Ultimaker komt met nieuwe 3d-printer

De Nederlandse start-up Ultimaker heeft een nieuwe 3d-printer uitgebracht. De Ultimaker 2 kan printen met zowel pla- als abs-plastic, terwijl de 3d-printer ook stiller zou zijn dan zijn voorganger.

Ultimaker stelt dat zijn Ultimaker 2-printer objecten tot 230x225x205mm kan printen. Ook produceert de 3d-printer maximaal 49 decibel. De printer is daarmee volgens het bedrijf merkbaar stiller dan zijn voorganger.

Naast de kunststofsoort pla kan de Ultimaker 2 ook overweg met abs-plastic, een kunststof die onder andere in Lego-blokjes wordt gebruikt. Daarnaast kan de 3d-printer van de Nederlandse start-up op afstand van printopdrachten worden voorzien dankzij een optionele wifi-module met de naam 'Doodle3D'.

De adviesprijs voor de Ultimaker 2 is 1895 euro exclusief btw. Daarnaast meldt Ultimaker dat het nieuwe 3d-software heeft uitgebracht. De Cura-applicatie zou 3d-modellen tot zestig maal sneller verwerken dan vergelijkbare software. Verder heeft Ultimaker met YouMagine een website opgezet waar gebruikers 3d-modellen kunnen delen.

Ultimaker 2

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-09-2013 • 13:30

74

Submitter: Peetke

Lees meer

Reacties (74)

74
74
55
5
0
13
Wijzig sortering
Zou me handig lijken voor mijn custom pc kasten, maar 1900 is wel wat veel, zeker op mijn AH-vakkenvullerssalarisje ; )
Custom Pc kasten maken klinkt inderdaad erg leuk. Het is echter wel enorm prijzig, je 3d Printer is slechts 1 ding. Daarna komen je cartridges. Op plekken waar je vrij goedkoop kan 3D printen betaal je toch al snel 50 cent tot 75 cent per cm3. En dan heb je een kast van goedkoop plastic. Je bent op deze manier toch snel meer dan 1000 dollar kwijt.

Je moet een dergelijke 3d printer dan ook meer zien om iets waar je kleine dingen mee gaat printen. Inderdaad kunstwerkjes of misschien wel onderdelen voor een muis of andere gadget. Vaak kun je het ook nog prima schilderen, dus de mogelijkheden gaan best ver.

Maar even verder op je idee om gehele computer kasten te laten 3d printen.

Om echte kwaliteit te krijgen heb je toch echt metaal nodig, dat klinkt als een probleem, maar dat valt wel mee. Bij Shapeways kun je ook prima metaal laten 3d printen. De printers die dit doen zijn zo duur dat we er even van uit gaan dat die kopen geen optie is. De prijs van metaal laten 3D printen valt op zich wel mee. Maar er is een nieuw probleem:

Computer kasten zijn erg groot en dat werd in de vorige reactie ook al genoemd. Je kunt dit makkelijk oplossen door componenten te maken die je eenvoudig in elkaar schuift of klikt.

De maximum grootte van een stalen voorwerp is 1000x450x250mm en van Aluminium is dat 230x180x310mm. We nemen voor de kasten twee referentiemodellen die ik in het verhaal een kleine kast en een grote kast. De Cooler Master N500* een kleine kast van 200mm x 481mm x 465mm en een grotere: BitFenix Colossus* met als afmetingen 245 x 558 x 582 mm.

Dit is een plaatje van hoe we deze kasten kunnen opbouwen uit de printbare blokken.
http://www.firebladegames.com/files/computerkasten.png

Nu we dit voor elkaar hebben is het handig om eens een indicatie van de prijs te maken.
We nemen een box met de zijdes even groot als deze twee kasten. Hiermee komt de grote kast op een oppervlakte van ongeveer 12000 cm2 en de kleine ongeveer op een oppervlakte van 9750 cm2. De dikte van de platen nemen we voor dit geval minimaal, omdat we de minimale prijs willen bepalen. Ga je dit echt maken dan adviseer ik je om niet de minimale dikte te nemen. Je wil immers een stevige kast. De minimale dikte noemen ze bij Shapeways de 'Minimum wall thickness'** Deze is voor alluminium 0,8 mm en voor staal 3 mm. Dit geeft ons de volgende resultaten:

De grote kast is van staal ongeveer 3600 cm3 en van aluminium 970 cm3
De kleine kast is van staal ongeveer 2900 cm3 en van aluminium 780 cm3

Aluminium kost $ 1,75 per cm3 en staal kost $8,00 per cm3
Dat brengt ons op de volgende prijzen: - Let op aluminium is niet echt veel duurder dan plastic.

De grote kast van staal kost ongeveer $ 29.000 en van aluminium kost ongeveer $ 1.700
De kleine kast van staal kost ongeveer $23.400 en van aluminium kost ongeveer $ 1.350

Dit zijn ontzettend hoge bedragen. Stel je zou dus plastic nemen wat 1/3e van de prijs kost van aluminium dan ben je nog steeds heel duur uit.

*
BitFenix Colossus: http://www.highflow.nl/be...fenix-colossus-white.html
Cooler Master N500: http://www.mycom.nl/compo...110&product_code=72527453
** http://www.shapeways.com/...imumwallthicknesstutorial

PS: Ik heb in mijn berekeningen exactere waarden daardoor kunnen de waarden een beetje afwijken bij het verder rekenen met bepaalde waarden.

PPS: Een kast is natuurlijk niet gewoon maar een oppervlakte, je wil ook nog allerlei dingen hebben om componenten aan vast te maken. Ook heb je ventilatie sleuven. Maar al dit gedoe zou de berekening te ingewikkeld maken.

TLDR:
Al met al wil dit zeggen dat als je echt grote voorwerpen gaat maken je gewoon enorm veel geld kwijt gaat zijn. Voor kleine voorwerpen is het echt wel goedkoop. Maar het is niet zo dat als je eenmaal je printer hebt dat je cartridges gratis zijn. Wil dingen als computer kasten gaan printen dan ben je gewoon veel geld kwijt. Er zijn wel weer allerlei projecten om het materiaal goedkoop te krijgen. Maar als je een kast of iets dergelijks wil hebben, kun je niet uit met materiaal van lage kwaliteit.

Ik zie nog wel een hele toekomst als het goedkoper word om plastic voor 3D printen te kopen. Maar nu als je flink gaat printen dan kun je behoorlijk veel geld kwijt raken. Ik heb zelf ook al eens een huisje laten printen, dunne wanden en heel fragiel maar wel 200x100x80mm. Ik heb dit voor 100 euro kunnen laten 3D printen. Maar van dat materiaal zou ik geen computer kast willen hebben.

[Reactie gewijzigd door Fireblade75 op 23 juli 2024 08:11]

Ik blijf wel gewoon bij aluminium platen buigen, zagen en boren dan. :)
Ben je klaar voor een aantal tientjes (excl gereedschap natuurlijk) :3
Conrad heeft een 3D printer (PLA/ABS) van Velleman voor 700euro:
www.conrad.nl/ce/nl/produ...ouwpakket-Velleman-K8200/
Oppervlakte is 20x20x20cm (iets kleiner dan de ultimaker2) dus je kast ga je sowieso niet uit 1 stuk printen als dat je bedoeling was.
mini itx is 17,5 x17,5 dus die pc kast gaat het wel degelijk kunne worden, een groter probleem lijkt me dat een pc wel wat warmte kan opwekken misschien wel genoeg om het plastic weer wacht te maken... en smeltende pckasten heeft niemand iets aan.

