Audi voegt lte toe aan auto's en wil voertuigen slimmer maken

Audi heeft op de CES een aantal concepten getoond van technologie die het autorijden nu en in de komende tien jaar veiliger moeten maken. De Duitse autofabrikant wil daarnaast zijn auto's via lte met internet verbinden en experimenteert met led- en oled-verlichting.

Volgens Audi wordt het nog dit decennium mogelijk om een voertuig grotendeels autonoom te laten rijden. Het bedrijf ontwikkelt onder de naam Piloted Driving een technologie die de bestuurder helpt bij het besturen van een auto. Deze feature werkt bij snelheden tot 60km/u en zou ook helpen bij het optrekken en afremmen. Audi borduurt daarbij voort op zijn adaptive cruise control-technologie waarbij twee radarsensoren 250 meter vooruit kijken en een groothoekcamera de rijbaanmarkering registreert.

Audi wil het ook mogelijk maken om een auto automatisch in en uit te parkeren. Op een lastige parkeerplek moet de chauffeur eerst uitstappen om vervolgens via zijn smartphone de auto opdracht te geven zich in te parkeren. Vervolgens worden de deuren gesloten en de motor uitgeschakeld. Ook kan het voertuig zichzelf weer uitparkeren.

De Duitse autofabrikant heeft tevens bekendgemaakt lte te willen gaan gebruiken voor zijn Audi Connect-dienst. Audi stelt dat het de 4g-technologie volledig in zijn auto's wil integreren om zo alle inzittenden een snelle internetverbinding te kunnen leveren. Ook zou het bedrijf nog dit jaar de eerste lte-toepassingen willen leveren.

Tijdens een keynote haalde Audi ook de door het bedrijf ontwikkelde 3d-displays aan. De versie met zogenaamde two-view-technologie omvat een camera die de oogbewegingen van de gebruiker volgt. Gebaseerd op deze data berekent software het getoonde beeld zo dat er een perfect 3d-beeld wordt waargenomen. De tweede variant maakt gebruik van multiview-technologie, waarmee een 3d-beeld vanuit verschillende standpunten mogelijk is. Audi stelt dat er 28 verschillende perspectieven gegenereerd worden. Een andere innovatie is virtual cockpit, waarbij de getoonde content variabel is.

Voor de 'verlichting van de toekomst' wil Audi nog vaker gebruik gaan maken van led-koplampen, al past de autofabrikant de technologie al deels toe in bestaande modellen. De nieuwe technologie wordt Matrix LED genoemd waarbij leds afzonderlijk in- en uitgeschakeld kunnen worden. De boordcomputer kan via sensoren op tijd tegenliggers ontdekken, waarbij eventueel geactiveerd groot licht op tijd kan worden omgeschakeld naar dimlicht.

Verder experimenteert Audi met laserlicht bij de achterlichten. Deze moet een waarneembare rode lijn achter de auto projecteren om zo achterliggers duidelijk te maken voldoende afstand te houden. Ook oled- en amoled-technologie wordt door de Duitse autofabrikant onderzocht. Zo zijn op de achterruit van een voertuig oleds geplaatst die reageren op de bewegingen van het voertuig.

Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES Audi-technologie op CES

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-01-2013 • 06:45

73

Reacties (73)

73
68
50
4
0
0
Wijzig sortering
er zit een fout in het artikel, "Deze moet een waarneembare rode lijn achter de auto projecteren om zo achterliggers duidelijk te maken voldoende afstand te houden". Systeem dient om een lijn te projecteren door mist als vervanger van een mislicht. In zekere zin klopt het artikel wel maar het komt over alsof die lijn altijd word geprojecteerd bij gewone weersomstandigheden.

Overigens om dit wat te staven en om wat meer (visuele) informatie te krijgen

laserbundel
http://www.autojunk.nl/20...ces-2013-rear-light-laser

the swarm
http://www.autojunk.nl/2013/01/audi-ces-2013-oled-the-swarm

Oled achterverlichting

http://www.autojunk.nl/20...s-2013-oled-achterlichten
Anoniem: 297472 10 januari 2013 06:55
Auto's worden slimmer en bestuurders dommer...
Sinds parkeersensoren worden mensen steeds slechter met parkeren en als 't ding een keer niet werkt dan is het boem.
Sinds navigatiesystemen weten mensen niet meer waar ze heen moeten want als het apparaat het niet doet zijn ze de weg kwijt.
En hoe vaak hoor je niet dat er iemand een weiland in rijd of een rivier / sloot omdat ze meer letten op dat apparaat dan op de weg?
ABS en EBD zorgt er voor dat als het glad wordt mensen niet meer weten wat te doen als ze gaan slippen, radar actieve cruise control zorgt er voor dat je niet meer gas hoeft te geven of te remmen tot het ding eens niet werkt dan zit je opeens op de achterbank van het gezin voor je.

Leer eerst eens goed rijden zonder al die electronische troep en schaf dan pas een auto met al die zogenaamde hulpmiddelen die het verkeer "veiliger" moeten maken aan.
Zelf wil ik absoluut geen ABS in mijn auto want als het sneeuwt of er ligt ijs op de weg werken je remmen niet meer omdat het ABS het blokkeren van de wielen tegen wilt gaan... lekker veilig.
En tractiecontrole hoef ik ook niet, ik weet wat ik moet doen als ik in een slip raak.
Sterker nog, driften is een feest!
Airbags en autogordels die zich automatisch aanspannen als je auto een ongeluk "voelt" aan komen kan ik me nog indenken, kreukelzones en actieve bumpers e.d. ook allemaal prima, maar laat het daadwerkelijke rijden lekker aan mijzelf over.
Degenen die dergelijke zaken nodig hebben horen zowiezo niet op de weg thuis.
tractiecontrole heeft niet zozeer iets te maken met slippen, dat is ESP. Overigens een gewone wagen heeft hier niet zoveel aan. Eerder voor de hoge vermogens is dit handig.

En ABS, tractiecontrole en ESP werken beter dan jijzelf. Zelfs een prof rijder kan ESP niet kloppen. Dat je er anders over denkt kan goed zijn maar voor ik de eerste geloof die dat zegt wil ik keiharde bewijzen zien.

Overigens genoeg BMW M rijders die net zoals jij denken. Al die elektronische troep is voor mietjes en bij de eerste bocht waar die snufjes uit staan liggen ze in de vangrail omdat ze niet door hadden dat door een bocht aan hoge snelheid gaan met achterwielaandrijving zonder elektronische hulpmiddelen speciale rijvaardigheid vraagt.

Ik zeg overigens niet dat je niet kan rijden. En ik zeg ook niet dat je volledig ongelijk hebt dat sommige mensen niet(goed) kunnen rijden zonder. Maar de cijfers liegen niet, de kans op een zwaar ongeluk neemt met gigantische proporties af indien de wagen ESP heeft. Daarom zijn nieuwe wagens na 2012 ook verplicht ESP aan boord te hebben door Europa.

En ik weet wat je probleem is, die hulpmiddelen halen de fun uit het autorijden. Maar in het verkeer draait het om veiligheid niet om fun. Fun mag je van mijn part full time gaan doen op parcours of de Nuremberg als je echt goed kan rijden en het aandurft.

Overigens een mooie illustratie van wat deze systemen kunnen zie je in volgende aflevering van fifth gear:

http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc
Ik woon in een land waar we in de winter veel sneeuw kregen, zo is er bijvoorbeeld net in de afgelopen paar uur 15 cm gevallen. Ik heb dus veel ervaring met het rijden in sneeuw en ijs. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je met ABS een stuk sneller stil staat op de sneeuw of op ijs dan zonder ABS!! (En ik ben erg blij met mijn auto met al die snufjes (Volvo XC70), rijdt een stuk rustiger ;) )
@R_Rabbit10

ABS zorgt wel degelijk voor een langere remweg in het geval van sneeuw of kiezels. Er zijn genoeg momenten dat ABS minder efficient remt dan zonder ABS. Heeft deels te maken met de opbouw van materiaal voor de banden. Je blijft echter met ABS wel meer controle houden over het voertuig.
Het antiblokkeersysteem hoeft er niet voor te zorgen dat de remweg korter wordt. Dit ligt aan de ondergrond. Een geblokkeerd wiel kan onder bepaalde omstandigheden namelijk zorgen voor een kortere remweg dan een niet geblokkeerd wiel. Op een losse ondergrond zal een geblokkeerd wiel zorgen voor een kortere remweg, maar het voertuig zal dan wel onbestuurbaar worden.
Anoniem: 175233 @hiostu10 januari 2013 10:27
Flauwekul.

Alleen bij perfect remmen, zit je qua remkracht dusdanig dat je nog nét niet blokkeert. En dan is dat beter dan ABS. En hoe goed lukt je dat? NIET! Dat kun je alleen in ideale omstandigheden, zoals een test traject, waarbij je weet bij welke pion je moet remmen. Dat lukt je niet bij een plotseling opduikend gevaar, (kind dat de straat oprent) waarvoor je plotseling moet remmen.

Sowieso gaat de ABS alleen aan wanneer je je wielen blokkeert. Wanneer je dus totaal niet meer remt, en geen enkele controle meer zou hebben! Als je perfect remt, dan zal de ABS niet ingrijpen. ABS is dus een extra, die op geen enkele manier verhindert dat je zelf beter remt.
Met als belangrijke kanttekening:
Het ABS komt er inderdaad in zodra het nodig is, maar doet dat wel pér wiel. En daar zit een belangrijk verschil.
In professionele rally- en formule-auto's kun je dan nog wel de rembalans verschuiven, maar wij hobbyisten hebben slechts één pedaal voor 4 wielen.
De door jou bepaalde grens net vóór het ABS is dus de grens van één wiel. Jij gaat op dat moment niet harde remmen, terwijl de andere 3 wielen (of op zijn minst 2) waarschijnlijk nog zat grip over hebben.
M.a.w.: door gebruik te maken van ABS kun je veel meer gebruik maken van de mogelijkheden van de auto. (en dus meer grenzen opzoeken, voorzover dat verantwoord is.)
Totale bullshit (voor de openbare weg), er zijn verschillende ABS Systemen ook in de personenwagens.
De systemen waar jij het over hebt zijn welliswaar minder ''luxe'' systemen maar de luxere systemen komen ook steeds meer voor.

We maken in de autotechnische wereld onderscheid in:
Select low regelingen -> Het ABS Systeem modificeert de druk naar het wiel met de mínste grip. De rest van de wielen kunnen meer grip hebben maar remmen niet maximaal. Dit systeem kan geregeld zijn per as (2 wielen) of per wiel
Select High regelingen-> Het ABS systeem modificeert de druk naar het wiel met de mééste grip. Er kunnen dus meerdere wielen gaan slippen. Voor dit systeem geldt weer: dit systeem kan per as geregeld zijn (2 wielen) of per wiel.
Modificerende regeling-> Dit systeem beschouwt elk wiel als een afzonderlijke grip, en bepaalt de druk dus ook per wiel. Dit is het meest ''luxe'' systeem maar is ondertussen al breed toegepast.

Verder gaat het verhaal van de rembalans verschuiven nog niet helemaal op... in de ''professionele'' wereld zijn teams beperkingen opgelegd aan wat zijn electronisch mogen regelen. Dit is om het ''Driver'' aspect aanwezig te houden in de sport. Alweer: Bullshit voor de openbare weg.

Mijn advies: laat de autotechnicus praten over de auto, en laat de ict'er praten over ict.
mooi spreekwoord: Schoenmaker, blijf bij je leest.
Het antiblokkeersysteem hoeft er niet voor te zorgen dat de remweg korter wordt. Dit ligt aan de ondergrond. Een geblokkeerd wiel kan onder bepaalde omstandigheden namelijk zorgen voor een kortere remweg dan een niet geblokkeerd wiel. Op een losse ondergrond zal een geblokkeerd wiel zorgen voor een kortere remweg, maar het voertuig zal dan wel onbestuurbaar worden.

Nu de vraag, hoe vaak rem je op een losse ondergrond, d.w.z offroad rijden dus. Ik denk dat je het dan hebt over 0,000x%

Sneeuw is misschien wel los qua structuur met blokkeren je remmen / banden dan zul je over sneeuw ook vaak doorschuifen.

De uitzondering waar je het over hebt met kortere remweg heeft puur te maken me je ingraven in de ondergrond. 2 cm sneeuw is dan niet genoeg 30 cm misschien wel

Daarnaast geef je zelf al aan onbestuurbaar. Dus of een langere remweg maar kunnen uitwijken of kortere remweg en toch boem.

ABS werkt gewoon in 99,999% van de situaties en verbeterd daarmee de totale veiligheid.
En zelfs áls er sprake is van dat ingraven, de ABS computer kan door middel van een stukje programmatuur rekening houden met de temperatuur en luchtvochtigheid.
Met de hedendaagse techniek in de auto zoals camera's, radars en andere sensoren is het zelfs mogelijk dat de auto zelf weet dat er een pak sneeuw ligt.
Door middel van die programmatuur kan de computer dus zelf het ingraaf effect regelen.

Ik merk dat mensen hier erg uit gaan van ''aannames'', maar van de achterliggende techniek hebben ze nog nooit kaas gegeten.
We hebben het hier niet over meningen of aannames maar harde technisch onderbouwde feiten.

Schoenmaker, blijf bij je leest!
Ik ben allang blij dat je geen piloot bent.
Ik denk dat je geen idee hebt waar je over praat. Het enige wat je kunt zeggen is dat de certificerende instanties in de vliegtuigindustrie strenger zijn (behoudender is een beter woord wellicht).

Airbus investeert bijna 6 miljard per jaar in R&D, VAG Groep gooit er 50 miljard in 3 jaar tegenaan. Hoe kan dat? Omdat een vliegtuig weliswaar miljoenen kost vs. hoogstens een paar ton voor een heel dure auto, er worden er natuurlijk veel minder van verkocht.

Wat ik raar vind is dat je allemaal tekortkomingen van de gebruiker noemt die met elektronica (die overigens in het geval van veiligheidssystemen feilloos moet werken!) worden ondervangen. Hoeveel gevallen ken jij waarbij een ongeluk gebeurde omdat de ABS niet werkte? Ik vind het juist prettig dat ook de niet-Schumachers op de weg geholpen worden en minder fouten maken dankzij elektronica. Ik vind het bijvoorbeeld fijn dat mijn buurvrouw niet tegen mijn auto aanrijdt omdat de parkeersensoren haar waarschuwen. Dat die systemen goed werken blijkt al door de 300.000 testmijlen die Google met hun autonome auto's heeft afgelegd. Hoeveel mensen kunnen bijna een half miljoen kilometers zonder incidenten rijden? Jij natuurlijk wel, maar de gemiddelde Nederlander?

Maar goed, opmerkingen als "Driften is een feest" geeft al wel aan hoe je over autorijden op de openbare weg denkt. Het begint allemaal met overschatting en als je je auto om een boom krult ligt dat of aan de wegbeheerder die die olievlek al lang had moeten opruimen of aan een elektronisch snufje dat even niet functioneerde :+

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 25 juli 2024 04:47]

helemaal mee eens. De reden dat de abs inschakelt bij ijs is JUIST omdat als je doorremt, je geen enkele grip meer hebt en dus verder doorglijd. zodra er wel een minder glad stuk komt, heb je dus genoeg grip om te remmen zonder dat je wielen de grip kwijt zijn (en dus stil blijven staan).

zonder abs zou zelfs op de minder gladde stukken de grip weg zijn omdat je al vol op die rem staat, waardoor je dus veel later stilstaat. En gezien je idee van rijden ("Driften is een feest") zegt al genoeg over hoe je aankijkt tegen autorijden.
Een toevoeging daarop.

Je kan wel zeggen, hoe kan het net zo goed werken. Maar het gras is al gemaait door bv de vliegtuig industrie. Daar bestaat het al 10 jaar (als het niet langer is). In de auto industrie begint het nu te komen in de ganbare modellen. En nog lang niet altijd. Waarom dat het makkelijk kan in een auto van 20.000 euro is dus heel simpel. Het moeilijke werk is al gedaan. Ze hoeven alleen maar een kopie te maken van de dingen die ze nodig hebben. De techniek is er al.

Het verschil met auto's en vliegtuigen is dat de marge voor een auto natuurlijk veel kleiner is. Wanneer je naast elkaar rijd op de snelweg heb je een paar meter om te reageren. En voor je maar een meter of 50, want meer afstand houden mensen maar zelden op de snelweg (ondanks dat het met 100 km/h een ruime 50 meter als 2 seconden geld).

Maar doordat de basis staat zijn de R&D kosten voor deze systemen gewoon stukken lager en wordt de techniek orgineel ontwikkeld door hele dure R&D kosten uiteindelijk toch betaalbaar door een herontwikkeling.

Edit:
ik vraag me soms wel af hoe mensen een rijbewijs krijgen want sommige zijn er duidelijk niet klaar voor.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 25 juli 2024 04:47]

Zelf wil ik absoluut geen ABS in mijn auto want als het sneeuwt of er ligt ijs op de weg werken je remmen niet meer omdat het ABS het blokkeren van de wielen tegen wilt gaan... lekker veilig.

Misschien moet je je eens verdiepen in de werking van abs.

Rem je zonder abs op sneeuw / ijs dan blokkeren je wielen en blijf je gewoon rechtdoor gaan. Uitwijken lukt dan ook niet meer bij blokkerende wielen. Je gaat gewoon rechtdoor, idem trouwens op een nat wegdek.

Met ABS blokkeren de remmen niet en heb je juist de mogelijkheid om een object te ontwijken, veel mensen weten dit niet of hebben het zelf nooit getest. Probeer het in de winter op een lege parkeerplaatst met wat ijs en je zal zelf zien hoe goed het werkt.

Daarnaast vanaf x km dacht iets van 10-20 werkt het abs niet meer, juist om te voorkomen de je idd door blijft rijden.

En tractiecontrole hoef ik ook niet, ik weet wat ik moet doen als ik in een slip raak.
Sterker nog, driften is een feest!


Jij misschien wel maar jij bent gelukkig niet de massa de 99,99% die het niet weet. Voor die mensen is er tractiecontrole. Op de meeste auto's kun je tractiecontrole trouwens gewoon uitzetten. Neemt niet weg dat het erg handig is en ja zelfs in de formule 1 is het tijden gebruikt (dacht nu verboden) en echt waar deze super coureurs(jij niet dus) gingen er dus echter sneller door rijden. Het bewijst dus gewoon dat het werkt.,Sneller door de bocht kan en voor de normale gebruiker maakt het alles weer veiliger.
Een kleine aanvulling op jouw verhaal, ik deel je mening grotendeels.

Het verhaal van Amandaone is natuurlijk uit den boze, deze tweakers gebruiker heeft duidelijk geen enkel idee over de werking van een auto. Laat staan huidige technieken. Het ABS Gaat in op natuurkundige formule's die gewoon een feit zijn.
Een Remmende werking, welke je door een G kracht bijvoorbeeld kunt meten in een vertragende werking, werkt bij een auto het beste bij 20 % wielslip.
Een auto meet de verschillen in snelheden van zijn wielen en vergelijkt deze onderling. Dit gebeurt bij een moderne auto continu, de snelheid van élk wiel is uiterst nauwkeurig.
Door deze metingen weet de ABS computer hoe veel kracht (Druk in een remsysteem) hij meer of minder naar een bepaald wiel kan sturen waardoor de slip dus zo dicht mogelijk bij die perfecte waarde van 20% slip zit. Één enkele aanpassing in druk naar een bepaalde remzuiger gebeurt al in een duizendste van een seconde, in die duizendste seconde erna ''kijkt'' de computer of het nut had, zo niet... de volgende duizendste seconde past hij weer een waarde aan. Gevolg? Binnen een honderste van een seconde heb je de perfecte remomstandigheid bij een bepaald wegdek.
Even ter vergelijking: de reactietijd van een mens is.. 1 seconde? Waarna deze dus gaat reageren, zijn reactie aanpast op het gevoel dat de mens vervolgens krijgt en past zijn actie weer aan.
Het verhaal dat wielen niet blokkeren is trouwens ook grote onzin, de auto heeft temperatuur sensoren en weet prima hoe warm of koud het is buiten.. en past zijn berekeningen daar dan ook op aan.

Verder is het zo dat de meeste ABS systemen werken tot een snelheid van 6 km\u of iets daar onder. Dit is afhankelijk van de omtrek van het wiel en tot waar de waarden in de computer gaan. Je kunt je voorstellen dat het ABS elke omwenteling één keer moet zien om te weten hoe snel het wiel gaat. voor een nauwkeurige werking is twee keer iets prettiger. Als het wiel een omtrek heeft van 1 meter, zal hij dus één keer per meter zien hoe snel het wiel ronddraait (uitgaande van één meetplaats) 1 meter per seconde afgelegd dus, wat gelijk is aan 3,6 km/u. Hier zit een marge in, en je zult zien dat de meeste systemen tot 6 km/u werken en daar onder niet.

Tractiecontrole is eigenlijk hetzelfde als ABS, maakt gebruik van dezelfde sensoren en computers maar is een stukje programmatuur zodat de auto weet hoe hij op bepaalde waardes (situaties) moet reageren.


Ik zou graag willen zien dat ArmandaOne tegen een ''persoon die sowieso niet op de weg thuis hoort'' een remafstand gaat vergelijken. ArmandaOne zónder ABS en die ''persoon die niet op de weg thuis hoort'' mét ABS.

[Reactie gewijzigd door .Joris. op 25 juli 2024 04:47]

Volgens mij begrijp jij het hele fenomeen ABS niet helemaal. ABS reageert honderden keren per seconde op de ondergrond waarop jij rijdt. En dan beweer je dat jij dat beter kunt? En dat wielen juist moeten blokkeren op gladde ondergronden? ABS maakt auto's eerder controleerbaarder dan onhandelbaar. Maar, kennelijk hebben we hier te maken met de overtreffende trap van de opvolger van Rob Slotemaker. Aangenaam!
Ja ik wil beweren dat ik sneller kan stoppen (dus een kortere remweg heb) zonder ABS. Ik heb meerdere malen bij Slotemakers sliptrainingen gedaan met verschillende wagens (4WD, FWD en RWD), en een onderdeel is de remproef op gladde ondergrond. Zonder ABS heb ik een kortere remweg, als je maar weet hoe je moet remmen.
Door tegen een massief object te rijden zeker? Dan sta je inderdaad eerder stil, met een kortere remweg ;-).

Anyways, ik durf erop te wedden dat jij met jou 'skills' nog altijd sneller kan remmen in een onverwachte situatie met andere weggebruikers met ABS, dan zonder.

[Reactie gewijzigd door IceBlackz op 25 juli 2024 04:47]

Precies! Als ik een kilometer van tevoren weet waar ik moet remmen, dan kan ik ook perfect manueel remmen. Wanneer ik plotseling moet remmen, omdat er plotseling een kind de straat op rent, dan lukt je dat perfecte remmen niet meer, en zal ABS altijd beter werken.

En ALS je zelf perfect zou remmen, dan zal ABS niet ingrijpen. Dat doet het alleen als je blokkeert, en dus de controle kwijt bent.
dan heb je niet 2x met hetzelfde voertuig met en zonder ABS gereden.
hetzelfde voertuig met en zonder abs stopt altijd eerder met abs.

tenzij het een van de eerste versies is met abs die alsnog alle 4 wielen stil zet bij ijs (omdat geen van de wielen draaiden ging te auto ervanuit dat hij al stil stond.)

mogelijk heb je met een zwaardere auto met abs een langere remweg dan een lichtere zonder, (of 1 met zowieso veel grotere remkracht) maar anders dan klopt je verhaal gewoon echt niet.

OT: op zich goed dat ze hier research naar doen, vraag me wel af waarom piloted driving niet werkt boven de 60km, het is juist een veeel makkelijker systeem op de snelweg zou men zeggen.

verder assisted braking is erg handig, echter ben ik wel bang voor racemonsters die het gas ten alle tijden in gaan houden onder het motto, de auto remt zelf toch wel.
men zou dus eigenlijk willen dat als de auto remt dat hij dan ook waarchuwt door bijv een min of meer irritant geluid te produceren, als de bestuurder dan in slaap is gevallen wordt deze ook wakker geschud.
Als je maar weet hoe je moet remmen.

Leuk te leren op een afgesloten terrein waar je weet dat het verkeerd kan gaan, waar je voorbereid bent.

Nu naar de realiteit. Ineens onverwachte situatie, je bent niet voorbereid en moet instinctief reageren. Om dan hetzelfde te bereiken moet je veel ervaring hebben en laat de massa dat dus niet hebben en daar werkt abs dan perfect voor.

Ik snap de hele discussie ook niet, abs werkt heeft bewezen te werken en verkort voor de massa gewoon de remweg en voorkomt problemen.

Het lijkt op de discussie schakelbak of automaat. Je hebt altijd de zeurder die blijft roepen handmatig is sneller, ja als je weer hoe je moet schakelen en dat snel kan. Bij een automaat is het gas erop en gaan. altijd maximaal.

Ondertussen zijn de automaten trouwen ook zo snel de je ze handmatig al niet meer kan bijhouden.
Ik denk dat hij het idee heeft dat je met slippende banden sneller tot stilstand komt. Dat is niet zo.
De ABS 'zoekt' het omslagpunt tussen slippen en rollen van de wielen zodat de frictie met de weg op zijn max. blijft met als bijkomend voordeel dat je kunt bijsturen. Met slippende banden gaat dit niet.

Tevens verontrustend om iemand over veiligeheid te horen praten in combinatie met 'driften is een feest' en 'ik weet wat ik moet doen als ik in een slip raak'. Die komt zich zelf nog wel eens tegen.

Ik ben zelf vroeger in een ongeluk terecht gekomen met ijzel, ik kan je persoonlijk vertellen, als je glijdt, dan glij je tot je iets tegenkomt wat jouw auto tot stilstand brengt.
Het koppeling verhaal ken ik maar dit brengt ook geen auto tot stilstand in 25 meter met ijzel.
Dat ijs stuk wat jij zei, kan ik me ook in vinden in mijn vorige auto zonder ABS. In een bocht met 1 cm ijs terwijl het daarvoor gewoon helemaal schoon was de weg.
Ik ging de bocht in, maar bleef in die bocht schuiven omdat ik voor die bocht remde, en ik bleef net zo lang glijven tot ik een betonnen paal de grond uit knalde en de hele voorkant van mijn auto in elkaar zat.
Gelukkig racen we niet allemaal, maar zijn er ook nog mensen die zonder driften normaal naar hun bestemming rijden. Het is niet voor niets dat dit juist gebeurd in de racing, daar word heel anders gereden.
Oh ja daarom heeft racing ABS ook een hele andere programmering en kan volledig uitgeschakeld worden in geval van sneeuw of ijs...
Zelfs een hoop sportwagens (Ferrari, Lamborghini, Bugatti etc etc etc) hebben ook allemaal uitschakelbaar ABS.
De motor kun je ook uitzetten bij sneeuw of ijs. De achterruitverwarming ook. Of het je vooruit helpt is een ander verhaal.

Ook mijn niet-sportwagen heeft ESP waarvan ikzelf bepaal wanneer ik hem aan- en uitzet. Dat wil niet zeggen dat ik zonder niet kan rijden, sterker nog, ik heb hem pas 1 keer uitgezet en dat was juist op een dikke laag sneeuw. Reden: ik zat vast in de sneeuw en zonder de extra toeren kwam ik niet meer los. Dus ik ben zeer blij dat ik dit uit kan zetten. Staat verder los van veiligheid of 'kunnen rijden'.

Al die technische snufjes zijn er juist voor het rijdcomfort van de bestuurder te vergroten. Parkeersensoren zorgen er niet voor dat je auto goed geparkeerd staat. Het zorgt er puur voor dat je een stilstaand object niet raakt waar je dat misschien wel had gedaan zonder sensoren. Navigatiesystemen zorgen ervoor dat je niet verdwaald raakt als je ergens bent waar je de weg niet kent.

Als je zonder die systemen niet kunt autorijden, dan kun je dat met ook niet. Zie ook je punt over mensen die de rivier inrijden dankzij hun navigatiesysteem. Autorijden is een vaardigheid, niet een systeem. Systemen kunnen je daar echter wel bij helpen. Stuur- en rembekrachtiging bijvoorbeeld. Of vind je dat dat ook overbodige 'snufjes' zijn?

EDIT

Dat driften een feest is, ben ik met je eens. Een feest houd je namelijk niet op de openbare weg, maar juist op eigen terrein, of op daarvoor bestemd terrein.

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 25 juli 2024 04:47]

[offtopic] Lekker bezig!!!

Jouw verhaal heeft alleen betrekking op mensen die in de racewereld zitten. Laat dat nou juist maar 0.001% van de wereldbevolking zijn.......


[ontopic]
Ik had laatst een ongeluk, omdat iemand het zo nodig vond om zomaar plots vol op de rem te gaan omdat een vogel te dicht in de buurt kwam.........
Dankzij mijn ABS had ik alleen maar een deuk in mijn bumper en heb ik mezelf veel schade bespaard maar ook schade bij de persoon die vol op de rem ging.
En dan te bedenken dat mijn Nissan Maxima bijna 1600kg weegt exclusief 2 personen erin.....

Zonder ABS was die bak klaar de schroot.

Die hulpmiddeltjes zijn zo slecht dus nog niet en kunnen veel ellende voorkomen. Alleen dat volledig automatisch inparkeren vind ik lastig. Wat nou als het fout gaat? Wie is dan verantwoordelijk?

[Reactie gewijzigd door Apocalyptus op 25 juli 2024 04:47]

ABS is naar mijn mening juist perfect; je zorgt er voor dat de auto, ondanks hard remmen, gewoon bestuurbaar is. Hierdoor heb je sowieso nog kans om uit te wijken.

Zonder ABS moet je zoeken naar het moment waarop je wielen net niet blokkeren, zoals jij als "geweldig chaffeur" wel zou weten. ABS doet dit voor je. Kortom, het maakt het veiliger op de weg, waardoor er minder mensen "opeens op de achterbank zitten van de voorganger".

Degenen die stimuleren dat het niet gebruiken van hulpmiddelen ten koste van de veiligheid beter is, die personen zouden ze van de weg moeten afhalen, niet de mensen die het beste voorhebben met de veiligheid.
Daarom heb ik een 20 jaar oude diesel: zelfs een motormanagement computer ontbreekt, en de meest ingewikkelde electronica is de de dynamo. Oké, de radio....

ABS: regelt voor jou het optimale moment van nét niet gaan slippen, zodat je grip maximaal is en je controle houd. Slippen = minder grip! Jij wilt geen ABS? Ik zou het best willen op mijn 20 jaar oude bakje!

Tractiecontrole heeft bij een beetje redelijke auto een knopje om uit te schakelen. Juist op de weg, in de spits met onvoorspelbaar verkeer is dit een uitkomst om het voertuig onder controle te houden, indien je een pittige motor hebt. Mijn 20 jaar oude diesel zal hier echter ook geen voordeel bij hebben.

<cynism>
Zijn volgens jou ook de (bewezen veiliger) winterbanden onzin? Evenals gemotoriseerde ruitenwissers, elektrische knipperlichten en brandstof-indicator?

Volgens mij staat de auto van Fred Flintstone nog te koop trouwens.
</cynism>
Auto's worden slimmer en bestuurders dommer...
Sinds parkeersensoren worden mensen steeds slechter met parkeren en als 't ding een keer niet werkt dan is het boem.
Dus jij gebruikt je eigen verstand niet meer als technologie dat voor je kan doen? Met parkeersensoren heb je juist meer mogelijkheden. Je kan juist net die paar centimeter meer pakken door op het piepje te rijden. Als je geen piepje hoort wil dat niet zeggen dat je maar oneindig door kan rijden. Daarvoor heb je nog steeds je spiegels.
Abs is wel degelijk veiliger en wil je het echt dan kun je ook gewoon het pedaal zo hard intrappen dat je door de abs heengaat.
Misschien wat meer research voor je iets typt?
En tractiecontrole hoef ik ook niet, ik weet wat ik moet doen als ik in een slip raak.
Traction control is niet voor slippen, daar heb je meestal andere programma's voor onder noemer elektronische anti slip regeling (die leuke ESR knop in veel auto's, vaak gecombineerd met stabiliteitscontrole). Anti-slip is niet bedoeld voor als je al in een slip zit, maar om te voorkomen dat je in eentje beland. Als jij heel hard een bocht in gaat dan zal de auto zichzelf remmen.

Traction control is voor als je geen grip meer hebt. De aandrijving kiest de weg van de minste weerstand. Nu even uitgaande van een 2wd auto. Als jij met een wiel in de blubber staat (geen grip) en een wiel op het asfalt (grip) dan gaat alle aandrijving ineens naar het wiel in de blubber. Daar is geen grip, en dus veel minder weerstand. Wat traction control doet is die gaat via het ABS systeem het slippende wiel remmen. Hierdoor onstaat kunstmatige weerstand. De aandrijving zal dan ook weer terug komen op het wiel dat wel grip heeft.

Terreinwagens hebben hiervoor naast traction control vaak ook een differentieel dat je kan sperren. Dan wordt de aandrijving mechanisch gedwongen om 50% naar de voor as te gaan en 50% naar de achteras. Een terreinwagen kan zich dan zo los trekken (of duwen). Optioneel kan een terreinwagen zelfs nog lockers op zijn assen hebben om zo de aandrijving naar de wielen af te dwingen.
ABS en EBD zorgt er voor dat als het glad wordt mensen niet meer weten wat te doen als ze gaan slippen
ABS en EBD hebben weldegelijk nut, anders zouden ze nu niet zo universeel voorkomen in auto's. ABS verkort je remweg, maar nog belangrijker, het zorgt ervoor dat tijdens hard remmen de auto bestuurbaar blijft. Als je heel hard moet remmen heb je kans op dat je wielen blokkeren. Op dat moment kan je niet meer aan het stuur draaien zonder dat er een vreselijk ongeluk zal gebeuren. Je kan dit ondervangen door pompend te remmen, maar een mens is lang zo snel niet als een ABS computer. Bovendien, misschien vergeet je het zelfs doordat je uit alle macht een ongeluk probeert te voorkomen.

EBD zorgt er gewoon voor dat de remkrachten verdeeld worden. Zonder dat kan je situaties krijgen waar de neus van een auto het wegdek raakt door het harde remmen.

Deze technieken zijn nooit bedoeld om mensen te vervangen. Eerder om menselijk falen te beperken.
Ik begrijp je punt, maar o.a. je opmerking over ABS raakt kant noch wal.

Overigens, welke oude (onzuinige/onveilige) auto rij je dan, zonder ABS?
Het is toch niet meer dan normaal dat we ons denk en handelingsniveau aanpassen aan de tools die we tot onze beschikking hebben?

Zometeen kunnen we inderdaad niet meer zonder navigatie, ABS, etc. Dan wordt het lastig als je alleen dat hebt geleerd, maar vergeet niet dat dergelijke technieken bij die tijd (nu eigenlijk bijna al voor sommige technieken) een 99+% uptime zullen hebben.

Ik moet ook eerlijk toegeven dat als ik geen auto tot mijn beschikking heb ik een paard niet kan besturen om op mijn werk te komen... nu is ook dat gelukkig niet meer nodig, net als over een aantal jaar het handmatig inparkeren van je auto.

Ik heb liever dat men goed weet om te gaan met de nieuwe technologieën die ze tot hun beschikking hebben dan dat ze goed weten hoe ze zonder kunnen.
Ach ja, elk voordeel hep zijn nadeel. Maar het gaat om de optelsom.
Met een rekenmachine raak je hoofdreken-scherpte kwijt maar kun je wel meer sommen oplossen in een kortere tijd.
Je aversie tegen electronische hulpmiddelen en je aanwezigheid op deze site werkt alleen wel wat bevreemdend op mij.

(ps ik snap niet helemaal waar ik wordt neergezet maar het is een reactie op armadaone)

[Reactie gewijzigd door HanslH op 25 juli 2024 04:47]

Wat is dat voor onzinverhaal betreffende ABS? Tuurlijk wil je niet dat je wielen blokkeren, blokkerende wielen sturen (hoofdreden van ABS) en remmen namelijk niet. Ook niet op ijs :z

edit: bedoeld als reactie op Armadaone, geen idee waarom hij hier geplaatst wordt :s

edit 2: een niet weggehaald :P

[Reactie gewijzigd door Peenutzz op 25 juli 2024 04:47]

Mijn theorie is dat sowieso de meerderheid van Nederland 'dom' is. Dus mijn theorie is dat jij de auto niet meer snapt en daardoor denkt dat je het beter kan. Je uitleg over ABS en EBD systeem. (fyi EBD is voor voor- en achterrem.)

- ABS en traction control zijn in de formule 1 gebanned omdat het wordt gezien als hulp middel. Niet omdat ze slecht zijn. Het maakt het rijden te makkelijk / veilig en dus valt de sport er af.

Dus jij als domme bestuurder moet gewoon al die dingen aanlaten... Zodat, als ik naar mijn klanten toe ga ik niet hoef uit te wijken voor zo'n onervaren rijder die slipt in een auto met die functies.


Mijn vraag is alleen ben je heel oud en is dit opa's klaaguurtje? Of ben je heel jong en heb je stoere verhalen gehoord van ouderen?


on topic : Toekomst wordt gaaf ben heel erg benieuwd naar de voorruiten!

[Reactie gewijzigd door Pi83 op 25 juli 2024 04:47]

Hahahaha wat heb ik gelachen om jouw post zeg!

De meest domme punten opgenoemd waar geen enkele kern van waarheid in zit.
Vervolgens al die punten opnoemen zonder ook maar een geldig argument.

Ga jij maar lekker driften op de openbare wegen kerel.

Genoeg mensen die wél met electronica en gadgets om kunnen gaan.

Lachwekkend!
Ik ben het deels met je (on-)eens.

ABS op gladde en losse ondergrond is een nadeel.

Anderzijds zijn signaleringen die de mens zelf ontgaan, maar wel via elektronica worden opgemerkt altijd meegenomen.

Dat mensen lakser en slechter worden in auto sturen an sich door te veel hulp, en dus als gevolg nOg gevaarlijker als een systeem niet meer (goed-) werkt, is ook waar.
In de meeste gevallen dan toch.
tsja zo redenerend kun je ook stellen dat remmen op een auto onzin zijn: als ze een keer niet werken zit je zo op de achterbank van de auto voor je.......
ABS zorgt er gewoon voor dat uw remmen niet stuk gaan. Is niet bedoeld voor het beter, korter, langer, veiliger,.... te laten remmen, gewoon om uw remmen niet stuk te maken...
Heb het idee dat Toyota/Lexus verder is: http://www.autoweek.nl/ni...-bestuurder-op-non-actief

Sowieso, dat automatisch inparkeren kan een Prius allang. En Audi is het nog aan het researchen.
Ten eerste is Audi ook al veel verder dan dat. Dat ze nog aan het researchen zijn betekent niet dat ze achter lopen. Ze zijn al jaren bezig het systeem beter en veiliger te maken. in 2010 demonstreerde ze zelfs al een zelf 'rally' rijdende Audi. (zonder passagiers)

http://www.youtube.com/watch?v=o6Hq4hdBuSQ

Tevens is het zelf parkeren niet zoals je tegenwoordig bij fabrikanten ziet, gewoon een vrij plekje naast de auto zoeken en vervolgens laten file parkeren. Dit gaat weer een stapje verder. Audi heeft nu een systeem waarbij het voertuig zelf een plek in de parkeergarage zoekt en vervolgens achteruit inparkeert. En vervolgens er weer uit rijd op het moment dat je met je smartphone app zegt dat je je auto weer wil hebben. Dit alles kan zonder dat er iemand achter het stuur moet zitten om eventueel in te moeten grijpen bij calamiteiten.

http://www.youtube.com/watch?v=AciORQ2CXFs
Automatisch parkeren is inderdaad iets wat al een tijdje bestaat , zelfs ford bied die optie al aan.

http://www.youtube.com/watch?v=qmD7upeLDBQ
Anoniem: 356920 10 januari 2013 10:24
Ik heb liever helemaal geen software in de wagen, zeker als je ziet welke bedrijven hier meestal achterzitten.

Met het blind vertrouwen op de GPS zijn ook al een paar in het water terechtgekomen, en als die trend zich verder voortzet staat er ons nog wat te wachten.

En de aanwezigheid van al die snufjes wordt natuurlijk misbruikt op velerei vlakken, aard van het beestje zeg maar.
Onzin reactie , auto's van nu zijn juist veiliger dan die van 20 jaar oud , of ouder.
Juist vanwege de technologie .
GPS heeft al veel goeds gedaan , zelfs levens gered. (met uitzondering de gps geleide wapens...)

Maar met het blind vertrouwen heb je een punt , bij het rijden altijd zelf je hoofd erbij houden.
Op een lastige parkeerplek moet de chauffeer eerst uitstappen om vervolgens via zijn smartphone de auto opdracht te geven zich in te parkeren. Vervolgens worden de deuren gesloten en de motor uitgeschakeld.
Voor de Audi bezitters is dit inderdaad wel een handige functie. Ik voorzie nog wel wat probleempjes in parkeergarages en -terreinen. Kom je terug bij je auto, staat er een Audi zo strak naast, dat je je portier niet meer open krijgt (of zelfs niet eens meer kunt bereiken). Er wordt nu al erg weinig rekening met elkaar gehouden op de weg.
Anoniem: 178824 @agravain10 januari 2013 08:54
Parkeer maar rustig strak tegen mijn alto. Ik heb geen moeite met wat lakschade }>
Wat dat betreft kunnen ze bij Audi die laser lijn ook beter aan de voorkant projecteren dan aan de achterkant van de auto :) Misschien nog een functie voor automatisch rechts inhalen, dan helpen ze hun doelgroep al een heel eind.

Iets serieuzer, mooi dat ze dit allemaal bedenken natuurlijk maar veel van die dingen zie je pas over tientallen jaren eens echt terug in auto's. Lane departure warning is ook al jaren oud, maar wie heeft dat intussen?
Daar is al rekening mee gehouden:
Ook kan het voertuig zichzelf weer uitparkeren.
Dat vraagt er inderdaad om, om gehackt te worden: lekker met je smartphone Audi's zoeken in de parkeergarage en dan laten in- of uitparkeren naar keuze. }>
Mooie technologische ontwikkelingen. Het onderhoud en reparaties van dit soort autos wordt wel moeilijker en moeilijker. Garages en dealers kunnen amper an deze ontwikkelingen bijhouden. Prijzen van onderhoud en die reparaties schieten de lucht in. Verzekeringen hebben al geklaagd. Als het niet goed werkt na bv een klein ongelukje oid, heb je een kostbaar probleem.
Er zit wel een kern van waarheid in, door al die "snufjes" voelen mensen zich veiliger en het is menselijk om het gedrag daarop aan te passen (en dus harder rijden dan soms veilig is)..

Men vergeet dat de fysieke grenzen totaal niet veranderen en het allemaal slechts "hulpmiddelen" zijn.
ik vind de meeste gadgets wel grappig maar de intergratie van lte ben ik minder blij mee veel ongelukken gebeuren omdat mensen niet opletten en ik dat dat komt omdat ze toch ff een bericht willen sturen en nu willen ze juist zorgen dat er goeie internet verbinding in de auto is

sorry maar de intergratie van lte om mensen te kunnen laten genieten van snel internet kan ik niet begrijpen

en de rest zijn hulp tools dus daar klaag ik niet over en de laserlichten aan de achterkant zal wel goed helpen als ze er op letten ik zie zelf al te vaak dat mensen er te dicht op zitten
Het gevaar van al deze nieuw toegepaste technologieën, het vervangt de menselijke vaardigheden.
Vliegtuigen hebben er al best veel van en ook daar gaat het vaak fout, door : falende techniek of externe storing die er op in werkt.

Daar doe je als piloot dan nog weinig aan, in een druk luchtruim of op 100 meter 'hoogte', laat staan in druk verkeer met een auto.

Het zijn mooie technieken, echter de nadelen moeten we ook in de gaten houden.

Ook een keuze pakket aan opties door knopjes op dashboard (of hoe dan ook) ,
zoals in onze smartphones voor aan/uit van blue tooth, gps, 3g, wifi, e.d. zou een optie kunnen zijn.

Ik zou dan kiezen voor bijv: rem-assist, in de zin van 20% zelf-remmen van de auto, dat kan mijn lichaam (nek met name) wel aan, en de reactie is dan toch
(want gevoel, instinct, reflex op het hoogste nivo) over-druk vanuit de linker voet op de rem, echter je zet je fysiek dan ook gelijk schrap.

Echter als degene achter je deze technieken niet heeft en die klapt wel op jouw, is dat erger dan wanneer je zelf een voorwaartse klapper maakt die je ziet aankomen.

Idem voor bochten werk en met name bij parkeren, "draai uw stuur nu tegen de klok in, nog iets , nog iets, nog een beetje" en dan een groene LED of zo als het goed is.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 25 juli 2024 04:47]

Als je je even verdiept in vliegtuigongelukken dan kom je volgende cijfers tegen, 54 procent! pilot error. Dat wil zeggen dat de fout helemaal bij de piloot lag en het enkel zijn fout was. Slechts 24 procent is mechanical error. Hoeveel van die mechanical error te wijten is aan slecht onderhoud weet ik niet meteen. Voornamelijk in regio's waar er niet strikt op gecontroleerd word vormt dit vaak de oorzaak.

Dus als je vliegen veiliger wilt maken is de opdracht niet smijt de technologie buiten maar smijt de piloot buiten!
Echter heb je dan de vraag in hoeveel gevallen heeft de piloot een vliegtuig gered heeft waar die zonder piloot gecrasht was door een mechanisch probleem, daar kan ik niet op antwoorden.

Maar als je de piloot buiten gooit krijg je met een menselijk psygologisch probleem te maken
Als een computer een fout maakt en het vliegtuig crasht dan is het meteen onveilig en wilt niemand nog in dergelijk vliegtuig vliegen.

Als de piloot het vliegtuig laat crashen dan is het jammer, kan gebeuren. Ik maak fouten, jij maakt fouten, mensen maken nu eenmaal fouten dus dat accepteerd men wel gewoon. Ook al zou het volledig computer bestuurd vliegtuig 80 procent minder neerstorten dan die met de piloot erin dan nog is de computer variant onveilig en de piloot variant veilig...
"Als je je even verdiept in vliegtuigongelukken dan kom je volgende cijfers tegen, 54 procent! pilot error. "

Precies.
Ondanks de techniek, en mede door vertrouwen (dus minder zelf-kunnen) op techniek.
Bij het lezen van dit stuk moest ik direct aan de Google auto en de DARPA Challenges denken. Bij deze projecten is bewezen dat autonoom rijden al kan. Dit is m.i. niet echt een vernieuwing van Audi. Ik vraag mij af of het in Europa is toegestaan om te je auto te laten rijden of dat we nog wetgeving moeten aanpassen.

Wat me wel beangstigt is dat je auto's gaat verbinden met internet. Nieuwe uitdaging om dit te hacken. Wat als je auto gehackt is en je krijgt daardoor een ongeluk, ben je dan nog verzekerd of niet omdat je een betere virusscanner/firewall etc. had moeten hebben.

Binnen 10 jaar verwacht ik deze technologie zeker op straat, waarschijnlijk wel eerder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.