Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

De maakbare wereld van 3D-printen: 3D Hubs

02-03-2014 • 08:00

87

Een 3D-object bij iemand in de buurt laten printen. Het kan via het platform van de Amsterdamse start-up 3D Hubs. Het bedrijf wil 3D printen op deze manier voor iedereen mogelijk maken en bovendien locale productie stimuleren.

Personen kunnen via de website een object uploaden en deze vervolgens bij de bezitter van een 3D-printer laten printen. Daarbij kan op locatie worden gezocht en vervolgens worden geselecteerd op de verschillende soorten materialen en printers die beschikbaar zijn. Vervolgens kunnen personen ervoor kiezen om de print op te halen of te laten verzenden.

3D Hubs doorliep vorig jaar met succes het acceleratorprogramma van Rockstart en startte in april 2013 met de dienst. Inmiddels zijn er al 3000 printers aangesloten op het netwerk, verdeeld over 80 landen. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf zelfs het grootste netwerk van 3D-printers van de wereld opgebouwd. Vanuit Amsterdam werkt 3D Hubs met zo'n 15 man en sinds kort zit er ook een aantal werknemers in New York om de Amerikaanse markt te verkennen.

In deze serie verschenen eerder:

1. De maakbare wereld van 3D-printen: Ridix
2. De maakbare wereld van 3D-printen: Doodle3D

Reacties (87)

87
86
56
10
0
20
Wijzig sortering
Erg leuke video weer. Waar ik nu heel erg benieuwd naar ben, Jan Willem ik weet niet of je meeleest?, als je print voor anderen kan dit de kosten van een printer dekken. M.a.w. zou je break-even kunnen draaien? Ben daar zelf wel erg nieuwsgierig naar, al zou je dicht in de buurt komen van break-even is het al interessant om er één aan te schaffen omdat de investering uiteindelijk dan wel mee zou vallen.

Lijkt me best wat rekenwerk. Manuren, materiaalkosten, stroomkosten en dan natuurlijk wil je er nog iets aan overhouden zodat de printer zich enigszins terugverdiend. Iemand, Jan Willem?, die hier iets zinnigs over kan zeggen?
We hebben hier wel eens aan gerekend, afhankelijk van de aanschafprijs kun je met een print of 50 tot 100 al uit de kosten zijn, manuren niet meegerekend. Gemiddelde order waarde is ongeveer €35-40 waar de printer eigenaar 85% van ontvangt.

De printer uit de video is Makerbot Replicator 2 en kost ongeveer €2000.
Die zou ik zeker *niet* kopen.

Voor een beetje printer moet je wel denken aan 2000 euro hoor. Dat is dan draadjesprinter gebaseerd op reprap meestal.

Een all metal printer is veel interessanter dan, dan de makerbot replicator2.
Voor het printen van simpele prototypes en 'hebbedingetjes' is een consumenten printer erg geschikt. Het zou me niet verbazen dat de aanschaf van de machine terug te verdienen is. Helaas zijn er een paar dingen die het 'terugverdienmodel' negatief kunnen beinvloeden, zeker als je lastige ontwerpen wil gaan printen.

Het printen van complexe vormen of dunnen wanden is moeilijk. Niet iedere 3D printer is daar geschikt voor, laat staan dat de consumenten printers dit allemaal kunnen. Er is dus een grote kans dat je printje mislukt en dat je deze opnieuw moet starten met andere procesinstellingen, een ander materiaal of een andere 3D printtechniek. Dit kan onverwachte kosten opleveren.

Soms worden geprinte producten gecombineerd met andere producten, zoals een telefoonhoesje. Je moet er erg zeker van zijn dat je printer precies print volgens het ontwerp, anders gaat het product niet passen. Onderhoud en kalibratie van de printer is ook iets om niet te onderschatten.
@perkouw,

je vraagt je af of je een printer zou kunnen kopen met als enige doel bij 3dhubs er geld mee terug te verdienen en wel zo dat je minimaal printer terugverdient.

Dit nadat je verlekkerd gekeken hebt naar de enorm hoge prijzen die gevraagd worden...

Als je kijkt bij 3dhubs zie je dat er in Nederland honderden lui zich aanbieden met toch redelijke draadjesprinters. Degene die er als eerste bij was, of de juiste paar klanten vangt, zal dit dus goed lukken om er iets aan te verdienen.

Als je hier nu mee start geef ik je echter weinig hoop in NEDERLAND. Tenslotte is dit 1 van de grootmachten in 3d printing op deze planeet.

Met vele geniale ontwerpen 3d printers die hiervandaan komen - soms onder andere vlaggen zelfs verkocht worden gezien 't marketingplaatje.

Zelf heb ik binnenkort ook zo'n ontwerp op de plank - overweeg al de onderdelen opensource op thingiverse te zetten (LGPL). Moet ik nog over nadenken... (robotica heb ik al genoeg uitdagingen om m'n energie aan te besteden).

Vergis je niet dat het wel even kost voor je goed overweg kunt met de goedkopere modellen 3d printers (goedkoper als in: onder de 10k dollar per stuk). Zeker een jaar. Iets sneller als je je focussed op maar 1 soort materiaal met een goede printer.

Betere printer is echter langere terugverdientijd.

De belangrijkste afweging die je dus moet maken is: hoeveel geld wil ik per uur verdienen?
Als je student bent en handig bent om zelf goed ontwerp printer te bouwen - dan kun je dat zeker overwegen.

Als je gewoon fulltime dit wilt doen dan geef ik je weinig hoop dat je genoeg opdrachtgevers gaat krijgen met zo'n ENORM AANBOD aan 3dprinters in NL.
Mocht er iemand geïnteresseerd zijn in wat Shapeways doet hier is een leuke video te vinden van hun kantoor in New York.
Thx shapeways is erg interessant.
Hele andere manier van printen die ik niet echt kende.

Voor mensen die zeggen dat massa productie natuurlijk niet opgaat bij 3d printen klopt wel.
Wat wel interessant is is dat je wel je mallen kunt maken voor je productie.
Tevens kan je met shapways wel andere meterialen werken zoals metaalsoorten.
Klopt hoor maar shapeways heeft het probleem dat ze te groot zijn geworden voor de "normale"consument. Door grootte en dure machines worden hun kosten torenhoog. Ze zweven dus een beetje in een grijs gebied ( normale consument <-> bedrijven)

Ik merk dat zelf ook in mijn eigen 3D Print bedrijf. Als ik een duurdere printer koop zorgt dat automatisch voor een hogere prijs voor de consument en dan haken mensen al gauw af..

[Reactie gewijzigd door speedo11 op 22 juli 2024 18:56]

Shapeways Stratasys printers zijn onbetaalbare printers voor de gemiddelde persoon.
Vanaf 10k dollar per stuk voor de goedkoopste, snel oplopend naar prijs van dure auto.

Dan hebben we 't nog niet over de resin prijs gehad van 70 dollar per kilo.
Thanks! Heb het net gezien en was super interessant!
Mooie video tweakers!
Vind dit platform persoonlijk wel interessant, aangezien mensen na de aanschaf hun printer stukje bij beetje terug verdienen.
de vraagprijzen zijn wel hoog hoor op 3d hubs

Zelf print ik hier voor 15 euro de kilo ABS op eigen printers (bij ABS is 1 gram == 1 kubieke centimeter).

Maar die bedragen van rond de 10 euro startkosten en 1.85 euro per kubieke centimeter dat zou uitkomen op 1850 euro per kilo.

Lachwekkend hoog. Voor grotere prints (die passen op een 20 CM x 20 CM bed) beter mensen persoonlijk benaderen :)
en waar haal je die kilo abs voor minder dan 15 euro dan? Nog afgezien van afschrijving op je printer en energie gebruik....

edit : Ergens anders schrijf je reprapworld. Daar is het echter euro 16,99 ex btw en ex transport. Naar NL is 6,75 voor een kilo. Dus zit je al op euro 23,74 ex btw! Da's een aardig verschil met euro 15,-

[Reactie gewijzigd door aswelter op 22 juli 2024 18:56]

2 kilo spoel ABS voor 30.99 euro (3mm filament natuurlijk) bij reprapworld.com.

Da's 15.45 euro per kilo ex BTW.

Dit is stevig goedkoper dan de prijzen van een jaar geleden. Hopelijk komt de prijs nog iets verder naar beneden komend jaar.

Tenslotte kost 1000 kilo pelletmateriaal ABS inkoop maar rond de 2000 dollar :)
Hallo allen,

Is er iemand die thuis zo'n 3D printer heeft staan? en denkt hmm een klein zakcentje is leuk.

Ik zou graag willen vragen of hij/zij een soort stand (liggend) voor mij kan maken waar in/op een 140mm fan geplaatst kan worden en daarop mijn mac mini voor cooling.

Deze dingen bestaan al wel maar dan zijn ze voor een laptop maar die zijn te groot en niet echt mooi.

Groet,
Ik weet niet of je de video hebt gezien, maar met jou vraag kan je prima terecht bij 3D Hubs mits je natuurlijk het 3D model hebt. Anders wordt het zelf aan de bak gaan of natuurlijk iemand vragen om het te ontwerpen.

M.a.w. je vraag past beter in V&A hier of bijvoorbeeld op 3D Hubs.
Voor m'n supercomputer heb ik al de 14 CM fans overigens zitten in uitgeknipt karton wat ik met wat duct tape bij elkaar laat houden :)

Dus waar ik wel die 3d printers hier heb staan bouw ik koeling liever van karton met dan een shark fan van 14 CM erop (heeft behoorlijk wat H20 pressure en is toch stil).

Als ik eventjes uitreken wat zo'n 14 CM fanmount gaat kosten en de prijzen van 3d hubs erbij haal, dan praten we toch over behoorlijk wat pecunia als dat netjes geprint dient te worden :)

Zeg het is een kubieke centimeter of 50, da's dan al 10 euro + 1.85 * 50 = 10 + 92.5 = 102.5 euro bij de meesten die zich aanbieden op 3dhubs.
handigste is iemand in de buurt zoeken.

www.thingiverse.com zijn er zat fanmounts die je kunt downloaden.
op 3d printers hier print ik dus STL's uit.

Vergis je niet dat 140 mm behoorlijk groot al is.

3d filament is wat goedkoper geworden: zo'n 15 euro (ex BTW) per kilo is het nu. Dat was jaartje terug nog stevig duurder.

Printsnelheid hier is 7 gram per uur ongeveer.

Hogere kwaliteitsprints geven de printers die werken op grond van licht en die met vloeistof werken. Dat zijn de commerciele printers (categorietje 10k+ en nog heel wat meer tienduizenden euro's per stuk) die werken met resin. Resin is vloeistof. Die is vrij prijzig. Zo'n 70 dollar per stuk.

De meeste hobbyprinters bij lui thuis zijn vrij bewerkelijk om iets te printen en 99% gaat een object er compleet vernaggeld uitprinten. Snel is het dan geen 14 cm fanmount maar 13.98 CM of 139.8 millimeter.

Je fan past dan mogelijk niet.

Zou je fanmount nog ontworpen moeten worden in CAD, dan kost dat ook tijd. Sommige objecten hier ben ik week mee bezig om goed te krijgen (vaak bestaan ze dan uit meerdere stukken). Fanmounts zijn vrij simpel hoor.

Omgeving Ede/Veenendaal hier overigens :)
Als je mij het .stl file stuurt print ik hem uit voor je op mijn school :P
Wat lijkt die interface van Hubs erg op die van Tnet zeg...

Voor de rest: "plastic rotzooi." Goeie uitspraak.
Mooie techniek, maar weinig nuttig op dit moment. Leuk voor op school.
Anoniem: 415197 @HMC2 maart 2014 14:16
Het is eigenlijk triest dat het nog steeds goedkoper is om onze "plastic rotzooi" in China te laten maken dan dat we het zelf doen met een 3D printer...
Niet alleen in China. spuitgieten is altijd goedkoper natuurlijk.

Het belangrijkste is het arbeidsloon dat je kwijt bent aan 3d printen.
Maar er is nog meer...

Vergelijk eens: mijn 3d printer print op 7 gram per uur, gebruikt rond de 300 watt dan en als ik 'm via de Xeon server op netwerk heb staan dan moet je er nog eens 170 watt bijtellen. Dan na afloop mag ik kwartier wachten tot alles is afgekoeld voordat ik object uit de 3d printer kan halen. Vervolgens beetje schoonmaken en kijken of alles nog goed zit, met name het filament. Dan vervolgens van het object allerlei troep wegsnijden die tijdens het printer rondom het object is komen zitten. Bij sommige wat meer complexe objecten kost dat al snel 10+ minuten snijwerk. Heel bewerkelijk dus.

Het ABS waarmee ik dan print zit op rollen van rond de 2 kilo en kost 15 euro ex btw per kilo ongeveer op dit moment.

Hoeveel kilowatt ben ik kwijt dan?

Nu spuitgietmachines. ABS pelletmateriaal kost op dit moment rond de 2 dollar per kilo. Da's rond de 1.70 euro dus. Een object knal je er in 20 secondes uit. Wel vreet zo'n spuitgietmachine enorm veel stroom natuurlijk en is het alleen interessant iets te produceren per 2 miljoen stuks (en echt niet minder).

1 operator bij zo'n spuitgietmachine stampt er tijdens zijn shift dus ontzettend veel objecten uit. De productiekosten zijn echt minder dan 20 cent per object bij spuitgieten versus 20 euro per object bij 3d printen.

Arbeidsloon is belangrijkste bij 3d printen.
Ik werk net als velen anderen bij een spuitgietbedrijf in Nederland, en hier gaat het echt niet om aantallen van miljoenen hoor. Een klein proefmatrijsje hoeft maar een paar duizend euro te kosten en de series die wij maken variëren van een paar 100 per jaar tot tienduizenden.
Naar mijn idee is 3d printen dan ook alleen handig als prototype of zicht model.

Stiekem hoop ik dat ik me vergis want het is wel erg leuk speelgoed.
Om te zeggen dat het arbeidsloon de grootste kostenpost is bij 3D printen is wat overdreven. Alhoewel er veel arbeid aan te pas komt bij de consument, is dit veel minder het geval bij de professionele gebruiker.

Bedrijven zoals Shapeways of Materialise hebben zeer veel printers staan, die per stuk tientallen producten kunnen printen. Een print duurt misschien wel een halve tot een hele dag, maar tijdens het printen hoeft er ook geen persoon aan de pas te komen om de machine in de gaten te houden. Enkele operators kunnen daarom tientallen printers aansturen, mits er een goede IT infrastructuur aanwezig is.

Het nabewerken van het geprinte stuk blijft een arbeidsintensief proces, maar is ook weer afhankelijk van het type 3D-proces en complexiteit van het geprinte product. Bij sommige printers moet men met een mesje de ongewenste delen verwijderen, bij andere technieken is niet meer dan product in een oplosmiddel dopen. Over het algemeen is er voor dit werk geen opleiding nodig, waardoor de arbeidskosten per product mee kunnen vallen.
Dit is geen realistische vergelijking. Je praat dan over printers van rond een ton in prijs met resin dat 70 dollar per kilo kost. Dan gaat de kostprijs per object enorm omhoog t.o.v. de 1.85 euro per uur + 10 euro die nu gevraagd wordt :)

de 15 euro per kilo ABS hier en 7 gram per uur die ik hier print met zelfgebouwde printers, die overigens ook prima kwaliteit leveren hoor,
daar kun je nooit mee concurreren met zo'n dure commerciele printer :)

Bij die dure printers betaal je altijd enorme bedragen per object aan bedrijven. Zelfs als je er 100 van bestelt...

Enorm hoge bedragen voor wat plastic, terwijl als je miljoen van die onderdeeltjes laat spuitgieten dan kosten ze 20 cent per stuk (en de fabriek produceert ze dus nog stuk goedkoper dan dat, want ze LEVEREN het voor 20 cent per stuk).

Alleen al het ERUIT halen van een object en nabewerken, 3d printer schoonhouden, levert meer arbeidsloon op dan de kostprijs die 't printen kost op een GOEDKOPE printer zoals ik hier zelf gebouwd heb, die overigens ook prima kwaliteit levert, terwijl je je met een dure printer van een ton DIRECT uit de markt prijst natuurlijk om commercieel massaproducties op te starten.

Enkel voor prototyping zijn 3d printers heel interessant.
Niet voor massaproductie.

Ook al zet je ongeschoolden uit Polen in, die geen drol verdienen, dan nog gaat het nooit kunnen concurreren met spuitgietmachines. Nu niet en over 100 jaar niet.

Stel je ongeschoolde Pool verlies je per saldo 10 euro per uur als werkgever aan (vergeet niet de afdrachten!).

Hij haalt object uit de 3d printer. Dus 3d printer staat dan stil. Dan gaat hij kijken of 't object ok is. Hij pakt computer erbij hoe 't eruit hoort te zien, want voor grote massaproducties zet NIEMAND een 3d printer in natuurlijk. Dus het is een nog relatief ONBEKEND object voor hem.

Daar hij ongeschoold is, moet hij voor eerste 2 objecten eerst de baas vragen of het wel ok is.

Hoppa we zijn weer uur verder. In totaal 3 objecten geproduceerd waarvan 1e en 2e natuurlijk mislukt zijn.

Je bent dan voor 1e object al 10 euro kwijt aan arbeidsloon en afdrachten als werkgever. Verder je machine van een ton heeft een uur min of meer stilgestaan en maar paar minuten geproduceerd ervan.

Je machine kun je misschien 20 uur in de week laten gebruiken. Over 40 weken per jaar is dat 800 uur.

Afschrijven in 3 jaar van machine: 100k euro / (3 * 800) = 100k / 2400 = 41.66 euro per uur.

Je dure Stratasys printer moet dus wel minimaal 52 euro per uur opleveren wil je ueberhaupt BREAK EVEN spelen en dat met een ongeschoolde Pool (die die machine zo zou mollen - dus die inzetten is ook een virtuele pipedream).

Vandaar dat 3dhubs ook grotendeels op wat repraps op stereoids loopt. Grotendeels draadjesprinters....
Met mijn bericht heb ik aan willen geven dat er veel verschil is tussen particulier en professioneel gebruik van 3D printen. Hopelijk kan de volgende video uit deze serie hier meer inzicht in geven.

Verder wil ik niet al te veel ingaan op de zaken die je hier noemt, behalve de tijdsberekening. De high end machines zijn inderdaad qua investering erg hoog >€100.000, maar zijn op gebouwd om gebruikt te worden in een productie omgeving. Hier zijn een paar voorbeelden:

De bouwplatformen zijn bij bepaalde modellen uitwisselbaar. Wanneer de print klaar is gaat deze naar 'postprocessing', maar ondertussen start de operator een nieuwe print met een nieuw bouwplatform.

Het bouwplatform is zeer groot. Dit resulteert in lange productietijden (uren tot dagen), maar dit betekent dat de machine kan draaien in de avonduren. De productiviteit van deze machines is enorm in vergelijking met de standaard FDM consumenten printers. Een mooi voorbeeld zijn de mammoet printers van Materialise.

In je voorbeeld gebruik je nu 20 uur per week de printer, maar voor de professionele gebruiker is >100 uur per week mogelijk. Dan wordt de afschrijving op je dure 3D printer al stukken lucratiever.
Nee dat wordt nooit lucratief natuurlijk die "afschrijving" op zulke dure 3d printers.

Sinds het vervallen van de patenten van draadjesprinters zijn die spotgoedkoop geworden. Binnenkort gaan ook de patenten van de licht/laser printers die met resin werken vervallen.

Hopelijk worden die dan ook stuk goedkoper. Er komen dan vast ook 500 verschillende modellen resinprinters op de markt en de hoge prijs nu van 70 dollar per kilo wordt dan wellicht ook goedkoper.

Een kilootje filament draai ik er hier met mijn draadjesprinters zo doorheen hoor. Als dat 70 euro zou kosten per kilo ipv de 15 die ik nu betaal, dan is alleen DAT al een enorme extra kostenpost.

Over arbeidsloon hebben we 't nog niet gehad dan :)

De prijzen die hier gevraagd worden via 3dhubs zijn ook echt enorm hoog hoor. Voor lui die hele batterij goede 3d draadjesprinters hebben kan dat ook stevig goedkoper per uur.

Waar het simpelweg om gaat is de enorme arbeidsloon op elk objectje. Deze klant wil klein dingetje uitprinten die een ander klein dingetje.

10 euro + 1.85 euro per gram is veelgevraagde prijs op 3dhubs.

Dat is 1850 euro per kilo. Kilootje wat ik voor 15 euro inkoop :)
Compleet onrealistisch, BEHALVE als je arbeidsloon meeneemt als prijsbepaler.

De prijs IS dus gebaseerd op arbeidsloon en niets anders.
Je reageert veel op dit artikel en redelijk inhoudelijk. Hieruit leid ik af dat je (in het weekend) tijd hebt om deze kennis te delen. Ik denk dat het voor de meeste mensen die weinig weten van 3D printen leuk is als jij jouw kennis uitschrijft op een blog/site. Als je hierbij de verschillende printtechnieken, plastics en printers, de kosten, de voor- en nadelen uiteenzet, maakt het voor mij als leek leuk om te lezen en kan ik met jouw informatie zelf een visie vormen. Een soort meester-overzicht van wat er is, en wat je er wel/niet mee kan tegen welke prijs.

Nu lijkt het uit jouw stuk alsof 3Dhubs stevig geprijsd is. Terwijl ik me juist kan voorstellen dat zo'n bedrijf concurrerend zal prijzen, anders zijn ze snel uit de markt. Zouden de aanschafkosten en kennis van 3d-programmatuur (evt. licenties?) ook niet verwerkt zijn in die prijs?

Ik ben benieuwd!
CURA is gratis downloadbaar (van Ultimaker) en slic3r is compleet opensource product.

99% van de printers op 3dhubs werken met bovenstaande 2 programma's als slicer.

Printen doe je dan bijvoorbeeld met pronterface, ook gratis programma.

Als er af en toe een opdrachtje doorkomt van een kunstenaar die object X in kleur Y wil printen en dat ook nog morgen wil hebben (de 7 dagen levertijd van de meesten is ook lachwekkend lang voor 1 objectje) dan is de manier waarop hier geprijsd wordt natuurlijk helemaal foutief.

Als objectje 2 kubieke centimeter is, dan print je effectief rond de 1 kubieke centimeter plastic uit, dus da's an sich paar minuten printtijd alles bij elkaar. Als je dan maar 1 printertje hebt staan thuis, dan snap ik dat gros dan 10+ euro daaraan wil verdienen. Wat wel enorm laag uursalaris is hoor :)

Aan materiaalkosten praten we over uurtje stroom. Dus dat is minder dan 10 cent voor de printer. Dan nog rond de 1 gram aan plastic. Dat is dus 15.45 euro ex BTW gedeeld door 1000 is 1.5 cent aan plastic.

Voor elke gram die erbij komt wil men rond de 1.85 euro extra hebben. Kassa. Meer grammen printen is dus gratis geld min of meer.

De prijsstelling op andere manier doen is dus handiger.

Dan die week levertijd. Dat is ook vrij lachwekkend. Verklaren kan ik 't wel. Het is HANDIGER om je hele printbed in 1x vol te gooien en 10 objecten tegelijk te printen. Dat is DEZELFDE moeite namelijk.

Gros van architecten hebben toch wel zo'n 3d printer staan en doen vast ook mee hieraan (gros is zo goed als werkeloos nu).

We zien dat ook aan het SOORT 3d printers dat meedoet hier.

Daarop is die prijs gebaseerd. Die is echter niet commercieel en kan veel lager voor gespecialiseerde printshops.
Er zijn al heel goedkope resin printers zoals de peachy printer van 100$.

Maar nartuurlijk ben je dan wat van de voordelen van resin printen (zoals de hogere kwaliteit) weer kwijt.
Dus als ik het goed begrijp is 3D printen nog niet eens zo goedkoop omdat spuitgieten veel goedkoper is op het gebied van massaproductie?. Zelf hoop ik dat 3D printen niks gaat worden in de toekomst want het zou slecht voor de economie zijn in mijn ogen en alles wordt nog meer van goedkoop plastic wat de betrouwbaarheid ook raakt
Anoniem: 62011 @HMC2 maart 2014 10:06
Je kan er natuurlijk ook mallen mee maken.
Anoniem: 286841 2 maart 2014 09:39
Waar kan je 3D modellen vinden ? Welke programma's gebruiken ze ?
Je kunt ook kijken op http://123dapp.com daar staan verschillende gratis tools op. Met name Tinkercad, 123D Design, Meshmixer en 123D Catch zijn erg interessant (eerste 3 zijn CAD software, laatste 3D Scan app voor smartphone of tablet).
Je kunt ook kijken op http://123dapp.com daar staan verschillende gratis tools op. ... en 123D Catch zijn erg interessant (... 3D Scan app voor smartphone of tablet).
Jammer dat de 123D Catch geen Android versie heeft en de web versie de Chrome browser van KitKat niet accepteerd, ik wordt letterlijk geadviseerd Chrome the downloaden...
Filmpje is we'll cool, dus @briangarret als je een goed Android alternatief weet hoor ik het graag.
Oops

[Reactie gewijzigd door qless op 22 juli 2024 18:56]

http://www.thingiverse.com/ is o.a. een handige website waar je erg veel 3D modellen gratis kan downloaden.
Ik vind persoonlijk de Ultimaker software super easy and super snappy. Ik ben gelukkig ook niet de enige, als men meerdere programmas gebruikt dan hoop ik dat men ook inziet dat de Ultimaker software super tof is.
Iemand linkje waar je mensen kunt vinden die een 2D logo kunnen omzetten naar iets dat printbaar is en 3D is?
Je kunt een Hub direct een bericht sturen om het te vragen via de "Contact this Hub" knop, veel van de printer eigenaren kunnen ook best aardig met CAD software overweg.
je kan ook gewoon naar het forum hier op tweakers gaan

OpenSource 3D Printing - Deel 2
Net meteen maar even een prototype bracket wat ik al een tijdje geleden hat gemaakt om mijn motor tassen vast te maken aan mijn motor laten printen door iemand uit de buurt :D, ben benieuwt!
Voor eigen ontwerpen zijn 3d printers uitermate ideaal.
Ik had al wat 3d modeleer kennis in oa blender, ook wat dingen die in games zijn geeindigd maar nu heb ik dit ding in FreeCad gebouwt. Super simpel omdat je gewoon met wat meet waarden en relaties iets in elkaar klikt.
Leuke Aflevering weer van Tweakers!, Ik ben weg heel erg benieuwd naar de toekomst van 3D Printing.
Ja dat blijft he - het wordt wel wat overhyped op dit moment.
Met als gevolg ontzettend knullige ontwerpen die met moeite net een object er 3d printed uitkrijgen.
Goed filmpje, ik zit er zelf al een tijdje aan te denken om zelf een 3d-printer te kopen. Alleen ik zit er nog een beetje mee dat de aanschafprijs zo hoog is. En zoals in het filmpje al werd gezegd dat je er na een tijdje toch niks meer mee doet.
3d printers zijn met name interessant voor kunstenaars, architecten, ontwerpers en alles wat te maken heeft met robots en prototyping - afgezien van een stoet aan hobbyisten.

Het meest effectief zijn ze voor prototyping als je mij vraagt - want gros robot onderdelen moet licht en STERK zijn en dan is zelf printen alweer niet goed mogelijk anders dan voor het prototype :)
Is hier dan wel enige markt in te vinden. Als bijvoorbeeld student die graag beetje extra zakgeld wilt hebben. Is het dan te doen om bijvoorbeeld een ultimaker 2 voor 1800 euro te kopen en dan binnen een bepaalde tijd hier beetje geld mee te verdienen. Wat als dit soort dingen alleen interessant zijn voor kunstenaars en zo denk ik niet dat er (nu dan) veel potentie in zit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.