MakerBot kondigt 3d-scanner voor desktops aan

MakerBot, de organisatie die eerder diverse 3d-printers heeft uitgebracht, heeft nu ook een 3d-scanner op de markt gebracht. De MakerBot Digitizer, zoals de scanner heet, kan samen met de Replicator 3d-printer gebruikt worden.

De Digitizer werd al als prototype getoond, maar MakerBot nam het ontwerp nog grondig onder handen. De vernieuwde Digitizer werkt samen met de Replicator of andere 3d-printers, zodat objecten eenvoudig gescand, geschaald en gedupliceerd kunnen worden. De 3d-scanner bestaat uit een ronddraaiend plateau met een doorsnede van 203 millimeter. Dat is direct de maximale scangrootte op de x- en y-as: de z-as heeft eveneens een hoogte van 203 millimeter. Als scanner wordt een cmos-camera van 1,3 megapixel gebruikt, waarbij twee lijnlasers het object aftasten. De resolutie van de scanner bedraagt daarbij 0,5mm en het aantal stappen of opnames dat per omwenteling van het plateau wordt doorlopen is ongeveer 800 stuks.

Het scannen van een object, dat maximaal drie kilogram mag wegen, duurt ongeveer twaalf minuten. De gescande objecten worden als stl-bestand via usb naar de pc gestuurd. Met de meegeleverde Makerware-software kan de scan worden aangepast. De scanner is vooralsnog alleen in Amerika verkrijgbaar en heeft een prijs van 1400 dollar. Met het product vult MakerBot een hiaat in de 3d-printwereld. Een 3d-model van een bestaand object was tot dusver lastig te maken, waarbij hetzij zelfgemaakte scanners, hetzij dure commerciële scanners nodig waren. De meeste 3d-objecten, zoals onder meer verzameld in de online-Thingiverse-omgeving, zijn dan ook met 3d-software ontworpen.

MakerBot wil met de Digitizer een vergelijkbare revolutie teweeg brengen bij 3d-scanners als het met 3d-printers deed. Inmiddels zijn, mede dankzij de prijzen van de Replicators en de voorloper daarvan Thing-O-Matic, 3d-printers voor een breed publiek toegankelijk. Twee jaar geleden kostte een 3d-printer nog ruim boven de duizend euro, nu is dat gezakt tot enkele honderden euro's. De Digitizer, die vanaf oktober daadwerkelijk geleverd kan worden, zou een vergelijkbaar effect op de 3d-scanner-markt moeten teweegbrengen, hoopt MakerBot.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Willem de Moor

Redacteur

23-08-2013 • 14:41

33

Lees meer

Ultimaker komt met nieuwe 3d-printer
Ultimaker komt met nieuwe 3d-printer Nieuws van 22 september 2013

Reacties (33)

33
33
20
2
0
5
Wijzig sortering
"Een 3d-model van een bestaand object was tot dusver lastig te maken, waarbij hetzij zelfgemaakte scanners, hetzij dure commerciële scanners nodig waren. De meeste 3d-objecten, zoals onder meer verzameld in de online Thingyverse-omgeving, zijn dan ook met 3d-software ontworpen. "

Het wordt gebracht alsof dit softwarematig 3d ontwerpen nu ineens 'verleden tijd' is. Echter de twee lasers zien natuurlijk alleen het buitenste oppervlak aan de zijkanten. Dit werkt dus alleen voor convexe objecten. Als ik een cilinder op het plateautje zet met z'n as in verticale richting kan de scanner niet zien of het een holle of massieve cilinder is. Enige manier waarop je dat wel kunt is als je er doorheen kunt kijken en... dan kom je eigenlijk gewoon op het principe van een CT-scanner. Die dan toch weer wat duur is voor thuis :P

[Reactie gewijzigd door casparvl op 24 juli 2024 09:41]

.oisyn Moderator Devschuur® @casparvl23 augustus 2013 15:59
Dit werkt dus alleen voor convexe objecten.
Wel meer dan alleen de set convexe objecten. De tijger in het voorbeeld is natuurlijk absoluut niet convex, maar zal prima te scannen zijn. De restrictie zal wel zoiets zijn als: voor elk punt op het oppervlak moet er een rechte lijn te trekken zijn naar een punt op een denkbeeldig cilinder dat er omheen ligt, zonder dat die lijn het object zelf snijdt.
Je hebt helemaal gelijk, ik zocht de term en dacht dat dit 'm was, maar is overduidelijk fout O-) Vraag me af of er een definitie bestaat voor iets dergelijks... Het concept moet zijn dat vanuit het middelpunt (waar de laser omheen draait) altijd een 1 op 1 projectie van het object op een cirkel (met hetzelfde middelpunt) moet zijn (ervan uitgaande dat ie slice voor slice in de hoogte scanned).

[Reactie gewijzigd door casparvl op 24 juli 2024 09:41]

Maar die holte kan je er wel weer makkelijk achteraf in maken. Je hebt de cilinder al, die heb je niet hoeven tekenen op de computer (al zal in dit voorbeeld het inscannen meer werk kosten dan het zelfs 3D tekenen). Kan alsnog enorm veel tijd en moeite schelen bij complexere vormen, ook als deze hol zijn.
Net als die bout printer, achterlijk duur, schraal moneygrabbing product, zowieso is die gast erachter zwaar overrated, hij kan geen moer, al die dingen die hij 'maakt' worden door mensen die voor hem werken gemaakt.

En, je koopt voor 300-500 euro vandaag de dag een betere 3d printer (complete diy kit of zelfs kant&klaar product) dan hun 2000 dollar kostende "topmodel", vervolgens bouw je met een willekeurig uit de stapel getrokken tutorial (video &/of text) zo'n scanner zelf met een kinect voor iets van 150 euro of nog minder.

Dus ja, mocht je al reden zien voor een 3d scanner met zo'n klein bereik, je kan voor de helft van de prijs zelf met een kinect een heel goeie 3d scanner maken waarmee je hele personen inscant (je gebruikt em dan vergelijkbaar met document scanners die je in je hand houd, software zorgt dat het allemaal klopt) en vervolgens heb je nog meer dan genoeg budget om een betere printer erbij kopen.. misschien zelfs 2....

Makerbot is de Alienware van 'home quality 3d printers', geef je geld aan een andere partij.
Die "gast" heeft anders meer succes dan jij volgens mij. Hij heeft een succesvol bedrijf opgericht en verdient er lekker mee. Kan jij hetzelfde zeggen?

Ook is het natuurlijk logisch dat een DIY pakket goedkoper is dan een retail product... DIY moet je zelf nog manuren insteken om het in elkaar te zetten, retail is kant-en-klaar. Ook heb je garantie en ondersteuning bij retail en ben je met DIY op jezelf aangewezen.
Die "gast" heeft anders meer succes dan jij volgens mij.
Weliswaar is dat succes opgebouwd uit het werk van anderen (RepRap) Dan lang de zogenaamde "open source" company te zijn en dan de boel dichtgooien.. . http://www.hoektronics.co...ce-a-founder-perspective/

Makerbot is gewoon goed in marketing en doen alsof ze het warm water hebben uitgevonden.

Producten zoals David 3D (of alternativen) maken het al lang mogelijk om thuis 3D te scannen. Ja, niet in een funky device met een futuristische look, maar simpel genoeg (en zeker pakken goedkoper) voor iedereen.

Vier jaar geleden zelf een 3D laser scanner opzet eens uitgeprobeerd, nooit toegekomen aan een turntable omdat ik dan andere dingen ben beginnen doen. https://vimeo.com/50478941

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 24 juli 2024 09:41]

'die gast' heeft zn eigen magazine en site enzo, waar 'hij' allerlij dingen maakt, alleen is dat dus niet zo ;P ik gun iedereen zn eigen bedrijf etc, maar hij doet zich voor als een of andere elektronica god, terwijl dat onzin is.

En jammer dat inzicht in hoe makerbot geld verdient een -1 krijgt, maargoed.

[Reactie gewijzigd door 434365 op 24 juli 2024 09:41]

Je post had net zo goed op Steve Jobs, of iedere andere CEO kunnen slaan.

Terzijde. Er zijn nog maar weinig printers die op 100 micron zo snel (90mm/s) printen als de Replicator2. Daarbij is de Replicator2 een van de weinige kant-en-klare printers in zijn prijsklasse. De rest is allemaal zelfbouw.
Hij is, vooral prijstechnisch, inderdaad niet interessant voor een thuisgebruiker cq. hobbiist. Maar zelfbouw is, mede door betrouwbaarheid en uitstraling, daar in tegen weer niet interessant voor andere type gebruikers.

[Reactie gewijzigd door frickY op 24 juli 2024 09:41]

Jammer dat deze scanner (en de 3d printer zelf) nog zo duur zijn. Dit zou een uitkomst zijn voor mensen die bijvoorbeeld dure Warhammer miniaturen kopen, ze kunnen ze hiermee gewoon inscannen en kopiëren.
En dan verkopen ze die miniaturen door en maken ze winst op een product van een bedrijf? Dan zal er weinig toekomst zitten in Warhammer en vergelijkbare bordspellen.

Ik vind het overigens een mooie stap dat ze een "betaalbare" consumentenversie willen uitbrengen. Vooral benieuwd wat voor nieuwe (legale) mogelijkheden deze scanner in combinatie met een 3D printer met zich kan meebrengen.
Dat hoeft niet toch? Kan ook gewoon voor eigen gebruik. WH40K is een zeer prijzige hobby dus als deze apparaten over een paar jaar goedkoper te krijgen zijn heb je dat als fanaat zo terug verdiend.
Ja maar dat is dus een illegaal kopie. Als je goed oplet zie je dat er geen reproducties gemaakt mogen worden van de Warhammer miniaturen.

Maar, niet staat je in de weg om je eigen te ontwerpen en printen.
Helaas. Ook miniaturen die geen exacte kopie zijn maar wel qua stijl lijken op bestaande Warhammer miniaturen zijn ook niet toegestaan. Er is al een rechtszaak geweest hierover. Deze strijd zal natuurlijk altijd doorgaan en zelfs een stuk heviger worden dan muziek en films nu.
Als je ze voor eigen gebruik maakt kan Games Workshop je vrij weinig maken. Helemaal in Nederland.
Kleine correctie: 3D printers zijn duur in Nederland.

http://www.3ders.org/pricecompare/3dprinters/

Prijzen beginnen bij 200 us dollars. Dat is nauwelijks meer dan een normale printer.
Deze scanner is ook duur, ik heb vergelijkbare modellen (webcam/draaiplateau) voor veel minder gezien.

Kijk eens op http://www.kickstarter.co...scanner?play=1&ref=search

(Edit:typo's)

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 24 juli 2024 09:41]

Anoniem: 120539 23 augustus 2013 14:44
Wow. Dit maakt het ineens wel heel makkelijk om (eenvoudige) bestaande objecten te kopiëren. Ben benieuwd of we dit soort apparaten i.c.m. een 3D printer eerst in copy-shops gaan zien, en dat het over een paar jaar redelijk normaal is om zo'n combinatie thuis te hebben.

Helemaal mooi als de copy-stap straks zelfs zonder tussenkomst van een PC zou kunnen!
...
Helemaal mooi als de copy-stap straks zelfs zonder tussenkomst van een PC zou kunnen!
Ja, helemaal als het in een en hetzelfde apparaat zou kunnen, zoals een kopieermachine.
Het is volgens mij gewoon mogelijk met een Xbox kinect... Het doet namelijk precies het zelfde.
Het kan ook met gewone foto's. Toevoeging van dit apparaat is dan ook dat het heel simpel wordt gemaakt.
straks kunnen we een scanner scannen en een printer printen whehehe :)
Printers printen kunnen we al. http://reprap.org/wiki/Main_Page Al is dit wel gedeeltelijk ;)
Niet helemaal juist. Als je een scanner scant kun je een scanner printen. Als je een printer scant kun je een printer printen.
Alleen hebben we dan nog wel een paar stappen te gaan. Voor de eenvoudige onderdelen heb je wel gelijk, je zou een hoop van de onderdelen nu al kunnen printen.
Ik maakte al een tijdje lang via me digitale camera en een draaiplateau. Door x graad een foto te maken kan je een goede 3D model renderen. Maar goed dit is ook wel vet :)
Met 1 camera gaat dat ook erg goed, maar je moet wel een zeer stabiel draaiend plateau hebben, Ik weet iemand die al vele jaren geleden (voor 1997) dit deed met een model op een zware kotterbank, dat is een zeer zwaar draaiend plateau van wel 2 of 3 ton, op de beitel plek had hij toen een camera gezet en ging met de geleiding (waar de beitel op zit) stukje voor stukje naar beneden, dat gaf 10 tallen foto's rond het voorwerp dat op het plateau stond, jaren later toen de computers kwamen is hij er wat mee gaan doen heb ik gehoord, maar helaas was ik toen al jaren verhuist en weet niet hoe het afgelopen is.
3D printen is toch wel de ICT-ontwikkeling waar ik echt warm van wordt.
Ik hou ook de ontwikkelingen rond deze 3D-scanner in de gaten:
http://www.matterform.net/pre-order/ Stuk betaalbaarder, maar wel met maar 1 laser ipv 2...
Dat is interesant voor hier op het werk, hebben hier net een makerbot besteld. we zijn nog op zoek naar een 3d scanner dus dit kan wel een interesante combi zijn.
Anoniem: 512165 23 augustus 2013 15:57
Te lage resoluties om iets goed te scannen.

Ik heb hier op mijn werk een scanner staan die met een resolutie maximaal 0.05 mm iets kan scannen en zelfs dat is soms nog te laag om filigrane details goed te digitaliseren.

Ook kan deze scanner geen onder snijdingen scannen. Dus als je een warhammer poppetje erop zou zetten krijgen deze vaak toch opgevulde benen en armen.
Ik denk dat dit heel handig is voor prototyping kan ik modelletjes in schuim maken en deze dan rechtstreeks in de computer brengen. Kan veel tijd uitsparen. Voor gewone consumenten zie ik minder nut, je blijft met de materiaal beperkingen van die printers zitten. en voor herstellingen heb je meestal een gebroken onderdeel dat je dan niet meer kan scannen. We zullen wel zien of het aanslaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.