Standaard voor draadloze energieoverdracht 'Qi' is klaar

Het Wireless Power Consortium heeft zijn standaard voor draadloze energievoorziening voltooid. De technologie kan mobiele apparaten met een verbruik tot 5 watt van energie voorzien.

De Qi-standaard werkt op basis van inductie. Met behulp van een spoel in het ontvangende apparaat en een spoel in het oplaadstation kan elektrische energie worden overgedragen. Het consortium heeft bekend gemaakt dat de standaard nu gereed is, bijna een jaar nadat het collectief stelde dat bijna klaar zou zijn.

Op de CES 2010-beurs werden al werkende prototypes van laders en mobieltjes met Qi-ondersteuning gepresenteerd. Concurrentie komt onder andere uit de hoek van Powermat, dat op diezelfde beurs al een werkend oplaadstation dat klaar was voor productie had laten zien. Ondanks dat achter Powermat geen consortium van multinationals schuil gaat, heeft het wel als eerste een draadloos oplaadstation in de schappen liggen. Qi heeft echter de beste papieren om grootschalig gebruikt te gaan worden.

Het Wireless Power Consortium is een samenwerkingsverband van 52 bedrijven, waaronder Nokia, Philips, RIM en Texas Instruments. In 2008 begon het consortium met de ontwikkeling van de Qi-standaard. Het doel was om universele draadloze oplaadapparatuur te ontwikkelen. Qi wordt uitgesproken als 'tsji', het Chinese woord voor levensenergie.

Door Jeroen Rosier

Stagiair

26-07-2010 • 12:15

67

Reacties (67)

67
65
39
2
0
18
Wijzig sortering
Een standaard voor inductieladen? Wat een onzin.

Mijn elektrische tandenborstel doet het al jaren zonder Qi, en dat doet ie heel goed.

Deze inefficente manier van energie overbrengen heeft al vaker een item gehad op Tweakers:
nieuws: Inductieplaat ontwikkeld voor draadloos opladen
Je kunt je Dell ook al een tijdje draadloos opladen:
http://gizmodo.com/536947...ly-with-wireless-charging
..maar ik betwijfel of de Qi standaard hier iets mee te maken heeft. 5 watt is namelijk niet zoveel...

Je kunt met Qi straks geen auto's laden bijvoorbeeld.
Zeker niet als je dit wilt:
http://www.energienieuws....agen_gebouwd_door_student

Zou het niet eens tijd worden om hier wat meer aandacht aan te besteden dan aan Qi?
het grappige is dat de techniek die door Qi wordt gebruikt dus wel ook bij auto's opladen kan worden gebruikt.
Sterker nog, dat is zelfs de bedoeling. Parkeerplaatsen en zelfs wegen krijgen inductiespoelen erin verwerkt en terwijl de auto er staat/overheen rijdt laadt hij gewoon nog beetjes bij.

Alleen praten we dan over een wat hogere stroom dan 5 watt :)
We praten dan niet enkel over een hogere stroom, we praten ook over gigantische verspilling van stroom. Lijkt me absoluut niet wenselijk.
- Infrastructuur: alle wegen moeten voorzien worden van spoelen (en ook)
- Centrales: als alles auto's elektrisch gaan rondrijden, hebben we iets meer centrales nodig dan nu

Kortom, laat ons deze technologie gebruiken op plaatsen waar we niet al te veel elektriciteit nodig hebben en we te lui zijn om een draadje te pakken.
Kortom, laat ons deze technologie gebruiken op plaatsen waar we niet al te veel elektriciteit nodig hebben en we te lui zijn om een draadje te pakken.
Interessante post, thx.

Het moge duidelijk zijn dat de uitdagingen groot zijn, maar dat maakt het wat mij betreft juist des te interessanter. Bovendien mis ik in je post de nodige nuances.

In de eerste plaats: "Ondanks het vrijwel algemeen enthousiasme voor elektrische auto’s bestaan er nog geen studies die de impact ervan op de elektriciteitsinfrastructuur grondig hebben onderzocht" (stukje uit je link over centrales). Misschien is het wel wenselijk dat we massaal centrales gaan bijbouwen. Verder, diepgaand onderzoek is dus nodig om écht uitspraken te doen over de mate waarin dit wenselijk (en überhaupt haalbaar) is.

Daarnaast hou je m.i. onvoldoende rekening met de ontwikkeling van EV's en de nog steeds bestaande invloed van lobby-organisaties: link, link en link.

In het verlengde van verbeterde technologie kun je je trouwens ook afvragen of we het moeten hebben over onnodige verspilling, of een toename in het verbruik die (functioneel én ecologisch gezien) juist uiterst nuttig is.

Final thought: natuurlijk gaan dit soort ontwikkelingen de nodige tijd in beslag nemen en heb je er helemaal gelijk in dat we voor nu eerst maar eens moeten kijken naar de eerste stapjes, zoals het makkelijker ('lui') opladen van onze zak-PCtjes... Maar ooit! ;)
een wat hogere stroom dan 5 watt
Iemand die blijkbaar het artikel niet gelezen heeft (want Qi is de standaard waarmee er slechts 5 Watt geleverd kan worden aan draadloze ontvangers) en het verschil tussen stroom en vermogen niet weet, heeft wat mij betreft geen recht van reageren...
Bij je elektrische tandenborstel heeft het maar één nut en dat is dat het de verpakking van de elektrische tandenborstel hierdoor beter waterdicht gemaakt kan worden. Het heeft geen ander nut omdat die cradle namelijk net zo goed energie had kunnen afgeven op basis van metalen contactjes die elkaar raken.

De Qi techniek is om echt zonder een cradle op te laden dus gewoon je telefoon neerleggen is genoeg. Het moet dan ook een grotere, en variabele afstand kunnen overbruggen. In die zin verschilt het van de tandenborstel techniek. En is het in mijn ogen dan ook een standaard waard.

[Reactie gewijzigd door PV85 op 22 juli 2024 13:46]

De standaard die nodig is zit hem niet in het feit dat er een grotere (variabele) afstand overbrugt moet worden, wat gewoon mogelijk is met een kleine aanpassing. Maar in het feit dat je apparaten van verschillende fabrikanten kan opladen met een lader van verschillende fabrikanten.

Anders leg je bijvoorbeeld je iPhone op een HTC lader, en knalt de accu eruit omdat de spanning verkeerd is.
Ik snap het nu van standaardisatie, maar waarom beperken tot 5 Watt? Want nu kun je er bijvoorbeeld geen laptops mee laden...

En wat heb je aan een standaard als alleen leden van het consortium toegang hebben tot deze 'standaard'? Zie ook:
http://www.wirelesspowerc...power-standard-ready.html
Woy Moderator PRG/SEA @mrlammers26 juli 2010 12:49
Mijn elektrische tandenborstel doet het al jaren zonder Qi, en dat doet ie heel goed.
En die doet het ook als je hem in een willekeurige andere lader van een ander type tandenborstel doet?

Het punt hier is niet dat het een nieuwe techniek is, maar dat ze een standaard af spreken zodat je straks met verschillende apparaten gebruik kunt maken van dezelfde lader.
Toevallig dat je dat zegt, maar een oplader van een "Oral-B Sonic complete"(~80 euro) laadt ook prima een "Oral-B Vitality"(~15 euro) op, andersom weet ik het niet, want dit hebben we hier thuis zelf uitgetest omdat de lader van de goedkope tandenborstel niet meer lekker werkt :+ Als je een philips tandenborstel ermee oplaadt geef ik je echter weinig kans.

Feit blijft dat een universele standaard altijd handiger is, maar aangezien telefoon fabrikanten zoals Samsung nu nog steeds 5 verschillende laders hebben, voor elk segment één, zie ik het nog niet zo snel gebeuren met gewone opladers voor mobieltjes, tenzij gedwongen door EU o.i.d..
Anoniem: 201824 @Woy26 juli 2010 16:51
...en je alsnog een nieuwe lader meegeleverd krijgt waardoor je er alsnog meerdere hebt. Of ze moeten dat eindelijk eens los van elkaar gaan verkopen, maar dat zie je nu ook niet met usb opladers voor mobieltjes.
Je kunt met Qi straks geen auto's laden bijvoorbeeld.
Dat kan met je elektrische tandenborstel ook niet en die kan ook geen GSM opladen - nu niet en straks niet.

Voor draagbare apparaten zou een standaard mbt draadloos laden wel handig zijn.
Ik vraag me alleen af hoeveel extra verbruik dit tot gevolg heeft. Bijvoorbeeld hoeveel het verbruikt als er geen mobieltje opligt, en hoe efficient het is als er wel een mobieltje opligt.
Je zou gewoon een druk sensor kunnen inbouwen of een knopje kunnen maken, waardoor er pas energie verzonden wordt als iets erop ligt.
Lijkt me geen probleem.
Lijk me dat er eerst laag vermogen wordt uit gezonden en daaraan kunnen zien als een apparaat aanwezig is. Om max vermogen uit te zenden.
Net als een elektrische tandenborstel. (als dat zo werkt)

[Reactie gewijzigd door Calamor op 22 juli 2024 13:46]

Mja dat werk volgens mij gewoon met een klein magneetje.
Of dat in mobieltjes praktisch is weet ik niet.
Ja, of een stekkertje die in je mobiel moet... Ow nee, daar wilden we vanaf...
Ik denk ook dat dit extra verbruik tot gevolg heeft immers zo'n inductieve koppeling heeft lang niet zo'n hoog rendement als 2 draadjes die dik genoeg zijn, dus extra verliezen in ruil voor wat gebruikersgemak.
sowieso een mooi alternatief voor de altijd losslingerende laders e.d.
je hebt nog steeds laders. die je dan evt. aan de spoel onder je tafel moet aansluiten. het ligt er dus aan hoe jij je kabels wegwerkt.

Laatste keer dat ik hier iet over heb gelezen werd beweerd dat het verlies rond de 90% is.

Wat ik me eerder afvraag is wat het bereik is. ik wil geen markering op mijn tafel of kast waar ik mijn telefoon op moet leggen. ;)
Ik zou dat toch echt niet op mijn tafel/kast willen... Leg 1 keer je portemonnee erop, en je pinpas is vast leeg... kan me niet voorstellen dat die energie goed is voor magneet strips.
Dat zal wel de reden zijn waarom het maximaal 5 watt is. Ik kan me ook niet voorstellen dat meer ook slecht is voor het menselijk lichaam.

Op discovery was er een amerikaans systeem waarmee ze ook energie op mensen richten, draadloos en goede focus. Je kreeg het er heel erg warm door, soort verbranding en ging gewoon door kleding heen.

klink dus leuk maar bij meer wat is het wachten op de eerste gezondsheidsproblemen. Lett wel een gsm heeft maar 2 watt en dit is al 5 watt.
Klopt - d'r werd straling afgevuurd over een afstand van grofweg 500 meter. Het zou een brandend gevoel geven, en daardoor handig zijn om bijvoorbeeld menigtes uit elkaar te drijven (omdat ze door de pijn niet in de straal willen blijven staan).

Natuurlijk zit er een kleeeiiin verschil tussen de straling van dat 'kanon' dat op die truck gebouwd was, en een 'mat' waar je je mobieltje op legt.

@De mensen die 'hun mobieltje niet op een specifieke markering willen leggen:
Dan heb je pech.
Zie het als een area ter grote van een muismat waar je je mobiel midden op legt. Het scheelt dus kabeltje in/uit pluggen, maar laad geloof ik een stuk trager.
Laad trager? 5 Watt is 1Ampere bij 5 Volt Dus in theorie sneller dan veel USB gerelateerde oplaadapparaten en gelijk aan de nieuwe micro-USB charger standaard
Het ding zendt 5 watt uit, wat daarvan in je telefoon/ding terechtkomt is wat anders. Je hebt namelijk bergen verlies dus gok ik dat het echte overgebrachte vermogen eerder rond de 0,5 Watt ligt.
een amerikaans systeem waarmee ze ook energie op mensen richten, draadloos en goede focus. Je kreeg het er heel erg warm door, soort verbranding en ging gewoon door kleding heen.
Dat zijn micro-golven, dankzij de hoge frequentie van die golven is het makkelijk te bundelen/richten én is bij hetzelfde vermogen de energie groter dan van de veel lagere frequenties die dmv spoelen (zoals in het draadloze energie systeem) kunnen worden doorgegeven.
klink dus leuk maar bij meer wat is het wachten op de eerste gezondsheidsproblemen. Lett wel een gsm heeft maar 2 watt en dit is al 5 watt.
Voordat GSM bestond liep men al rond met portophones e.d. met vergelijkbaar of hoger vermogen, zonder gezondheidsproblemen.
Over dat GSM gezondheidsproblemen veroorzaakt is veel gemiep maar niets bewezen, dus dat is geen goed argument.
Onzin. Er is 2-richtings communicatie tussen de lader en het te laden apparaat.

Immers, de ladingstoestand moet ook gecommuniceerd worden. Het is een inteelligent systeem.

Leg je iets anders op de lader dan beginnen de inductiespoelen ook niet te werken.
Anoniem: 201824 @Fatihsolak26 juli 2010 16:46
Als dat verlies rond de 90% is dan geloof ik niet dat het commercieel aantrekkelijke producten kan voortbrengen. Vind dit ook gebruikersgemak op het luie af. Dat ze eerst maar 'groenere' oplossingen bedenken voordat het mij gaat interesseren.
het is Ki niet Qi.

heb nog nooit van Qi gehoord als levens energie.
mensen die dragonball z vroeger gekeken hebben zijn het vast met mij eens.
daar ging het alleen maar om levens energie.

[Reactie gewijzigd door Wishmaster86 op 22 juli 2024 13:46]

En als je goed kijkt heeft hij het over Dragonball Z. Een Japanse Anime serie.
Op jouw link staat dat het ook Ki heet, maar dan in het Japans. En Qi op zijn Chinees.

Dus jullie hebben beide gelijk. Het is immers maar welke taal je pakt :P

On-Topic:

Tesla had het toch beter aangepakt. Die wou de hele wereld gratis draadloze energie geven. Helaas is hij hier in tegengewerkt door de bekende bankiers. Rothchilds enzo...
Immers aan gratis energie valt niet te verdienen ;) En die kleine apparaatjes wel weer. En zo worden we mooi afhangelijk gehouden van dat gore geldje.

Naja, in ieder geval op zijn minst een 50 jaar te laat met de "uitvinding" *cough cough*

[Reactie gewijzigd door LogiForce op 22 juli 2024 13:46]

|:(

En alles wat je bij Dragon Ball Z ziet, is waar?

En alles wat je op Wikipedia leest is waar?

Qi is het chinese transcript van Chi. Ki bestaat niet.
Anoniem: 201824 @mrlammers26 juli 2010 17:11
En alles wat je ergens anders ziet is waar?
Qi is inderdaad gewoon Qi, al ontbreekt de citaat op wikipedia daarvoor. Maar los daarvan...
Qi/Chi/Ki volgens het consortium:
The Wireless Power Consortium has chosen the logo “Qi” (pronounced “chee”, meaning “vital energy” in Asian philosophy - an intangible flow of power).
Qi/Chi/Ki volgens een of andere dragonball wiki:
Ki (気) is the force energy used by the Dragon Ball/Z/GT characters. This force also bears some realistic tendencies being that it is used in the real life martial arts such as Kung Fu or Tai Chi.

Ki is also known as "latent energy" or "fighting power". The term is the Japanese romanization of the Chinese term "Chi" (氣), which directly translates as "life force".
Komt aardig overeen toch? Niet onnodig dwarsliggen als het gewoon overal genoemd wordt.

Edit: zircondan noemt het ook al.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 22 juli 2024 13:46]

Immers aan gratis energie valt niet te verdienen ;) En die kleine apparaatjes wel weer. En zo worden we mooi afhangelijk gehouden van dat gore geldje.
Inderdaad, een middel dat tot doel op zich is verworden... Dat lijkt toch vaak echt wel de basis te zijn van (opgelegde!) beperkingen van potentieel geweldige ontwikkelingen.
Het heeft me de uitspraak te maken, niet me hoe je het schrijft.
Want laten weer eerlijk zijn, wij zijn hier het Chinees aan het romaniseren.

Tevens is het wel Qi, althans zo is het afgesproken om het zo te schrijven. Q wordt uitgesproken zoals Tsj.

http://en.wikipedia.org/wiki/Qi
Hmm.. Mijn Braun oral B tandenborstel heeft dit toch ook al ?
of verwar ik nu zaken ?
Ja maar die hoeft nog geen halve centimeter te overbruggen, als je dat voor je mobiel wilt gebruiken kun je hem net zo goed aan de lader hangen.
De reden dat Braun voor inductie is gegaan is vanwege roestende contactpunten. Tandpasta is een bende zout en al dat water rondom de wasbak.. Perfecte omgeving om eens lekker te gaan roesten. En dan maakt het zaakje geen contact meer en laad het niet op.

Dan maar inductie.
Waarom? Al zouden ze met een muismat komen waar je hem op moet leggen om op te laden dan zou ik dat zeker willen.
Leg er meerdere mobieltjes op en pak ze er even makkelijk weer af.. geen gezeur met in en uit pluggen, geen kabels die in de war raken en ook geen stekkers die stuk kunnen gaan.
Hoe robuust deze uitvinding is / gaat worden weet ik niet, maar als er geen fysieke aanknopingspunten zijn dan zal het niet zo snel stuk gaan lijkt mij.
Anoniem: 196662 26 juli 2010 12:30
Wel nogal raar bij die Powermat dat je niet meer dan 3toestellen op hetzelfde moment kan laden en dan moeten ze misschien ook allemaal nog eens mooi liggen?

Het moet een soort mat/tafeldoek worden waar je gewoon eender waar, eender welke richting en eender hoeveel apparaten kan op smijten.
En natuurlijk standaard ingebouwde ontvangers in apparaten ipv die lastige hoesjes als tussenoplossing. Maar daar kunnen de makers van de verzendende zijde niet direct iets aan veranderen.

De grootste concurrent voor deze technieken is een universele stroomaansluiting verplichten. De extra aktie om een kabeltje aan te sluiten is niet zozeer het lastige voor mensen, het is het hebben van 10 verschillende kabeltjes.
Met deze standaard zal je ook niet veel apparaten tegelijk op kunnen laden hoor. De beperking zit hem voornamelijk in het maximale vermogen van 5W. Bij 5V houdt dit dus een laadstroom van 1A in. Amper genoeg om 2 moderne telefons op te laden zonder dat ze er 10 uur op moeten liggen.
Is dit dan ook voor wisselstroom??
Volgens mij kan dit alleen maar met wisselstroom, aangezien er een magnetische flux moet ontstaan om de energie over te dragen.
Groot consortium met prototype <=> kleiner bedrijf met productiemodel

Ik vermoed dat de schadeclaim voor het schenden van patenten al getypt is, nu alleen nog even wachten tot dit een groot succes is. }>
Het feit dat het kleine bedrijf al een productie model heeft zegt helemaal niets. Als het consortium een patent eerder heeft ingediend, maar, door meer overhead vanwege de vele leden, er wat langer over heeft gedaan om een standaard te defineren (let wel, deze mensen zijn niet meteen uit om een product te maken, maar om een standaard te defineren zodat verschillende toestellen en laders universeel bruikbaar zijn) dan maakt zo'n zaak natuurlijk geen enkele kans.

Voor de rest is het de vraag of de benodigde toename van energieverbruik (ik heb een keer gelezen dat er omgerekend vandaag de dag al 3 energiecentrales in NL staan te draaien puur om de telefoonladers aan de gang te houden) het klein beetje gebruiksgemak rechtvaardigd. Een kabeltje inpluggen is niet zoveel moeite.

Wat wel handig zou zijn is dat je bijna al je accu-apparaten (ipod, telefoon, ipad, afstandsbediening, weet-ik-veel) op dat muismatje op je bureau kan leggen om op te laden.
Hoe zit dit met de gezondheid van het menselijk lichaam? 5W is weinig, maar als je er de hele dag aan bloot gesteld wordt doordat er overal om je heen van dit soort laadpunten zijn...
kwestie van aanpassen. de zon geeft heel wat meer dan 5W, al miljarden jaren. daar kunnen we ook tegen toch ;)
Ditzelfde kan je je afvragen over zendmasten, wifi of bluetooth. Daar is ook nog vrijwel niks over bekend.
Zoiets betsaat al lang en dat heet 'transformator' met dat verschil dat de ontvangende spoel in je apparaat de 'secundaire' spoel is en er geen ijzerkern is wat een veel slechter rendement oplevert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.