Nederlands bedrijf brengt inductiepads voor draadloos opladen uit

Het Nederlandse bedrijf Zens heeft aangekondigd dat het is begonnen met de verkoop van inductiepads, waarmee mobiele telefoons draadloos kunnen worden opgeladen. De accessoires zouden al verkrijgbaar moeten zijn.

Volgens Zens zijn de inductiepads geschikt voor telefoons en andere mobiele apparaten, waarbij een vermogen tot 5 watt geleverd kan worden. De inductiepads werken met de Qi-standaard voor draadloos opladen, waardoor elk mobiel apparaat dat geschikt is voor deze technologie met de producten van Zens kan worden opgeladen. De meeste smartphonefabrikanten hebben aangegeven achter de Qi-standaard te staan.

Er zijn twee soorten laders beschikbaar; de single-variant biedt plaats voor één mobiel apparaat, terwijl de dual-versie ruimte heeft om er twee mobiele apparaten op te plaatsen. Daarnaast heeft Zens voor de iPhone 4 een speciale lader ontwikkeld. Deze draadloze lader lijkt op een hoesje, waar de Apple-smartphone in kan worden gezet.

De inductiepads worden uitgebracht in Europa en zijn onder andere in Nederland verkrijgbaar. Prijzen maakte Zens echter niet bekend.

Zens wireless charger Zens wireless charger Zens wireless charger

Door RoD

Admin Mobile

03-05-2011 • 13:32

82 Linkedin

Reacties (82)

82
81
45
7
0
30
Wijzig sortering
Ik vind het altijd zo jammer dat er zon hoesje omheen moet, kunnen ze dit niet beter in de batterij bouwen? Of igg in het apparaat zelf? Is toch veel mooier...
Dat hoesje is een tijdelijke work-around.
Qi bestaat nog niet zolang en is momenteel nog geen standaard.
Zodra het meer mainstream wordt zal het uiteraard voor fabrikanten interessant zijn om het te integreren in het toestel zelf.
Maar zolang Qi nog in de "beta"-fase verkeerd zullen bedrijven dit niet integreren daar het
1: ontwikkelingskosten met zich meebrengt
2: er nog geen vraag naar is (ik gok dat 99% van de consumenten niet op de hoogte is van de ontwikkelingen)
de 'straling' zoals een aantal mensen in replies schrijven is doodgewoon electromagnetisme: het spoeltje in de mat waar spanning op gezet wordt wekt de oplaadstroom op in de spoel van de houder waar de telefoon ingezet moet worden.
Zelfde principe als electrische tandenborstels. Die zet je na een poetsbeurt ook gewoon terug op de lader.
En ook als eerdre benoemd door iemand: hoezo zou dat 'slecht' zijn voor je batterij? Telefoons hebben bijna allemaal een Li-Ion batterij met voldoende laadcycli, weinig last van memory effect en daarnaast heeft iedere telefoon tegenwoordig intelligentie aan boord om het laden / power van je accu te monitoren.
En de meeste mensen nemen na 1 of 2 jaar toch een nieuw toestel.

Mooie oplossing, ik denk dat er veel mensen van gecharmeerd zijn. Nu nog internationaal tot standaard verklaren en intregeren in alle mobiele apparaten. 8-)
Nog meer straling om je heen, kan toch niet goed voor je zijn?

Natuurlijk zijn het goede ontwikkelingen. Ook nooit meer last van verschillende stekkertjes op verschillende telefoons. Wordt dit de standaard?!
Is wel even een hele andere soort straling als wifi he.
Het grote nadeel blijft het grote verlies. Handig neerleggen en opladen maar het kost ook 5x zoveel stroom.
Rendement is 70% t.o.v. een koper kabeltje. Geen factor vijf, maar nog altijd een behoorlijk groot verschil. ruim 40% meer energie nodig, in een tijd dat we toch streven naar MINDER.

http://www.wirelesspowerc...l-energy-consumption.html
Wij van WC-eend.... De werkelijke efficiëntie van Qi hangt af van plaatsing, de verhouding tussen de wikkelingen in de pad en device en de dempingseigenschappen van de rest van de device, bijvoorbeeld door antennes. In principe zal de efficiëntie lager liggen dan hun gestelde 70%. Dat werd ook al een beetje duidelijk bij de verschillende presentaties op het Vermogenselektronica event van FHI. Heel concreet zijn ze er verder niet over, hoewel het ook niet zo m'n interesse heeft gegrepen dat ik er goed onderzoek naar heb gedaan.
Een gemiddeld NL huishouden verbruikt zo'n nu 10 kWh oftewel 10.000Wh aan elektriciteit per dag. (als elektrisch rijden in zwang komt wordt dat 3 keer zoveel).

Mijn nokiaatje heeft een accu van 4 Wh. Stel het rendement op 50%, dan is het verlies tgv 1 inductieve laad aktie dus 4 Wh (t.o.v. bedraad laden)

Kijk eens even naar de verhoudingen tussen deze getallen en besef dan dat je het helemaal nergens over hebt. Zelfs met 4 telefoontjes in huis is het nog steeds verwaarloosbaar.

De ecologische winst die ontstaat doordat:
- er geen losse adapter meer meegeleverd hoeft te worden met je nieuwe mobieltje;
- je met hetzelfde laadplatform niet alleen alle mobieltjes in huis maar ook andere gadgets op kunt laden;
- en daar dus ook geen adapters meer voor nodig zijn;
is vele malen groter.

Dan hebben we nog de afgenomen kans op storingen (stekkers zijn een grote oorzaak van defecten).

En het toegenomen gebruiksgemak. Alles moet draadloos, we willen allemaal af van die dradenbende.
Niemand kan nog zonder draadloos netwerk, draadloze telefoons, draadloze koptelefoons, draadloze autosleutels, en satelliet-radionavigatie. Nu wordt de laatste draad die nog nodig is uit de weg geruimd, en dan zijn er weer tweakers - notabene vaak "early adapters" - die daarover gaan zeuren.... zucht.

Stel je voor: de nieuwe generatie smartfoons heeft helemaal geen gaten of kieren nodig in zijn behuizing, want zowel laden als alle communicatie gaat straks draadloos. Je laat het ding in de plee vallen? Niks aan de hand - even afwassen met water en zeep en afdrogen.

In auto's kan een Qi platform in het dashboard worden geintegreerd. Je legt je mobieltje op een bepaalde plek, en hij wordt opgeladen. De communicatie ging al met bluetooth, nu het laden eindelijk ook draadloos. Wederom een onhandige draad geelimineerd.

In huiskamer meubels kan een laadplatform ook onzichtbaar worden ingebouwd. Weer een lelijke zwarte kabel en knots in het stopcontact overbodig gemaakt.
Ik denk dat we binnen 10 jaar de eerste meubels bij IKEA kunnen verwachten waar dit in standaard verwerkt zit. Het zal vast beginnen met een keukentafel (Laddare), maar net zo goed in een nachtkastje, in het aanrecht, dressoir, etc.
Het grote nadeel blijft het grote verlies. Handig neerleggen en opladen maar het kost ook 5x zoveel stroom.
Bron? De efficientie van dit soort technologien is inderdaad geen 100%, maar hoeveel het wel is, valt niet zomaar te zeggen. 5x zo slecht als een gewone oplader klinkt voor mij als een volstrekte greep uit de lucht.

En trouwens - wat dan nog.... Die 1500 mAh (@5V ofzo) die er in je telefoon moet, komt overeen met ~7 Watt-uur (Wh). Gesteld dat het rendement echt maar 20% zou zijn, heb je totaal 35 Wh nodig voor het opladen, oftewel 0.035 kWh, oftewel zo'n 0.6 cent per oplaad beurt....
5x is inderdaad een totale greep uit de lucht. HEt punt wat ik probeer te maken is dat alles zuiniger moet tegenwoordig en dit ding het tegenovergestelde doet. Wat dat betreft is het dus geen verbetering. Ook piept het apparaat tijdens opladen, lijkt me ook een minpunt en ik hoop dat men nog flink kan optimaliseren met de techniek.

100% gaat het natuurlijk nooit worden door de lucht en diens eigenschappen 8)7

En trouwens - wat dan nog.... Die 1500 mAh (@5V ofzo) die er in je telefoon moet, komt overeen met ~7 Watt-uur (Wh). Gesteld dat het rendement echt maar 20% zou zijn, heb je totaal 35 Wh nodig voor het opladen, oftewel 0.035 kWh, oftewel zo'n 0.6 cent per oplaad beurt....

Je moet ook bedenken dat een beetje verlies per apparaat niet zoveel uitmaakt maar als iedereen zo'n ding heeft het totaal aan verlies toch flink oploopt. Voor het millieu kunnen we iig beter even dat stekkertje erin stoppen maarja wie geeft er nu om natuur...

[Reactie gewijzigd door swel op 3 mei 2011 13:54]

Denk er aan dat met de komst van de Qi standaard er geen adapter meer meegeleverd hoeft te worden met een mobiele telefoon/pda/smartphone.

Met 1 Qi laadplatform kun je al je gadgets straks opladen. Smartphone, tandenborstel, afstandsbediening, fototoestel, draadloze muis, babyfoon, noem het maar op.

Bedenk eens hoeveel dat scheelt op het hele milieueffect van de gadget handel.

Verder hoeft er geen contact meer in je gadget te zitten voor de lader. Dat scheelt weer storingen en vochtgevoeligheid.

[Reactie gewijzigd door joopv op 3 mei 2011 15:27]

Anoniem: 55563
@joopv3 mei 2011 19:23
Tegenwoordig is micro-usb de standaard dus telkens een adapter meeleveren hoeft nu al niet meer. Qi biedt wat dat betreft dus geen meerwaarde. Niet dat ik het niet handig zou vinden. Integendeel, maar helemaal goedpraten kun je het niet.
Alles hoeft helemaal niet zuiniger... we gaan zelfs electrisch rijden!!!

We gebruiken juist steeds meer energie en met een paar spaarlampen sussen sommige mensen hun geweten.
Welkom paranoïde medemens, als u zich zorgen maakt om straling, dan verzoek ik u om naar de lucht te kijken.
D'r staat een gigantische vuurbal een aantal terrawatt straling per seconde op ons af sturen.
De straling van een magnetron en/of mobieltjes en hun zendmasten is wel te verwaarlozen als je het in perspectief brengt.
In principe heb je gelijk, maar gelukkig zit er nog een mooie dampkring om onze mooie aardbol die de schadelijke straling van die gigantische vuurbal tegenhoud. Hierdoor kunnen wij nog redelijk normaal bestaan op aarde.

Er zit echter geen dampkringetje om je magnetron, mobieltje enz. Dus het is wel degelijk iets om rekening mee te houden!

Maar goed, de discussie in hoeverre straling (welke vorm dan ook) schadelijk is zal pas een beetje eindigen als er over tig jaar mensen met allemaal aandoeningen zijn. Dan kan er weer een mooi stralingsfonds opgericht worden, kan de overheid extra belasting heffen op draadloze apparatuur enz.

Draadloos is leuk maar het moet wel iets brengen...en dat vind ik in dit geval wel ver te zoeken:
OF
- telefoonadapter in het stopcontact stoppen
- stekkertje van de adapter in je mobiel stoppen
- mobiel neerleggen

OF
- Adapter van de inductiepad in het stopcontact stoppen
- hoesje om je mobiel doen
- mobiel op de inductiepad leggen

Ik zie het voordeel er niet echt van in. Het is momenteel voornamelijk een leuke gadget!

Daarnaast ben ik wel benieuwd wat het rendement van dit ding gaat doen op het moment dat het op een magnetisch geleidend stuk materiaal gelegd wordt. Waarschijnlijk gaan de meeste magneetlijnen dan via dit metaal en blijft er minder over wat door de lucht richting het mobieltje gaat.

Of anders: leg er een electrisch geleidend materiaal in de buurt. Allemaal mooie wervelstromen die de flux tegenwerken. In hoeverre gaat dit de oplaadduur verlengen?
- Je begrijpt de kracht van standaardisatie niet helemaal denk ik. De Qi standaard heeft o.a. tot gevolg dat gadgets niet meer met laad adapter geleverd hoeven te gaan worden.

- Het apparaat gaat alleen maar inductief "zenden" als er een apparaat op gelegd wordt wat Qi compatibel is.

- Het magnetisch veld is zeer gelocaliseerd.

- Er is continu 2-richtings communicatie tussen de lader en het te laden apparaat. Als het apparaat vol is, stopt het inductief laden en is er geen magnetisch veld meer aanwezig.
- Momenteel is het nog steeds een gadget en heb je momenteel dus een extra hoesje nodig. Mocht dit aanslaan dan zal ik over een paar jaar geen punt meer zijn. (voor nieuwe telefoons. Want als ik kijk naar de universele usb aansluiting die nu ingevoerd is, het zal nog wel even duren voordat alle oude telefoons weg zijn en alleen deze usb aansluiting nog maar bestaat!)

En ja, mocht het zover gestandaardiseerd zijn dat iedereen via de Qi standaard oplaat, dan hoeft er geen losse adapter meegeleverd te worden. Maar voordat die situatie goed geregeld is! Nogmaals: kijk maar naar de standaard usb aansluiting voor mobiele telefoons...

- Ik mag wel hopen ja dat de inductiepad pas gaat zenden wanneer er iets op ligt, anders wordt het wel heel energie-onzuinig. Maar dat heeft niets te maken met de aanwezigheid van magnetisch en electrisch geleidende materialen. (ik weet niet in hoeverre je bekend ben met wisselende magneetvelden en hoe deze beinvloed worden!?)

- Zie punt 2: magneetvelden zullen zich altijd in een bepaalde "bol-vorm" gaan verdelen. De magnetische geleiding van lucht is niet zo groot tov bepaalde materialen. Dus als er een makkelijkere weg is, dan zal de flux daar groter zijn dan bij je telefoontje. En neemt het rendement dus af...
Anoniem: 80466
@MRTNbos3 mei 2011 15:42
maar gelukkig zit er nog een mooie dampkring om onze mooie aardbol die de schadelijke straling van die gigantische vuurbal tegenhoud
Dat valt wel mee. De zon stuurt een enorme berg ultraviolet naar ons toe en daar kun je door verbranden.

Gelukkig zenden huishuidelijke apparaten en zendmasten niet zulke gevaarlijke hoogfrequente straling als ultraviolettte straling uit.
Als de dampkring er niet zou zijn, dan zou je binnen no-time onder de 3e graads brandwonden zitten.

Daarnaast wordt er door de dampkring nog veel meer gefilterd om het leven op aarde leuk te houden.

Ter info voor je: UV licht zit in de orde van grote van 3MHz. Dect/UMTS/magnetron zit in de orde van grote van 2GHz. Dus deze huishoudelijke apparaten en zendmasten werken met veel hogere frequenties!
De orde van grootte voor UV (300nm) is ongeveer 1 PHz. Magnetron/UMTS/DECT/radar/etc/etc zit tussen de 3 en 300 mm, of 1 tot 100 GHz. Frequentie/golflengte alleen zegt trouwens lang niet alles, het vermogen erachter is ook van belang.

Er zit vast wel iemand te lezen die er echt verstand van heeft en veel meer perspectief kan bieden dan ik, maar zoniet, en je bent je middelbare school natuurkunde vergeten, en je wilt TOCH wat zeggen - doe dan ff google ofzo voor je gegevens zelf begint te bedenken.

edit:
OT: ik zie 't ding wel zitten, gekloot met draadjes altijd... op z'n plek leggen en laden - klinkt goed

[Reactie gewijzigd door esserstein op 3 mei 2011 17:48]

Altijd dat gezeik over straling. De meeste straling komt vooralsnog uit de ruimte. Ja we hebben een dampkring en ja die houd veel tegen, maar ook veel niet. Ik zal de bron even opzoeken maar het is zelfs bewezen dat als je hoger woont(bijv in frankrijk in de alpen oid) dat je meer last van straling hebt vanuit 't heelal. Zoveel zelfs, dat je van 2 weken wintersport meer straling "ontvangt" dan een keer een rontgenfoto van je borst/rug laten maken. Straling is niet erg/eng, behalve in te grote hoeveelheden. Deze hoeveelheden komen echt, maar dan ook echt! niet! van z'n simpel opladertje, van je mobiele telefoon, van je wifi signaal. Zoals ik al zei, vanuit de ruimte komt er meer straling dan van bijv je mobieltje. Wees nou niet vatbaar voor al die angstzaaiende berichten...

[ontopic]
Het lijkt me geweldig om z'n standaard oplader te hebben. Lekker gemakkelijk. Hoef je nooit meer het goede snoertje voor het goede apparaat te zoeken, nooit meer prielen om dat snoertje erin te krijgen(wat meestal verstopt zit achter een of ander klepje/beschermingkje). Gewoon neer leggen en hij word opgeladen, geweldig!
[/ontopic]
Hahaha,

Jongen, begin tegen mij nou niet over natuurkunde, ik heb natuurkunde gestudeerd man.:

300nm komt overeen met: 1/(300*10^-9)=3,3 MHz. Frequentie van dect heb ik van: http://www.vitalitools.nl...smog_info_frequenties.php

Jou 1PHz komt kwa golflengte in de buurt van 1fm, ga mij nou niet vertellen hoe ik moet rekenen! Ik zou zeggen pak je eigen commentaar, en pas dat volledig op jezelf toe...

Inderdaad vermogen is heel belangrijk, en ook nog of het signaal gepulseerd is of niet. En daar zit et em nu precies: men wil tegenwoordig een verbinding die 100% is, dus zorgen de fabrikanten voor een flinke overdosis, zodat het altijd goed zit. (Google maar is wat op dect)

jahoor, aan de inductiepad zitten geen draadjes.

Maar goed, iedereen zijn ding. Mij niet gezien met dit geval, en voordat dit de standaard is denk ik dat er wel minimaal zo'n 20jaar overheen gaat.

[Reactie gewijzigd door MRTNbos op 4 mei 2011 12:02]

Je vergeet de factor ( licht) snelheid en je maakt jezelf nu onsterfelijk belachelijk met je hoogdravende natuurkunde studie opmerking.

De golflengte is de de (licht)snelheid gedeelt door de frekwentie. Lamba = C / F
En F = C / Lambda.

Voor UV licht van 300nm is het dus 3x10^8 / 300x10^-9 = 1000 THz
Jongen, begin tegen mij nou niet over natuurkunde, ik heb natuurkunde gestudeerd man.:

300nm komt overeen met: 1/(300*10^-9)=3,3 MHz. Frequentie van dect heb ik van: http://www.vitalitools.nl...smog_info_frequenties.php

Jou 1PHz komt kwa golflengte in de buurt van 1fm, ga mij nou niet vertellen hoe ik moet rekenen! Ik zou zeggen pak je eigen commentaar, en pas dat volledig op jezelf toe...

Inderdaad vermogen is heel belangrijk, en ook nog of het signaal gepulseerd is of niet. En daar zit et em nu precies: men wil tegenwoordig een verbinding die 100% is, dus zorgen de fabrikanten voor een flinke overdosis, zodat het altijd goed zit. (Google maar is wat op dect)

jahoor, aan de inductiepad zitten geen draadjes.

Maar goed, iedereen zijn ding. Mij niet gezien met dit geval, en voordat dit de standaard is denk ik dat er wel minimaal zo'n 20jaar overheen gaat.
Draadloos is leuk maar het moet wel iets brengen...en dat vind ik in dit geval wel ver te zoeken:
OF
- telefoonadapter in het stopcontact stoppen
- stekkertje van de adapter in je mobiel stoppen
- mobiel neerleggen

OF
- Adapter van de inductiepad in het stopcontact stoppen
- hoesje om je mobiel doen
- mobiel op de inductiepad leggen

Ik zie het voordeel er niet echt van in. Het is momenteel voornamelijk een leuke gadget!
Adapter van inductiepad laad je op 1 plaats liggen en haalt hem niet meer eruit althans de meesten niet.(vanuitgaan dat je het met een schakelaar aan en uit kan zetten bv net als een lamp of alleen aangaat als je mobiel communiceert naar het apperaat)

Tevens zijn veel mensen gewoonte dieren die alles op een vaste plek leggen dus voor sommige handig, zeker met de nieuwe generatie smartphones hoor ik veel mensen zeggen dat ze hem elke dag in de lader hangen.

enige nadeel waar ik meeeens ben is het in een hoesje stoppen maar dat zal later wel verdwijnen mocht het door iedere fabrikant te worden ondersteund.
Wat ik bedoel: ik zie weinig tot geen voordeel in een draadloos oplaad systeem. Kijk als je mobiel nu standaard altijd opgeladen zou moeten worden, dat schiet op.

Maar nu moet je nog steeds je mobiel ergens neer leggen. Sterker nog: als ik moet bellen kan ik nu met een snoertje in mijn mobiel nog steeds bellen, bij een inductiepad werkt dat niet omdat je mobiel dan niet meer opgeladen wordt!

En mede daarom zeg ik: het is nu een gadget. (niet zozeer praktisch maar wel leuk omdat het nieuw is en er een beetje futuristisch uitziet voor de meeste mensen.) Maar ik denk niet dat dit, in het huidige concept, de standaard oplader zal gaan vervangen.
Van deze straling merk je 2 meter verder bijna niks meer, dit is echt gemaakt voor korte afstanden. Als je de telefoon 10cm verder legt laadt hij waarschijnlijk al niet meer op.
Maar toch erg inefficiënt, er gaat heel wat stroom verloren. Als je een beetje Groen bent of je let heel erg op je centen dan kun je beter je Phone inpluggen. Nadeel is dat het wat langer duurt met opladen. Ik kijk wel naar volgende generatie inductiepads die efficiënter zijn en sneller opladen. :)
Niet meer of minder inefficiënt dan gelijk welke transfo (maakt ook gebruik van inductie, alleen zie je het niet omdat er een doosje rond zit).
Bijna goed.. in een ouderwetse trafo. die tegenwoordig niet meer geleverd wordt als telefoon oplader. zijn zowel de primaire als de secundaire spoel om dezelfde kern gewikkeld. wat het een stuk efficienter maakt dan wanneer dit niet het geval is.

De huidige telefoon opladers werken weer heel anders en hebben een nog beter rendament
Je tandenborstel laad ook op met inductie en je kunt ook koken met inductie, voor inductie is wel (bijna) contact nodig, volgens mij is het niet vreselijk inefficient.
Een mobieltje wil ik de hele dag bij me hebben.. een elektrische tandenborstel 5 min per dag. Een elektrische tandenborstel laad de hele avond op.. knippert tot 's ochtends vroeg.

Een mobieltje kan je beter helemaal snel opladen dan de hele dag maar elke keer op een pad leggen om maar een beetje juice er in te krijgen.... |:(
Bij de nieuwste Lithium-ion batterijen die in de meeste smartphones zitten tegenwoordig maakt het niet meer uit hoe vaak je ze oplaad, als ze maar niet helemaal leeg gaan.
Anoniem: 399370
@BRAINLESS013 mei 2011 14:30
lol, dan blijf ik met het draadje werken om mijn mobiel op te laden!
Straling is een beetje een toverwoord om mensen angst in te boezemen. De inductiekookplaat bij mij thuis trekt een paar kilowatt als 'ie voluit staat, de straling die daar van afkomt is een factor tig keer meer dan zo'n oplaadplaat.

Deze Qi-standaard is al een tijdje in ontwikkeling, leuk dat het nu op de markt komt. Nu nog wachten tot het is ingebouwd in mobieltjes. :)

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 3 mei 2011 13:48]

Je weet dat inductie niet anders is dan magneetisme wat, al vanaf ons geboorte om ons heen is (de hele aarde is 1 grote magneet) denk dat dat kleine beetje magneetisme erbij ook niet zoveel uit maakt.
Ik denk dat jij je eerst is moet gaan verdiepen in de termen en niet zomaar wat moet gaan praten!

1) inductie is het principe van een spanning die opgewekt wordt door WISSELENDE magneetvelden. De aarde is een soort van permanente magneet.
2) Het sterkte van het aardmagnetisch veld is behoorlijk klein...waarschijnlijk ga je daar met zo'n inductiepad wel bovenuit komen hoor.
Beetje tegenstrijdige reactie. "Dit kan toch niet goed zijn? Goede ontwikkeling!" :P
Zo dachten ze vroeger ook over radio- en televisie'straling' ;)
Anoniem: 365194
@Limaad3 mei 2011 15:53
Sterker nog... het is de standaard. check deze site voor meer info. en check deze voor prijzen (zoeken op 'zens')
Anoniem: 55563
@Limaad3 mei 2011 19:26
Nog meer straling om je heen, kan toch niet goed voor je zijn?
Magnetisme is géén straling! Maar straling of geen straling, voor de meesten blijft het een verhaal van klok en klepel waardoor er toch vooral onzin en stemmingmakerij over wordt verspreid. Uitleggen hoe het wél allemaal zit, wordt op een bepaald punt ook redelijk vermoeiend. En zelfs een beetje zelfstudie lijkt voor de meesten helaas lastiger dan steeds opnieuw de grootste onzin verkondigen.

Je kunt je afvragen wat deze mensen beweegt tot hun uitlatingen. Is het sensatie? Protesteren om het protesteren? Hoe dan ook, soms ligt het belachelijke er wel erg dik bovenop. Jammer genoeg is die onwetendheid soms erg irritant. Your ignorance is your bliss.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 3 mei 2011 19:30]

Nog meer straling om je heen, kan toch niet goed voor je zijn?
Ja, want het soort straling en de intensiteit ervan maken niet uit, toch?

Als het maar straling is dan is het eng.
Voor een draadloze muis lijkt mij die ideaal, elke avond ff op zo'n matje (er van uitgaande dat de batterij het dus kan trekken, zo vaak opladen). Nooit meer een lege draadloze muis :D
Of mooier, dit combineren met een muismat. Dan raakt je muis in principe nooit meer leeg, omdat hij continu bijgeladen wordt :P
Ik weet niet of het zo'n goed idee is om je hand continue in een elektromagnetisch veld te hebben. Het hangt natuurlijk van de sterkte van zo'n veld af, maar om wat energie over te brengen zal dit toch niet te verwaarlozen zijn.

Persoonlijk vind ik het een innovatie die eigenlijk alleen maar de luiheid van de mens bevordert. Uiteindelijk is het niet moeilijk om een kabeltje aan te sluiten.
Straling, straling, straling.... Besef je wel hoeveel straling er om jou heen is??? Wifi (misschien wel 5 accespoints), radio, telefoon, magnetron, zelfs je huis geeft een minimale radioactieve straling af! Dan geeft zelfs de adapter van je laptop (als je die hebt) nog 5x zoveel straling af...
En trouwens, je muis kan zijn werk met zo weinig energie doen, dat je er een vlieg nog niet eens mee zou kunnen afschrikken...

Offtopic: lijkt me wel lache, een vlieg die landt op zo'n laadpad: knetterknetter.... Blauw lampje erbij en klaar :D
Natuurlijk is er een hoop straling om ons heen. En ik maak mij ook geen zorgen over het merendeel, aangezien de sterkte of de frequentie niet of nauwelijks schadelijk zijn. Maar om nu 8 uur per dag met mijn pols op een elektromagnetisch veld te liggen lijkt me toch niet zo aanlokkelijk. Dan liever een draadje :)
Je muismat is dan gewoon de inductieplaat. Misschien kan je het wel combineren met een pc in de keuken terwijl je muis op de inductieplaat ligt!
Maak dan direct de muismat hiervan. Dan heb je een lichtere muis (kleinere accu nodig) die nooit onder de 90% batterij komt. ;)
Ik denk dat je zelfs geen accu nodig hebt, aangezien hij tijdens gebruik al de stroom krijgt
Is dit niet slecht voor je batterij van je mobieltje? Als je na elk telefoongesprek je telefoon op de oplaadmat legt, dan wordt de laadcycli elke keer opnieuw gestart. Hierdoor start je veel meer laadcycli dan bij opladen via een adapter.

Ik vind dit voornamelijk design-technisch een hele goed oplossing. Zo'n snoer over je bureau is ook maar niets.
Ik had begrepen dat de moderne lition ion batterijen juist beter blijven als ze vaker kort worden opgeladen en niet helemaal leeg worden getrokken.
Er zit ergens een optimum, maar zoals eerder gezegd wordt dit natuurlijk gecoordineerd. Helaas zitten er een paar patenten op 'smart battery'-technieken waardoor zoiets niet in de standaard kan worden opgenomen.
Wellicht dat er intelligentie in zo'n apparaat zit? Je mobiel weet tenslotte hoeveel % hij nog aan batterij heeft dus wellicht kan deze dan de toevoer stoppen zodat er niet continue een laadcycli optreedt?
ik ben benieuwd of dit echt een trend gaat worden, het lijkt mij dat er bij laden via de stekker veel minder energie verloren gaat en het laden ook stukken sneller verloopt.
Telefoons die hier geschikt voor worden gemaakt moeten 2 pinnetjes hebben aan de onderkant waar de telefoon op rust. Hierdoor wordt de inductie getransporteerd in de gsm, rond de batterij.

Als deze pinnetjes proper zijn, dan is er geen tot weinig lucht (lucht geleid de inductie een 100 tal keer minder goed dan de metalen, koperen of gouden? of... pinnetjes). waardoor de lekflux minimaal zal zijn.

De rendementen zullen vergelijkbaar zijn met de bedrade laders omdat inductie maken "geen" verliezen geeft, enkel de lekflux is verlies. Inductie omzetten in een spanning geeft ook "geen" verlies. De pinnetjes geleiden goed en hebben een relatief grote diameter waardoor het joule effect niet groter is als bij draadjes. Kortom, verlies zit in de overgang van bord naar telefoon en (onoverkomelijke) lekflux. Des te edeler het metaal des te minder verlies (high end?).
De oplaadtijd zal ook hetzelfde zijn omdat inwendig de batterij op eenzelfde mannier geladen zal worden, de laadspanning kan gekozen worden door de fabrikant en waarschijnlijk hetzelfde als de huidige (ideale?) tijd.

[Reactie gewijzigd door eclipse____ op 3 mei 2011 14:04]

Waar heb jij het over? Er zijn geen pinnetjes nodig, je lijkt het wel te hebben over een elektrische kookplaat in plaats van over wireless power of lading door inductie.
Die had ik nog niet eerder gehoord. Volgens mij maakt Qi juist gebruik van resonante koppeling om de energie in de lekflux (gedeeltelijk) terug te winnen. Van magnetisch materiaal om het veld te geleiden heb ik nog niet gehoord, en dat lijkt me ook moeilijk want dan zou je een orientatieprobleem krijgen. Daarbij kunnen twee kleine pinnetjes lang niet genoeg flux geleiden, van welk materiaal je ze ook maakt.
Dus jij wil draadloos opladen met 2 metalen pinnen die contact moeten maken? Is niet echt draadloos meer!

Daarnaast: koper/goud oid zijn echt geen goede magnetische geleiders! Dan moet je het in de richting van u-metaal zoeken. En dat is prijzig!

Verder haal je zoveel termen door elkaar dat ik afvraag in hoeverre je hier verstand van hebt...("inductie wordt getransporteerd in de gsm" / "inductie maken geeft geen verliezen" / "lekflux" / "het joule effect")
ik vraag me af, wanneer er geen oplaad procedure is of het nog steeds stroom "vreet" ?
Antwoord: nee. Het vertoont veel overeenkomsten met een inductie kookplaat, en die verstoken ook geen vermogen als er geen pan op staat.
Ik heb eigenlijk geen idee hoe efficiënt het is om je apparaten zo op te laden. Is er veel meer stroom nodig om hetzelfde apparaat op te laden dan via een kabeltje? Het kan namelijk vrij interessant worden als er niet teveel kinderziektes inzitten :)
Hierboven werd al gezegd 70% rendement. Maar als je gaat lopen mierenn%$^ken over of je nou 0.035kw of 0.025kw verbruikt, het is zo weinig, dat als je dit als enige op je kwh meter insteekt, dat je meter niet eens loopt...
Ik vind dit een goeie ontwikkeling! Eindelijk een fabrikant die doorbreekt en wilt ontwikkelen, ipv het geouwehoer over draadloos opladen wel of niet...

Als dit nou eens wordt doorontwikkeld voor in het asfalt, kun je gewoon blijven rijden zonder zo vaak je accu op te laden.

Wat betreft de hoesjes/houdertjes/clipjes om je telefoon "draadloos oplaadbaar" te maken, is misschien het volgende een goed idee: een sticker maken met daarom een koperen baan die dienstdoet als spoel, en 2 vlakke stripjes die je tussen de contacten van je accu en telefoon moet stoppen. Dit is 1 keer een gepiel, en de rest van je telefoonleven gemak. Zo kun je de sticker ook naar je volgende telefoon meenemen...
Verspil je hier geen energie mee? Lijkt nij zeker geen zuinige manier om je telefoon op te laden. Maar toch wil ik er wel 1 hebben! Geen kabels meer telefoon erop en klaar.
Het idee is natuurlijk dat je je telefoon er gewoon op legt en niet langer met stekkertjes hoeft te knoeien.
Ik vind dit dat ook een geweldige ontwikkeling, stukje toekomst. Maar is het opladen via een stekker niet sneller en zuiniger? Er onstaat toch meer verlies bij draadloos, niet?
Ergens is het gewoon een gadget, maar wel leuk.
Ach, je moet het er alsnog vrij precies opleggen (vergelijk maar met het inductief opaden van een elektrische tandenborstel), dus de comfort-winst is minimaal.

Je moet dit apparaat alsnog aansluiten op het stopcontact, of anders 24/7 in het stopcontact laten zitten en daarmee nog meer zinloos stroom verbruiken.

Nee dankje, slechte ontwikkeling.
Geheel mee eens.

Slechte ontwikkeling:

- lager efficiëntie dan bedraad opladen, dus meer energie verbruik
- langerzamer laden en langer durend oplaad proces
- gebruik tijdens het laden kan verder vertragen: telefoon oppakken om een gesprek te voeren of een sms te sturen stopt het oplaadproces
- oplaadpad benodigd meer ruimte: oplaadpad groter dan oplader (vaak kleiner dan de helft van het toestel)
- oplaadpad onhandig voor gebruik op reis: zal mogelijk meer wegen dan een kleine oplader en vereist een vlakke ondergrond

Het vaak genoemde voordeel van geen kabeltje is ook mogelijk bij een dockingstation, waarbij je je telefoon er in clickt, m.i. heeft deze draadloze standaard helemaal geen voordelen.

Ik had liever een universele bedrade standaard gezien voor opladen die door alle mobiel fabrikanten wordt ondersteund (bijv zoals USB en mini-USB dat zijn voor dataoverdracht)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee