MakerBot laat Replicator 2X 3d-printer twee kleuren printen

MakerBot heeft op de CES de Replicator 2X getoond. De 3d-printer is in staat om met twee kleuren objecten te printen. Daarnaast kan met de nieuwe 3d-printer van MakerBot ook abs-plastic gebruikt worden.

De Replicator 2 zou volgens de fabrikant ook objecten met twee kleuren in 3d kunnen printen, maar dit bleek in de praktijk niet haalbaar. Met de introductie van de Replicator 2X moet dit euvel zijn verholpen door de aanwezigheid van een dubbele printkop. MakerBot laat de 2X standaard werken met vezels van abs-plastic, terwijl de Repilcator 2 nog pla-plastic gebruikte. De resolutie van dit materiaal is 100 micron.

Aan de behuizing van de 3d-printer is ook gesleuteld. Zo is er een aluminium bouwplatform aanwezig en enkele plastic vensters. Deze moeten ervoor zorgen dat de ontwikkelde warmte beter wordt vastgehouden en er zodoende sneller geprint kan worden.

MakerBot mikt met de Replicator 2X naar eigen zeggen op de gevorderde gebruiker. Het apparaat moet vanaf medio januari te bestellen zijn en zal in maart worden uitgeleverd. De 3d-printer krijgt een prijskaartje van 2800 dollar.

Makerbot Replicator 2X Makerbot Replicator 2X Makerbot Replicator 2X Makerbot Replicator 2X Makerbot Replicator 2X Makerbot Replicator 2X

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-01-2013 • 06:15

30

Reacties (30)

30
29
22
6
0
1
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat ik een resolutie van 100 micron niet heel indrukwekkend vind.
Ultimakers kunnen, mits goed afgesteld, 25 micron halen.
Verder snap ik de keus voor ABS niet helemaal, over het algemeen merk ik bij PLA veel weiniger problemen:
-materiaal krult minder
-iets minder shrinkage
- lagere temperaturen nodig
-voedselveilig
-dampen van PLA zijn niet giftig, in tegenstelling tot ABS
-over het algemeen geen verwarmd printbed nodig
-laat minder snel los van het printbed
Het lijkt erop dat zowel PLA als ABS beschikbaar zijn voor dit apparaat. Het zou zelfs mogelijk zijn de twee materialen te combineren.

Bron: http://asia.cnet.com/make...g-for-us2799-62220088.htm
Voor zover ik weet combineren PLA en ABS slecht. Ze plakken niet aan elkaar, dus zou je je voorwerpen moeten ontwerpen met fysieke "ankers" tussen de twee.

Een leuke combinatie is PVA en PLA. PVA lost namelijk op in water, en kan dus als ondersteuning dienen. Ik zit zelf ook te kijken mijn printertje (Reprap Mendel90) te upgraden naar dual-head, maar eerst moet ik de twee Arduino Megas die ik had besteld terugsturen.. ze hebben allebij slechte pins op onhandige plekken.

Anyway, met PLA/PVA kan je dus letterlijk iedere vorm printen die in je print volume past, zolang je het niet erg vindt dat PVA flink wat duurder is dan PLA.
Ik dacht ook dat iedereen nu naar PLA begon over te schakelen.
Well, PLA is natuurlijk ook niet de heilige graal (filament slipping etc.), maar imo toch een stuk fijner dan ABS.
ABS krult op een warme ondergrond niet terwijl PLA zelfs dan nog de neiging heeft om los te komen. Die shrinkage van ABS is met de oude, giftige ABS vormen: de plastics die ik in Europa gekocht heb (ongetwijfeld ook ergens in China gemaakt, maar met betere gronstoffen) krimpen niet en geven ook geen chemische lucht meer af.

PLA mag dan in de zuivere vorm "voedselveilig" zijn maar die kleurstoffen die er in zitten zijn nog steeds zwaar giftig.

Ik ben juist van PLA naar ABS overgestapt met een verwarmd platform en de prints zijn stukken beter geworden tov PLA en ik weet zeker dat mijn printjes (ook de grote blokken met scherpe hoeken) vlak blijven liggen.

Alleen zijn sommige combinaties van kleuren en effecten alleen in danwel PLA ofwel ABS te krijgen; het blijft een subjectieve keuze. Maar dat is wat anders dan dat het materiaal niet zou deugen.
Niemand die over "weiniger" struikeld?

Maar goed, blijf het wel een interessante techniek vinden. Vooral de "professionele" markt heeft echt interessante mogelijkheden met het printen van metalen.
Ik struikel wél over 'struikeld'.... Zucht
Al diverse dingen van PLA geprint, maar er is één belangrijk nadeel aan dit materiaal: het trekt krom, zodra het nat wordt! En eenmaal kromgetrokken, wordt het niet meer recht!

Hoe ik dit ontdekt heb?
Door b.v. de braampjes er af te schuren en daarnaa het schuurstof weg te spoelen... :'( M.a.w. de maatnauwkeurigheid is slecht, zodra er maar enigszins vochtigheid in de buurt komt.
Mooie ontwikkelingen, echter blijf ik vaak (en nu ook) met de vraag zitten: Kan zo'n printer ook in klein detail printen?
Ik bedoel vaak zie je foto's van grote voorwerpen, of in dit geval een borst beeldje.
Wat zou er gebeuren als je de armen door trekt en daar de handen en vingers bij gaat printen?
Vingers die aan elkaar plakken, of wellicht niet zo stevig materiaal en dus zeer broos?

[Reactie gewijzigd door Yvilthi op 26 juli 2024 04:44]

Er zijn meerdere technieken om 3D te printen. De onderstaande link geeft uitleg over de meest voorkomende.
http://replicatorinc.com/...2/4-types-of-3d-printing/

De mooiste techniek vind ik nog steeds de poederprinters van Zcorp. De modellen kunnen hierbij direct in kleur (alle kleuren) geprint worden. Zo'n printertje kost echter wel iets meer dan de hierboven getoonde printer.
Armen doortrekken en handen printen zal in principe gaan, vingers wordt wat moeilijker. Het grote probleem bij de makerbot is dat deze geen steunmateriaal mee print, al zou dat misschien wel lukken als de tweede printkop hiervoor zou gebruikt worden. Dit steunmateriaal is nodig omdat het onmogelijk is om een arm te printen die ergens in de lucht zweeft.
Ik neem aan dat je daar in een ontwerp wel rekening mee kan houden en desnoods een dun strookje/hulpmateriaal te printen dat je later gemakkelijk weghaalt?

Bijvoorbeeld als je de letter C zou willen printen. Door de opening in de letter zou je deze niet kunnen maken.

Ik weet echter niet hoe stevig het materiaal is om voeldoende draagkracht te waarborgen, maar er zijn genoeg manier te verzinnen om een stevige hulpconstructie te maken. Dat gaat dan wel weer ten koste van het materiaal (heb je meer van nodig), maar ik weet niet of dat duur spul is.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 26 juli 2024 04:44]

Gewoon de C in een vlak(horizontaal) printen? of mis ik iets? :P
2800 dollar, eigenlijk valt dat heel goed mee voor deze technologie. Het blijft natuurlijk wel de vraag hoeveel plezier je eraan beleeft om het zoveelste plastic beeldje te printen. Na een tijdje zou ik het al snel boring vinden.

Maar het is wel cool :)
Het is anders enorm handig als prototyping tool of om snel een casing te maken voor iets.
Grootste nadeel van Makerbot is dat je telkens een volledig nieuwe printer moet kopen. Bij de Ultimaker zijn er upgrade kits om helemaal bij de tijd te blijven. Daar zijn ze ook al aan het spelen met meerdere extruders te printen.
De Ultimaker print zeker zelf z'n onderdelen die je vervolgens kan gaan vervangen :P
En dat is natuurlijk ook 't enige wat je ermee kan printen... Beeldjes. |:(
De prijs valt me inderdaad erg mee. Niet dat ik het er voor over heb op dit moment, simpelweg omdat ik de noodzaak aan het apparaat niet heb, maar toen ik het artikel las had ik het idee "dat zal wel minimaal 25.000,- moeten kosten". Leuke ontwikkeling!
Je kunt er zelf al 1 bouwen voor €800, maar dan moet je wel beetje handig zijn :)

Noodzaak is geen reden, fun is de reden om er 1 te hebben natuurlijk. Noodzaak komt later pas :P
De mijne was 550 euro ofzo, en ik was wat onhandig met aankopen. Er zijn mensen die voor $300 een hebben gebouwd.
Nog belangrijker dan het snelle printen waar er in het artikel over wordt gepraat bij het vasthouden van de warmte, is het voornamelijk het tegengaan van 'warping':
de oude makerbot heeft hiervoor een verwarmd platform waardoor de onderste lagen goed vast'smelten' zodat deze niet loskomt (kapton tape is de regel). de optrekkende warmte hiervan houdt ook een deel van het 'warpen' tegen maar het verschil met b.v. een DImension was duidelijk.

Warping ontstaat doordat het ABS/PLS (werd wel gebruikt maar vroeg om een 'mod') krimpt als het afkoelt, doordat de lagen die reeds geprint zijn al snel zijn afgekoeld door de dunne laagjes die gelegd worden trekken deze samen terwijl een aantal lagen hoger nog geprint wordt.
vooral objecten met een groot oppervlak (b.v. een tandwiel) hadden van dit verschijnsel last omdat het langer duurt voordat de printkop aan een 2e laag begint.

Daarnaast verbeterd de warmte ook de hechting: hechten van vloeibaar plastic aan 'koud' plastic is minder sterk dan wanneer het onderliggende plastic warmer is, waardoor meer een 'las' ontstaat.

Ben voornamelijk benieuwd naar het oppervlak van het printplatform, bij de makerbot was dit gelimiteerd op 10*10cm, wat af en toe beperkingen opleverde.

Al met al veel goede verbeteringen!.


(ben zelf afgestudeerd op een afstudeeropdracht met 3D printing (hbo)).
Is er al eens geprobeerd om een infraroodlamp in de printerkast te hangen tegen het afkoelen?
Anoniem: 384777 10 januari 2013 09:53
Hiermee zou je een geweldige case-mod kunnen maken! Lijkt me erg vet om met zoiets zelf dingen te maken, hopelijk word het allemaal wat goedkoper komende jaren. Mooie ontwikkeling!
Mijn neef was jaren terug bezig een 3D printer te bouwen voor een Amerikaanse klant, leuk om te zien hoe dit soort apparaten steeds betaalbaarder worden en gemakkelijker te bouwen/bestellen.

Wat ik me wel af vraag is de nodige problemen die 3D printers met zich mee kunnen brengen zoals laatst veel in het nieuws was, zoals:

- Copyright wetten en wetten die ze vanuit de EU e.d. willen maken betreft 3D modellen voor pinters.
- De mogelijkheid tot het printen van bruikbare wapens.
- En natuurlijk het milieu (mensen op mijn werk kennende die alles 10 keer uitprinten omdat ze vergeten zijn dat ze het al geprint hebben eerder op de dag).

In ieder geval zou ik graag een keer een 3D printer willen hebben zo gauw ze betaalbaarder zijn of dat ik een keer de loterij win (jammer dat ik het te duur vind om mee te spelen met de loterij).
Dit is toch wel een erg mooie ontwikkeling. Ik vermoed dat deze techniek de komende jaren flink verbeterd zal worden.
Oh, wat heb ik dit vreselijk erg niet nodig, en wat wil ik er toch vreselijk graag eentje hebben.

Die zet ik dan niet op mijn smerige werkbank tussen vervaarlijke haakse slijpers, rubberen hamers en metaalboren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.