'Samsung-smartphones krijgen draadloos laden met magnetische resonantie in 2014'

Samsung-smartphones krijgen in 2014 ondersteuning voor draadloos laden met magnetische resonantie, zo zegt een doorgaans goed ingelichte Zuid-Koreaanse nieuwssite. Samsung had het eigenlijk al willen inbouwen in de Galaxy S4.

Er hebben prototypes bestaan van de Galaxy S4, maar tijdens testen bleek het draadloos laden niet goed te functioneren. Dat zegt ETNews, de bron van dit gerucht. Samsung ondersteunt officieel zowel het samenwerkingsverband achter WiPower voor draadloos laden via magnetische resonantie en dat achter Qi voor draadloos laden via inductie. Beide samenwerkingsverbanden strijden om de toekomstige standaard voor draadloos laden te worden, maar Qi is tot nu toe als enige toegepast in smartphones, zoals de Lumia 920 en Nexus 4. Onder meer chipmakers Intel en Qualcomm hebben zich achter WiPower geschaard.

De WiPower-oplaadtechniek is volgens Samsung in staat om meerdere apparaten op bijvoorbeeld een charging pad tegelijk draadloos op te laden dankzij het toepassen van magnetische resonantie. De huidige Qi-standaard is gebaseerd op inductie en heeft dit voordeel niet. Daarnaast kunnen WiPower-compatibele apparaten op enige afstand gehouden worden van de oplader, terwijl Qi-hardware direct contact vereist.

Een van de eerste toestellen die met WiPower zou kunnen worden uitgerust is de opvolger van de Galaxy S4, die vermoedelijk Galaxy S5 gaat heten. Samsung integreert nieuwe technologie vaak als eerste in de Galaxy S-toestellen, die steevast in het voorjaar uitkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-10-2013 • 10:09

102 Linkedin

Reacties (102)

102
97
67
17
5
11
Wijzig sortering
Als het op enige afstand gehouden kan worden, misschien dat het dan zelfs wel verwerkt kan worden als een laag onder de buitenrand van een bureau? Kortom; IN een bureau? Dan maakt het niet meer uit waar je je apparatuur neerlegt. Handig voor draadloze toetsenborden en muizen ook. En als 't sterk genoeg is, misschien zelfs laptops/tablets? :)
Het is door iemand geprobeerd. Hij heeft (hoe slim) een officiële inductiecharger in zijn nachtkastje verstopt. Uitstekende oplossing! (YouTube)

Grotere oppervlakten zullen lastiger worden, betekend ook gelijk dat je grote spoelen nodig hebt. Gezien het feit dat je niet met een telefoon formaatje laptop wil rondlopen vanwege de enorme spoel die erin zit (zie ook SteroiD's reactie), zal dit nog wel even duren. Dan zul je dus meerdere kleinere spoelen moeten verwerken in de tafel, wat dan weer erg duur kan uitvallen...

[Reactie gewijzigd door mr32 op 15 oktober 2013 12:00]

Het is bij Inductie laden zoals bij de lumia's ook al mogelijk om van enige afstand te laden. Zo verwerken meerdere mensen hun lader in hun bureau om zodoende draadloos te kunnen opladen. De afstand is volgens mij tot 2cm (pure gok, geen bron.)
De afstand waarop de Qi standaard nog efficiënt werkt, hangt van 2 zaken af:
- de afstand tussen de 2 gebruikte spoelen
- de verhouding tussen de diameter van de spoelen
Idealiter is de afstand tussen beide spoelen 10% van de diameter van de grootste spoel, en is de verhouding tussen beide spoelen groter dan 0.5 (de grootste spoel is dus maximaal 2 maal zo groot als de kleinste spoel).
Nemen we de S4 even als voorbeeld: met een breedte van 69,8mm past er wel een spoel in van 65mm (schatting). De spoel van de oplader kan dan 130mm groot zijn. Zolang de afstand tussen beide spoelen <13mm, gaat het laden dus efficiënt. Al bij al kan je beide apparaten dus hoogstens 1cm uit elkaar houden, of er treden steeds grotere verliezen op.
Inwerken in een bureau zal dus wel lukken, maar vasthouden tijdens het laden niet.

bron
Op zich goed nieuws voor draadloos opladen van auto's. Dan kun je makkelijk een spoel van een meter doorsnede maken namelijk. Voor de echt kleine devices wordt dit wel onhandig.

Setje spoelen in je bureau zie ik ook wel zitten. Ik heb een filmpje gezien waarin ze vloermatten hadden gemaakt (soort tapijttegels) die de energie aan elkaar doorgaven en dan allemaal een spoel in zich hadden. Kon je lampen e.d. draadloos maken, want overal in de kamer had je draadloze energie beschikbaar, tot een afstand van een halve meter van de vloer ongeveer.
Volgens het artikel niet, maar in de praktijk wel: "Daarnaast kunnen WiPower-compatibele apparaten op enige afstand gehouden worden van de oplader, terwijl Qi-hardware direct contact vereist."
Bij Qi hangt de efficientie inderdaad af van de diameter van de spoelen, de hartafstand en de onderlinge afstand. Bij WiPower heb je andere afhankelijkheden, maar zo'n grote afhankelijkheid van de hartafstand is er niet. Het systeem is dus prima onder een dikke tafel te monteren zolang je geen stalen tafel hebt.

[Reactie gewijzigd door brinkdinges op 15 oktober 2013 11:58]

Hoe zit het eigenlijk met de efficiëntie van deze manier van laden? Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar, aangezien het positieve effect op gebruiksgemak naar mijn idee marginaal is.
Laat ik toevallig dezelfde vraag hebben gehad bij het bedenken van een onderwerp van mijn Profielwerkstuk, ben het op dit moment aan het onderzoeken.

Qi maakt - zoals in het artikel staat beschreven - gebruik van inductie om de energie over te brengen op de telefoon. Hiermee heb je diverse verliezen: 1) Je kunt nooit een perfecte koppeling krijgen tussen de twee spoelen, een deel van het magneetveld gaat altijd verloren. 2) Om daar toch niet te veel aan te verliezen moet je de elektriciteit wat aanpassen. Een lagere spanning en meer stroom, dat werkt doorgaans het beste (krachtiger magneetveld). Bij deze conversie verlies je weer het een en het ander aan warmte. Verder is dit ook nog afhankelijk van de materialen die zich tussen de spoelen bevinden, zolang het magneetveld er doorheen kan, is er geen probleem, maar niet elk materiaal is daar voor geschikt.

Resonantie is in het voordeel van draadloos opladen. Om überhaupt via twee spoelen energie door te geven moet je met een bepaalde stroomfrequentie werken (net als de 50Hz uit je stopcontact, verder gaat er alleen bij verandering van de magnetische flux een stroom lopen in de ontvangende spoel. De sterker de verandering, de meer stroom er gaat lopen. De spoel wil namelijk de verandering in het magnetisch constant houden, dit kan alleen door het tegenovergestelde te doen). De hoger de frequentie de krachtiger het verschil in magnetisme en dus een hoger rendement (Het inductievoltage - hetgeen wat in de tweede spoel wordt opgewekt door het magneetveld van de eerste spoel), zie Inductievoltage = -Windingen * (delta Flux / delta tijd) (wet van Faraday en Lenz).
Resonantie werkt met veel hogere frequenties (ongeveer 1MHz), en deze worden gesynchroniseerd over de twee spoelen, zodat ze veel efficienter hun energie over kunnen dragen (er zit ook terugkoppeling in vanuit de ontvanger). Het verlies zit hem dan nog voornamelijk in de weerstand van de spoelen zelf, en het magneetveld wat niet door de andere spoel heen loopt.

Je ziet ook een officiële coupling formule op de site van Qi staan. Een coupling van 1 is het ideaal: alle magnetische energie loopt door de tweede spoel, en de stroom die je in de eerste spoel stopt, komt er in de tweede weer uit. Dit wordt natuurlijk nooit gehaald. Op deze afbeelding is te zien wat de relatie is tussen afstand en de coupling factor.

[Reactie gewijzigd door mr32 op 15 oktober 2013 11:53]

Tof onderwerp! ben ook veel aant kloten laatste tijd met magnetisme/elecktriciteit en frequenties.

Geinig hoe leven in elkaar zit: Frequentie > Energy > Massa

[Reactie gewijzigd door DragonChaser op 15 oktober 2013 14:20]

Kijk eens op http://www.witricity.com/ zou ik zeggen, de bedenkers van dit principe. Ze claimen een efficiëntie die hoger kan zijn dan 90%.

Inductief laden valt echt in het niet vergeleken met dit principe. De hardware is alleen wel een stukje duurder. Hun prototype om elektrische auto's op te laden (3,3KW) kost je $250.000. Die heeft een rendement van 90% bij 18cm afstand trouwens.

Ik hoop binnenkort te kunnen spelen met hun Prodigy prototype :)

[Reactie gewijzigd door brinkdinges op 15 oktober 2013 11:53]

Inductie laden is over het algemeen minder efficiënt, maar er zitten wel weer andere voordelen aan. Meer info op Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Inductive_charging
Maar is het net nou schadelijk voor de mens? We weten niet wat voor effecten er zijn over periodes van 20 jaar.
Dat weten we wel aangezien deze manier van laden al 20 jaar gebruikt wordt. Elektrische tandenborstels zijn de early adaptors van deze techniek en daar heeft, voor zover ik weet, nog nooit iemand een tumor van gekregen die terug te leiden was naar de oplaadtechniek.

Ik zou me ook niet te druk maken om de schadelijke effecten op de mens maar juist op de schadelijke effecten op het milieu. Als straks alle mobiele apparaten op deze manier opgeladen gaan worden betekent het dat we meer stroom gaan gebruiken puur voor het gemak om geen kabeltje aan te hoeven sluiten.
Daarnaast hebben we meer onderdelen nodig om opladers te maken en gaat hier ook weer meer energie verloren.
We zijn dus meer energie aan het gebruiken om onze apparaten op te laden enkel zodat er geen kabeltje ingeplugd hoeft te worden. Dat is toch eigenlijk zonde van grondstoffen en energie?

Pas wanneer het daadwerkelijk in universele systemen toegepast gaat worden kan je er voordelen uit halen. Bureau's die op deze manier allerlei randapparatuur kunnen opladen kunnen daadwerkelijk voordelen bieden die opwegen tegen het nadelen. Enkel zulke pads brengen dat niet aangezien je daar niet apparaten zoals muizen en toetsenborden makkelijk mee kan opladen.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 15 oktober 2013 11:38]

@Tsurany:
Ik geef je deels gelijk: het is jammer dat dit soort technieken kampen met overhead en verliezen. Echter zul je die nooit kunnen minimaliseren als de techniek an sich niet geadopteerd wordt.

Daarnaast wil ik graag een van je punten uitlichten. Je geeft eigenlijk aan dat 'het milieu lijdt onder onze gemakszucht'. Ik begrijp je argument, maar ik wil het graag omdraaien: onze techniek bestaat omdat we dingen graag gemakkelijker/luxer willen hebben. Het milieu lijdt daar al eeuwen onder, dat is echt niet iets van de tijd van de tablets en de inductiekookplaten. Gelukkig is het ook zo dat er sinds een paar decennia een stuk awareness is betreffende het milieu, wat zulke projecten als zonnepanelen en windmolens teweeg heeft gebracht, en het mijden van bepaalde stoffen in onze elektronica.

Als je echt jouw punt wilt doortrekken, dan kom je onvermijdelijk uit op de conclusie dat we beter weer terug kunnen naar de middeleeuwen, alle krachtcentrales uit, geen telefoons, televisie, licht, computer, etc. meer, geen waterleidingsystemen meer, geen autos, bussen, treinen, vliegtuigen, (motor)boten, you name it. Dan kan het milieu weer vrolijk bijtrekken.

Ik vind het ook vervelend mijn telefoon elke dag aan een kabeltje te leggen. Een inductiepad is dan een oplossing. Een alternatief is een batterij die langer meegaat (en dan bedoel ik niet 2 dagen, maar een week of zelfs nog langer). Of als zo'n pad met zijn energieverliezen een te grote belasting op het milieu zet, dan kunnen we eens kijken of die energie opgewekt kan worden met een kleinere belasting op het milieu (efficienter opwekken). Of inderdaad, de verliezen nu aanvaarden en over een paar jaar overstappen op een efficientere draadloze oplaadtechniek.

Nogmaals: ik ben het met je eens dat dit soort kleine verbruikers niet over het hoofd mogen worden gezien in the grand scheme, maar het is zelden een oplossing om het dan maar in de ban te doen.
Jij vindt het dus vervelend je telefoon elke dag aan een kabeltje te moeten leggen? En hoe is die inductiepad dan een oplossing?
Als je een kabeltje gebruikt, kun je iig nog je telefoon op pakken en gebruiken terwijl hij oplaad, dat kun je wel vergeten als hij op die pad moet liggen om op te laden. Dan lijkt mij een kabeltje toch een stuk handiger?!!
Toch om het wel weer even in perspectief te zien: Het is wel zo dat de mobiele telefoon maar 0,00001% van het verbruik in een huishouden is. Zelfs een verdubbeling door inefficient laden doet niets af aan het feit dat een wasdroger in 1 beurt meer verbruikt dan meerdere telefoons in een jaar.
Op een dergelijke manier alles in perspectief blijven plaatsen heeft er juist voor gezorgd dat de meeste mensen niks om verbruik geven omdat alles maar een klein percentage is van het grotere geheel en ze het dan niet meer relevant vinden. Echter dat grotere geheel bestaat enkel uit kleine onderdelen bij elkaar opgeteld.
Hoeveel miljarden van dit soort apparaten zijn er niet? Als elk apparaat straks zijn eigen oplaadpad krijgt hebben we miljarden oplaadpads die elk energie verliezen aan inefficiëntie en die elk weer grondstoffen nodig hebben voor productie.

Want uiteindelijk wilt iedereen op elke plek waar hij tijd doorbrengt zo'n apparaat. Eentje thuis, eentje op kantoor, eentje in de auto, eentje in de trein,... dat zijn straks miljarden inefficiënte apparaten terwijl dat in de meeste gevallen eigenlijk totaal niet nodig is maar enkel voortkomt uit de wens om net dat kleine beetje extra gemak.

Stel we nemen de iPad als voorbeeld. Deze verbruikt 12kWh per jaar aan stroom als je hem elke 48 uur oplaad. Stel tijdens dat opladen heb je 10% extra verlies. Dan spreek je over 1,2kWh per huishouden aan extra verlies enkel om je iPad draadloos op te laden.

Dat lijkt verwaarloosbaar maar met een gemiddeld verbruik van een eenpersoonshuishouden in een rijtjeshuis van 2050kWh heb je het wel over 0,05%. Dat is even wat meer dan jouw getal. Met een smartphone + tablet heb je het wellicht over 0,1%? Dat is wel wat veel als het puur verlies is aan inefficiëntie die makkelijk voorkomen kan worden.
En dan gaan we uit van een verschil van 10%, dat verschil is waarschijnlijk zelfs een stuk hoger. De schatting is dat wireless opladen met wat moeite op 70% uit komt terwijl met kabel opladen boven de 85% moet zitten om een keuring te krijgen.

Het is zo makkelijk om alles in perspectief te plaatsen maar doe het dan wel met de juiste getallen en realiseer je dat dit perspectief vrijwel geheel bestaat uit dit soort kleine getallen.

Wat dat betreft is een wasdroger ook een goed voorbeeld. Typisch een apparaat dat in de meeste gevallen volstrekt onnodig gebruikt wordt. Resources die weggegooid worden omdat iets een dag laten drogen wat onhandiger is. De wasdroger is grootverbruiker qua stroom in vrijwel elk huishouden waar hij staat. Dat is inderdaad iets waar meer marges te halen zijn. Is dat dan een reden om de rest maar te vergeten?

Relatieveren en constant alles in perspectief zien zijn een van de grootste valkuilen.
Als we al die aparaten opladen met elk hun respectievelijke lader, hebben we dan niet meer energie gestoken in het maken van die laders dan dat er verloren gaat als we alle aparaten opladen op 1 inductie/resonantie pad?
Dat zegt 'ie in de eerder reactie ook:
...
Pas wanneer het daadwerkelijk in universele systemen toegepast gaat worden kan je er voordelen uit halen. Bureau's die op deze manier allerlei randapparatuur kunnen opladen kunnen daadwerkelijk voordelen bieden die opwegen tegen het nadelen. Enkel zulke pads brengen dat niet aangezien je daar niet apparaten zoals muizen en toetsenborden makkelijk mee kan opladen.
Tenzij we natuurlijk ook onze auto draadloos op gaan laden...

Ik snap dat gezeur met die pad waar het op moet liggen niet. Ik ken nu al enkele jaren demonstraties van draadloos opladen tot een afstand van enkele meters van WiTricity. Beetje teleurstellend als je hem prcies op die pad moet leggen, doet veel van de voordelen teniet. Als je die afstand kunt ophogen tot een meter dan kan je telefoon gewoon in je zak opladen terwijl je achter je bureau zit. Dat is pas echt handig!
Anoniem: 499360
@OddesE15 oktober 2013 12:47
Inderdaad, het is pas handig als je hem niet meer uit je broekzak moet halen. Als je hem op een pad moet leggen kan je hem evengoed ergens inpluggen.
Anoniem: 470811
@Tsurany15 oktober 2013 11:40
Helemaal terechte opmerking! Voor een individu lijkt het een marge, maar op grote schaal kan het om gigantische hoeveelheden gaan.
natuurlijk heb je gelijk dat dit milieutechnisch gezien geen goede ontwikkeling is, echter ben ik van mening dat we sowieso op deze manier al veel te veel grondstoffen gebruiken..
waarom gaat ouderwets gereedschap (keuken/werkplaats/tuin) veel langer mee?
juist, fabrikanten produceren tegenwoordig alleen nog maar "wegwerpspul"
een telefoon gaat tegenwoordig max 2 jaar mee.
naar mijn mening kan dit makkelijk een veelvoud worden als fabrikanten meer zouden investeren in duurzaamheid van apparatuur, maar ook als de consument meer geld neer zou willen leggen voor een langere levensduur van een apparaat.
daarom denk ik ook dat dit product net zoals het andere spul een gewoon goed gaat verkopen ondanks dat het vanuit het milieuaspect weer een slecht product is
Ik ben het met je eens dat het belangrijk is om na te denken wat het toevoegd; en dat je goed moet nadenken of dit opweegt tegen de nadelen.

Meer energieverbruik is iets wat streng in de gaten moet worden gehouden, ook al gaat het maar om 0.01%. Het gaat om het principe dat je geen dingen moet ontwikkelen die MEER gebruiken dan voorheen.


Je argument over de tandenborstel vind ik dan wel weer minder. Ik denk dat bij het merendeel van de mensen de GSM 's nachts naast het hoofd ligt; en je gemiddeld dus 7.5u per dag dat ding 50 cm naast je hoofd hebt liggen. Dit is bijna 3000 uur op jaarbasis. Dit is een groot verschil met een tandenborstel die op je badkamer staat op te laden!
Belangrijk is dat je meteen van begin af 1 of 2 universele standaarden maakt waaraan iedereen zich moet houden. Dan zal dat gigantische hoeveelheden materiaal aan opladers kunnen besparen (telefoon+tablet+ ? / 3 jaar * 2 miljard mensen
Dat weten we wel aangezien deze manier van laden al 20 jaar gebruikt wordt. Elektrische tandenborstels zijn de early adaptors van deze techniek en daar heeft, voor zover ik weet, nog nooit iemand een tumor van gekregen die terug te leiden was naar de oplaadtechniek.
Hebben al deze mensen in 20 jaar tijd, hun elektrische tandenborstel op het nachtkastje staan dan ? Ik kan mij dat n.l. niet voorstellen, net zo min dat mensen naast hun elektrische tandenborstel hebben liggen slapen.

Het effect is dus zeer zeker niet bekend waardoor de vraag van DavidWebb meer dan terecht is. Vooral gezien het feit dat velen hun mobiele telefoon opladen als ze op bed liggen, en de telefoon op het nachtkastje. Hoewel dit net zo goed in de woonkamer kan waar men tijdens het opladen even aan het whatsappen is en eveneens langdurig wordt blootgesteld aan ......... ????

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 15 oktober 2013 18:52]

Aangezien de meeste mensen niet de tandenborstel opladen naast hun bed maar op de badkamer zien we hier de gevolgen volgens mij ook niet heel erg van in. Ik ben zelf per dag misschien 20 minuten op de badkamer dus dan wordt ik niet echt bloodgesteld aan de schadelijke effecten die misschien van die oplader af komen.

Wanneer je dus zo'n grote oplaadplaat als je hierboven op het plaatje ziet naast je bed plaatst dan komt er meer "straling" (of hoe ik het ook moet noemen) vrij waar je toch wel elke nacht voor zo'n 7 uur naast ligt. Dit is op lange termijn nog niet onderzocht.
Het is mogelijk om een drukgevoelige plaat te maken, dan 'zend'' hij alleen stroom als er iets op ligt, anders stand by..
Volgens mij wordt er al vanaf het jaar 1950 met inductie kookfornuizen gekookt. Ik weet niet of de techniek echt vergelijkbaar is, maar volgens mij is 'inductie' over het algemeen wel veilig hoor.
ga er maar vanuit dat de efficiëntie heeeeel laag is (beste dynamo 60% en strakke magnetische koppeling wat dit systeem niet heeft)
Volgens dit artikel hebben ze in het lab al een efficiency van 90% weten te behalen:
WiTricity’s technology delivers up to 3.3 KW of electricity, making it comparable to the rate provided by wired Level 2 chargers today, Schatz said. WiTricity’s equipment has been able to achieve 90-percent efficiency in the lab, he added. That means a 10-percent loss between when the electricity leaves the grid and arrives at the car battery pack.
Het hoeft dus blijkbaar niet per sé heel inefficient te zijn... De vraag is natuurlijk hoeveel daar in de weerbarstige praktijk van over blijft.
Qua laden weet ik het niet, maar inductief verwarmen is juist superefficient omdat er vrijwel "niks" verloren gaat aan omliggend elementen. Het enige dat volgens mij verloren gaar is de afstand overbruggen en dat is m.i. een minimaal verlies.
Maar verwarmen is in dit geval het laatste wat we willen: dat is juist allemaal verlies!
Het gaat meer om de vorm van energie-overdracht.

Bij elektrisch koken gaat er een hoop energie verloren nog voor het de pan bereikt. Bij inductiekoken gaat er bijna niks verloren en wordt alle energie die de pan bereikt omgezet in warmte vanwege de eigenschap van de pan. In een telefoon zal bijna alle energie die de telefoon ontvangt worden gebruikt om op te laden.

Je hebt te maken met diverse bewerkingen van de energie, deze moet worden omgezet om via een spoel getransporteerd te worden zonder contact, het transport zelf en de ontvangende partij zal de energie weer moeten omzetten naar een geschikte spanning en stroom om de accu te laden. Bij het transport zou een hoop verlies echt voorkomen moeten worden. De rest is voornamelijk actieve elektronica waar in de toekomst nog een hoop efficiency behaald zou kunnen worden. Kijk naar mux die met geschakelde voedingen e.d. de efficiency enorm weet te optimaliseren :)
Inductiekoken is ook electrisch he ;)

Rest voor het draadloos opladen dus nog de vraag: hoeveel van de energie die "uitgezonden" wordt bereikt de telefoon?
Het voordeel is: geen geëmmer meer met diverse kabels.
'draadloos' laden..
Ik neem aan dat je het laadstation nog steeds moet inpluggen in het stopcontact.
Dus zie het voordeel er nog niet van in. Of je heb nou direcht met een kabel laad of via een laadstation met een kabel.. tomato/tomato
Een kabel = laad al je apparaten op, omdat je dat platform helemaal vol kan emmeren.

Voor een persoon die meerdere telefoons en een tablet heeft, is dat handig aangezien hij geen 3 stopcontacten meer hoeft te reserveren (met waaarschijnlijk 3 verschillende snoertjes)
Zie mijn post ergens op deze pagina over de "standaard oplaadkabel" waar de politiek zich mee bemoeit. Dat probleem is direct van tafel.
zou ik ook wel eens willen weten, gewoon puur gezien hoeveel meer (of minder) stroom ga je verbruiken tegenover het opladen miniusb&stopcontact, lijkt me wel logisch dat je meer gaat verbruiken voor een volle batterij en dat het langer zal duren ook.. al kan ik altijd verkeerd zijn in men redenering (theorie vs praktijk).
Het positieve effect op gebruiksgemak moet je net iets verder zien dan alleen het thuis gebruik. Want zoals je nu al hebt, Heb je een usb aansluiting in treinen en bussen om je telefoon op te laden. Maar een min punt is dat je wel steeds je kabel mee moet slepen. Dus door deze oplossing is het mogelijk zonder iets mee te nemen je telefoon op te laden. Als ze dit natuurlijk toepassen in het openbaar vervoer. Maar zo zijn er gelukkig wel meer dingen waar je dit kan toepassen :)
Anoniem: 523575
@Phusebox15 oktober 2013 10:17
Het is magnetisch, je verliest dus best weinig.
Het verband hiertussen ontgaat mij volledig.
Hij formuleert het een beetje kort door de bocht maar hij heeft wel gelijk. De techniek van Magnetische Resonantie heeft een efficiency van rond 80 procent heb ik mij laten vertellen. Een stuk beter dan andere draadloze oplaad technieken (microgolf straling, laser, ...)
Kijk hier maar eens:
http://www.hln.be/hln/nl/...t-draadloos-opladen.dhtml

Bus laden met 70km/h en 90% efficient.
"Samsung integreert nieuwe technologie vaak als eerste in de Galaxy S-toestellen, die steevast in het voorjaar uitkomen."
Er zijn echter geruchten dat de S5 volgend jaar eerder wordt gepresenteerd (http://www.ellentech.nl/samsung-galaxy-s5-januari-2014/):

De Galaxy S4 is één van de beste verkopende smartphones. Twee maanden na de lancering waren er al 20 miljoen exemplaren verkocht. Toch lijkt de verkoop lager te zijn dan de verwachting van Samsung en daarom wil het bedrijf eerder de S5 lanceren. De Koreaanse nieuwssite Naver beweert dat Samsung het toestel halverwege januari wil lanceren.

On topic:
Draadloos opladen, zeker van meerdere apparaten op een oppervlakte, is een goede toevoeging aan een smartphone in mijn ogen. Waar het jammerlijk misgaat is eigenlijk het aantal apparaten die het ondersteunen en natuurlijk de grote omarming door het bedrijsleven van zulke technologie. Het beste zou zijn wanneer zowel Apple als Samsung dezelfde standaard zouden hebben en deze in hun telefoons zou verwerken. Beide fabrikanten hebben de macht om een markt in een bepaalde richting te duwen en te zorgen dat er accessoires voor uitkomen. Op dit moment is het meer een gimmick dan een daadwerkelijke toevoeging, al geef ik alle credits aan Nokia dat ze voorop lopen met de technologie.
Ik gebruik het al een tijdje en het is echt ideaal, zeker op mijn werk. Ik leg mijn telefoon op de lader en als ik ergens naar toe moet pak ik hem zo eraf. Hoef niet continue dat kabeltje erin te doen. En ja in de lader moet ook een kabel maar dat doe je maar 1 keer.

Tevens ziin er een aantal auto fabrikantie die de Qi standard gaan inbouwen in nieuwe auto's Audi BWM Daimler Porsche Volkswagen

http://www.wirelesspowerc...otive-industry-selects-qi
Hier (pdf) kan je lezen wat het verschil is tussen de twee technologieën. Ze maken beide gebruik van elektromagnetische straling en beide gebruik van inductie. Eigenlijk zijn de twee het zelfde, als je je op de namen moet baseren. De sterkte van zon lader zal overigens afnemen met iets van:
I=Ibron/(c(r)*r^2) waarin c(r) een functie is die eigenlijk aangeeft hoe gericht de straling is. In elk geval zal het minder energie-efficiënt zijn dan bedraad laden

[Reactie gewijzigd door klonic op 15 oktober 2013 13:57]

Altijd dat gedoe met meerdere standaarden :|
Jammer dat de fabrikanten die het gebruiken niet "afdwingen" om samen te werken of een consortium te vormen.

Edit: De nexus 4 heeft toch een qualcomm chip? maar wel QI

[Reactie gewijzigd door Pinin op 15 oktober 2013 10:17]

Dat kan ermee te maken hebben dat Qualcomm in beide consortiums zit :) .
Maar je hebt gelijk, erg lastig dat er verschillende standaarden zijn, het staat de introductie op grote schaal vaak in de weg en als je een nieuwe telefoon aanschaft loop je het risico weer nieuwe randapparatuur aan te moeten schaffen....
Anoniem: 118226
@Pinin15 oktober 2013 10:27
Ik denk dat als iemand voorsteld om dat gedoe met meerdere OSsen maar eens af te schaffen en iedereen aan de IOS te krijgen (want android is toch al hopeloos versnipperd) niet echt op jouw goedkeuring kan rekenen.
Klopt, maar ik bedoel natuurlijk op standaarden van accessoires.
Denk aan usb, hdmi enz.
Anoniem: 118226
@Pinin15 oktober 2013 10:33
Je kan van te voren besluiten om een standaard te ontwikkelen waarvoor concensus nodig is en eindeloos overleg in allerlei commissies met als resultaat een techniek die voor iedereen acceptabel is maar waarschijnlijk nergens in uitblinkt.

Of je kan het aan de markt overlaten waar paralel soortgelijke technieken worden ontwikkeld en dan komt er wel een standaard/meestgebruikte techniek uit. (wat helaas ook niet altijd de beste techniek is)
Dat qualcomm aan chips werkt voor een andere technologie betekend niet dat hun SOCs niet zouden samenwerken met QI. Het opladen gaat vooralsnog niet via de processor SOC, maar via een aparte chip. (In ieder geval daar ga ik vanuit, lijkt me onwaarschijnlijk als het anders is).
Na Lumia, Google (met de Nexus lijn) Palm komt Samsung nu als tweede, de sneeuwbal begint een beetje vorm te krijgen. Nu hopen dat er geen vervelende issues ontstaan doordat een van de twee 'standaarden' weg valt en dat de rest van de smartphone en mobile devices makers dit ook gaan invoeren.

Edit: Paar devices toegevoegd na commentaar

[Reactie gewijzigd door EGM360 op 15 oktober 2013 10:41]

Nee hoor Palm was als eerste.... En al een aardig tijdje terug in 2009 met de Touchstone! http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_Pre

Hebben ze vervolgens toegepast op de Pre 2, Pre 3, Veer en ook op de HP Touchpad

[Reactie gewijzigd door Hermanvh op 15 oktober 2013 10:55]

Je vergeet de Nexus 7(V2) en nexus 4. (QI) En wss nog wel een paar
Moet maar hopen dat de accu's er goed tegen kunnen, het steeds gedeeltelijk opladen. Enige voordeel is dat de micro usb poort heel blijft.
Dat vind ik ook wel interessant. Ik probeer altijd mijn telefoon/laptop/alles met een accu volledig op te laden, voordat ik hem van het stroom haal. Dat is best wel onmogelijk hiermee, als je wat wilt doen op je telefoon, ben je bijna verplicht hem op te pakken, en dus de connectie te verliezen.
Dit is ook niet nodig.
Dus het maakt niet uit of je even de connectie verliest of niet, de accu kan dat wel aan.
Helemaal opladen, deels opladen, niet 'doorladen', het maakt allemaal vrij weinig uit volgens mij...
Helemaal opladen, deels opladen, niet 'doorladen', het maakt allemaal vrij weinig uit volgens mij...
Het hangt allemaal af van het type gebruikte batterij.
De vroegere soort (nikkel-cadmium) moest je helemaal opladen en helemaal leeg laten lopen. Als je daar veel keer beetjes oplaadt gaat deze dus sneller opgebruikt zijn.
Echter de nieuwe soort (Lithium-Ion) is het juist andersom. Deze zijn gemaakt om frequent opgeladen te worden tussen 25 en 80%, helemaal leeg laten lopen is slecht en helemaal doorladen (op max snelheid) is ook slecht. Deze batterijen, wanneer niet in gebruik, worden best opgeslagen met een 25% lading.
Je hebt over het algemeen niet zoveel controle over het laden als je misschien denkt, daar zit nog een heel laadcircuit tussen. Die zorgt ervoor dat je telefoon nooit aan blijft tot 0% acculading.

Tijdens het laden kan de eerste 80% snel gaan, met een constante stroom. De laatste 20% gaat dan met een constante spanning. Opslaan gaat volgens Wiki met 40% lading het beste.
Tijdens het laden kan de eerste 80% snel gaan, met een constante stroom. De laatste 20% gaat dan met een constante spanning. Opslaan gaat volgens Wiki met 40% lading het beste.
Inderdaad dat is wat ik bedoel. En opslaan is inderdaad rond 40%, mijn 25% is niet geheel correct. :X
Met Li-ion hoeft dat dus inderdaad niet meer. Een accu heeft een bepaald aantal laadcycli waarna hij gaat degraderen. Hem voor de helft opladen is ook maar een halve cyclus.
...Of ongebruikt blijft, wat handig is bij waterdichte sony telefoons bv.
Ook bij andere waterdichte telefoons hoor
Vaagisdenaan noemt de Sony telefoons enkel als voorbeeld. Waarom voel je de noodzaak om hem hier te verbeteren, zwaar irritant (en dan nog afsluiten met 'hoor' ook...).

Ontopic, vraag me af waarom dit nog niet gemeengoed is in de smartphone-wereld. Lijkt me toch niet een moeilijke of prijzige techniek? En mensen die het niet willen gebruiken hoeven dat natuurlijk niet
Als alles lichter, smaller, strakker en goedkoper moet (of toch meer winst moet opleveren) dan zullen die extra componenten die nodig zijn voor draadloos laden de designers toch voor problemen stellen.

Als de techniek wat beter wordt en het een massaproductie item wordt dan zullen we dit snel in meerdere telefoons zien.


Zelf vind ik het maar een gimmick, de eerste 10 jaar gaat dit geen standard worden in bussen/ treins... of ingebouwd in bureau's oid.... koste/bate komt dat nooit goed.
Dus je kan wel zeuren dat je voor je huidige telefoon een charger moet meesleuren maar voor deze nieuwe techniek valt deze nog veel groter uit dan enkel een kabeltje, dus dat is ook weeral een nadeel.


Verdere voor en nadelen volgens wiki:

Advantages
Protected connections - no corrosion when the electronics are all enclosed, away from water or oxygen in the atmosphere.
Safer for medical implants - for embedded medical devices, allows recharging/powering through the skin rather than having wires penetrate the skin, which would increase the risk of infection.
Convenience - rather than having to connect a power cable, the device can be placed on or close to a charge plate or stand.[3][4]
Easier than plugging into a power cable (important for disabled people).
Durability - Without the need to constantly plug and unplug the device, there is significantly less wear and tear on the socket of the device and the attaching cable.

Disadvantages
Lower efficiency, waste heat - The main disadvantages of inductive charging are its lower efficiency and increased resistive heating in comparison to direct contact. Implementations using lower frequencies or older drive technologies charge more slowly and generate heat within most portable electronics.[citation needed]
More costly - Inductive charging also requires drive electronics and coils in both device and charger, increasing the complexity and cost of manufacturing.[1][2]
Slower charging - due to the lower efficiency, devices can take longer to charge when supplied power is equal.
Inconvenience - When a mobile device is connected to a cable, it can be freely moved around and operated while charging. In current implementations of inductive charging (such as the Qi standard), the mobile device must be left on a pad, and thus can't be moved around or easily operated while charging.
Incompatibility - Unlike (for example) a standardized MicroUSB charging connector, there are no de facto standards, potentially leaving a consumer, organization or manufacturer with redundant equipment when a standard emerges.(Note: Qi has become a standard adopted by many companies such as Google and Nokia.)
@ Gamebuster, Serieusjes gegeten? Hoe oud ben je? Ik hoop niet 22/23 jaar...

@ Gallant, dat hij Sony noemt als voorbeeld betekent niet dat hij de rest uitsluit. Tuurlijk maakt dit de weg naar waterdichte telefoons makkelijker maar kan me niet voorstellen dat Samsung hiervan afhankelijk is. Lijkt me niet dat Sony een patent heeft op waterdichte klepjes. Ook kan de EU met haar universele oplaad verhaal wel eens in de weg staan.

@ Inrage, ik snap dat er steeds meer in een telefoon wordt gestopt maar als je puur kijkt naar wat het draadloos laden inhoud dan stelt het echt niet veel voor. Het is dun en heel simpel en kan daarom niet bedenken waarom dit duur of moeilijk toepasbaar zou moeten zijn.

Starbucks heeft plannen om draadloos laden in tafels te bouwen en McDonalds zag daar geloof ik ook wel brood in. Het lijkt me dan ook niet gek als kantoorbedrijven hier serieus naar gaan kijken. Ik zie mezelf het vooral op mijn bureau of nachtkastje gebruiken en dan ook om de micro usb poort te ontlasten. Ik heb nu al een tijdje mijn Galaxy Nexus en merk dat de micro-usb-poort aardig begint te slijten. Als deze eenmaal kapot is ben ik redelijk de sjaak.
Hij heeft wel een punt deze ontwikkeling zou kunnen betekenen dat toekomstige high end smartphones van Samsung ook wasserdicht zullen zijn. Ik vind ook kortzichtig om alleen Sony te noemen want het voordeel is universeel en het gaat hier helemaal niet over Sony.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 15 oktober 2013 11:28]

Wat is enige afstand? Is dat "3 cm" wat dus eigenlijk geen verschil in gebruik is met "er op leggen"? Niemand gaat constant zijn telefoon 3cm boven zo'n matje hoveren.

Het is een geinige techniek, maar erg veel voordeel boven bijvoorbeeld een dock die laad is er niet echt zolang "zo goed als" fysiek contact nodig is.
Hoewel gewoon neerzetten op het nachtkastje een stuk makkelijk is om tijdens ligpositie in het donker nog het kabeltje in je gsm te proppen.
Liggend in bed een filmpje kijken, of surfen met het kabeltje aangesloten is ook wel prettig. Blijft de accu 100% vol.
Smartphones gaan inderdaad niet lang mee, maar zelfs de beroerdste kan minimaal 5 uur media afspelen, surfen etc. dus geen kabeltje nodig. Als je klaar bent leg je hem terug en in de ochtend is hij mooi weer 100%. win-win, geen gehannes met kabeltjes.
maar wat als hij bijna plat is. wat kan je dan nog doen terwijl hij aan het opladen is ? niets tenzij je die plaat meeneemt en vasthoud met een heel lange kabel.
Dat voordeel heb je inderdaad de eerste drie keer, daarna heb je "genoeg gevoel" met je laden om het blindelings te kunnen doen, al helemaal in een "dock".
Hoe groter de afstand, hoe dikker het materiaal tussen de oplader en de telefoon kan zijn. In dit geval zou je dus de oplader mooi kunnen wegwerken in het nachtkastje of bureau. Mij lijkt het me prachtig om mijn telefoon op een houten nachtkastje te leggen waar geen snoer te zien is en mijn telefoon gewoon oplaadt.
Ik lees eigenlijk alleen maar voordelen voor WiPower. Heeft nokia dan (wederom) op het verkeerde paard gegokt?
Nokia heeft "gegokt" op het paard dat toen kon gaan racen, ik verwacht dat zij net zo makkelijk naar de WiPower techniek kunnen switchen met een volgende generatie Lumia's.
Waarschijnlijk is het makkelijker te implementeren in de lader en de telefoon, en dat het daarom een minder effectieve maar wel goedkope manier is km draadloos op te laden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee