Het aflopen van een patent op een 3d-printmethode zou een golf aan opensource-printers met verbeterde resolutie op kunnen leveren. Het zou de weg vrijmaken voor printers die met lasers kleine deeltjes aaneen smelten.
De techniek die in het patent dat eind januari afliep wordt beschreven, staat bekend als selective laser sintering. 3d-printers die van die techniek gebruikmaken, hebben een krachtige laser aan boord die zeer fijne korrels van diverse materialen aan elkaar laat smelten door ze zeer gericht te verhitten. Dat zou 3d-prints met een fijnere resolutie dan de huidige 3d-printers kunnen opleveren. Bovendien zouden andere materialen, waaronder metaalpoeders, gebruikt kunnen worden, die sterkere objecten mogelijk zouden maken.
Het aflopen van een patent voor extrusieprinten, de techniek die de meeste 3d-printers voor de consumentenmarkt gebruiken, zorgde voor een enorme toename in het aantal ontwerpen voor dergelijke printers en tegelijk een gestage prijsdaling. Het vrijkomen van het patent voor 3d-printers die van selective laser sintering gebruikmaken, zou mogelijk een vergelijkbare 'revolutie' in de markt van 3d-printers voor consumenten veroorzaken.
Volgens critici zou het patent, dat uit de jaren negentig stamt, echter te generiek en ouderwets zijn om van praktisch nut voor de fabricage van sls-printers te zijn. Bovendien zouden dergelijke printers nog lang niet zo goedkoop worden als de bekende 3d-printers die met plastic draden printen, aangezien de benodigde krachtige lasers nog altijd prijzig zouden zijn. Daarmee zouden sls-printers in een niemandsland terecht kunnen komen: te duur voor het gros van de consumenten en ontoereikend voor professionals.