Samsung gaat Qi-tegenhanger gebruiken voor draadloos laden

Samsung wil toekomstige telefoons en tablets voortaan draadloos laten opladen met behulp van zijn eigen WiPower-technologie. Momenteel gebruikt het bedrijf in bijvoorbeeld zijn Galaxy S4 de Qi-technologie van het Wireless Power Consortium.

De Qi-standaard wordt door diverse bedrijven omarmd als een standaard voor draadloos opladen. Bovendien is ook Samsung lid van het Wireless Power Consortium, naast bedrijven als LG, Sony en Nokia. Toch heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf laten weten dat het toekomstige consumentenelektronica, waaronder tablets en smartphones, gebruik wil laten maken van WiPower-technologie. Deze ontwikkelt Samsung samen met Qualcomm in de Alliance for Wireless Power ofwel A4WP.

De WiPower-oplaadtechniek is volgens Samsung in staat om meerdere apparaten op bijvoorbeeld een charging pad tegelijk draadloos op te laden dankzij het toepassen van magnetische resonantie. De huidige Qi-standaard is gebaseerd op inductie en heeft dit voordeel niet. Daarnaast kunnen WiPower-compatibele apparaten op enige afstand gehouden worden van de oplader, terwijl Qi-hardware direct contact vereist, zo meldt Computerworld.

Ondanks dat Samsung zegt de WiPower-standaard in toekomstige apparaten te gaan ondersteunen, zal het vermoedelijk nog tot begin 2014 gaan duren voordat de eerste producten met ondersteuning voor de technologie op de markt komen. Desondanks denkt het bedrijf met zijn sterke positie op de smartphonemarkt dat de draadloze oplaadtechnologie op termijn ook door andere fabrikanten gebruikt zal gaan worden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-03-2013 • 16:01

48 Linkedin

Lees meer

Reacties (48)

48
46
30
3
0
0
Wijzig sortering
Jammer, wij zijn bezig om een educatieve robot te klussen, en daarbij is draadloos opladen via de telefoon een enorm leuke toevoeging. Zo'n op een smartphone gebaseerde robot kan dan enorm autonoom zijn door zelf zijn laadpunt op te zoeken.

Het is dan wel erg jammer als de fabrikanten niet tot een standaard komen. Al vroeg ik me al wel af waarom Witricity niet uit de markt was geconcurreerd door Qi. Dat is dus dan ook inderdaad gebaseerd op "resonance": http://www.witricity.com/pages/technology.html. In plaats van er dus een wisselspanning doorheen te persen voor een wisselend magnetisch veld, worden er bij zo'n magnetische resonantiekoppeling, de natuurlijke frequenties aan beide zijden op elkaar afgestemd.

Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Resonant_inductive_coupling. Het is hetzelfde principe als ook in passieve RFID tags.
Heb ook ooit zoiets gemaakt :) Een dikke driver spoel met een bepaalde LC Frequentie. En dan een klein spoeltje met condensator en een ledje eraan. Beide LC kringen afstemmen op elkaar met een spectrum analyzer. Dan heb je de meest efficiente energie overdracht.

Wel grappig dat dan je ledje zo zonder ergens aan verbonden te zijn heel fel brand :)

Maar de standaarden hier vechten vaak niet om de implementatie van de natuurkundige/elektrische kant. Dat bestaat al 100 jaar. Echter vechten ze om de communicatie laag tussen lader en accu. Als de accu vol is moet hij kunnen praten met de lader.. etc. Deze protocol zit in de Qi standaard via Inductie.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 28 maart 2013 07:35]

Voor iedereen die het verschil wilt weten tussen inductief laden (Qi) en het laden via magnetische resonantie:

.youtube.com/watch?v=-Wf7aadxBkE
Er was 1 standaard Qi, maar inmiddels zijn het er 4 en vermoedelijk komt Apple met een 5de.

Jammer dat er een wildgroei ontstaat. Zie liever 1 standaard zoals USB. Wil niet terug naar de tijd waar elke telefoon zijn eigen kabel had en eigen aansluiting.

Een universeel (bij voorkeur de beste technologie) draadloos oplaadsysteem zou veel beter zijn. Denk aan inbouw in meubels, auto’s, vliegtuigen, tafels enz.
Ja, dat is jammer, maar zo gaat dat met standaarden als er iets beters ontwikkeld wordt. Qi is achterhaald.

Inderdaad een universeel inbouwbaar systeem is veel makkelijker te regelen met magnetische resonantie dan met de verouderde inductie techniek. In de auto een centrale lader en alle apparaten in de auto kunnen ermee opgeladen worden.

Wat dat wel weer jammer is is dat Intel met hun eigen resonantie techniek bezig zijn. Die gaven een tijd terug al aan dat ze hun laders in Ultrabooks willen gaan (laten) inbouwen. Dan kun je je telefoon dus opladen naast je laptop.
1 standaard zoals USB waarbij je alsnog 20 kabels nodig hebt met de verschillende connectoren?

Ik zie liever 1 standaard met één aansluiting (naar het stopcontact toe). En klaar.
Er komt ook wel 1 standaard, maar dat heeft tijd nodig. Veel andere technieken zijn door eenzelfde process gegaan. Laat ze lekker concurreren en de consumenten kiezen welke prijs/feature verhouding ze het aantrekkelijkst vinden.

Je geeft USB als voorbeeld, maar er was een tijd dat elke computer uitgerust was met een RS232 seriele poort, een centronics parallele poort, PS2 poorten voor muis/toetsenbord en soms ook nog eens een firewire poort.
Als ik het zo lees is A4WP veel interessanter dan de huidige standaard. Gewoon al je apparaten op een hoop en opladen maar. Dat je ook nog even je agenda kan gebruiken enzo is ook handig.

Dit zou perfect zijn verwerkt in bv tafels. Apparat(en) erop en klaar.

Wil jammer dat er (weer) twee standaarden zijn, waarvan de beste niet hoeft te winnen. (zonder meer inside kennis kan ik niet oordelen welke het beste is).
Zolang Samsung ook compatible is met de 'WiPower standaard', lijkt me dit geen probleem...
Ik denk dat je bedoelt 'Zolang Samsung ook compatible is met de Qi standaard, lijkt me dit geen probleem'.
Samsung ontwikkeld WiPower samen met Qualcomm in de Alliance for Wireless Power ofwel A4WP, dus compatible met hun eigen standaard zullen ze wel zijn.
Qi is gebaseerd op inductie, dus ik denk dat het niet met elkaar gaat werken. Zolang Samsung hun technologie goed beschikbaar maken voor andere productenen dan kan het een succes worden.

Als je hier een goed werkend, stabiel en veilig systeem van maakt zal deze het Qi standaard uit de markt drukken.
Anoniem: 449164
@ArgantosNL27 maart 2013 22:41
Ik vind dat Qi nog behoorlijk wat problemen kent. Zoals de spoel waarmee het apparaat wordt opgeladen, die is veel te zwaar en dik waardoor recente top modellen niet meer zo licht zijn ( Nokia lumia 920, Nexus 4).
Dat heeft niets met de spoel te maken. De Nexus 4 is welgeteld 4 gram zwaarder dan de Galaxy Nexus. Dat die Lumia zo zwaar is is gewoon een kwestie van slecht ontworpen hardware door Nokia.
Samsung is op dit moment zo groot dat wanneer zij hun eigen standaard pushen, andere fabrikanten met hun standaard achterblijven. Waarom? Omdat Samsung meer tablets en telefoons verkoopt dan de meeste andere fabrikanten. De enige fabrikant die tegengas kan geven is Apple en van hun hoor je nog niets over draadloos opladen. Ik denk dat de standaard van Samsung t.o.v. de huidige Qi techniek meer voordelen biedt en dat andere fabrikanten ook snel deze standaard zullen overnemen.

Edit: deze reactie was voor Kevinp bedoeld

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 27 maart 2013 16:12]

Maar toch wel vreemd dan dat ze deel uitmaken van de alliantie die de andere techniek benut. Een dergelijke alliantie wordt doorgaans gevormd door bedrijven die die techniek ondersteunen en omarmen. Ik lees niet dat ze uit de alliantie stappen... Terwijl wanneer de leden van het consortium toch hun eigen weg gaan, de samenwerking moeilijk tot een gedragen standaard kan leiden. Commitment staat normaliter voorop bij degelijke samenwerkingen. Evenals delen (van technologische kennis) en inbreng. ('Delen' lijkt echter moeilijk in deze business. Concurrentie is moordend en de rechtszaken vliegen je om de oren...)
Voor de Galaxy S3 gingen de verhalen al dat ze met magnetische resonantie zouden komen. Dat werd achteraf helaas toch inductie.

Het heeft geen zin om eerst zelf een inductie standaard te ontwikkelen. Dus dan licht het voor de hand om even die Qi standaard te pakken om de periode te overbruggen tot je je eigen technologie klaar hebt.
Tja Samsung wed zelfden op 1 paard, zie hun productaanbod, er is geen enkel ander bedrij wat zo gevarieerd te werk gaat op vrijwel ALLE vlakken (van boten tot smartphones)...
Je moet nu ook niet doen alsof Samsung het warm water uitgevonden heeft...

Dit is gewoon eigen aan de bedrijfscultuur van Koreaanse bedrijven. Diversificatie wordt daar op grote schaal toegepast. De Koreaanse auto bedrijven (of die wij als Koreaans automerk kennen), maken allemaal op grote schaal boten, wasmachines, magnetrons, vijzen etc...
Hangt een beetje van de prijs van de 'opladers' af. Mocht die niet al te hoog liggen dan is enige fragmentatie wel interessant om de innovatie wat te stimuleren. Als alle grote fabrikanten in één consortium gaan hangen dan verlaagt de drang om te innoveren ook 'lichtelijk'.
Anoniem: 449164
@-Tom27 maart 2013 22:43
De prijs is op dit moment €69,99 voor de lader van Nokia, een behoorlijk bedrag als je het mij vraagt.
Dat ze stellen dat er direct contact nodig is, is onjuist. Mijn moeder kan haar Lumia 820 gewoon in het hoesje laten zitten en hij laad gewoon op. Mijn 920 heeft ook geen probleem om er iets tussen te hebben zoals een tijdschrift. Hell, ik heb hem laatst laten opladen terwijl er een Samsung Galaxy Tab 2 tussen lag. Je hebt ongeveer een centimeter speelruimte tussen de lader en de telefoon, dus dat is nog best veel. Ik denk niet dat deze techniek daar veel verschil in gaat maken.

Ik vind het jammer dat Samsung nu eerst de S4 uitbrengt met QI en vervolgens overstapt. Heb je meteen niets meer aan je accessoires als je gaat overstappen naar de volgende versie.

QI zelf werkt in ieder geval prima. Het gaat snel en is fijn in gebruik. Het is jammer dat die Nokia dingen zo duur zijn om aan te schaffen, maar anders had ik er al wel wat meer in huis dan die ene die ik gratis bij mijn 920 kreeg (actie van Nokia).

Vooral op plaatsen waar je nog wel eens je telefoon gaat opnemen of een berichtje wil lezen is het erg handig om even de telefoon van de lader te pakken en je ding te doen. Het is gewoon erg gebruiksvriendelijk om helemaal geen stekkertjes te hoeven gebruiken.
Ik denk dat draadloos opladen pas echt een succes word als je ook daadwerkelijk draadloos kunt opladen, dus dat je mobiel of tablet zich op een willekeurige plek in je woonkamer bevind en niet op een plaat of een paar centimeter er van af. Want hoe wil je met een mobiel waarvan de accu leeg is gaan bellen als ie op zn oplader ligt? Je kunt m niet naar je oor brengen want dan verbreek je t contact. Je zult op zn minst een afstand van een meter moeten kunnen overbruggen wil je je telefoon tegen je oor kunnen houden, en op dit moment kan je dat nog steeds t beste met een kabeltje doen.

Er zin wel al technieken die energie tot 10 meter van de zender kunnen opladen, maar blijkbaar is dat nog niet efficient genoeg voor productie. Die efficientje lijkt me niet zo moeilijk te behalen, je hebt gewoon een id op je telefoon die ook draadloos zich bij de zender meldt zodat die zender alleen vermogen gaat geven als je telefoon in de buurt is en dat alleen doet als de accu van je telefoon bijna leeg is. Is je accu nog redelijk vol, of is iemand anders met een oplaadbare telefoon die niet bij de zender geregistreert is, dan gaat die zender automatisch op idle.

Hoe zit t eigenlijk met data overdracht? Ik zou toch graag terwijl ik draadloos oplaadt ook teglijk mijn hdfilmpjes die ik op mijn mobiel heb gemaakt naar mijn pc willen overseinen. Daar heb ik nog niemand wat over zegeen. Het zal toch niet zo zijn dat je dan alsnog een kabeltje nodig hebt? Ik heb toch t liefst uiteindelijk een telefoon die geen connectoren meer heeft, zodat je mobiel gelijk waterdicht is. Als je er dan toch nog extern geheugen in wil stoppen kan dat net zo goed met een slot waar je je geheuenkaartje in stopt maar die de data dan via inductie aan de telefoon doorgeeft.

Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat tegen de tijd dat je je telefoon op 10 meter afstand van je zender kunt laden dat het interen geheugen dan wel de cloud opslag zo enorm groot is dat geheugenkaartjes hun bestaanrecht al lang verspeeld hebben.
Je zult op zn minst een afstand van een meter moeten kunnen overbruggen wil je je telefoon tegen je oor kunnen houden, en op dit moment kan je dat nog steeds t beste met een kabeltje doen.
Dan stop je in je smartphone een kabel wat een draadloos oplaadbare mobiel OOK gewoon kan :D

Je moet draadloos laden dan ook zien als een toevoeging, niet perse als vervanging, moet er niet aan denken op 5+ van die dingen te kopen om overal neer te leggen waar ik wel is kom (en waar nu dus een oplader beschikbaar is)...

Ik wil op de plek waar ik het meeste ben gewoon draadloos op kunnen laden, kan mij dus weer helemaal niet schelen dat ie op de pad moet liggen, je legt hem er ook sneller op waardoor je uberhaubt minder vaak een (bijna) lege batterij hebt. omdat het immers minder moeite kost...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 maart 2013 17:24]

Ik weet niet welke telfoons jij bedoeld, maar de draadloze telefoons die ik heb gezien hebben een unibody zonder aansluitingen, dus helemaal glad. Als je daarop naar muziek wil luisteren heb je een bluetooth setje nodig en voor geluid en fotos is dat prima, maar niet voor die 6 uur vakantievideo's in 1080 p die een gig per half uur verbruiken.
Nokia Lumia 920? Is gereed voor draadloos laden en heeft inderdaad een unibody, maar kan gewoon een micro-usb en een koptelefoon op aangesloten.
Een kabeltje voor nodig voor dataoverdracht? Wat voor antieke telefoon heb jij joh?
En ik had nog wel goede hoop dat met Qi er eindelijk een standaard zou zijn die iedereen zou omarmen. Dat zag er ook even zo uit.

Ik snap dat iedereen graag geld wil verdienen, maar die Qi-producten (of whatever standaard) zijn vrij prijzig (een Qi lader kost snel 50-60 euro) en die koop je dus niet voor één telefoon. Die wil je dan ook in de toekomst blijven gebruiken, ongeacht welk toestel je in de toekomst gaat nemen.

En het zijn niet alleen opladers voor thuis, één van de grote handige dingen van draadloos opladen is dat restaurants als McDonalds e.d. de Qi-technieken in hun tafeltjes zou kunnen bouwen. Hiermee kunnen toeristen eventjes hun apparatuur opladen tijdens het eten. En dat zijn niet alleen telefoons, maar ook bijv. digicams en camcorders kunnen met de technieken worden uitgerust, want de ontvangende kant is goedkoop, klein en makkelijk te verwerken in de apparatuur. Als er geen eenduidige standaard is dan komt dit noooooooit van de grond.

Helaas. De hebzucht heeft het weer gewonnen.
Dit was ook een eerste reactie van mij toen ik de titel zag maar als je even de moeite neemt het artikel door te lezen zie je dat er duidelijke verschillen tussen de 2 technieken zijn die ikzelf zeker de moeite waard vind voor een nieuwe uitvoering:
De WiPower-oplaadtechniek is volgens Samsung in staat om meerdere apparaten op bijvoorbeeld een charging pad tegelijk draadloos op te laden dankzij het toepassen van magnetische resonantie. De huidige Qi-standaard is gebaseerd op inductie en heeft dit voordeel niet. Daarnaast kunnen WiPower-compatibele apparaten op enige afstand gehouden worden van de oplader, terwijl Qi-hardware direct contact vereist
Ik juich deze techniek al een tijdje toe, maar wist niet eens dat er een beperking van 1 apparaat per laad "pad" was. Naar mijn mening een groot nadeel!

In plaats van 3 laders op de rij (mobiel, tablet, laptop) 3 laad pads op de rij of één voor één opladen . wat niet al te snel zal gaan. Dat lijkt me niet erg handig.

Van mij mag Samsung het dus gerust winnen! :Y)
Wist ik inderdaad ook niet. Ik kreeg altijd de indruk dat ik een inductie "kleedje" kon kopen en daar al mijn rommel op kon leggen om op te laden.
Anoniem: 415197
@xnpu27 maart 2013 19:21
Als je het kleedje nou *onder* de tafel monteert, dan kun je je telefoon opladen terwijl ie in je zak zit :)
Ik vraag me af of er ook verschil zit in de efficiëntie van de twee standaarden, als ze nou aan het milieu denken en dan de efficiëntste uitkiezen dan kan ik er mee leven maar nu komt er alweer een standaard bij. Misschien dat de EU wat kan afdwingen?
Die QI standaard zag ik toch al niet echt zitten, een apparaat opladen waarbij het in contact moet blijven met het oplaadstation.. Dan kun je praktisch gezien nog makkelijker een langere kabel gebruiken. De standaard van Samsung lijkt me wel een leuke toevoeging. Hierdoor kun je ten minste meerdere apparaten opladen, krijg je ook geen wirwar van kabels. Lijkt me wel een mooie toevoeging in tafels en bureau's.

Vraag me wel af of het ooit nog mogelijk gaat worden van een behoorlijke afstand draadloos op te laden, een paar meter ofzo. Aangezien ze er toch al behoorlijk wat jaartjes mee bezig zijn geweest om draadloos op te laden te innoveren.
Werkt perfect dat Qi opladen met mijn Nokia Lumia 920. Ligt elke nacht op het ladertje.

Ideaal als je zaterdagnacht thuis komt met nogal wat drank en je zit te prutsen met die oplader die je er altijd verkeerd om in doet dan. :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee