Toshiba introduceert chip voor snel draadloos laden

Toshiba heeft een chip onthuld die draadloos laden bijna even snel moet maken als bedraad laden. De TC7763WBG kan een output van 5 Watt bereiken en voldoet aan de Qi-standaard die onder meer grote smartphonefabrikanten gebruiken.

Volgens Toshiba bereikt de chip in bedrijf een efficiëntie van 95 procent, maar legt niet uit hoe dat is gelukt; vaak ligt de efficiëntie lager, waardoor het opladen van een apparaat via een Qi-lader langer duurt. Laders die uitgerust zijn met de chip zijn compatibel met apparaten die de Qi-standaard gebruiken zoals de nieuwere Nexus-toestellen van Google en enkele van Nokia's Lumia-telefoons; voor veel andere telefoons zijn hoesjes verkrijgbaar om draadloos laden mogelijk te maken. De chip van Toshiba gaat direct in massaproductie, maar het is onbekend wanneer de eerste laders die ermee uitgerust zijn in de verkoop gaan.

De Qi-standaard is opgesteld door het Wireless Power Consortium en de fabrikanten Asus, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung en Sony hebben zich inmiddels achter de standaard geschaard. De standaard behelst het gebruik van inductiestroom om apparaten op te laden. Een concurrent van Qi is WiPower, een standaard die gebruik maakt van magnetische resonantie om apparaten op te laden. Hoewel Samsung in huidige smartphones de Qi-technologie toepast, wil het bedrijf in de toekomst overstappen op WiPower. De bedoeling is dat gebruikers naast smartphones ook andere elektronica als camera's via draadloos laden van stroom kunnen voorzien.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

31-03-2014 • 15:10

49 Linkedin

Reacties (49)

49
45
26
3
2
16
Wijzig sortering
De '95% efficientie' gaat alleen over de ontvangen flux naar DC. Het zegt niks over verliezen door slechte magnetische koppeling, waar veruit de meeste energie verloren gaat. Totaal, source to sink, zal de typische efficiëntie vast nog steeds niet boven de 70% uitkomen.
Dat zou kunnen, ik heb echter geen significant langere laadtijden op mijn draadloze lader dan aan het snoertje. Allebei met de officiële laders van Nokia en een Lumia 1520.
Conclusie: de draadloze lader trekt meer stroom uit het stopcontact.
Is de overdracht van energie dan met een efficiëntie van 95% of enkel de 'verwerking' van stroom binnen die chip? Dat eerste zou wel erg mooi zijn, Momenteel blijft er van mijn 2 Ah oeding nog 750 mAh over via het officiële Samsung QI-laadsetje. Zou een flinke verbetering zijn! :)
hoe kun je zien met hoeveel A hij laad?
Voor een aantal Samsung smartphones kan dat met deze:
https://play.google.com/s...alaxychargingcurrent.free
Helaas, het geldt alleen voor de 'verwerking' binnen de chip. Je bent nog steeds gebonden aan de natuurkundige wetten voor de daadwerkelijk mogelijke energie-overdracht (en de efficiëntie daarvan).
Toshiba heeft een chip onthuld die draadloos laden bijna even snel moet maken als bedraad laden.
1.95A op een draadje is dus gewoon 195% van die 1A dat dit levert. Lang niet zo snel had de woordkeuze moeten zijn...

Edit: Neemt natuurlijk niet weg dat het een enorme verbetering is, maar als ik snel wil laden zal ik toch een draad moeten pakken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 maart 2014 15:15]

Uhm, nee, er zijn ook 1A laders (meer dan 2A laders zelfs) en dan klopt de zin volledig. Er zal vast ook een 2A (10/12 Watt) variant op de markt komen zodat ook jou draadje vervangen kan worden.. ;)
Ja je hebt ze ook van 100mA dus ze hadden ook kunnen roepen dat het 10x zo snel is. Het gaat natuurlijk om het snelste wat er (mogelijk) is...

Er zijn inderdaad meer 1A laders op de wereld, maar is dat de maatstaaf?
Nee, het gaat erom dat er van de x Ampère input 95% overblijft. In een kabel blijft er van x Ampère ~100% over en dáárom is het nu 'bijna even snel als kabel'. Het aantal Ampère maakt voor de in de zin gemaakte opmerking niet uit; of dat nou 100ma, 1A of 2A is. :)
Dan hadden ze het efficientie moeten noemen en niet snelheid...

200A met 50% efficientie is sneller dan 90A met 100% efficientie, en de efficientie is juist bij die 2de hoger...
Er staat 95% efficientie in het artikel (!)

Snelheid is inderdaad een slechte indicator.
Ze zouden het slechts over Watts en efficientie moeten hebben.
Alle smartphones die ik heb laden toch echt op 5 V en 1 A, behalve mijn note 10.1, die is idd 2 A op 5 V
Daar kan ik sinds kort iets zinnigs over zeggen. Er is ook nog een stukje software die praat met de oplader. Mijn Cynogen wilde heel langzaam laden, maar na de Boeffla kernal kan je aangeven hoe je je toestel moet laden. Van de 475 mah naar de 1100 mah gezet. En bam vol
Ik heb nog een HTC Sensation met Cyanogenmod 4.2.2 en Chronic kernel, de oplader wordt al heel warm zonder te tweaken, ik denk dat het dan niet meer brandveilig is :+
Beide apparaten zorgen dat ze niet meer kunnen leveren of ontvangen dan ze zelf kunnen...

Het klinkt alsof je oplader al tegen ze max aan zit, verhogen op je telefoon kan dan prima, maar er zal waarschijnlijk niks veranderen omdat die lader gewoon niet hoger gaat uit zichzelf :)
Weet je zeker dat alle opladers zo'n beveiliging hebben?
Voor zover ik weet is het nooit de bedoeling dat je een apparaat gaat opladen dat meer vraagt dan de oplader kan leveren.
In ieder geval bij Samsung is het zo dat die wanneer je een lader inplugt proberen te laden op de maximale stroomsterkte die het apparaat aankan. Wanneer de lader dat niet kan leveren, dan zakt die stroom zeer snel naar een lagere waarde, en zo blijft die even een aantal stroomsterktes proberen om te testen wat de lader aankan (wanneer je teveel mA van je lader vraagt, zakt de spanning).

Zo wordt altijd het maximum gekozen van wat de lader aankan (natuurlijk begrensd door de maximum instelling van het toestel).
Advies is wel om de originele lader te gebruiken en niet een kingkongkey ding.
Het is niet alleen vanwege brandgevaar gevaarlijk om snel op te laden, de accu zelf moet het ook aankunnen. Bij Li-ion accu's moeten Li-ionen van de ene naar de andere elektrode bij het opladen. De elektrodes hebben een bepaalde structuur en als je te snel laadt dan volgen de Li-ionen de substructuur minder goed, na verloop van een aantal laadcycli kan de accu ontploffen.
Ik heb het ook niet over telefoons die jij hebt :+
Nee nee tuurlijk niet :+. Maar als je kijkt naar grote fabrikanten zoals Samsung en Apple krijg toch echt 5 watt laders
Ik heb toch echt een 2(.1)A lader bij de S4 gekregen (die maar met 1.95A op kan laden overigens), zou me niks verbazen als de S5 daar weer een stap bij doet :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 maart 2014 15:31]

De Note 2 wordt geleverd met een 2A @ 5V adapter. De note zelf laadt op met een maximum van 1,8A.
Mijn huidige Samsung (reis)lader levert 0.7A. De laders die bij de meeste smartphones komen leveren naar mijn weten 1A. Als je daar naar kijkt klopt hun statement wel.
Um... 1A op een draadje levert dus 0.95A op bij een efficiëntie van 95% ;)

Dus 'bijna even snel' vind ik kloppen.
Anoniem: 314070
31 maart 2014 15:57
Nu nog wachten op de introductie van "Snel produceren en leveren".
Anoniem: 415197
31 maart 2014 16:01
We zitten midden in een klimaatcrisis en de energiecrisis komt eraan.
Antwoord: draadloos laden met gigantische verliezen van tientallen procenten. 8)7
Ik heb er eigenlijk niet veel verstand van, maar bij mij werkt het draadloos laden van mijn lumia veel sneller dan via kabel. Ook als die kabel rechtstreeks op een stopcontact zit (met de originele lader)...

@blade08: ik vind het erg makkelijk dat draadloos laden: mijn Qi lader is rechtoipstaand en staat gewoon naast mijn telefoon op het werk. Gsm snel even uit je zak halen en neerzetten. Ik kan 'm dus ook continu in't oog houden :) Maar of 't handig is, zal erg van je eigen voorkeur/situatie afhangen.
welke qi lader heb je dan? want rechtopstaande laders ben ik (helaas) maar zelden tegengekomen.
Draadloos laden is per definitie langzamer omdat je grotere verliezen hebt dus het enigste wat ik mij kan voorstellen is dat ze expres een slechte lader bij je telefoon hebben gestopt om het draadloos laden te promoten? Mijn S4 laadt met bijna 2A en draadloos haal dat momenteel zeker niet.
Hij heeft gelijk. De lumia Qi lader is retesnel. Doet weinig onder voor normale kabellader.
Hoe het komt weet ik ook niet, maar zoals Relief2009 stelt is het inderdaad enorm snel.
Als ik andere kabels en stekkers gebruik, is het even snel als met de officiële lader. Maar zoals ik al zei: ik heb er wienig verstand over :)
Ik heb het opgezocht en de Qi standard kan zelfs tot 120watt, dus het is inderdaad net zo snel als een bedrade lader :) waarschijnlijk laadt jou Qi met 5watt op en dat is net zo snel als een groot deel van de bedrade laders.

Mooi spul :)
Aha nice. Bedankt :)
Hoewel Samsung in huidige smartphones de Qi-technologie toepast, wil het bedrijf in de toekomst overstappen op WiPower. De bedoeling is dat gebruikers naast smartphones ook andere elektronica als camera's via draadloos laden van stroom kunnen voorzien.
Jammer dit, dan kunnen we als consumenten weer gaan overstappen op een nieuwe standaard. Zijn er trouwens al toestellen met WiPower leverbaar? Deze techniek zou toch begin 2014 op de markt komen?
draadloos laden lijkt mij niet echt gemakkelijk in het dagelijks gebruik, nu prik ik ff een kabel er in, en kan het gewoon blijven gebruiken ( lekker doorgamen) met draadloos is dat er niet bij. Of je moet alsnog een kabel gebruiken....
Als ik even mijn amateur Nostradamus-bril op zet is dat er waarschijnlijk in de toekomst niet meer bij.. Ik zie in de toekomst (zeker in de EU) wel de eerste 'volledig' draadloze mobiel verschijnen. Dit onder de vlag van "gebruiksvriendelijkheid" (ingang minder dus telefoon makkelijker waterdicht te maken etc.) De ware redenen:
- Kostenbesparing: Geen USB licentiekosten
- Kostenbesparing: Ingang minder (ten opzichte van zowel bedraad als draadloos laden)
- Voldoet aan EU regelgeving die standaard lader voor alle telefoons voorschrijft
- Custom firmware draaien lastiger (?)
Misschien komt er wel een oplaadhoesje waar je je telefoon in kunt steken. Dan kun je hem blijven gebruiken tijdens het opladen :)
als je door wilt spelen, tja dan zul je met draad moeten werken, maar ben je iets aan het kijken bv of lezen, dan kun je em rustig op de oplader laten liggen..
Ik denk dat draadloos laden straks meer zich gaat richten op 'altijd overal', het is niet veel maar Ultra High Frequency chips (de longrange versie van Mifare chips) zijn tot 12 meter al 'oplaadbaar' en dus kunnen ze een signaal verzenden. Natuurlijk lang niet genoeg voor een telefoon maar mogelijk wel de toekomst, overal en altijd stroom zonder kabels en gedoe :)
De massaproductie en levering van deze chip is per vandaag gestart, dus deze chip zal in ieder geval zeer spoedig verkrijgbaar zijn.
Dit stond in de bron van het artikel ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee