Slimme koplamp moet voorkomen dat tegenliggers worden verblind

Onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie-Mellon universiteit hebben een slimme koplamp ontwikkeld die de richting en intensiteit van het licht kan aanpassen, waardoor bijvoorbeeld tegenliggers niet verblind worden en bestuurders beter door sneeuwval heen kunnen kijken.

Het aanpassen van het licht uit de koplampen is mogelijk doordat de koplamp gebruikmaakt van ledjes, die individueel aan- en uitgezet kunnen worden. Een spiegelsysteem regelt de richting waarin de koplamp zijn licht schijnt. Door het spiegelsysteem aan te passen is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk geen licht in de richting van een tegenligger te schijnen, zeggen de onderzoekers in hun paper. De input over wat er op de weg gebeurt, komt van een camera.

Het prototype kan niet gebruikt worden voor auto's; het is te groot om als koplamp te dienen omdat de onderzoekers gebruik hebben gemaakt van beschikbare componenten. De camera is van Basler, de processor is een Core i7 van Intel en er zit een beeldprocessor van Texas Instruments in.

Dankzij de snelle hardware kan het prototype de intensiteit en richting van het licht binnen 1ms tot 2,5ms aanpassen. Dat maakt het mogelijk om te voorkomen dat tegenliggers worden verblind en om de richting zo snel aan te passen dat het licht tussen sneeuwvlokken doorschijnt. Doordat de vlokken dan geen licht reflecteren, zouden bestuurders meer zien.

De onderzoekers hopen dat de 'smart headlight' dankzij op maat gemaakte onderdelen klein genoeg kan worden gemaakt voor gebruik als koplamp en dat autofabrikanten het idee gaan oppakken. Die kans lijkt aanwezig; autofabrikant Ford is een van de sponsoren van het onderzoek.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-09-2014 • 12:08

140

Reacties (140)

140
137
106
12
1
2
Wijzig sortering
Audi heeft dit toch al? Ik reed onlangs in een nieuwe Audi A6 Avant en die heeft dit. Wanneer je groot licht opzet en er komt een tegenligger aan, dan dimt hij automatisch zijn groot licht. Ook wanneer er genoeg omgevingslicht is (in een dorp o.i.d.) dimt hij automatisch en gaat hij weer voluit wanneer hij meet dat dat weer nodig is...

edit:
Blijkbaar gaat deze nieuwe techniek nog een stapje verder en is nog geavanceerder...

[Reactie gewijzigd door BlueLed op 22 juli 2024 15:01]

Misschien eerst allemaal eens lezen wat dit systeem is voor je roept 'mijn auto heeft dit ook'?
Recognizing the limitations of traditional headlights, adaptive lighting sys-
tems have been developed to adjust their brightness in response to changing
driving conditions. Some systems, e.g. Lincoln [6], Audi [2], Volkswagen [7], me-
chanically swivel the headlight based on the vehicle's turning radius allowing
drivers to see around curved roads. Other systems use con gurations of multi-
ple LEDs, where individual LEDs can be automatically turned o toward the
driving lane and/or the opposing lane to reduce glare, e.g., BMW [21], Audi
[22], Mercedes [23], and Volvo [24]. In [9] swiveling LEDs spotlight pedestrians
on sidewalks. These advanced systems have come a long way from traditional
headlights, but fundamental issues remain: they are not versatile and are de-
signed for one-o applications, they require mechanical components that reduce
reliability, and their low-resolution and high latency limits them from adapting
to many types of road conditions and poor visibility situations.
En ze pakken het zo aan:
This paper presents a new computational illumination design for an auto-
motive headlight that is flexible and can be programmed to perform multiple
tasks at high speeds. The key idea is the introduction of a high-resolution spatial
light modulator (SLM) such as the digital micro-mirror device (DMD) present
in DLP projectors. A DMD divides a light beam into approximately one mil-
lion beams that can be individually controlled to shape the collective beam for
any situation. A sensor (camera) is co-located with the light source and a com-
puter processes images to generate illumination patterns for the SLM. While the
design may seem straightforward and follows many works on projector-camera
systems in computer vision, there are many challenges in building such a system
to serve as a headlight. The accuracy requirements can be high since small errors
in beam positioning and flickering are easily perceived and can be more disturb-
ing than standard headlights. High accuracy can be achieved by minimizing the
time from when a camera senses the environment to when the headlight reacts
(system latency). Low latency is also required to avoid the need for complex
prediction algorithms to determine where an object will move next.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 22 juli 2024 15:01]

En Volvo toch ook?
Veiliger rijden in het donker - Volvo Cars
27 feb. 2013 - Volvo maakt `s nachts rijden veiliger en comfortabeler met permanent adaptief grootlicht.
Permanent adaptief grootlicht maakt gebruik van de reeds bestaande camera voor de achteruitkijkspiegel die wordt gebruikt voor collision warning met full autobrake systeem. Het detecteringsysteem lokaliseert de voorligger en bepaald welk deel binnen de groot lichtbundel verduisterd moet worden.
http://www.volvocars.com/...s/default.aspx?itemid=154

Natuurlijk is wat hier in het nieuwsbericht wordt besproken wel net een iets ander insteek en techniek, maar het principe (koplampen die zichzelf aanpassen aan een bepaalde omstandigheid om zodoende anderen niet te verblinden) is niet nieuw.

Daarnaast bestaan er ook al systemen die de koplampen meer naar beneden laten schijnen als de auto zwaarder is beladen en ook dat is met het doel niet te verblinden.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 15:01]

Dat dacht ik dus ook. Tot dat je het filmpje gaat kijken. Ja Audi en Volvo hebben ook zo iets.
Maar dit gaat veel pressiesier. Deze kan per sneeuwvlokje het licht verminderen om op die manier er voor te zorgen dat je meer ziet. In dat opzicht zijn de systemen van Audio en Volvo simpeler.

Echter is dit nog niet klein genoeg om in een koplamp te passen. De systemen van Audi en Volvo wel.
Dit is wel degelijk klein genoeg om in een koplamp te passen. Maar natuurlijk niet wanneer je een commercieel verkrijgbare DLP beamer aanpast om de DMD te kunnen aansturen.
Maar het is geen enkel probleem een DLP systeem te maken dat klein genoeg is.
Nee dat klopt maar het is om aan te geven dat dit dan nog wel even door ontwikkelt moet worden.
Hier moest ik ook gelijk aan denken. Het grootste verschil is volgens mij dat Volvo slechts een donkere vlek maakt op de plek van de tegenligger(s).

Het revolutionaire aan dit systeem is dat het tussen de sneeuwvlokken door kan schijnen, dat lijkt me wel een erg vette feature. Heb je dan nog wel door dat het sneeuwt? M.a.w. gaat men dan niet juist harder rijden omdat het zicht beter is?
Je kon het nog steeds zien. Maar inderdaad het kan zijn dat mensen zich dan veiliger voelen en dus harder gaan rijden. Maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn.
Ik denk dat ik me er nog steeds bewust van zou zijn dat het glad is. Net als met winterbanden.
offtopic:
Het zijn eigenlijk geen winterbanden. Dat hebben de marketing mensen bedacht. Het zijn eigenlijk sneeuwbanden. De meeste sneeuwbanden werken alleen beter met sneeuw of je moet wel hele slechte zomer banden hebben.

Mijn ervaring met Zomer en sneeuwbanden is dat mijn zomerbanden zelfs met hele lage temperatuur en nat wegdek nog steeds een betere remweg hadden dan de sneeuwbanden. Maar met sneeuw had ik wel echt 2x zo veel grip als met zomerbanden.
Dat zegt dan meer over jouw "ervaring" dan over de realiteit. Als je even bij ANWB, ADAC e.d. gaat kijken, dan zie je gewoon test in gecontroleerde omgevingen, waarbij blijkt dat winterbanden al vanaf temperaturen onder 7 graden Celsius een betere grip en remweg hebben dan zomerbanden.
En dat komt dan niet zozeer door het profiel (hetgeen inderdaad specifiek voor sneeuw is) maar door het zachtere rubber, waardoor het bij lage temperaturen de gewenste mechanische eigenschappen heeft.
Bij hogere temperatuur is het juist té zacht, en wordt de remweg daardoor langer.

Het materiaal waarvan de band gemaakt is, moet dus gewoon passen bij de temperatuur waarmee je rijdt.
Ik heb het op mijn Volvo en is een super systeem. Nog geen tegenligger gehad die me teken deed dat de grootlichten stoorden...
offtopic: Oeff, Volvo met een d/t-fout....

Verder, het systeem van belading, hoek etc, is gewoon verplicht op elke nieuwe auto met xenon. Dit levert soms wel vreemde gewaarwordingen op op een hobbelige weg.
offtopic: Oeff, Volvo met een d/t-fout....

Verder, het systeem van belading, hoek etc, is gewoon verplicht op elke nieuwe auto met xenon. Dit levert soms wel vreemde gewaarwordingen op op een hobbelige weg.
En zelfs dan werkt het nog niet altijd. Ik heb regelmatig de xenon-lampen van een SUV in mijn achterruit gehad die toch niet helemaal wist hoe ie zijn koplampen moest afstellen.

Met een paar flitsen van het grootlicht in zijn achteruitkijkspiegel gingen op een magische manier ineens de koplampen een paar graden naar beneden...
Jij bedoelt dat grootlicht terugschakelt naar dimlicht, dat is inderdaad een mooie voorloper. Hier wordt echter met leds gewerkt, waarbij de intensiteit en richting van het licht veel nauwkeuriger kan variëren en dus inspelen op verschillende situaties, ten faveure van andere weggebruikers (tegenliggers) en jezelf (verblinding door sneeuwval, nat wegdek etc.).

Heel eerlijk zie ik liever slimme bestuurders dan slimme koplampen... maar ja, dat is natuurlijk 'wishful thinking' :) Maar dan nog, de mogelijkheden van deze koplamp zijn veel uitgebreider dan wat je als bestuurder kan doen, juist omdat het niet enkel gaat om aan/uit van grootlicht.
Audi Matrix lights doen precies wat jij nu zegt, de lichten worden aangepast door het slim in en uitschakelen van verschillende LED's in de koplampunit.
Lees de uitgebreide uitleg hier:
http://www.audi.com/com/b...-a-new-radiant-light.html

Daarnaast hebben ook Mercedes en Volvo hier systemen voor. Kan je nu al kopen niks nieuws aan dus. Ik begrijp van dit artikel echt geen hout, die Amerikanen lopen weer eens dik achter.
Dit systeem is véél preciezer dat het Audi systeem. Dit is namelijk een DLP projector, waarmee je normaal gesproken films bekijkt, Dus Full-HD resolutie, in plaats van 5 punten bij Audi's systeem. Daarom kan dit systeem heel kleine delen van de verlichting uitschakelen, zonder dat er veel van de verlichting verloren gaat. Zoals bijvoorbeeld bij sneeuwvlokken.
Het systeem van Audi heeft 50 punten, iedere led (50 in totaal) kan afzonderlijk uitgeschakeld worden. (Bron)
Met dit verschil dat het Audi systeem volledig productie klaar is en nu in een auto verkrijgbaar is. Iedereen kan een prototype maken om iets te demonstreren, de echte kunst is om iets zo te maken dat je het in de dagelijkse praktijk kan gebruiken.
Correct, dit was ook het eerste waar ik aan dacht bij het lezen van het artikel. Het ergste vanal is dat die matrix lights verboden zijn in de US (bron). Waarschijnlijk net daarom dat ze ginder dit onderzoek zo facinerend vinden.
Haha, dit is exact wat ik dacht.. Al deze systemen zijn verboden in Amerika.. heel interessant..

Heb zelf ervaring met het Volvo systeem, dat werkt echt top!

Verder (als ik heel eelijk ben) vind ik het een behoorlijk beunfilmpje...
Het systeem is opzichzelf niet verboden in Amerika. Wat verboden is, is dat je het groot licht niet handmatig kan uitschakelen! Er moet een handmatige dimlicht optie bestaan. Als Audi en Volvo dat niet implementeren, dan is dat hun probleem.
Dat kan bij de Volvo eigenlijk gewoon wel. Het werkt hetzelfde als groot licht en dimlicht, alleen heeft je groot licht nu zo'n adaptieve optie. Dus je schakelt zelf nog steeds naar groot licht vanuit het dimlicht. Je kan ook het adaptieve systeem uitzetten als je dat wil, zodat je gewoon normaal groot licht hebt.

Mag ik vragen waar je dit vandaan hebt?

[edit] typo

[Reactie gewijzigd door vhartong op 22 juli 2024 15:01]

Uit de bron die Riddle007 hierboven linked:
In 1968 [...] the U.S. instituted a regulation that required all vehicle headlights to be capable of switching from high-beam to low-beam. That rule is still on the books.

But the systems from Audi and Volvo don't involve a switch, per se. They're smarter than that, adapting to conditions without requiring input from drivers. That's something that regulators clearly didn't envision in the late 1960s.
[...]
Audi and other auto industry reps will soon meet with NHTSA officials to see if they can update U.S. regulations or find a workaround.
Damn it.. Ik kan je helaas geen +3 modden ;)

Maar heel apart hoor want ik kan dat groot licht toch echt terugzetten naar dimlicht. :)

addon: naar de rest; excuus dat het inmiddels zo off-topic is

[Reactie gewijzigd door vhartong op 22 juli 2024 15:01]

Kijk het filmpje dan ook even. Dan zie je dat dit nog net even een stapje verder gaat dan wat de Auto merken op dit moment doen.
Dit is meer "Matrix Revolutions" ;) , doordat je ook neerslag kan ontwijken met individuele lichtstraal-aansturing. Dit systeem kan net iets meer en is van een heel andere opbouw dan ledsystemen.
Gezien Audi dit systeem al grotendeels levert zal die implementatie dan ook wel snel ingebouwd worden. Het wiel is daar snel uitgevonden als ze een richting hebben(meer processorkracht), en anders met een licentietje.

Persoonlijk vind ik een fietser/mens/dier in het licht zetten, ipv 3x be-flashen zoals Audi doet, een betere duidelijkere oplossing.

Mooie ontwikkelingen.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 15:01]

En slimmere mensen bij Rijkswaterstaat. Zelfs op de snelweg heb ik in Nederland last van tegenliggers, en in Duitsland helemaal niet. Gewoon omdat er daar langs de snelweg heggen, struiken of schermen staan waardoor auto's uit de andere richting je niet verblinden. Onbegrijpelijk waarom dat hier niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door torp op 22 juli 2024 15:01]

En exact aan deze heggen tussen de snelwegen erger ik mij aan :-(. Mijn focus schakelt in het donker automatisch groot licht in, deze zet hij keurig uit als er een tegenligger op komt draven, echter bij die heggen laat hij het vaak afweten voor vrachtwagens (lage koplampenunits en bestuurder zit hoog) en soms bij bestelbusjes (ook lage koplampenunits en hoge zit). In Nederland doet mijn focus het weer wel correct, dankzij de hegloze snelwegen :-)
Anoniem: 175233 @torp10 september 2014 18:27
Dan is dan stom toeval dat jij er in Duitsland geen last van hebt... Ik woon al tien jaar in het midden van Duitsland, en heb veel ervaring met de verschillende snelwegen. Het is er echt geen regel dat er altijd heggen, struiken of schermen staan. Net als in Nederland, zie je dat alleen op bepaalde trajecten.
Anoniem: 606804 @Edddd10 september 2014 12:43
"Heel eerlijk zie ik liever slimme bestuurders dan slimme koplampen"

Met deze koplampen heb je als bestuurder beter zicht en omdat je je niet druk hoeft te maken om groot licht aan/uit te zetten kan je je beter concentreren op de weg. Why not both?
Is dat iets waar mensen zich druk over maken dan? Dat verklaart dan dat iedereen heen en weer springt op de weg zonder richtingaanwijzer en geen verlichting voert in beboste gebieden...
Audi heeft dit toch al? Ik reed onlangs in een nieuwe Audi A6 Avant en die heeft dit. Wanneer je groot licht opzet en er komt een tegenligger aan, dan dimt hij automatisch zijn groot licht. Ook wanneer er genoeg omgevingslicht is (in een dorp o.i.d.) dimt hij automatisch en gaat hij weer voluit wanneer hij meet dat dat weer nodig is...

edit:
Blijkbaar gaat deze nieuwe techniek nog een stapje verder en is nog geavanceerder...
Maar die koplamp heeft geen Core i7. :+

IMO is de oplossing in de post overkill , terwijl het ook simpeler kan zoals Audio etc.

<draaksteek modulus conversatie>
Mijn koplamp heeft een Core i7 op 3.0 GHz.
Die van mij heeft Core i7 5960X.
</draaksteek modulus conversatie>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 15:01]

Dus als je een stofje in je 'moderne' koplamp krijgt, kun je een blauw licht verwachten van een mooie BSOD ;)

Ontopic:
De nieuwste reeks BMW's hebben een systeem ingebouwd waarmee tegenliggers, voetgangers, overstekend wild, etc heel duidelijk worden gemarkeerd. Dan heb je het wel over een van de duurdere modellen helaas, dus voor het gros niet weggelegd. Hopelijk zijn deze nieuwe soort koplampen binnen 'korte' tijd wel terug te vinden in de modaal auto.

Linkje van BMW: http://www.bmw.nl/nl/cont...nt-zicht.html#nightvision
Mooi systeem, maar dit beeld wordt helaas niet op de HUD gezet. En juist die HUD is ideaal voor dit soort dingen! Wanneer je 1x bent gewend aan een HUD, wil je echt niet meer anders.

En zeker niet in het donker op een displaytje turen om te zien of je toevallig nog iemand over het hoofd hebt gezien... 8)7
Audi heeft dit toch al?
Klopt, alleen volgens mij enkel met xenon verlichting.

http://youtu.be/jgs6ZBWh9tQ

Werkt prima.
Ook BMW heeft dit al, de optie heet daar "Grootlichtassistent".
http://www.bmw.nl/nl/cont....html#Grootlichtassistent
Het uitschakelen van grootlicht is natuurlijk van een héél andere categorie, dan het aanlaten van groot licht, en alleen de smalle bundel die de overige bestuurder raakt uit te schakelen.
Wat dus is wat BMW doet:
Lichtbundelregeling tot afstanden van meer 400 meter zorgen ervoor dat gevaren op tijd worden ontdekt en garanderen het beter volgen van het spoor. Als de grootlichtassistent voertuigen of tegemoetkomend verkeer ontdekt, schermt deze de lichtbundel deels af.
Ook weer spelfouten trouwens...
Dit is duidelijk anders dan wat er op een A6 zit. Audi heeft echter wel een dergelijk systeem dat matrix LED wordt genoemd: http://www.audi.nl/nl/brand/nl/voorsprong_door_techniek/content/2013/10/audi-a8-laat-nieuw-licht-schijnen.html
Hierbij worden afzonderlijke LED's in-, uitgeschakeld of gedimd. Elke LED heeft zijn eigen lichtpuntje en door de juiste LED's te dimmen of uit te schakelen kan er dus worden voorkomen dat tegenliggers verblind worden. Hierbij is het wel belangrijk dat de LED geen of heel minimaal strooilicht geeft omdat anders de aangrenzende LED's het beoogde plekje voorzien van licht. Normale LED's geven namelijk geen lichtpuntje af, maar meer een lichtvlek als de afstand groot genoeg is (zoals bij koplampen van auto's).

Het simpelweg uitzetten van het grootlicht als er een tegenligger aankomt is vrij simpel en kan zelfs al op goedkopere modellen gevonden worden. Een dergelijke oplossing als matrix LED van Audi is veel complexer en duurder en zijn, voor zover ik weet, alleen te vinden bij de duurste Audi's, BMW's en misschien ook Mercedes-Benz'en en Volvo's. Maar, zoals met elke nieuwe technologie zit dat waarschijnlijk ook al op de volgende generatie A4, A6, 3-serie, 5-serie, C-klasse, etc. en misschien zelfs al op iets als een Ford Mondeo of Focus, oid.

Wat nu werkelijk de verbetering is met de hier getoonde techniek is mij niet duidelijk en lijkt meer op een andere manier om hetzelfde te bereiken. En daarbij is dan de grootste vraag of het wel een verbetering is.
Het verschil zit 'm in de resolutie. Wanneer je individuele LED's aanstuurt, zoals Audi, dan praat je over enkele tientallen LED's. Wanneer Audi 50 LED's gebruikt, dan zitten die wellicht in een 5x10 raster.... Een DLP projector kan 1900x1200 resolutie hebben.

Maakt dat uit? Ik denk het wel... Waar het om gaat is dat je delen van de belichte straat NIET belicht. Dat is goed, in de zin dat het je tegenliggers niet verblind, maar slecht in de zin dat het jouw eigen zicht slechter maakt. Je wilt dus zo min mogelijk licht uitschakelen.

Stel dat je nu eens 5 tegenliggers hebt, zoals in de video aangegeven. Wanneer je een lage resolutie systeem hebt, kan dat betekenen dat de complete linkerkant van de straat niet meer verlicht wordt. Met een hoge resolutie systeem, heb je nog steeds het grootste gedeelte van de straat verlicht.

En een voorbeeld zoals het niet belichten van sneeuwvlokken direct voor de auto, is natuurlijk helemaal een voorbeeld van de bijzondere mogelijkheden van een hoge resolutie systeem.
Volgens Tweaker 'mrPHP' heeft Audi dit inderdaad ook al. Zie: http://www.audi.com/com/b...-a-new-radiant-light.html
Woy Moderator PRG/SEA @BlueLed10 september 2014 12:30
Niet alleen audio, mijn Renault Megane heeft dit ook al voor grootlicht. Dit gaat echter wel een heel stuk verder.
Dit is niet het systeem wat op de A6 zit.
In de nieuwe A8 en R8 zit een systeem wat met lasers en LED werkt. Objecten worden in kaart gebracht en het licht wordt er "omheen" gestuurd. Tegenliggers en voetgangers worden zo niet verblind, maar er ligt wel een lichttapijt van 500meter ver op de weg.
Je ziet in het donker dus veel eerder objecten op de weg en kunt dus eerder anticiperen.
Doordat je dingen eerder ziet, rijdt het ook meer ontspannen omdat je meer tijd hebt om te reageren op bevindingen.

Update:
Nog wat info naar het Laser light van Audi toegevoegd.
http://www.youtube.com/watch?v=0JCwwWSBB9A

[Reactie gewijzigd door smartsys op 22 juli 2024 15:01]

Wat hebben we toch veel bereikt in 40 jaar tijd. Mijn Mercedes W115 uit 1973 is geleverd met optioneel H4 koplampen. Haha dat was toen het nieuwste van het nieuwste. Duplo lampjes waren daarvoor standaard. Nou als je H4 had toen was je echt de man.
Matrix LED technologie van Audi kan specifieke LEDjes uitschakelen om te voorkomen dat een tegenligger verblind wordt terwijl er dus wel gewoon met groot licht aangereden kan worden voor de rest van de weg.

Mercedes heeft een soortgelijk systeem maar dan met mechanische uitschakeling van delen van de lichtbundel. BMW idem dito met mechanische uitschakeling. Volvo ook zoals gemeld door Eagle Creek. Een groot aantal autofabrikanten heeft dit systeem of is er mee aan het experimenteren, waarom er nu door een universiteit nog aandacht aan besteed wordt is me dus ook een raadsel.
Het verschil is dat de bestaande systemen allemaal lage resolutie zijn, en dit systeem hoge resolutie is. Gewoon een generatie verder dus.
bron : http://www.cs.cmu.edu/smartheadlight/

zeg tweakertjes, kunnen jullie alsjeblieft vaker en beter de bron vermelden ? ik zoek me meestal een ongeluk (en vaak staat er ook gewoon geen bron bij)
Ik heb toch een beetje een hmmm-hmmm-hmmm gevoel bij het filmpje op dit site. Ik vraag me af of het echt is, of een "uitgewerkt idee" zo van "zo zou het ongeveer moeten worden....". Want door wind waaien sneewvlokken toch wat heen en weer, die dwarrelen veel meer dan regen. Maar hoe kan een computer dan aan de hand van een paar frames het hele pad nauwkeurig voorspellen? Want als ze niet verlicht worden kan de computer ze ook niet meer volgen lijkt me. Bij tegenliggers beetje hetzelfde verhaal.... het werkt wel heeel erg goed...
De bron is duidelijk vermeld. Misschien eerst eens goed lezen.
Het aanpassen van het licht uit de koplampen is mogelijk doordat de koplamp gebruikmaakt van ledjes, die individueel aan- en uitgezet kunnen worden. Een spiegelsysteem regelt de richting waarin de koplamp zijn licht schijnt. Door het spiegelsysteem aan te passen is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk geen licht in de richting van een tegenligger te schijnen
Op nu.nl wordt ook al gesproken over "led-lampjes". Maar volgens mij klopt dit niet. Het prototype is gemaakt van onderdelen van een DLP projector. Dat is feitelijk een sterke lamp die door een matrix spiegeltjes heen schijnt waarbij elke spiegel een pixel is. Door een spiegel te bewegen wordt het licht doorgelaten of tegengehouden. Zie ook de wiki:
In DLP projectors, the image is created by microscopically small mirrors laid out in a matrix on a semiconductor chip, known as a Digital Micromirror Device (DMD). Each mirror represents one or more pixels in the projected image. The number of mirrors corresponds to the resolution of the projected image (often half as many mirrors as the advertised resolution due to wobulation). 800×600, 1024×768, 1280×720, and 1920×1080 (HDTV) matrices are some common DMD sizes. These mirrors can be repositioned rapidly to reflect light either through the lens or onto a heat sink (called a light dump in Barco terminology).

Rapidly toggling the mirror between these two orientations (essentially on and off) produces grayscales, controlled by the ratio of on-time to off-time.
Het spiegelsysteem in het prototype is bedoeld om het licht van de lamp te kunnen vergelijken met foto's gemaakt van de omgeving waarop het licht schijnt. Eigenlijk projecteert de auto dus een wit beeld voor zich uit. Zodra het een tegemoet komende auto signaleert, wordt er als het ware een zwart vlak over die auto geprojecteerd (spiegeltjes blokkeren het licht).
Anoniem: 175233 @croxz10 september 2014 13:32
Het is inderdaad totaal niet relevant wat voor verlichting er gebruikt wordt, het gaat om de DLP projector. De meeste moderne DLP projectors hebben trouwens wel zogenaamde Phlatlights, hetgeen een heel speciaal type LED is. Maar het kan met iedere lichtbron.
interessant idee,

betekend wel dat de koplamp moet herkennen wat voor iets er voor langs komt.. aangezien deze stopt met beamen bij sneeuw, maar juist aan gaat bij fietsers..
zijn er niet teveel variabelen waar deze koplamp mee te maken krijgt?..

ik ben bang dat die fietser word "uitgeschakeld" door mijn koplamp.. en daarna ook door mij :(
De extra veiligheids kant is prima (verblinding door sneeuw, extra verduidelijken van fietsers)


Ik maak me meer zorgen over het deel dat de koplamp niet naar de bestuurders schijnt van opkomende auto's. Dan kun je dus een 'blind spot' krijgen, in dat je elkaar niet ziet (immers krijg je het licht niet te zien) gevolgd door een schrikreactie als je dichtbij elkaar bent.

Of iemand die half over de weg slingert (gladheid, dronken, mobieltje/kaartlezen/...), voorheen kon je dat zien want de lampen swingen heen en weer. Straks zorgt de auto dat je de lampen niet direct ziet, en merk je het pas als de auto in je deur zit.

Het niet verblinden van elkaar klinkt dus leuk, zoals rond 1:10 te zien is, maar zou in de praktijk wel eens meer gevaar dan voordeel op kunnen leveren, omdat je meer tijd en focus nodig zult hebben om gevaar te herkennen van andere bestuurders. Je moet dan aandacht geven aan het langdurig volgen van de zwarte vlek, in plaats van dat je goed zicht hebt.
Dat zie je namelijk ook op 1:10, de normale lamp verblind misschien, maar die zie je aankomen en kun je goed inschatten. Met de slimme lamp wordt dat ineens een stuk lastiger en daarmee minder veilig, want je zult minder kunnen anticiperen/corrigeren op een fout van een ander aangezien dat in het donker plaatsvindt.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 15:01]

Ik denk dat je de koplampen nog steeds wel kunt zien, maar dan alleen het strooilicht en niet de rechtstreekse felle straal. Dat is alleen maar goed want op strooilicht zie je de auto prima maar word je niet verblind. Het is net zoals je nu de koplampen van een auto ook prima kan zien ook al kijk je onder een hoek een stralen de koplampen dus totaal niet jouw richting uit. bovendien zie je ook de omgeving verlicht worden.
Eens, maar het wordt wel lastiger.

Je ziet strooilicht, en komt ergens dus iets aan, maar dan moet je dat zelf gaan inschatten in plaats van dat de lamp zegt 'YO, HIERZO' en je verder niet zelf hoeft te gaan puzzelen.
Dat soort mensen zijn evengoed gevaarlijk. Ik denk dat het 'niet verblinden en verblind worden' een veel groter voordeel zijn dan het nadeel van de dronken tegenligger. Juist wel prettig als die enkele slingeraar me niet meer verblindt.

De koplampen van een auto zijn ook prima zichtbaar als ze niet direct jouw kant op stralen overigens.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 387522 op 22 juli 2024 15:01]

*betekent*
Zou dat ook niet zo zijn bij de zelfstandige auto van (o.a.) Google?
Dit is een goed idee, het lijkt zelfs prima te werken.
Hebben zelfstandige autos van Google nog wel verlichting nodig. Werkt dat niet mat radar, laser en sonar afstandmeting?
Koplampen zijn er niet alleen om te zien, maar zeker om gezien te worden. Radar en Sonar zie ik niet aankomen ;)
Ware het niet dat een zelfrijdende auto prima voorzien kan zien van een ledstrip die over de gehele breedte van de auto loopt, zijn koplampen niet nodig maar is de auto wel zeer goed zichtbaar.
Dat is toch niet hetzelfde. Ja, de auto is prima zichtbaar, maar alleen als je er specifiek naar kijkt. Een stel koplampen trekken echt de aandacht naar zich toe in het donker.
En verblinden fietser en voetganger.
Ik woonde in een klein dorp en als daar s'avonds een auto met gewoon licht aan kwam rijden moest je afstappen omdat je anders de sloot in reed.
Dit dit is (voor mij) een veelgehoord probleem maar is sinds ik in de stad woon bijna niet meer voorgekomen vanwege voldoende omgevingslicht.

Verder zijn er genoeg leds die zelfs een stuk feller zijn dan "gewone" lampen zoals deze die ik al na 1 seconde zoeken vond:
http://www.cree.com/Lighting
Dat valt best tegen, er zijn nog veel gebieden, vooral in gebieden met weinig huizen waar fietspaden langs wegen worden verlicht met de lampen van ee autoweg. Inderdaad verblinden de tegenliggers, en vooral die met ledlampen, de fietsers totaal op dat soort wegen. Ik ben allen bang dat de "slimme" koplampen daarvoor niet slim genoeg zijn.
Klinkt als een gat in de markt. Bouw het zelf? Lijkt me wel iets met een vastomlijnd genoeg initieel eisenpakket om een project omheen te starten.

Trouwens, in dat geval : PM als je mee wilt werken hieraan.
Een ledstrip of een gewoon dimlicht is nogal een verschil hoor qua bundel en reikwijdte. Zeker in de mist heb je bijvoorbeeld (bijna) niets aan leds.
Je vergeet het punt dat er ook nog andere weggebruikers zijn. Fietsers zouden nog steeds graag zijn waar zo'n "zelfstandige" auto is of andere niet "zelfstandige" auto's.

@Makkie88 je kan image recognition doen waardoor alleen auto's (en andere gemotoriseerde voertuigen) worden herkend want andere vormen die ze kunnen herkennen.
Nog sterker, in andere landen (Tsjechië bijvoorbeeld) is het zelfs verplicht overdag je lampen aan te hebben.
Sinds 2011 zijn dagrijlichten al verplicht op alle nieuwe auto's en bestelwagens in de EU. Voor vrachtwagens en bussen sinds augustus 2012. Bestaande voertuigen hoeven niet te worden aangepast. Op dit moment gelden er al in 17 EU-landen regels voor dagrijlichten.

Helaas geld dit niet voor bestaande voertuigen maar dit is al een begin .. toch?

http://ec.europa.eu/trans...nning_lights/index_nl.htm

[Reactie gewijzigd door Grand_Peur op 22 juli 2024 15:01]

Zien en gezien worden...?

;)
Dat laatste zou ik als fietser dan weer toejuichen, want al die fietspaden die aan 1 kant van de weg liggen waardoor je totaal verblind wordt door het tegemoetkomend verkeer direct naast het fietspad zijn een drama, vooral in de winter.
Dat eas ook het eerste waar ik aan moest denken. Amerikanen denken alleen aan auto's, fietsen doen ze aleen op zondagochtend in het park.
idd mijn eerste gedachte :)
Aan de andere kant zie jij de fietser nu wel, maar de fietser zelf ziet niets meer..
zou een variabel moeten zijn dat als iets zelf licht geeft de lamp er niet op geprojecteerd wordt.
Ik zou zelf graag zien dat mensen die hun eigen lampen vervangen, die lampen dan ook correct afstellen... Ik wordt regelmatig verblind door tegenliggers waarvan de ene lamp een dimlicht is en de andere groot licht, of één van de lampen schijnt 20° hoger dan de andere... :(
Helaas denken veel mensen dat beide koplampen even hoog moeten staan. Dat is dus niet zo.

Sterker nog, de ene lamp moet bijna 20° hoger staan dan de andere...

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 22 juli 2024 15:01]

Maar is dat dan geen probleem als je over het noordzeekanaal gaat met de ferry, en in Groot Brittannië links moet rijden?
Ja, dat is een groot probleem en daarvoor hebben ze speciale afplak stickers. http://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/stickers-engeland.html
Dat ligt eraan wat je een probleem vindt. Je moet ze afplakken of gewoon opnieuw afstellen zodra je in Groot-Brittannië bent ja, maar goed.
Heb je daar een bron voor?

Als de lampen niet even hoog staan bij de APK krijg ik namelijk een afkeur. De hoogteregeling moet ook werken, anders krijg je nogmaals afkeur.
Dat lijkt me dan behoorlijk merkwaardig. Dan kan je óf alleen de weg vlak voor je auto verlichten, óf je schijnt alle tegenliggers recht in hun gezicht.

Als het goed is test je garage de afstelling van je koplampen met een koplamptestapparaat dat meteen vertelt of ze goed afgesteld staan. De mijne staan altijd asymmetrisch afgesteld en zijn altijd door de keuring gekomen, dus blijkbaar staan die apparaten dat toe.
je lichten moeten gelijk staan... staat zo ook op dat regelapparaat, zelfs bij de keuring, gewoon teken je nog binnen de marge zit. lichten zijn namelijk zo afgeregeld;
____/-- ____/--

Er zit in iedere koplamp een hoek die naar rechtsboven gaat bij rechtsrijdende en vice versa voor links rijdende. Staat ook zo op het regelapparaat dat gebruikt wordt om je lichten te regelen.
Een APK station stelt deze bij, dus langer dan een jaar rijden ze niet rond met slecht afgestelde koplampen.
Fout. Als je een voertuig hebt dat achterin zwaar beladen wordt, zullen de lampen omhoog gaan schijnen. Dit kan en wordt gecorrigeerd op twee verschillende manieren:

1) De bestuurder kan handmatig de lampen bijstellen met behulp van een afstellingswieltje. Dit is op mijn auto uit 1998 zelfs al aanwezig.

2) de lampen worden automatisch gecorrigeerd, zodat deze weer in de juiste hoek staan richting het asfalt gericht.
Jawel correct. Bij APK als het lichtbeeld wordt gecotroleerd. stellen ze die bij. Tjah dat mensen daarna of vooraf hun auto zwaar beladen en dat niet corrigeren is hun eigen fout. Maar deze worden bijgesteld. Werk nu een kleine 15 jaar in deze sector en heb nog nooit meegemaakt dat ze niet bijgesteld wordt als het lichtbeeld niet correct is.

Die afstelwieltjes hebben auto's al 50 jaar. Horizontaal en verticaal corrigeer je hiermee. En sinds midden jaren 80 zie je het steeds vaker elektronisc h geregeld. Maar ook deze moet je handmatig eerst afstellen aan de hand van de schroefjes op de lampen unit.
1) Buiten het feit dat zowat geen enkel persoon zijn lichten bijstelt naar een lagere positie.

Het probleem dat ik al veel opmerkte in Duitsland, waar de meeste wegen niet verlicht zijn, is dat je in heuvelachtig gebieden ( wat je dus veel hebt in Duitsland ), bijna constant ofwel licht in je ogen krijgt, of licht in andere mensen hun ogen schijnt. En dat met de gewone lamp aan.

Bepaalde voertuigen hun lampen zijn zelf zo slecht gepositioneerd, dat het vanuit je eigen positie is, alsof die voertuigen constant met een verstraler aanrijden ( veel opgemerkt met die witte bedrijfswagen, waar de lampen veel hogere gepositioneerd zijn ).

Het vreemde is, in landen zoals België, waar je ( vroeger ) constant verlichting had, hadden toch mijn ogen minder last van de verlichting van tegenliggers. Omdat je ogen niet constant moeten aanpassen van "donker - licht in je ogen - donker, licht, donker ...". Persoonlijk ben ik voorstander van verlichte banen in de nacht. Nee, ze moeten niet om de paar meter een lamp zetten, maar binnen groter afstanden een lamp zou al enorm het "verblindingslicht" effect verhinderen, en de veiligheid verhogen.

Of ... een betere oplossing: Een verhoogde barrière tussen de beide rijstroken! De wegen waar er een barrière staat tussen de 2 rijstroken, zijn vaker niet alleen meer relax om te rijden ( geen spookrijders of andere gevaren ), maar men verhinderd ook de typische verblinding effect ( toch voor de platte wegen ). Dit helpt natuurlijk niets als een voertuig over een heuvel komt gereden, en zo boven de barrière schijnt tegenover je eigen positie. Maar ja, het is beter dan niets.

Dit systeem van LED lampen dat zichzelf aanpassen ... zal op zijn minst 20 a 30 jaar duren ( of meer ), voor zoiets geïntroduceerd is in genoeg voertuigen om enige effect te hebben. En dan heb ik grondig mijn twijfels over hoe efficiënt dit zal zijn in praktijk als constant je licht sterkte hoger & lager word. Je lichten dienen nog altijd om op de weg te kunnen zien, indien je lichtsterkte / positie constant aangepast word, kan dat ook wel gevaren opleveren op de weg.

De oplossing bestaat al jaren, namelijk ... zorg dat alle wegen verlichting hebben, en dan is het probleem van tegenlicht geen probleem, want je ogen moeten zich niet constant aanpassen. Maar wat zien we juist meer, is dat men meer en meer de verlichting uitzet overal. Men spaart geld uit bij de staat, en er is idd minder licht vervuiling, maar het verhoogt ook de risico voor bestuurders ( of op zijn minst voor mensen dat lange afstanden rijden, verhoogt het uitputtingseffect ).

Persoonlijk hou ik er niet van om de tijden in Duitsland in de nacht, juist wegens dit probleem met de lichten. Zelf op een gewone platte baan, zorg tegenlicht ( daarom niet met opzet in je ogen ) ervoor dat je zichtbaarheid vaak enorm daalt. Des te meer op die A2 wegen, waar voertuigen dicht tegen elkaar passeren aan 100km/uur.

In mijn geval, hielp het al enorm door een voertuig te kopen dat 30cm hoger zat dan men vorige voertuig. En persoonlijk zie ik de aankoop van een hoge SUV gerust zitten voor de toekomst. Nadeel ... andere mensen hebben datzelfde idee, en SUV hun lampen zitten hoger ( met als gevolg dat de cyclus zichzelf herhaald ).
Ik zie dit probleem ook heel vaak bij de toeristen en bestelbusjes. Auto's zit helemaal vol, leunt achterin op de wielen waardoor de voorkant op komt en hun dimlicht bijna bijna dezelfde hoeveelheid licht produceert als groot licht...
Dat werd een keer tijd, wat mij betreft. Vooral in steden zijn die sterke, verblindende koplampen niet nodig. Daar wordt de weg genoeg verlicht door de straatverlichting. Kunnen ze die lampen niet een speciale stadmodus geven, waardoor ze automatisch minder fel zijn waar dat niet nodig is/storend is? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

edit: ik zie net bij BlueLed in 'nieuws: Slimme koplamp moet voorkomen dat tegenliggers worden verblind' en de reacties daarbij dat dat er inderdaad al is. Gelukkig. Nu nog meer auto's die dat systeem hebben. :)

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 22 juli 2024 15:01]

Koplampen zijn er niet alleen om de weg te verlichten natuurlijk. :)
Ook om gezien te kunnen worden, zeker. Maar daarvoor hoeven ze niet ontzettend fel recht vooruit te schijnen. Ik richt de koplamp van m'n fiets liever ook een stukje naar beneden.
Liever een wet die geen dimlicht toelaat bij goed verlichte wegen. Doorgaans is heel Nederland voldoende verlicht.

Hier heb je geen systeem voor nodig, gewoon die knop omzetten
Je kan ook gewoon alle verlichting op de snelweg uit zetten. Het is denk ik goedkoper om de auto's allemaal licht te laten voeren dan overal om de X meter een lantaren te hebben die lampen hebben die aanzienlijk meer verbruiken.
In het laatste deel van het filmpje demonstreren ze hoe ze sneeuwvlokken ontwijken. Dat is toch totaal niet mogelijk? Het is niet zo dat een sneeuwvlok verticaal naar beneden valt met een vaste snelheid. Voor een tegenligger is het volgens mij ook een rijdende disco die op je af komt.
Heel vet idee wel deze lamp, de meeste dingen werken best goed.

Sneeuw denk ik dat niet goed iets tegen te doen is inderdaad, want als ze de lamp aanpassen aan de sneeuwvlokjes het allerdichtste bij dan is 1cm erachter alweer het volgende vlokje waar ze dan niet op aanpassen. In het voorbeeld laten ze ook alleen "sneeuw" zien dat op een vaste afstand van de lamp naar beneden valt.
Een lichtstraal van je koplamp wordt verdeeld in duizenden kleine lichtstralen die ieder afzonderlijk aan of uit kunnen gaan. De kleine lichtstralen die de sneeuwvlokken belichten worden uitgeschakeld. Dit zie je niet omdat het ten eerste een kleine lichtstraal is en ten tweede enkel op de sneeuwvlok schijnt.
Ik heb veel meer last van achterliggers die met verkeerd afgestelde / groot licht direct in mijn ogen schijnen via de spiegels. Ben ik nou de enige ?
Ik denk het? Eigenlijk nooit last van. Nu heb ik een station en fabrieksaf al getinte ruiten dus ik kan me haast voorstellen dat de hoek ten opzichte van je achterligger misschien anders is waardoor dit invloed kan hebben op..
De andere auto heeft een auto dimmende binnenspiegel dus ook geen last van...

Als ik last heb van andere dan is dit vaak xenon die er zelf in geprutst is en alle kanten op straalt en die nieuwe lampen van Seat zijn ook erg vervelend. Alsof ze permanent niet goed afgesteld staan. gelukkig zie je die nog erg weinig.
Je bent niet alleen ... maar technisch gezien zijn de lichten niet verkeerd afgesteld. Om als voertuig door de technische controle te geraken, moeten je lichten voldoen aan de correct afstelling.

Je kan beter zeggen, dat de wettelijk afstelling mogelijk te hoog is? En je moet ook rekening houden, dat voertuigen verschillende hoogtes hebben, en verschillende positie van hun lampen. En dan natuurlijk indien er gewicht op de achteras zit of niet enz ... Men test de voertuigen altijd met 1 persoon in erin, maar veel mensen met gezinnen hebben niet 1 persoon, maar 2,3,4 erin. Een meer geladen achteras en hun licht positie is veel hoger dan normaal.

En niemand dat de licht hoeken aanpast ( met dat knopje in je auto ), want iedereen wilt ver kunnen zien he ;)
Deze technologie is ook heel handig voor mensen die vaak in Groot-Brittannië rijden (of, zoals ik, met een Britse wagen in Nederland). Nu moet je steeds stickers plakken op je lampen om mensen niet te verblinden. (Koplampen op een Britse wagen staan naar de berm gericht en die is in GB natuurlijk links dus verblindt je tegemoetkomende automobilisten op het vasteland om de haverklap en vice versa)
Goed punt. Met LEDjes koplampen kan de auto de bundels sowieso al automatisch op basis van de het kaartmateraal aan de lokale wegpositie aanpassen. Die stickers zijn ook suboptimaal, als je ze lange tijd laat zitten (bij langer verblijf bijvoorbeeld) heb je daarna vrijwel niet te verwijderen lijmresten die voor strooilicht zorgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.