Kleine, goedkope 3d-printer haalt 2 miljoen dollar in 3 dagen op via Kickstarter

De kleine en goedkope Micro 3D Printer of M3D heeft donderdag de grens van 2 miljoen dollar doorbroken bij zijn inzameling via Kickstarter, met nog bijna een maand te gaan. Daarmee gaat het om een van de populairste Kickstarter-projecten tot nu toe.

De inzamelingscampagne voor de Micro 3D Printer begon in de nacht van maandag op dinsdag en haalde zijn doel van 50.000 dollar binnen 11 minuten. Na twee dagen stond de teller op een miljoen dollar en inmiddels is dat opgelopen tot 2 miljoen.

De Micro 3D Printer is kubusvormig met afmetingen van 18,5x18,5x18,5cm en een gewicht van een kilo. De makers beloven dat de printer werkt in combinatie met Windows, OS X en Linux en via een doorsnee usb-kabel; de software zou het makkelijk maken objecten te zoeken, downloaden en aan te passen. Pla- en abs-filament met de standaarddiameter van 1,75mm kan volgens de makers gebruikt worden. De eigen Micro-spoelen passen in het apparaat en wegen 225 gram, maar ook andere spoelen kunnen gebruikt worden.

De resolutie van de lagen bedraagt 50 micrometer en de positie-accuratesse op de x- en y-as zou 15 micrometer bedragen. Ter vergelijking: bij de populaire Ultimaker 2 is de resolutie voor de lagen 20 micrometer en de X- en Y-precisie 12,5 micrometer, maar die 3d-printer kost meer dan 2000 euro. De prijs van de Micro 3D Printer bedraagt 299 dollar, omgerekend 215 euro.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-04-2014 • 12:37

71 Linkedin

Reacties (71)

71
69
44
4
0
11
Wijzig sortering
Meestal betaal je zo'n 30-60E voor +/- 1kg aan PLA plastic op een rol. Dus dat valt nog mee. Afhankelijk van je opjectgrootte e.d. die je print kan je met zo'n klein printoppervlak makkelijk tientallen objecten printen en dus kosten die kleine objecten waarschijnlijk max. een paar euro per stuk. En dat is nu het nog een nieuwe markt is. In de toekomst zal daar waarschijnlijk nog wel het e.e.a. in verbeteren.
Die prijzen zijn al eventjes fiks naar beneden gedurende zeker enige tijd.

Een kilotje pla of abs is iets meer dan 15 euro ex BTW als je een rol van 2 of 2.2 kilo neemt.
Het is 30.99 voor een rol van 2 kilo ex BTW.

Da's afgerond 15.50 per kilo.

http://reprapworld.com/?products/listing&cPath=1590_1621

Een los kilootje (waarom koop je een 3d printer als je maar een kilootje wilt printen in the first place, want er is altijd wel iemand in de kennissenkring die er dan 1 heeft toch?) doet overigens 16.99 euro.

Deze prijzen liggen dus nog steeds hoog t.o.v. de nieuwprijs van ABS.
ABS pellet materiaal doet nu rond de 2000 dollar per metrische ton en dat is precies 1000 kilo.

Dat hoeft enkel in filamentvorm gesmolten te worden, wat ook niet zoveel kost. De rest is gewoon verdienste van de handel en met name tussenhandel.
De 'Inkt' ligt aan de type (ABS/PLA) en de kwaliteit van het materiaal (ABS/PLA zijn hele brede begrippen). Maar ik zie 1kg 1.75mm ABS filament voor €27,23 en 1kg 1.75mm PLA filament voor €18,25. Je krijgt er standaard 200g+ bij geleverd.

Ik moet wel zeggen dat de prijs die Tweakers geeft erg misleidend is:
$299 printer
$50-$75 shipping to EU
21% BTW
~€12,50 inklaringskosten
Zit je dus tussen de €330 en de €350.
Je moet er toch geen btw op betalen? Btw betaal je in het land van aankoop dus dat zit in die 300$ inbegrepen als ik me niet vergis.
Ik heb meerdere items uit Amerika mogen ontvangen via o.a. Kickstarter. BTW heb ik volgens mij nog niet hoeven te betalen, inklaringskosten zijn echter wel aan de hoge kant. Vaak "schatten" ze maar wat, en mag je zomaar €50 of meer voor zoiets betalen. Zelfs voor een LED zaklamp (HexBright)...
Inderdaad, ik heb zelfs voor een kaartspel van 35€, 30€ importkosten betaald. Compleet belachelijk.
Je betaald buiten de EU geen BTW, dus dat doe je op het moment dat je pakketje het land binnen komt, je betaald bij import van artikelen boven de €22 gewoon 21% BTW. op een 3Dprinter betaal je zowaar geen importheffing (bij bepaalde artikelen komt dat er ook nog eens bij). Je betaald ook nog eens inklaringskosten, die zijn afhankelijk van wie het precies doet (zie het als administratie kosten).

@Vampke: Zit mensen niet verkeerd in te lichten! En er zitten op een 3D printer geen invoerrechten. Aangezien het product buiten de EU geleverd wordt moet er BTW over betaald worden, door jou. Dat is wat anders als ze een distributie punt hebben in de EU, want dan zijn zij de importeurs en moeten zij betalen. Maar volgens de KS page is dat nog niet het geval...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 10 april 2014 22:52]

Anoniem: 167912
@Cergorach10 april 2014 21:51
dat klopt niet: je betaalt geen btw, enkel invoerrechten
Je betaalt enkel en alleen BTW in de meeste gevallen. Dat is ook waarom het 21% is.

Op sommige producten zitten nog wat invoerrechten van USA zelf. Die betaal je al gelijk bij checkout van product in meeste gevallen dus zie je niet.

Je BTW wordt overigens berekend op grond van de totaalprijs van wat je betaald hebt met vervoerskosten erbij.
dat klopt niet: je betaalt geen btw, enkel invoerrechten
Klopt niet.
Je betaald vanaf € 22,- omzetbelasting die gelijk is aan de BTW en boven de € 150,- ook nog Douane rechten.


Moet ik belastingen bij invoer betalen? Zo ja, hoe bereken ik dat?
U verwacht een pakket uit het buitenland? Houd rekening met inklaringskosten
Invoercalculator.nl

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 11 april 2014 16:50]

Anoniem: 167912
@JonasDG10 april 2014 21:50
Je moet er toch geen btw op betalen? Btw betaal je in het land van aankoop dus dat zit in die 300$ inbegrepen als ik me niet vergis.
dat klopt niet. In principe moet je geen btw betalen op zaken die je invoert van buiten de EU.
In de plaats moet je normaal deinvoer aangeven aan de douane en invoerrechten betalen.
Best raar om te zien hoeveel keer de prijs van kunststof over de kop gaat.
Wanneer dit soort plastics in bulk worden verhandeld kost het maximaal 2 euro per kilo ( en dan betaal je al bijna 100% teveel in sommige gevallen)

Puur omdat er een draadje van wordt gesponnen en op een spoeltje wordt gedaan is het ineens 10x zoveel waard..
Anoniem: 382732
@redbaronnl10 april 2014 22:07
Weet je wat, koop jij die kunststof in bulk, maak er een draadje van, doe het op een spoeltje en ga het voor veel minder dan de huidige prijzen verkopen.....
Da's met de bijna gratis energieprijzen in China heel simpeltjes te doen hoor.

Niet voor 2 euro per kilo overigens, maar voor 1.9 dollar per kilo is nieuw ABS daar inkoopprijs. De toevoegingen om filament te produceren is overigens goedkoper per kilo nog (weakener in sommige plastics). Dat ligt rond de 500 dollar per ton, dus 0.5 euro per kilo.

Probleem is alleen dat gros van al dat pelletmateriaal in China geproduceerd wordt :)

Lang niet alles overigens...

Opzetten van een fabriek hier is behoorlijke investering met dank aan Den Haag, want je moet 't dan dus per scheepslading ophalen.

Probeer jij maar eens een investeerder in NL te vinden die je die 50 miljoen euro wil voorschieten. Gegarandeerd overigens dat je geweldig gaat verdienen als je die 50 miljoen WEL hebt :)

De winst is met name voor de Chinese fabrikanten en Chinese tussenhandel. De winst die de handel maakt op filament hier is vrij klein. Als ik zelf massaal filament inkoop vanaf fabriek, dan is de winstmarge er niet zo groot op hier hoor.

Normaliter gaat een product dus 4x over de kop. De fabrikant verdient 100%. De tussenhandel 100% op die prijs en de eindverkoper 100% op die prijs.

Dat is hier totaal anders. De winst gaat vrijwel volledig naar China. Die zitten echt letterlijk met armpjes over elkaar tot er een fabriek in EU opent die 't massaal produceren gaat :)

Dus de prijs zal nog verder zakken - maar eerlijk gezegd zakt hij trager dan ik had GEHOOPT dat hij zou zakken.

De hoeveelheid energie die je in een kilo dient te steken om 't naar filamentvorm om te smelten kun je prima berekenen overigens.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 11 april 2014 00:51]

Ik ben toevallig bezig met een marktonderzoek over de huidige plasticsmarkt. Vandaar de opmerking dat ik het vreemd vond de prijzen zoveel over te kop te zien gaan. Het is wel waar dat de bulk uit china komt tegenwoordig (zeker fiber wordt daar veel gemaakt) .

Het probleem dat we het niet in de EU produceren is niet zozeer brussel of den haag denk ik. Behalve dat onze overheden een beetje tever doorschieten in milieu en veiligheidsregeletjes..
Het probleem zit er eerder in dat de plasticmarkt ontzettend veel prijsdruk kent. Aangezien de gemiddelde hollander voor minder dan 15 euro per uur zn bed niet uit komt, en de gemiddelde chinees vrolijk aan het werk gaat voor 2 euro per uur, is het dus logisch dat het allemaal daar gebeurd.

Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat er dus ergens mensen zitten die enorm veel verdienen hierop. Je koopt ABS in voor 2 euro per kilo, je extrudeert het icm met de juiste additieven, dan mag de ABS maximaal 2,50 kosten. Spin er fibers van en doe ze op een klosje, zit je op totaal 3 tot 4 euro. Dit is inclusief normale winstmarges!! Beetje transportkosten erbij zal ook geen 16 euro kosten, dus ergens zit er iemand gewoon dik te verdienen aan de hype 8-)
Ze schrijven ook: de prijs van de printer en niet de printer inc. verzendkosten etc. naar jou thuis.
In Nederland is het echter wel weer gebruikelijk een prijs inclusief alle belastingen te noemen. Het was dus netter geweest als ze een netto en bruto prijs gaven (desnoods geschat).
Is echt onzin, wanneer hebben ze dat dan gedaan tot nu toe? Is gewoon mieren neukerij. Ik ben al blij dat we een INDICATIE krijgen.
Anoniem: 112442
@svenk9111 april 2014 16:51
In Nederland is het echter wel weer gebruikelijk een prijs inclusief alle belastingen te noemen. Het was dus netter geweest als ze een netto en bruto prijs gaven (desnoods geschat).
Inderdaad helemaal mee eens.
Inkt!!! LoL
http://www.plastic2print.com/nl/filament.html hier kun je de rollen die nodig zijn bestellen. En dus zeker geen inkt.
Een klein beetje verdiepen in het product voor je een reactie geef kan zeker geen kwaad.

[Reactie gewijzigd door Saboteur op 10 april 2014 12:50]

Je bedoelt de 3D cartridges, oftewel Filament? Als je bijvoorbeeld op 123inkt.nl kijkt zie je dat dit op het moment € 20,50 per kilo is. Ik heb hier niet zo heel veel ervaring mee, maar lijkt mij dat het op deze manier erg toegangkelijk wordt.
Inkt. Sorry maar lees je even in in 3D printers.
Dit is een zeer slechte zaak! Echt waardeloos dat ze zoveel binnenhalen! En ik zal even uitleggen waarom...
Deze printer is bedoeld om een prijskaartje te hebben tussen de 300 en 500 dollars. Ze wilden 50.000 dollar binnenhalen dus hebben ze verwacht dat er uiteindelijk nog geen 200 printers geproduceerd hoeven te worden. En dat is prima te doen binnen een korte tijd als het geheel eenmaal klaar is voor productie.
Echter, nu de teller over de 2 miljoen gaat kun je ook aannemen dat ze nu ruim 5.000 van deze printers moeten gaan produceren. En dat is best een hoog aantal als je eerst op een honderdtal exemplaren hebt gerekend. Ze moeten dan meer materialen inkopen en de fabrikage van alle printers zal ook veel langer gaan duren.
Ook voor hun helpdesk en klantenservice is dit vervelend. Een honderdtal klanten tevreden houden is eenvoudig te doen door 1 persoon. (Tenzij ze allen gaan klagen op hetzelfde moment.) Maar met 5.000 klanten zal er ook veel meer communicatie tussen klanten en bedrijfje zijn. Meer uren voor de helpdesk, dus. En ook automatisch meer klachten. (Want als 1% van de klanten gaat klagen heb je nu dus ruim 50 ontevreden klanten in plaats van de 2 waar je op rekende.)

Overigens zijn er al diverse, goedkope 3D printers in de handel. De Velleman K8200 3D-printer en de German RepRap Protos V2 3D-printer zijn dan wel zelfbouw-pakketten maar voor respectievelijk 649 en 799 euro al redelijk betaalbaar. En het ziet er naar uit dat er nog goedkopere printers op de markt gaan komen. Ik kijk dus nog een tijdje de kat uit de boom...
Volgens mij is dit ook precies de reden dat je op Kickstarter als producent zelf kunt bepalen wanneer je de aanmeldingen sluit. Zodra het minimum bedrag behaald is bestaat geen enkele verplichting om backers te blijven aannemen, met als gevolg het risico dat je hierboven beschrijft.
En dit is slecht, waarom? Alsof ze voor 2 miljoen niet een paar extra mensen in dienst gaan nemen?
Met meer mensen los je het niet op. Dat denken sommige managers ook met software-projecten. Alsof verdubbeling van het team het product twee keer sneller af maakt.
Eerst en vooral moet je meer grondstoffen inkopen en onder die grondstoffen vallen ook electronica-onderdelen zoals condensators, weerstanden, IC's, transistors en nog veel meer. Het hangt er dan maar vanaf of er genoeg op tijd beschikbaar is.
Vervolgens de productie ervan. Hoe lang duurt het om 5.000 van die printers te maken zonder een gerobotiseerde fabriek? Da's veel handwerk en de apparaten moeten ook goed getest worden. Als er dan 50 goede printers per dag worden geproduceerd dan is het in totaal drie maanden werk, zonder weekenden. Dat kan sneller door meer mensen in te huren die handig zijn met electronica maar kost desondanks nog enige tijd.
Dan de opslag van de geproduceerde printers. Zo'n 5.000 dozen nemen best veel ruimte in beslag. (Plus veel verpakkingen.) Etiketten printen en erop plakken en dan versturen. Beetje grote vrachtwagen die je daarvoor nodig hebt.
Maar simpel gesteld gingen ze uit van 200 printers en dat zijn er dus 5.000 geworden. Dit betekent 25 keer meer werk en 25 keer meer grondstoffen. Een behoorlijke schaalvergroting, hoewel het nog wel te doen is.
Slecht? Als ze met die 200 stuks die printers al konden verkopen, dan kan dat nu voor nog minder. Dat betekent dat ze heel veel geld overhouden, iets wat ze kunnen gebruiken om hun services enz te verbeteren, iets wat goed is voor al hun klanten. Tevens zullen hier ook nieuwe klanten voordeel uit halen, want die printers zullen door de massa productie voor een leuke prijs over de toonbank gaan.

Nee hoor hier is niets mis mee.

Verder mag jij rond de 700 betaalbaar vinden, maar ik zou dat absoluut nooit kopen, dit soort prijzen maken het een stuk leuker.
Massaproductie is leuk, maar daarvoor is wel de juiste fabrikage-hal noodzakelijk. Enkele honderden printers zijn nog prima te maken met handwerk maar voor grotere aantallen moet je dus eerst de robots en andere apparatuur maken, kopen of inhuren om het goed te produceren. Zijn die betaalbaar voor de 2 miljoen die ze hebben ontvangen? Mogelijk wel maar hapt wel een deel van de winst weg.

Tja, en de prijs? Er komen natuurlijk nog de importkosten bovenop voor hier in Europa. Productie is immers in de USA.
Als je kijkt in de FAQ-sectie zie je dat een spool 12 dollar kost, en dat je daarmee 45 keer de vaas uit het voorbeeld kan printen.
Ah, even niet verder gekeken dan mijn neus lang is (die is nogal kort). Die prijs valt dan nog wel mee
In tegenstelling tot printers met inkt, die dure speciale cartridges gebruiken (navullen daargelaten) , kan deze gewoon filament van andere aanbieders gebruiken. De prijs van een spoel die in de machine past van de aanbieder zelf is trouwens 12 dollar als je het via kickstarter besteld.
D'r zitten fiks wat smeerlappen tussen die misbruik maken van kickstarter om de tent te beroven of iets onnozels voor te veel geld te slijten, maar dat neemt niet weg dat het overgrote gedeelte van de starters op kickstarter wel degelijk de bedoeling heeft te doen wat is afgesproken.

Ook dit project lijkt me vrij helder dat de initiatiefnemers goede bedoelingen hebben om dit printertje uit te leveren aan de klanten.

Of het gaat lukken is iets anders. Deze prijs is wel ERG laag voor een 3d printer hoor - daar kun je simpelweg niet veel voor verwachten.

De kans dat het deze lui gaat lukken is natuurlijk van wat ik zou noemen 2% succeskans wel met stip gestegen door deze enorme financiele injectie. 2 miljoen ophalen op kickstarter, afgezien van de enorme publiciteit die het geeft, geeft enorm veel investeerders vertrouwen ineens.

Dan zijn deze kleine jongens met overambitieus plan ineens serieuze ondernemers met veel kapitaal. Als je dat op goede manier weet te benutten dan lukt het ze misschien nog ook om deze printers uit te leveren zonder dat ze binnen dag imploderen.

Wat ze natuurlijk nooit gaat lukken is een printer neerzetten die goed nauwkeurig print.

Daar is om te beginnen deze printer al te licht voor qua gewicht. Liefst heb je daarvoor iets van 100 kilo natuurlijk, of vastgezet, onbeweeglijk op de grond.

Dit dingetje is iets van een kilo. Als hij dan nog 10 kilo was, kijk dan kan het nog lukken...

Maar goed het is dan ook niet bedoeld als iets wat kan concurreren met ultimaker laat staan een goede zelfbouw van metaal...
Anoniem: 541309
10 april 2014 12:41
Voor mij nooit meer kickstarter na het hele oculus rift gebeuren. Dat was niks meer dan een goed idee zoveel mogelijk hypen in 2 jaar tijd en daarna verkopen aan de hoogste bieder.
Ah ja want Oculus stopt opeens met bestaan en ze maken niet meer het product dat ze beloofd hebben te maken?

Stop met die onzin. De backers van Oculus hebben betaald voor een VR headset; en die komt er nog steeds.
Wel jammer dat het leeuwendeel van de gamedevs hun occulus-support hebben ingetrokken
Dit dus, er wordt wel een bepaalde belofte gemaakt op het moment dat je een project backed. Een hoop van deze beloftes kunnen nu niet waar meer gemaakt worden (gamedevs die stoppen, het communicity-driven open karakter etc), dus ben je essentieel voorgelogen.

Zwart wit gezien heb je als backer geen poot om op te staan als je hierover wilt klagen, het zijn de voorwaarden waar je akkoord mee bent gegaan. Maar kan goed begrijp dat het een nare nasmaak geeft.
Die beslissingen kan je moeilijk aan de voeten van Oculus Rift plaatsen, het zijn de devs die zich terugtrekken nadat ze beloftes hebben gemaakt. OR is gewoon een bedrijf en staat dus altijd open voor overnames als er maar genoeg geld op tafel wordt gelegd. Er is technisch niets veranderd aan de OR, alleen de eigenaar, het lijkt bijna wel alsof iedereen hartstikke jaloers is en alsof ze een hele berg geld hebben misgelopen (wat niet het geval is)...

De verkoop ansich geeft niet een nare nasmaak, alleen dat de koper Facebook is... Ik ben benieuwd wat de Tweakers hier zouden doen als FB $2-$2.3 Miljard zou bieden voor jou idee/bedrijf... Het levert je een enorme berg geld op en jij loopt niet meer het risico, terwijl je gewoon aan je projectje door mag werken met een bedrijf achter je dat nooit moeilijk gaat doen over financiering van het ontwikkelingstraject.

Don't get me wrong, be ook niet blij met de FB acquisitie. Ik heb een hekel aan het FB product, maar wat ik heb gezien van de development teams, wat ze doen en wat ze delen (qua it ontwikkeling) met de rest van de wereld ben ik onder de indruk.
Ik zou het bedrijf gewoon zelf houden. Als Oculus zijnde zal je ècht niet slecht verdienen en er is gewoon een grens waar nòg meer geld je niet nog meer genot op zal leveren. Enige reden die ik me kan bedenken om het te verkopen is als je een nòg grotere droom hebt die je na wilt jagen, maar je kan na verkoop echt niet zomaar je ontslag nemen, dus ook dat werkt niet.

Zeker met FB als koper, daarmee maak je het hele bedrijf in één klap morsdood. Daarom is het mij ook een raadsel waarom Zuckerberg zonodig Oculus kapot moest maken, pure kapitaalvernietiging. Hij had de Rift gewoon kunnen licensen, hij had zelf een nieuwe alternatieve VR-bril kunnen ontwikkelen, maar nee, laten we Oculus VR slopen voor 2 miljard.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 11 april 2014 04:55]

wat een onzin... de game bedrijven zijn juist blij dat er nu zo'n grote investeerder achter de occulus zit zodat ze minder risico lopen met inbouwen van support in hun games.
Heb je daar bronnen van, want bij googlen vind ik eigenlijk niks wat daarop lijkt...
Oculus kan er niet aan doen dat die zogenaamde gamedevs wenende kinderen zijn. Ze hebben geen flauw benul hoe/en of de toekomst van Oculus er veel anders gaat uitzien nu ze onder Facebook vallen; en toch trekken ze hun al terug.

Sorry maar dat vind ik kinderachtig gedrag.
de stap van communicity-driven open karakter naar facebook is dan ook heel groot.
Dat ze geen vertrouwen hebben in Facebook, noem ik gezond verstand.

toegegeven, ik ben 1000% vooringenomen als het of FB aankomt (nee geen 0 teveel)
Niks aan Oculus was community-driven; enkel de funding.
Ik moet eerlijk bekennen ik heb ook in dubio gestaan te backen voor dit project omdat ik zeker bij mij thuis een grote toegevoegde waarde zie in een 3D printer echter daar niet 2k voor neer wil tellen, aan de andere kant nu ik al zie dat ze al bezig zijn met alle batches tot Feb 2015 te verkopen verwacht ik dat het relatief snel op de markt gaat komen.

Ik koop hem wel tegen die tijd gewoon als de productie lijnen en leveranciers zijn uit gekristaliseerd. Zeker na Occules Rift.
Ik stond in dubio niet vanwege Occulus Rift of The Micro, maar eerder omdat de markt voor 3D printers in 9 maanden er wel eens heel, heel anders uit kan zien. En het ook nog maar eens de vraag is of ze op tijd leveren.

De Occulus Rift was behoorlijk upfront dat ze devkits verkochten, die heeft iedereen ook netjes gekregen.

Ik wacht voorlopig wel op volgend jaar totdat ze in de winkel liggen en er daadwerkelijk reviews zijn van mensen of ze daadwerkelijk de beloftes met het productie model kunnen waarmaken.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 10 april 2014 14:06]

Deze wil je niet hebben hoor Shadow.
Ik snap het probleem niet zo. Wat verwacht je als backer? Dat je aandelen krijgt en daar geld aan wil verdienen? Dat bedrijven onafhankelijk blijven? Je hebt een bedrijf geholpen om hun droom te verwezenlijken, je krijgt er een ocolus voor terug welke goedkoper zal zijn dan de consumentenversie en dat is de waarde van crowdfunding.

Dat het wordt verkocht heb je weinig mee te maken. Je neemt niet hetzelfde risico als de tientallen miljoenen die investeerders in het bedrijf hebben gestopt. Dat is een stuk meer dan wat alle backers gezamenlijk hebben geinvesteerd.

Wil je iets terugzien van je investering? Investeer dan je geld via www.symbid.com

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 10 april 2014 12:47]

Dat is de schuld van Kickstarter omdat ... ???
Of
Dat is de schuld van M3D omdat ... ???

Als je niet één van die twee vragen kunt beantwoorden, doet je je opmerking helemaal niets ter zaken. Die oculus toestanden is in mijn ogen de schuld van de mensen die het project opgestart (en verkocht) hebben

Zou wel een enorme stap vooruit zijn. Niet zozeer qua techniek maar naar betaalbaarheid en dus verspreiding onder het grote publiek. Van meer dan 2000 euro naar een goede 200 euro
Het zou me niet eens verbazen als je niet eens backer bent voor de Oculus Rift.
Een geweldige 'revolutie' in de 3D-markt, eindelijk prijzen waardoor je als normale consument ook een kans krijgt om een 3D-printer voor een aardig prijsje te kopen. Ik wacht het nog even af, eerst de gebruikerservaringen lezen voordat deze eventueel op mijn bureau beland.
Al die leuke dingen zijn niet gezond voor mijn bankrekening :/

Wel mooi om te zien dat het eindelijk betaalbaar kan.
Voor deze prijs wordt het wel aantrekkelijk om er mee te gaan hobby'en. Of om het eerst te proberen en later te investeren in een 'volwassen' versie.
Met wat voor camera is dit opgenomen? krijg het idee dat ik gezopen heb.
On topic:
Ik heb het idee dat er binnenkort een hele hoop forums komen/zijn waar de 3D modellen op geshared worden. zo kan iedereen vinden wat hij/zij zoekt en uitprinten!
Zoals Botsautomuntjes :P

Zijn er ook verschilderbare vullingen? ( of zijn het cardriges ofzo?)
kunstof of plastic lijkt me niet echt handig.
want dan kan je zelf beeldjes uitprinten en schilderen :P
Een goed idee inderdaad. En die zijn er al! Kijk bijvoorbeeld eens bij http://www.shapeways.com/.

Wat betreft botsautootjes, wij zijn een kleine educatieve robot aan het maken, waar je zelf een 3D uiterlijk voor kan printen. Een botsautootje als ontwerp staat hoog op onze agenda! :-)

We hebben nu een schip: http://dobots.nl/2014/02/26/dotty-update
Ik heb 'm ook gebackt.

En tja het is geen HP Deskjet, maar een geheel ander device. En dat moet je er ook van verwachten. De verwachtingen moet je dan ook met een korreltje zout nemen. Als je dat doet ben je niet zo vaak teleurgesteld. Het zijn veelal gadgets die op KS gezet worden, dromen en leuke dingen.

Voor deze prijs zie ik het ook als een iets duurdere gadget. Desalniettemin ga ik 'm wel bedrijfsmatig gebruiken. Dus voor mij is is het ideaal. Ik hoef geen super hoge resolutie en voor deze prijs durf ik de gok best wel aan.

We hebben het over 215 euro kale prijs bij de huidige dollarkoers. Daar komen idd nog wat kosten bij, maar als je mazzel hebt ook weer niet (behalve verzending dan).
Als dit op de markt komt neem ik er één in huis. Zo hoort het, een mild prijsje voor volgens mij een prima printertje. Voor mij zou het vanwege m'n studie een handig ding zijn, kleine schaalmodelletjes uitprinten, of kleine plastic onderdelen die ik anders uit hout moet snijden of winkels af moet struinen. Ga 'm ook maar backen :).
voor schaalmodel wil je zelf een kit sourcen. Da's 10x betere printer qua nauwkeurigheid dan dit OOIT gaat zijn.

en gebruik dan voor de Z as een leadscrew. Die kosten maar 5 euro per stuk joh, maar al die kits die aangeboden worden moeten weer een draadstang gebruiken van 1 euro inkoop :)

Deze gasten gaan injection molden. Da's preisguenstig pas vanaf 1+ miljoen parts.
Als ik het goed zie is de beweging gebaseerd op een injection molded plasticje. Da's dus nog slechter dan zo'n 1 euro draadstang van die printer hier:

http://reprapworld.com/?p...roducts_id=454&cPath=1665

Als je geen toegang hebt nu tot een 3d printer, want het lastigste om te verkrijgen normaliter zijn nauwkeurig geprinte onderdelen, wat je dan handigste kunt doen is een Prusa i3 kit nemen en de Z as "threaded rods" van 1 eurootje, vervangen door trapeziumdraad (lead screws) van 5 euro met moeren erbij van 5 euro. Dus da's euro of 20, dan nog wat verzendkosten erbij. Dus met heated bed, vergis je niet.

Dan is je printer op en toppie.

Als je ABS wilt printen heb je bij voorkeur een compleet metalen hotend nodig. Dat kost ook wat, maar niet erg veel. Ook paar tientjes.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 11 april 2014 01:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee