Ultimaker brengt 3d-printer Ultimaker S5 uit met groter printvolume

Het Nederlandse Ultimaker heeft de S5 uitgebracht, een 3d-printer die ten opzichte van de anderhalf jaar geleden uitgebrachte de Ultimaker 3 nog meer geautomatiseerd is en een groter printvolume heeft.

De Ultimaker S5 meet 330 x 240 x 300mm, waarmee de printer bij de z-as dezelfde capaciteit heeft als bij de Ultimaker 3 Extended, maar op de x-as is er 115mm werkruimte bijgekomen. Het is daarmee de 3d-printer van de Nederlandse fabrikant met het grootste printvolume tot nu toe. Ten opzichte van de Ultimaker 3 is de S5 ongeveer twee keer zo groot.

Ultimakers nieuwste product moet volgens de directeur van de Amerikaanse tak van Ultimaker, John Kawola, gezien worden als een nieuwe stap ten opzichte van de Ultimaker 3, waar de Ultimaker S5 op voortborduurt. Zo heeft de nieuwe printer active bed leveling en een sensor om de toevoer van het filament te meten. Verder zijn er softwareverbeteringen doorgevoerd en kunnen de bouwplaten worden verwisseld.

Ultimaker S5

De sensor die de toevoer van het filament detecteert, zorgt ervoor dat de printer automatisch op pauze wordt gezet als het materiaal op is, waarbij het systeem weer vanzelf herstart als er nieuw filament is toegevoegd. Ten opzichte van de Ultimaker 3 is de bed leveling bij de S5 aangepast, zodat er veel meer punten op het printbed in kaart kunnen worden gebracht. Met deze gegevens worden automatisch correcties aangebracht bij oneffenheden, zodat er een zeer platte eerste laag kan worden gecreëerd.

Samen met de nieuwe printer brengt Ultimaker ook een nieuw materiaal uit, het zogeheten Ultimaker Tough pla. Dit filament is volgens de fabrikant ten opzichte van het reguliere pla nog stijver. Verder wordt er bij de S5 ook een Ultimaker-app uitgebracht voor Android en iOS, waarmee het printproces op afstand kan worden gemonitord. Ook zal de app notificaties tonen zodra een printtaak klaar is of als er onderhoud nodig is. De nieuwe printer heeft ook een vernieuwd touchscreen waarop een 3d-preview van de huidige printopdracht is te zien.

Ongeveer anderhalf jaar geleden bracht de fabrikant de Ultimaker 3 op de markt, die als belangrijkste vernieuwing de mogelijkheid had om twee materialen tegelijkertijd te printen met het dual extrusion-systeem en onder meer ondersteuning voor pva. Dat laatste is in water oplosbaar materiaal, waarmee complexe geometrische vormen kunnen worden geprint. Ook de S5 beschikt hierover, naast de bovengenoemde vernieuwingen.

De Ultimaker S5 komt beschikbaar vanaf 15 mei en krijgt een prijskaartje van 5495 euro, exclusief btw. Ter vergelijking kreeg de Ultimaker 3 bij de introductie een prijs van 3624 euro inclusief btw en voor het grotere Extended-model moest 4471 euro betaald worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Joris Jansen

Redacteur

23-04-2018 • 21:05

57

Submitter: maarten013

Reacties (57)

57
57
30
6
0
24
Wijzig sortering
Zo heeft de nieuwe printer active bed leveling, een sensor om de toevoer van het filament te meten.
Het lijkt mij dat active bed levelling niet een sensor is om de toevoer van filament te meten, aangezien dat in de extruder gebeurt en niet op het bed. Het lijkt me dat de printer over active bed levelling beschikt, EN over een sensor om de toevoer van filament te meten.
Ik denk dat het niet helemaal handig is neergezet. Denk dat het zoiets had moeten zijn (een opsomming):

Zo heeft de nieuwe printer active bed leveling, een sensor om de toevoer van het filament te meten, zijn er softwareverbeteringen doorgevoerd en kunnen de bouwplaten worden verwisseld.
Prijs is niet rendabel voor de meeste mensen.

Ik wil wel, maar ga niet zoveel geld aan uitgeven. Heb leukere dingen voor dat geld.
Deze machine is zeer duidelijk bedoeld voor de professionele markt en niet voor thuisgebruikers.
Eens, maar aan de andere kant als je een echte pro bent kan je zakelijk goed geld vragen voor je 3d prints met de kwaliteit uit de ultimaker. Toch is de terugverdientijd aardig hoog denk ik, en mogelijk zelfs niet te doen voor de volgende versie uitkomt (over een jaartje of 2)
Ligt er geheel aan wat je er mee doet. De terugverdien tijd is niet geweldig als je op 3D hubs printjes gaat verkopen (maar zelfs dat is te doen). De charme ligt hem vooral in naar het niet meer hoeven outsourcen van het maken van prototypes. Dat loopt vrij snel stevig in de cijfers, naast dat je dan ook nog eens weken moet wachten op de parts (en als je ze dan hebt zul je net zien dat er toch net even iets een tikkeltje anders moest).
Anoniem: 1065511 @ultimasnake23 april 2018 22:08
De Ultimaker 3 wordt door sommige klanten van Ultimaker binnen 2 maanden terug verdient (source: https://ultimaker.com/en/...d-tools-jigs-and-fixtures). De prijs van de S5 staat nog steeds een terugverdientijd van minder dan een half jaar toe. Dat is nog steeds erg weinig voor een stuk technologie. Dit is geen consumenten printer met daarbij passende prijs, maar dat lijkt me ook duidelijk in de marketing uitingen.
Maar in een techniek die zich zo snel ontwikkeld, liggen er veel goedkopere en misschien ook wel betere alternatieven op de loer. Laten we eerlijk zijn voor €5000,- kun je aardig wat prints bestellen bij een professioneel bedrijf gericht op 3d prints. Met prints die waarschijnlijk strakker en nauwkeuriger zijn dan wat de Ultimaker er van kan maken.

Ik ben bang dat men met dit soort prijzen de plank echt misslaat, ik snap dat ondersteuning en productvriendelijkheid wat mogen kosten, maar dit prijskaartje is veel te stevig om grote aantallen te kunnen verkopen.
Anoniem: 1065511 @Andyk12524 april 2018 12:36
We gaan het zien :) Ultimaker heeft vast nagedacht over het prijspunt en dit met potentiele klanten besproken. 5K is voor een bedrijf niet eens heel veel. En een gemiddelde print van Shapeways kost al gauw 100+ euro, dus na 50 printjes kan dat al uit, een aantal dat voor prototyping/design/architecture firms al snel bereikt wordt.
Ik heb al verschillende keren wat bij Shapeways laten printen en zo duur zijn ze niet en de kwaliteit en nauwkeurigheid is vele malen hoger dan wat mogelijks is met de Ultimaker. Daarnaast heb je bij bedrijven als Shapeways veel meer mogelijkheden tot materialen, wat voor prototyping heel handig kan zijn.

Die 50 prints is leuk, maar je vergeet de uren voor het instellen van de machine, materiaal en stroomkosten. Veel meer dan enkel en alleen de aanschaf natuurlijk. Uiteindelijk zal er best markt voor zijn, vooral waar tijd erg belangrijk is, maar ik verwacht niet dat deze Ultimaker een grote hit zal worden.
Voor 300 tot zo'n 800 euro, afhankelijk van build volume, heb je een versie van de Creality CR-10. Die printen minstens zo goed als de Ultimakers, in mijn eigen ervaring zelfs beter. Zelfs met een beter hotend op een CR-10 ben je voor een fractie van de prijs van een Ultimaker klaar. Ook zijn er genoeg andere goede printers, zoals de originele Prusa i3, voor een fractie van de prijs te kopen. Bijzonder dat Ultimaker nog met deze prijzen wegkomt.
De CR-10 is een prima ding hoor, zeker voor die prijs, maar de vergelijking met een Ultimaker gaat toch echt niet op. Geen dual extrusion, haalt bij lange na niet dezelfde snelheid, veel luidruchtiger, niet enclosed waardoor een hoop materialen afvallen (ABS, PETG zijn toch echt een stuk lastiger) en verder is de CoreXY layout van een Ultimaker aanzienlijk beter voor hoge prints dan zo'n hoogfrequent trillend Y-bed.

Om nog maar te zwijgen over het verschil in service. Als er met de UM3's op m'n werk een probleem is, dan staat er morgen nog iemand bij om het op te lossen. Bij de CR-10 begint de ellende al bij de levertijd, als-tie überhaupt al daadwerkelijk bezorgd wordt.
Om nog maar eens te zwijgen dat Creality3D oorspronkelijk complete scheit aan open source licences had. Pas toen de hele 3D printing comunity over ze heen storte hebben ze onder veel protest de broncode die ze vrij moesten geven vrij gegeven.

Maar is wel lekker goedkoop. Dat wel.
Bijzonder? Mwah, valt wel mee. Een ervaren gebruiker kan inderdaad veel makkelijker het onderste uit de kan halen, zelfs bij goedkopere printers (of vaak; juist bij goedkopere, want het contrast is groter).

Maar het probleem van ditsoort dingen zit hem niet in 3D printing experts goed laten printen. Dat lukt al jaren. De truuk is het om er voor te zorgen dat het zonder al het tweaken werkt. Nu zijn we daar nog lang niet, maar de enorme hoeveelheid polishing die hier in gegaan is heeft toch echt een (fors) prijskaartje.
Inderdaad, met mijn Anet A8 doe ik regelmatig niet onder voor vrienden met b.v. de Prusa I3 MK2 (de Mk3 is wel echt een stukkie beter en ik ga mijn hardware niet verder tunen). Dit is inderdaad voor de 3d modeller die ook graag wilt printen :)
Kortom, dit is wederom een goede stap, maar voor de gewone sterveling is het beter om nog even af te wachten tot deze 'experimentele' fase van 3D printers voorbij is en er klant/gebruikersvriendelijke en betaalbare modellen beschikbaar komen waarvoor je niet eerst een PhD in 3D printen hoeft te hebben alvorens er gebruik van te kunnen maken ;)
Kan men mij vertellen, wat voor een nut dit heeft met zo'n prijskaartje? Ik kan me alleen bedenken dat je er single action(letterlijk haha) pipa's mee kunt maken en prototypes, maar daar haal je de prijs van 5K nooit mee uit toch? Verder wel een tof ding, je kan er wel een leuk formaat mee printen.
Dit is typische een high-end model met alle toeters en bellen erop. Prijskaartje is een combinatie van goede kwaliteit prints, grote volumes en gebruiksvriendelijkheid.

Gebruiksvriendelijkheid word overigens erg onderschat. Leuk zo'n 3D printer, maar wat veel mensen niet weten, is dat je best veel moet afstellen, tweaken, repareren en onderhouden aan zo'n ding. Dat kost veel tijd en kennis. Tijd en kennis die niet iedereen heeft. En daar hebben ze deze oplossing voor.
Daarnaast produceert dit ding rete goeie prints wat ook de prijs opdrijft.

Wat je er mee kan? Ik zou zeggen, browse hier eens rond, dan krijg je een leuk idee wat de community allemaal maakt:
https://www.thingiverse.com/
Ik heb maanden dagelijks op Thingiverse gezeten, en 99% van de tijd komt er alleen maar nutteloze rommel voorbij. Thingiverse is overigens niet alleen maar voor Ultimaker, en ik verwacht eigenlijk helemaal niets daar speciaal gemaakt voor deze nieuwe Ultimaker. Het merendeel daar is voor de 300 euro amateur printertjes.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 23 juli 2024 08:46]

Thingiverse is een heel mooi startpunt voor de leek om een indruk te krijgen wat allemaal mogelijk is met een 3D printer. Jij mag dat 'rommel' vinden maar er zijn zat mensen die er wel heel blij mee zijn.

Overigens zegt de prijs (300 euro) van een printer niet heel veel. Zo heb je voor nog geen 500 euro al een SLA/DLP printer die, puur op basis van print kwaliteit, de Ultimaker ver achter zich laat.

[Reactie gewijzigd door ChojinZ op 23 juli 2024 08:46]

Anycubic Photon: 115 x 65 x 155 mm
Ultimaker S5: 330 x 240 x 300mm

De Ultimaker S5 heeft een print volume van ruim 20 keer zo groot, voor een prijs die 14x die van de Anycubic Photon.

Nu ben ik van mening dat de Ultimaker printers een premium vragen voor hun naam en dat er (in hetzelfde segment) betere en goedkopere printers zijn, maar ook dat is geheel afhankelijk van wat je er mee wil doen. Persoonlijk zal ik eerder de Original Prusa i3 MK3 dan de Ultimaker 3 kopen...

Een (nog geen) €500 kostende DLP printer is niet duur, maar als het niet voldoet aan waar je het voor wil gebruiken, is het nog weggegooid geld. Ik vind het zeker een interessant product, maar zal eerst veel meer informatie moeten inwinnen of het voldoet aan waar ik hem voor wil gebruiken (miniaturen).
Anycubic Photon: 115 x 65 x 155 mm
Ultimaker S5: 330 x 240 x 300mm

De Ultimaker S5 heeft een print volume van ruim 20 keer zo groot, voor een prijs die 14x die van de Anycubic Photon.
En vandaar ook dat ik nadrukkelijk aangeef dat het om de kwaliteit gaat NIET om het volume... ;)
Appels en peren... Op een klein formaat heb je veel minder last van afwijkingen in toleranties dan bij een groter formaat.
De S5 is maar de helft groter dan zijn voorganger de UM3 maar de hoeveelheid werk die er in zit om dat over het gehele volume en bij alle temperaturen goed te laten werken is enorm.
De hoeveelheid afwijkingen worden in deze vooral bepaald door de techniek, niet zozeer door het volume. Daarnaast kan je wel degelijk een vergelijking maken mits je objecten identiek zijn (bv jolly op beide printers op 100% printen) ;)

[Reactie gewijzigd door ChojinZ op 23 juli 2024 08:46]

Nou weet je ik ben gestopt met dingen op Thingiverse te zetten toen mensen mijn prints gingen verkopen. Ik snap dat je er weinig aan kan doen maar dat vind ik een moeilijk iets. Mensen die geen printer hebben en designs moeten laten printen en extra betalen.
Iedereen komt 99% nutteloze rommel tegen op Thingiverse, het mooie is dat het voor iedereen een andere 99% is. Jij zal niets hebben aan dat 3D bord voor (Kolonisten van) Catan of die kaarthouders voor Zombicide. Ik zal daar echter een 3D printer mee terugverdienen...

En wat betreft kwaliteit, het meeste wordt gebruikt door amateurs en het meeste wordt gemaakt door amateurs, verwacht daar dan ook niet voornamelijk pro 3D files! Daar zijn andere sites voor waar je vaak moet betalen voor pro prints...

De meeste €300 amateur printers leveren niet voldoende detail of een groot genoeg print oppervlak/hoogte om heel veel spannends mee te doen. Natuurlijk kan je redelijk wat tweaken om er betere kwaliteit uit te krijgen (het heet hier immers Tweakers.net), maar verwacht niet dat je dezelfde kwaliteit uit een €300 printer krijgt als een goede die 2-3 keer zoveel kost. Net zoals je bij CPUs niet met tweaken een goedkope i3 beter kan laten performen dan een goedkope i7. En er komt een punt dat je meer tijd en geld kwijt bent aan het tweaken dan rendabel is...
Laat mij dan maar die printer van 300-500 euro zelf maken met alle opties die deze UM ook heeft..
Als je alleen gaat voor de opties kom je misschien een heel eind, maar als je ook een beetje kwalitatief goede componenten wilt gebruiken lopen de kosten snel op. Een goede hot-end is niet echt goedkoop.
Heb zelf een core-xy gebouwd, met dual extruder uit vooral chinese onderdelen. Alleen de t-slot profielen heb ik in Duitsland besteld. Toch schat ik dat er al snel 400euro en dan zit ik nog lang nie op het niveau van een ultimaker.
Ik heb laatst een cl-260 uit china gehaald ( mechanisch ) alle electra heb ik van een sunhokey gehaald.
een E3D chimera aangeschaft, nog 1 extruder om hem dual te maken ,
Wat dacht je van jigs & fixtures of schaalmodellen voor architecten (Zoek maar eens op wat maquette bouwers vragen, je schrikt je wezenloos). Er zijn best wat professionele dingen die je hier mee doen kan.
Ontwerpbureaus zijn dol op ultimakers.
Het is allemaal net een beetje degelijker en beter doordacht dan de printers van 500 euro.
Voor hobbyisten niet zo spannend maar als je met meer betrouwbaarheid regelmatig prototypes kunt printen is dat het extra geld echt wel waard.
Als je 20 printers aan de gang moet houden wordt betrouwbaarheid en onderhoud belangrijk...
simpel; prototyping en kleine serieproductie van allerlei spullen. Denk aan consumentenproducten maar ook aan (Tijdelijke) protheses, etc.

5500 euro is echt goedkoop voor een printer van dit volume en deze kwaliteit. Werk al jaren met een ultimaker 2+ en dat ding heeft zichzelf allang terugverdiend.

veel duurder is het maken van het 3D model dat je gaat printen (in manuren) , maar als je toch al iets aan het engineeren bent is de stap naar printen weer wat kleiner.
Naast wat anderen hier al aangeven, worden veel modellen die te groot zijn voor de kleine 3D printers ge-sliced naar kleinere onderdelen en later aan elkaar gelijmd. Dat lijmen is in principe zo gedaan, echter het wegwerken van de naden vergt redelijk wat werk en tijd=geld. Denk aan bv. costums in de film inductrie, voor toneel, cosplay en larp.

Verder kan je door het grotere oppervlak en bouw hoogte de printer langer laten printen voordat je de prints hoeft weg te halen. Dat is zeker handig als je de prints daardoor s'nachts door kant laten printen. Dat hoeft per print niet zoveel te schelen, maar als je dagelijks veel print, dan scheelt dat enorm!

Vergeet ook niet dat je dit terug verdient over jaren intensief gebruik en niet een paar printjes per jaar.
Die 5-6K stelt in het bedrijfsleven echt niks voor. Ik werk zelf met machines die beginnen bij 20K en die verdienen zich in enkele gevallen al binnen een maand terug.
Meer meetpunten? Kan iemand me uitleggen hoe Ultimaker dit doet? Ik heb een bedlevel sensor op mijn Anet A8 en die meet momenteel 9 punten maar ik kan dit volgens mij via de firmware prima uitbreiden naar veel meer punten. Kan zijn dat ze een heel tof foefje hebben wat een stuk betrouwbaarder is natuurlijk.

Verder ben ik benieuwd of inmiddels Ultimaker al gebruik kan worden (zonder al te veel poespas) met ander materiaal dan dat van hun eigen merk. Verder een erg duur apparaat maar voor een professional mogelijk nog te betalen maar wel met een vrij lange terugverdien tijd.

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 23 juli 2024 08:46]

De nieuwe active leveling probed een grid van punten om zo de topologie van de buildplate in kaart te brengen, plus extra rekenwerk om ook de tweede printcore van de juiste coordinaten te voorzien.
Andere materialen kon altijd al, je kan gewoon de 'generic' profielen op de printer selecteren en in je slicer het juiste materiaal selecteren.
De S5 meet op 40 punten het bed. Op basis daarvan word een height map gemaakt van het bed. Dus zelfs als het bed niet vlak is (en tja, dat is het eigenlijk nooit vanwege vervorming of andere oneffenheden) krijg je dus nog prints die goed op het bed blijven zitten.
of...
-de printer kost 5495 ex btw ten opzichte van de um3 extended die 4471 inc btw kost..
-de bouwplaten konden allang verwisseld worden, maar bij de S5 is eht mogelijk te wisselen tussen glas en alu buildplates

en er mist nog best wel wat over de nieuwe stepper drivers.. nieuwe feeders.. nieuwe abbrassive resistent knurled feeder.. en veel en veel meer.. zeg dan tenminste wat over de deurtjes :)
Anoniem: 1065511 @KorneelB23 april 2018 22:09
Het is inderdaad meer dan alleen een opgeblazen UM3!
Imposant, wel iets anders dan mijn Malyan M200 printertje van €200, die ik nu al voor de 3e keer retour kan sturen omdat hij niet meer werkt. Maar voor mij is het speelgoed, geen onderdeel van mijn werk.

[Reactie gewijzigd door theMob op 23 juli 2024 08:46]

Een beetje hobbyist repareert zijn 3D-printertje gewoon zelf... }>
Klopt, maar het probleem is de firmware en die is gesloten bij dit model.

Het was gewoon een experiment/impulsaankoop en ik vind het leuk, maar plotseling is dit als betrouwbaar teboekstaand printertje een hoofdpijn dossier geworden. Hij is ook al enekle weken niet meer leverbaar bij de Hobbyking dus ik vermoed dat ze in China eindelijk door hebben dat er iets mis is.
De controller board is dan misschien gesloten, maar verder zullen er wel gewoon standaard steppers en endswitches in zitten. In dat geval zou je er gewoon een ramps of equivalent in kunnen gooien en daar marlin op draaien.
Een beetje hobbyist bouwt zijn 3D printer zelf.
Maar het hangt natuurlijk van je hobby en ervaring af :)
Ik gebruik nu meer dan een jaar een Craftbot. Daar kun je 2 Ultimakers voor kopen. En is ook nog open source. Heb zoveel plezier van dit ding. En volgens mij zijn de printjes die ik maak net zo goed.

Of wel ik heb het nooit zo op Ultimaker gehad
Ten opzichte van de Ultimaker 3 is de S5 ongeveer twee keer zo groot.
De afmetingen zijn 1,1x (B ) of 1,5x (L en H), dus qua volume is het _ruim_ 2,5x zo groot

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 23 juli 2024 08:46]

Zou niet weten waarom je ZOVEEL uit zou geven, in iedergeval zeker niet als hobbyist.
Heb zelf de JGAurora A5, via een flashsale gekocht bij gearbest voor 296 euro (gratis verzenden, maar toch had ik daar nog 6 euro 'verzekering' bij gedaan, had rekening gehouden dat er nog BTW/importkosten bij zouden komen, maar het is inmiddels 2 maanden geleden dat ik dat ding heb ontvangen en nog geen extra rekening voorbij zien komen).
Zelfs door eventuele upgrades uit te voeren (bv betere servodrivers, autocalibrate sensor etc.) heb je dan nog steeds voor een fractie van de prijs van die ultimaker een groter printoppervlak en een solide 3d printer. Heb zelf nog niet eens upgrades uitgevoerd en ben al zeer tevreden.
Dat is denk ik eerder vraag en aanbod vanuit de pro markt. Ten eerste is voor de pro de tools die niet duur maen maar personeel dat niet productief is. En tweaken is tijd , tijd is geld en hele team kan er mee overweg. Geen guru nodig of lang durige training.
Dan service en support is voor bedrijven ook veel waard.
Daarnaast de hobbyist die meer te besteden heeft .

Zelf vind ik printer die plug n play onderhouds vrij al goed print veel beangrijker en dat je daarvoor speciaal filament voor moet gebruiken waar de tune vanuitgaat vind ik dan ook geen probleem.
Ool voor hobby want heb geen tijd om scrap te genereren moet meteen goed aan de gang gaan.
Want printen zal al veel tijd in beslag nemen. En er zijn meer hobby's die tijd vergen.

Daarnaast de pro markt zoals architecten bouw hebben meer aan soeciaal filament dat bouwmateriaal structuur heeft . En dat vereist speciale filament en extruder die slijt bestendiger is.
Andere heeft mixen van filament grote meerwaarde zoals ool steun filament en flexible filamen.
Tot meer exotische ook voor mechanische toepassingen.
En dat maakt printer stuk duurder.

Dus er zijn nogal wat features en daarmee zijn veel 3D printers niet zomaar direct te vergelijken.
Zo zijn de instappers klein en beperkt tot meest gangbare type fillament enkele PLA
Nouja, de JGAurora A5 is nog geen 10de van de prijs, maar heeft een groter bouwoppervlak, ziet er kantoorwaardig uit.
En wat betreft speciaal filament, tja, daar gebruik je dan een andere nozzle voor, want een nozzle kun je toch niet onbeperkt blijven gebruiken (de standaard nozzles kosten geen drol, de wat hardere nozzles zijn iets prijziger, maar ook daar kun je niet ongelimiteerd mee door printen).
De aangeduide printer zie ik niet dat die zonder aanpassingen dual extruder oid heeft, wat dus wel nodig is als je apart support filament wil gebruiken.
En elke 3d printer is NIET onderhoudsvrij, dat is gewoon kwats als je denkt dat het wel zo is.
Ja, klopt dat printen veel tijd kost, maar ook bij de 'professionele' versies is het altijd maar weer afwachten of het helemaal goed gaat.
Service is zeker wat ik wel verwacht als ik zoveel geld moet neertellen voor een printer, en bij zulke prijzen geef ik je gelijk, dan wil ik geen gezeik hebben met langdurig calibreren/levellen etc. en geen doa's..
polthemol Moderator General Chat @SuperDre24 april 2018 07:37
je bent zelf al aan het sleutelen eraan, waarbij de kwaliteit van de onderdelen van de 300 euro printers definitief veel minder is. Ultimaker hun printers (een paar keer mee mogen werken) zijn daarbij erg goed doordacht en werken gewoon. De focus ligt op het printen op een goede kwaliteit, zonder dat je continu met de printer zelf bezig moet zijn om te onderhouden/bij te stellen enz.

Ik heb zelf een zelfbouw 3dprinter en hoewel ik erg geniet van het technische werk eraan en het oplossen van alle problemen die ik tegenkom ermee: als ik geld moest verdienen met mijn prints, dan zou ik al snel bij Ultimaker en consorten uit gaan komen ;)
Nou, het blijkt dat bv de drivers die goedkope printers gebruiken ook gebruikt worden in de dure professionele printers, terwijl er betere op de markt zijn. De kwaliteit van de gebruikte onderdelen scheelt vaak toch echt niet heel veel (alhoewel ik dat eerst ook dacht). Vaak zit het em wel in de afwerking, maar ook is het vaak gewoon puur marketing. Ook de 'professionele' printers hebben vaak dezelfde problemen als de goedkope.
Tuurlijk, als je bedrijfstechnisch bezig bent, dan wil je een printer waarbij je niet zelf meer iets hoeft te doen.
Maar zelfs als hobbyist heb ik gekozen voor de JGAurora A5 omdat het geen kit was (4 schroefjes aan de onderkant en 3 schroefjes om de filamenthouder vast te zetten), deze was goedkoop op dat moment en zag er ook kantoor-waardig uit, naast dat die goede reviews had. Kan altijd beter, maar dat las ik dus ook van reviews over printers die 10x duurder waren en kwalitatief niet beter waren dan de A5 (let wel, de huidige A5 is niet meer identiek aan de A5 die vorig jaar geleverd werd).
polthemol Moderator General Chat @SuperDre25 april 2018 15:25
er is wel nog een groot verschil en met name onder de highends. En lang bij niet alle onderdelen zal het per definitie highend zijn. Ultimaker heeft naar mijn ervaringen echter een degelijke, goede reputatie. Er is moeite in het design gestoken en ook aandacht voor het gebruiksgemak.

Een JGAurora A5 is nog altijd een hele andere categorie dan deze ultimaker voor de rest. De reviews zijn daarbij nog altijd erg beperkt in wat men als kwaliteit bestempeld en hoe men dat test (ga bij de ultimakerstyle de snelheid maar eens omhoog gooien bv. Bij veel prusa-buildstyle printers zie je de vibraties dan gigantisch toenemen om maar iets te noemen.

De goedkopere drivers kun je vaak voor een prikkie kopen ergens, ook dat klopt: maar ook hier krijg je weer bouwkwaliteit. Ik heb een hele stapel pcbtjes liggen die van een prima designkwaliteit waren, maar als je alleen al het soldeerwerk ziet, is het om te janken. Of het voor de rest veel scheelt of niet: dat kan een groot verschil zijn nog altijd. Bedenk dat je met afstanden van 0.05 of soms nog lager aan het werken bent, het is geen rocketscience een 3d printer, het is wel uitermate precies werk.
Zelfs voor de professionele markt ver overpriced. Ik ben heel benieuwd hoe lang Ultimaker het nog volhoudt.
Hun Cura software is wel echt fantastisch en daarbij gratis.
De professionele markt werkt met 3D printers die een startprijs hebben van 20-25K....ik werk vrij vaak met printers die het 10 voudige kosten. 250K tot 350K ;)
Dat lijken me geen simpele fdm printers... En dat is de Ultimaker wel. Vandaar, ver overpriced.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.