Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

De maakbare wereld van 3D-printen: Shapeways

09-03-2014 • 08:00

61

Van alle Nederlandse producten of diensten in de markt van 3D-printen is Shapeways misschien wel de bekendste speler. Het bedrijf is in ieder geval pionier: al sinds 2008 kunnen consumenten er 3d-geprinte objecten bestellen. Door de jaren heen is Shapeways van een online marktplaats uitgegroeid tot een platform dat helpt bij het modelleren van een 3D-object en waar designers hun ontwerpen kunnen aanbieden om deze via Shapeways te verkopen.

In deze aflevering gaan we in Eindhoven langs bij Shapeways en kijken we hoe de objecten geprint worden. Welke printtechnieken gebruikt het bedrijf hiervoor en welke materialen worden geprint? En hoe ziet het productieproces eruit?

Shapeways begint in 2007 als onderdeel van een incubatieprogramma van Philips. In 2008 gaat de website live en splitst Shapeways zich af van Philips. Om te kunnen groeien gaat het bedrijf op zoek naar investeringen, die het uiteindelijk in Amerika vindt. In 2011 verhuist Shapeways vervolgens naar Amerika en opent het haar hoofdkantoor in New York. Begin 2013 opent het bedrijf bovendien een printfabriek in New York, waar plek is voor 50 3d-printers.

In deze serie verscheen eerder:

1. De maakbare wereld van 3D-printen: Ridix
2. De maakbare wereld van 3D-printen: Doodle3D
3. De maakbare wereld van 3D-printen: 3D Hubs

Reacties (61)

61
60
41
4
0
17
Wijzig sortering
Anoniem: 185331 9 maart 2014 09:10
Ik zie de toekomst alles in 3D, straks wonen we zelfs in huizen van 3D printing. Denk maar aan bakstenen en meubelen die over een 100tallen jaren kan worden 3D afgeprint met speciale stoffen.
Ik denk dat producten als bakstenen die massaal geproduceerd worden en identiek zijn nooit echt 3d geprint zullen worden; vergelijk het met een standaardprinter die ook niet de krant print. De printer op je bureau gebruik je voor van alles en nog wat maar als er echt schaalvoordeel nodig is dan schakel je toch over op andere technieken, zoals drukpersen.

Wat ik me afvraag is wat 3d printen met het tweakgehalte doet van mensen. Ik ben nu bijvoorbeeld aan het prutsen met wat er dan ook voor handen is om bijvoorbeeld een cameratje op mijn stuur te plakken of om de airflow in mijn kast te verbeteren, als ik gewoon een simpele fan duct kan 3d printen gaat een deel van de pret wel verloren.

Toch vind ik het wel bijzonder leuk om te fantaseren wat ik over een paar jaar allemaal kan 3d printen! Ik vind het nu nog iets te duur om iets kleins uit te besteden, maar heb toch al meerdere keren een situatie gehad waarin het wel verrekte handig was als ik zo'n ding had gehad.
Maar anderzijds kan je nu wel een speciaal op maat gemaakte fan duct maken, waar je voorheen misschien geneigd was om het dan maar te laten zitten :)
In plaats van knippen, zagen en schuren, ga je met 3D printen eerst modelleren. Maar het creatieve proces blijft denk ik hetzelfde. Vroeger mocht ik graag tekenen. (met ouderwetse potloden) Tegenwoordig mag ik graag fotograferen en beeldbewerken in Photoshop. De tools zijn anders, maar het creatieve proces om tot een bepaald beeld te komen is er nog steeds.
Ik denk dat producten als bakstenen die massaal geproduceerd worden en identiek zijn nooit echt 3d geprint zullen worden
Op 1 van de vele kanalen op tv is het programma : futurescape

Daar liet men een soort container drager zoals in grote havens zelfstandig rondrijden zien.

Echter nu was deze omgebouwd met nozzles die sneldrogend beton storten en leidingen en gaten ruimte open lieten.
Hij is nog niet af, maar in de pc doet ie het al, hij rijdt dus als het ware over een strook beton (fundament) en "print" in x uur/dagen tig huizen.
Ik zie gelukkig nu al alles in 3d ;-)

Alles printen? Ik denk dat voor grote aantallen in producties andere methodes gebruikt blijven worden zoals bijvoorbeeld injection molding en dat 3d printen gereserveerd blijft voor one-offs en ingewikkelde structuren.
Shapeways is een zeer riskante investering. Je investeert al makkelijk 10 miljoen in nieuwe printers, maar als het public niet toehapt zit je daar met je printers. Gelukkig gaat het wel al beter. Eigenlijk heb je dit probleem met alle bedrijven in deze serie.
Dat is inderdaad het risico van investeren in tech startups. Daarom zoeken investeerders een hoger rendement. Dus voor een paar ton krijg je al tientallen procenten van het bedrijf in handen. Daarentegen mislukt er ook veel en dan ben je al je geld kwijt.

Shapeways doet het m.i. erg goed: platform werkt en dan snel opschalen, zodat je niet wordt overvleugeld door een ander bedrijf met een soortgelijk concept. In NL/EU is daarvoor helaas vaak onvoldoende durfkapitaal aanwezig (institutionele beleggers zijn erg behoudend en voorzichtig). Wat er aan fondsen is heeft een veel kleinere omvang dan in de VS. De gemiddelde investeringen zijn ook veel lager dan in de VS. €23m ophalen voor een bedrijf dat nog geen winst maakt is behoorlijk moeilijk. In de VS lukt dat wel. Gevolg is overigens dat veel bedrijven toch de overstap (moeten) maken om te kunnen groeien.

Overigens is de investering in Shapeways (iets) minder riskant, juist door de aanschaf van deze apparaten. Er zijn in ieder geval materiele vaste activa die je kunt verkopen bij faillissement.
Anoniem: 379391 @bilgy_no19 maart 2014 15:22
Shapeways is nog steeds niet winstgevend trouwens.

Bron: http://www.frankwatching....inessmodel-van-shapeways/
Vergeet niet dat dat artikel alweer 2 jaar oud is.
Anoniem: 379391 @TradeMarkNL9 maart 2014 15:42
Dat klopt, maar ze hebben ondertussen al wel weer miljoenen uitgegeven aan machines. Ze kiezen er ook bewust voor om die winst meteen weer te gebruiken trouwens.
Dat klopt, maar ze hebben ondertussen al wel weer miljoenen uitgegeven aan machines. Ze kiezen er ook bewust voor om die winst meteen weer te gebruiken trouwens.
Niet zo vreemd als je de beste van het beste wilt zijn in Nederland. :)
Dat klopt ook :) Overigens wilden ze helaas niet veel ingaan op mijn vragen over hoe ze het nu financieel doen. Maar ja, zal met oog op de concurrentie zijn en het zal te maken hebben met investeerders die een flinke vinger in de pap hebben.
Dank voor deze interessante link!
Dankjewel voor deze uitleg! Jammer genoeg kan ik hem niet met een +2 beoordelen.
Anoniem: 379391 9 maart 2014 15:24
Wel jammer trouwens dat er alleen maar geschreven wordt over de 'grote jongens'. Kleinere bedrijven met vernieuwende technologie vind ik persoonlijk veel interessanter. Door alle media aandacht op deze paar bedrijven komt hier natuurlijk ook nooit verandering in.
Kun je zo'n klein bedrijf noemen wat echt vernieuwende tech gebruikt?
Anoniem: 379391 @Amped9 maart 2014 17:05
Bijvoorbeeld Felix Printers. 3D printers uit NL, erg stabiel, goede kwaliteit en niet duur. Altijd maar die die afgezaagde Ultimakers ben ik een beetje zat.

Verder aandacht voor het concept FabLab lijkt me wel leuk (plek voor studenten/consumenten om dingen te maken met machines die ze daar hebben staan).

Op software gebied heb ik zelf een klein bedrijfje met en studiegenoot, Q3D. We maken web gebaseerde software voor bedrijven die 3D printen. Ik erger me er altijd aan als er weer eens zoveel media aandacht is voor de grote namen, die het helemaal niet meer nodig hebben. Helaas gaat de 3D print industrie dezelfde kant op als de smartphone industrie: veel aandacht voor de grote namen terwijl er veel beter producten zijn bij kleinere bedrijven die het geld niet hebben om een enorme marketing campagne op te zetten.
Dankje voor je reply, interessant! :)
Ik ben behoorlijk afgeknapt op Felix Printers. Een jaar geleden wilde ik zo'n kit bestellen, 900 euro voor versie 1.0 (inmiddels, net als de 2.0, niet meer leverbaar zo te zien), 1040 euro incl. levering en nu komt het: 1200 euro totaal voor shipping in NL, in de USA was het die 1040, terwijl het bedrijf in NL gevestigd is, WTF!?

Niet duur is relatief natuurlijk, in verhouding met de Ultimaker is 1500 een prima prijs, maar als je een beetje rondkijkt op Kickstarter/Indiegogo heb je al een 3D printer voor één derde van die prijs of voor ca. de helft van de prijs iets met gelijke specs: http://www.indiegogo.com/...totum-personal-fabricator
Mijn persoonlijke ervaring met Felix is goed. Over de Totum valt nog niets zeggen aangezien deze nog niet op de markt is. Gelijke specs zeggen uiteraard niets over de kwaliteit van de prints die het gaat afleveren).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 379391 op 22 juli 2024 18:56]

Klinkt als een BTW verhaal?
Je weet dat dit de eerste 'grote jongen' uit de serie is?
Anoniem: 379391 @TradeMarkNL9 maart 2014 17:44
Voor zover ik weet zijn 3DHubs en Doodle3D ook al redelijk bekende spelers. Zeker in NL. Ik was laats op RapidPro en daar waren ze toch echt de must-see stands op consumenten gebied.
Ja het is maar net wat je definitie van groot is natuurlijk ;) Maar het is niet gezegd dat we daar niks mee gaan doen, alleen je moet ergens beginnen.

[Reactie gewijzigd door TradeMarkNL op 22 juli 2024 18:56]

Ik heb pas geleden iemand gevonden die (Particulier) 3d modellen maakt, het ligt natuurlijk aan de grootte en complexiteit van het product hoeveel dat gaat kosten, voor mij was het 45 euro voor een relatief eenvoudig object van ongeveer 2x2 cm.

Ging hierom http://i61.tinypic.com/2zzjchz.png
Anoniem: 147126 @robinvs939 maart 2014 12:30
No offense, maar 45 euro voor dat? Dat teken ik in +/-30 seconden in Pro/ENGINEER of Solidworks. Zelfs als je een online tutorial volgt zou je het jezelf in een uurtje moeten kunnen aanleren om zoiets te modelleren in je CAD programma naar keuze.
Zoek voor de grap eens het uurloon van een 3D'er op voor je gaat roepen dat dat veel geld is. Ikzelf neen niet eens zulke kleine klusjes aan. 45 Euro is weinig.
Anoniem: 16328 @justkuu9 maart 2014 13:53
Als dit object tekenen minder dan een minuut kost zoals hij zegt en 45 euro oplevert. Dan levert 60 minuten tekenen 2700 euro op. Lijkt me een beetje veel he als uurloon.
30 seconden is natuurlijk dikke lulkoek dat kan je zelf ook wel bedenken. Je start een fatsoenlijk 3D programma op in 30 seconden je moet de maten uitwerken etc etc. Je bent sowieso een half uur kwijt aan zoiets.
Anoniem: 147126 @justkuu9 maart 2014 16:57
Ok ik hoef mezelf echt niet te bewijzen hoor, maar dit is echt niet meer dan een minuut werk voor een beetje ervaren CAD tekenaar (en ik ben echt geen superman ofzo hoor). Zoiets heb ik bijvoorbeeld in een avondje getekend (en uitgedacht) : http://gathering.tweakers...message/41820444#41820444
Je hebt het tegen een ervaren CAD tekenaar. En wat je hebt gemaakt ziet er leuk uit maar je ziet ook direct dat de maten niet kloppen ten opzichte van je foto.

Natuurlijk kan je op het oog een stuk sneller werken. Maar wat hierboven is laten zien zal exacte maten nodig hebben gehad en dat doet een tovenaar zelfs niet in 30 seconden. Overdrijven is een vak.

Bovendien kan jij misschien wel een beetje tekenen als het moet maar 99% van de mensen kan dat niet. 3D tekenen is een vak en daar betaal je voor. Neem ook mee dat je niet alleen betaald voor de tijd dat een tekenaar daadwerkelijk in het programma bezig is.
Fijne discussie..... ik was wel nieuwsgierig hoelang ik er zelf over zou doen... komt ie... nog geen 5 minuten werk op een laptop (inclusief opstart van inventor), zonder muis (dus met touchpad), parametrisch opgezet, in een "gratis" versie van inventor.

Als ik een tekenaar had die langer dan dat over een plaatje waarin 2 gaten met een piefje erop moest doen hoefde hij voor mij niet meer te werken. :/

En voor 45 euro had ik hem kunnen tekening en laten printen.
ik denk dat het punt wat justkuu probeerde te maken, is dat het hele traject van opdracht aannemen, de briefing krijgen, terugbellen met vragen over de briefing omdat de beste man zelf niet weet wat ie precies aan maten, tekeningen etc. moet aanleveren, opstarten, beetje 3d-en, uitzoeken wat voor formaat de opdrachtgever nodig heeft qua oplevering, opsturen, nazorg, etc. in totaal net iets langer duurt dan 30 seconden.

correct me if I'm wrong.
Ik geloof best dat je een kubusje van 2x2x2 in 30 seconden kunt ontwerpen, maar als het iets complexer wordt dan ben je vast iets langer bezig. Daarnaast moet je het ook opsturen, krijg je wat feedback, nog wat aanpassingen etc.. ik zou ook makkelijk een half uur rekenen.
Ja.... En wat kost Pro/Engineer? En de maintenace per jaar?
En wat kost een beetje nette suite met 3D applicaties? En de maintenace per jaar?

Juist... Veel geld.

Dus 45 euro is nog een net bedrag hiervoor. Altijd dat gezeik van 'het is te duur...'
Mag een 3D'er ook pindakaas op zijn brood aub?
Wauw 45 euro!! Ik ben een HBO werktuigbouwkundige, als je weer zoiets heb PM me maar even.. ik doe het wel gratis voor je.
Fijn als je niet voor je geld hoeft te werken en een beetje kunt freewheelen....

Nogmaals, 45 euro is niet duur.

Met even wat overleggen via email, het modeleren, het testen voor printen en dan een .stl bestand aanmaken en weer opsturen ben je minimaal een uur bezig.
Dat vindt ik een heel net uurloon voor 3D.

Zal ik mijn pot pindakaas dan maar alvast opsturen naar je?
Als jij 45 euro niet duur vindt voor de hobby zal ik je vast en zeker niet tegen houden ;)
daar zit het nuance verschil dan ook in hobby en industrieel.
Ja een CAD constructeur kan soms wel 80-120 euro per uur vragen. Dit was zo te zien voor een hobby project en dan is die 45 euro voor iets ontwerpen van dat formaat gewoon veel geld. Dan was het goedkoper geweest om de diverse fora af te struinen om het te laten printen. iemand die het voor de fun doet en niet voor zijn werk. Maar goed dit gaat wel erg off topic......
Erg leuk deze techniek. Maar veel verder dan prototyping en one offs komt dit niet. De resolutie op dit moment is ruk (0,1mm terwijl professionele freesmachienes in de 0,0001mm range werken) en constructief gezien kan een geprint product nooit lang ingezet worden. Serie productie ga je op deze manier niet op grote schaal zien. Dan is werken met mallen en cnc veel interessanter
Anoniem: 436593 @warhamstr9 maart 2014 15:52
De resolutie op dit moment is ruk (0,1mm
Het Frosted Ultra Detail materiaal bij Shapeways is 29micron laagjes.
Wel je huiswerk doen voordat je roept dat het ruk is hé :+
Anoniem: 554884 @warhamstr9 maart 2014 18:32
Een CNC-machine kost naar mijn weten toch net iets meer dan een of andere open-source 3D-printer :)

En serieproductie is meestal helemaal de bedoeling niet, rapid prototyping gaat hier dan weer wel perfect mee!
Anoniem: 234046 9 maart 2014 09:03
Lijkt mij ook erg mooi om zelf produkten te kunnne 3D printen. Ik heb zeker wel wat opdrachten, ik kan alleen niet 3D modelleren. Zijn er bedrijven die op basis van "een voorbeeld" leveren een model kunnen maken, en dit kunnen 3D printen, of moet je echt zelf de modellen als bestand gaan aanleveren?
Kan ze zo niet noemen die het allebei kunnen, maar er zijn bedrijven die zeer goede 3D-scanners hebben voor niet al te veel, scannen die jouw model. En die kun je dan weer printen.

Denk dat er in verschillende van de "shops" ook wel van die scanners komen.
Ik denk dat, als het lukt om een 3d programma te schrijven gecombineerd met stemherkenning,dat 3d modelleren pas echt zal weggelegt zijn voor de doorsnee consument. Stel je maar eens voor dat je gewoon aan de software kan vertellen wat je wilt...
Waar ze mee bezig zijn, en wat al experimenteel bestaat zijn 3d programma's gecombineerd met een augmented reality bril. Deze zet je op en dan kun je met je handen een 3d voorwerp "kneden".
Ik vind Shapeways te gek, ze bieden je als ontwerper echt mogelijkheden om het anders te doen. Je hoeft je huiskamer niet meer uit om unieke producten bij klanten te krijgen. Productie & fullfillment door SW, en de rest kun je zelf doen. Voor de juiste producten werkt dit heel goed. Wij draaien al 2+ jaar een shopje bij SW.

Vergeet niet de productie en kantoor in Eindhoven he! Die zijn ook net het huidige gebouw uitgegroeid. Ik ben er wel eens geweest toen ze nog maar 1 EOS machines hadden staan. Nu barsten ze uit hun voegen :)
Toch wel geinig dat een webshop als Shapeways in een toch relatief kleine periode wel bekend is geworden en zoveel features biedt. Zeker de "aapie / API" komt bij veel mensen gelegen.
Anoniem: 446035 9 maart 2014 16:09
Fascinerend

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.