Qualcomm gaat draadloze oplaadtechniek Qi ondersteunen

Qualcomm is toegetreden tot het bestuur van de Wireless Power Consortium, waarmee het de Qi-standaard voor draadloos opladen steunt. De toetreding is opvallend aangezien Qualcomm oprichter is van de rivaliserende Alliance for Wireless Power.

Qi logoQualcomm schaart zich met de toetreding naast 100 leden waaronder Asus, HTC, Huawei, LG Electronics, Motorola Mobility, Nokia, Samsung en Sony en het steunt nu de draadloze energietechnologie met de grootste marktadoptie. Ondanks de steun blijft het concern zich ook op A4WP richten. Tegenover Engadget laat Qualcomm weten die technologie nog altijd superieur te vinden.

Qi is gebaseerd op inductie, terwijl A4WP gebruikmaakt van magnetische resonantie. Een van de verschillen tussen de implementaties is dat Qi vooral op het opladen van een enkel apparaat gericht is, terwijl A4WP zich op opladen van meerdere apparaten met verschillende energiebehoeftes op een enkel oppervlak richt. Ook A4WP heeft een aantal grote namen achter zich, zoals Broadcom, Intel en Marvell. Enkele bedrijven zijn lid van beide organisaties, zoals Samsung, LG en nu dus ook Qualcomm. Tenslotte is er nog een derde concurrerende organisatie: de Power Matters Alliance, die gesteund wordt door onder andere opnieuw Samsung, HTC en LG, maar ook Google en Facebook.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-09-2013 • 17:43

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
21
1
0
0
Wijzig sortering
Het is toch een heel klein beetje overdreven. Wat is het nou voor moeite om een stekkertje in je telefoon te steken? Wat je met deze technologie hebt is dat je een matje ergens moet hebben liggen, dat je ook aan en uit moet zetten, en god weet wat een schade zoiets kan aanrichten bij andere spullen die je even uit je handen legt en op dat matje terecht komen.

Plus dat een dergelijke technologie natuurlijk een universele standaard moet zijn. EEN STANDAARD DUS, dus niet een ander ditje of dat voor iedere telefoon, zoals nu het geval is, zélf met micro-USB (of wilde je beweren dat iedere lader op iedere telefoon en iedere tablet werkt? fout dus).

Misschien is het handig voor publieke oplaadpunten. Misschien.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 21 september 2013 23:41]

Niet alleen god maar ook redelijk wat mensen weten dat er niks kan gebeuren met een device dat Qi niet ondersteund. Voordat de lader vermogen verzend moet er een verplichte communicatie tussen lader en ontvanger geweest zijn. En gezien het beperkte oppervlak van de huidige laders moet je echt je best doen om er twee apparaten op te leggen (één Qi en een ander niet).

Ik heb trouwens misschien geluk maar al mijn micro usb apparaten werken wel degelijk met al mijn laders en ik heb al helemaal niemand gehoord met een niet werkende Qi lader-ontvanger combo? Misschien een Chinese cloon maar dat mag je ook niet meetellen in dit verhaal.

Ik hoop aw4p te zien als winnaar, na wat lezen klinkt het inderdaad superieur maar ik heb 'in real life' nog geen implementatie ervan gezien.

edit: heeft fb hardware plannen dat ze zich ook achter een standaard scharen?

[Reactie gewijzigd door Vnze op 22 september 2013 09:19]

Die matjes worden vanzelf groter naarmate devices groter worden, en meer (verschillende) devices de techniek ondersteunen. Het wordt steeds makkelijk om er iets in de buurt te krijgen dat er niet tegen kan. Ik noem maar wat, een naakte usb-stekker die aan de computer nog ingeplugd is. Wekt dat geen spanning op in de stekker? Misschien niet, maar toch is het een reëel risico in mijn ogen.

Daarbij, straks komen er adapters die je in een microUSB-poort steekt, die feitelijk het laden omzetten naar een USB-stroom. Kan de device waar zo'n adapter aan hangt, tegen de opgewekte inductie*/magnetisme? Ik hoop van wel, maar ik vrees voor allerlei problemen.

*) welke van de twee technieken je ook kiest... dat zal vnml afhankelijk zijn van wat je device ondersteunt.
Voor waterdichte toestellen is het natuurlijk goud. Weer een klepje minder. Je kan in principe alles doen. Laden via Qi, muziek/headset via BT en data via 4G/Wifi. Geen stekkers meer nodig, hoogstens ergens bij de batterij om hem te kunnen flashen. Als er 64+GB op staat is ook geen SD nodig.
Uitbreidbaar geheugen is nog steeds fijn om te hebben. Al was het maar om het "idee" dat je niet vast zit aan wat je nu hebt. En je hebt nog steeds USB nodig voor debugging (nouja, "nodig", voor developers dan).
Gezien de verkoopcijfers van Apple vindt niet iedereen dat even belangrijk...
Inductie? Waarom? Met magnetische resonantie kun je veel grotere afstanden halen dan inductie. Als je je telefoon van het oplaadvlak afhaalt is energie al kwijt na 3 cm. Met magnetisch resonantie kan je zeker wel 20 cm halen. Dat is de toekomst. Zie het volgende YouTube filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=2ODW-ntPHSU

[Reactie gewijzigd door Paksoy op 21 september 2013 18:27]

Omdat als ik een device binnen 30 cm van het oplaad punt moet hebben ik hem net zo lief op het oplaadpunt leg...
Het gaat meer om de gevoeligheid van de Qi-matjes om het te laden object echt goed neer te leggen. Sommige zijn heel irritant en moet je vrij nauwkeurig zijn. Dan gaat het achteloos neerleggen niet echt op. Met een afstand van 20cm wordt bijvoorbeeld altijd je muis, telefoon, etc opgeladen als je een laadstation op je bureau hebt.
Met een afstand van 20cm wordt bijvoorbeeld altijd je muis, telefoon, etc opgeladen als je een laadstation op je bureau hebt.
Als je een heel klein bureau hebt wellicht, de mijne is iets groter dan 20 cm en ik leg mijn telefoon niet altijd op dezelfde plek. Als ik hem steeds binnen het cirkeltje van de lader moet leggen... dan kan ik hem net zo goed er precies op leggen, even veel moeite.
(Overigens gebruik ik voor mijn telefoon gewoon een dock om dezelfde reden, als ik hem op een matje moet leggen kan ik hem net zo goed in de dock zetten.)
Imo wordt draadloos opladen pas interrestant als het minimaal mijn hele bureau dekt.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 21 september 2013 19:08]

Het gaat er mij juist om dat MGR (Magnetisch gekoppeld resonantie) een opkomend techniek is en hier veel meer uit gehaald kan worden. MIT heeft zelfs een 60W lampje van 2m afstand op volle sterkte kunnen laten branden.
Heb je ook een bron? Ben wel benieuwd hoeveel watt daar voor nodig was..
Gewoon even op internet zoeken. Ze beweren 70% efficientie dus ~90 Watt.
Ik leg mij mobiel altijd op een kastje als ik ga slapen dus draadloos opladen zou voor mij handig zijn (hoef ik niet steeds die stomme kabel te vinden als ik in bed lig)
Draadloos opladen wordt pas leuk als het ook net zo snel gaat als met de gewone oplader.
Dat gaat het in de meeste gevallen al. De huidige Qi 1.1 standaard leverd 5W met minimaal 70% rendement. Als je een goede koppeling hebt kan je makelijk rond de 80% halen. Je zal dus effectief met zo'n 4 watt kunnen laden wat neer komt op 800mA. Aan het eind van het jaar komen er ook hogere vermogens beshcikbaar rond de 20 watt. Er zijn zelf ontwikkelingen naar 2,5 Kw en hoger voor electrische voertuigen.
A4WP klinkt toch veel beter waarom Qi niet gewoon overslaan.. ? Waarom staan al die fabrikanten achter een techniek die al ingehaald is? Is het om ons eerst Qi te verkopen en daarna A4WP of iets anders?
Anoniem: 145867
@HakanX22 september 2013 10:18
Qi is niet een techniek maar een protocol tussen lader en mobieltje. De techniek heet inductie.

En wat is er volgens jou dan achterhaalt aan deze protocol? Data wordt overgezonden zoals de status van de batterij naar de lader toe. Dit is belangrijk voor het regelen van de hoeveelheid energie en dat de accu niet stuk gaat.

Welk deel van dit protocol is achterhaalt en hoe zou jij dit protocol opstellen dan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 september 2013 10:18]

HakanX noemt Qi nergens in zijn reactie een techniek. Hij vraagt zich - m.i. terecht - af waarom een superieure techniek niet tot standaard wordt verheven. Bij magnetisch resonantie kan energie over grotere afstand worden getransporteerd dan met inductie. Dit resulteert in allerlei voordelen voor de consument bij het opladen van mobiele apparaten.

Misschien is de strategie van Qualcomm wel om zo in het andere kamp vrienden te maken en hun betere technologie straks onder Qi 2.0 te pushen. Prima want uiteindelijk zijn de consumenten hierbij gebaat. Alleen jammer dat er alweer een politieke tussenstap moet worden gemaakt...

Wat is er overigens mis met draadloos laden mensen? Gemak dient de mens. Je telefoon op een matje neerleggen is intuïtiever dan eerst dat kabeltje weer zoeken en in zowel je telefoon als stopcontact prikken. Bovendien pak je dan makkelijker tijdens het laden de telefoon even op om er wat mee rond te lopen en om 'm na gebruik weer verder op te laden. Eigenlijk is het raar dat we dit niet allang gebruiken. Ik denk dat het over een paar jaar ook volledig is ingeburgerd. Mensen zijn in een paar jaar tijd veranderd van "wat moet ik met email onderweg" naar elke 5 minuten Facebook checken. Draadloos laden verbleekt daarbij wat revolutie betreft. ;)
Omdat deze techniek ook niet zonder nadelen is. Zo is er maar een beperkt vermogens budget beschikaar. Als er meerdere apperaten in bereik zijn dan zakt het laadvermogen en zal het laden aanzienelijk langer gaan duren. Daarnaast is het ook een duurdere techniek omdat het veel lasiger is om electronica te ontwikken welke aan de EMC regelgeving voldoet. Maar als belangrijkste rede zou ik zelf nog wel de grote hoeveelheid energie die door de omgeving wordt verplaatst willen noemen. Iedereen weet dat het niet verstandig is om je hoofd in een magnetron te stoppen. Waarom zou het dan wel verstanding zijn om je lichaam in een resonatie veld van bijn 7 GHz te stoppen. Ik weet het, de vermogens zijn veel kleiner maar de duur is veel langer. Zijn de lange termijn effecten hiervan al bekend?

Het grote nadeel van Qi is dat het slechts op een beperkte afstand werkt. Afhankelijk van de gebruikte componenten tot 10mm boven de lader. Het grote voordeel is dat alle energie binnen de applicatie blijft. De magnetische veldlijnen worden immers door het geintergreerde feriet materiaal geconcentreerd. Grote vermogens zijn ook geen probleem. Eind dit jaat gaat dat al naar de 30 watt en er zijn drafts en experimenten van zo'n 3Kwatt systemen voor EV. Voor meerdere apperaten zijn er overigens ook oplossingen verkrijgbaar. Hierop zitten meer wireless power cores verdeeld over een groter oppervlakte waardoor je meerdere devices kan opladen. Maar ja, je moet ze wel op de lader leggen.
Even afgezien van de leuke ontwikkelingen op draadloos oplaadgebied, hoe kan het dat die standaard Qi mag heten als er een bedrijf is dat de naam "Pixel Qi" getrademarkt heeft? Allebei technologie voor onder andere tablets, dat geeft verwarring. http://pixelqi.com/
Ik kan me er wel in vinden, ik moest zelf al eerst aan Pixel Qi denken voordat ik dacht aan draadloos opladen. Verwarrend is het in ieder geval, vooral omdat het betrekking heeft op 2 technologieën die beiden voor hetzelfde type product zijn bedoeld..
In het merkenrecht geldt dat dezelfde naam voor meerdere zaken gebruikt mag worden, zolang er geen verwarring kan optreden. Daarom was het bijvoorbeeld mogelijk dat Apple Inc (van de i-Devices) sinds 1976 die naam kon gebruiken terwijl er al in 1968 een Apple Corps was opgericht (van de Beatles). Of er sprake kan zijn van verwarring tussen een Pixel Qi scherm en een Qi oplaad standaard zou aan de rechter zijn om te besluiten, mocht het ooit zo ver komen. Ik denk zelf dat het wel mee zal vallen, met name omdat naar het scherm nooit met alleen Qi verwezen wordt, maar altijd in combinatie met Pixel.

On topic, grappig om te zien hoe meerdere bedrijven van alle consortia lid zijn. Het zal wel gebeuren vanuit de overweging dat ze dan in ieder geval altijd toegang hebben tot de standaard die het uiteindelijk overleeft vermoed ik.
verhaal klopt niet, Apple heeft Apple (Beatles) gewoon betaald voor het gebruik, ze mochten alleen niet in de muziek business gaan, dat is later wel gebeurt dat is weer een extra verhaal....
Ik vraag me af wanneer we draadloze brandmelders krijgen die het gewoon altijd doen. 80% van de mensen zijn gewoon te lui om die batterijen te verwisselen. En helaas heb je het niet voor het kiezen wanneer je die brandmelders nodig hebt.

Ja ik weet dat die dingen gaan piepen als ze bijna op zijn, maar de meeste mensen trekken gewoon de batterij er dan uit, en kijken er verder niet meer naar om.

[Reactie gewijzigd door WokeBroke op 21 september 2013 17:58]

Of je koopt brandmelders die stroom tappen van het net en dit op slaan in een setje condensatoren. Die krengen houden het ook nog lang, lang vol. Getuige degene die ik weken op een kastje had liggen. Geen batterij meer nodig en je kan zelfs een paar weken achter lopen met het betalen van de stroomrekening...

Back on topic:
Mooi dat er in ieder geval begonnen wordt de implementatie van een 'standaard'. Heel leuk dat er verschillende consortiums bezig zijn met iets te ontwikkelen maar het moet toch eens een keer iets de markt op komen om het publiek alvast eens op te warmen voor het idee van draadloos opladen.

En wie weet is dit een stok achter de deur voor A4WP zelf. Zo van: "Schiet eens een keer op of we gaan naar de tegenstander."
True, ervaring is overigens dat ik nog wel ergens kom waar het ding al weken piept en niemand weet waar het vandaan komt ;)
Gelukkig is het vanaf 2009 al verplicht om bij renovatie of nieuwbouw rookmelders te plaatsen die dubbel gevoed kunnen worden: op het netstroom en op batterijen.
Totaal offtopic, maar meer dan 90% van de huizen in nederland heeft dit dus niet. Een draadloze oplossing zou dan dus geweldig zijn...
Ik vind dit een slechte hype. Nu ze eindelijk micro- en mini-USB gestandaardiseerd hebben komen ze toch weer met een nieuwe manier van opladen. Eentje die en meer grondstoffen kost en daarnaast voeg je, ten opzichte van gewoon laden, twee extra energie conversie toe. En elke conversie is weer onderhevig aan energie verlies. Het rendement van het opladen zal dus geheid afnemen.

Daarnaast kan je opladend met een draadje tenminste rustig nog je telefoon gebruiken. Ik spug niet altijd gal, maar ik zie van deze producten geen voordelen.
De toestellen die dit nu ondersteunen hebben dit als extra! Dus bovenop de micro usb. Ik heb mijne snachts met kabel in de lader, en overdag ligt hij op qi matje op mn bureau
Ik vind draadloos opladen echt een foute benaming. Noem het stekkerloos laden.

Straks komt er echt draadloos opladen op astand en hoe gaan we dat dan noemen?
er zit toch nog steeds een stekker aan de oplaadplaat... 8)7
Dan ben je niet meer aan het opladen maar draadloze stroom aan het gebruiken.
Dan noemen ze dat toch remote/distance charging...

Ookal wordt er maar 1cm overbrugt het is techniesch gezien dan toch gewoon draadloos.

Wireless internet (wifi) heet toch ook gewoon hetzelfde als je je telefoon op de router legt?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 september 2013 20:05]

Ik blijf me verbazen over het fenomeen: Draadloos Opladen.
Blijf je je ook dan verbazen elke keer als je naar je eigen inductie kookplaat kijkt ?:D
Die hebben wij dus niet xD Gewoon gas en een vonkje :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee