MarkForged komt met 3d-printer die koolstofvezels kan printen

MarkForged heeft een 3d-printer aangekondigd die naar eigen zeggen de eerste is die koolstofvezels gebruikt. Meestal maken 3d-printers gebruik van plastic om producten te maken. Gebruik van koolstofvezels moet het printen van meer producten mogelijk maken.

De 3d-printer, die de naam Mark One draagt, werd aangekondigd tijdens de SolidWorks World-bijeenkomst in het Californische San Diego, zo meldt 3D Print. Opvallend aan de printer is dat deze onder andere met koolstofvezels overweg kan, waarmee lichte en stevige onderdelen mee te maken zijn. Onder andere racefietsen en auto's maken gebruik van koolstofonderdelen, maar ook medische producten zoals protheses.

Overigens kan de Mark One ook met glasvezel, nylon en plastic overweg. Het is echter niet mogelijk om deze materialen tegelijkertijd te laten printen en zo producten met verschillende materialen te fabriceren. Dit is overigens iets dat de Objet500 Connex3 van Stratasys wel kan; deze 3d-printer werd eveneens tijdens SolidWorks World aangekondigd.

MarkForged gaat voor zijn Mark One-printer een bedrag van 5000 dollar vragen. Vanaf volgende maand wordt er gestart met preorders, terwijl het uitleveren van de 3d-printer pas ergens in de tweede helft van dit jaar van start gaat. Het bedrijf zegt zich met de printer vooral op bedrijven te richten en niet zozeer op consumenten.

MarkForged Mark One

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

28-01-2014 • 20:00

69

Reacties (69)

69
67
28
6
0
13
Wijzig sortering
Er staat nog niet bij hoe de printer juist werkt, dit is ook het grootste vraagstuk hierbij. CFRP's (Carbon Fiber Reinforced Plastic) krijgen hun sterkte doordat de vezels door het hele product lopen. Dit kan door middel van matten/doeken die daarna 'gevuld' (weet even geen beter woord) worden met hars, of door middel van kleine stukjes die er doorheen gemengd worden voordat het product gemaakt/gegoten wordt. Hierbij is voordat het stukje vezel bij zijn einde komt er alweer een ander stukje vezel dat de krachten over kan nemen. Hierdoor zijn deze producten zo sterk.

Ik vraag me alleen af hoe dit gaat werken bij deze 3D printer. Het gebruik van doeken is vrij onmogelijk, maar ook het ervoor zorgen dat je een net product krijgt door te werken met kleine vezels is ook vrij lastig (om nog maar even niet bijna onmogelijk te zeggen), aangezien deze zouden moeten uitsteken voordat de volgende laag begint. Dit zou ervoor zorgen dat er nog vezels uit je product steken als hij klaar is met printen, of dat de lagen niet verbonden worden met elkaar waardoor de carbon fiber alleen optisch gebruikt zal zijn en totaal geen impact heeft op de stijfheid en sterkte van het product.
Deze printer gaat alleen thermoplasten met (zeer) korte vezels kunnen printen. Composieten zoals die in fietsen en bijv Formule 1 auto's worden gebruikt danken hun sterkte niet alleen aan de lange vezels die worden gebruikt, maar ook aan het feit dat de producten onder druk gemaakt worden. De druk zorgt er voor dat er zoveel mogelijk hars/epoxy tussen de carbon vezels weg gedrukt wordt. De epoxy is namelijk het zwakke punt van een composiet en heeft een veel lagere stijfheid en bijv treksterkte dan de carbon vezels.

Misschien is dit een mooie printer om een mal voor een carbon onderdeel te maken, maar je wilt hier echt geen prothese mee uit gaan printen.
Het klinkt allemaal heel mooi als verkoop praatje, maar in werkelijkheid is het Carbon pulp gemengd met kunststof, en de vezels zijn zo kort, dat bij lange na niet de sterkte van gewoon carbon fiber behaald wordt.
Ze hadden er een kickstarter voor gedaan:

https://www.kickstarter.c...-food-for-your-3d-printer
http://www.youtube.com/watch?v=HmONtXcZFzQ

Begrijp me niet verkeerd de geprinte onderdelen hebben een hogere sterkte tov PLA, maar geven ook problemen met het printen., door het ontwerp van de nozzle, die door de meeste FDM printers gebruikt worden, ben je beperkt wat je door de nozzle kan drukken, en is zeker niet geschikt voor lange vezels.
Nog eventjes en we kunnen volledige bomen printen met de 3D printer.

(kunnen we het bos weer terugpprinten, met het papier wat we inmiddels gebruikt hebben.)

@smidtak, je moet het niet zo letterlijk nemen, was meer een "perfect circle" opmerking.
(hoewel het met genen banken in de (verre) toekomst misschien wel zo zal gaan als men erachter komt dat natuur toch wel ergens goed voor is, en er inmiddels "niks significants natuurlijk levends" meer over is)

[Reactie gewijzigd door enchion op 23 juli 2024 19:28]

Wat jij hier schetst is een verkeerde vergelijking. Het is leuk om te zien dat de ontwikkelingen betreft 3D printers zeer vooruitstrevend zijn, maar... De grondstoffen die op dit moment voor de 3D printers worden gebruikt, zijn milieubelastend. De zogenaamde plastics worden zoals wij allen weten gewonnen uit olie. Ook de bovengenoemde koolstofvezel materie komt er niet ongeschonden van af.

Ik wil jouw commentaar niet volledig bagetaliseren, want er is ook een lichtpuntje. Al het inheemse hout dat op dit moment wordt verbrand is CO2 neutraal. Al het CO2 dat bij verbranding vrijkomt, heeft diezelfde boom in zijn leven opgenomen.

Wat ik wil zeggen is dat naast papier en warmte, hout eventueel een uitstekende grondstof voor een 3D printer zou zijn, in ieder geval beter dat alle plastics die nu voor handen zijn.
Al het inheemse hout dat op dit moment wordt verbrand is CO2 neutraal. Al het CO2 dat bij verbranding vrijkomt, heeft diezelfde boom in zijn leven opgenomen.
Jammer genoeg is dat een groot fabeltje. Het is correct wat je schrijft, maar tegelijk is de redenering dat het milieu neutraal is, of milieu vriendelijk, een grove leugen.

Een boom brengt enkel CO2, dat het opgenomen heeft in zijn leven. Maar men vergeet er wel bij te vertellen, dat voor iedere boom dat je verbrand, dat je een nieuwe boom moet planten. En deze heeft afhankelijk van de soort, x aantal jaren nodig om te her groeien.

M.a.w, je verbrand 10.000 bomen. Je plant 10.000 nieuwe bomen, maar deze hebben opnieuw x aantal jaren nodig, om de CO2 op te nemen zoals hun "ex-volwassen" voorgangers. En herhaal de cyclus... Dat is de "ideale" cyclus, wat men aanhaalt als milieu "groen".

Jammer genoeg zit het probleem hem wel, dat men voor iedere 10.000 verbrande bomen, geen 10.000 bomen terug plant. Hoeveel bomen zie je nog in in Nederland? België? Zelf Noord Duitsland begint ferm "kaal" eruit te zien. Je moet midden Duitsland, Belgische Ardennen, Oost Europa op gaan, voor nog grote gebieden te vinden.

In praktijk is de regel eerder, voor iedere 10 bomen dat afgehakt worden in de wereld, dat er maar 1 terug geplant word. En dan vaak niet eens van duurzame ( maar traag groeiende bomen ), want welk bedrijf wilt 20 a 30 jaar wachten, om deze boom terug te "oosten".

In realiteit is er bijna geen enkel milieu efficiënte energie bron. Alles wat ontbranding bevat, is vervuilende. Sommige minder ( Gas ), sommige meer ( Kolen ). Maar alles dat omgezet word via verbranding, vervuilt.

Zelf zonnen energie is niet "neutraal", want gans de productie van Zonepanelen kost enorm wat energie. En die energie komt niet uit "zon energie". *lol*. Het is zoals die "milieu" vriendelijke auto's, op

* Elektriciteit. Opladen => Kernreactor, Kolen Installaties, Gas Installatie...
* Batterijen => Productie => Energie => Zie boven.
* Opruimen van die Batterijen => Energie => Zie boven.

Deze 3D printers, zijn leuk en wel, maar ze zullen nooit concurreren tegenover gewone massa productie. De energie, materiaal, enz kosten zullen gewoon te duur zijn.

Wie heeft over het laatste nog een boek afgeprint. Hand omhoog? Juist ... bijna niemand, want a) Print Papier is nu ook niet ultra goedkoop, b) Je inkt is ook niet goedkoop, c) Je energie kost ( laserprinter => verwarming ) is ...

Gevolg is, zoveel jaar later, nadat de boek industrie zat te klagen & te roepen, over het feit dat mensen boeken zouden kunnen "af printen" thuis. Wat is het gevolg? Mensen kopen nog altijd die mooie boeken met cover enz.

3D printers gaan gewoon iets worden zoals de Huidige printers. Iets dat je kan gebruiken voor kleinigheden af te printen, in het gemak van je woning. Dat het iets meer kost ( indien je alle kosten echt samentelt ), dan hetzelfde te kopen in een winkel, zullen mensen erbij nemen, voor het "gemak".

Tussen haakjes, was het niet 20+ jaar geleden, dat computers gingen verhinderen dat we nog massaal geprint papier nodig hebben? In praktijk printen we nu meer papier, dan wat er vroeger ooit gedaan werd.
Wat jij hier schrijft, daar ben ik het volledig mee eens. Uitstoot is het gevolg van energieopwekking, dit is op dit moment niet anders. Wat ik duidelijk wil maken is dat hernieuwbare bronnen, booming business zijn. Zo is het hoofdbestanddeel van PLS inderdaad mais en ligt er voor hout een grote toekomst te wachten, omdat dit net als mais een onuitputtelijke bron is.

Heb je wel eens gezien wat er allemaal van hout gemaakt wordt? Neem de 2 bruggen over de ring van Sneek. Deze zijn gemaakt van Accoya, een verduurzaamde naaldhoutsoort. Deze houtsoort gaat wel tot 50 jaar mee en heeft al vele prijzen gewonnen, betreft de productiemethode en toepassing.

Als het gaat om verwarming, blijft het op gas na de beste optie, mits er duurzaam mee om wordt gegaan. Wat je verbrandt moet teruggeplant worden. Landeigenaren in Frankrijk met bospercelen stoken op hun eigen hout. In Scandinavie en de Alpenlanden, stookt men voornamelijk op houtsnippers, dmv complexe installaties. Maar ook hier, voert men een streng beleid betreft herplanten van bomen.

Als ik zie hoe wij hier in Nederland met houtresten omgaan, word ik bijzonder triest van. Dagelijks zie ik op de bouw goed hout verdwijnen in de houtcontainer, dat vervolgens versnipperd wordt en naar de verbrandingsovens in de Eemshaven wordt getransporteerd. Vervolgens wekken ze hier stroom mee op. Naar mijn mening is dit totaal verkeerd. In dit proces gaat er bijzonder veel warmte verloren. Hout moet men niet gebruiken om stroom op te wekken.

Nu stop ik, want ik dwaal volledig af. Wat ik nogmaals duidelijk wil maken, is dat 3D printers echt een toekomst heeft, zelfs op grootschalig niveau, bijvoorbeeld in de bouw. Maar, houdt het duurzaam en verantwoord. Gebruik ook de juiste grondstoffen, gebruik geen ABS, maar PLS.
omdat dit net als mais een onuitputtelijke bron is.
Dat is niet helemaal waar 8)7 (Sorry nu ga ik de autist uithangen). Planten hebben mineralen, water, koolstofdioxide en zonlicht nodig om te groeien. Je zou kunnen zeggen dat die onbeperkt voorkomen in de natuur maar dan nog zit er een limiet aan. Boeren moeten niet voor niets hun land bemesten om het vruchtbaar te houden.

In de middeleeuwen en daarvoor zijn er heel wat hongersnoden geweest omdat plots stukken land niet meer vruchtbaar waren en een slechte oogst gaven.

De meeste planten zuigen letterlijk de grond leeg. Water komt altijd wel terug door middel van circulatie in de verbranding van energie of door verdamping van water in meren, rivieren etc. door de zon. Mineralen zijn er gewoon en die kunnen op raken. Verder is er koolstofdioxide en zonlicht genoeg.

[Reactie gewijzigd door meneer william op 23 juli 2024 19:28]

De zogenaamde plastics worden zoals wij allen weten gewonnen uit olie.
Veel consumenten 3d printers maken of kunnen gebruik maken van PLA, wat niet uit olie gewonnen wordt, maar uit natuurlijke materialen en het is biologisch afbreekbaar.
(http://reprap.org/wiki/PLA)
Anoniem: 105385 @smidtak29 januari 2014 06:45
Van hout kun je ook plastic maken; Plastics zijn ook koolwaterstoffen.
Verkeerd? Ik vind het wel artistiek bedacht.
Off-topic: De meeste mensen bekijken het vanaf de andere kant hè. Zij vinden dat het pas CO2 neutraal is als al de CO2 die ontstaat bij het verbranden van een boom, weer wordt opgenomen door een andere boom. En dát is niet vanzelfsprekend.
In principe zeg jij nu dat je het geen probleem vindt (mbt CO2) als alle bomen zouden worden verbrand.
Of de cyclus grondstof --> materiaal --> grondstof --> materiaal enz. bij hout makkelijker zou zijn dan bij plastic is nog een redelijk ingewikkelde discussie denk ik.
-1 mijn comment ook maar, maar de reactie van fruitbakje is zeker niet -1 waard.
Zijne en mijne zijn 0 waard, ofwel: off-topic, zeker niet -1; ongewenst.
Hele leuke techniek. Zit me er zelf nu ook wat in te verdiepen. Al denk ik toch dat het nog wel een jaartje of 3 zal duren eer men het wat massaler aan gaat schaffen. Goedkoop model 3D printer kost nog altijd 700 euro en doordat je dan alleen plastic kan gebruiken zijn de mogelijkheden dan nog wat beperkt.
Het is ook niet alsof je een A4'tje print. Het vereist heel wat kalibratie en instellingen voordat je een aardig 3D printje uit je 3D printer krijgt. Tenminste, met de Ultimaker die ik had.

[Reactie gewijzigd door Jewcookie op 23 juli 2024 19:28]

A4'tjes printen was in het begin ook duur, en kijk hoeveel we nu met zijn allen uitprinten.
Ik vind dat het eigenlijk best wel is alsof je een A4'tje print, de techniek is alleen anders, maar historisch gezien (we gaan diep hier) vertoont het wel overeenkomsten :)
Trouwens ook even een shout-out naar een enorm interessant artikel uit de kijk http://www.kijkmagazine.nl/artikel/federico-pistono/ over dit onderwerp (beetje off-topic, maar voor dat artikel is het het wel waard om even de kijk te kopen en het hele ding te lezen -of als we toch bezig zijn, het boek van Federico Postono-
Heb een TEDx filmpje gezien van Federico Postono: erg leuk! Goede tip :)
Printen is nog steeds duur dankzij allemaal boeven trucs met chips in toners / inktpatronen, alleen de printer is nu goedkoop....
Ik vraag me af of onderdelen van koolstofvezel geprint met deze printer van dezelfde kwaliteit zijn als de huidige gemaakte onderdelen.
Je hebt in koolstof vezels korte en lange vezels. De lange vezels worden gebruikt in bv. de bladen van windmolens (die heel erg lang en loeisterk moeten zijn) alsook voor miltaire/ruimtevaart toepassingen. De korte vezels worden gebruikt voor alle "normale" toepassingen die je als consument ziet.

Zou wel leuk zijn als je zo'n printer koppelt aan een transport band zodat je ook lange objecten kunt printen. Kun je b.v. voor de auto je eigen carbon fibre bumper or skirts printen of je kunt bepaalde delen van je auto scannen en in carbon fibre printen.
Goedkoopst als je goed doet, rond 400 Euro. Heb je genoeg onderdelen in huis, dan kan de prijs nog lager. Het kan dus ook 300 Euro worden.
Meestal zijn ze dus rond 500 Euro. Ik heb ook 1 gekocht als kit rond die prijs. En werkt prima na wat hulp met iemand die al verstand van heeft.
Dit zijn de mooie ontwikkelingen!
Ik werk op dit moment met een Ultimaker printer,
deze kan alleen PLA (Plastic van Mais) en ABS (Legoplastic) printen.
Daarbij is laatst nylon gekomen die dit model ook uit kan printen,
een prijs van 5000 euro is redelijk mits de printer snel en accuraat is tijdens het printen.
Wat wel zonde is het gebrek aan uitprinten van meerdere maretialen tegelijk, dit had er naar mijn mening voor deze prijs zeker bij gemogen. (Andere printers in dezelfde klasse kunnen dit ook ABS + PLA)

[Reactie gewijzigd door danielmi op 23 juli 2024 19:28]

In het bronartikel staat een maximale resolutie van 100 micron. Een Ultimaker kan tot 20 micron.

eerlijk gezegd vind ik dat een beetje tegenvallen voor die prijs, aangezien de ultimaker betaalbaar is en toch redelijk bewezen techniek dus je zou verwachten dat nieuwe printers op dat gebied toch hetzelfde zou moeten kunnen.
Mogelijk is juist door het feit dat er met koolstof geprint kan worden de resolutie lager?
Mooi, straks kan je zo je eigen velgen voor je auto printen :o
Of heel veel andere dingen zoals wielkast verbreders, booskijkers voor je koplampen, dashboard acc's enz... Velgen lijkt me nog wat lastig, maar niet dragende delen of cosmetic's moet toch zeker kunnen.

Afhankelijk hoe duur nu eigenlijk het materiaal is wat je nodig bent om te printen (buiten de aanschaf van de printer zelf uiteraard) kun je alvast beginnen met een fiets. Als die uiteindelijk goedkoper wordt dan hem zo te kopen, dan wordt het echt intressant want dan kun je ook nog eens je eigen design maken.
het wordt eens tijd dat tweakers alle betaalbare 3D printers op een rijtje zet. Niet gemakkelijk zo eentje kiezen.
- aantal extruders
- bouw grote
- controlled environment
- verschillende materialen
-cardridges/ geen cardridges

ik vind het bos tussen de bomen niet meer...
inderdaad een mooie start maar niet up to date als je ziet dat zowat elke grote fabrikant in die test zonet met een nieuwe kwam.
Iedereen heeft het altijd over gebruiksartikelen en onderdelen bij 3D printing, maar bedenk eens wat mogelijk is met het printen van "PCB" of FCB-achtige constructies waar men IC's en connectoren op plaatst of eromheen print. Over tien jaar waarschijnlijk commercieel interessant.
Straks kun je je eigen iPhone printen..

Ongetwijfeld met een Samsung printer
Inderdaad, en de architecten en ontwerpers en design teams en usability mensen en iedereen die betrokken is geweest bij het tot standkomen van zo'n iphone design die krijgen natuurlijk geen cent betaald. Want jij gaat gewoon eisen dat het gratis is, en natuurlijk ga je geen geld overmaken naar wie dan ook als dat design gewoon van het favoriete torrent site te downloaden is.

Apple is immers al rijk genoeg, dus die heeft helemaal geen recht op jouw geld. Misschien als ze het voor 2 euro verkochten zou je het nog wel doen, maar voor 3 euro? No way!

En oh... die architecten en ontwerpers enzo moeten ook eten? Das hun probleem!
Zou mooi zijn als er hackers zijn die de CPU, GPU en RAM upgraden in het model voordat ze het op torrent sites dumpen. Heb je gewoon een awesome telefoon voor noppes:)
Ik meende dat er gewoon al printers waren waarmee je PCB's kunt printen..
Langzaam maar zeker evolueert het. Meer materialen misschien zelf compleet nieuwe materialen, fijnere resolutie. Stapje voor stapje tot er een nieuwe revolutie losbarst. Raar dat nog geen enkele van the Big Boys (HP, lexmark, canon) met een hobby kitje komt. De basis technologie, aansturing enzo hebben ze al inhouse gewoon wat printkoppen ontwikkelen en wat software en ze kunnen onmiddelijk instappen zonder al teveel risico
dit is geen core business voor deze Big Boys (oftewel niet rendabel is niet de moeite waard voor de aandeelhouders)
dit is geen core business voor deze Big Boys (oftewel niet rendabel is niet de moeite waard voor de aandeelhouders)
HP is wel bezig met 3D printers, zie ook dit artikel http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/12/hp_printer/. Echter volgen ze een andere strategie dan het geval was bij de 2d printer.

[Reactie gewijzigd door HertogHarrie op 23 juli 2024 19:28]

Anoniem: 369769 28 januari 2014 23:58
Heeft iemand eigenlijk enig idee wat een gemiddelde print aan materiaal kost per stuk? Wij werken op school ook met 3D programma's en het lijkt me wel leuk om zelf is een prototype uit te printen op school.
EDIT: Ik bedoel eigenlijk gewoon een plastic print van een simpel model.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 369769 op 23 juli 2024 19:28]

Voor af en toe printen, ben je beter af om het model bij een bedrijf te laten printen, is goedkoper en beter materiaal (ternzij de school een hele dure professionele 3d printer aanschaft, wat mij sterk lijkt)..
Anoniem: 369769 @SuperDre29 januari 2014 18:32
Geen idee eigenlijk. Het gaat wel om het lab/werkplaats van de hogeschool van amsterdam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.