XYZ Printing komt met 'simpele' 3d-printer

Op de CES-beurs heeft het bedrijf XYZ Printing een 3d-printer aangekondigd voor een relatief lage prijs. De Da Vinci-printer krijgt een prijs van 499 dollar en zal vanaf maart worden geleverd. De fabrikant belooft 'plug and play'.

Tijdens de presentatie heeft XYZ Printing laten weten dat gebruikers niet zelf allerlei zaken hoeven in te stellen om 3d-objecten te printen: er zijn opensource-3d-modellen beschikbaar en de fabrikant belooft dat het systeem werkt op basis van het 'plug and play'-principe, zo meldt PC Mag. Ook de cartridges moeten gemakkelijk voor de gebruiker te vervangen zijn, waarbij er twaalf verschillende kleuren beschikbaar zijn.

De printkop is afgeschermd, waardoor gebruikers geen last hebben van schadelijke deeltjes die bij het printproces vrijkomen, aldus de fabrikant. Eerder bleek uit onderzoek dat er bij het 3d-printen met plastic schadelijke deeltjes vrij kunnen komen. Ook worden gebruikers zo beschermd tegen de hoge temperaturen die bij het printproces horen, aldus de fabrikant.

XYZ is inmiddels begonnen met het aannemen van preorders, terwijl de Da Vinci-3d-printer vanaf medio maart verkrijgbaar moet zijn. Met de relatief lage prijs concurreert XYZ met fabrikanten zoals 3D Systems en Makerbot, die ook relatief goedkope consumentenmodellen aanbieden.

Door RoD

Admin Mobile

08-01-2014 • 20:27

70 Linkedin

Reacties (70)

70
67
33
7
0
20
Wijzig sortering
Handig om te weten, maximale objectgrootte: 20x20x20 cm
En nou maar hopen dat we die doorontwikkeling naar een replicator nog meemaken :-)
In principe is dit het dus al: als je spraakbesturing op je pc hebt, kun je met de juiste commando's iets uit laten printen ... Alleen duurt het nog een tijdje ...
* Tea, Earl Grey, Hot.
helaas komt er dan nog steeds geen warme schoklademelk uit in een mok. of gekookte worteltjes op bord.

Al zou je het kunnen combineren met een Senseo oid dat die begint als je printer klaar is. bruikbaar voor je eerste kop koffie op de dag maar praktisch is anders..
Of je print eerst je senseo apparaat
Storeman - 8 januari 2014 20:30
"Handig om te weten, maximale objectgrootte: 20x20x20 cm"

Volgens mij is een Senseo groter dan 20x20x20cm :P
modulaire senseo, head, reservoir, body etc. kunnen we makkelijk doen aansluiten als lego blokjes :+
Het geheel is inderdaad groter. Maar, je kan natuurlijk ook een senseo maken met je eigen ontwerp. De elektronica kan je helaas ook niet printen, maar je snapt het wel...
Wel, ze zijn al bezig nep vlees te kweken in een lab. Een of andere minister wordt daar helemaal nat van zag ik op tv. Gewoon vlees voldoet immers niet meer? Nee wij Mensen van Aarde kunnen de natuur beter maken dan zij zelf is.

En dus kweken we vlees in een testtube. Maar goed. Wel, als je plastic deeltjes kunt spuiten waarom zou je geen vlees kunnen spuiten. Wat is vlees anders dan plastic? Het zijn gewoon macro-moleculen, eiwitten. Als je af en toe een smaak-molecuul er bij spuit dan heb je ook nog wat. Toch?

Spuitvlees (tm).

Tja en van daaruit, wat kun je niet spuiten door het af te breken tot spuitbaar materiaal en dat in een cartridge te proppen.
Gefixt :)
TNO artikeltje. Eten printen is nu al mogelijk.

En eerlijk gezegd hoorde ik er wel mooie toepassingen voor, mensen met beperkingen op 'eet-gebied' bijvoorbeeld zijn nu veroordeeld tot gepureerde zooi of tot moes geslagen groenten.

Als je die fijne puree massa weer 'print' tot een mooi broccoli roosje, dan wordt het eten voor deze categorie mensen ook weer een stukje aantrekkelijker. Het oog wil ook wat.

edit: ja hier heb ik het... een Nu.nl artikeltje daarover

[Reactie gewijzigd door Ikkehans op 9 januari 2014 11:49]

Het plastic bekertje heb je al.
Yep en dat is wel een essentieel voorwerp.
Je kunt die earl grey zo moeilijk met je handen vasthouden.
Tea, Earl Grey, Not too hot
Anoniem: 62011
@mintveld9 januari 2014 12:11
Bzzzzzzzzzzzz....2 uur later...*ping*.
nu nog weten wat de resolutie is, al zal dat waarschijnlijk niet al te hoog zijn
Anoniem: 415197
@storeman9 januari 2014 00:25
Als er iemand nog op zoek is naar een leuke 3d uitdaging om te ontwerpen/printen, hier een transmissie systeem:
http://www.youtube.com/watch?v=-FyC3dn3HJY

Ik ben benieuwd hoe ver je dit systeem kunt down-scalen met deze printer, en met hoeveel wrijvings-verliezen dat dan gepaard gaat.
Anoniem: 512552
@storeman8 januari 2014 21:26
Dank je, dat vroeg ik me al af.
Misschien wel interessant, de specificaties:


Technology FFF (FUSED FILAMENT FABRICATION)
Maximum build volume (WxHxD) 7.8W X 7.8H X 7.8D INCH (20 X 20 X 20 CM)
Printing Mode FINE: 0.1 MM (100 MICRONS) STD: 0.2 MM (200 MICRONS) SPEED: 0.3 MM (300 MICRONS) ULTRA FAST: 0.4 MM (400 MICRONS)
Print Head SINGLE NOZZLE
Nozzle Diameter
0.4 MM
Print Speed 150 MM/S
Filament Diameter 1.75 MM
Print Material ABS (12 COLORS)
File Types .stl, G code, XYZ Format
OS Supports Windows XP (.Net 4.0 required), Windows 7+ Mac OSX 10.8 64-bit +
Nette specs, als ik het geld had dan was ie al besteld....
Binnenkort vervallen er enkele 3D-print patenten waardoor er nieuwe, veel nauwkeurigere printer op de markt gaan komen. (in de betaalbare prijsklasse dan)

Ik raad de meeste mensen dan ook aan om nog een jaartje af te wachten en zien wat het dan zegt!
bron: http://qz.com/106483/3d-p...xpiration-of-key-patents/
Ik ben skeptisch. Laser Sintering (SLS) printers gebruiken een hoog vermogen CO2 laser, en ik weet niet of je die wel in je huis wilt hebben, en of je plek voor die printer hebt is ok nog de vraag.
Ligt er maar net aan wat je onder "hoog vermogen" verstaat. Een infrarood-laser van tientallen Watts aan vermogen past tegenwoordig ook in een diode die zo groot is als een euro.
Het gaat mij dan ook voornamelijk om het gevaar op verwondingen of verblinding. Ik weet niet of je dat wel in huis wil. Die laser zie je niet en voor je het weet zie je nooit meer iets. En veiligheidsmaatregelen kunnen falen.
Het gaat mij dan ook voornamelijk om het gevaar op verwondingen of verblinding. Ik weet niet of je dat wel in huis wil. Die laser zie je niet en voor je het weet zie je nooit meer iets. En veiligheidsmaatregelen kunnen falen.
Je hebt in de gaten dat huishoudelijke apparaten al van veel gevaarlijker onderdelen zijn voorzien? Een magnetronbuis is veel gevaarlijker dan een infraroodlaser, en dat hebben we ook al decennia in de keuken staan zonder echt noemenswaardige incidenten.

Veiligheidsmaatregelen werken, als je ze goed implementeert, prima. Gewoon zorgen dat ze paranoïde genoeg reageren en de hele handel uitschakelen ;)
Een magnetron is lang niet zo gevaarlijk als een hoog vermogen laser. Een magentron verwarmt (i.t.t. wat veel mensen denken) aan de oppervlakte (zo'n cm diep) en als er dan energie weglekt kom je er snel genoeg achter. Tenzij je je hoofd in de magnetron stopt en hem dan aanzet is het gevaar niet zo groot. Daarbij komt dat de EM straling met de derde macht afneemt tov. de afstand, iets wat een laser niet doet.

Het gevaar van een laser is dat de hem niet ziet. Een ongelukkige en onverwachte reflectie en je bent blind.

Maar goed, ieder zijn meug. Ik trek hier de grens.
Plaats is bij mij niet meteen een probleem (grote kelder ;) )
Als je niet van plan bent wekelijks te printen (wat voor velen al vrij veel zou zijn) zou ik afwachten en zien wat de markt doet.

In het slechtste geval evolueert deze techniek toch niet zo als gehoopt en koop je alsnog de huidige technologie maar dan met weer een beter prijs/kwaliteit verhouding.
Voor jullie info hoeveel uitprinten kost:
Een simpel beker zou bij uitprinten ongeveer 10-20 cent kosten aan plastic verbruik.
Tandwielen uitprinten kost ook maar weinig, rond 10 cent of minder. Zou je ze bestellen, dan is het natuurlijk fors hoger en er moeten ook nog verzendkosten bij.

Hoe massiever plastic product is, hoe meer kosten. Maar dan nog kost het veel minder dan 5 Euro bij grote ontwerpen.
Als je weet hoe je goedkoop aan ABS kan komen, vallen de kosten zeker mee.
En je kan ABS afval weer herbruiken door opnieuw te smelten.
Hiervoor bestaan er DIY ontwerpen voor op internet.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 8 januari 2014 23:44]

Maar zulke 3d-printers zijn alleen interessant als je echt veel gebruik hier van maakt.. doe je het alleen voor af en toe een tandwieltje, dan kun je beter gewoon bestellen bij een winkel..
Maar zulke 3d-printers zijn alleen interessant als je echt veel gebruik hier van maakt.. doe je het alleen voor af en toe een tandwieltje, dan kun je beter gewoon bestellen bij een winkel..
Dan ga je er vanuit dat je het over een gangbaar model tandwieltje hebt. Als je een onderdeel wil hebben wat echt op maat gemaakt moet worden, kost je dat soms even veel als zo'n 3D printer bij elkaar.

De kosten zitten dan niet in hardware maar in de manuren.
Ik bedoel dat je dat dan bij een bedrijf laat printen, die zijn er inmiddels al een zwik, in eindhoven zit er bv ook 1tje..
Het wordt natuurlijk wel interessant voor tig vintage produkten waar niet meer verkrijgbare onderdelen vervangen dienen te worden. Menige knop van een klassieke synthesizer bijvoorbeeld is allengs wel aan vervanging toe.
Ik snap dat ze in de hobby wereld echt helemaal geweldig zijn, maar ik weet niet of het wel in het "huis tuin en keuken"-huishouden past.
Het heeft nu nog een hoog gadget gehalte omdat het erg duur is en beperkt is in de afmetingen van het product. Echter naar mate het goedkoper wordt en er meer mogelijkheden worden ontwikkeld zal het in de toekomst niet meer weg te denken zijn.
Zo gaat DAF een 3D printer gebruiken voor zijn prototypes van spartborden, die met conventionele methoden niet uit 1 stuk te maken zijn.
Kunstenaars die met 3D printers objecten maken die wij niet gewent zijn.
Denk aan de toekomst waarbij je online een nieuw hoesje voor je telefoon besteld, waarbij je het printbestand ontvangt en 5 minuten later al om je telefoon zit. Hetzelfde met figures, collectables, kunst enz.

Het zal echter nog lang duren voordat we zover zijn, de kans is namelijk groot dat dit ook een grote stap zal worden voor piracy. De kreet "you wouldn't download a car" zou wel eens mogelijk kunnen worden.
Maar op dit moment is die 5minuten toch wel een 30tot60minuten voor een beetje kwaliteit. Laat staan grotere objecten. Het printen gaat erg langzaam met de huidige technieken.
Ach, zelfs een halfuurtje vindt ik zelf meevallen voor bijv. een telefoonhoesje, naar de stad gaan of via internet bestellen + verzending duurt nogsteeds langer.
Het is de breedte waar het om gaat niet de lengte, prima voor thuis
Ja, dit gaat de goede kant op.

Zeker voor in de hobby/game miniature hoek is dit een leuk ding. Eindelijk je eigen conversie's gewoon kunnen printen.
De vraag is wat het per object gaat kosten? Maar als ik zie wat ik nu koop aan miniaturen die ik soms alleen gebruik voor wat onderdelen, dan is het printen van wat extra onderdelen vast wel iets goedkoper? Hoop ik dan maar.

Mogelijk een optie voor een hobby club om te kopen en voor de clubleden dingen uit te printen.
Maar ja, dat gaan de hobby winkels weer minder leuk vinden.
De een zijn brood, ander zijn dood.....

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door smitae op 8 januari 2014 21:14]

Voor mij is het, vanuit de 'geeky' hoek, interessant om na te denken over hoe lang het zou duren voordat deze consumenten 3D-printers rendabeler worden voor spellen als Warhammer 40.000 en dergelijke dan de officiële miniaturen van de speluitgever te kopen.

In het geval van Warhammer schroeft Games Workshop namelijk de prijs van miniaturen naar steeds grotere hoogtes, en als ik de community mag geloven gaat dat niet gepaard met een evenredige stijging in kwaliteit. Zou de opkomst van deze consumenten 3D-printers ze noodzaken wat aan hun business model te veranderen?

Daarnaast vraag ik me af hoe ze hun copyright willen handhaven. Er komen immers ook al 3D scanners, een anti-inscan mogelijkheid voor een simpel figuurtje lijkt mij niet echt rendabel voor zover dat mogelijk is.
Als enige anti-scan maatregel zie ik op dit moment reflecterende facetten. Dat moet maar net in het ontwerp passen en het is makkelijk te omzeilen door het te scannen voorwerp eerst met en matte verf te bespuiten.

Wanneer de resolutie van 3D printers zo hoog wordt dat je glooiende oppervlakken glad uit kunt printen en je een hele range van kleuren in één voorwerp kunt gebruiken, dan zal dit inderdaad een groot copyright probleem gaan vormen.
Voor muziek, films etc. zijn alternatieve verdienmodellen waarmee de makers en artiesten toch nog inkomsten kunnen verwerven, maar voor de makers van objecten zie ik die mogelijkheid niet zo één-twee-drie.
Wat nog cooler zou zijn is een WiFi optie :)
Met enige verbazing lees ik hierboven commentaren over wat zo'n printer woor deze prijs geleverd allemaal wel NIET zou kunnen.......

Er zijn er blijkbaar maar weinig die hier meelezen die weten dat de eerste inkjetprinters, van belabberde printkwaliteit meer dan 1000 guldens kosten.
Toen toch zeker een 1/2 tot een heel maandloon voor "de gewone man".
En het heeft jaren geduurd voor ze fatsoenlijk gingen printen, en nog eens jaren voor ze betaalbaar werden.

En als je dan nu ziet hoe snel deze printers zich ontwikkelen, nou, ik teken ervoor.
Wellicht wél verstandig om niet de "allereerste" producten te kopen, is altijd erg duur.

Maar met 1 of 2 jaar wordt het een "gewoon" item.

Het zal dan ook binnen 5 á 10 jaar een industriële revolutie tot gevolg hebben.
En je laat iets ook niet meer uit China komen als het ook thuis kan worden geprint :-)
http://www.cgtrader.com/b...ng-what-to-expect-in-2014

Er word veel varwacht dit jaar, onder andere omdat patenten verlopen die invloed hebben op 3d print innovatie.
499 dollar zal wel weer 499 euro worden voor ons in de EU, maar goed het gaat de goede kant op. Het wordt steeds betaalbaarder zo'n apparaat als zal ik voor mezelf nog niet zo 123 een toepassing weten. Een lego blokje wat nog niet bestaat b.v. ? Een afgebroken klemmetje wat anders niet los te verkrijgen is ? Tja, dan is 499 toch nog eenhoop geld ;)
En dan heb je nog niet de cartridges, ik gok dat cartridges iets duurder worden dan die van HP :P
Niet echt cartridges, het materiaal (ABS of PLA) is opgewikkeld als een draad op een spindel (althans, zo werken de andere DIY 3D-printers, maar ik ga er van uit dat dit met dit model niet anders is)
Prijs valt overigens mee: een 25 € voor één kg ;-)
Het kan wel degelijk met cartridges werken, net als de 3DSytems gebruikt in de Cube (http://cubify.com/cube/store.aspx)
Die zijn niet zomaar te vervangen door "standaard" filament, en ook een stuk duurder.
Anoniem: 154887
@demonic9 januari 2014 00:11
En dan heb je nog niet de cartridges, ik gok dat cartridges iets duurder worden dan die van HP :P
Dat materiaal (ABS of PLA) kost bijna niets in de praktijk, een gemiddeld object met dergelijke printer kost een paar cent. De meeste objecten zijn ook hol met een structuur vanbinnen om alles sterker te maken, anders duurt het printen ettelijke dagen.
zou je even inlezen in de werkelijke omstandigheden.... meeste dingen wordne namelijk niet hol geprint, maar met een infillratio, behalve vazen en dat soort objecten. en een print kost meestal wel uren maar dagen is echt overdreven.....

we hebben hier een 3d print forum op tweakers kom daar eens kijken


on topic
dit is een mooie prijs voor een printer die zich als plug and play adverteerd. de meeste DIY zijn dar namelijk nog niet echt zoals je ook wel in het forum kan lezen. Ik ben dus eigenlijk wel benieuwd
waarschijnlijk zijn de speciale cardridges duurder dan het normale filament wat je inderdaad voor 20-25 e de kilo hebt. maar goed dan is het wachten tot iemand een hack verzint om het te omzeilen.
Lego zou ik niet proberen, daar heb je een onwaarschijnlijk hoge precisie (dus resolutie) voor nodig. Maar voor hobbies is het leuk: een doosje voor je raspberry pi of eigen pcb, unieke corsage voor een gala, een houder voor jouw tablet in de keuken, steekvorm om zelf koekjes te bakken.

@SuperDre
Volgens lego zelf:
In the manufacture of LEGO bricks the machine tolerance is as small as 0.01mm
Als je met een 3d-printer legoblokjes gaat printen zit er teveel speling tussen de blokjes of zal het juist gaan klemmen.
ik heb heel wat gedetailieerde objecten gezien (...) dan een lego blokje
Ik betwijfel of je dat hebt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 9 januari 2014 10:22]

uhh, sinds wanneer is lego zo hoge precisie, ik heb heel wat gedetailieerde objecten gezien die uit dit soort 3d printers komen dan een lego blokje.. Ik denk dat juist voor lego blokjes deze machine goed is, mits je geduld hebt..
Weer een stapje dichterbij het bewijzen dat ik zeker wel een auto zou downloaden :P

Ontopic: Hoewel de max uitprint groote nog wat klein is, begint de prijs al steeds mooier te worden.
Ben benieuwd hoeveel jaar het nog duurt voordat zo'n ding naast de printer staat in elk gezin.

[Reactie gewijzigd door boelensman1 op 8 januari 2014 22:14]

De nauwkeurigheid moet wel goed genoeg zijn wil het inderdaad goedkoop zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee