Afbeelding zou testversie nieuwe interface Samsung-smartphones tonen

Een afbeelding die online is verschenen zou de interface tonen van Samsungs nieuwe skin over Android voor de Galaxy S5. De render toont 'kaarten' met informatie die de telefoon heeft verzameld, zoals over sport, betalingen en reizen.

Met die kaarten doet de interface denken aan Blinkfeed, het homescreen dat HTC maakte voor zijn skin Sense 5 met informatie uit diverse bronnen. Ook heeft het iets weg van Samsungs nieuwe interface voor tablets zoals dat te zien is op onder meer Galaxy NotePRO 12.2. De kaarten tonen onder meer een weerbericht, informatie over een hardloopsessie, diverse bestellingen bij fysieke winkels die kennelijk zijn gedaan of betaald via de telefoon, een notificatie van een afgeleverd pakketje, een melding van een vertraagde vlucht en enkele kaarten met informatie van contactpersonen.

Het is onduidelijk hoe Samsung al die informatie zou willen verzamelen om op het homescreen te tonen: Google Now ondersteunt nog niet alle getoonde services en Samsung heeft voor zover bekend zelf geen dienst die die informatie allemaal verzamelt. Het gaat hier vermoedelijk om widgets die op het homescreen geplaatst kunnen worden, terwijl daarnaast vermoedelijk ook nog snelkoppelingen op het homescreen geplaatst kunnen worden.

De interface lijkt een oudere mockup te zijn: de icoontjes in beeld zijn groen, terwijl Samsung in de updates voor de Galaxy S4 en Note 3 is geswitcht naar witte icoontjes boven in beeld. De Zuid-Koreaanse fabrikant zal de Galaxy S5 samen met de nieuwe versie van zijn skin Touchwiz waarschijnlijk binnen enkele maanden presenteren. Samsung heeft diverse componenten die vermoedelijk in de S5 zullen gaan al aangekondigd, zoals 4GB ddr4-geheugen en een 1440p-scherm.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-01-2014 • 08:30

73 Linkedin

Reacties (73)

73
66
36
5
1
18
Wijzig sortering
Misschien handig om te weten, de render toont een overzicht van de widgets en niet je scherm uiterlijk.
Op je scherm ziet het er vervolgens zo uit. Het zijn dus gewoon widgets die je zelf kan plaatsen, aanpassen en verwijderen.

Tevens zie je op de laatste screen de rest van de wijzigingen aan touchwiz. Ieder zijn mening, maar het maakt het wel wat meer één geheel en dus minder onrustig als de screen van het artikel laat lijken.

Edit: hogere resolutie source toegevoegd en reactie iets aangepast/uitgebreid

[Reactie gewijzigd door IMarks op 20 januari 2014 10:22]

Dat werkt wel, maar Ow wat hebben ze die standaard icoontjes lelijk gemaakt..
Dat is natuurlijk smaakgebonden, want ik vind dat minimalistic design wel mooi. ;)
Dat ziet er inderdaad wel wat beter uit, alhoewel ik de kleuren nog steeds niet zo mooi vind, voornamelijk bij de message app. Het valt me ook op dat de open ruimte tussen de vaste balk onderin en het homescreen heel breed is, wat er ook niet zo mooi uitziet. Ik hoop echt dat ze het nog verbeteren voordat het uitkomt, dit is niet bepaald mooi, maar dat is mijn mening en dat vonden veel mensen eerst ook van iOS 7 en kijk maar wat de meeste mensen er nu van vinden ;) .
Leuk hoor, maar waarom zou je een interface willen hebben die zo in de weg zit? Het is niet alsof je de hele dag naar je telefoon zit te staren in de hoop dat ie een tegeltje met een leuk iets wat je kan doen voorbij komt...

Meestal ben je al iets aan het doen, en pak je je telefoon er even bij om dat je informatie of communicatie nodig hebt. Als een interface dat in de weg zit of puur op entertainment gericht is gaat dat toch een beetje tegenwerken lijkt me.

Sure, je kan het uitzetten of 'instellen', maar uiteindelijk is dit dus zoals Samsung het ziet: je krijgt een bak met 'data' in 'kaarten' op je scherm, in plaats van dat je datgene direct kan doen waar je je telefoon voor tevoorschijn haalt. Het is een beetje alsof je constant een Facebook timeline op je scherm zou hebben, die je eerst weg moet krijgen voor dat je iets kan gaan doen...
Dit is een screenshot van meerdere onderdelen en staan echt niet allemaal op deze manier op je scherm hoor.

En als je het uit kan zetten (je hoeft nu ook geen widgets te gebruiken) dan is het toch alleen maar meegenomen dat je in ieder geval wel de optie hebt. Ik vind steeds kijken naar een icoon of map ook wel een beetje oubollig voor 2014.
Ja, mapjes en icoontjes zijn dan ook niet perse de oplossing, maar een interface die werkt kost boven op het werk dat je eigelijk wil doen lijkt me niet erg praktisch.

Kijk bijvoorbeeld naar die interface van BlackBerry OS 10, dat lijkt me een aardige oplossing. iOS is voor sommige mensen wat simpel of 'ontweakbaar', maar ook die zit niet in de weg voor datgene wat je had willen doen. Zelfde met Sailfish, dat lijkt ook een soort van best of both worlds te zijn. Je hebt wel een soort van tiling systeem voor je niet-apps-screen, maar als je wel apps wil krijg je dan ook meteen je apps en niet verschillende 'homescreens' en 'kaarten' en andere rommel. Het enige nadeel is dat je altijd die Lockscreen->Homescreen->Apps volgorde behoudt, waarbij een Homescreen eigelijk een artificiële onzinstap is die door veel Ossen met lompe klokken en weerberichten gevuld worden, terwijl je die nou niet perse elke keer als je je telefoon aan zet nodig hebt (plus, de klok in je statusbalk doet het ook prima).

Misschien dat de homescreen als windowmanager annex activiteiten/communicatiehub de beste oplossing is. Dan is het niet perseen een nutteloos stapje, en kan je het ook daadwerkelijk gebruiken om tussen je taken te switchen. Als minimized apps een WP/Sailfish achtige tile data display optie hebben zou je opeens veel meer aan zo'n screen hebben.
Het is niet alsof je de hele dag naar je telefoon zit te staren
Ik heb anders sterk de indruk dat dat precies is wat de jeugd van nu aan het doen is ;)
Ja, maar dit is tweakers.net en niet random-jeugd-die-nutteloos-zit-te-zijn.net ;)
[...]

Ik heb anders sterk de indruk dat dat precies is wat de jeugd van nu aan het doen is ;)
Alsof iemand de tijd heeft om 24/24 naar jeugd te kijken, en hun bezigheden.
Maak je een documentaire ?

de nieuwe Attenborrough is opgestaan
24/7 niet 24/24 O-)
24/7 niet 24/24 O-)
Had je anders ook nog een nuttige opmerking ?
Of zijn de details genoeg om dit te verantwoorden .....
Niveau Attenborrough is wellicht wat hoog gegrepen. Maar doe eens een steekproef. Als je in het voorbijgaan een pakweg 17 jarige ziet dan staat deze niet bij de supermarkt om alcohol te zeuren maar zit deze op zijn/haar smartphone te turen. Het is voor scholieren ontzettend belangrijk geworden om met 1 hand aan het stuur te kunnen fietsen. We kunnen er grappig over doen maar ik denk dat we als maatschappij hier nog serieus last mee gaan krijgen.
Ondanks dat het steeksproefgewijs is, moet ik je wel meegeven, dat het idd soms lijkt of de telefoon belangrijker is.
Maar ik merk dat we zelf toch ook wel het verkeerde voorbeeld geven.

Ik zie ouders berichten verzenden naar hun kroost, en geirriteerd zijn als ze niet gelijk antwoord krijgen.
Persoonlijk doe ik daar niet aan mee, ik heb collega's die zich thuis "aan en afmelden"
berichtje naar de partner "ik ben er hoor ...."
Iets waar ik mijn eigen vrouw gelijk voor heb gewaarschuwd, toen ze me bij het verkrijgen van een gsm-abbo destijds elke dag ging bellen om 22u
"hoelaat ben je thuis" of "ben je al aangekomen"

( soms is er een ouderwetse persoonlijkheid, ondanks dat ik vooraan wil lopen in technologie ;) )
Maar ik bepaal mijn antwoorden, en de tijd waarop ... er is al stress genoeg, en ik ben niet van plan om daar aan toe te geven dmv berichtjes en antwoorden.

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 20 januari 2014 12:28]

Niet zo serieus...volgens mij was de smily genoeg om de toon van mijn opmerking te verwoorden ;)
Niveau Attenborrough is wellicht wat hoog gegrepen. Maar doe eens een steekproef. Als je in het voorbijgaan een pakweg 17 jarige ziet dan staat deze niet bij de supermarkt om alcohol te zeuren maar zit deze op zijn/haar smartphone te turen. Het is voor scholieren ontzettend belangrijk geworden om met 1 hand aan het stuur te kunnen fietsen. We kunnen er grappig over doen maar ik denk dat we als maatschappij hier nog serieus last mee gaan krijgen.
Samsung kennende zal deze drukte niet 'verplicht' worden en kun je veel personaliseren. Ik moet wel zeggen, werd tijd dat ze van TouchWiz af stapten. Als gebruiker vind ik TouchWiz een beetje verouderd aanvoelen.
Ik ben net van stock Samsung over gegaan naar Omnirom 4.4 op mijn S3 en dat is me toch een wereld van verschil. Ik doe nu in idle meer dan een dag langer met een batterij. Touchwiz is echt verschrikkelijk (mijn mening ;) )

Dit ziet er ook weer uit als een "hippe" feature maar wel een die flink wat energie kost door het constant ophalen van data. Ik kan er nu natuurlijk weing over zeggen, dus de tijd zal het leren.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door KornoPoning op 20 januari 2014 09:13]

Offtopic, maar hoe is die OmniRom? Heb zelf Cyanogenmod (4.3) op m'n S3, en is perfect, alleen de camera geeft af en toe storingen, en daar wil ik uiteraard ook vanaf... ook mooi dat het ineens 4.4 is uiteraard ;-)

Ontopic: Voor mij is alle mogelijke vernieuwing welkom, zolang ik het maar mag verwijderen/uitschakelen indien nodig. Hopelijk luistert Samsung naar de community. Less is more, Daarom hoop ik dat het pas geactiveerd/geïnstalleerd wordt bij first use of zo.
Ik heb voorheen ook een tijdje een custom rom gehad. maar wordt ziek van al die features die niet werken of crashen. Het schijnt nogal lastig te zijn om gewoon een fatsoenlijke rom te maken...

Less is more gaat zeker niet op bij samsung. in Korea denken ze volgensmij nog steeds dat wij westerlingen zitten te wachten op al die losse crap, als samsung apps (zelfde als google play) samsung account, chaton, samsung calendar, s note, samsung link, knox, groupplay... ik kan zo nog wel even door gaan met crap die op mijn note 2 staat. nu dit weer, wat een regelrechte kopie is van wat google now biedt. Moet wel zeggen dat google now ook voor geen meter werkt. Hij geeft continue verkeerde info op de verkeerde momenten.

Het zal nog wel even duren voordat smartphones... ook daadwerkelijk echt smart worden. voor alsnog loopt in mijn ogen de techniek omtrend software nog mijlen ver achter op iets wat je smart kunt noemen. Je moet nog steeds alles zelf doen.
Resurrection (Kitkat 4.4.2) voor Galaxy S3. Werkt perfect. Ik was eerst ook erg terughoudend m.b.t. custom-ROM's omdat die Cyanogenmod die ik een poos terug eens probeerde heel erg instabiel was en veel functies niet lekker wilden werken.

Met Resurrection werkt alles perfect. Batterij gaat langer mee, prestaties zijn stukken beter en ik houd bijna 2x zo veel werkgeheugen vrij. Echt een aanrader. Bovendien geen bloatware - zelfs Google Apps (incl. Play Store) is optioneel te downloaden. Installatiedetails in mijn andere post : Titan_Fox in 'nieuws: Afbeelding zou testversie nieuwe interface Samsung-smartphones tonen'

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 20 januari 2014 13:35]

Ik heb LiquidSmooth, bevalt prima, heb 25% prestatie erbij (Quadrant) heb dusdanig 25% snelheid van hardware verlaagt....je moest is weten hoe fit mijn telefoon nu is!

Voor camera raad ik aan, MxCamera te downloaden (rode logo). Ik vond dat de Originele camera programmas toch beter waren (originele rom).
OmniROM heeft ook de nodige bugs m.b.t. de camera; in ieder geval de versie die ik van XDA kon downloaden. Die had ook een build-datum van November geloof ik.

Resurrection ROM levert Kitkat 4.4.2 zonder bloatware en een splinternieuwe (en stabiele) kernel. Info alhier : Titan_Fox in 'nieuws: Afbeelding zou testversie nieuwe interface Samsung-smartphones tonen'
Ik ben net van stock Samsung over gegaan naar Omnirom 4.4 op mijn S3 en dat is me toch een wereld van verschil. Ik doe nu in idle meer dan een dag langer met een batterij. Touchwiz is echt verschrikkelijk (mijn mening ;) )

Dit ziet er ook weer uit als een "hippe" feature maar wel een die flink wat energie kost door het constant ophalen van data. Ik kan er nu natuurlijk weing over zeggen, dus de tijd zal het leren.

edit: typo
Touchwiz perse is niet zo'n batterijverbruiker, Touchwiz is een launcher met veel mogelijkheden ( optimaal voor de samsung-toestellen )
Het probleem ligt aan de gebruiker, die de standaard setting laat staan.
Al die widgets en updates op de 5 of 6 homescreens willen elke minuut bijgewerkt worden.
Als je het geheel terugbrengt naar één of twee homescreens, EN alle nutteloze widgets eraf haalt, schiet het naar 50% meer accuduur.

Maar de gemiddelde gebruiker is lui, en laat de standaardinstellingen staan.
elke app die geïnstalleerd wordt, komt standaard op één van de screens te staan, en ook in de appdrawer.

Zet widgets minimaal in ( als je ze nodig hebt ) en disable de live background.
De S4 van mijn vrouw is gewoon anderhalve dag bruikbaar op deze manier.

Mijn Note haalt het einde van de dag niet, omdat ik regelmatig aan 7u screentime klok.
Daar is geen batterij tegen bestemd ( ook op de andere apparaten niet ! )
OmniROM heeft de nodige bugs. Daarom heb ik voor de Resurrection Kitkat 4.4.2 voor Galaxy S3 gekozen. Die heeft zowel een nieuwere build-datum alsmede een nieuwere kernel.

Werkt perfect ! Details staan in mijn andere reactie : Titan_Fox in 'nieuws: Afbeelding zou testversie nieuwe interface Samsung-smartphones tonen'
Ah okee, zelf nog niet mee gemaakt (maar ik gebruik een nightly build) de camera werkt gewoon prima. Dat is sowieso het grote voordeel van android, er is lekker veel keuze :*)
@Titan Fox én KornoPoning, bedankt voor de feedback jongens! Zodadelijk maar eens kiezen tussen Omni/resurrection... maar KitKat it is!

@ al de rest, sorry voor off-topicheid!
Klopt, veel mensen zeggen dat Android ouderwets uitziet omdat vele denken dat de uiterlijk van TouchWiz de uiterlijk van Android zelf is.

En als ze mijn Nexus 4 zien vragen ze mij waar ik die skin vandaan heb :+
En technisch hebben ze gelijk, want de 'kale' android is niet meer dan een skin.
Er is alleen niet veel meer aan toegevoegd.
Maar ook bij HTC is het geen verplichte kost ......Dit is uit te schakelen.
Samsung kennende zal deze drukte niet 'verplicht' worden en kun je veel personaliseren. Ik moet wel zeggen, werd tijd dat ze van TouchWiz af stapten. Als gebruiker vind ik TouchWiz een beetje verouderd aanvoelen.
Bij HTC zat je eerst ook aan Blinkfeed vast trouwens, dus wie weet is dat hier ook wel het geval. Ik denk dat je deze interface standaard op het eerste homescreen zult gaan zien.
De Zuid-Koreaanse fabrikant zal de Galaxy S5 samen met de nieuwe versie van zijn skin Touchwiz waarschijnlijk binnen enkele maanden presenteren.
Dus ik moet je teleurstellen. Ze blijven TouchWiz gebruiken, al komt er een nieuwe versie. ;)
Persoonlijk heb ik nooit zo'n probleem met TouchWiz gehad op mijn Galaxy S3. Op zich werkte het eigenlijk prima en ook met de prestaties was niks mis.

Het verschil merkte ik pas toen ik gisteren Android Kitkat 4.4.2 voor de Galaxy S3 (GT-i9300) heb geïnstalleerd. Deze is als kale ROM via het XDA forum te krijgen aangezien Samsung er nog niet over uit is of ze de S3 van een officiële Kitkat update gaan voorzien. Mij vielen de prestaties van de officiële Android 4.3 erg tegen tegenover 4.1.2. Het geheugengebruik nam toe en apps reageerden minder vlot dan voorheen.

Na wat zoekwerk vond ik vervolgens de S3 Kitkat ROM en moet zeggen dat ik er geen seconde spijt van heb. Alles werkt ongelooflijk rap, is grafisch gezien nog steeds erg mooi en heb bovendien 2x zo veel werkgeheugen vrij (bijna de helft van het totaal). Voordeel is dat de ROM bereids ge-root is en dat Google Apps (incl. Play Store) optioneel geïnstalleerd kan worden.

Belangrijk : Vanaf Android 4.2 of 4.3 zijn de ontwikkelaarsopties verstopt. Bij Jelly Bean 4.1.2. kon je die direct oproepen via het instellingenmenu. Om ze te activeren (Jelly Bean 4.2+) moet je naar "Instellingen" -> "Over de telefoon" (helemaal beneden) en vervolgens moet je een 5-tal keer op "Build-nummer" tikken. Je ziet iedere keer een melding verschijnen die aftelt hoe vaak je nog moet tikken voordat de ontwikkelaarsoptie weer zichtbaar wordt in het instellingenmenu.

Sitelink : http://www.resurrectionremix.com/index.php
1 ) Download Resurrection Remix (Galaxy S3 Kitkat 4.4.2) alhier : http://d-h.st/lOR
2 ) Download Google Apps (GAPPS) voor Kitkat 4.4.2 aldaar : http://d-h.st/mr9
3 ) Gedownloade ZIP-bestanden in telefoongeheugen of SD kaart zetten via USB
4 ) Backup maken van je apps en gegevens (deze worden verwijderd)
5 ) Toestel uit, dan naar recovery-menu (volume-up+home+power vasthouden)
6 ) Factory Reset + Clear Cache
7 ) Install ZIP van ROM
8 ) Install (optioneel) ZIP van Google Apps (incl. Play Store)
9 ) Clear Dalviq Cache
10 ) Toestel herstarten
11 ) Launcher kiezen (ik zou gewoon Launcher3 kiezen en altijd behouden)
12 ) Virtuele knoppen verwijderen (Instellingen -> Resurrection Tools -> Navigation Bar Height (op 0dp (hide) zetten).

De Omnirom 4.4 voor de S3 kan ook, maar daar zitten (als ik op de reacties van andere XDA-bezoekers moet afgaan) nogal wat bugs in; vooral bij het gebruik van de camera. De Resurrection ROM werkt (tot nog toe) geheel foutloos en heel erg snel.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 20 januari 2014 13:25]

Inderdaad, het lijkt net of ze het in de hoogte samengedrukt hebben waardoor alles er plat en druk uitziet.

-edit
Niks gezegd, was vergeten op het plaatje te klikken 8)7

[Reactie gewijzigd door markdm op 20 januari 2014 10:52]

Als je op het plaatje klikt zie je de normale verhoudingen ;)
Wat is er mis met een rustig startschem op je telefoon?
Het fijne aan de Blinkfeed app op een HTC is dat je hem uit kan schakelen, ik stel liever mijn eigen homescreen helemaal in. Al met al komt mij deze render behoorlijk druk over, ik weet niet alsof ik daar echt blij van zou worden.

Afijn, we zien het wel..... De opvolgers van de HTC One en Samsung Galaxy S4 staan zich blijkbaar al weer warm te draaien achter de coulissen, tijd voor en nextgen telefoon war ;)
Wat is er mis met een rustig startschem op je telefoon
Niks, en daarom zal dit waarschijnlijk ook optioneel zijn :)
Ik vind persoonlijk blindfeed ook helemaal niks, maar dit zal je gewoon uit kunnen schakelen.
Dit lijkt inderdaad (tot op zekere hoogte) een afslag van de HTC Sense blinkfeed .... beter goed gejat ..... :+
En HTC Blinkfeed lijkt dan weer (tot op zeker hoogte) op Sony's TimeScape. Het is maar net hoe erg je het op elkaar vind lijken. Zelf vond ik TimeScape wel prettig werken, maar wil niet een heel systeem in deze style. Dus ben dan ook benieuwd hoe Samsung dit heeft verwerkt.

Ik ben benieuwd of deze Samsung telefoon wel wat wordt. Zelf ben ik niet echt fan geweest van de toestellen en vond het vaak het net niet. Pentile schermen, veel goedkoop plastic, matige software (TouchWiz) en veel marketing onzin bij elkaar. Dit als in Galaxy S4 Active waarvan ze later hebben gezegd dat ze nooit hebben beweerd dat hij waterdicht is en 'technieken' die niet echt iets toevoegen.
Hoe je het draait of keert Samsung is bijna de enige fabrikant van Android toestellen die letterlijk winst maakt. Dat duid toch aan dat hun producten wel aanspreken tot een grote publiek.
Wat ik of jij vind is minder van belang omdat wij het minderheid zijn. Maar ook voor die minderheid zullen ze bij Samsung volgens de geruchten komen met een high end metalen toestel.
Winst kun je op veel manieren behalen. Te hoge prijzen vragen voor producten is er bijvoorbeeld één van. Maar je hebt gelijk dat ze een groot deel van het publiek aanspreken, de meeste mensen komen immers binnen voor een iPhone of Samsung telefoon en dat bewijst wel hoe goed ze zijn in marketing.

Mijn persoonlijke mening is dan ook minder van belang, maar ik zal niet snel iemand een Samsung telefoon aanraden. Dus in zoverre is het van belang dat er enkele mensen ook geen Samsung nemen. Als ze met een degelijke telefoon komen waar bijvoorbeeld metaal in verwerkt zit, dan is het voor mij een groot pluspunt als in de Swiss Flag pluspunt.
Leuk, google now met plaatjes :-)
Het leken mij hele brede "live tiles" met plaatjes.
hopelijk is deze versie van touchwiz ook sneller want touchwiz heeft nog wel is de neiging om te laggen
reviews: Galaxy Note 10.1: veel potentie, die er niet helemaal uitkomt
Inderdaad, als Samsung het zelfs voor elkaar krijgt om met een Snapdragon 800 en een Adreno 330 te laggen is er echt iets mis, wel jammer dat veel mensen denken dat dit een probleem is bij heel android, terwijl het voornamelijk bij Samsung is.
Anoniem: 569499
@markdm20 januari 2014 13:26
n,v,t,

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 569499 op 20 januari 2014 14:19]

Goed om te lezen. Htc sense was 1 van de belangrijkste redenen voor mij om voor de One te gaan. Touchwiz werk(te) wat mij betreft een stuk omslachtiger.
Het valt me op dat deze screenshots totaal niet op Samsungs Tizen lijken, terwijl mij niet echt een goed idee lijkt om je android lijn met een nieuwe interface te voorzien terwijl je eigen besturingssysteem nog steeds gebruik maakt van de oude, maar ik denk dat Samsung daar dan ook wel een update voor uitbrengt.
Waarom zouden ze Tizen als 2 druppels water op de Android schil laten lijken? Ik begrijp dat wel.
De moeten uiteindelijk toch weer een aantal USP's verzinnen waarvoor mensen de SGS5 gaan kopen, deze nieuwe interface is er daar eentje van.
Soms vraag ik mij toch sterk af wie ze die iconen voor de menuknoppen laten maken. Van een kleurenpallet hebben ze nog nooit gehoord, guides zijn nog onontdekt in PS/AI. Heel de interface ziet er druk en lelijk uit.

Ze zetten zo'n toptoestel op de markt jaar voor jaar, en elke keer terug komen ze met nieuwe iconen, nieuwe (of gedeeltelijk nieuwe) interface met nieuwe gadgets, widgets en dingen die je vooral niet gaat gebruiken, maar de standaard dingen die goed moeten zitten: uitlijning, iconen, witruimte om context te creëren, ... krijgen ze maar niet op orde.
Anoniem: 569499
@BuzzeW20 januari 2014 09:29
Meld je aan bij Samsung zou ik zeggen.
Of ontwikkel zelf een mooie Launcher en laat zien hoe het moet.

Lees steeds vaker negativiteit over alles wat nieuw is. Voor alle beter weters koppen bij elkaar en laat dan zien hoe het ultieme eruit moet zien. Kan je nou al vertellen dat dat tegenvalt. Wat voor jouw ultiem is is voor een ander lelijk.

Ik vind het een vooruitgang !!
Ik ben niet negatief over wat nieuw is. Ik ben negatief over hoe het vernieuwd wordt.
Het heeft niks te maken met "het beter weten van". Het is simpelweg een trend die de negatieve richting uitgaat.
Ik zeg niet dat het er allemaal flat moet gaan uitzien in een wit kleurtje en een rand van een pixel dik. Ik zeg wel dat er continuïteit moet aanwezig zijn bij de iconen. Wanneer je dat creëert dan krijg je een overzichtelijke interface waar je gemakkelijk door kan navigeren.

Het feit dat je dit goed vindt is omdat je nog geen interface gebruikt hebt die écht gebruiksvriendelijk is.
<sarcasme>Ohja juist, even vergeten dat leeftijd gelijk staat aan kennis en je dus daardoor een sneer kan gooien die mij zéker op mijn plaats zet.</sarcasme>

En ja, ik (in het algemeen beeld) bepaal wat gebruiksvriendelijk is en niet jij. Wanneer je een interface voorgeschoteld krijgt van een bepaald merk of product dan is daar eerst onderzoek (bij bepaalde) voor gedaan waar jij het liefst bepaalde knoppen ziet. Een "back" knop staat linksboven/onder. Een logo op een website wordt linksboven geplaatst, een winkelmandje dan terug uiterst rechts. Een zoekfunctie normaal centraal of iets meer naar de rechterkant uitgelijnd. (enzovoort enzovoort).

Hetzelfde onderzoek is gebeurd (Apple, Google, Samsung, Palm, ..) voor smartphones. Naast een goeie plaatsing van iconen, knoppen, widgets en dergelijke is een bepaalde continuïteit nodig bij de iconen, knoppen en dergelijke die zorgt voor eenvoud en herkenning, zodat de gebruiker (jij) gemakkelijk door een interface kan navigeren zonder zich af te vragen waar hij is en hoe hij ergens terug kan geraken. Of denk je dat het toeval is dat elk toestel hun batterijicoontje (meestal) rechtsboven staat?

Misschien moet je eens https://developer.apple.c...nce/conceptual/mobilehig/ dit doornemen en http://developer.android.com/design/index.html dit even lezen. Dan ga je misschien begrijpen waarover ik spreek.

Maar wat weet ik daarvan he? Mijn 22 levensjaren wegen zeker niet op op jouw levenservaring en expertise! _/-\o_
En dan nog, zijn dat onderzoeken die globaal gedaan worden.
Het blijft een kwestie van smaak en gewenning.

Er is geen enkele bakker die één brood voor iedereen kan bakken.

Lang leve de vrijheid en mogelijkheid op keuze's
Daar doet leeftijd niets aan af.
Daar doet leeftijd zeker niks aan. Ik werd gewoon naar de hoek gewezen omwille van mijn relatief jonge leeftijd, en daar reageerde ik op.

Het blijft inderdaad steeds een kwestie van smaak en gewenning. Echter is die gewenning iets die gemakkelijk en moeilijk kan gaan. Wanneer het gemakkelijk (lees intuïtief) werkt dan zit het design en de structuur over het algemeen goed. Wanneer iets moeilijk went dan zit er iets mis, en moet daar naar gekeken worden. Bepaalde bedrijven werken met trial en error (goedkope toestellen op de markt zetten als testobjecten en feedback verzamelen) ofwel wordt er grootschalig onderzoek gedaan om direct goed te zitten (vb bij het lanceren van een nieuw toptoestel, want daar moet het goed zitten).

"Er is geen enkele bakker die één brood voor iedereen kan bakken."
Dit vind ik een mooie uitspraak, en je hebt volledig gelijk. Daarom ga ik nooit beweren dat iOS beter is dan Android en vice versa, maar er zijn wel bepaalde regels die moeten gevolgd worden om tot meerdere (goeie) resultaten te komen.
Goed voorbeeld hiervan is de WebOS van LG die zonet aangekondigd is. Dat ziet er goed uit, werkt erg intuïtief en vlot zelfs wanneer je er nog nooit aan de slag mee bent geweest. Dat betekent dat er onderzoek is gedaan naar gebruikerspatronen en gedrag bij bepaalde handelingen. Het design is er ook op aangepast.
En uiteindelijk zal Samsung en hoogstwaarschijnlijk Apple hier ook wel nog mee volgen => meerdere lekkere broden.
Het zijn screenshots meer niet en jij denk dat gebruiksvriendelijk te maken heeft met kleur tinten ?
Ik, samen met alle UX designers en GUI designers denkt dat ja.

Dan zal ik jou laten in de waan dat de wereld echt draait om jou. 8)7

[Reactie gewijzigd door BuzzeW op 20 januari 2014 10:14]

Een goed design is universeel. Dat jij dat niet ziet betekend nog niet dat BuzzeW geen gelijk heeft.
Er zit een hele wetenschap achter het design van gebruikersinterfaces en andere grafische vormgeving, het verbeteren van de punten die hij opsomt blijken voor iedereen hetzelfde effect op te leveren qua gebruiksvriendelijkheid. Is het niet bewust dan wel onbewust.
De gebruiksvriendelijkheid wordt bepaald door het design. Dus een goed design is gebruiksvriendelijk. Dat je het beter denkt te weten dan de wetenschap maakt niemand eigenlijk iets uit. Het is alleen net zo zinloos als tegenover een bioloog beweren dat de aorta in je kleine teen zit.
Zoals ik al zei: bepaalde kenmerken (kleurenpalet, uitlijning op een grid, positie van elementen, lege/witruimte, typografie) van een design blijken voor iedereen hetzelfde effect te hebben, dat zijn gewoon keiharde feiten uit grote onderzoeken. Dat je je daar zelf niet bewust van bent betekend nog niet dat het niet zo is.
Allebei even respect voor elkaar, iemands leeftijd en persoonlijke voorkeur heeft geen enkele relevantie bij een artikel over een nieuwe interface van Samsung, dit is nujij.nl niet.
@alleen voor dit, Het had misschien iets vriendelijke gemogen maar ik ben het eens met BuzzeW, Gebruiksvriendelijkheid kent twee factoren, de eerste is persoonlijke voorkeur de tweede is eenvoud en universeel.

Dat tweede punt is het gene waar BuzzeW op in gaat, een uiterlijk moet rust creeren en dat is hierbij nog steeds (helaas) niet het geval. je scherm wordt volgespammed met informatie en het liefst zo veel mogelijk op een vlak.

[Reactie gewijzigd door IMarks op 20 januari 2014 10:45]

Anoniem: 569499
@IMarks20 januari 2014 10:52
Niet alleen grafisch zegt iets over gebruiksvriendelijkheid.

Het OS is ook een grote factor. Kan ik iets makkelijk doen of omslachtig. Etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 569499 op 20 januari 2014 10:53]

Het had inderdaad iets vriendelijker gemogen. Echter wanneer iemand mij iets duidelijk maakt over bepaalde zaken (laten we nu zeggen hardware van bep. zaken) dan zal ik ernaar luisteren en zorgen dat ik er uiteindelijk wat van bijleer. Iemand die met een paardenbril naar dergelijke zaken kijkt is moeilijk om wat duidelijk te maken.
Als er dan nog prachtargumenten als leeftijd erbij genomen worden dan reageer ik inderdaad iets feller, wat niet mijn intentie was.
al zet merk A het icoontje wat rechts zit opeens links moet je zeker wennen. Ik had pas hetzelfde met mijn zusjes telefoon waar de terugknop aan de andere kant zit. het is niet zo dat links beter is als recht, of omgekeerd, maar het is wel zo dat je iedere keer moet nadenken en zoeken. dat is niet gebruiksvriendelijk. En ja, alles went, maar dat maakt het niet direct beter
Je hebt daar gelijk in en wat mij verbaast is dat daar nog niemand voor is aangeklaagd, patent enzo...all betwijfel ik of zoiets algemeens daaronder gaat vallen.

Punt is wel dat als fabrikant A ervoor kiest om hem rechts te zetten en fabrikant B ervoor kiest om hem links te zetten dan heeft het niks meer met gebruiksvriendelijkheid te maken.
Want als ik alleen maar IOS gebruik dan weet ik waar ik moet kijken. Stel dat Android ervoor kiest om hem aan de andere kant te zetten en ik gebruik alleen maar Android, dan weet ik ook waar ik moet kijken.

Dat is in ieder geval de ideale situatie. Wat je echter ziet is dat ook nog eens elke fabrikant een andere layout kiest voor bepaalde menus.
Gebruiksvriendelijkheid zit niet in uiterlijk maar in toegankelijkheid, zijn onderwerpen makkelijk te vinden in menus? zijn instellingen makkelijk bereikbaar/aanpasbaar? dat is gebruiksvriendelijkheid (onder andere) en niet perse hoe het uiterlijk van je homescreen eruit ziet, om on topic te blijven.

Gebruiksvriendelijkheid is geregeld in de basis van het OS, persoonlijke voorkeur in het uiterlijk. Daarom kun je bijvoorbeeld wel zeggen of je de UI van Samsung lelijk vindt en die van HTC mooi, of andersom. En natuurlijk kun je ook zeggen of je de menus van HTC minder toegankelijk vindt dan die van Samsung, of andersom.

Lelijk betekend niet on-gebruiksvriendelijk en mooi betekend niet dat het product wel gebruiksvriendelijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee