Intel start verkoop van 'postzegelcomputer' Edison

Intel is begonnen met de verkoop van zijn do-it-yourself-module Edison voor onder andere internet-of-things-toepassingen. De computer, iets groter dan een postzegel, kost in de VS iets meer dan 50 dollar, omgerekend 39 euro.

De kleine computermodule heeft afmetingen van 35,5x25mm en is daarmee iets groter dan een postzegel of sd-kaart. Edison is opgetrokken rond een Atom Z34xx, een x86-soc die op 22nm is geproduceerd en die over twee cores op 500MHz beschikt, aangevuld met een 32bit-Quark-microcontroller die op 100MHz loopt. Er is 1GB lpddr3 en 4GB emmc-flashopslag. Daarnaast ondersteunt het bordje dualband wifi-n en bluetooth 4.0.

Op gebied van i/o biedt de Edison ondersteuning voor dertig general-purpose-interfaces, waaronder i2c, i2s, en uart. Ook is er een interface voor sd-geheugenkaartlezers, een usb 2.0-controller en een i/o-connector met 70 pinnen. Het platform draait standaard Yocto Linux 1.6 en er is ondersteuning voor de ontwikkelomgevingen Arduino IDE, Eclipse met ondersteuning voor C, C++ en Python, en Intel XDK met ondersteuning voor Node.JS en html5.

Er zijn twee break-out-borden voor de Edison-module beschikbaar. De eerste is eenvoudig, met soldeerpunten, twee usb-poorten, een oplaadpunt voor accu's en een power-input. De Edison Kit for Arduino is uitgebreider en biedt bijvoorbeeld 20 digitale i/o-pinnen, 6 analoge inputs en pin-compatibiliteit met de Arduino Uno R3, oftewel Arduino 1.0 pin-out.

De Edison zelf kost in de VS 50 dollar en is per direct beschikbaar. De Intel Edison Breakout Board Kit staat bij Amerikaanse shops als Maker Shed voor 75 dollar te koop en de Kit for Arduino is voor 107 dollar verkrijgbaar. Euro-prijzen zijn er nog niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-09-2014 • 11:45

82 Linkedin

Submitter: mad_max234

Reacties (82)

82
82
63
11
1
6
Wijzig sortering
Een beetje jammer van de specificaties.
Ik had verwacht dat de Edison module het basis model zou zijn en het Gallileo Gen 2 Development Board extra uitbreidingen zou hebben.
Nu blijkt dat er alleen een ethernet poort aanwezig is op de Galileo Gen 2 Development Board terwijl deze over slechtere specificaties beschikt.

http://www.intel.com/cont...eo-maker-quark-board.html
Galileo Gen 2 Development Board
Key features
  • Intel® Quark™ SoC X1000 application processor, a 32-bit, single-core, single-thread, Intel® Pentium® processor instruction set architecture (ISA)-compatible, operating at speeds up to 400 MHz.
  • Support for a wide range of industry standard I/O interfaces, including a full-sized mini-PCI Express* slot, 100 Mb Ethernet port, microSD* slot, USB host port, and USB client port.
  • 256 MB DDR3, 512 kb embedded SRAM, 8 MB NOR Flash, and 8 kb EEPROM standard on the board, plus support for microSD card up to 32 GB.
  • Hardware and pin compatibility with a wide range of Arduino Uno R3 shields.
  • Programmable through the Arduino integrated development environment (IDE) that is supported on Microsoft Windows*, Mac OS*, and Linux host operating systems.
  • Support for Yocto 1.4 Poky* Linux release.
http://www.intel.com/cont...o-it-yourself/edison.html
Edison Module
Key features
  • The Intel Edison module uses a 22-nm Intel® Atom™ SoC, formerly Silvermont that includes a dual core, dual threaded CPU at 500 MHz and a 32-bit Intel® Quark™ processor MCU at 100 MHz. It supports 40 GPIOs and includes: 1 GB LPDDR3, 4 GB EMMC, and dual-band WiFi and Bluetooth® Low Energy on a module the size of a postage stamp.
  • The Intel Edison module will initially support development with Arduino* and C/C++, followed by Node.JS, Python, RTOS, and Visual Programming support in the near future.
  • The Intel Edison module includes a device-to-device and device-to-cloud connectivity framework to enable cross-device communication and a cloud-based, multi-tenant, time-series analytics service.

[Reactie gewijzigd door ddkiller0900 op 10 september 2014 12:09]

Geen europrijzen bekend? Zeker Mouser.com niet gecheckt.

http://nl.mouser.com/Search/Refine.aspx?Keyword=edison
Persoonlijk, als elektronika hobbyst/techneut vind ik dit bordje zijn doel beetje voorbij zijn geslagen.
Het wordt beetje gericht op DIY/hobby-achtige toepassingen, maar tegelijk lijkt het ook een beetje op een prestige project. Dat leid ik dan af uit het "postzegel formaat" en dat daardoor een "out of the world"-interfacing connector is gekozen. Namelijk een PITA Hirose DF40 header met 0.4mm pin afstand. Uit persoonlijk ervaring kan ik zeggen dat chips met 0.65mm pin afstand lastig kunnen zijn en 0.5mm uitermate vervelend. Alles daaronder wordt eigenlijk gewoon rotwerk om met de hand te doen (maar ook voor machines).

Sommige interfaces ontbreken die wel op een Beaglebone Black of RPi te vinden zijn (video/sound/ethernet). Natuurlijk wordt daar vast op verzonnen:
- I2S is een standaard bus om audio over te verzenden; dus met wat micro controller code + PC code + dedicated audio DAC komt er vast audio uit rollen.
- SPI met hoog genoege clockspeed & throughput kan met wat moeite ook video doen. Dat heeft onze forum mod Sprite al eens laten zien. Is ondertussen ook geport naar RPi/linux.
- Ethernet zou via modules kunnen worden toegevoegd; bvb via SPI. Is enkel de vraag hoe snel dat gaat (beperkte bandbreedte, schat zo'n <40Mbit met de juiste ethernet controller); plus heb je eigenlijk 2 SPI poorten nodig wil je ook vidoe kunnen doen.
Voor enkele ethernet controllers (bvb ENC28J60) zijn drivers voor in linux.

Een bordje zoals deze zou dan interessant zijn als je ook gebruik kan maken van de real-time controller (bvb IMU's) + ruwe rekenkracht + operating system; immers heb je met een OS veel debugging/networking stacks al tot je beschikking.
Een echt computer ter grootte van een postzegel. Petje af naar Intel!
Vooral de specificaties zijn geweldig. 1GB ram terwijl de raspberry pie (model b) het met de helft moet doen.

[Reactie gewijzigd door Pataar op 10 september 2014 11:50]

Tja, maar dit ding heeft 0 grafische power, en je zult er eerst nog een breakout bord bij moeten hebben om er iets mee te doen... Tot die tijd is het gewoon een losse CPU... Dus totaal komt dan toch boven de Raspi, die in elk geval z'n eigen video-aansluiting heeft.
Tot die tijd is het gewoon een losse CPU
Het is meer, het is een SOC (System on Chip). Naast een CPU zit er geheugen in, en logica om alles te laten werken.
Ja dat zal, maar IO is nogal missing in action. Wireless USB is lief en aardig, maar ik heb er nog geen randapparatuur voor, dus dat laat alleen wireless over. Dan moet ik nog ergens een paar draadjes aan solderen om het geheel van prik te voorzien, en daarna... heb ik een server. Verder niks. Op die break-out borden zie ik ook niet echt iets dat genoeg ruimte heeft om video over te sturen behalve de USB, en video over USB wordt al een tijdje aangekondigd, maar het gaat ongeveer net zo snel als de invoering van wireless USB. Niet, dus.

ps, CPU wordt al een tijdje 'uitgebreid' als term. AMD noemt het vrolijk APU, maar de geheugencontroller is alweer een tijdje aan boord, geluid zit tegenwoordig on-chip, ook Intel heeft een GPU, dus SOC en CPU beginnen synoniem te worden. Het enige verschil dat ik zie is geheugen on-board, en ook daar is Intel hard mee bezig (Stacked DRAM). Wellicht wordt het tijd dat SOC ook gaat betekenen dat er directe I/O pinnen aan zitten?
Wellicht wordt het tijd dat SOC ook gaat betekenen dat er directe I/O pinnen aan zitten?
Die zitten er dan ook op, 70 stuks, waarvan 40 GPIO...
Je hoeft de break-out boards dan ook helemaal niet te gebruiken, die zijn er voornamelijk voor het gemak tijdens ontwikkeling.
Zoals al meerdere keren aangegeven heb je wat betreft aansluit mogelijkheden geen gelijk, ook dit bord heeft gewoon video uit, alleen zal je even 10 minuten moeten spenderen aan het solderen van een stekkertje, in dat opzicht zou je kunnen stellen dat dit een wat serieuzer stukje hardware is dan een RbPi

En over 0 grafische power, zoals Zer0 ook al zegt, het is een SOC, niet enkel een CPU, dus de grafische chip zit erin verwerkt. Daarbij zijn Intel grafische kaarten de laatste 2-3 jaar verrassend goed geworden, grote kans dat je zelfs de meest ingewikkelde openCV algorythmes (om maar een dwarsstraat te noemen) zonder problemen kan draaien.

Ik denk dat de beste opmerking van alle reacties gemaakt is door Rwesterh, recht boven jouw reactie, het is niet zo dat dit soort devices alleen maar bedoeld zijn als diy-mediacenter, als je dat wilt kun je beter gewoon voor een RbPi gaan, die wel met dat doel voor ogen is ontworpen, dit board van Intel zal het ook zeker kunnen, maar moet je wel bereid zijn moeite te doen.
OpenCV ken ik niet, ik weet wel dat Intel OpenCL vooral met woorden steunt, en hun hardware er niet echt veel mee kan. Verder zijn hun GPUs uiteraard prima voor 2D, maar zodra je er meer mee wilt doen vallen ze gewoon om. Zeker hun low-power GPU is nou niet echt super, dan heb ik liever die van een Raspi, of van een willekeurig modern mobieltje.

Ja dit ding is ontworpen als reken-ding, maar tenzij je iets hebt aan pure rekenkracht op micro-formaat wordt het lastig om hem in te zetten. Voor high performance computing pak ik liever iets groters (Xeons et cetera), en zodra het dingen aan moet sturen is minder rekenkracht nodig, en meer grafische opties, meestal. Oftewel het is een prachtig speeltje met geen doel.

ps, waar zie jij de pinnen voor grafische I/O? Ik zie alleen een sloot GPIO, en een paar oude interfaces. Ik zou het leuk vinden als jij video over UART stuurt, maar ik ga er niet eens aan beginnen.
OpenCV staat voor "Open Computer Vision" (volgens mij) wat het doet is o.a dingen als QR codes lezen (super simpel) maar ook dingen als face detection(simpel), hand gesture detection(medium), feature detection(hardcore) en nog 100en soorten visuele algorythmes. (en ja, vrijwel alles vandaag de dag gebruikt het als 'core' voor de visuele detectie, van cameras met autofocus, tot telefoon apps als Layar, cameras op snelwegen, irisscanners, tot de duurste robots, etc etc)

De reden dat ik dat pakket noemde is omdat het me een mooie toepassing leek voor bovenstaand Intel bordje, je hebt voor veel van die detecties namelijk best wat processing power nodig, maar het is nou ook weer niet zo dat je een hele pc in wil zetten alleen maar voor het detecteren van wat dingen in een foto/video(-stream) dat is over het algemeen weer overkill en zonde van het geld en de resources.

Over de Intel GPU's, tuurlijk zijn het geen kaarten vergelijkbaar met een Nvidia Titan (om maar wat te noemen) maar Intel is wel de 3e speler op de markt, en hoewel dat misschien niet heel bijzonder klinkt (immers, hoeveel partijen zijn er nou eigenlijk) als je bijvoorbeeld kijkt naar de stats die Steam verzameld (klik op "Video Card Description"), zie je dat Intel toch een respectabel stuk van de markt pakt, en dat zijn dan mensen die games spelen, dus die zullen waarschijnlijk ook niet zomaar met iets simpels genoegen nemen.

Over video output, er is (in ieder geval voor VGA) via Google ontelbaar aantal bronnen te vinden waar je kan leren hoe je zelf VGA output genereert, dit kan zelfs met een 'simpele' Arduino UNO, dus dan kan dit bordje (wat een stuk sneller is en een stuk meer geheugen heeft) het zeker.
Anoniem: 415197
@43436510 september 2014 23:34
Maar als zo'n OpenCV taak nou 100x zo lang duurt op dat bordje, vergeleken met een normale PC, en dat bordje is maar 10x zo goedkoop als een normale PC, is het dan wel zo'n goeie deal, vraag ik mij af (?)
Dat is aan jou. Als jij het wilt gebruiken, zul je het voor jou toepassing moeten afwegen. Daarbij komt veel meer kijken dan prijs en rekenkracht.
Denk aan: ontwikkeltijd; nut van die extra rekenkracht/snelheid; beschikbare tools; belang van afmetingen; belang van electriciteit verbruik; etc.

Een high-end pc kopen voor e-mail en webbrowsen is geen goede deal. Een 4 TB schijf is ook een slechte deal als je dat niet gebruikt, ookal is de €/GB verhouding nog zo goed in de price-watch.
Maar hoe zit het met video out, kan hij HDMI aan? The big question
Nee, dat is ook helemaal de bedoeling niet.
Uiteraard wel, het bordje bevat GPIO pinnen waar je echt alles mee kan doen.
Ik denk dat PurpleMadness bedoelt dat dit niet bedoeld is om ieder development board dat uit komt gelijk in te zetten als media center.
Dat snap ik, maar je kan er dan eventueel ook andere dingen mee doen. Wat ik nu met een matx atom board doe is een website hosten op een klein dvi lcd paneeltje van 10" die daarop weergeven met knoppen en via een arduino dan die knoppen dingen laten uitvoeren.
Als ik dat matx atom board + arduino kan vervangen door het hele arduino kitte zoals hier boven staat kan ik het geheel in een veel compactere behuizing zetten.
Ja, de mogelijkheid zal er zeker zijn. Maar een "consumenten" oplossing als een standaard HDMI poort zit er niet op. Met een reden, want dat is de bedoeling niet.
Is dit dan een soort van alternatief voor de Rasberry Pi?
Ja, maar dan met een x86 chip van Intel.
Incorrect. Dit is eerder een alternatief op de Raspberry Compute Module.
Dat denk ik niet. Een RPi is een stuk completer. Ik lees niks over display/audio-outputs
De breakout boards bevatten GPIO pinnen en daar kan je alles mee doen, geluid, video, sensoren, ...
Met GPIO pinnen kan je niet alles doen. Wat je er wel mee kan is low speed I/O. Maar dat is niet geschikt voor audio of laat staan video. Voor audio heb je minimaal een bus controller nodig. Een bus controller is specifieke hardware die je aan een GPIO pin kan koppelen zodat je op een hoger niveau tegen externe hardware kan praten. De Edison ondersteund de volgende bussen:

EXTERNAL INTERFACES
Total of 40 GPIOs, which can be configured as:
SD card 1 interface
UART 2 controllers (1 full flow control, 1 Rx/Tx)
I2C 2 controllers
SPI 1 controller with 2 chip selects
I2S 1 controller
GPIO Additional 12 (with 4 capable of PWM)
USB 2.0 1 OTG controller
Clock output 32 kHz, 19.2 MHz

Zie intel zijn specificaties

De grote afwezige is video. Aangezien RPi's vaak op een monitor of TV aangesloten worden is deze intel Edison daar geen alternatief voor. Het is zoals hier eerder gezegd meer een concurrent voor de Arduino Yun en Beagle Bone Black. Hoewel die laatste wel video heeft.

Dat Intel zich ook in die markt wil begeven is logisch. Een hele generatie hardware knutselaars groeit nu op met ARM als standaard platform voor ontwikkeling. Aangezien Intel geen ARM doet lopen ze de kans een hele markt te gaan missen. Tenzij het duidelijk wordt dat het niet uitmaakt of je ARM of ia86 gebruikt.
Dit klinkt misschien dom maar, wat kan je hier dan precies mee en wat zou je er mee doen?
Sensoren en/of actuators aanhangen voor domoticatoepassingen bijvoorbeeld.
Toch jammer dat de geen video / hdmi poort op zit. Zou die er wel op zitten heb je toch een grotere markt.
Maar ja, dan zou het ook geen postzegel ontwerp meer zijn. Als je video / hdmi wilt, koop je maar een Raspberry Pi :P
Postzegelontwerp is relatief als je usb poort sd kaart en andere zaken er op moet gaan zetten.

Sterker nog het is misschien al zo ver dat de usb poort, hdmi enz meer ruimte kosten dan de rest van het ontwerp.
Nee, de Edison ondersteunt geen video output. Er zijn wel boards met OLED displays en eigen controllers, maar je kunt niet eenvoudig een HDMI kabel aan je GPIO solderen.
HDMI misschien niet, maar je kunt van die GPIO misschien wel een VGA output maken.
Er zitten 4 outputs op die PWM ondersteunen, daar kun je dus met wat simpele elektronica een DAC van maken.
De rest zou je kunnen gebruiken voor sync-pulsen.
Zoiets doen ze hier ook met een ARM ST32F4: http://www.pouet.net/prod.php?which=61197
HDMI misschien niet, maar je kunt van die GPIO misschien wel een VGA output maken.
Of je stuurt een USB 2.0 videokaart aan. Dan heb je meteen de mogelijkheid tot VGA, DVI-D, HDMI, DisplayPort en andere video-interfaces met veel minder zelfbouw.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 september 2014 13:51]

Zoals bijvoorbeeld uitbreidingen die SparkFun biedt: https://www.sparkfun.com/news/1589. Het is meer een opgevoerde Arduino dan een RPi concurrent.
Meer een opgevoerde Raspberry Pi dan een Arduino concurrent eigenlijk, want de Arduino is lang niet snel genoeg om een volledig OS te draaien. Maar een directe vergelijking met beide is raar; Is de Arduino of Rpi ter grootte van een postzegel? Dat maakt het een behoorlijk stuk moeilijker om connectors kwijt te kunnen ;)

Het belangrijkste element aan dit ding is dat het een dualcore x86 atom processor bevat. Dat betekent niet alleen dat de ARM-powered raspi een puntje kan zuigen aan de performance van dit ding, maar ook dat je er alle x86 software op kan draaien, bijvoorbeeld een volledige Windows installatie (Alhoewel ik zelf er nog steeds Linux op zou draaien).

Dit ding bevat overigens ingebouwd al Bluetooth EN wifi, dat betekent dat je er alle hardware zoals geluidskaarten draadloos aan kan hangen, en dat je eventuele video over het netwerk kan streamen. Daarbovenop heb je ook nog eens dezelfde GPIO pinnen als op de raspi of arduino.

Al met al, voor 50$ best een interessant apparaatje..
Dat zie je volgens mij verkeerd, dit ding kan hetzelfde, zo niet meer, in een stukken kleiner stukje hardware, voor hetzelfde geld, en komt van een bedrijf wat zich al tig keer heeft bewezen.

Laat ik voorop stellen dat de Raspberry Pi zeker een leuk stukje hardware is, waar je heel gave dingen mee kan, maar feit is wel dat het (nog steeds) kinderziektes heeft, nou zeg ik niet dat dit Intel bordje dat niet zal hebben, maar ik kan me in ieder geval wel voorstellen dat ze hier geen B (en binnenkort C) model van op de markt hoeven te brengen, omdat alles van te voren al tot aan vervelends toe getest en gecontroleerd is.

Daarbij kan je nu "Intel inside" stickertjes op al je projecten plakken, en wie wil dat nou niet? :+
Maar kan deze zonder de breakout boards nog iets? met de gpio breakboard lijkt me deze niet meer kleiner als de RPi.
Voor 70cent heb je connector waarmee je zelf breakout kan maken voor gene wat je nodig hebt, zijn bijvoorbeeld bij digikey of farnell verkrijgbaar. Ligt eraan wat je nodig hebt maar footprint kan dus even groot zijn als postzegel inclusief wat extra hardware op het tweede printje. Diy smartwatch is mogelijk hiermee, zal wel wat dik zijn maar zijn alle diy smartwatches. :D

Het is geen directe RPI concurrent, het is meer een embedded computer + micro controller printje zoals arduino, stm32 discovery, beaglebone, etc, is alleen weer nieuwe generatie en dit keer met dual core Atom + Quark processor. Is dus niet zoals RPI bedoeld als goedkope PC maar voor alle andere zaken waar je micro's voor inzet of zelfs embedded pc zonder monitor als cpu kracht nodig is die micro niet kunnen leveren, maar dat kan nu dus wellicht deel door Edison bediend worden

De Edison is atom + Quark, moet het beetje zien als RPI + arduino in een, atom kan zware taken verrichten en Quark is uitermate geschikt voor aansturen van I/O pinnen en timing ervan.
Zo zou ik het niet willen noemen. Het is een hele kleine microcontroller (microcomputer zelfs) waarop Linux draait, die standaard geen aansluitingen heeft zoals de RPi die heeft (denk aan HDMI, Audio, USB, etc.)

De RPi is dan ook bedoeld voor educatie (scholen, net beginnende jonge programmeurs), waar dit bordje veel meer gericht is op IoT

[Reactie gewijzigd door thomasv op 10 september 2014 11:52]

Maar dat is dus op zich wel te realiseren via een breakoutboard, aangezien daar ook USB connectoren op zitten. USB audiokaartje, drivertjes en je komt al een heel eind verder. Misschien ooit ook wel eens een breakoutboard waarop een DSP en HDMI al aanwezig zijn.
Edison Breakout Board:
Exposes native 1.8V I/O of the Edison module
.1” grid I/O array of through-hole solder points
USB OTG with USB Micro Type-AB connector
USB OTG power switch
Battery Charger
USB to device UART bridge with USB Micro Type-B connector
DC power supply jack (7V – 15V DC input)
Het Arduino bordje heeft trouwens gewoon een USB type A connector.

[Reactie gewijzigd door Venator op 10 september 2014 11:58]

Dat snap ik, maar dat is dus juist waarom de Edison verschilt van de RPi. Uiteraard is het allemaal te realiseren, maar op de RPi zit het standaard omdat het een ander doel bediend ;)
Goed punt :) In die zin is dit natuurlijk gewoon een ruw product, functionaliteit moet nog verzonnen en gebouwd worden. Vermoed dat deze reactiethread een paar aardige voorbeelden gaat bevatten van de denkrichting voor dit leuke beestje.
Ik hoop het ook ;) Zo'n kleine formfactor is namelijk ongelooflijk voor een systeem met nog best wel aardige specs. Ben zeer benieuwd waar mensen mee komen.
Nee. Dat komt door dat de Raspberry Pi niet 'gewoon' 'weer een' kleine computer is.
Net als dat Intel's Galileo geen concurrent van de Pi is en de Arduino dat ook niet is.

Ook de bordjes zoals de BeagleBone of een van de vele Android en AllWinner bordjes zijn geen concurrent.

Het punt van de Pi was namelijk niet om een kleine computer te maken, maar om een open educatie platform te bieden. En dat is ze gelukt.
Nog even een snelle vergelijking tussen de RPi en de Edison:
De RPi heeft video- en audio output, de Edison niet
De RPi heeft een fysieke netwerkinterface en USB poorten, de Edison niet
De Edison heeft zowel wifi als bluetooth, de RPi niet
De RPi is makkelijk voor amateurs te verbinden en in te stellen(fysieke SD slot, micro-USB voor stroom, USB poorten), de Edison vereist meer kennis
De Edison is vele malen kleiner dan de RPi (ook dan de compute module)
De Edison schijnt een lagere energieconsumptie te hebben dan de RPi

Dit alles maakt de RPi veel geschikter als kleine computer/HTPC/server, en maakt de Edison geschikter om te gebruiken in zelfbouwprojectjes (vanwege draadloze interface en grootte, domotica, automatisatie e.d.). Hierbij moet ik wel zeggen dat een x86 dual core, 1GB werkgeheugen en 4GB intern geheugen iets overdreven lijkt voor de meeste toepassingen, behalve als je er bv. ook een complexe web-interface aan wilt koppelen of uitgebreid wil gaan loggen op het apparaat zelf.
Is dit wat ze gebruikt hebben in de iWatch?
Nee, al zou het mogelijk zijn om iets vergelijkbaars te maken met dit systeem als basis.
Voor de meeste electronica word op basis van beschikbare chips een ontwerp gemaakt speciaal voor die toepassing. Een fabrikant zou wel dezelfde chips kunnen gebruiken zoals op dit bordje.
Dit soort bordjes worden wel eens gebruikt wanneer er maar een klein aantal producten gemaakt hoeft te worden. En natuurlijk voor studie en hobby doeleinden.
Eerder arduino

Stop toch om ieder bord op een scherm te willen zetten. Als je dat wilt zijn er reeds voldoende oplossingen op basis van arm, maar ook van Intel.

Dit bord is expliciet zonder monitor. Maar kan dingen die een volwaardige pc niet kan, zoals analoog naar digitaal, Pwm, ideaal voor sensoren uit te lezen en actuators aan te sturen.

Dit bord is voor echte tweakers. En zoals gezegd kan je er alsnog een webinterface op zetten, om gelogde data te zien, of een instel-pagina te maken.

Dit ding komt in frigo, wasmachine Oven. Denk aan internet of things, het staat in het artikel!!

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 11 september 2014 00:55]

Wat een prachtig ontwikkel bordje. De vergelijking met de raspberry pi dringt zich natuurlijk op en is in tegenstelling tot de meeste andere bordjes heel redelijk:
- prijs is vergelijkbaar, al heb je wel nog iets nodig om hem aan te sluiten
- volledig os
- iets langzamer schat ik (400 mhz atom vs 800 mhz arm)
- kleiner en zuiniger wat natuurlijk (mobiele) mogelijkheden vergroot
Het is een dual core 500 MHz volgens het artikel. Waarschijnlijk een stukje trager dan de Rpi (en geen dedicated video processing unit). Maar er zit geen video out op dus veel processing power heb je toch niet echt nodig.
De 1 GB ram en 4 GB opslag is wel mooi, waarschijnlijk sneller dan de sd kaartjes van de Rpi.
Ben benieuwt of er ook een breakout boardje met een aantal ethernet poorten uitkomt. Zou een leuk low power routertje kunnen worden.

Edit: zie dat dat ding 1.8 Volt levels gebruik voor I/O, dat is wel onhandig. Betekend dat je de voltages voor een hoop arduino modules zal moeten gaan shiften naar 3.3 of 5 volt..

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 10 september 2014 12:46]

GPIO pins zijn vrijwel nergens toe gelimiteerd, je kan gewoon handmatig een netwerk kabeltje aan de nodige pins hangen en met een stukje code packets maken en versturen, en dat is alles wat je nodig hebt.
Ja, maar ethernet met GPIO lijkt me een uitdaging, in ieder geval is het niet mogelijk zonder extra elektronica, want ethernet gebruikt allang geen basisbandmodulatie meer en de voltages zijn ook niet die van GPIO.

Voor 100megabps heb je een PAM3-modulator nodig:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-amplitude_modulation

... voor 1- en 10-gigabps is het nog veel complexer.
Ah oke, "i stand corrected"!
Dank voor de info :)
Betwijfel of je daar wat snelheid mee kan halen. En is het een hoop low level programmeren waarschijnlijk. Heb natuurlijk het liefst gigabit maar dat zal lastig worden. Misschien kan een switch module wel oid.
Je hebt SPI ethernetcontrollers. En deze Edison ondersteund SPI dus Ethernet zal wel mogelijk zijn met een dergelijke module. Of je gebruikt de USB poort daarvoor. Dat doet Intel ook voor de geintegreerde WiFi/Bluetooth module. Die zou ik dan ook eerder gebruiken dan zelf een bedrade Ethernet poort in elkaar te knutselen.

Met puur GPIO gaat het je niet lukken. Ten eerste zit je met impedantie problemen als je een netwerkkabeltje aan de I/O pinnen hangt. Ook de timing restricties voor zelfs 10Mbps Ethernet ga je niet halen in software. Je hebt dus echt een hardware transceiver met MAC nodig.

[Reactie gewijzigd door Belboer op 10 september 2014 13:59]

eMMC zal niet veel schelen met SD: hetzelfde spul in een andere verpakking ;)
En of moderne SD/eMMC opslag nou een bottleneck is voor dit soort systeempjes? Ik betwijfel het.
Ik snap niet zo goed waarom de vergelijking met een Raspberry PI zich opdringt?
Dit is toch eerder vergelijkbaar met een Arduino ontwikkelboard, of eerder nog het Belgische initiatief wat laatst in het nieuws was: nieuws: Belgische start-up komt met Raspberry Pi-concurrent
Nee, een Arduino mist de rekenkracht, en het grote punt van dit ding is dat ie x86 ondersteunt. Oftewel: alle programmas die je ook op een grote computer kunt draaien, closed source, alles. Voor Raspis moet alles nogmaals gecompileerd worden, dus ofwel je moet source hebben, ofwel je moet een hele lieve fabrikant hebben die a. Linux wil ondersteunen (zeldzaam) en b. ARM wil ondersteunen (zo mogelijk nog zeldzamer).

Dat is ook meteen het probleem met alle andere Raspi-concurrenten: ze zijn ARM. Nou is dat voor mobieltjes geen probleem, maar desktopsoftware is meestal win/x86, dus als je dat ondersteunt ben je een heel eind. Da's overigens precies wat Intel wil bereiken: acceptatie van x86 voor mobiele toepassingen. Tot nu toe met weinig succes.
Nou, daar heb je het antwoord dus al: dit is niet te vergelijken met een Raspberry PI, daar ging het me om :)
En hoe denk je Windows op dit bordje te gaan installeren ? De specificities voldoen op diverse onderdelen niet aan wat Microsoft ondersteund. Het is niet voor niets dat Intel dit bordje uilevert met Yocto Linux.
Programmatuur die je op een embedded Linux systeem als dit zou willen draaien is allemaal voor ARM te krijgen. Immers in deze markt is ARM de marktleider en Intel praktisch niet aanwezig. Dat wil intel met dit bordje waarschijnlijk proberen te veranderen. Jammer dat deze module het dubbele kost van een vergelijkbare RPi compute module. Waarbij die laatste nog een geintegreerde grafische interface heeft.

[Reactie gewijzigd door Belboer op 10 september 2014 14:55]

Ik snap niet zo goed waarom de vergelijking met een Raspberry PI zich opdringt?
Dit is toch eerder vergelijkbaar met een Arduino ontwikkelboard, of eerder nog het Belgische initiatief wat laatst in het nieuws was: nieuws: Belgische start-up komt met Raspberry Pi-concurrent
Dus jij vergelijkt het liever met een Pi concurrent dan met een Pi.
iets langzamer schat ik (400 mhz atom vs 800 mhz arm)
Het is een dual core 500mhz atom. Dus mits multi-threaded geprogrammeerd is de edison zeker niet langzamer dan de Pi.
- iets langzamer schat ik (400 mhz atom vs 800 mhz arm)
De Raspberry Pi heeft een oude ARMv6 (ARM1176) CPU die gebakken is op 40nm. Ik kan vrijwel garanderen dat de moderne Atom (Silvermont, op 22nm dacht ik) architectuur daar gehakt van maakt, kloksnelheid zegt niets.

Wat de Raspberry Pi natuurlijk wel heeft is een geïntegreerde GPU, Edison moet het volgens mij zonder een doen.
Is dit iets wat we kunnen gaan verwachten in TV's, magnetron, koelkast, auto's, monitoren enz of is dit bedoel voor hobbyisten?
Het lijkt me iets voor hobbyisten. Te prijzig om te embedden. Maar hobbyisten kunnen wel creative ideeen ontwikkelen, toepassingen bedenken.
Denk dat dat nog wel mee kan vallen. Als Intel ze OEM gaat leveren voor verwerking in andere producten, dan zal dat de prijs erg drukken. Stel, je heet Miele en wil met 1 makkelijk platform verder om jouw functies en aansturing op te ontwerpen voor jouw devices, dan kan het een mooie opstap zijn naar een breedgedragen standaard hardware basis. The internet of things..
Voor nu hobbyisten, maar ik zie het wel gebeuren dat een wat versimpelde versie van dit systeempje (omwille van de prijs) ook in alledaagse elektronica terecht komt, Intel heeft immers wereldwijd een goede naam, en steeds meer 'spullen' (als in tv, witgoed, etc) hebben vandaag de dag meer dan een paar simpele microcontrollertjes aan boord.
Bijzonder dat ze op dit formaat nog 1GB ram en 4GB opslag hebben weten te bundelen. En daarnaast ook nog eens Bluetooth en WiFi! Wat ik me alleen dus afvraag. Je hebt per se een break-out port nodig om dat ding dus van stroom te voorzien als ik het goed lees? Had toch wel tof geweest als je puur het postzegel formaat direct van stroom kon voorzie. Wellicht zie ik iets over het hoofd, maar dat zou toch wel jammer zijn. Het is nu juist zo'n klein apparaat!
Het breakout board is vooral zodat je niet handmatig hoeft te klooien met soldeer op een minuscuul apparaatje, je kan volgens mij ook zonder breakout board de boel van stroom voorzien.
https://www.sparkfun.com/products/13037 batterij/microusb is dezelfde grootte; maakt het iets dikker...

je kunt ze "stacken"...
https://www.sparkfun.com/products/13093 het zit ook in dit basis pakket
Netjes, sparkfun to the rescue!
(ze maken daar trouwens zowieso goeie hardware, heb meerdere van hun sensors en micro-arduino's in gebruik, met veel succes)
Maar zonder breaktout board moet je dus wel gaan solderen om het geval van stroom te voorzien? Ik vond het wel een interessant dingetje om eens mee te gaan klooien, maar als je voor iets basis als stroomvoorziening al moet solderen dan denk ik dat deze net een tikkeltje te geavanceerd is voor mij..
Een gemis aan dit bord is wel dat het op de markt wordt gebracht als basis voor "the internet-of-things" applicaties, maar dat er geen ethernetpoort aanwezig is; ook niet op de break-out borden..
niemand gaat een lamp, thermostaat etc. bedraad uitvoeren... deze module is bedoeld om via draadloze communicatie gegevens/opdrachten te ontvangen.
Ik denk niet dat je van Intel kunt verwachten dat ze een zee aan verschilllende break-out borden gaan leveren. Wat ze leveren ijn gewoon een paar basis opties om mensen snel aan de slag te helpen.
Anderen zullen snel genoeg verschijnen. Er zijn genoeg bedrijven die alternatieve brake-out borden creëren.
Zie bijvoorbeeld wat SparkFun allemaal produceert: https://www.sparkfun.com/
Iederen moppert over het ontbreken van poorten video keyboard interface etc maar vergeet niet dat dit geen hobby of educatieplatform is.
Het communiceert via wifi en bluetooth en meer heb je ook niet nodig voor een datalogger, sensor, thermostaat, inbraakalarm en noem maar op waar dit bordje voor bedoeld is.
Ik heb zelf professioneel nooit wat in raspberry pi of aduino gezien, hoe leuk ze ook zijn om mee te spelen, maar deze ga ik zeker uitproberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee