Eindhoven krijgt fabriek met twee grote 3d-printers

De start-up Additive Industries opent in een fabriekshal in Eindhoven volgende maand naar eigen zeggen de eerste 3d-printfabriek van Nederland. Met behulp van twee grote 3d-printers zullen andere bedrijven machineonderdelen gaan printen.

Additive Industries zal zijn 3d-printfabriek op 24 oktober openen in een voormalig pand van Philips. Binnen het gebouw worden twee 3d-printers geplaatst die metalen objecten kunnen printen. De apparaten zouden met name geschikt zijn voor het laagje voor laagje printen van bijvoorbeeld machineonderdelen, al is bijvoorbeeld ook het printen van implantaten mogelijk. Deze productiemethode zou volgens de start-up een goed alternatief vormen voor het frezen en gieten van metalen objecten, vooral op kleine schaal.

Een van de printers zou ook met keramiek overweg kunnen, maar Daan Kersten van Additive Industries laat aan Tweakers weten dat er met dit materiaal nog niet is getest. Wie de leverancier van de printers is, wil Kersten nog niet zeggen, maar de initiatiefnemer stelt wel dat het printen van een 3d-object ter grootte van een schoenendoos mogelijk is. Vermoedelijk maken de apparaten gebruik van direct metal laser sintering-technologie.

De start-up, die zich binnen de regio Eindhoven wil specialiseren in additive manufacturing, is mogelijk gemaakt door investeringen van acht bedrijven. In totaal is er 1,8 miljoen euro in de 3d-printfabriek van Additive Industries gestoken. De investeerders willen het 3d-printen zelf onder de knie krijgen in plaats van opdrachten naar Duitsland of België te sturen. Onder andere toeleveringsbedrijven van chipmachinefabrikant ASML zal de 3d-printer met eigen personeel gaan inzetten om metalen machineonderdelen te printen, terwijl ook Philips Healthcare objecten zal gaan printen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-09-2013 • 15:12

48 Linkedin

Reacties (48)

48
45
34
5
2
5
Wijzig sortering
Anoniem: 311760
25 september 2013 16:15
Shapeways staat al jaren in Eindhoven, hebben een 6-tal SLS printers voor nylon of abs en je kan via hen ook staal en keramiek printen. En volgens mij zijn de max volumes fors groter dan de schoenendozen die ze hier melden. (Van de site : Max Bounding Box: White: 650x350x550mm, Black: 230x180x320mm, Polished & Dyed: 150x150x150mm ). Je kan de hele bestelling online afhandelen.

Zie : http://www.shapeways.com/ . Ze hebben ook een paar keer per jaar een open dag zodat je kan zelf kan kijken.

Ik heb er zelf vanaf een paar euro tot een paar tientjes al dingen laten maken. Vooral sierraden. Ik denk dat de meeste tweakers hier wel handig genoeg zijn om iets te laten maken, het is echt simpel en betaalbaar aan het worden. Waar het bedrijf zit doet er ook niet zoveel toe, ze sturen het op per post.

Het is leuk dat er meer aandacht is voor SLS 3D printen maar ik snap het hypige van het artikel niet. Het kan al jaren, het kan al in Eindhoven, het kan groter dan een schoenendoos en het is heel betaalbaar.

http://i.materialise.com/ zit in Belgie, en die kunnen met paintable resin tot 2100 x 700 x 800 mm .

De printboeren van PCBPool zijn het ook gaan doen : http://www.beta-prototypes.com en Ponoko kan het ook inmiddels.

Misschien stof voor een mooi artikel op Tweakers ?


Edit : typo's.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 311760 op 25 september 2013 17:53]

Een mooie gelegenheid om voor casemodders om eens helemaal loos te gaan? ;)

Kan me goed indenken als je een wat ouder apparaat hebt waar geen onderdelen meer voor zijn dat je een kapot onderdeel in kan scannen dat digitaal weer repareren en dan uitprinten.
Ik ben benieuwd naar de prijzen. Zo'n fabriek moet ook geschikt zijn voor goedkope prototyping. Misschien is het wel waar het bedrijf voornamelijk voor gebruikt zal worden, aangezien je als je een beetje grote productie hebt niet afhankelijk wil zijn van een bedrijf met maar twee printers dat nog diverse andere bedrijven van producten voorziet. En als het vooral voor goedkope prototyping wordt gebruikt is het misschien ook wel mogelijk om zo nu en dan een project van een hobbyist ertussendoor te doen.
Anoniem: 411662
@Amanoo25 september 2013 19:56
Goedkoop moet je in dit hele verhaal uit je hoofd zetten. Ik ben zelf eigenaar van een machinefabriek waar we met cnc machines allerlei producten fabriceren. Tevens zijn wij voor diverse klanten HET aanspreekpunt m.b.t. fabricage van producten (ook kunststoffen e.d.) en kennen zo'n beetje alle fabricage methoden van allerlei metalen.

Het 3d printen van metalen is alleen maar aantrekkelijk als het product echt niet op andere wijze (vonk-eroderen, micro laseren, samenstellen, ontwerp aanpassen, enz enz)

Het 3d printen met harsen (fast prototyping genoemd tegenwoordig) e.d. is tegenwoordig nog wel enigszins te betalen, maar nog steeds veel te duur voor serieproductie. nadeel is dat de mechanische eigenschappen niet eens in de buurt komen van materialen als aluminium, staal en titanium.

Het 3d printen van metalen (ik heb vooral ervaring met titanium producten) heeft best wel wat voordelen. Het product is in 1 bewerking klaar. Het product heeft uiteindelijk zo ongeveer 80% van de mechanische sterkte van het basis materiaal. Er zijn producten te fabriceren die onmogelijk zijn met andere metaalbewerkingsmethoden.

Nauwkeurige toleranties zijn nog steeds niet haalbaar met deze techniek.

Er is echter een groot nadeel, het is echt schreeuwend duur!! Het genoemde voorbeeld ter grootte van een schoenendoos loopt echt al naar de prijs van een chique middenklasser.
Het 3d printen van metalen (ik heb vooral ervaring met titanium producten) heeft best wel wat voordelen. Het product is in 1 bewerking klaar. Het product heeft uiteindelijk zo ongeveer 80% van de mechanische sterkte van het basis materiaal. Er zijn producten te fabriceren die onmogelijk zijn met andere metaalbewerkingsmethoden.

Nauwkeurige toleranties zijn nog steeds niet haalbaar met deze techniek.
Met andere woorden is het vervaardigen van een mall met deze techniek niet aan te raden,
of ?!
Erg interessant. Dit soort start-ups zullen er alleen maar voor zorgen dat de ontwikkeling van het 3D printen sneller en sneller zal gaan. Lees ik het goed dat deze 'print fabriek' puur is bedoelt voor zakelijk gebruik of kunnen er ook door particulieren print opdrachten worden gegeven ?

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 25 september 2013 15:16]

Als zij daar machines neerzetten van een paar miljoen, die dat natuurlijk binnen 3 jaar moeten terugverdienen, denk je dan dat particulieren dat kunnen betalen?

Dit is natuurlijk een non-nieuws bericht. Extreem dure 3d printers (metaal in dit geval) bestonden al. Het is de opkomst van de goedkope repraps die de boys-with-toys interessant vinden :)
Als zij daar machines neerzetten van een paar miljoen, die dat natuurlijk binnen 3 jaar moeten terugverdienen, denk je dan dat particulieren dat kunnen betalen?
Waarom niet ? Particulieren zat die veel geld uitgeven aan van alles en nog wat.
Ik denk bijvoorbeeld aan iemand die een oude klassieke auto aan het restaureren is en een onderdeel nodig heeft dat niet meer te koop is. Lijkt dit me een prima optie. Nieuwe mallen maken en iets laten gieten is tenslotte ook niet goedkoop.
En ik ben er vrij zeker van dat er legio toepassingen zijn waar wij niet aan denken.

@hardwareaddict hieronder;
- Je gaat uit van 2.5miljoen voor een machine. In het artikel staat dat de complete investering voor de hele workshop, dwz, alles, inclusief 2 machines, 1.8 miljoen is. Hou het op 900.000 per machine. Dat brengt volgens jou berekening de uurprijs van een machine terug van EUR 190,- naar EUR 69,-
- Manuren reken je 2x (bediening en manager) . Maar er staan natuurlijk niet 2 man de hele dag naar 1 machine te kijken. Ik verwacht dat er 1 man naar 2 machines staat te kijken. Mogelijk doet hij tegelijk nog andere dingen ook. Ook die uurkosten kunnen zo dus drastisch omlaag.
- Je neemt 48 uur machinetijd voor 1 object. Wat ik kan vinden op het internet over direct metal laser sintering spreekt over "uren", niet dagen.
- Je hebt het over een week CAM programmeerwerk. Dat zal ongetwijfeld vroeger nodig zijn geweest, maar het lijkt mij aannemelijk dat er op dit gebied veel winst behaald is de laatste tijd door dit te automatiseren.
- frezen, schuren en polijsten zijn natuurlijk dingen die een hobbyist zelf doet.

Ik ben geen expert, zoals jij schijnt te zijn, maar alles bij elkaar lijkt het mij dat er veel ruimte is om in jou berekening de kosten (ver) omlaag te krijgen.
Dan is het nog steeds erg duur, maar dan kom je wel in het bereik "betaalbaar".

[Reactie gewijzigd door locke960 op 25 september 2013 18:03]

2 opmerkingen:

a) als het kunststof is zo'n onderdeel dan gebruik je een mal
b) dit betreft metaalprinters zover ik nieuwsbericht begreep.

Een autoonderdeel dat je speciaal laat ontwerpen in CAD en dan printen in metaal met deze printer heeft 3 nadelen:

b1) het gaat geen sterk onderdeel zijn
b2) het onderdeel gaat gegarandeerd duurder zijn dan je auto

En begin nu niet over ferrari's die heel duur zijn, want daar mag je alleen onderdelen voor gebruiken die je niet zelf produceert en anders krijg je je ferrari niet meer verkocht.

Met andere woorden in alle gevallen gaan 0 particulieren hier hun onderdeeltje bestellen gezien de hoge prijs.

Laten we voor een iets groter onderdeel eens een berekening maken.
Uitgaande van 30% gebruik 1e jaar en 50% 2e en 3e jaar, dien je dus die
paar miljoen die het kost, laten we zeggen 2.5 miljoen euro, afschrijven over 150%.

Dus een uur kost dan, exclusief personeelskosten die er nog bijkomen:

30% van 8760 uur het komende jaar = 2628 uur
Je wilt afschrijven 30% van in totaal 150% = 1/5 = 20% van machinekosten.

20% * 2.5 miljoen euro / 2628 = 190.25 euro ex BTW per uur.
Dan nog bedieningspersoneelskosten erbij en de manager
die rekenen we op 2x 50 euro per uur = 100 euro.

Stroom ignoren we eventjes maar zal ook niet 0 zijn bij smeltprocessen. Zal ook paar euro zijn. We ronden dat dus af op in totaal 300 euro per uur.

Onderdeel produceren zal een team een week mee bezig zijn die in CAD te ontwerpen, dan omzetten naar CAM kost ook paar dagen programmeerwerk.
In totaal week of 2.

In geval je de CAD aanlevert dan kost dat nog steeds een week CAM programmeerwerk.

Na afloop dient onderdeel bijgefreest, geschuurd, gepolijst, you name it, moeten worden.

We praten dus al snel over 40 uur * 100 euro aan menskosten = 4000 euro ex BTW en dan komt er nog bij de machinekosten. Zeg het kost 2 dagen om iets te produceren. 200 euro * 48 uur = 9600 euro

Dus voor iets grotere onderdelen zal minimum prijs toch snel op de 25k euro liggen per prototypeonderdeel.

Dan draait de workshop overigens nog niet quitte de eerste paar jaar.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 25 september 2013 15:56]

Wat betreft jouw punt "b1) het gaat geen sterk onderdeel zijn"

Geen idee wat voor krachten een raketmotor te verduren krijgt hoor, maar het was sterk genoeg voor de nasa

[link]http://www.nasa.gov/press/2013/august/nasa-tests-limits-of-3-d-printing-with-powerful-rocket-engine-check/[/link]
Heel leuk hoor al die berekeningen die je maakt, maar zoals eerder is gezegt door ADQ kun je door middel van het printen ook producten maken die bijna anders niet te maken zijn in een enkel onderdeel.

Hierdoor kunnen ontwerpen die uit honderden onderdelen bestaan uit een enkel onderdeel gemaakt worden. Dit maakt het onderdeel vele malen sterker, betrouwbaarder en goedkoper.

Ook is het mogelijk meerde onderdelen samen te voegen, waardoor het montage principe van lastige producten in een keer een stuk vereenvoudigd wordt.

Ik ben zelf Ingenieur en heb jaren geleden voor het eerst te maken gehad met 3d printers. Ze waren toen nog onbetaalbaar en hadden niet veel voordelen t.o.v. bestaande productie methoden, maar die tijd zijn we al lang voorbij en ik denk dat hier wel de toekomst in zit ook al zal dit nog paar jaar op zich laten wachten.

Btw, waarom heb je een week CAM programmeerwerk nodig? Dit gebeurd allemaal digitaal en dat is juist het mooie aan een 3D printer, je hebt hier bijna geen enkel programmeerwerk vor nodig.

Alle ontwerpen van onderdelen worden tegenwoordig ook al gedaan in 3D, de omschakeling naar een geprint product is dan zeer klein.

Het idee achter de fabriek moet je ook meer zien voor de betrokkende partijen denk ik en niet dat ze veel werk aan gaan nemen van andere bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 25 september 2013 16:44]

ASML heeft dagelijks met zulke bedragen te maken, dus zeker is er toegevoegde waarde voor proto's of enkele stuks.
Heb proto's in handen gehad waar je een hele ruime auto van had kunnen kopen! Dan versnelt dit proces een aantal van die proto's wel degelijk.
  • Dit soort gesinterde onderdelen zijn bere sterk.
  • De techniek is duur maar zeker betaalbaar. Dat een auto onderdeel duurder zou zijn dan je hele auto = complete larie.
  • Dit soort machines kan 100% zelfstandig werken en een gemiddelde print opdracht is (laten we zeggen, tal van onderdelen binnen het volume van een schoendoos.) in een half etmaal klaar.
  • CAD kan tijd kosten maar beter ontworpen dan snel-snel faal product te hebben. Van CAD naar CAM gaat zowat volautomatisch en kost enkele minuten.
Kortom: Je hele betoog is gebaseerd op een gebrekkige kennis van de technologie en het gebruik van deze technologie voor deze specifieke doeleinden.
Dan komt het toch dicht in de buurt van "conventionele" prototype processen.
Ik werk bij DAF en we bestellen vlot meerdere proto delen per product gedurende de design fase van een motor.
Die kosten zijn ook echt niet misselijk, voor een beetje alu gietwerk betaal je €1000 tot €5000 euro per stuk en daarbij betaal je dan ook nog eens de tooling kosten voor de mallen.
Deze liggen in de €10000-€30000 range, daar haal je dan max. 50 delen uit.

Bovendien heb je ook nog met de factor tijd te maken, een conventioneel gietdeel heeft minimaal 8-10 weken levertijd, geprint lijkt me dat tot max 2 weken terug gebracht kunnen worden.

Er zijn zat bedrijven die voor alleen de kortere levertijd al heel veel geld over hebben
Dit is natuurlijk een non-nieuws bericht.
Oh? Je weet dat 3D printen niet alleen productie kan verbeteren, maar ook vereenvoudigen terwijl de kwaliteit zelfs omhoog gaat?
Hier is een voorbeeld: http://www.spacesafetymag...ted-rocket-fuel-injector/
The savings will result largely from the reduced tooling requirements allowed by additional manufacturing. Additionally, the 3D printed injector has been reduced in complexity from 115 parts down to just 2. The reduction in complexity also equals a massive cost saving, and theoretically increases part reliability due to the reduced potential failure points in the part.
Je gaat aan iemand die zelf bijna dagelijks 3d-print uitleggen wat 3d-printen is?

Het is een prototypemiddel dat al vrij lang bestaat. Het is echter sinds 2005-2006 een stuk goedkoper geworden dankzij de opkomst van de repraps.

Een machine van een paar miljoen voor een workshop lijkt mij dus een 'blast from the past' in dat opzicht.

Nu is metaal printen wel iets lastiger natuurlijk dan beetje filament smelten...

Meer dan prototypemiddel is 3d printing niet, want het proces is natuurlijk veel te duur om massaal toe te passen.

Hoe gaat een workshopje met 2 printers van paar miljoen die miljoenen terugverdienen met het produceren van een paar prototypes?

Die gaan keihard over de kop natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 25 september 2013 15:40]

Niet als ze printers gaan printen :)
Die gaan keihard over de kop natuurlijk.
Natuurlijk joh, zo simpel is het. En een bedrijven als toeleveranciers van ASML en Philips Health Care hebben er zelf compleet geen verstand van en zijn ronduit gek hierin te investeren, toch?
Je gaat aan iemand die zelf bijna dagelijks 3d-print uitleggen wat 3d-printen is?
Het feit dat jij er (blijkbaar) meer ervaring mee hebt wil niet ineens zeggen dat jij ook over alle kennis beschikt over wat een goed businessmodel zou zijn of niet. Da's nogal een andere tak van sport. Het gaat hier niet om een paar pubers die zomaar denken een geniaal idee te hebben.

Maar goed, what else is new, daar lijkt men hier wel vaker last van te hebben :). Onder elk artikel kom je wel mensen tegen die beweren dat wat er in het artikel besproken wordt onmogelijk is of nergens op slaat alleen maar omdat ze (na aanleiding van het hebben van een beetje meer ervaring dan de gemiddelde persoon met het onderwerp) denken alle wijsheid in pacht te hebben het onderwerp zonder verder onderzoek compleet ter discussie te stellen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 september 2013 17:01]

Er is een gigantisch verschil tussen huis-tuin-keuken desktop printertjes en industriële 3d-printers. 3D-printen is niet nieuw en wordt al behoorlijk lang gebruikt voor dit soort fabricage. Er is niet echt een reden om aan te nemen dat dit bedrijf een dead-end fabricagemethode heeft gekozen.

Het gaat hier om specialistische onderdelen op maat, geen massaproductie. Onderdelen die momenteel, om te produceren, tienduizenden euro's kosten. De kosten van de printers zelf vallen werkelijk in het niet bij de opdrachten die ze kunnen binnenslepen.
Ik heb het bewust 'particulier' genoemd, oorspronkelijk had ik neergezet jan en alleman. Wat ik dus concreet bedoel, kunnen ook buiten de bovengenoemde bedrijven mensen hun designs laten afdrukken. Dat het duur is begrijp ik, maar ik kan me wat doelgroepen indenken (kunstenaars?) die dit graag zouden willen laten doen.

Verder vind ik het toch zeker wel een nieuwsbericht. Dat die printers er allang zijn ala, maar het is toch zeker wel nieuwswaardig om te melden dat een dergelijk bedrijf (lees startup) zich hier wilt vestigen. Er zijn genoeg chip/auto en weet ik het wat voor fabrikanten, dat maakt het toch niet meteen non-nieuws wanneer die besluiten hier een fabriek te vestigen ? Ik vind dat wat kort door de bocht geredeneerd van je, op die manier kan je nagenoeg al het nieuws als non-nieuws beschouwen.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 25 september 2013 15:28]

Er zijn al zoveel metaalfabriekjes en workshops in elke plaats en die gaan massaal over de kop, terwijl die heel wat goedkoper leveren dan een fabriekje dat een paar miljoen moet terugverdienen :)

Dus dit fabriekje zal moeten leven op subsidie of direct over de kop gaan. Een 'fabriekje' met maar 2 machines is nog altijd een workshop en geen fabriek.
Dat je het niet eens bent met de definitie van het woord 'fabriek' en dat je daarbij de aanname maakt dat het op subsidies teert lijkt me toch een probleem aan jou kant dan dat dit feitelijk zo is. Zie de link en onderstaande quote uit het nieuwsbericht.
De start-up, die zich binnen de regio Eindhoven wil specialiseren in additive manufacturing, is mogelijk gemaakt door investeringen van acht bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 25 september 2013 15:41]

Na deze reactie laat ik de discussie voor wat het is. Maar je maakt in mijn ogen ietwat veel en snel aannames (ook in je andere reacties op dit bericht) als je het bericht leest zie je o.a. het volgende terugkomen;
De investeerders willen het 3d-printen zelf onder de knie krijgen in plaats van opdrachten naar Duitsland of België te sturen. Onder andere toeleveringsbedrijven van chipmachinefabrikant ASML zal de 3d-printer met eigen personeel gaan inzetten om metalen machineonderdelen te printen, terwijl ook Philips Healthcare objecten zal gaan printen.
Wie zegt dat deze bedrijven winst voor ogen hebben met de start-up. Ze gaan het zelf gebruiken en willen hier kennis mee opdoen. Dat lijkt me toch voor zich spreken. Enfin, hier laat ik het bij.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 25 september 2013 16:06]

Maar als jij hoort over metaal smeltende 3d printers die paar miljoen kosten, wat denk je dan?

Een bewerkingscentrum kun je 2e hands voor rond de 10k-20k euro kopen (vreet rond de 30-70 kilowatt, zal fractie zijn gok ik t.o.v. deze metaalsmeltende 3d printers). Je hebt 1 heel goede persoon nodig om zo'n ding te programmeren en dat timmert er dan 1000 onderdeeltjes per dag uit.

Die workshops/fabriekjes gaan allemaal failliet nu aan de lopende band in Nederland. De paar opdrachten die ze hebben gaan naar landen als Tsjechie, Roemenie, India en China, om nog een bende andere goedkopere landen dan Nederland even te skippen.

Dan moet je toch wel heel erg grote ambtenaar zijn om niet te zien dat je dan iets wat 't zelfde doet, maar dan op andere manier, niet een subsidiefabriek is. Letterlijk in dit geval ;)

Plek om mensen bezig te houden.
Machines die aan additive manufacturing met metaalpoeders gebruiken maar enkele honderden Watts, net zoveel als een high end PC onder load en zijn daardoor vele malen zuiniger dan klassieke bewerkingscentra.

En dat weet ik nu toevallig door een lezing van Mario Fleurinck, CEO van Melotte. Een bedrijf dat ook zo'n klassieken verlieslatende metaal 'workshop' was maar wat door hem getransformeerd is in een digitale fabriek waarbij de klassieke technieken als aanvulling op het digitale gegeven (additive manufacturing met metaalpoeders) wordt gebruikt.

De ROI is nu enorm want de winsten van Melotte zijn hoog. Ze concentreren zich vooral op metalen hulpstukken voor patiënten die wat problemen hebben met hun tanden maar onderdelen voor machines produceren ze even goed.
Ik denk dat het inderdaad alleen voor zakelijk gebruik ik. Maar als jij als particulier 12000 geprinte metalen objecten nodig hebt, zullen ze denk ik geen nee zeggen. Maar voor 1 onderdeeltje lijkt het me niet dat je daar snel terecht kan.
ze zullen je graag zien komen met een bestelling van 12.000 onderdelen, maar ik denk dat jij er graag naar toe zal gaan om de rekening te betalen.

Voor hen is het gewoon een kwestie van design inladen, wachten en klaar of dat nu 1x moet gebeuren of 12000 maakt voor hen niet zo heel veel uit, aangezien jij verantwoordelijk bent voor fouten in het design en zij puur voor de oplevering.
Dat worden dan hele dure onderdeeltjes die er niet uitzien als je denkt dat het allemaal zo simpel werkt :)

Verder zal dat smeltproces takketraag zijn. Even zien hier is het 7 gram per uur. Reken maar uit bij 12000 onderdeeltjes :)

Je realiseert je dat een beetje CNC bewerkingscentrum simpeltjes er met behulp van frezen er wel 1000 onderdeeltjes per dag uit kan timmeren?

Zo'n bewerkingscentrum, die in veel workshops staan in bijna elke plaats, die werkt voor een fractie van de prijs van deze 2 machines natuurlijk.
Even zien hier is het 7 gram per uur
Prutser ;)

SLS heeft natuurlijk geen extruder maar een 'spiegelgestuurde' laser, en gaat daarom veel sneller.

Een typische snelheid van SLS is een halve inch per uur, nemen we een typisch bouwplatformpje van 20cm x 20cm en gaan we uit van de dichtheid van ijzer halen we, tada, 4kg / uur.

Overigens, tot een seriegrootte van ca. 40 stuk is 3d-printen vaak goedkoper dan mallen laten maken. Afhankelijk waar je je mallen laat maken, voor prutswerk is China goed genoeg.

Juist machines van ASML of nieuwe protonen-behandeling scanners van Philips vallen denk ik in die 'seriegrootte', en daar zal dit bedrijf het wel van moeten hebben.
Aan de andere kant.... 12000 metalen objecten kan je beter in China laten maken. Het lijkt mij juist handig om hier voor prototypes bepaalde onderdelen uit te laten printen, zodat je die snel uit kan proberen.
Wordt een 3d printer dan juist niet gebruikt voor slechts 1 onderdeel? Bij 12.000 stuks kun je dat beter elders laten gieten oid. Dat gaat a veel sneller, is b veel goedkoper.
voor serieproductie moet je niet gaan printen, te duur.
...twee grote 3d-printers.
3d-object ter grootte van een schoenendoos
Ik neem dus aan dat de printer zelfs groot is, niet de te printen objecten...
3D printen is enkel interessant voor kleine unieke onderdelen (zoals een prothese). Voor grote onderdelen zullen de traditionele methodes nog steeds sneller en commercieel rendabeler zijn.
groot is natuurlijk ook relatief.
Ten op zichte van een Ultimaker of dergelijk zal dit inderdaad een flink uit de kluiten gewassen apparaat zijn. Uit het vuistje gok ik een 10-15 kubieke meters machinerie.
En object ter grote van een schoendoos lijkt overigens niet zo heel groot, maar dat is het in de 3d print markt wel degelijk.
Een object van die grootte heeft een behoorlijke massa, bovendien moet de hele 'printkop' in 3D het volledige volume kunnen bereiken, mét de nodige precisie. Bovendien, en niet het minst belangrijk, moet het geheel ook geprint worden zoals ontworpen. Het werken met verwarmde materialen die ongelijk afkoelen zorgt voor thermische belasting die het voorwerp kan vervormen of stukmaken. Grotere objecten geven dus extra uitdagingen om de afkoeling in de hand te houden.

Ik kan me overigens niet zo heel veel metalen objecten uit één stuk voorstellen die groter zijn dan een schoendoos, die niet zo groot gemaakt zijn voor extra mechanische weerstand. Voor dat laatste zijn geprinte objecten simpelweg niet geschikt.
Bouwconstructies in fabrieken, schepen, auto's, lantaarnpalen, barbecue...
Maar goed ik kan me voorstellen dat een printbaarobject ter grootte van een schoenendoos al behoorlijk wat is.
Grote 3d printers? Ik had meer iets als dit verwacht http://www.voxeljet.de/en/systems/vx4000/ met een volume van 4 x 2 x 1 meter :)
Precies met zo'n titel verwacht je dat je er huizen mee kan printen ;) Of in ieder geval iets groters dan een schoenendoos. Ik zit nog te wachten op een 3D geprinte fiets, inclusief ketting en remmen ;)

Daarnaast vind ik deze ontwikkeling van TNO ook wel een interessante: http://youtu.be/FXi2b4vqvug

[Reactie gewijzigd door MrvdB op 25 september 2013 15:43]

Van welke fabrikant zijn de 3D printers dan? Of hebben ze deze zelf ontwikkeld?
"Wie de leverancier van de printers is, wil Kersten nog niet zeggen, maar de initiatiefnemer stelt wel dat het printen van een 3d-object ter grootte van een schoenendoos mogelijk is."

Staat in de tekst toch?
Makkelijk je business uitbreiden, ze gaan gewoon eerst een 3e printer printen :+
Zou je er ook een 3e 3d printer mee kunnen printen? dan heb je een geprinte 3d printer:)
Begrijp de commotie niet,

wereldleider in die technologie zit in Belgie met hallen vol van die machines,

ik zie geen enkele toegevoegde waarde in het verbratsen van 1.8 miljoen euro.

Hier zit iets anders achter dan het zelf onder de knie krijgen.

Mijn prognose, die start up start toch zeker niet een Chinees filiaal op binnen de drie jaar en verhuist alles nr China.

Kan me voorstellen dat deze technologie nog niet te koop is in China, in Europa gewoon te duur, dus de enige manier om dit beterkoop te maken, is het zelf in China gaan zetten.
"Eindhoven krijgt fabriek met twee grote 3d-printers" ze kunnen opjecten ter grootte van een schoenendoos printen....

ik had wat groters voor ogen gezien de titel...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee