Custom Pc kasten maken klinkt inderdaad erg leuk. Het is echter wel enorm prijzig, je 3d Printer is slechts 1 ding. Daarna komen je cartridges. Op plekken waar je vrij goedkoop kan 3D printen betaal je toch al snel 50 cent tot 75 cent per cm3. En dan heb je een kast van goedkoop plastic. Je bent op deze manier toch snel meer dan 1000 dollar kwijt.
Je moet een dergelijke 3d printer dan ook meer zien om iets waar je kleine dingen mee gaat printen. Inderdaad kunstwerkjes of misschien wel onderdelen voor een muis of andere gadget. Vaak kun je het ook nog prima schilderen, dus de mogelijkheden gaan best ver.
Maar even verder op je idee om gehele computer kasten te laten 3d printen.
Om echte kwaliteit te krijgen heb je toch echt metaal nodig, dat klinkt als een probleem, maar dat valt wel mee. Bij Shapeways kun je ook prima metaal laten 3d printen. De printers die dit doen zijn zo duur dat we er even van uit gaan dat die kopen geen optie is. De prijs van metaal laten 3D printen valt op zich wel mee. Maar er is een nieuw probleem:
Computer kasten zijn erg groot en dat werd in de vorige reactie ook al genoemd. Je kunt dit makkelijk oplossen door componenten te maken die je eenvoudig in elkaar schuift of klikt.
De maximum grootte van een stalen voorwerp is 1000x450x250mm en van Aluminium is dat 230x180x310mm. We nemen voor de kasten twee referentiemodellen die ik in het verhaal een kleine kast en een grote kast. De Cooler Master N500* een kleine kast van 200mm x 481mm x 465mm en een grotere: BitFenix Colossus* met als afmetingen 245 x 558 x 582 mm.
Dit is een plaatje van hoe we deze kasten kunnen opbouwen uit de printbare blokken.
http://www.firebladegames.com/files/computerkasten.png
Nu we dit voor elkaar hebben is het handig om eens een indicatie van de prijs te maken.
We nemen een box met de zijdes even groot als deze twee kasten. Hiermee komt de grote kast op een oppervlakte van ongeveer 12000 cm2 en de kleine ongeveer op een oppervlakte van 9750 cm2. De dikte van de platen nemen we voor dit geval minimaal, omdat we de minimale prijs willen bepalen. Ga je dit echt maken dan adviseer ik je om niet de minimale dikte te nemen. Je wil immers een stevige kast. De minimale dikte noemen ze bij Shapeways de 'Minimum wall thickness'** Deze is voor alluminium 0,8 mm en voor staal 3 mm. Dit geeft ons de volgende resultaten:
De grote kast is van staal ongeveer 3600 cm3 en van aluminium 970 cm3
De kleine kast is van staal ongeveer 2900 cm3 en van aluminium 780 cm3
Aluminium kost $ 1,75 per cm3 en staal kost $8,00 per cm3
Dat brengt ons op de volgende prijzen: - Let op aluminium is niet echt veel duurder dan plastic.
De grote kast van staal kost ongeveer $ 29.000 en van aluminium kost ongeveer $ 1.700
De kleine kast van staal kost ongeveer $23.400 en van aluminium kost ongeveer $ 1.350
Dit zijn ontzettend hoge bedragen. Stel je zou dus plastic nemen wat 1/3e van de prijs kost van aluminium dan ben je nog steeds heel duur uit.
*
BitFenix Colossus:
http://www.highflow.nl/be...fenix-colossus-white.html
Cooler Master N500:
http://www.mycom.nl/compo...110&product_code=72527453
**
http://www.shapeways.com/...imumwallthicknesstutorial
PS: Ik heb in mijn berekeningen exactere waarden daardoor kunnen de waarden een beetje afwijken bij het verder rekenen met bepaalde waarden.
PPS: Een kast is natuurlijk niet gewoon maar een oppervlakte, je wil ook nog allerlei dingen hebben om componenten aan vast te maken. Ook heb je ventilatie sleuven. Maar al dit gedoe zou de berekening te ingewikkeld maken.
TLDR:
Al met al wil dit zeggen dat als je echt grote voorwerpen gaat maken je gewoon enorm veel geld kwijt gaat zijn. Voor kleine voorwerpen is het echt wel goedkoop. Maar het is niet zo dat als je eenmaal je printer hebt dat je cartridges gratis zijn. Wil dingen als computer kasten gaan printen dan ben je gewoon veel geld kwijt. Er zijn wel weer allerlei projecten om het materiaal goedkoop te krijgen. Maar als je een kast of iets dergelijks wil hebben, kun je niet uit met materiaal van lage kwaliteit.
Ik zie nog wel een hele toekomst als het goedkoper word om plastic voor 3D printen te kopen. Maar nu als je flink gaat printen dan kun je behoorlijk veel geld kwijt raken. Ik heb zelf ook al eens een huisje laten printen, dunne wanden en heel fragiel maar wel 200x100x80mm. Ik heb dit voor 100 euro kunnen laten 3D printen. Maar van dat materiaal zou ik geen computer kast willen hebben.
[Reactie gewijzigd door Fireblade75 op 23 juli 2024 08:11]