Intel zet Atom-soc in computer ter grootte van sd-kaart

Intel ruilt de Quark-processor in zijn Edison-computer ter grootte van een sd-kaart in voor een Atom-soc uit de Silvermont-serie. Daardoor zal de kleine computer, die de grootte van een sd-kaart had moeten hebben, toch iets groter uitvallen.

Intel zegt niet hoe groot de Edison zal worden, maar geeft wel toe dat hij 'slightly larger' zal zijn dan de oorspronkelijke bedoeling was. De chipmaker toonde de Edison op elektronicabeurs CES in januari en claimde toen dat hij precies de grootte van een sd-kaart zou hebben. Die draaide op een Quark-processor, die Intel maakt voor wearables.

De mini-computer krijgt nu een Silvermont-soc mee met twee processorkernen op 500MHz, gemaakt op 22nm. De Edison ondersteunt 30 I/O-interfaces en heeft een 70-pins connector. Qua software kan de Edison Yocto Linux, Node.js en Python aan. Voor draadloze verbindingen heeft de Edison ondersteuning voor wifi en bluetooth 4.0 LE aan boord.

De Edison zal een familie van producten worden, zegt Intel, maar het heeft geen nieuwe modellen gepresenteerd. Het ontwerp van de Edison met Atom-versie is ook nog onbekend; Intel toont geen afbeeldingen. De mini-computer moet in de zomer uitkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-03-2014 • 15:03

62 Linkedin

Reacties (62)

62
60
42
1
0
8
Wijzig sortering
Spannende zaken!

wel raar dat er wi-fi op zit. Of beter: ik zou graag wat meer MegaHertzen of cache willen zien ipv wi-fi.
zulke 'randapparatuur' zou ik eerder in een soort add-on kaartje zoeken, of via een soort communicatiebus. Maar misschien ben ik wel een rare :+

lijkt me erg leuk om te hebben: een soort tablet of doosje waar een of meer van dit soort kaartjes in past die (gezamenlijk) gebruik maken van de randapparatuur (geheugen, disk, netwerk, etc)
Nee, je bent gewoon niet de doelgroep ervan :P Als je meerrrr power wilt moet je naar de NUC kijken. Deze dingen willen juist all-in-one zijn, en WiFi + Bluetooth scheelt je een heel aantal USB-poorten, kabeltjes en extra rotzooi.
Juist handig als er direct WiFi op zit: zonder poespas aan het internet hangen. Als de tdp laag genoeg is kun je 'm met zonne-energie voeden (zonder dat de form-factor veel groter wordt) = geen kabels. Met node.js erbij gaat er een wereld van mogelijkheden open!
zolang je maar een wifi-signaal in de buurt hebt, ja.
Lijkt me ook dat een paar van deze naast elkaar de wifi-ontvangst zullen verslechteren.

Zoals gezegd, misschien ben ik een rare, maar een cpu met ingebouwde wi-fi komt wat vreemd bij me over.

Of zou het een 1-april grap zijn?
Aangezien dit ding bedoelt is om in een ander (en vooral groter) apparaat te stoppen denk ik dat wireless inderdaad optioneel moet zijn en dat die real-estate anders benut zou moeten kunnen worden. Het host-apparaat kan dan met een netwerk interfacen.
Bedoeling is nog steeds wearable :)
Ja, en? :)

Het ding heeft geen enkele vorm van interface of stroomvoorziening, en een interface of accu zal meestal een stuk groter zijn dan dit device. Ik zou dan zeggen, bouw het wifi chipje in het 'houder'-device.

Of begrijp ik de toepassing van dit soort devices mischien niet?
Zoals 3x3 inderdaad hierboven al aangaf, modulaire apparatuur.
Met mobiele telefoons zijn ze hier al mee bezig.

Edit

Linkjes:
http://tweakers.net/nieuw...odulaire-smartphones.html
http://www.nrc.nl/tech/20...roject-wereldnieuws-werd/

[Reactie gewijzigd door Dograver op 31 maart 2014 16:12]

Het zou mogelijk net genoeg kunnen zijn om XBMC op te kunnen draaien, zolang je er niet te zware content tegenaan gooit. Zeker met Python support moet je volgens mij een heel eind kunnen komen, en daarmee kan het een heel leuke gadget worden. De vraag is wel weer hoe je de boel op je TV aan gaat sluiten natuurlijk.
Denk dat het ook niet echt voor XBMC bedoeld is. Het is vooral voor wearables, sensor netwerken die in je kleding verwerkt zitten. Een numeriek lcd'tje of een klein grafisch scherm zou moeten lukken.

En ik denk niet dat XBMC op 500 Mhz gaait draaien.
Bijna geen enkele hardware is ook echt voor XBMC bedoeld, maar dat wil niet zeggen dat het daarom er niet voor misbruikt kan worden natuurlijk. Een RPi is ook niet ontwikkeld met het oog op XBMC, maar is er prima voor, en loopt met 700MHz hard genoeg om XBMC goed af te kunnen handelen. met 500MHz moet je volgens mij al wel een eind komen, en aangezien de ontwikkeling nog door gaat verwacht ik wel dat er over niet al te lange tijd voldoende power aan boord moet zijn te brengen hiervoor.
Dat de RPi het kan komt niet door de 700 Mhz CPU, die trekt het niet echt. Het komt omdat er nog een videocore opzit die geoptimaliseerd is voor video. Maar het is allemaal appels met peren vergelijken. Ik denk ook niet dat je op een 700 MHz pentium 3 XMBC kan draaien ;) MHz'en zeggen niet zoveel.
Dat kan prima, ik heb een tijdje (alweer wat jaren terug) XBMC op een laptop met een 700 MHz P3 mobile gedraaid. Ook de originele Xbox (waar XBMC voor ontwikkeld is) draaide op 700 MHz. De core van de de RPi SoC is klok voor klok een stuk trager dan een P3, en draait zelfs op 500 MHz.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 31 maart 2014 20:14]

Het zou mogelijk net genoeg kunnen zijn om XBMC op te kunnen draaien, zolang je er niet te zware content tegenaan gooit. Zeker met Python support moet je volgens mij een heel eind kunnen komen, en daarmee kan het een heel leuke gadget worden. De vraag is wel weer hoe je de boel op je TV aan gaat sluiten natuurlijk.
? met welke decoder en welke uitgang , is totaal niets van bekent .
enigste wat bekent is
cpu van +/- 500
bt van 4.0 ( welke sneklheid ?)
wifi van ??? ( welke sneleheid ) dus streamen wens je veel geluk.

je vergeet dat een rpi een hd decoder heeft en een 3d kaart wat dus een vereiste voor xbmc is

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 31 maart 2014 15:44]

Welke uitgang was dus ook al de vraag die ik erbij stelde, want daar weten we nog niets van. Hetzelfde geldt voor de andere specs, maar je mag toch wel verwachten dat je op zn minst ergens vandaan wel een verbinding moet kunnen maken die je doorvoersnelheden kan bieden die hoog genoeg liggen. Welke interface dat zou zijn kan echt alle kanten op. Bt4.0 biedt bijvoorbeeld al 24MBit, wat voor heel veel content al volstaat. In de regel is Wifi nog zelfs wat sneller, dus daar zit niet zo'n knelpunt in. Decoding is eerder dan nog een probleem, maar daar kunnen we nog niet veel over zeggen, omdat we er nog bitter weinig van weten. Mogelijk dat het wel ondersteund wordt natuurlijk. We gaan het zien :)
in je kaartlezer stoppen natuurlijk :P
Dit is natuurlijk geen consumenten apparatuur. Eerder vergelijkbaar met een ARM SoC.
Misschien een smartwatch met (wireless) HDMI?
Dan nog ga je het stroomverbruik niet leuk vinden, horlogebatterijen zijn nogal beperkt. Ik vermoed dat dit ding toch minimaal een penlite nodig gaat hebben om z'n werk te doen (wat alsnog prima is natuurlijk). Wellicht (veel) betere Gameboys, of rekenmachines (TI-<nummertje> is toch wel gruwelijk beperkt), of een goeie aansturing van die micro-kopters ofzo. Eerlijk gezegd denk ik wel dat dit een gevalletje "technologie zoekt toepassing" is, maar geef het een paar jaar en ze zijn niet aan te slepen. Zie de Atom, die de micro-PC-markt en tabletmarkt een fikse duw gegeven heeft. Uiteindelijk niet de beste oplossing, maar wel een manier om ze mogelijk te maken.
Nee, ik denk niet dat dit een gevalletje "technologie zoekt toepassing" is. Men zou met computers ter grootte van een SD kaart juist heel veel apparaten kunnen maken met een SD sleuf, waarin de mini computer wort gestoken en voorzien van stroom een apparaat kan functioneren. Zie het als de telefoon van Asus die in de tabletdock wordt geschoven om zodoende een functionerende tablet te maken.
Ik zou een soortgelijk iets verwachten. Men maakt producten, waarin een SD gleuf wordt gezet en waar jij je eigen sd minicomputer in steekt en zodoende de juiste toepassingen mee kunt uitoefenen. Mogelijkheden zijn misschien momenteel beperkt, tot wearables en de eigen aangedragen oplossingen. Echter zou men met een minicomputer ook gewoon elektronica kunnen aansturen zoals wasmachines en weet ik wat. Er is dus wel degelijk een markt :).
Anoniem: 112442
31 maart 2014 15:05
Intels zet Atom-soc in computer ter grootte van sd-kaart != Daardoor zal de kleine computer, die de grootte van een sd-kaart had moeten hebben, toch iets groter uitvallen.

Vanwaar de verwarrende titel?
De soc heeft het formaat van een sd-kaart, met de behuizing erbij is-ie wel groter.
Hij zou eerst in een SD kaart passen, maar dat gaat dus niet door :)
De titel klopt. Intel pakte een bestaande computer ter grootte van een SD kaart, haalt de Quark chip eruit en zet de Atom erin. Dat het dan niet meer past is jammer maar dat maakt de titel niet ineens onjuist.

Bij de interpretatie van de titel is het wel belangrijk om te weten dat met "computer ter grootte van SD-kaart" gerefereerd wordt aan een eerder nieuwsbericht, en dus niet als nieuws wordt gebracht.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 31 maart 2014 15:17]

"De titel klopt. Intel pakte een bestaande computer ter grootte van een SD kaart, haalt de Quark chip eruit en zet de Atom erin. Dat het dan niet meer past is jammer maar dat maakt de titel niet ineens onjuist."

Volgens mij zei worldcitizen niet dat de titel onjuist is maar dat het verwarrend is.
En ik ben het daar mee eens.
Zonder verdere informatie wordt deze titel denk ik door een overgrote meerderheid van de mensen geinterpreteerd als "Intel maakt een nieuwe computer ter grootte van een sd kaart waar een atom soc op zit".
Verwarrend dus.

Maar als we jouw interpretatie zouden aannemen dan klopt die titel gewoonweg niet.
De soc is de eigenlijke computer. De rest is een beetje perifeire electronica en kan simpelweg niet als een computer worden aangeduid.
Ondertussen heeft het originele artikel waar het artikel naar linkt het helemaal niet over het hergebruiken van de oude 'computer'. Sterker nog, ze hebben het over een redesign van het product. De 'oude' sd formfactor computer bestaat gewoon niet meer.
Daarmee is de titel dus gewoon onjuist.
Er wordt zelfs naar gelinkt langs het topic:
nieuws: Intel toont computer ter grootte van sd-kaart

Welke nieuwe info zit er in deze post? Ik zie niet meteen iets.

edit:
Mijn excuses :) had de intro overgeslagen en meteen hoofd bericht gelezen dus heb ik Quark vs atom gemist.

Inderdaad met een atom is het veel interessanter kwa support van hardware.. vraag me af hoe makkelijk het te interfacen is met temp sensors etc

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 31 maart 2014 15:20]

Er wordt zelfs naar gelinkt langs het topic:
nieuws: Intel toont computer ter grootte van sd-kaart

Welke nieuwe info zit er in deze post? Ik zie niet meteen iets.
In de eerste regel is het toch al duidelijk? De Quark processor wordt ingeruild voor een Atom processor. Hierdoor zal het formaat ook ietsjes groter uitvallen. Dus niet meer exact de grote van een SD-kaart.

In ieder geval een leuke ontwikkeling. Ik vraag me wel af hoe je het apparaatje gaat voorzien van stroom? Is daar al meer over bekend?
Bekend is dat het een "low-power consumption" heeft. Dus het staat nog open hoeveel hij verbruikt.

Ik verwacht dat het energie op gaat vangen uit wifi/ bluetooth (radio) signalen en wellicht geen of minimaal een externe bron nodig zou hebben. Altans dat is waar ze naar toe willen gaan met wearable technology, dat het qua stroom zelfvoorzienend is. Misschien dat je nog iets kinetische of thermische energie in stroom kan omzetten in stroom. Met de aanname dat er 0 sensoren en actuatoren op zitten aangesloten.

[Reactie gewijzigd door xTmPizzaMan op 31 maart 2014 16:12]

Dan zou je toch minstens een backup condensator willen hebben, en dan nog krijg je niet meer dan milliWatts uit dit soort scavenging terwijl ik hem niet minder dan een halve Watt inschat te verbruiken.
Bekend is dat het een "low-power consumption" heeft. Dus het staat nog open hoeveel hij verbruikt.

Ik verwacht dat het energie op gaat vangen uit wifi/ bluetooth (radio) signalen en wellicht geen of minimaal een externe bron nodig zou hebben. Altans dat is waar ze naar toe willen gaan met wearable technology, dat het qua stroom zelfvoorzienend is. Misschien dat je nog iets kinetische of thermische energie in stroom kan omzetten in stroom. Met de aanname dat er 0 sensoren en actuatoren op zitten aangesloten.
Ik denk dat je met je gedachten nog een paar jaar vooruit loopt. Bij een introductie deze zomer is het niet realistisch om te verwachten dat het apparaatje zijn stroom uit WIFI of bluetooth signalen gaat halen.
zie het als die hdmi android sticks, die werken ook met een externe stroomadaptor.
Er wordt een andere processor gebruikt voor de SoC, da's het nieuws. Best interessant, zo'n Atom kan toch weer wat meer dan een Quark.
NodeJS cluster met 20 van die dingen :D
Je was me net voor. Op een andere techno-site zouden ze zeggen "Imagine a Beowulf cluster of these".. Of: "Is that a Beowulf cluster in your pocket, or are you just happy to see me?"
Onvoorstelbaar zo'n klein dingetje. Ik ben reuze benieuwde in welke gedaanten dit zich toegepast zal voordoen :)
Beetje Googlen naar die Quark processors gedaan en het lijkt me dat dit bedoelt is voor wearable computing.
Zou toch wel grappig zijn dat je je pc/laptop/tablet als het ware kan upgraden met een soort van losse 'SD-kaart-achtige' chips.

Is ie niet snel genoeg meer? Even een nieuwe chip er in schuiven :9
Gaat niet gebeuren. Een belangrijke uitdaging van moderne electronica ontwerpen is om snelle en zuinige verbindingen tussen chips te maken. Nu kun je met hoge spanningen snellere verbindingen maken - genoeg tweakers die hun OC'ed CPU op een hogere Vcc draaien - maar de uitdaging is om zowel snel als zuinig te zijn.

Nu is een belangrijk probleem met SD connectoren dat het geen snelle verbindingen oplevert. In feite is een SD geheugenkaart een SSD, maar dan met een langzame verbinding in plaats van SATA-600. Voor processoren is die verbinding nog veel belangrijker. Je ziet al hoe complex CPU sockets zijn, en dat gaat dan om processoren die fors mogen gebruiken (meerdere watts). Dan mag er ook wat energie naar de connecties. Maar zo'n zuinig processortje? Dan is de overhead van een BGA socket al hoog, laat staan die van een hooggeklokte SD kaart verbinding.
Technisch moet het kunnen maar commercieel is het niet aantrekkelijk omdat computers dan "per kilo" verkocht gaan worden en niets meer opbrengen,
Een leuke overdrachtssnelheid halen ze vast wel, vooral als er een computer achter de SD-interface hangt ipv traag flashgeheugen. Het moet mogelijk zijn er een soort grid of cluster van te bouwen die zich gedraagt als een enkele schaalbare computer.
Zou toch wel grappig zijn dat je je pc/laptop/tablet als het ware kan upgraden met een soort van losse 'SD-kaart-achtige' chips.
Die bestaan, dat heet een "cpu socket".
Anoniem: 361990
@Dreamvoid31 maart 2014 23:55
hahahahah prachtige opmerking!
Lijkt me als er Linux op draait en de hardware x86 is, dat niet gebonden bent aan alleen Python en node.js. Ok, dit zijn eenvoudige en krachtige script talen, maar ik zie niet in waarom je hier geen GCC op zou kunnen zetten. Zelfs Mono zou mogelijk moeten zijn zodat je .Net apps kunt schrijven hiervoor...
Ik kan me voorstellen dat ze maar ruimte hadden voor 16 MB RAM. Yocto Linux kun je starten met maar 12 MB, en daar zit Python al bij inbegrepen.

Nu kun je uiteraard GCC als cross-compiler op je PC draaien, en native applicaties bouwen. Het is niet heel erg moelijk om apps te bouwen van minder dan 4MB. In Mono wordt dat een ander verhaal.
Dit is goed nieuws.
Het maakt een hele hoop kleine modulaire apparaten meer mogelijk.
Apparaten die je net als je laptop/PC zelf kan opbouwen uit verschillende componenten.
En de zwakkere componenten kan vervangen. Je kan voor de toepassing hieraan denken aan modulaire, tablets, nettops en misschien zelfs telefoons.
Welk voordeel heeft dit tov een arm chip? Imo 0,0
Instructie set? Atom is naar mijn weten x86-64.
"Qua software kan de Edison Yocto Linux, Node.js en Python aan."
Zou het dan ook geen oude versie van windows kunnen draaien?
Lijkt me erg sterk dat Intel hier drivers gaat ontwikkelen voor een oude windows versie. Als er vraag is lijkt windows7/8-embedded me dan meest voordehand liggende kandidaat om hier wel driver-support voor te krijgen
En waarom is dat een voordeel voor "Yocto Linux, Node.js en Python"? Die dingen draaien allemaal op ARM. Sowieso draait het overgrote deel van Linux software ook op ARM.

Ik vraag me overigens meer af waarom je op zo'n low-power systeem interpreters draait als Javascript en Python. Als je native code draait, dan neem je de compilatie kosten op je desktop. En die desktop CPU heeft meer dan genoeg power voor dat soort taken. Ik weet uit eigen ervaring wat de resultaten zijn van Javascript op een embedded device, dat was een factor 2 meer energiegebruik t.o.v. de equivalente native code
Welk voordeel heeft dit tov een arm chip? Imo 0,0
Silvermont is een erg snelle core, 64-bit en heeft oa een erg snelle geheugencontroller. Er zijn in ARM land momenteel maar twee cpu cores die enigszins vergelijkbaar zijn, Cyclone van Apple en Krait 400 van Qualcomm.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 31 maart 2014 23:15]

Zolang hij alleen maar langer is past ie gewoon nog in een memory card slot. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee