3d-printerbouwer Ultimaker krijgt lening van vijftien miljoen euro

Ultimaker, een Nederlands bedrijf uit Geldermalsen dat 3d-printers fabriceert, krijgt een investering in de vorm van een lening van vijftien miljoen euro van de Europese Investeringsbank voor verdere groei.

Ultimaker wil de vijftien miljoen euro van de EIB vooral investeren in onderzoek. Jos Burger, directeur van Ultimaker, zegt in het FD dat hij de lening vooral ziet als een 'overbruggingskrediet' naar een grote investeringsronde, die in het tweede kwartaal van 2017 vorm moet krijgen. Het bedrijf zou dan ook onder de sterke spelers vallen. "Het kaf is van het koren gescheiden", zegt Burger. Ultimaker wil wel zelf blijven groeien en is niet direct uit op overname door een andere partij.

Printers van het bedrijf worden in Zaltbommel gebouwd. De administratie en verkoop worden in Geldermalsen en Boston in de Verenigde Staten uitgevoerd. Het bedrijf werd in 2011 opgericht en heeft nu zo'n 200 werknemers. De eerste Ultimaker bestond vooral uit multiplex, dat met lasersnijden zijn vorm had gekregen. Hierdoor kon de printer op dat moment sneller gemaakt worden dan de RepRap, die grotendeels uit geprinte onderdelen bestond. Ultimaker ontwikkelde ook eigen software: Cura.

Ultimaker had in het afgelopen jaar een omzet van dertig miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het grootste deel van de omzet komt uit de verkoop aan bedrijven, zo'n 70 procent, en 20 procent komt uit verkoop aan universiteiten.

Documentaire die Tweakers maakte over Ultimaker in 2014

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

14-09-2016 • 10:13

49

Submitter: Jermak

Reacties (49)

49
49
34
3
0
12
Wijzig sortering
Goed nieuws voor Ultimaker, maar wel een teken aan de wand dat het investeringsklimaat in europa nog steeds bar slecht is. Het feit dat een snelgroeiend en "cash positive" bedrijf een lening via een EU overheidsinstantie verkrijgt duidt toch echt op marktfalen.
Anderzijds, waarom zou men 15 miljoen moeten 'investeren' in een bedrijf dat geen tekenen van groei laat zien en er een groter risico is dat het geld verdampt?
Daarom komt het geld ook niet van een normale bank omdat die dat risico wel zien.


Persoonlijk viel mij deze zin op
De administratie en verkoop worden in Geldermalsen en Boston in de Verenigde Staten uitgevoerd.
.

Lijkt me eerder dat er iemand bezig is om zijn Amerikaanse verblijfsvergunning aan het regelen is dan serieuze motieven.

Zelfs als je R&D in Boston zou doen (ivm aanwezigheid van Harvard en MIT) zou keuze raar zijn. Een kamer huren kost zo maar 1500 dollar in Boston en leven is er DUUR. Dus personeel is er ook duur.

Bovendien verkopen ze geen product dat je online niet kan verkopen, waar je fysieke regionale vertegenwoordiging voor nodig te hebben, om maar te zwijgen over "administratie".
Ik werk al een flinke tijd bij Ultimaker. De complete R&D afdeling zit gewoon in pittoresk Geldermalsen hoor.
Ze verkopen 70% aan bedrijven. Dat gaat dan waarschijnlijk om een hoop grote deals, van honderden printers tegelijk. Ik kan me dus juist wel voorstellen dat je daar regionale vertegenwoordiging wil hebben, en als bedrijven die honderden printers afnemen speciale wensen hebben dan kan het ook nuttig zijn om daar enige R&D lokaal te hebben (maar wat dit precies inhoudt kan van alles zijn, R&D is natuurlijk vrij breed).
30 miljoen omzet <> grote deals.

Als het om administratie en verkoop gaat, had het niet uitgemaakt waar ze in de VS hadden gezeten. En hadden ze een staat uitgekozen waar het vestigingsklimaat voordelig is als ook fiscaal gunstig.

Bovendien in de zomer wil je niet in Boston zijn en in de meeste winters ook niet.
Euhm... misschien mis ik iets maar een bedrijf dat geen tekenen van groei laat zien??
Ultimaker had in het afgelopen jaar een omzet van dertig miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.
En een bedrijf wat binnen 5 jaar naar 200+ werknemers groeit en internationale vestigingen heeft?
Ja, je mist iets ;). Nanite lijkt te stellen dat er wat mis is met een lening aan een groeiend, cash positive bedrijven. Ik beargumenteer dat het tegenovergestelde doen nou ook niet echt wijs is. Heb het dus niet over Ultimaker.
Het feit dat Ultimaker een lening krijgt van EIB heeft geen rechtstreekse link met het investeringsklimaat. (Overheids)leningen hebben veelal gunstige (rente) condities, dus ook bij een gunstig investeringsklimaat zul je deze financieringsvormen nog steeds zien.

Dat het nog magertjes is op de kapitaal markt ben ik overigens wel met je eens hoor.
Het feit dat een snelgroeiend en "cash positive" bedrijf een lening via een EU overheidsinstantie verkrijgt duidt toch echt op marktfalen.
Eens, maar toch graag even lekker dwarsdenken omdat het kan en er een zienswijze aan toevoegen:

Dat feit duidt er eerder op dat we het marktfalende mechanisme van monetaire geldverruiming als de norm zijn gaan zien.

In de VS wordt gruwelijk veel monopoliegeld bijna gratis uitgeleend en is de rente kunstmatig laag of niet bestaand. Daardoor gaat iedereen (met name VC's) 'investeren' in overgewaardeerde bubbelbedrijven als Uber, AirBnB en andere verliesgevende toko's waarvan de waarde bij de eerstkomende rentestijgingen als een kaartenhuis in elkaar gaat storten. Dotcom bubbel 2.0. Slechte bedrijven sterven niet uit, Sillicon Valley loopt ervan over. Zeer slecht voor de reële economie: Geld wordt niet alleen voor welvaarts- en productieverhogende middelen aangewend (zoals Ultimaker) , maar om te speculeren op bedrijven met een aak redelijk waardeloos 'Web 2.0 / IoT ideetje'. Net als bij de huizenbubbel hier in NL van voor 2008 (beleggingshypotheken en aandelen met geleend geld) en nu weer opnieuw in Amsterdam boeit het in het piramidaspel niet als je onderliggende waarde eigenlijk 0,0 waard is. Zolang je het maar voor meer geld aan de volgende idioot verkoopt -voordat de muziek stopt.

Ultimaker is dus eerder de dupe van de aantrekkingskracht die de kudde Sillicon Valley-onzinbedrijven op vers geprint monopoliegeld heeft. Hopelijk gaat de rente snel omhoog en flikkert heel Sillicon Valley inc vastgoedmarkt aldaat als een toren van Babel in elkaar, dan worden bijna failliete investeerders wee kritisch. Dan komen de goede bedrijven vanzelf bovendrijven. Zoals na de Dotcom bubble machinemaker ASML wel nieuwe investeringen aantrok maar 'gebakken lucht' World Online van Nina Brink niet, zal hopelijk na de Dotcom 2.0 bubbel een machine maker als Ultimaker ook bovendrijven. En een naar verhouding 'lullige op netwerk-effecten drijvende website' als Uber of AirBnB niet.
3d-printerbouwer Ultimaker krijgt investering van vijftien miljoen euro
Een investering.
in het FD dat hij de lening vooral ziet als een 'overbruggingskrediet'
Oh nee. Een lening. Een lening is geen investering he... 8)7

Edit: ik zie dat de titel aangepast is. Netjes _/-\o_

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 14:56]

Bij een lening geef je een zak geld met de bedoeling na verloop van tijd dat geld + een rendement weer terug te krijgen. Wat is het verschil met investering?
Bij een lening geef je een zak geld met de bedoeling na verloop van tijd dat geld + een rendement weer terug te krijgen. Wat is het verschil met investering?
Zoals je zelf zegt: bij een lening is het de bedoeling/hoop na verloop van tijd geld + (soms) rendement terug te ontvangen als "uitlener". Het rendement en de terugbetaal voorwaarden en termijnen (en dus het rendement) zijn daarbij meestal van te voren exact bekend. Ook zijn er (meestal) consequenties aan het niet terugbetalen van de lening (faillissement, schuldsanering, etc).

Bij een investering is het te behalen rendement voor de investeerder van te voren juist helemaal niet bekend en is deze niet gedefinieerd. De voorwaarden die bij de investering horen zijn veel vrijer (juist strenger of minder streng dan een typische lening). En het geld hoeft niet te worden terugbetaald in het geval de investering mislukt, het geld uitgegeven is en er geen gehoopte groei plaatsgevonden heeft.

Volledig anders dus. Een investering is voor startups als deze vaak veel interessanter, omdat de flexibiliteit ervan ten opzichte van een lening veel beter past bij de onvoorspelbaarheid van *het runnen en laten groeien van een bedrijf*. Dat is dan ook de reden dat 99% van de enigszins succesvolle tech-startups wereldwijd vertrekken naar oorden waar investeerders hun gang kunnen gaan en zich concentreren. Denk aan California en Israël. Nederlandse voorbeelden: Hacker 1 en Catawiki.

Of in andere woorden: een lening is voor een startup een extra risico (want cashflow moet op peil gebracht worden om de lening terug te kunnen betalen en zo niet dan: failliet) en dus een beperkende/gevaarlijke factor. Een investering heeft veel minder risico: als het mis gaat of minder goed gaat dan verwacht en er is niet veel cashflow dan betekend dit niet direct dat het bedrijf failliet gaat (er hoeft immers niets terugbetaald te worden).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 14:56]

startups als deze
Duidelijk verhaal. Al vind ik het wat ver gaan om Ultimaker nog een 'startup' te noemen. Ze zijn al 5 jaar bezig, hebben hun business case bewezen, ze hebben meerdere kantoren, draaien volgens mij een redelijk stabiele omzet en met zo'n 200 werknemers kan ik me ook niet voorstellen dat er nog een enorme 'startup-sfeer' hangt.
[...]


Duidelijk verhaal. Al vind ik het wat ver gaan om Ultimaker nog een 'startup' te noemen. Ze zijn al 5 jaar bezig, hebben hun business case bewezen, ze hebben meerdere kantoren, draaien volgens mij een redelijk stabiele omzet en met zo'n 200 werknemers kan ik me ook niet voorstellen dat er nog een enorme 'startup-sfeer' hangt.
Alles is relatief, maar in Silicon Valley zouden ze zeker nog een startup heten ;)
Bij een lening spreek je vooraf een rentepercentage en aflossingstijd af. Hier dien je je aan te houden en hangt niet af van je prestaties. Bij een investering word je terugbetaald uit rendement als gevolg van die investering. Als dit rendement niet gerealiseerd wordt heb je pech en ben je als investeerder je geld kwijt.
Mensen zien soms kick starter als een investeringsplatform, maar dat is het niet. Eerder een pre-order platform. Als investeerder zou je namelijk delen in het succes van het bedrijf in de vorm van aandelen, maar dat terzijde.

Edit: waarom krijgt dit een 0 en de twee posts om mij heen +2(!)?

[Reactie gewijzigd door DirtyBird op 22 juli 2024 14:56]

Kan bij een investering niet ook een vaste looptijd en rendement worden afgesproken?
Er zijn andere vormen van investeren dan het verstrekken van een lening, maar het verstrekken van een lening met een zeker rendement is ook investering.
Je krijgt een nul omdat je het artikel met een nul heb gewaardeerd.
Waarom niet ? Als je een lening aangaat en je stopt het geld in een bedrijf, dan krijgt dat bedrijf toch een investering ?

Het geld is afkomstig van de investeringsbank. Die investeren het om het dan op een latere datum (als het bedrijf succesvol blijkt) te recupereren
Ik geef toe dat het misschien niet zo handig geformuleerd was. Het is een 'investering in de vorm van een lening'. Het komt ook omdat ik na een tijdje zoeken bij die investeringsbank een excelletje vond met alle uitstaande beleningen, loans.xls.

Interessant dat soort dingen trouwens... maar dat is wat offtopique ;)
De eerste Ultimaker bestond vooral uit multiplex, dat met lasersnijden zijn vorm had gekregen.

Is multiplex niet een soort hout ? Appart om hier een apparaat van te maken waar toch best wat hitte in voor komt.
De enige hitte is het element dat het plastic smelt en dan op de printplaat legt. Hierna koelt dat gesmolten plastic meteen weer af en komt er dus zeer weinig hitte bij kijken. Natuurlijk moet je niet met je vingers aan de printkop gaan zitten als ie aan het printen is, maar voor de rest is het allemaal te doen met hout hoor :)
Daarnaast ligt de ontbrandingstemperatuur van hout ook best hoog (250-350 graden). :+
Je leest de zin verkeerd.
Een filmpje is mss duidelijker: https://www.youtube.com/watch?v=HCCdd65rTg8
Hout is juist erg hitte bestendig. Maar dat is totaal niet relevant bij een 3D-printer omdat het warme deel maar heel klein en geheel geïsoleerd is. En het ook niet roodgloeiend heet staat.
Doet een Ultimaker alleen plastics of ook keramiek en metaal?
Plastics, maar inmiddels ook (mixes met veel) bijv. hout en metaal. Niet puur, want dat zou niet zomaar veilig kunnen in je woonkamer.

Hier staan wel allerlei materialen met hun voor en nadelen:
https://ultimaker.com/en/products/materials
70% bedrijven, 20% universiteiten. Dan maakt het weinig uit wat er veilig in je woonkamer kan.
Ook al is het niet in de woonkamer, veiligheid is een belangrijke overweging. In ons bedrijf staat de 3d-printer alleen tijdens kantooruren aan, ik zie het niet zitten om hem 's avonds onbeheerd door te laten werken met een (waarschijnlijk klein, maar toch) risico dat er iets mis gaat en het bedrijfspand afbrandt.
Voor zover ik heb kunnen vinden is er nog nooit brand ontstaan door een Ultimaker 3D printer. Bij een zelf gebouwde (en verkeerd aangesloten) printer loop je misschien meer risico. Bij kwaliteits printers zoals de Ultimaker loop je nauwelijks risico.

Zelf print ik vaak 's nachts. Ik heb mijn Ultimaker printer in een stopcontact gedaan die ik via domotica kan aansturen. Vlakbij hangt ook een brandmelder. Bij rook en of hitte schakelt die de stroom uit.

[Reactie gewijzigd door Sepio op 22 juli 2024 14:56]

Nogmaals, "maar toch". Wij zijn overigens behoorlijk alert op brandrisico's, zo zijn op onze afdeling alle soldeerstations zo aangesloten dat ze stroomloos zijn buiten kantooruren.

Een rook/brandmelder om automatisch de printer uit te schakelen is een goed idee, de vraag is wel of dat niet te laat is als het al zover is.
Nu is het wel zo dat er ook veel bedrijven vanuit thuis werken. Wij hebben ondertussen al 4 jaar een printer op zolder staan, maar die printer is wel zakelijk in gebruik.
DIe zijn er ongetwijfeld. Maar waar baseer je op dat het er veel zijn?

Daarnaast mag je er vanuit gaan dat wanneer je apparatuur zakelijk gebruikt je je werkruimte daar ook naar inricht. Zo heb jij dat ding niet in je woonkamer staan maar op zolder en zet een zzp timmerman z'n zaagtafel ook niet in de woonkamer. De fabrikant past het product daar ook niet op aan, en als jij hem toch in je woonkamer wilt zetten dan is dat jouw pakkie an (en die van de arbo).
Ja en nee. Op een gegeven moment is de huidige markt verzadigd en wil je misschien de consument zo ver krijgen dat hij óók zo'n ding koopt. Maar dat zal voor nu inderdaad van ondergeschikt belang zijn.
Wel als je kijkt dat dit ondertussen de markt is. 2 jaar geleden was het 95% + consument en de rest bedrijfsmatig / universiteit.
4 klikjes ...https://ultimaker.com/en/products/materials

[Reactie gewijzigd door MRic3 op 22 juli 2024 14:56]

Leuk! En goed bezig! En dan te bedenken dat ik de Arduino's voor de 1e paar printers geleverd heb... :D Good old times!
Jij bent goed in doosjes schuiven!!! :P
(Niet duidelijk of je ook code voor op die Arduino's hebt geschreven)
En dan noem je de software Cura? Past die naam niet beter bij het zorg (ECD) softwarepakket wat reeds op de markt is?
Cura is door Ultimaker "geadopteerd". Het is begonnen als open source community project. Ondertussen word ruim 90% van de ontwikkeling door Ultimaker zelf gedaan. De naam is dus ook door iemand uit de community verzonnen (eerst hete het SkiPyPy, wat een nog veel slechtere naam is...).
Ik moet toegeven dat SkiPyPy aanhouden een nog slechtere keuze zou zijn geweest.
Er wordt ook gesproken over een filmpje over shapeways, maar ik kan het nergens vinden.
Ben benieuwd of ze ook onderzoek gaan doen naar SLA en SLS. Ik heb het idee dat FDM tegen zijn einde loopt
Geen idee waar jij het idee vandaan haalt dat FDM tegen zijn einde loopt. De drie technieken hebben elk hun sterke en zwakke punten en kunnen goed naast elkaar bestaan.

Aan het verloop van het marktaandeel van Ultimaker kun je wel zien dat er grote veranderingen zijn in de 3D printer markt: de hype is over. De markt voor particulieren krimpt, niet iedereen zal straks thuis een printer hebben staan en veel fabrikanten die zich op de thuismarkt richten gaan failliet. De zakelijke markt groeit juist hard en is nu al 70% van Ultimaker's omzet. Bedrijven ontdekken steeds meer toepassingsmogelijkheden en hier is groei. Ik zie een zonnige toekomst voor dit mooie nederlandse bedrijf.
Dat baseer ik op het feit dat ik zelf ook een fanatieke 3D printer bouwer ben en ik de laatste tijd niet veel progressie meer zie in de techniek. Vooral op het hardwarematige deel zie ik niet veel innovatieve producten meer op de markt komen.

Ik moet wel zeggen dat de ultimaker vooral met PLA wel echt superieur is in printkwaliteit, de andere materialen die ze hebben uitgebracht kan ik nog niks over zeggen.

Mijn ervaring is dat FDM toch een behoorlijke tijd kost voordat je dit onder de knie hebt. Als bedrijven af en toe een prototype nodig hebben kunnen ze veel beter terecht bij een shapeways oid waar je veel vrijer bent in de geometrie die je kunt printen en je geen dagen bezig bent om een goed model uit de printer te krijgen. Het vergt toch wel behoorlijk wat technisch inzicht.

Uiteraard heeft elke techniek zijn limitaties, maar na mijn idee heeft FDM er meer dan SLA en SLS. Sinatrec heeft nu voor het eerst een SLS gebouwd voor €5000,- en een nieuw model is in aankomst. De SLA printer komen al erg dicht in de buurt van FDM printers, maar de resin voor deze techniek is best duur.

Daarom zou ik het voor Ultimaker geen gek idee vinden om ook te verdiepen in andere technieken, omdat veel kennis van een FDM printen bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden bij een SLS printer.
En de normale ondernemer krijgt niet eens een lening van 30k.
Oplichters...
Oplichters is niet het goede woord, ze zullen er wel voor gezorgd hebben dat ze een echte goede business case hebben, dat moeten ze natuurlijk nog wel waar kunnen maken.
De EIB is geen normale bank dus verbaast het me niet dat een 'normale ondernemer' daar geen lening krijgt. De EIB financiert projecten waarmee de doelstellingen van de Europese Unie gehaald kunnen worden. Zonder meer context is jouw beschuldiging van 'oplichters' nu laster.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.