Sony werkt aan technologie die Xperia's draadloos oplaadt in een uur

Sony is bezig met het maken van draadloze opladers voor zijn smartphones, die in staat zijn de telefoon binnen een uurtje draadloos op te laden. De eerste Sony-producten die deze techniek gebruiken, worden eind 2014 in de winkels verwacht.

Sony heeft een nieuwe oplader gemaakt die 10 tot 15 watt gebruikt en twee keer zo veel elektriciteit levert als vorige opladers, zo schrijft Nikkei. Hierdoor wordt de oplaadtijd gehalveerd tot ongeveer een uur. De nieuwe laders zijn gebaseerd op de draadloze-oplaadstandaard Qi, die ook gebruikt wordt in smartphones als de Nexus 4 en Lumia 920.

De opladers worden in samenwerking met het Japanse Rohm gemaakt, dat de chips bouwt om het op een hoger vermogen opladen mogelijk te maken. Deze microchips zullen naar verwachting gebruikt worden in Qi-compatible laders en smartphones. Het verhogen van de stroomvoorziening heeft als risico dat er oververhitting plaats kan vinden, maar Rohm heeft dat opgelost door extra aandacht te besteden aan een nieuw control circuit om de hitteproductie te beperken.

Het is de verwachting dat Sony de nieuwe chips op de helft van 2014 zal gaan gebruiken in smartphones en opladers. Diverse samenwerkingsverbanden van bedrijven willen de standaard maken voor draadloos laden. Naast Qi zijn er nog twee standaarden. Een daarvan werkt net als Qi met inductie, de andere met magnetische resonantie, een technologie waar vooral marktleider Samsung mee bezig is.

De Sony Xperia Z op een draadloze lader. Dat kan alleen met een daarvoor geschikte accessoire, omdat de Xperia Z standaard draadloos laden niet ondersteunt.

Door Jochem de Goede

19-10-2013 • 09:31

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
25
0
0
4
Wijzig sortering
Ik zie het nut niet in van draadloos opladen als je je telefoon nog steeds op een platform moet leggen... Dan is een kabeltje erin pluggen toch niet te veel gevraagd?
Het zou bijvoorbeeld zeker helpen met Sony's waterdichte telefoon. Geen gedoe meer met klepjes, kleinere kans dat je de vorige keer het klepje er verkeerd op hebt gedaan.

En het nut is bijvoorbeeld, dat als je gebeld wordt, je niet eerst zo'n kabel los moet maken, maar hem gewoon direct op kan pakken.
In het geval van de waterdichte telefoons van Sony zie ik er inderdaad ook een groter nut van in, maar bij andere telefoons niet. Je kan namelijk je telefoon niet gebruiken en opladen tegelijk. Dat is voor mij wel een groot probleem, aangezien ik vaak mijn telefoon aan de lader heb als ik nog wat Tweakers aan het lezen ben (en dat is op momenten dat mijn telefoon meestal bijna de geest geeft)

[Reactie gewijzigd door Pietjebelll op 19 oktober 2013 10:05]

De idee is dat je altijd allebei kunt doen, wat je ook maar handig vindt op dat moment.

Sinds ik een dock heb, hoef ik geen kabeltje meer in te pluggen. Dat bespaart me al een aantal seconden en frustratie meerdere keren per dag. Het is echt veel handiger dan zo'n kabeltje, wat ik alleen gebruik als ik tegelijkertijd moet bellen. En een matje is nog sneller en gemakkelijker dan een dock, mits je hem niet heel precies neer hoeft te leggen.

Ook is er minder kans dat de USB-aansluiting op den duur beschadigd raakt, wat veel gebeurt bij de Galaxy Nexus en waarschijnlijk ook bij veel andere telefoons.
Ze hebben het ook deels opgelost met de nieuwe Z1 en dit was ook al zo bij de Ultra, door middel van een magnetische aansluiting aan de zijkant waar je hem mee kunt opladen.

Zorgt er dus ook voor dat je niet altijd rekening moet houden met al die klepjes op de Sony telefoons/tablets.

Alleen jammer daarvan is dat Sony die aansluiting niet standaard meelevert. Het hoeft zo makkelijk te zijn als een adaptertje dat je op je micro usb kabeltje zet en vervolgens nooit meer hoeft te klooien met de klepjes. Blijven meteen al je laders bruikbaar.

Ik wacht dus ook nog steeds op dat adaptertje vanuit China, omdat sony het vertikt die dingen redelijk te prijzen/beschikbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door MusicAddict op 19 oktober 2013 11:11]

De Z had het trouwens ook al maar daar kon je hem alleen in een dock zetten terwijl de Z1 en ZU gewoon ook aan de kabel kan door die magneet inderdaad.
Tja, je zal altijd klepjes blijven houden. SD-kaart, Simkaart etc.
Maar die gebruik je nagenoeg nooit en blijven dus een stuk langer goed/waterdicht. Mijn USB en audio klepjes op de Z zijn ook al een stuk losser geworden. Dus samen met de waterdichte audiojack is dit zeker een uitkomst!
Het nut staat al in de titel: draadloos oplaadt in een uur

Met kabeltje laden duurt nog steeds enkele uren.
Tja maar hij vroeg natuurlijk naar het nut van draadloos laden, niet naar het nut van snel laden.
Dat is dan ook het nut van draadloos opladen: dat het sneller oplaad dan kabel opladen...
Dat dacht ik eerst ook totdat ik het werkelijk ging gebruiken (heb nu een Nexus 7 en S3 met 2 Qi laders).

Als je eenmaal gewend bent aan draadloos opladen dan is het juist andersom: waarom zou je kabeltje aansluiten en weer loshalen als je je telefoon ook op een draadloze oplader kan kwakken. Klinkt misschien pietluttig, maar het is prettig dat als je telefoon overgaat dat je hem niet eerst hoeft uit te pluggen.

En nog handiger als zoals bij bij veel waterdichte Sony telefoons de USB poort is afgedekt met een klepje.
Ook als je usb poort kapot is
Gaat de levensduur van de accu niet veel sneller achteruit als je het zo snel oplaad?
Ik zelf heb nog steeds mijn oude oplader dat alleen 400mah kan leveren en laat de lading altijd tussen de 20 en 90% zitten.
Denk dat het wel problematisch kan worden als je dan wat langer met je smartphone mee wilt gaan en het heeft een niet verwisselbare accu..
De oplaadtijd wordt bepaald door de techniek van de accu en niet door de manier van stroomlevering. En als een accu niet tegen snel opladen kan zal hij inderdaad korter meegaan.
De oplaadtijd wordt bepaald door de techniek van de accu en niet door de manier van stroomlevering. En als een accu niet tegen snel opladen kan zal hij inderdaad korter meegaan.
En aangezien Sony zelf accu's maakt zal dat wel los lopen. De accu in m'n MacBook pro is ook van Sony, en ik verbaas me er regelmatig over hoe snel dat ding opgeladen is. (En hoe lang het vervolgens duurt voor ie leeg is, mits ik geen gekke dingen als eve online opstart ;) )
voor snachts moet je eigenlijk een soort druppellader hebben, als ik slaap mag hij best in zeg 6uur opladen tot 95%
Hebben bijna alle telefoons een micro usb lader (zoals afgesproken met de EU), krijgen we hetzelfde gezeur weer met draadloze laders.

Sony, HTC, Samsung. Iedereen wil natuurlijk weer zijn eigen techniek gebruiken, zodat je niet je telefoon op kunt laden als je bij een vriend op bezoek bent...
De nieuwe laders zijn gebaseerd op de draadloze-oplaadstandaard Qi, die ook gebruikt wordt in smartphones als de Nexus 4 en Lumia 920.
Waarschijnlijk kunnen andere merken met hetzelfde dock worden opgeladen, maar dan minder snel.
NU is het zo als je oplader niet uitstopcontact haal gaat er nog steeds stroom verloren. hoe zit dat met deze techniek?
Gaat het pas stroom verbruiken als er iets opligt?

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 19 oktober 2013 16:32]

Als er niets op ligt zal hij ook wat stroom gebruiken, maar wel minder. Net als b.v. een beltrafo.
Zo'n draadloze opladers zouden in een bureau of nachtkastje moeten ingebouwd kunnen worden.
Dan zou het voor mij pas handig zijn. Zit je te werken dan wordt je telefoon opgeladen, lig je te slapen wordt hij ook opgeladen.

Mooie techniek én opladen binnen een uur lijkt mij wel snel :)
Ik weet niet of je wel zo blij moet zijn met zo'n inductie plaat naast je hoofd...

Zou dit maar eens even bestuderen voor je een inductieplaat 24/7 naast je hoofdeind plaatst
http://ec.europa.eu/healt...2/7-power-lines-elf.htm#4
Lees inderdaad maar eens goed:

"It appears that people who reported electromagnetic hypersensitivity, among other things, tended to have specific personality traits, be more anxious and more susceptible to stress, and report more other health complaints when compared to reference groups."

"Although some studies have observed effects on the nervous system, animal development, and melatonin production, the evidence for such effects was found to be weak and ambiguous, and inadequate for drawing conclusions concerning possible human health risks. Recent studies have suggested a link between magnetic fields and brain activity, but no conclusion can be drawn from this data."

Met magnetische velden is het net als met EM-straling: er is geen enkele eenduidige aanwijzing dat het slecht is voor de gezondheid. Placebo lijkt daarbij een groot aandeel te hebben in de verhalen rondom mensen die beweren er ziek van te worden. De wetenschappelijke link tussen magnetische velden, EM-straling en onze gezondheid is tot dusver simpelweg niet bestaand.
Zet jij toch lekker dat ding naast je hoofd? :)

EHS is heel echt en zeker geen placebo. Dat iets nog niet is bewezen wil niet zeggen dat het niet bestaat. Vroeger was ethanol totaal niet carcinogeen. Bestond niet. Is sinds een aantal jaar ineens wel carcinogeen. Om maar iets te noemen. En dat is een product wat al decenia wordt gebruikt en geconsumeerd. Ik denk dat mensen vaak te rooskleurig denken over dit soort dingen. Ik ben gewoon van mening dat je vooral sceptisch moet blijven over dit soort nieuwe toepassingen van bestaande technieken.

We staan natuurlijk ons hele leven blootgesteld aan diverse vormen van straling, maar de mate waarin deze straling toeneemt is de laatste jaren ontzettend gegroeid door dingen als bluetooth, wifi, 3G/4G. Eigenlijk heel de opmars van de mobiele telefoon die nog steeds gaande is. Mensen zeggen altijd wel van: jaaa, maar dat is allemaal getest enzo. Ja, dat is leuk en aardig, maar in een wereld waar alles om geld draait, zegt dat natuurlijk niets. Ik zie dat zelf vaak zat in de fabriek waar ik werk. Alles draait om veiligheid, tot het te duur wordt. Ik zit heus niet thuis met een alluminium hoedje op ofzo, maar een beetje bewustwording van de dingen waar je je lijf aan blootsteld kan helemaal geen kwaad. Zoals het in amerika altijd gaat met rechtzaken, schuldig tenzij anders bewezen.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 20 oktober 2013 17:02]

Ken je het begrip hypochonder? Dat is iemand die onderbuikgevoelens de overhand laat nemen in het dagelijks leven. Overal schuilt potentieel gevaar in. De vraag is hoe goed je de balans weet te vinden tussen zorgeloos leven en kritisch denken. Overigens blijkt uit vele onderzoeken dat mensen die vooral zorgeloos leven gemiddeld een stuk ouder worden. Dat is mij meer waard dan me zorgen maken om monsters onderijn bed. ;)
Ik zou zeggen, bouw je nachtkastje om! }>
Ik ben helaas niet zo handig in die dingen :9
Erg handig bij Sony! Bij mijn Xperia Z is het pinnetje al afgebroken, omdat de poort om hem aan te sluiten symmetrisch is. Dus moet je "gokken" hoe hij er in moet. Doe je het verkeerd, dan komt alle kracht op dat smalle pinnetje.

En nee, heb hem er niet in geramd, maar als je maar vaak genoeg hem er verkeerd in drukt gaat die wel stuk. Snap ook niet dat ze hem zo ontworpen hebben....

dus mijn punt: Ideaal draadloos opladen. Geen mechanische slijtage!
Snap je probleem niet zo... Mijn Xperia Arc S heeft ook een symetrische aansluiting voor de oplader. Mijn snoertje heeft op t laatste stukje een hoek, zodat je na 2x wel weet hoe het snoertje moet. Al was dat niet zo, dan staat er vast aan 1 kant van t stekkertje wel een merkje ofzo. Als zelfs dat er niet is, plak je er een stickertje op ofzo. Er is geen reden om er zo lang mee te kutten dat je iets van je telefoon afbreekt...
Ik hoop dat het ook werkt voor andere apparatuur, zoals de PS Vita, 3DS, PSP etc. Dan zou het voor mij de moeite waard zijn, aangezien ik verwacht dat het geen goedkope oplader zal zijn. Ik heb voor mijn Z1 een originele Sony magnetische lader gekocht voor €45,- wat toch best veel geld is. Het werkt daarintegen wel super goed. Ik heb de batterij opgeladen in 1,5 uur waarna de telefoon bij gemiddeld gebruik 2 dagen mee gaat.
Een draadloze oplaad standaard lijkt me geweldig om je telefoon bijvoorbeeld in de trein op te laden. Gewoon even op het tafeltje leggen.
Tsja....draadloos laden, ik dacht puur dat het een simpele gimmick is, maar als ik er over nadenk is het eigenlijk wel ontzettend ideaal. Hoe vaak komt het wel niet voor dat ik in bed ligt en dat me telefoon afgaat (Whatsapp) en even wil kijken en dat vervelende draadje in de weg zit of er eerst uit moeten worden gehaald, nou dagelijks.

Of ik leg het toestel naast me op het nachtkastje en val in slaap, met als gevolg dat ik wakker wordt en een lege batterij heb, als ik gewoon dat matje op me nachtkastje heb hoef ik niet er aan te denken om het kabeltje los te maken, ik zeg...... perfect!

Voor de rest hoop ik op één draadloze standaard anders heb ik door de jaren heen tientallen verschillende matjes ;)
Hoe vaak komt het wel niet voor dat ik in bed ligt en dat me telefoon afgaat (Whatsapp) en even wil kijken en dat vervelende draadje in de weg zit of er eerst uit moeten worden gehaald, nou dagelijks.
Dat is dus precies de reden dat mijn telefoon niet naast mijn bed ligt. Er is iedere nacht wel een idioot die nachtdienst heeft en zich verveelt en wat stuurt. Of een ander die me 's morgens om 9 uur vanuit Bangkok een berichtje stuurt dat het mooi weer is. En vergeet dat het dan 3 uur in de nacht in Nederland is. Hij ligt in een andere kamer, zelfs andere verdiping van mijn huis en hij gaat automatisch op stil van 00:00 tot 7:30
Mijn telefoon is er om mij van dienst te zijn. Ik ben niet in dienst van mijn telefoon.

Maar het nut van contactloos laden zie ik wel in. Gewoon op de plaatsen waar normaal je telefoon ligt zo'n oplaadplaat en hij blijft in principe gewoon vol zonder dat je er iets speciaals voor hoeft te doen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 19 oktober 2013 23:04]

Ook moeten ze hierin eenduidigheid gaan maken qua opladen, zodat je niet met al die draadloze opladers opgescheept zit op den duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee