MakerBot komt met 3d-scanner voor zijn 3d-printers

MakerBot heeft de Digitizer Desktop 3D Scanner aangekondigd. Het bedrijf belooft dat ook thuisgebruikers zonder enige kennis van software voor 3d-modellen objecten kunnen scannen, die ze vervolgens met MakerBot-printers kunnen uitprinten.

MakerBot DigitizerDe oprichter en ceo van MakerBot, Bre Pettis, onthulde een prototype van de Digitizer Desktop 3D Scanner tijdens het SXSW Interactive-evenement. In de herfst moet het apparaat op de markt komen, tegen een nog onbekende prijs. De bedoeling is dat de scanner in combinatie met de 3d-printers Replicator 2 en 2X Desktop van het bedrijf gebruikt wordt, terwijl het apparaat ook een aanvulling op de rest van het 3d-ecosysteem van het bedrijf, zoals de website Thingiverse, moet worden.

De scanner bestaat uit een opstelling van camera's, lasers en een draaiend platform, die samen voor een virtuele weergave van een object zorgen. De Replicator kan het bestand lezen en het ontwerp vervolgens uitprinten. De Digitizer kan objecten van maximaal 20 bij 20 centimeter scannen in drie minuten.

Ervaring met cad-software of programma's voor 3d-modellen is niet vereist, belooft Pettis. MakerBot richt zich niet alleen op thuisgebruikers, maar ook op universiteiten, andere onderwijsinstellingen en bedrijven. Volgens Pettis kunnen ook grote organisaties baat hebben bij de MakerBot-producten; zo zou NASA een 3d-printer van het bedrijf gebruiken om goedkoop testmodellen te printen voordat ze op geavanceerde apparaten geproduceerd worden.

MakerBot Digitizer tuinkaboutertjes

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-03-2013 • 14:18

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Er zijn nog grote beperkingen aan het 3d printen, een print kan maar uit een kleur van materiaal bestaan. Het is en blijft kunststof, hierdoor zal het niet altijd voldoende robuust zijn.
Echt goedkoop is het niet, waardoor je voor een particulier niet altijd betaalbaar gaat zijn.

Maar op termijn zit hier veel toekomst in, zeker voor bedrijven die regelmatig specifieke onderdelen nodig hebben.
Je doet alsof je er verstand van hebt, maar ondertussen scheer je alle 3D printers over één kam. Er zijn allerlei technieken, voor de meeste gaan jou argumenten op (zoals die van de Makerbot), maar zeker niet voor alle!

Zie o.a.: http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing
Zelfs voor Makerbot gaat de argumentatie van 1 kleur materiaal niet meer op. Ze hebben inmiddels een dual extrusion versie van de Makerbot:
http://store.makerbot.com/replicator2x.html

Verder reactie op acizane80:

En qua robuustheid, ik heb zelf hier een Felix 1.5 en ik heb mij verbaast over de stevigheid en sterkte van de geprinte 3D printjes. Ik had het vrij bros verwacht voor ik er aan begon, maar dat is het echt totaal niet. En wat bovenstaande voorbeeld met tuinkabouters betreft, ik weet zeker dat die kunststof geprinte kopietjes een val beter zullen weerstaan dan het origineel ;-)

En qua prijs... het ligt er maar net aan wat je print. Ik heb voor de grap voor mijn zoontje een duplorails ontworpen en geprint:
http://www.thingiverse.com/thing:36017

En de geprinte rails is goedkoper dan een originele. PLA zit op zo'n 25 euro per kilo. Dit railsje weegt 25,4 gram wat een prijs maakt van 64 cent. Een pak van 6 originele Duplo railsen kost gewoon 12 eur. Dat is 2 euro per stuk.

Daarnaast kan je met originele railsen niet zulke grappen uit halen:
http://www.thingiverse.com/thing:39466

[Reactie gewijzigd door satoer op 9 maart 2013 14:58]

Super idee! Duplo is natuurlijk wel een dankbaar onderwerp om 3d-printing mee uit te proberen.
Wow, wel heel cool idd. Maar ik kan me ook idd voorstellen dat Duplo niet blij gaat worden van steeds geavanceerdere 3d printers... :) Maar goed, zolang de connectors niet gepatenteerd zijn kunnen ze weinig beginnen.
En in de Reprap community zijn ze zelfs al bezig met het ontwikkelen van het integratie van elektronica in geprinte 3D objecten.
Wat ik zo lees willen ze zelfs halfgeleiders printbaar maken (deze zullen echten niet op namo schaal zijn, zoals de huidige intel en amd processoren).
Alleen al de mogelijkheid om een extra materiaal te kunnen printen wat elektriciteit geleid zal al de mogelijkheid geven om direct een printje te integreren in zeg een plastic behuizing, waarna je alleen nog waar bijvoorbeeld aan de binnen kant de IC's, weerstanden, ect. hoeft vast te lijmen met een elektrische geleidende lijm (of zelf solderen door middel van het geleidende plastic weer lokaal vloeibaar/zacht te maken).
Jij doet ook alsof je er verstand van hebt, want ik denk dat je wel weet dat we het allemaal over de entry-level 3D printers hebben die allemaal van de Reprap afgeleid zijn, en alleen PLA en ABS kunnen printen. Niet over een industrieel metaal-sintering apparaat van 100.000 euro. Dan kun je net zo goed (of beter zelfs voor de meeste toepassingen) een CNC freesmachine kopen.
Er zijn genoeg full-color 3D printers. Dat zijn echt niet allemaal industriele metaal-sintering machines van een ton. Sommige worden zelfs aangeprezen als 'personal' 3D printer en eentje maakt zijn modellen van papier en gebruikt een soort inktjet technologie.
3D printen kan al in andere materialen dan kunststof, zoals keramische materialen en metalen. Materialise in Leuven kan bijvoorbeel in al deze materialen printen
Maar dat zijn héle andere printers dan de entry-level printers die je voor een paar 100 euro zelf bouwt of koopt. Als je metaal wilt 'printen' (nouja, sinteren) dan heb je het over een apparaat van 10-duizenden of zelfs 100-duizenden euro's. Zeg maar van het zelfde niveau als een 5-assige CNC freesmachine. Daar kun je ook vrijwel alle objecten mee maken, en veel nauwkeuriger en met een betere oppervlakte finish dan met zo'n metaal 3D printer, en met sinteren krijg je een zeer hard (maar ook breekbaar) metaal dus ik zie het voordeel van 3D-printen niet echt boven CNC frezen (tenzij je hele specifieke vormen wil).

[Reactie gewijzigd door 147126 op 9 maart 2013 15:06]

Een Reprap kan aangepast worden om keramische klei te printen, en een PLA print kan met de verloren-was methode gebruikt worden om metalen voorwerpen te gieten. Mijn printertje die misschien 600 euro aan onderdelen bevat op het moment kan op 0.1 mm laaghoogte printen. Nylon is ook al in populariteit aan het groeien onder Reprappers, en iemand heeft ook al succesvol polycarbonaat geprint.

Je moet de mogelijkheden van een stel nerds met teveel tijd en een cool open-source speeltje niet onderschatten :)
Maar de SLA, FDM of SLS machines van Materialise zijn dan ook niet gericht op simpele objecten of vormen. Probeer maar eens één van deze dingen te cnc-en: http://i.materialise.com/gallery
Er kan uit meerdere kleuren geprint worden, bezoek maar eens een fablab in de buurt, de mensen daar zullen u met plezier de werking achter zo'n 3D printer uitleggen. Daarnaast is het echt zéér stevig, naargelang welke stof je gebruikt om te printen, en in welke grootte/dikte je print.
Volgens mij gaat de copyright-oorlog nu echt beginnen. Het is wachten op de 3d-printers die 3d-printers kunnen printen die vervolgens hetzelfde weer kunnen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 9 maart 2013 14:31]

3D printers kunnen al lang 3D printers printen. Dat is waar het hele project mee begonnen is (Reprap) en waar al deze commerciële printers van 'gekopieerd' zijn. Alleen elektronica, de stappenmotoren of de extruder kun je niet printen maar dat is met bijvoorbeeld Arduino en Ebay ook al heel toegankelijk geworden.

Maar echt bang voor een 'copyright oorlog' ben ik niet, aangezien er alleen nog maar plastic objecten van PLA of ABS geprint kunnen worden. Vrijwel alles bestaat uit meer dan alleen wat plastic onderdelen. Zo'n printer is vooral handig en leuk voor de hobbyist die ook al aan het hobby-en was voordat 3D printers zo toegankelijk waren. Bijvoorbeeld om behuizingen voor elektronica projecten te printen, 'brackets' voor case-modding, onderdelen voor een quadcopter, dat soort dingen. Tenzij je natuurlijk alleen plastic beeldjes wil blijven printen, wat leuk is als 'demo' maar waar je vrij snel op uitgekeken bent.

3D scanners bestaan trouwens ook al lang 'open-source'. Mooi gekopiëerd weer door makerbot.

[Reactie gewijzigd door 147126 op 9 maart 2013 15:09]

Toch ziet Games Workshop dat niet zo. Die heeft al een rechtszaak aangespannen tegen iemand die warhammer achtige beeldjes ging printen.

http://www.wired.com/design/2012/05/3-d-printing-patent-law

En de entertainment industry is niks vergeleken met waar de manufacturing industry tot in staat is.
Toch ziet Games Workshop dat niet zo. Die heeft al een rechtszaak aangespannen tegen iemand die warhammer achtige beeldjes ging printen.
Euhm... Nee. GW ging lastig doen toen iemand zijn 3D versies (digitale bestanden) ging delen op het internet. Verder was er helemaal geen rechtzaak, GW stuurde Thingiverse een takedown notice en Thingiverse heeft de bestanden verwijderd. Thingiverse is een soort van share site waar mensen hun 3D bestanden kunnen delen. Vervolgens is het niet zo verstandig om het project/file dan "Warhammer 40k Imperial Guard Leman Russ Tank" te noemen, het zou zelfs zo kunnen zijn dat de file is verwijderd omdat ze het GW trademark aan het schenden waren ipv. het object.

Er is wel een hele rechtszaak slag tussen GW en Chapterhouse Studios ivm. nieuwe modellen op basis van al bestaand IP (van GW). Daar is nog lang geen oordeel uit gekomen (ook al zien een aantal GW fans het bijzonder positief in), dat zal dan dus de basis gaan worden voor eventuele 3D kopieën/nieuwe modellen op bestaand ip...

Die 3d scanner van makerbot is net zo crap als de 3d printer van makerbot, absoluut niet geschikt voor hoog detail werk op een kleine schaal. Die 'gardengnome' is relatief groot 20-30cm en heeft heel weinig detail, verwacht dus niet teveel van dit product.
Zo lang je je zelfgeprinte (al dan niet getweakte) nagemaakte artikelen niet deelt met anderen en niet verkoopt is er geen enkel probleem.
Jij hoeft ze ook niet te kopieren, je stelt gewoon de 3D scan beschikbaar :)
de scan is toch weer je eigen werk, anders zou je ook geen foto van dat werk mogen publiceren, dus ja, wordt juridisch wel erg lastig/interessant allemaal.

verder leuk idee, alleen die 2e kabouter die gerpint is lijkt/is wel kleiner dan de andere, en juist 1:1 kopie zou erg handig zijn imho.

maar dit staaat ng in zijn kinderschoenen en kan best wel eens heel erg groot gaan worden. (then again het kan ook helemaal niets worden)
Je mag ook geen foto's maken van een kunstwerk. Tenminste niet als dat kunstwerk het onderwerp van de foto is. Wordt niet echt gehandhaafd, omdat het doorgaans voor eigen gebruik is, maar het wordt anders als je er iets commerciëels mee gaat doen.
Je kan het beter omschrijven als je maakt een foto van iets waar copyright op zit. Op zich geen probleem als je dat voor je eigen gebruikt.

Waar het om draait is of je het aan 3den ter beschikking stelt. Doe je dat dan maak je inbreuk op het copyright. Het heeft er dan niets mee te maken of je er wel of geen geld voor vraagt.

Nu is er ook nog een verschil tussen het gratis publiceren van een foto van zeg dat hamertje of 3d bestanden. Het doel van een foto en een 3d bestand is heel iets anders. Het 3d bestand heeft als enige doel het object te kunnen reproduceren, met een foto van een 3d bestand kun je dat weer niet.

Maar uiteindelijk zullen hier vel rechtszaken van komen om te laten zien wat wel en niet mag.
Haha! Zoiets als: "een kopie voor eigen gebruik is toegestaan".
Wil zelf binnenkort ook een Reprap 3d-printer gaan maken, maar vroeg mij af na het lezen van dit artikel of er in de Reprap community ook niet een 3d scanner ontwikkeld wordt die je redelijk goedkoop zelf kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van twee of meerdere webcams en zoals ik uit de foto bij dit artikel, een ronddraaiende tafel om het object van meerdere te bekijken.

Maar de software is denk ik het belangrijkste deel. Hiervoor kom je denk ik toch snel uit bij software die een point-cloud moet maken van de beelden. Maar het is ook mogelijk foto's tot point-clouds te verwerken, ook als de positie en oriëntatie van de camera ten opzichte van het object niet bekend zijn. Een tijdje terug kwam ik namelijk een filmpje op dumpert tegen waarin Agisoft Photoscan werd gebruikt om met een foto toestel een 3D object van de omgeving te maken.
Na even snel zoeken op het internet kom ik er ook achter dat hier ook open-source varianten van zijn: Bundler en VisualSFM. Alleen zal de nauwkeurigheid van deze methodes denk ik niet kunnen tippen aan een goede laser scanner, maar dat zal misschien niet heel erg zijn als de 3D printer zelf ook niet zo'n hele hoge nauwkeurigheid heeft.
Die zijn er al.
Prusa Mendel is zo'n printer waar het uitgangspunt is dat hij zichzelf kan printen.
De huidige vorm heeft naast de geprinte componenten nog het een en ander aan hardware nodig om tot een werkende printer te komen. "vitamins" noemen ze die.
Erg handig als je straks dat ene Lego stukje kwijt bent geraakt. Gewoon een zelfde even scannen en uitprinten. Hoppa verder met bouwen.
Het zal nog jaren duren voordat deze printtechnieken de toleranties van spuitgieten kunnen benaderen. Goed passende geprinte legostenen zijn op dit moment nog een utopie
Ik heb al voorbeelden gezien van geprintte blokjes die goed in elkaar passen. Zelf heb ik nog niet dat soort horizontale precisie in mijn normale scans.

Goede uitdaging om te proberen, ik denk dat ik er maar eens wat me ga klooien.
Het zal voor mij pas bruikbaar worden als ik een reservesleutel kan uitprinten ofzo. Dus ik zal nog wel even moeten wachten dan vrees ik.
En hier ben ik dus erg bang voor... Krijg je straks een hele hoop fake troep.
Ik zit redelijk in de Lego scene,

http://www.brickpicker.co..._fall_of_lego_3d_printing

" Who will need LEGO to produce bricks when you will be able to produce them cheaply yourself? Bigger sets. More creative sets. Cheaper sets. New colors. How about special bricks that MOCers have wanted LEGO to make for years, but have not had their wish granted? They can make their own “custom” LEGO bricks now. Not only that, the aftermarket MOC instruction business will explode with large and creative models that were only obtainable to a lucky few LEGO Master Builders years earlier. Some of the large CUUSOO models that were not approved because they were too big and pricey will be built by LEGO fans at reasonable prices.

Companies(...and not just toy companies like LEGO) will try to fight off 3-D Printers by slashing down their prices on their products to no avail. Companies will threaten lawsuits about patent infringement, but how can you stop people producing bricks in basements? Want to build a set from 2013? Want to build an exclusive or a new set from 2023 to 2033? No problem, just go on to one of the many Lego fan sites which will have instruction manuals for the vast majority of sets. The new cost of a LEGO brick will be the cost of the raw materials and some electricity to run the machine. No shipping, no gas, and the ability to have instant gratification! Century old companies will cling to lawsuits for survival and have sites taken down that have their patents. But the internet is too vast to stop the inevitability of these businesses going the way of the dinosaur. Beam me up, Scotty! "

Daar zijn ze niet blij mee...
Grappig. Ik zit in de 3D Scan business. Wel appart dat je in het marketing materiaal al ziet dat het in ieder geval geen hoge resolutie scan is.
Anoniem: 120539
@lowfi9 maart 2013 15:40
Gelukkig voor jou en je collega's. Uiteraard is dit pas een eerste stap in de consumentenwereld.
Dit betekent dat jullie in eerste instantie hier voordeel bij hebben; dit product maakt de 3D scan business bekender, en zal wellicht dus voor jullie meer handel opleveren.
Dit lijkt me echter ook het moment om eens goed naar de toekomst te kijken, en te onderzoeken hoe jullie voorop kunnen blijven lopen in deze handel om überhaupt nog handel te hebben. Dat wordt dus specialiseren, innoveren of overstappen.
Ze zijn natuurlijk niet de eerste. David scanner & de next engine zijn ook consumenten 3d scanners. Nieuwigheid hieraan is dat ze het soort van integreren met een printer.
Dat 3D printen een toekomst heeft is duidelijk.
Even snel onderdelen maken voor je kapotte wasmachine, wel zo handig,

Maar tot nu toe is mijn ervaring met de Reprap zodanig dat ik kan zeggen dat "even iets printen" een verkeerde voorstelling van zaken is. Je moet behoorlijk wat van de werking weten om het gewenste product er uit te krijgen, zoals filllrate instellingen, steuntjes aanbrengen afhankelijk van de oriëntatie op de tafel, etc,,,,
Bovendien zijn de gebruikte stl bestanden veel te gevoelig voor fouten.

Een beetje fatsoenlijk CAD pakket zoals solid Edge, solid works kan het wel leveren, of beter CATIA, NX. maar wat we via freeware CAD soms binnen krijgen is rommel,

De stelling dat ervaring met CAD niet vereist is kan wat mij betreft dan ook gelijk de prullenbak in. En dat NASA het "schijnt" te gebruiken ook.
Voor zo'n tuinkabouter heb je geen scanner nodig. Het is mogelijk 123D Catch te downloaden (= nog gratis).

Aan de hand van ca. 30 foto's kan je dan 'in the cloud' een 3D-model laten uitrekenen met een vergelijkbare resolutie.
Verbaast me dat niemand http://www.lpfrg.com/ nog heeft genoemd. Een nieuw up-coming nederlands 3D-printer bedrijf. Heeft ook al veel voeten in aarde in Zuid-Amerika.

Naar mijn inziens mooie vormgeving en goede prijs voor MKB.
Er is al een aardige 3D-scanner op de markt, de FabScan, ontwikkeld door FabLab Aachen.
Afgaande op de plaatjes doet die het ongeveer even goed, en dat voor 100,-E aan materiaal. Dit is een open source project. Bij FabLab Zuid-Limburg te bekijken.
Grove schending van patentrecht dit. Hoe kun je nou de maker van tuinkabouters nog beschermen.
Precies. Ik zie 8 tuinkabouters op de foto. Als die dan weer gescanned worden en elk geprint worden door 10 mensen die dan weer gekopieerd worden loopt de tuinkabouter industrie minstens 32 miljoen euro mis.
Ach, zo'n vaart zal dat niet lopen, om er maar eens serieus op in te gaan. Na een paar generaties kopieën van kopieën gaat die tuinkabouter er namelijk steeds meer uitzien als een druipkaars. Gewoon omdat het een analoge kopie blijft en daarbij heb je altijd kwaliteitsverlies.

Aan de andere kant is er natuurlijk weinig reden om een kopie opnieuw te scannen wanneer je al een digitale scan hebt.
Jij moet een genot zijn op feestjes en partijen...
Ik voel een nieuwe buma komen die de belangen van designers gaat vertegenwoordigen. En moeten we als gebruikers een toeslag op plastic melkflessen gaan betalen
nieuws: RecycleBot zet oud plastic om in grondstof voor 3d-prints

[Reactie gewijzigd door Despair op 9 maart 2013 14:35]

Je betaalt al een toeslag op plastic flessen (en andere plastic verpakkingen) voor het geval je het nog niet wist..

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee