Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

De maakbare wereld van 3d-printen: Ridix

16-02-2014 • 08:00

92

De derde industriële revolutie, maar ook een bubbel die op het moment van barsten staat. De opvattingen over de toekomst van 3d-printen gaan alle kanten op. De technologie wordt al jaren toegepast voor industriële productie, maar moet nu ook de consument gaan bereiken. In 'De maakbare wereld van 3d-printen' gaan we komende weken langs bij ondernemers die geloven in de toekomst van de techniek en kijken we hoe zij de consument aan de 3d-printer proberen te krijgen.

In deze eerste aflevering zijn we op bezoek bij Ridix, een van de eerste winkels in Nederland die 3d-printers verkoopt. Volgens onderzoeksbureau Gartner neemt de verkoop van 3d-printers dit jaar met 75 procent toe tot ruim 98 duizend exemplaren wereldwijd. Over Nederland zijn geen exacte cijfers bekend, maar in Rotterdam durfden ze de gok aan en opende eind december haar deuren.

Reacties (92)

92
90
60
15
1
27
Wijzig sortering
Volgens mij vergeten dit soort bedrijven dat veel mensen gewoon niet creatief zijn. Wat hij overigens ook aan het eind zegt. En iedereen kan een 3D model maken na wat uurtjes Sketchup en dat vervolgens printen (zolang je geen organische vormen wilt).

Maar wat moet je in hemelsnaam printen als consument. Ik ken een leuk voorbeeld van iemand die een gebroken schanier had van dure schuifdeur. Die werd niet meer gemaakt dus heeft hij het in staal laten printen. Dat kan alleen niet met een consumentenprinter.

Voor architecten kan het echt mooi zijn om een model te kunnen printen, werkt alleen ook niet echt bij dit soort consumentenprinters. En ik heb zelf een eigen 3D geprinte lamp en huis (helaas op schaal) omdat ik aan wat wedstrijden heb meegedaan. Heel leuk maar voor een normale consument zou ik niet weten wat hij/zij er mee moet.

Hoorde dat 3D Systems een winstwaarschuwing had afgegeven en dat herinnerde mij aan het feit dat ik nog wat prints van ze te goed heb. Nadat ze mijn model in een promo filmpje hebben gebruikt. De printers die 3D Systems maakt zijn niet voor consumenten maar zijn dan wel weer de printers waar je wel echt wat mee kan. Ook gezien de materialen waarmee je kan printen.

Zelf zou ik het best leuk vinden om 3d te kunnen printen met een low-end printer. Ik zou alleen niet weten wat. Beetje te vergelijken met de eerste goede fotoprinters. Die waren duur en wat er uit kwam zag er mooi uit. Dan ging je foto's printen omdat het kon. Met deze printers zou ik niet tevreden zijn over de kwaliteit dus kan ik beter als ik een keer wat wil printen het laten doen. Dat is mijn gedachte tenminste.
Tsja, je hebt het zelf al over gebrek aan creativiteit. Hier een lijstje met potentiële dingen die iedereen wel zou kunnen gebruiken, die waarschijnlijk niet eens zo moeilijk zijn:

- Boekenstandaards
- Telefoonhoesjes
- Vasen
- Coasters
- Custom pionnen (en andere figuurtjes) bij bordspellen
- Huisnummers (weet niet of het in de buitenlucht goed blijft, maar vermoed dat er wel een materiaal is dat kan)
- Pennenbakjes

Dit heb ik allemaal bedacht terwijl ik typte, er zijn vast nog veel meer dingen te bedenken.
En ja, je kan dit allemaal ook in de winkel kopen, maar zelfgemaakt is toch net wat leuker. En je kan ook cadeaus maken van de genoemde dingen. Een one-of-a-kind vaas is toch best een leuk cadeau (voor je schoonfamilie :P)


Ik zie een 3D printer wel zitten voor dat soort creatieve dingen, maar de vraag is of je daar nu het geld voor over hebt. Misschien is het voorlopig interessant om net zoals Scholen te bundelen met vrienden en samen zoiets te kopen om te kijken of je het er uit haalt...
Donderdag 20 februari is er een demonstratie 3D printen in de bibliotheek in Zwolle. Linkje . Daarna is er 27 maart nog een workshop. Achter een deel van deze activiteit zit wel een commercieel bedrijf, maar het is leuk dat ze de 3D techniek voor geïnteresseerden op deze manier tastbaar maken. ;)
Gouden tijden voor onze 3D modelleurs dan? Ik speel er wel eens mee en heb ervaren dat je heeeel wat moet leren voordat je jouw idee in je hoofd kunt omzetten naar een model. Iedereen kan een cubes of bal maken, maar een werkelijk 3D object zoals poppetjes voegt toch wel een jaar leertijd toe...

Ik wacht het rustig af totdat ik minder hoef te schuren. De printers die betaalbaar zijn voor thuis leveren nu een resultaat af waar je nog flink aan moet schuren, en als ik ergens een pest hekel aan heb is het schuren :)

Maar komen gaat hij er !!!


EDIT: en waar is de Poll? Ik wil wel eens weten hoeveel mensen er hier een 3D printer hebben en hoeveel er een willen.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 22 juli 2024 18:56]

Nou dat valt best wel mee hoor.
Met Sketchup van Google (de gratis versie) is heel erg gebruiksvriendelijk en je heb echt binnen een paar uur wel door hoe je iets 3D moet tekenen. Gewoon een paar tutorials kijken.

Dan teken je uiteraard geen poppetjes ofzo maar dingen die je praktisch kunt gebruiken. Sowieso is het 3D printen van gamecharacters niet zo'n succes. Je blijft de lagen zien en painten is ook nogal een gedoe. Normale verf houdt nl niet zo goed op PLA.

Maar ik gebruik het voor vanalles. Ik heb pas onze douche-stang er mee gefixed nadat er een plastic dingetje vanaf was gebroken.

Schuren werkt niet goed met PLA (wat je het meest gebruikt). Dat werkt dus niet.
Ik denk dat we nog vele jaren moeten wachter totdat de dingen echt sneller en goedkoper worden. Tot die tijd is het misschien iets voor de hobbyist maar het blijft een dure hooby. Als je een paar dingen print is het leuk speelgoed, duur maar niet meer dat dat.

voor bedrijfsmatig gebruik zal het echter steeds leuker en mooier worden denk ik.
Ik denk inderdaad dat het vooral interessant is voor rapid prototyping. Een one-off maken is hartstikke duur, en daar kan een 3D printer wel uitkomst voor bieden.

Ook misschien handig voor mensen die tekeningen moeten maken van een 3D model. Je kunt makkelijk van bijvoorbeeld menselijke of dierlijke personages, verschillende posities maken en printen om vervolgens te tekenen.
Het valt best mee met dure hobby. Mijn Printrbot Simple (beta) was 300 dollar, en uiteraard zijn er wat dingen bijgekomen, maar meer dan 500 euro ongeveer heb ik er totaal niet aan uitgegeven.
Het word in de industrie dus ook al volop gebruikt! En op een veel grotere schaal dan de hobby printers met 20x20x20 cm. Denk eerder aan 100x100x100 of meer! Maar dat krijg je op deze sites niet zo mee. Van alles wordt geprint, kunstof behuizingen tot metalen onderdelen, vooral inderdaad voor prototypes eindproduct met lage aantallen.
Duur is natuurlijk relatief. Hangt van je inkomen af en hoe erg het een echte hobby is.

Als je een minimum inkomen hebt: ja dan is het duur.
Als je het 3 keer gebruikt en daarna staat het in die hoek: ja dan is het duur.

Als je er modaal inkomen hebt, en je gebruikt het regelmatig om dat je het heel erg leuk vindt: dan is het toch een goede investering in jezelf. Beter dan lam voor de TV hangen of je lam zuipen in de kroeg (wat trouwens ook erg duur kan zijn)
"Gouden tijden voor onze 3D modelleurs dan?"

De betaalbare handheld 3D-scanners om objecten te scannen komen er ook aan.
HIermee zul je als consument makkelijk niet-orginele objecten kunnen namaken.
Er is ook al D-I-Y "David Laserscanner" voor.
Met goede 720p/1080p webcam of digitale EOS camera, laserpointer of beamer, en je kan al na een tijdje 3D model maken na scannen origineel.

Dat kan zonder extra kosten als je ze al in huis hebt!!! :Y)
Heb al eens zelf software geprobeerd en het werkt ook nog goed.

Ze beweren dat het zeer scherpe details kan neerzetten dan mobiele 3D handscanner. Daar is discussie van op hun forum met bijzondere resultaten.
Ik wacht het rustig af totdat ik minder hoef te schuren. De printers die betaalbaar zijn voor thuis leveren nu een resultaat af waar je nog flink aan moet schuren, en als ik ergens een pest hekel aan heb is het schuren :)
of wachten op star trek replicators? :P
dan hoef je helemaal niet schuren.
Ook fantastisch voor industrial design.

Schets -> modelleer -> print en je hebt direct iets tastbaars om je kritiek op los te laten.
Ik heb met veel betere 3d printers gewerkt en daar konden we ook amper iets voor vinden om te printen.
Sterker nog er werd gezegd die machine staat hier vaak stil dus stuur aub alles op wat je kan bedenken en wij printen het.
Uit eindelijk wel wat leuks en functioneel bedacht maar het materiaal was niet goed genoeg om als gebruiks voorwerp te gebruiken en er was geen vraag naar in de markt.
Dit was 4 jaar geleden en tot nu toe heb ik nog niks beters gezien eigenlijk.

Ik denk dat het een hype is.
Het wordt inderdaad enorm gehyped en ze doen alsof iedere consument er straks een heeft. Maar dat zal nog wel even duren. Voorlopig kan Jan met de Pet niet eens met Photoshop omgaan en wat moet ie gaan printen? Speelgoed voor de kinderen? Als ik een Tonka autootje als stuk krijg (als kind is me dat gelukt, binnen een uur) denk ik niet dat je speelgoed moet gaan maken met zo'n ding. Ik zie paps nog niet de hele zondag modelleren met een krijsend kind om zich heen. Die loopt naar Bart Smit of besteld het bij Bol.com.
Wie wél wat aan zo'n ding hebben in de privésfeer zijn kunstenaars en mensen die schaalmodellen maken. Die modificeren vaak de kant en klare bouwdozen of kopen extra onderdelen (dat is dus ook een hele industrie) om het model extra realistisch te maken. Met een beetje moeite kunnen ze dat dan zelf doen.
De echte hobbyïst dus. Een 3D printer in elke huiskamer zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Maar wie weet komt er straks een doorbraak waardoor het ineens wél handig is voor iedereen. Dan zal er eerst een doorbraak moeten komen in 3D modelling software. Een slimmerik gaat daarmee aan de gang.

Wat denk ik het grootste verschil is tussen de apparaten is de precisie. Daar hoor ik die meneer niet over. Maar de een is nauwkeuriger dan de ander en dat is voor bepaalde modellen heel erg belangrijk. Ook de eigenschappen van de materialen verschillen nogal. Er wordt bv gesproken over metaalprinten, maar dat is op basis van poeder en dat wordt natuurlijk nooit zo stevig als een echt stuk staal of aluminium. Ook daar moeten nog stappen gemaakt worden. Kunststof is een heel breed begrip en het een is het ander niet. Je moet heel goed weten wat je doet als je een gebruiksvoorwerp gaat maken, want sommige producten zijn nogal broos. En iets kan wel hard zijn, maar toch snel breken. Daarom kost productontwikkeling zoveel tijd en geld. Mensen moet niet denken dat ze dat met een 3D printer ineens kunnen oplossen. Dan kom je van een koude kermis thuis.
Zo moet je het ook niet zien. Op het moment dat de printers beter en betaalbaar worden zal de consument instappen. Ik voorspel dat je op internet illegaal design ontwerpen kan downloaden. De designers zullen dan ineens hiermee geconfronteerd worden. Net zoals de muziekartiesten en filmproducenten. En zoals je weet is design niet goedkoop.
En met een kleine wijziging kan je het product makkelijk verpersoonlijken.
Een iphone hoesje met je naam erin ofzoiets.
Een industrieel designer doet een flink opleiding en dat is niet voor niks.
Iemand thuis kan dit niet zo maar even doen.
En je moet heel wat iphone hoesjes printen om roi te halen.
Anoniem: 256386 @Haas_nl16 februari 2014 15:49
Ik heb niet gezegd dat iemand het zelf ontwerpt.
Je zal kopieën van designers illegaal kunnen downloaden.
En wat is design? Creativiteit leer je niet in dure je opleiding. Je hebt het of je hebt het niet. En met wat software tools kan een creatieveling een heel eind komen.
Ik weet nog dat mijn eerste printer 500 guldens was, de eerste tomtoms waren 300/400 euro, de eerste cd branders waren ook erg duur, etc
Kunstenaar kan je niet leren, maar industrieel ontwerpen toch wel een hoop.
En als je dat thuis kan dan kan je beter een carriere switch doen.
Ik als mechanisch designer weet trouwens heel goed dat mijn ontwerpen niet veel waard zijn, maar de manier waarom en hoe wel.
Daarom is het ook belangrijk om te blijven leren.
Volgens mij mis je het punt: het ontwerp wordt niet gejat om zelf grote batches te printen en te verkopen, nee het ontwerp gaat de wereld over en men print hem gewoon dus thuis.

Wat alteclansing zegt is dat er gewoon een nieuwe busniness ontstaan: handel in 3d modellen voor de thuisprinter. Dat zal legaal zijn, maar ook illegaal worden aangeboden.
Maar een iphone hoesje is juist veel goedkoper om gewoon te kopen. Ja, als die printers straks €250 kosten is het misschien rendabel, maar zelfs dan betwijfel ik het.
Zo'n printer kost geld en de grondstoffen kosten geld. En je kunt niet zomaar alles printen, want bv een hoesje voor je telefoon moet (voor mij dan) weer een beetje elastisch/schokabsorberend zijn. Meer richting siliconen. Het is natuurlijk maar een voorbeeld, maar het geeft aan dat je met één zakje grondstof er nog lang niet bent. Verschillende voorwerpen hebben verschillende eigenschappen en vereisen andere materialen. Het is absoluut niet zo dat als je eenmaal dat ding in huis hebt, je zomaar alles kunt printen. Dat is een fabeltje en je zult nog van een koude kermis thuiskomen als je dat verwacht.

Net als dat hele verhaal van dat vuurwapen. Ook zoiets. Er zijn nu hele volksstammen die denken dat je dat met elke 3d printer kunt maken. Dat is niet zo. Je hebt er een hele precieze voor nodig en het materiaal is heel erg belangrijk. Je maakt bovendien een wegwerpwapen waarvan de kans erg groot is dat ie in je handen ontploft. Die ene test waarbij hij een paar schoten lost overtuigd mij niet. Als je een beetje weet van de krachten in een vuurwapen, snap je mijn reserve. Het is één groot reclameverhaal en ik verwacht dat er straks genoeg domkoppen zonder handjes op youtube hun verhaal gaan doen. Evengoed kan het voldoende zijn om een vuurwapen de Tweede Kamer in te smokkelen en met één schot een politicus uitschakelen. Dat dan weer wel.
En je kunt niet zomaar alles printen, want bv een hoesje voor je telefoon moet (voor mij dan) weer een beetje elastisch/schokabsorberend zijn. Meer richting siliconen.
En dat kan gewoon.
Dat kan, maar dan heb je weer ander spul nodig. Als je verder dan die regel leest, zie je dat ik dat ook schrijf. Je kunt niet zomaar alles printen en denken dat het goedkoper is dan zo in de winkel kopen. Je moet dus wel alle grondstoffen in alle kleuren in huis hebben.
Misschien dat ze op die kleuren iets verzinnen (pigmenten los toevoegen), maar nu nog niet.

Volgende keer het hele verhaal lezen en dan pas reageren :)
Als je een goede kwaliteit wilt printen zijn deze apparaten helaas helemaal niet nuttig. Fused Deposition Modeling modellen zijn vaak erg kwetsbaar(bros) en dunne onderdelen worden vaak niet eens goed geprint. Ook kun je veel onderdelen niet printen met deze machines omdat ze geen ondersteuning materiaal kunnen printen. Uiteindelijk is de functionaliteit van deze printers te klein om 3D printen professioneel toe te passen.
De functionaliteit van een hobby<product> is te klein om professioneel toe te passen?

Go on, share more of your fascinating insights.
Ik zou graag willen weten van de winkel hoeveel van hun klanten een printer puur voor hobby doeleinden kopen. Persoonlijk denk ik dat de investering nog veel te hoog is daarvoor.

Een voorbeeld van mijn standpunt is de comment van @Flytezero hieronder.
das gewoon iemand die een printer zonder in te lezen koopt en denkt dat het plug en play is, zo ver is het helaas nog niet . Je zult wat fora moeten lezen om te weten wat je wel en niet kan printen met een hobby printer waar de ultimaker etc gewoon in thuis horen.

investering te hoog? hangt er dus van af waarom je hem koopt. Als speeltje, ja dan wel (al zijn quadcopters ook zoiets) maar als je een beetje weet waar je de printer allemaal voor kan gebruiken dan kon je jezelf nog wel eens verbazen. Mijn voorbeeld bijvoorbeeld een simpel hoekstukje in de kast. moeilijk te bestellen en vrij duur, maar op de printer zo geprint als je weet hoe je em moet tekenen......
Rond 4:10
... meer geavanceerde print technieken zoals FDM en SLS.
FDM printers laten jullie het hele filmpje lang al zien, dat is na LOM, Laminated Object Manufacturing, min of meer de oudste 3d print-techniek..
Daarnaast snap ik niet hoe je SLS wil toepassen in een consumenten product zonder tegen veiligheid issues (brandgevaar) aan te lopen. Je hebt het dan wel over lasers die heet genoeg worden om staal en titanium te laten smelten, niet een al te best idee als je bedenkt dat een Libanees vorig jaar z'n huisdier nog microwavede. Consumenten zijn niet capabel genoeg om zulke technologie te beheren.

Daarnaast lijkt mij dat de print-techniek die het gaat winnen SLA is. Daarbij wordt UV licht gebruik om een vloeistof te laten uitharden. Hoge resolutie, makkelijk bulktransport van vloeibare print-grondstof in vaten en daarnaast ongelooflijk veel mogelijkheden voor materiaal innovatie, zonder dat de hardware daarop drastisch hoeft te worden aangepast. SLA maakt immers gebruik van gels om de print uit op te trekken ipv een rol met een halffabrikaat PLA of ABS plastic. Je hoeft met die method dus de nozzle niet te vervangen of de temperatuur aan te passen. Onder andere de formlabs form 1 is een SLA printer. En deze is alleen maar duurder geworden sinds de kickstarter.
Helaas is het 'materiaal innovatie' deel wat beperkter dan je zou denken. De viscositeit van deze UV uithardende vloeistoffen in SLA of Inkjet moet namelijk vrij laag zijn, anders functioneert de machine niet (SLA ~200mPa.s, inkjet ~10mPa.s). Ter vergelijking, de viscositeit van water is ~1 mPa.s, olijfolie ~100 mPa.s en honing >2000 mPa.s. Aangezien de viscositeit van de SLA en inkjet materialen zo laag zijn, zal dit leiden tot beperkingen betreft materiaal sterkte en thermische stabiliteit.

Een ander nadeel van de UV-uithardende stoffen is de veiligheid in de vloeibare vorm. Over het algemeen zijn de componenten van deze materialen gekwalificeerd als 'schadelijk voor de gezondheid'. Ondanks dat het geprinte/uitgeharde materiaal veilig is om aan te raken, zal er 5-10% van de UV uithardende vloeistof in het product 'opgesloten' blijven op moleculaire schaal. Deze stoffen komen over tijd langzaam uit het product en veroorzaakt de typische geur van producten geprint met inkjet/SLA. Ook daarom zijn deze materialen beperkt te gebruiken voor medische toepassingen, vanwege de strenge veiligheidseisen in dit gebied.
Anoniem: 553744 16 februari 2014 08:18
Leuke interessante serie. Ik vraag mij altijd wel af hoe slecht 3D printing is voor het milieu. Aan de ene kant hoeft de consument mogelijk minder vaak te rijden naar de winkel, maar al dat afval... Phoe. Benieuwd naar deel 2.
Dat vraag ik mij ook af. Zijn er materialen waarmee geprint worden die biologisch afbreekbaar zijn of recyclebaar?
PLA, toch wel het meest gebruikte materiaal voor (desktop) 3D Printing is inderdaad biologisch afbreekbaar.

ABS daarentegen niet, ABS wordt minder gebruikt omdat het flink krom kan trekken. Gebeurt dat, dan zit je natuurlijk met extra afval.

Wel is het zo dat alle plastics recyclebaar zijn. aangezien de printers warmte gebruiken om het plastic te vormen moet er gebruik gemaakt worden van thermoplasten. Om diezelfde reden is het relatief eenvoudig om het plastic weer tot filament om te vormen. De eerste Kickstarter projecten zijn er al om je afvalplastic te recyclen zodat je er opnieuw mee kunt gaan printen.
En je kunt nu zelfs Carbon Fiber PLA gebruiken:
https://www.kickstarter.c...-food-for-your-3d-printer
Inmiddels via http://www.proto-pasta.com
Waardoor je object steviger wordt.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 18:56]

PLA is biologisch afbreekbaar.
Dat is echter niet het enige aspect: het wordt gemaakt van mais. Hoe meer mais je gebruikt voor de plasticproductie, hoe minder er beschikbaar is als voedsel. Dan is het milieu-, maar niet erg mensvriendelijk. Vooral in landen waar mais het hoofdvoedsel is.
Anoniem: 120693 @Atomsk17 februari 2014 18:14
Dat is echter niet het enige aspect: het wordt gemaakt van mais. Hoe meer mais je gebruikt voor de plasticproductie, hoe minder er beschikbaar is als voedsel. Dan is het milieu-, maar niet erg mensvriendelijk. Vooral in landen waar mais het hoofdvoedsel is.
Maar er word geschat dat er in totaal 125.000 kg PLA door 3d printers per jaar gebruikt word. De totale wereld mais productie ligt tegen de 700.000.000.000 kg. Ik denk dus dat de impact op de voedsel productie verwaarloosbaar is.
Of in landen waar mais het meest gebruikt wordt (wat niet de landen zijn waar mais het hoofdvoedsel is, overigens).

Vooral als dierenvoer en mais-suiker (glucose-fructose siroop) consumeren wij erg veel mais. Ook vind je mais producten tegenwoordig zelfs in toiletpapier terug, en trouwens ook in 85% van alle (verpakte/niet 'vers') producten in de gemiddelde supermarkt.
Mais wordt al sinds jaren overgeproduceerd, dus dit zal niets veranderen aan voedsel schaarste elders op de wereld, dat is ook niet te wijten aan daadwerkelijke schaarste maar is een distributie probleem, of eerder geld tekort.
'Voedselschaarste' is geen natuurlijk probleem maar een gebrek van ons mensen.
Het is vrij simpel om voor elke inwoner van deze planeet meer dan genoeg voedsel te produceren dan ze kunnen consumeren.
Waarom hebben mensen dan nog steeds honger?.. Moet ik hier echt antwoord op geven of kun je het zelf wel bedenken? :|

Hier is wat 'food for thought' ( :+ ):
https://www.foodfirst.org/fr/node/239

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 18:56]

Als dat tot gevolg zou hebben dat er minder mensen komen dan is dat toch hartstikke goed ? Wat zou er nu beter zijn voor het milieu dan een wereldwijde bevolkingsafname ?

En iedereen een 3d printer in huis die ( in de toekomst) een legio aan produkten zou maken is supermilieuvriendelijk . Al de kleine gebruiksvoorwerpen die je koopt omdat ze wel eens kapot gaan of kwijtraken ? Denk eens aan de verminderde uitstoot van fabrieken + logistiek ? En geen bedrijfsoverschotten meer van die bepaalde produkten.

Als alternatief iets niet biologisch afbreekbaar gaan gebruiken ? Nee, ik denk dat dat beetje mais best wel gemist kan worden. Ben in Mexico en Z-Amerika geweest, die paar tortilla's minder zullen ze maar al te graag aanvullen met een hamburger . ( waarom snap ik niet maar ja.. )
Enkele voorbeelden (ik ben geen expert of scheikundige dus pin me er niet op vast):

De PLA-filament (polylactic acid) van bijv. de Ultimaker is inderdaad biologisch afbreekbaar. De ABS-variant (acrylonitrile butadiene styrene, daar zijn bijv. Lego-blokjes van gemaakt) is dat niet.

Filabot heeft de Filabot Reclaimer gemaakt (weet niet of deze al beschikbaar is) waarmee je reeds geprintte objecten kunt shredden tot filament om te hergebruiken.

Daarnaast zie je in het filmpje (4:12) ook dat iemand een geprint object in een bak gooit met iets wat lijkt op base-material.
Weet niet welke techniek dat is en of deze ook voor de consument beschikbaar is, maar ik kan me voorstellen dat in het licht van huidige wereldwijde maatschappelijke discussies over afval, consumptie en recyclen, de opkomende 3d-techniek dergelijke concepten integraal gaat mee-ontwikkelen. Daarnaast is het natuurlijk ook een fantastisch marketing-concept!
Als ik naar het stukje kijk waar je naar refereert lijkt mij dat een trommelpolijst apparaat. Dat is een 'wasmachine' waarin chips (schuursteentjes) rond trillen. De vorm en het oppervlak van de chips geven een bepaalde ruwheid af op het te schuren object. In de metaal industrie wordt dit veel toegepast om grote series complex gevormde onderdelen te ontbramen en polijsten.

Het behandelen van oppervlaktes is nog wel een probleem bij FDM printen. De layer resolution is op zijn kleinst tussen de ,06 - ,1 mm en dat is met het blote oog nog goed te zien, vooral als je geometrische vormen print. Bij organische vormen valt het imo mee. ABS prints zijn te behandelen met aceton damp, wat geen prettig proces is, PLA niet.
Ik denk ook niet dat de onderdelen die in de trommel worden gestopt met een FDM printer zijn opgebouwd, eerder een SLS printer.

-edit: .006 veranderd in .06-

[Reactie gewijzigd door Morken op 22 juli 2024 18:56]

de meeste (hobby) FDM printers printen gemiddeld op 100-200 micron 0.1 tot 0.2 mm die laagjes zie je nog maar zoals jij aangeeft een laagje van 6 micron dat ga je echt niet zien hoor..... niet dat het haalbaar is maar goed

Professionele machines halen meestal 20-50 micron en dat zie je al een stuk minder of eigenlijk niet. Glad wordt het inderdaad nooit...... dus voelen wel, zien amper
Helemaal gelijk, tik foutje. De ultimaker redt de 60 micron. Zij hebben een testmodel van een hoofd op het meegeleverde kaartje staan, en geprint op .06 layer thicknes zie je daar amper wat van. Zodra je een huis gaat printen oid. met veel platte vlakken ga je dat wel weer zien.
Op mijn site heb ik een aantal foto's staan van een geprint huis met een layer thickness van .1mm. Blijft zichtbaar imho.
puur omdat de printer niet helemaal netjes print op de fotos dan..... als ik dit printje bij ons op het werk print zul je er maar weinig van zien.... bij thuis printers zul je deze laagdiktes gewoon nog niet halen omdat de techniek nog niet betaalbaar is
Is het niet zo dat de op 0,1mm nauwkeurig kunnen aansturen, maar dat de laagdikte iets van 0.3 mm is?
Nauwkeurigheid en laagdikte zijn verschillende dingen.
Nee laagdikte van 0.3mm is iets wat wij industrieel gezien nooit gebruiken eigenlijk. de nauwkeurigheid op de laagdikte ken ik niet uit mn hoofd maar is vrij nauwkeurig (denk aan microns). Een van onze printers heeft een resolutie van 20 Micron dus die kan een blopje neerleggen van 20 x20x 20 micron.......

nauwkeurigheid van Thuisprinters ken ik ook niet maar ook dat is vrij nauwkeurig en dat heeft te maken met de hoogte verschuiving van je nozzle. Deze hoogte verschuiving wordt door de stappen motoren gedaan en die kunnen vrij nauwkeurig werken.

Als je een nauwkeurigheid van +-100 micron had dan zou theoretisch kunnen zijn dat de ene kant van je kubus gemaakt kan zijn met lagen van 200 en aan de andere kant van 400. Dat is dus niet zo....
Zoals Morken hierboven zegt: Wat je bij 4:12 ziet is trommelen, zie bijv Firma Rosler. Ik wist niet dat dit ook voor plastic gebruikt kan worden, er worden namelijk keramische steentjes gebruikt die zeer hard zijn.

Echter, dit is niet zo'n milieu-vriendelijk proces. Wat ik weet van metalen onderdelen trommelen (niet noodzakelijk van toepassing op plastic onderdelen):
-Er gaat doorgaans compound in, dat is zeep. Die moet weer worden opgevangen en afgevoerd.
-Er is veel proceswater voor nodig, immers, het 'gruis' dat de slijpsteentjes losslijpen van het plastic moet worden afgevoerd,
-De steentjes moeten regelmatig vervangen worden, ze schuren elkaar immers ook "glad". De steentjes hebben redelijk wat gewicht, dat vervoeren met een vrachtwagen vergt nogal wat brandstof.
-De "trilton" zelf slijt ook, een keer in de zoveeltijd moet die ook vervangen worden,
-Vaak maakt het een behoorlijke herrie, dus je moet er een geluidsdempende kamer omheen bouwen, ook geen apparaat dat je buren graag willen dat je hebt,
-Het geeft ook een hele hoop stof, de omgeving om zo'n machine heen is vaak nogal stoffig, maar zo'n geluidsdempende muur kan dat ook tegenhouden,
-De onderdelen moeten na afloop gedroogd worden. "In de lucht drogen" is dan weer redelijk energie-neutraal.
-Na afloop moeten de onderdelen soms "gewassen" worden (om zeepresten te verwijderen)
Er zijn zelfs chef-koks die voedsel 3d printen.....ik zou dus zeggen: ja :Y)
en medici, al zal er misschien een overlap zijn in beide groepen ;) . Misschien nog wel meer dan een revolutie op mechanisch gebied kan het een revolutie genoemd worden op medisch gebied, met zijn ingewikkelde dubbel gekromde vlakken. Denk een aan de geometrie van een hartspier.

Bij industriële toepassingen is het vaak slechts een nieuwe productietechniek. De mogelijkheden die 3D-printers toevoegen in vormgeving van producten is (nog) niet gemeengoed bij de huidige generaties ontwerpers. Maar dat zal nu vlot veranderen, verwacht ik.

Waar de behoefte het sterkst is, kunnen we nu de grootste innovatie zien. In de medische wetenschap is 3D-Printing niet slechts een alternatieve productietechniek, maar het verschil tussen mogelijkheid en onmogelijkheid. Persoonlijk denk ik dat, op afstand, in dit gebied de grootste creativiteit is te vinden als het de inzet van de techniek betreft. Tweakers volgt die ontwikkeling ook op regelmatige basis:

nieuws: Wetenschappers maken bloedvaten na met 3d-printer
nieuws: Onderzoekers printen botten met 3d-printer
nieuws: Wetenschappers gebruiken 3d-printer om lever te bouwen
nieuws: Vrouw krijgt met 3d-printer gemaakte onderkaak geïmplanteerd
nieuws: Onderzoekers gebruiken printer voor huidtransplantatie
nieuws: Biotechnici printen oorschelp en voorzien deze van levende cellen
nieuws: Wetenschappers maken 'lopende bio-bot' met 3d-printer

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 18:56]

Voor het printen worden vaak een thermoplast gebruikt en dit kan in de meeste gevallen hergebruikt worden, wat bij ons op de opleiding nog wel een probleem is de support en de basis waar de printer verder op werkt, maar dat lijkt in de moderne minder nodig van de hebben en je verspilt meestal minder omdat er een honinggraat in zit dus minder materiaal dan wanneer je iets zou spuitgieten, maar door de structuur kan het zelfs sterker zijn. Over biologisch afbreekbaar er zijn supports die je kunt wegspoelen, maar omdat er nog weinig biologisch afbreekbare kunststoffen zijn is dat natuurlijk ook moeilijk om er mee te printen
3D printing wordt ook wel additive manufacturing genoemd. Simpel gezegd wordt alleen materiaal verbruikt voor het object dat je wil produceren. Subtractive manufacturing is de tegenhanger daar van, waarbij uit bijvoorbeeld een blok hout een figuur wordt gefreesd. De hoeveelheid afval die geproduceerd wordt bij 3D printing is relatief laag en daarom relatief beter voor het milieu in vergelijking met andere technieken.

Voor elke 3D print techniek worden er verschillende materialen gebruikt. De genoemde consumenten FDM machines gebruiken over het algemeen standaard types plastic die ook in andere productieprocessen worden gebruikt. Denk hierbij aan ABS of PLA, waarbij PLA biologisch afbreekbaar en recyclebaar is.

Andere printers die niet beschikbaar zijn voor consumenten -vooral door de kosten- hebben allemaal verschillende milieuaspecten. Sommige materialen zijn relatief makkelijk biologisch af te breken of te recyclen (3D printen met papier bijvoorbeeld), anderen middelmatig (plastics over het algemeen) en er zijn ook materialen die vrijwel niet afbreekbaar zijn (thermoset photopolymeren).
Allen hierboven vergeten 1 grote milieu besparing welke optreed wanneer het hebben van een 3d printer meer gemeengoed is. Het wordt weer makkelijker om een apparaat te repareren ipv te vervangen. Repareren is weer haalbaarder. Zuigmond van je oude stofzuiger afgebroken? Nieuwe zuigmond printen ipv nieuwe stofzuiger kopen.
Anoniem: 415197 16 februari 2014 18:12
Ik zou het leuk vinden om eens een reportage te zien van wat tweakers allemaal maken met zo'n 3d-printer.
Geen spam maar linkje naar 2 3D prints van mij: http://fizion.nl/3d/ maar dat zijn dus printers van een wat andere orde. Als ik deze niet gratis had gekregen had ik ze ook niet geprint. Dure grap namelijk.
Ik zou er anatomische modellen mee willen printen. Maar als je ze dan eerst zelf 3D zou moeten tekenen, of afhankelijk bent van mensen die dat al gedaan hebben... Ik denk dat ik die anatomische modellen maar gewoon in de winkel koop. Ik las laatst ook iets over een 3D(BIO)PRINTER dan zouden we geen orgaandonoren meer nodig hebben, daar zou ik nou echt het praktisch nut van inzien. Veel beter als al die bekertjes en prullutjes die nu worden gemaakt.
Hier een lijstje van enkele case studies over het toepassen van FDM en PolyJet in de medische wereld: http://www.stratasys.com/resources/case-studies/medical
Dat belooft inderdaad veel goeds.

Bedenk wel dat alle bekertjes en prulletjes die nu gemaakt worden een 'consumenten-vertakking' zijn van de reeds bestaande toepassingen van 3d-printing in de professionele wereld. De ontwikkelingen kunnen dus naast elkaar bestaan. Maar het mooie van de opkomende laagdrempeligheid van 3d-printen is dat hele generaties er mee kunnen opgroeien, waardoor de techniek onderdeel wordt van ons dagelijks denken en doen. Dan zul je zien dat, ook op het vlak van de consument, de toepassingen veel verder gaan dan bekertjes en prulletjes.

Experimenteren, maar vooral 'spelen', zijn fundamenteel belangrijk om technieken als deze eigen te maken.
Bedankt voor de link naar die case studies, die kan ik misschien wel gebruiken voor een school opdracht! Ja ik denk dat je daar wel gelijk in hebt m.b.t. bekertjes en prulletjes, dan is het eigenlijk gewoon jammer dat ik er niet mee ben opgegroeid...
De Ulitmaker 2 paar weken terug ontvangen op de zaak, staat nu alweer stof te happen. Printen duurt te lang en interesse is er niet bij collega's. Laatst een GPU frame ontworpen , het zou 4 dagen duren om dit te printen ! Uiteindelijk maar naar de bouwmarkt gegaan en daar materiaal gehaald.
Dan gaat er toch iets verkeerd denk ik. Google een naar Barnacles Nerdgasm. Echt grote projecten duren vaak iets van 12 uur ofzo. Een gpu steuntje is toch niet zo groot?
Tja zou het te maken hebben met consumenten of semi prof apparaat vs de profesionele apparaten.
Dank je voor de tip kende het nog niet, maar ik zal je proberen een impressie te geven van wat we wouden afdrukken.

Dit is de Rig, Modulair opgebouwd omdat je niet in mid air kunt printen.
http://www.plaatjesdump.n...27e59a88fd0a05fd28c78.jpg

Dit is de print die dan meerdere malen afgedrukt moet worden.
http://www.plaatjesdump.n...46a70e878393b1efc087c.jpg

We hebben 2 rigs nodig , dit houdt in dat we 8 keer moeten printen.
Ik denk dat je de slice instellingen niet helemaal goed hebt staan. Als ik naar je object in Cura kijk zou het max een uur of 2-3 moeten hoeven duren.

Als je interesse hebt kan ik hem wel even door een slicer halen (ik gebruik Kisslicer) en wat feedback geven. Stuur gerust een pm. ;)
Moet veel sneller kunnen. Helemaal solide printen is voor iets als dit ook niet nodig. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar Barnacles laat iets zien hoe je met een interne honingraat structuur kunt printen, wat het proces aanzienlijk versnelt.

Leuk project trouwens!
Dat zou absoluut geen dagen moeten duren.
Met een paar alu profieltjes kan je dit toch maken in twee uur? Voor een fractie van de prijs? Als ze hiervoor een 3d printer gekocht hebben snap ik wel dat hij stof staat te happen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.