MakerBot, de organisatie die eerder diverse 3d-printers heeft uitgebracht, heeft nu ook een 3d-scanner op de markt gebracht. De MakerBot Digitizer, zoals de scanner heet, kan samen met de Replicator 3d-printer gebruikt worden.
De Digitizer werd al als prototype getoond, maar MakerBot nam het ontwerp nog grondig onder handen. De vernieuwde Digitizer werkt samen met de Replicator of andere 3d-printers, zodat objecten eenvoudig gescand, geschaald en gedupliceerd kunnen worden. De 3d-scanner bestaat uit een ronddraaiend plateau met een doorsnede van 203 millimeter. Dat is direct de maximale scangrootte op de x- en y-as: de z-as heeft eveneens een hoogte van 203 millimeter. Als scanner wordt een cmos-camera van 1,3 megapixel gebruikt, waarbij twee lijnlasers het object aftasten. De resolutie van de scanner bedraagt daarbij 0,5mm en het aantal stappen of opnames dat per omwenteling van het plateau wordt doorlopen is ongeveer 800 stuks.
Het scannen van een object, dat maximaal drie kilogram mag wegen, duurt ongeveer twaalf minuten. De gescande objecten worden als stl-bestand via usb naar de pc gestuurd. Met de meegeleverde Makerware-software kan de scan worden aangepast. De scanner is vooralsnog alleen in Amerika verkrijgbaar en heeft een prijs van 1400 dollar. Met het product vult MakerBot een hiaat in de 3d-printwereld. Een 3d-model van een bestaand object was tot dusver lastig te maken, waarbij hetzij zelfgemaakte scanners, hetzij dure commerciële scanners nodig waren. De meeste 3d-objecten, zoals onder meer verzameld in de online-Thingiverse-omgeving, zijn dan ook met 3d-software ontworpen.
MakerBot wil met de Digitizer een vergelijkbare revolutie teweeg brengen bij 3d-scanners als het met 3d-printers deed. Inmiddels zijn, mede dankzij de prijzen van de Replicators en de voorloper daarvan Thing-O-Matic, 3d-printers voor een breed publiek toegankelijk. Twee jaar geleden kostte een 3d-printer nog ruim boven de duizend euro, nu is dat gezakt tot enkele honderden euro's. De Digitizer, die vanaf oktober daadwerkelijk geleverd kan worden, zou een vergelijkbaar effect op de 3d-scanner-markt moeten teweegbrengen, hoopt MakerBot.