maar goed, los daarvan, wie houd je tegen om een pc kast niet gewoon in onderdelen te printen je kunt panelen makkelijk uit 2 of 3 stukken laten bestaan en die vervolgens met elkaar verbinden door bijv alu stripjes, dat zorgt bovendien nog eens voor extra stevigte
Als je met ABS werkt kan je kast iets warmer worden, wordt hij niet biologisch afgebroken als PLA (hoewel die ook stevig is), en je kan hem mooi afwerken glanzend met wat aceton. PLA is populairder doordat het bio-plastic is, volgens mij goedkoper en je warmteplaat mag minder warm afgesteld worden. Duurdere modellen kunnen trouwens 2 plastics tegelijk/samen printen dus zou je mooie kleuren combinaties kunnen maken. Dus als je een eigen model gemaakt heb kun je die ook bij een commerciële partij laten printen.
Het is (nog) een soort concept, maar onderdelen uitprinten is makkelijker dan aluminium zagen/boren etc. Thanks voor de link!
maarja, aluminium kun je (vooralsnog) niet printen...
Aluminium is vrij makkelijk te bewerken hoor. En een stuk steviger dan plastic.
iets met appels en peren vergelijken?...
Verder is er een ZEER actieve DIY community als het gaat om 3D printen. Als je een beetje zelfwerkzaamheid niet erg vindt, kan je voor de helft van de prijs van een Ultimaker2 een gelijkwaardige machine zelf maken. (bijv de Orca .43)
Als je alle onderdelen zelf maakt kan het nog goedkoper.
Ik vergelijk niets. Maar als je toch wilt gaan vergelijken is een Ocra .43 en het model van de Velleman vergelijkbaar geprijsd. Zelf vind ik dat instap modellen nogal kunnen verschillen qua eenvoud van aanschaffen en de hulp die je kan krijgen bij het monteren en in gebruik nemen. De Ocra zal vast een uitgebreide community hebben maar hebben ook vaker nieuwe onderdelen etc. Dan heeft voordelen en nadelen, want je printer kan vrij uniek zijn qua samenstelling. Als je er eenmaal in zit en je er bezig mee wilt houden zijn er zeker beter printers te krijgen, anders zijn simpele instapmodellen ook makkelijk.
overigens is die van conrad pas vanaf eind november beschikbaar..
Klopt. Hij is bij andere webshops wel al te koop, bv. hier: http://grootaers.nl/toonafbeelding.php?ProductNr=27522
Sorry hoor, maar in geen 1895 jaar dat ik een ultimaker aan ga schaffen... Open source anyone? Je kan (als je er de tijd in wilt steken) voor minder dan 400 euro zelf een 3D printer bouwen. Ok, niet bepaald plug en play zoals de ultimaker (die ook verdomd goede prints maakt) maar een stuk meer betaalbaar dan even een kleine 1900 euro lappen.

Zelf ben ik bezig met een Rostock 3D printer, die 200x200x400mm moet kunnen doen (X,Y,Z) en ik denk dat ik in totaal voor 600-700 euro klaar ben. (buiten het aantal uren om, maar je bent tweaker of je bent het niet)
ik dacht dat ultimaker ook open source was?
Volgens de de link in het artikel:
Open source

Just like the Original the Ultimaker 2 will remain open source. We dare to share our knowledge because we believe we can achieve even more when working together.
Leuk zo'n claim, maar is dat alleen voor de software, of ook de hardware? Want bij het reprap project is zowel de hardware als software open source.
Anoniem: 547224 @FiXeL11 oktober 2013 10:08
Zowel software (Cura) als de Hardware.
Ultimaker is dat geloof ik niet meer.... Maar het fijne daarvan weet ik ook niet precies. Iig, ze zijn commercieel gegaan en zullen hun ontwerp daarom ook niet gratis beschikbaar stellen.
Anoniem: 547224 @FiXeL11 oktober 2013 10:07
Ultimaker is en blijft Open Source.

De nodige documenten van de Ultimaker Original zijn beschikbaar, en die van de Ultimaker 2 worden binnen enkele maanden beschikbaar gemaakt zodra alle documentatie op orde is :) Als je kennis deelt, betekend niet dat je het zelf kwijt bent :)
Het is een adviesprijs, de werkelijke prijs zal al snel paar honderd euro lager liggen.
Ok, laten we zeggen dat de printer dan €1499 gaat kosten.... dat vindt ik nog steeds een hoop geld voor een 3D printer. Een complete bouwpakket voor de Rostock kon ik in oostenrijk voor 799 euro bestellen en naast montage was dat ook plug en play. (vond ik nog steeds te duur btw)

Een Mendel prusa I2/I3 bouwpakket kan voor veel minder aangeschaft worden....

Begrijp me niet verkeerd hoor, Ultimaker is het neusje van de zalm op het gebied van 3D home printing, maar iemand die zoiets aanschaft zonder enige technische kennis zal zich ook achter de oren moeten gaan krabben voor aanschaf.... Enige kennis is wel benodigd, zeker als je dingen af moet gaan stellen, en dat is zelfs met een ultimaker wel het geval.
Zet eens 2 printjes van een reprap en een ultimaker naast elkaar; dan weet je waar het verschil precies vandaan komt ;)

Een "standaard" reprap print rond de 30mm/s, waarbij de laagste snelheid van een ultimaker al op 50mm/s ligt. Je kunt vaak gemakkelijk op het dubbele daarvan printen en nog mooiere prints dan een reprap afleveren.
Het spijt me zeer, maar er zijn gasten met repraps die 100mm/s halen en voor de betreffende toepassing nog steeds goede prints maken. 30mm/s? nu ben ik nog maar net beginnende met 3D-printing, maar ik geloof dat de meesten toch echt wel 60mm/s kunnen halen.

Magoed, wel eens dat het het een prijs/kwaliteit verhaal is.

[Reactie gewijzigd door FiXeL op 23 juli 2024 08:11]

Voor de infill word iid standaard 60mm/s gebruikt, maar voor de outer rim word toch echt standaard 30 mm/s gebruikt.

Granted; er zijn goed afgestelde repraps die dit halen, maar die zijn eerder een uitzondering dan het gemiddelde.
Wat kost eigenlijk zo een rolletje plastic en hoe lang gaat dat mee?
Vraag ik me ook af.

Kijken of je je eigen lego inderdaad kunt printen. Kunnen ze dat merk ook meteen opdoeken :-)
Ik heb geen ervaring, maar even Googlen vindt deze video van het printen van Lego blokjes: http://www.youtube.com/watch?v=t4sL0kZNlIM

Voor de 20 blokjes wordt totaal 45 gram PLA plastic gebruikt.
1 kg PLA op rol is te koop bij 123inkt.nl voor €27,50
Waaruit volgt dat 1 blokje ongeveer €0,05 - €0,10 aan plastic kost, afhankelijk van de maat (2x2 of 2x4).

Een groot nadeel is wel dat Lego blokjes de hoogste precisie vereisen en daardoor traag worden geprint: 15minuten per blokje...
Best duur dus nog.. Paar blokjes printen kost je al zo 20 euro..
Dat rolletje plastic is best duur. Ondanks dat Lego ook duur is, is het goedkoper om toch Lego te kopen i.p.v. te printen.
Anoniem: 547224 @ro8in11 oktober 2013 10:09
Afhankelijk van waar je het koopt, maar ga uit van 30-40 euro voor een kilo.
Ook al heeft het praktisch nog niet echt nut, ik zou het toch wel willen hebben hoor. Mooie vooruitgang dit.
Onder een steen geleefd? Er wordt al ontzettend veel m.b.v 3D printers gedaan in de industrie.
Met name allerlei kleine componenten zoals knopjes etc.
Ik denk dat hij het eerder bedoelt voor de gemiddelde consument.
Dan is het nu nog een (te) dure hobby.

Alhoewel zou het apparaat zeer handig zijn met mensen die een bijzondere hobby hebben.
Bijvoorbeeld onderdelen voor je modelvliegtuigbouw, een casemodder, nabouwen van slagvelden en of gebouwen etc.

Ik zie dit soort ontwikkelingen als begin van de toekomst. Ook al zijn er nu weinig praktische toepassingen, voor de gemiddelde consument en is het nog te duur

ik juich dit soort ontwikkelingen alleen maar toe, ipv deze nieuwe toepassingen direct toepassen op ikke en nu, ik kan er niets mee dus het is onzin. :X
Alhoewel zou het apparaat zeer handig zijn met mensen die een bijzondere hobby hebben.
Bijvoorbeeld onderdelen voor je modelvliegtuigbouw, een casemodder, nabouwen van slagvelden en of gebouwen etc.
Juist voor modelbouw is het niet geschikt, de resolutie is te laag (lijkt nog net kleine blokjes lego), je zal een printer met een andere techniek moeten hebben.
Het ligt er maar aan welke vorm van modelbouw je denkt. Voor modelvliegen zijn er zeker wel toepassingen, zoals complete geprinte multi-rotor frames en armen, complete zwevers en motor kisten, maar ook voor het maken van diverse onderdelen, zoals gimbals, gopro mounts etc. Ook de rijdende modelbouwer kan gebruik van maken, getuige de complete 1/10 RC modellen die te printen zijn, en de grote hoeveelheid onderdelen.
Kijk eens op http://www.thingiverse.com/explore/newest/hobby/rc-vehicles dan zie je wat er binnen modelbouw mogelijk is met 3d printers.
.. momenteel is mijn printer bezig een armpje voor mijn te bouwen hexa-copter te printen...
Het hangt misschien van het soort modelbouw af dat je voor ogen hebt en van het model printer. Ik heb voorbeelden gezien van het eerste model Ultimaker en dat leek zeker niet op kleine Lego blokjes. De nieuwe printer haalt resoluties van 0,02mm. Indrukwekkend.

Voor jou ongeschikt zeg je, maar voor mijn op afstandbestuurbare modelbouwboot zoek ik een steun voor de elektromotor. Tot nu toe is mijn enige oplossing een plaatje staal zagen/buigen/vijlen. Met een 3D printer zou ik meer mogelijkheden hebben.

Idem voor een quadcopter project. Je wilt onderdelen dan zo licht mogelijk maken. Plastic is dan een welkome optie.

Ongetwijfeld zijn de huidige printers niet voor iedereen geschikt maar ik zie er een grote toekomst voor weggelegd.
De resolutie mag misschien 0,02 mm zijn, maar wat is de lijndikte, dat word er vaak voor het gemak niet bij vermeld.
De resolutie is vaak niet de beperking, maar de lijndikte.
Door met hoge snelheid te werken is de draad bijzonder dun te houden. Je kunt dus wel echt op x micrometer resolutie printen, maar dan gaat het opbouwen van je object natuurlijk wel erg langzaam.

Hier is overigens een goede vergelijking tussen de Ultimaker 1 en de Ultimaker 2 te zien:
http://www.igo3d.com/blog/ultimaker-2-pictures-comparison/
Met resolutie wordt vaak juist de lijndikte aangeduid (in 3D printen). Er is verschil tussen het aantal stappen wat een motor kan maken en de lijndikte, maar in dit geval is 20 micron / 0.02mm de lijndikte.
Er zijn anders al hele treinen te koop die 3d geprint zijn voor HO
Ook voor het maken van huisjes en poppetjes voor treinbanen is het al aardig geschikt, er komt tenslotte nog een verflaagje overheen.
Ik wil eerst afwachten of het niet schadelijk is voor de gezondheid. Daar is al eens een bericht over geweest hier.

Daarna is er het nadeel dat iedereen plastic kan gaan gebruiken. Plastic is olie. En olie wordt steeds schaarser. En daarom duurder. De grondstof voor 3D printing wordt duurder, dat zou zijn als inkt voor onze gewone printers die steeds duurder wordt.

In een tijd waarin grondstoffen schaars en duur worden, is het verstandig dat we als consument nu ook zelf allerlei troepjes maken?

Het wordt ons voorgesteld dat we onafhankelijker worden omdat we nu zelf kapotte apparaten of onderdelen tenminste, kunnen vervangen. Dan gaat een apparaat langer mee, dat betekent minder snel vervangen en dat is weer goed voor natuur, milieu en klimaat.

Maar als jij voorstelt dat modelbouwers nu olie kunnen verspillen aan een hobby, dan compenseert dat weer negatief.

Dat is wat ik altijd zie. Als iets mogelijk wordt gemaakt, dan gaan mensen zichzelf uitvullen. D.w.z. dat mensen, als ze ergens op besparen, zich weer rijk voelen en dat voordeel weer omzetten in iets anders.

Je ziet dat in de hypotheekmarkt. Je ziet dat met LED lampen. Goh, we besparen zo veel, we kunnen deze maand wel eens uit eten. M.a.w. mensen geven uit tot het maximale wat bereikt kan worden. Meer geld, meer uitgaven. Het voordeel van het besparen wordt weer omgezet in de aanschaf van nieuwe energie gebruikende objecten.

We moeten in de toekomst niet naar meer productie, dit keer door zowel fabrikant als consument, maar juist substantieel minder.

Daarnaast zijn er nog wel ander zaken, zoals patentenrechten op bepaalde voorwerpen etc. Ook belangrijk.

We zouden moeten streven naar een economie en levenswijze waarin we minder kopen wat we willen maar kopen wat we nodig hebben. Al die extraatjes dat trekt de planeet niet.

Innovativiteit is mooi, maar waarom is het altijd iets dat de wereld schade toebrengt?
Daarna is er het nadeel dat iedereen plastic kan gaan gebruiken. Plastic is olie. En olie wordt steeds schaarser. En daarom duurder. De grondstof voor 3D printing wordt duurder, dat zou zijn als inkt voor onze gewone printers die steeds duurder wordt.
Daar zou ik me niet te druk over maken, Het kan zelfs beter uitkomen. Omdat je het zelf print heb je bijvoorbeeld niet 10 keer transportkosten (en dus brandstof olie gebruik), maar slechts een keer 1 kilo plastic voor al je kleine onderdelen.
PLA wordt van planten gemaakt (mais dacht ik) dus geen olie die uit de grond komt.
Dus zo schadelijk is het juist niet.
Verruil het ene morele probleem voor het andere. We gaan dus voedsel printen, terwijl elders mensen creperen.
en de techniek die je gebruikt om dit te typen en lezen heeft weer 50 man over de kling gejaagd.

ALs printers er voor zorgen dat er geen transport nodig is, en we alleen ruwe materualen nodig hebben (even doortrekken naar extreme scifi). dan gaan we juist beter om met de beschikbare materialen.
Haha, ik bedoelde eigenlijk meer voor de consumentenmarkt. Desalniettemin, er zijn inderdaad al wat goedkopere modellen beschikbaar, het gaat de goede kant op.
Wij hebben sinds ongeveer een jaar de eerste Ultimaker op zolder staan, in eerste instantie voor het bedrijf, waar hij volop voor wordt gebruikt, maar daarnaast voor een hoop kleine projectjes. Het is zo ontzettend 'versatile', doosjes voor je RPi, modelbouw onderdelen printen in plaats van kopen etc.

De kans dat je het geld er als consument uit haalt is inderdaad vrij klein, maar als hij er dan toch staat is hij ook voor consumenten erg handig!

De Ultimaker 2 ziet er een stuk professioneler uit, en dat had hij wat mij betreft echt wel nodig. Een hoop dingen zijn slanker geworden en vooral de behuizing ziet er strakker uit. De Ulticontroller (dat schermpje met het draaiknopje) zit nu verwerkt in de behuizing, waar die bij de V1 er nog los voor op zat.

De vooruitgang is enorm, alleen er zijn nog wel een paar kleine dingetjes die ik zelf anders had gedaan, bijvoorbeeld het bouwplatform, deze wordt met 4 schroeven vlak gezet, dit is onhandig, met 3 schroeven zou beter werken. En de motoren die de kop aansturen werken nu nog met een dubbele band, die gaan op een gegeven moment wegslippen, wat de hele print verstoort.

Al met al een mooie upgrade, en ik hoop dat de community weer lekker aan de slag gaat met V2.
Het wegslippen heb ik eerder gehoord en ik ben er zelf vrij verbaasd over.

De techniek om met bijna chirurgische precisie wordt in mijn optiek al gebruikt bij normale printers. Er moeten de afgelopen decennia genoeg printers zijn gebouwd die het zwaardere werk aankunnen en duurzaam zijn.
Het kan ook wel, de onze hebben we voorzien van een 'direct-drive' systeem, deze elimineert de eerste band, en deze is in het afgelopen half jaar nooit meer verschoven. Het ziet er alleen minder elegant uit (de motoren steken ver uit de behuizing), dus ik denk dat het daarom niet in de printers wordt toegepast.
Misschien voor de grote groep consumenten nog niet, maar voor bepaalde sectoren is het echt een uitkomst. Mijn collega print regelmatig onderdelen, o.a. een doosje voor een beaglebone of kleine onderdelen die zijn werk in huis kunnen vergemakkelijken.
Het grootste 'nadeel' is dat je niet alles zomaar kan printen omdat je een model moet hebben, dus je zult het zelf moeten ontwerpen of op internet een geschikt kant en klaar model vinden. Een 3D scanner kan daar soms mee helpen maar ook die kosten nog veel.
Een 3D scanner hoeft niet veel te kosten, op internet al genoeg DIY projecten te vinden die een redelijke resolutie kunnen aftasten..
Hij ziet er gelikt uit! Wifi is ook wel erg fijn om standaard te hebben.

Is hij nu alleen nog maar geassembleerd te koop?
Helaas geen kit uitvoering? Scheelde bij het vorige model aanzienlijk in de kosten
Anoniem: 154887 22 september 2013 13:57
Wij hebben de vorige versie een paar maanden geleden in kit gekocht. Je moet wel wat technisch zijn om het te bouwen, maar vooral om het goed af te regelen. Ook tussen verschillende prints moet je af en toe bijstellen.

Maar het resultaat is wel verbluffend, we zijn heel tevreden met de Ultimaker. Het enige waar we op wachten is support voor 2 kleuren. Ze zijn reeds voorbereid voor 2 koppen, en support zou niet veraf moeten zijn. Want nu kan je eigenlijk maar in 1 kleur printen.

We gebruiken hem overigens om om behuizingen van onze POC's te maken (verschillende elektronische oplossingen gaande van horloges tot weegschalen). Iets wat onbetaalbaar is als we een mal moeten maken en gieten wat wel gebeurd op grote schaal nadien.
Anoniem: 209450 22 september 2013 14:07
RepRapPro.com heeft een driekleurenprinter als kit voor 940 euro incl verzendkosten en invoer.
Een mono model kost 650 euro.

1900 euro excl. BTW van UltiMaker gaat dus nergens over.

En dan idd de aanbieding van Conrad, maar die leek me te vertrouwen op propriatry crap.
Heb je die printer gebouwd, kun je alleen met je Windows bak er iets op?
Deze populaire (en enigszins betaalbare ) 3d printers zijn allemaal net iets te klein. Het lijkt me zo leuk als je een menselijk hoofd 'op-ware-grootte' kunt uitprinten.
voor mijn hoofd is dat al lxbxh: 21x19x28(met een stuk hals erbij) cm. Deze is dus weer net te klein.

Maar,...ik heb momenteel toch geen geld voor dit soort dingen. Want je hebt natuurlijk ook nog eens een 3d scanner nodig. Dus, ik blijf voorlopig nog even door dromen.

Maar wel een fascinerende ontwikkeling deze dingen.

- ach,...nog even,...en je kunt je hoofd bij de HEMA voor een prikkie in 3d uitprinten -

[Reactie gewijzigd door FreeTweaker op 23 juli 2024 08:11]

Als je niet actief veel dingen gaat printen, zijn deze machines nog veel te duur voor huis tuin en keuken markt. Diensten zoals die van staples zijn veel aantrekkelijker voor consumenten, ookal werkt dat dan wel met LOM ipv FDM.

Persoonlijk vind ik de prijs van 1895,- die ze hanteren voor een FDM printer eigenlijk te hoog. De vorige printer a 1194,- was een stuk schappelijker geprijsd.
De Form 1 die een tijdje terug op kickstarter stond is imo veel aantrekkelijker. Die werkt namelijk met stereolithografie, lichtbundels dus waarmee je een hars laat uitharden. Je kan daar veel hogere resolutie mee behalen, en hebt geen problemen met versleten printkoppen. In theorie heb je ook hogere warmteweerstand van de print en kan het goed tegen vocht e.d. Nadeel is wel dat deze 3d printer nog steeds op pre-order staat... dus nog maar ff wachten dan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.