdat ze niet makkelijk open te maken waren (dankzij de fabrikant).

er zijn eigenlijk wel allemaal kleine handige dingentjes mee te maken waar je van zou denken hey handig om te hebben maar om die los te kopen zou een fortuin kosten.

Nu is er toch wel een leuk alternatief , al zal het nog paar jaar duren voor het betaalbaar word (in mijn ogen)
Maar om dan per onderdeel uren te moeten wachten totdat een onderdeel geprint en klaar is zou het rendabeler zijn om het te vervangen voor een nieuw onderdeel.

(Ik heb een tuner waarbij twee plastic pootjes missen welke ik al wel in 3d heb nagemaakt om te kunnen printen :P).
Daar heb je gelijk in , maar een paar uur tov een week wachten tot specifiek dat onderdeel binnen komt is ook weer tijdwinst.

Het is afhankelijk van je doelgroep en waar je het zelf natuurlijk voor gebruikt.
Dan kun je een bootje, armleuning, bierfles, bloemenvaas of heel wat andere dingen maken die vaak iets hoger zijn maar makkelijk te printen is.
Ik ben met mijn Mankati fullscale xt ( 25cm x 25cm x 30 cm ) al tegen beperkingen aangelopen waar ik onderdelen moet gaan opdelen.

Ik denk dus dat de mogelijkheid om een grotere te kunnen kopen nooit verkeerd is.
Technisch gezien kan je van een kleine 3D printer, een iets grotere printen. Met de nodige kennis kan je de motor en de bekabeling aansluiten tot een volledig werkende 3D printer die iets groter is dan de voorgaande. Binnen enkele jaren kan je je eigen auto printen?
Dat wordt dan een hele slappe auto die snel uit elkaar valt en ook een auto die ontzettend duur is, afgezien van een auto die we, laat ik citeren: "Unsafe at any speed". (RalphNader)

De bekende aanklacht uit midden vorige eeuw tegen de autoindustrie.

De gemiddelde auto weegt al snel boven de 1000 kilo en gebruikt veel staal met name. Tesla gebruikt aluminium als frame bijvoorbeeld (is ook stevig duurder dan). Aluminium is stuk duurder en 3x minder sterk (treksterkte).

Vergelijk: hout is factor 50+ minder stevig dan staal.

Staal kost 1 euro per kilo en in iets grotere kwantiteiten zoals de autoindustrie gebruikt kost dat dus rond de 50 dollarcent per kilo.

Dat 3d printer filament kost 16 euro per kilo op 't moment. In grotere kwantiteiten kijken we naar het goedkoopste pelletmateriaal. We nemen ABS. Dat is dus zo'n 2 dollar per kilo (bij afname van tonnen).

Dus factor 4 duurder.

Welke fabrikant wil factor 4 duurdere auto's bouwen?
eh even je berekening verbeteren :9
ABS heeft een dichtheid van 1,03 kg/dm3
staat heeft een dichtheid van 7,8 kg/dm3

dus 0,50 * 7,8 = 3,9 euro voor staal
zelfde hoeveelheid ABS
dus 2 * 1.03 = 2,06 euro voor ABS

dus ABS voor de zelfde volume is de helft goedkoper ;)

nog steeds onzinnig om er een auto van te maken, daar is het te slap voor maar dat terzijde
ABS is echter 40x zwakker dan Staal dus je wanden moeten veel dikker geprint worden.

1 cm dik abs is vrij stevig hoor. Het is qua stijfheid natuurlijk niet zo best. Maar vergelijk gewoon het 3d gun van die japanner versus een revolver.

Dan zie je min of meer minimum dikte aan ABS wat je nodig hebt voor stevige wanden.

Terwijl dat blik van die auto's superdun is. Als je dus iets ontwerpt van plastic moeten je wanden veel dikker en steviger overal zijn dan equivalent in staal. Dan is die plastic constructie NOG STEEDS heel slapjes - net als dat je 't van mdf maakt - maar het is vergelijkbaar aldaar.

De kostprijs van het materiaal ligt echter factoren hoger per kilo.

Voor minder zware belastingen is plastic juist veel handiger...

Veel robotonderdelen hier zijn dan ook van ABS gemaakt!
als je een auto kan maken die laten we zeggen 200kg lichter is, dus geen 800 maar 600 dan en dus een 20 tot 25% (inzittenden wordne niet lichter), minder weegd dan zou je gok ik toch wel een 10% minder brandstof moeten gaan verbruiken,

bij een auto met 250.000km doe je dan
1/12 .... 20833 ltr brandstof
1/13,2 .. 18939 ltr brandstof,

nu weet ik niet prcies wat ruwweg 2000 ltr euro 95 momenteel kost maar daar kun je best wat lichtere materialen voor kopen
Nah waarom kopen dan wat halve zolen toch een Tesla?
Die weegt vanaf 2300 kilo en per saldo stoot dat 5x meer CO2 uit als je alles meetelt. Transport, verliezen bij verbranden van kolen cq gas, en een batterij die minder lang zal meegaan dan andere auto's van een ton :)
Was dan ook maar een dom voorbeeld hé..
De meeste denken veel te veel na.
Laat eens dromen de vrije loop :)
Anoniem: 522574 6 januari 2015 20:12
Ziet er leuk uit.
Ik ga binnen kort de ultimaker 2 aanschaffen.
De extra grote vind ik mooi alleen helaas te prijzig voor mij.
ff zien 1900 euro ex BTW voor normale ultimaker2 en 2500 ex voor die iets hoger kan printen (leuke feature voor sommigen overigens.

Da's niet zo'n enorm verschil. Waarom dan toch 2500 ex te duur vinden?
Vind hem niet te duur hoor
Maar daar is mijn budget niet echt hoog genoeg voor.
meer dan 1100 euro voor een instap modelletje waar dan nog niet eens een heated bed in zit zodat je dingen goed - traag en naukeurig kunt printen... ik weet niet hoor maar dan is met plastic en gips toch nog wat makkelijker en goedkoper te werken, ook al kost het wat meer handwerk.
Ja knullig ding joh.

Geen idee wat je ermee wilt gaan printen ook en hoe. Zo'n heated bedje kost 5 dollar inkoop (als je er 1 koopt @ china dan is het al maar 7 dollar inclusief verzendkosten). Dan sensortje erbij die wel op hun electronica past.

Lijkt erop dat het alleen zo is daar er zo'n enorm prijsverschil zit tussen de normale 2 en deze 2go.

1900 ex versus deze 1200 ex.

Dit voor een 7 dollar heatbedje :)
Wij hebben een ultimaker 2. En wat een ruk ding. Nog steeds warping zelfs met heated bed. Ook is het zo druk je 3 goede prints dan is de 4de BV totaal verneukt. Printer heeft niet door als pla op is dus print in lucht. Echt kinderschoenen nog.
Dan moet je toch betere settings gebruiken in Cura, en als je naar het forum gaat ben je binnen een dag geholpen door de vele UM eigenaren zoals ik :)

en als je nog sneller geholpen wilt worden, post je ook gelijk wat afbeeldingen, dan krijgen we een idee wat er fout gaat.

afgezien van instellingen is ook het materiaal wat je gebruikt van grote invloed op je print.
en Cura geeft precies aan hoeveel materiaal je nodig hebt voor de desbetreffende print, en dan moet je zelf ook een beetje opletten of er nog genoeg materiaal op de spoel zit :)

Helaas zijn de commerciële printers nog niet geheel plug en play, je moet zelf ook een beetje nadenken en experimenteren.
en wij helpen je daar graag bij

(ik ben niet van Ultimaker, maar heb zelf gewoon een UM1) 8-)

[Reactie gewijzigd door absrnd op 23 juli 2024 23:23]

Als je een gebruikerservaring verwacht net als bij een gemiddelde fax of copieerapparaat, dan geef ik je 100% gelijk. Maar misschien zou je je verwachtingen iets kunnen bijstellen. Welk ontwerp probeerde je te printen? Heb je informatie ingewonnen op het forum? Wat was de reactie? Heb je foto's van hetgeen wat je gemaakt hebt. Welk filament gebruikte je? Heb je een a-merk of gebruik je rotzooi filament?

Bij elke 3d printer zul je wat tijd moeten investeren. Doe je dat, dan worden je prints elke keer beter. En dat werkt bij mij heel goed, ik krijg namelijk consequent mooie prints, zonder warping.

Vooral op het Ultimaker forum heb je een geweldige community, ze zijn zeer gemotiveerd om jou te helpen met je vragen. Maar je zal er wel écht mee aan de slag moeten. En dat betekent meer dan alleen op de printknop duwen.
En dat betekent meer dan alleen op de printknop duwen.

En daarmee geef je exact de flaw aan met de huidige print techniek het is allemaal nog niet klaar voor de massa.

En we hebben de fora gebruikt maar verder dan andere heated settings gebruiken kwamen ze niet.
Ik mis nog goede reviews van Tweakers.net en een goede forum structuur.
Kan ik eindelijk dat klepje van mijn afstandbediening opnieuw printen :+

Maar even serieus, ik vind de apparaten nog best duur :X
Bij mij was meer het probleem het duurde net wat te lang om het allemaal uitgeprint te krijgen.
Als het proces sneller is overweeg ik weer om zo'n 3D printer aan te schaffen.

En de prijs is nog steeds te duur ja, maar goed betaalde voor de eerste 3D printer toch nog wel €3.000+ en dit zijn ook prijzen exclusief btw dus de extended zit alsnog weer op de €3000+ euro inclusief btw en de kleinere variant: +/- €1500,-
Snelheid is inderdaad nog een probleem, gelukking is UM een van de snelste printers die dan ook strakke prints kan maken op die snelheid.
maar met de grote UM zal het toch veel langer duren alvorens de priunt klaar is, zelf print ik vaak ook met een 0.8 nozzle, en dikkere layers, dan kan het toch snel gaan :)

de ribbelstructuur op de dikkere layer prints vindt ik niet erg, het geeft een mooie look.
als je 20cm hoog print met een forse breedt en lengte kan het soms meer dan en dag duren als op 0.1 layer print, en nog veel meer als je 0.6 print :)

ik vindt het wel jammer dat het wisselen van nozzle niet eenvoudig is op de UM2 en de nieuwe, bij mijn UM1 is het in een minuut gebeurd.
Iemand wel eens naar de Cartesio gekeken? Fraaie machine hoor. Kan heel groot en met verschillende nozzles tegelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.