Volgende versie Qi kan op 4,5 centimeter afstand apparaten opladen

De volgende Qi-standaard voor draadloos laden verruimt de afstand waarop gebruikers een apparaat kunnen laden van 0,7 naar 4,5 centimeter. Dat komt omdat versie 1.2 officieel niet langer gebruik maakt van inductie, maar van magnetische resonantie.

Qi 1.2Qi 1.2 en de huidige versie 1.1 zijn wel compatibel, waardoor 1.1-laders met nieuwe apparaten werken en nieuwe laders ook apparaten met Qi 1.1 kunnen opladen, zegt het WPC, het samenwerkingsverband achter de standaard voor draadloos laden. Dat is niet vreemd, omdat beide systemen werken met spoelen in zowel de lader als het apparaat om draadloos laden mogelijk te maken.

Dat beide systemen compatibel zijn, komt vermoedelijk doordat Qi 1.1 ook al gebruik kon maken van magnetische resonantie. Het verschil tussen magnetische resonantie en inductie is dat bij magnetische resonantie condensatoren zorgen dat beide spoelen resoneren op dezelfde frequentie. Dat maakt het mogelijk dat een enkele spoel meerdere apparaten kan opladen, iets wat bij inductie niet mogelijk is. Beide technologieën zijn verre van nieuw, maar elektronicaproducenten proberen ze met samenwerkingsverbanden als het WPC in meer apparaten te laten werken. Er zijn meerdere standaarden die met elkaar strijden.

Fabrikanten hebben al hardware op basis van Qi 1.2, maar wanneer die uitkomt, is onbekend. Ook is onbekend of consumenten kunnen zien of een bepaalde lader of een bepaald apparaat gebaseerd is op Qi 1.1 of 1.2.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-08-2014 • 14:48

97

Reacties (97)

97
95
61
1
0
2
Wijzig sortering
Vind ik niet zo wauw eigenlijk, wat is 4,5 centimeter nu? Maar het is een kleine stap naar het 'opladen als je je huis binnenkomt' veronderstel ik?
4,5cm is een bureau blad, imho een erg handige ontwikkeling!
koken je testikels niet mee?
Indien jij daar een spoel (en de hardware benodigd om het laden mogelijk te maken) hebt wellicht. Maar ik verwacht niet dat het zowel de acknowledgement kan beantwoorden als (bij Qi 1.1) het foreign-object detectie systeem kan omzeilen.

(Foreign-object detectie werk dmv een datacommunicatie tussen de lader en telefoon die aan elkaar doorgeven wat voor energie er verstuurd wordt en wat er daadwerkelijk wordt ontvangen. Indien dit meer dan X% verschilt moet de lader stoppen met laden)
Houd dat ook in dat er niet door een tafelblad heen geladen kan worden?
Hout zal de velden mogelijk niet heel erg verstoren. Metalen tafels of objecten als schroeven zijn dan wel problemen
nee dat is net zoals bij een inductie kookplaat.
enkel daar waar de pan op het "vuur" staat wordt hij warm.
de rest van de plaat wordt enkel warm door de geleiding, maar verwarmt zelf niet.
Moet toch comfortabel zijn, zo'n verwarmingselement in je tafel? :P
Die van mij wordt niet warm, alleen de telefoon :)
Anoniem: 80466 @kingpol1 augustus 2014 16:32
Heb jij daar een spoel in zitten dan?
Moeten je testikels onder de lader hangen dan? Je kunt hem toch ook aan de zijkant van je bureau leggen?
+1, ik ben wel benieuwd of dit mogelijk negatieve gevolgen heeft op het menselijk lichaam. Diverse mensen in mijn omgeving zijn inmiddels overleden aan kanker, en ik kan het niet helpen om toch de diverse stralingsbronnen niet uit te sluiten van de lijst met mogelijke oorzaken.
4.5 centimeter is niet slecht. Het grote problem is alle energie die weglekt omdat er ruimte zit tussen de spoelen. "Opladen als je je huis binnenloopt" is niet realistisch; de afstand tussen de zender en ontvanger is zo groot dat het overgrote deel van de uitgezonden energie de onvangende spoel mist.

Ter vergelijking: bij een normale transformator zitten de twee spoelen om dezelfde ijzeren kern gewikkeld, wat het weglekken zo goed als onmogelijk maakt.
Ik heb recent in 2 maanden een draadloze oplader gemaakt die 150 watt makkelijk over 30cm kon overdragen. De spoelen hadden een efficientie van 80% dus ik weet niet waarom hier zo moeilijk gedaan wordt...
Omdat de hoeveelheid energie die uitgezonden wordt kwadratisch afneemt met de afstand.
Iets met een natuurwet..
Dat ligt natuurlijk maar helemaal aan de vorm van je veld.

Wat je roept geldt voor een bolvorm, maar niet voor iets met meer focus.
Anoniem: 533149 @jelcon1 augustus 2014 15:16
Het moet geld opleveren de techniek is er maar alles moet eerst uitgemolken worden ;) dus ze brengen een jan lul verhaal op de mark waar wat 9v10 geloofd terwijl de techniek al veel verder is en bijna net zo duur kost maar is jou lader wel mobiel ?
Als het werkelijk zo zou zijn (en dus ook compleet veilig op langere termijn) waarom zouden ze dat niet meteen doen, het heeft helemaal geen nut om eerst uit te komen met een 4.5cm als je ook al lang bv 30cm afstand hebt voor dezelfde kostprijs, als leverancier schiet je er echt niets mee op.. Mensen zullen toch niet zo snel een nieuwe lader gaan kopen omdat het device het ook nog aan moet kunnen, en het device wordt niet zo snel vervangen puur omdat er een andere lader zou zijn die wat verder weg kan laden (waarvan ik overigens zelf echt niet zo het nut van in zie, of ik em er nou op moet leggen of 4.5 cm verder kan leggen)..
De maximale afstand wordt nu juist bepaald door hoeveel weglekkende energie aanvaardbaar wordt geacht, en die lek is met magnetische resonantie kennelijk minder.
Kun je hem mooi onder je bureau plakken :) weg weg al die zooi op je buerau!
Zou dat geen negatief effect op de efficientie kunnen hebben?
Volgens mij trekken magnetische velden zich niet zo veel aan van niet magnetische objecten die er tussen komen dus zou het de efficiëntie niet hoeven te beïnvloeden tenzij je bureau van metaal is (wel handig, blijft ie zo lang er stroom op zit plakken)
Een MRI scanner waarmee het menselijk lichaam in beeld gebracht wordt heet zo omdat dit de afkorting is van "Magnetic Resonance Imaging". Wie zegt dus dat magnetisme alleen iets doet met ferrometalen?

Zou zo'n lader trouwens graag in mijn bureau hebben. Met een Nokia lader lukt het net niet. Er mag wel iets tussen zitten, maar een tafelblad is nu teveel van het goede.

En wat denken jullie van draadloos laden in de auto? Mij lijkt dat de Überfeature voor auto, navigatie en telefoonfabrikanten samen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 27 juli 2024 00:07]

Nu is het wat lastige materie, maar wilde het toch even zeker weten. De magneten zorgen 'slechts' ervoor dat magnetische atomen in jouw lichaam in de zelfde richting op wijzen en radio golven zorgen vervolgens voor het 'beeld'. Daarnaast hebben we het hier over supermagneten en hypersensitive apparatuur, of een tafel voldoende invloed heeft op het magnetische veld zou mogelijk haast onmerkbaar zijn voor de eigenschap van deze laders.

https://www.youtube.com/watch?v=pGcZvSG805Y
Kleine opmerking, met niet magnetische objecten bedoel je denk ik alles behalve ferrometalen. Dan hebben we het beestje bij de naam :).
Je kunt nu je tas met telefoon erin gewoon op de oplader zetten en het werkt. Voor de echte luie tweakers dus. ;)
De techniek vereist dat de ontvanger in een bepaalde richting ligt. Als je je toestel haaks op de oplader zet dan werkt het niet. de ontvanger en zender moeten in dezelfde horizontale richting liggen en volgensmij nog altijd precies spoel op spoel.
Anoniem: 533149 @RalphM.1 augustus 2014 15:12
Heb jij een schoudertas dan :P . Mijn telefoon zit gewoon in me zak . Van mijn broek ;)
Dan ga je lekker op je bureau liggen, dus :9
Of je bouwt de oplader in in je sofa :)
Waarom is het nu weer 'me' zak en toch 'mijn' broek ?
In je bureaustoel inbouwen dus. Automatisch laden wanneer je gaat zitten.
Het geeft de mogelijkheid om laders in bijvoorbeeld tafeltjes in restaurants in te bouwen. Je hoeft dan alleen je telefoon op een gemarkeerd gedeelte van de tafel te leggen en je telefoon laad op.

Voor laptops en tablets is het zo ook handig. Je hoeft dan geen snoer meer aan je apparaat te koppelen. Je monteert een QI 1.2 lader onder je bureau en je laptop of tablet laad op...

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 27 juli 2024 00:07]

Het geeft de mogelijkheid om laders in bijvoorbeeld tafeltjes in restaurants in te bouwen. Je hoeft dan alleen je telefoon op een gemarkeerd gedeelte van de tafel te leggen en je telefoon laad op.
Kan toch nu ook al met de huidige laders? :)
http://www.youtube.com/watch?v=xZo2pA0Qc9U

Edit hieronder:
Dat gaat de gemiddelde gebruiker niet doen hoor.
Hij had het over bijvoorbeeld restaurants, professioneel gebruik en niet over de gemiddelde gebruiker :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 27 juli 2024 00:07]

Dat gaat de gemiddelde gebruiker niet doen hoor.
4,5 centimeter is b.v. genoeg om hem onder je bureau te monteren.
(Of noem een ander oppervlak waar je GSM vaak ligt)
tja, of je freest gewoon een stukje uit je burea waar je de lader in legt voor de huidige variant...
Mijn bureau is 5cm okoume multiplex, net vorige maand nieuw :(
</First World problems>
Multiplex kan je prima bewerken en de boel uitfrezen
Hehe shit dat heb jij weer ;), soms zit het leven gewoon echt niet mee he.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 27 juli 2024 00:07]

Echt, het leven is gewoon niet eerlijk. Vraag me soms af hoe andere met zulke problemen omgaan... :P
Nou, gecombineerd met "Dat maakt het mogelijk dat een enkele spoel meerdere apparaten kan opladen, iets wat bij inductie niet mogelijk is." betekend dit dus dat je meerdere telefoons/aparaten op 1 Qi 1.2 plaat kan leggen en ze tegelijkertijd kan opladen. Dat is toch wel erg handig in mijn ogen.
Dan stack je ze gewoon boven op elkaar en alles laadt tegelijk op.

Mijn Qi lader in mijn note 2 doet het trouwens prima met mijn UAG cover er nog omheen. die is behoorlijk dik.

Ik hoop eerlijk gezegd dat we ooit nog een standaard op Qi zien die laden net zo snel laat verlopen als aan de kabel.

Tegenwoordig heb je al 1000 mah zenders en ontvangers met de oude standaard. met een 70% efficiency zou dat neer komen op 700 mAh als het toestel strak op de plaat ligt. Ik neem aan dat de efficiency toeneemt als de zender verder kan stralen.

Zie echter niet het nut in van 4,5 cm bij mobiele telefoons. ik zie liever een techniek met een dubbele spoel waardoor je effectief 2 x 700 mAh laadstroom krijgt en dus met 1400 mAh kunt laden. dan kun je je devices in 2,5 uur opladen. nu duurt het opladen van mijn volledig lege note 2 met de Qi plaat van 1000 mAh ongeveer 6 tot 8 uur. Ik moet er wel bij zeggen dat dit voornamelijk komt doordat samsung software matig draadloos laden begrenst op 460 mAh i.v.m. oververhitting. ik weet niet de laadstroom van de Nexus 5 maar een vriend van me zegt dat deze ongeveer in 3 uur oplaad met een 1000 mAh qi plaatje. Dus het kan wel degelijk sneller.
Het grootste voordeel dat ik zie is dat waterdichte telefoons en andere apparaten hiermee mogelijk worden; telefoons zonder connectoren en dus gaten in de behuizing.

Apparaten gaan nu om o.a. de volgende redenen vaak stuk:
1-- Er komt vuil/vocht/water in de telefoon: op te lossen door draadloos laden.
2-- Beeldscherm scheurt bij vallen/stoten: op te lossen door buigbare/degelijke schermen te gebruiken.
3-- Accu dood na veel opladen: op te lossen door betere accu technologie.

Alleen het 3e punt nog oplossen en dan hebben we telefoons/apparaten die nooit meer stuk gaan :)
Kost veel meer dan gewone oortjes :/
Minder dan 10$ via ebay.
headet accu gaat op het verkeerde moment leeg...
2.4GHz vervuiling...

[Reactie gewijzigd door mohf op 27 juli 2024 00:07]

Telefoons hebben nog steeds openingen voor microfoons & speakers, dus draadloos opladen gaat niet veel verschil maken.
Speakers en (MEMS) microfoons zijn prima waterdicht te maken en bestaan ook in waterdichte varianten. Het is immers niet meer dan een (miniscuul) trillend membraam.
Draadloos opladen lijkt me wel een erg goede techniek. Er zijn blijkbaar ook al heel wat telefoons met Qi-ondersteuning: http://www.qinside.biz/en/support/qi-enabled-phones.

Toch ken ik in mijn omgeving helemaal niemand die zijn telefoon draadloos oplaadt. Is het echt zo'n nicheproduct dan, of zijn er redenen waarom draadloos laden nog niet is doorgebroken?
Draadloos opladen is leuk om te hebben, maar lost een probleem op die de meeste mensen niet hebben. Opladen via kabel werkt voor de meeste mensen prima, is relatief betrouwbaar en is heel efficiënt (koperverlies kabel is verwaarloosbaar). Dus waarom zou iemand geld uitgeven aan dure technology dat nog in de kinderschoenen zit?

Ik vind een usb kabel meenemen veel makkelijker dan zo'n speciale matje met adapter en al. Plus, mijn ultrabook die ik toch altijd en overal meeneem kan mijn smartphone @ 1A opladen terwijl hij helemaal uitstaat. Super handig als er geen stopcontact in de buurt is.

[Reactie gewijzigd door mohf op 27 juli 2024 00:07]

Inderdaad. Er wordt veel gesproken over de voordelen en hoe fantastisch het allemaal is. Maar hoe zit het met de verliezen? Het lijkt mij een enorm inefficiente manier van laden. En het excus dat het maar een paar Watt is gaat niet op, omdat een paar Watt maal een paar duizend/miljoenen mobieltjes behoorlijk wat milieu onvriendelijke uitstoot geeft.
Wat is er mis met een kabeltje?
Hier een L920 gekocht juist vanwege dat draadloos laden. Werkt echt geweldig. Heb er 1 gekocht voor in de woonkamer en 1 voor op mn bureau (standaard). Gewoon erop leggen en hij begint te laden. Heb je een telefoontje, dan kun je hem er meteen afhalen zonder te kloten met stekkers. Ook in het donker werkt dit dus prima en het duurt niet eens zoveel langer. Als ik op de bank zit of achter mn bureau, dan heb ik er weinig erg in dat ie bezig is.

Ook is het handig dat het wisselen met een ander toestel om die op te laden, dus ook erg simpel is. Gewoonweg omwisselen en je bent klaar.

Ik vond het (naast het touchscreen kunnen gebruiken met handschoenen) de 2 beste nieuwe features die ik ooit op een smartphone heb gehad. Momenteel zit ik met een iPhone en daar mis ik het toch wel. Er zijn wel manieren om daar ook Qi mee te gebruiken, maar dat is toch altijd wat onhandig in gebruik (want je toestel wordt er groter en zwaarder van met zo'n 3rd party solution).

Ik vraag me nog steeds af waarom sinds de launch van de L920 niet gewoon elk toestel (ook non-Nokia's) met draadloos laden zijn uitgekomen. Er zijn er wel wat, maar niet zo bekend. Wel hebben de 820, 925 en 930 draadloos laden geloof ik.
Anoniem: 533149 @Dionos1 augustus 2014 15:19
Lijk mij niks zelf je cover beschadigd ervan . Met 4'5 cm niet meer nu is een beschermende laag geen probleem meer . Maar even een stekkertje in je mobiel proppen is handiger wat met zo lader zit je niet lekker op je mobiel te tikken .
Lees je zin nog even door, geen touw aan vast te knopen.
ja ik zie het;( maar ik bedoel dat de behuizing beschadigd van je telefoon . En dat ik zo lader erg onhandig vindt als je ook nog je telefoon wilt gebruiken .

Gelukkig is het enkel nog een optie en geen standaard future :)
Ik vermoed je behuizing na een x weken . Of zit er een zacht coating op zo laden ?

Maar 7mm komt dwars door je hoesje heen dat scheelt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 533149 op 27 juli 2024 00:07]

Er beschadigd niets hoor? Het is alsof je hem op tafel neerlegt? Of beschadigd jouw telefoon zo snel dan?
Die pagina is net zoals dat elke PC support heeft om een DVD speler te kunnen gebruiken; gewoon een driver + stroomkabeltje + SATA/PATA kabel en klaar is kees...
Op zich vind ik het een mooie techniek, maar hoe veilig is dit? En wat voor invloed heeft dit op bijvoorbeeld je Wi-Fi, pacemaker en andere draadloze meuk?
En niet te vergeten: de energieverspilling.
Anoniem: 432173 @satoer1 augustus 2014 17:41
Jep, in al hun publicaties wordt er nooit wat gezegd over de efficientie van die dingen...

Staat nogal haaks op alle initiatieven om energieverbruik te minderen...
Wordt dit dan gebruikt om ingeplante medische apparaten op te laden? Ik zie daar Philips staan op de afbeelding wat me doet denken dat dit in de medische sector gebruikt wordt.
Dat zou inderdaad erg nuttig zijn. Niet meer om de zoveel jaar een nieuwe pacemaker maar gewoon af en toe opladen. Dan kunnen ze misschien ook kleinere worden.
Een QI lader onder je bed en terwijl je zelf oplaadt, je pacemaker ook?
Ik klik thuis gewoon mijn telefoon in een dockingstation.

De draadloos opladen techniek moet gewoon nog een beetje doorontwikkelen, nog een paar jaar en dan zit het "overal" in.
Telefoons, MP3 spelers (als die dan uberhaubt nog bestaan...) enz :)
Het wordt al meer gebruikt dan je denkt. Wat dacht je van de elektrische tandenborstel. Deze wordt al jaren via inductie opgeladen.
Door het draadloos opladen is de usb-poort hier binnenkort niet meer voor nodig. Als audio- en data-overdracht nu ook nog standaard draadloos plaats kunnen vinden wordt het een stuk makkelijker om water-/stofdichte telefoons te maken.
Ik weet dat data en geluid via wifi kunnen worden doorgegeven, maar dit is nog niet standaard. Anders waren de usb-poort en koptelefoon aansluiting wel weggelaten.

Als hier dus standaard een wifi/bluetooth achtig iets voor gebruikt zou worden en niemand meer behoefte heeft aan usb of koptelefoon aansluitingen zou het makkelijker worden bedoel ik.
Klinkt handig, daarmee kan je dus een lader onder je tafel hangen en gewoon je telefoon op tafel deponeren.
Zijn er nog overige invloeden, bijv:
- Is de maximale afstand in alle gevallen 4,5 cm, of afhankelijk van het 'materiaal' wat er tussen zit. (hout, koper, plastic of iets dergelijk)
- Neemt de snelheid van het opladen ook toe naarmate je het oplaadpunt en het contactpunt dichter bij elkaar brengt, bijvoorbeeld met een onderlinge afstand van 2 cm i.p.v. 4,5 cm?
Dan hoef ik mn telefoon niet meer pietje precies op die oplader te leggen, dit is nu wel het geval....
Ik denk dat je dat nog steeds moet, zo te zien mag de verticale ruimte 4,5 cm zijn. Als je je telefoon naast het oplaadvlak legt (zeg 4,5 centimeter) gebeurt er volgens mij nog steeds niets.
nog steeds nutteloos. Ik heb nog een Qi lader. Gebruik m'n niet.
Omdat ik altijd opnieuw weer m'n telefoon nodig heb, of eens het uur/whatsapp wil bekijken enz... Heb 'm dan liever aan de draad hangen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.