Wetenschappers claimen dat bij het printen van 3d-objecten kleine deeltjes vrij kunnen komen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruikers zouden een 3d-printer daarom in een goed geventileerde ruimte moeten neerzetten.
Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van een onderzoeksinstituut in Chicago en wordt binnenkort gepubliceerd in het vaktijdschrift Atmospheric Environment. Volgens de onderzoekers is er nog weinig bekend over hoeveel nanodeeltjes door commercieel verkrijgbare 3d-printers worden uitgestoten, terwijl wel bekend is dat bij het 3d-printproces deze deeltjes vrijkomen. Uit metingen blijkt dat het aantal uitgestoten plastic nanodeeltjes aanzienlijk is, waardoor de wetenschappers aanbevelen om 3d-printers bij gebruik in een goed geventileerde ruimte te plaatsen.
Volgens de wetenschappers kunnen de deeltjes die worden uitgestoten bij 3d-printen een potentieel gezondheidsrisico vormen: het is mogelijk dat deze bij inademen zich nestelen in de longen en de longblaasjes. Het is echter nog onduidelijk wat de chemische samenstelling is van de deeltjes, waardoor nog onbekend is wat de precieze invloed hiervan is.
Voor het onderzoek werd een reeks commercieel verkrijgbare 3d-printers gebruikt, al werden de modelnummers niet genoemd. Op basis van de bevindingen claimen de wetenschappers dat er meer gedaan moet worden om de uitstoot van nanodeeltjes door 3d-printers in kaart te brengen.