Samsung introduceert eerste ddr4-geheugen voor smartphones

Samsung heeft zijn eerste ddr4-geheugen voor smartphones gepresenteerd. De 1GB-chip moet ten opzichte van huidige ddr3-geheugen zowel sneller als zuiniger zijn. Samsung gaat het werkgeheugen vermoedelijk gebruiken in de Galaxy S5.

Samsung claimt dat het mobiele werkgeheugen tot 50 procent sneller is en op 1,1V ongeveer 40 procent minder energie verbruikt. Het low power ddr4-geheugen heeft een capaciteit van 1GB dat bestaat uit een 8Gb-chip op een enkele die. Met vier van deze chips in een package ontstaat een 4GB-lpddr4-module.

he 8Gb LPDDR4 is fabricated on 20-nanometer (nm) class* process technology, and offers 1 gigabyte (GB) on a single die, which is the largest density available for DRAM components today. With four of the 8Gb chips, a single 4GB LPDDR4 package can provide the highest level of performance available today. - See more at: http://global.samsungtomorrow.com/?p=31752#sthash.IfpwmSup.dpuf

Van zijn ddr3-geheugen heeft Samsung nu varianten met 6Gb en 4Gb in massaproductie. In smartphones worden veelal meerdere van deze modules gecombineerd voor het werkgeheugen: vermoedelijk heeft de Galaxy Note 3 vier 6Gb-modules om tot het werkgeheugen van 3GB te komen.

Samsung start de massaproductie van zijn ddr4-geheugen voor smartphones en tablets in 2014. De fabrikant zegt niet op welk procedé het ddr4-geheugen gemaakt wordt, maar het ligt ergens tussen 20 en 30nm: Samsung noemt dat 20nm-class.

Waarschijnlijk wil Samsung het ddr4-geheugen met een capaciteit van 4GB gebruiken in de opvolger voor de Galaxy S4. Het gebeurde vorig jaar ook al dat de fabrikant onderdelen die in de Galaxy S4 zijn gebruikt eerder aankondigt. Dat gebeurde vorig jaar met onder meer het scherm en de soc. Samsungs processortak zal volgende week op elektronicabeurs CES waarschijnlijk een nieuwe Exynos-soc presenteren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-12-2013 • 09:32

74 Linkedin

Lees meer

Reacties (74)

Wijzig sortering
Belangrijke stap vooruit. In tegenstelling tot wat de massa denkt is werkgeheugen belangrijker voor een smartphone dan de snelheid van de CPU.
En niet te vergeten de dubbele winst: snelheid + verbruik! Het verbruik zal in totaal echt niet veel uitmaken, maar alle kleine beetjes helpen.
Je vergeet dat RAM altijd stroom verbruikt (anders houdt het geen gegevens vast) en dus vooral voor de standby (waar het scherm dus uit staat en de SOC/RAM/Modem de enige verbruikers zijn) wel degelijk een redelijke invloed.

In gebruik zal het verbruik in het niet vallen bij het Scherm en SOC....
zoveel verbruikt dat toch echt niet in standby? Zet je phone in vliegtuigmodus & zet de wifi uit en je phone kan opeens wekenlang meegaan..
Standby is wat anders dan vliegtuigmodus he.
In vliegtuigmodus is je gsm een kasplantje.
Daar gaat het toch niet om? :>
Het gaat erom dat je gsm - terwijl hij niets moet doet - constante stroom moet leveren aan het ram geheugen. Als je vliegtuigmodus aanzet dan moet hij dit ook nog altijd doen. Echter als je vliegtuigmodus aanzet, kan je batterij opeens wekenlang mee -> RAM geheugen (terwijl hij niets moet doen) verbruikt bar weinig.
"In gebruik zal het verbruik in het niet vallen bij het Scherm en SOC...."
Het valt ook in het niet als vliegtuigmodus zelf al niet aan staat.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 30 december 2013 11:20]

Oke, geef ik je gelijk in :)
Maar wat heb je dan nog aan je toestel.

[Reactie gewijzigd door TimSeve op 30 december 2013 11:28]

Er is wel degelijk een nut voor dat soort toestellen.
zo gebruik ik mijn "oude" telefoon als wekker. deze kon als smartphone 1-2 dagen mee, nu is dat 12 dagen geworden zonder wifi en simkaart (het gaat om een galaxy gio met android 2.3.7).
Het is leuk die DDR4 op mobieltjes, maar dan moet wel de Interne Opslag geheugen een stuk sneller worden want anders heeft het niet erg veel zin, dan heb het zelfde als met een HD tegenover een SSD.

Maar verders een leuke nieuwe techniek.
zodra 3-4 GB smartphone RAM gemeengoed is, zien we waarschijnlijk ram cachebuffering van de sd card verschijnen
Dan heb je er alleen ook letterlijk niks aan. Als je dat moet doen om je telefoon wat langer met z'n batterij te laten doen kan je net zo goed een baksteen kopen, dan bereik je hetzelfde ;)

Een telefoon is er om bereikbaar te zijn, en als dit geheugen er voor zorgt dat je dat, in standby, een paar uur langer kan zijn vind ik dat alleen maar positief!
Nu nog zien of de nieuwe Exynos soc en het gebruikte modem ook wat zuiniger worden, en ze kunnen wel eens een killer in handen hebben qua batterijduur...
Daar gaat het toch niet om... Het gaat erom dat RAM geheugen gewoon praktisch niets verbruikt terwijl je gsm niets moet doen..
Of hij nu in vliegtuigmodus staat, in standby modus of nog een andere modus..

Het vliegtuigmodus voorbeeld geeft gewoon aan dat je gsm echt niet een paar uur langer in standby gaat kunnen blijven.. daarvoor verbruikt je RAM niet genoeg in standby.

edit: zie net je andere bericht hierboven van 11:19 :p

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 30 december 2013 11:23]

SmokingCrop heeft hiering gelijk, doch helpt elke %.

Zoals hierboven reeds aangehaald, de dubbele winst van snelheid én batterij is altijd goed.
Uiteraard zou het leuk zijn om te weten of dit, aan het eind van de dag, over 20 minuten gaat of over 2 minuten.
En vervolgens een accu er in die 50mah lager is dan nodig is en gaat de telefoon aan het einde van de rit een uur korter mee dan 5 minuten langer...

Zuinige hardware kan me gestolen worden... stop er maar eens een goede accu in... en dan is het toestel maar 2 mm dikker...
Zuinige hardware betekent anders wel dat je telefoon langer meekan met dezelfde capaciteit van de accu. Beter is het om aan beiden te werken. Zuinige onderdelen en een zwaardere accu.
Leg dat eens aan die koppige fabrikanten uit, de wereld schreeuwt erom en hun worden geiler en geiler en maken steeds dunnere telefoons terwijl het volk grotere batterijen wil.
Laat zijn die grotere batteijen, ik wil dat mijn telefoon op een uur is opgladen. Dat ghaat met een iPhone met een klein batterijtje van 1520mAh, Een android-telefoon heeft minstens een batterij nodig van 3000mAh om het evenlang uit te houden, doch moet je hem ook 2x zo lang opladen!

Dat de software gewoon beter wordt afgesteld door fabrikanten!
2x zo veel scherm heeft 2x zo hoog verbruik, dat snap je ook?

Telefoons met 3000 mah hebben 9/10 keer veel grotere schermen dan de iPhone...

Je kan alleen een telefoon niet zomaar op accu vergelijken, het OS speelt uiteraard een rol maar de hardware een nog veel grotere rol...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 december 2013 15:34]

Je hebt zeker een punt daarmee.
En om die markt te bedienen heb je allang battery packs.
Inderdaad het enige aan een telefoon (naast in elke gevallen de schijfruimte) welke is uit te breiden, gaan mensen er nog over zeuren ook dat het standaard niet genoeg is...

Voor vrijwel alle telefoons is een grotere accu inclusief passende achterkant te koop...
op me geheugen kaartje micro ssd zit toch eccht geen accu :+
Dat is dan ook geen ram geheugen.
En ik heb nog nooit gehoord van een micro SSD
blijft Random-access memory
Belangrijkste is beiden en niet elk onderdeel apart.. Werkgeheugen kan nog zo snel zijn maar als de cpu bagger is heb je er niks aan. Dat werkt ook op smartphones door net als pc's/laptops enzo.. Dus om nou te zeggen dat werkgeheugen zo belangrijk is is te kort door de bocht... Echter zit dit meestal wel goed bij het topsegment.
1GHz CPU maakt toch wel veel verschil in alledaags gebruik vergeleken met 800MHz, zelfs al hebben beide devices dezelfde hoeveelheid RAM.
Bij android devices zijn het vooral de IOPS van het flashgeheugen die de snelheid bepalen. Het updaten van een App maakt van het apparaat vaak een verschrikelijk traag onding.Mijn Nexus blijft relatief vlot en die heeft dan ook 550 IOPS.

Overigens kan een software update ook grote invloed op de IOPS hebben zie bijvoorbeeld deze update voor de Samsung Galaxy Tab 2 van 4.0 naar 4.1: http://www.pcinside.info/...r-snel-door-android-4-1-2

Ik denk niet dat je van Ram veel hoeft te verwachten. Sneller ram is altijd nodig indien de processoren sneller worden. Ik heb echter in al die jaren nog nooit een situatie gehad dat mijn computer sneller werd omdat ik sneller ram gebruikte. Sterker nog de invloed van de overclock snelheden zijn altijd <5% (vaak <1%).
Dit is niet waar. Io van het flashgeheugen is op sit moment de traagste factor, en het feit dat apps bijvoorbeeld niet veel sneller opstarten op smartphones met snelle CPU of geheugen RAM.
Ook weer niet helemaal waar. Bij Android geldt, hoe meer RAM er beschikbaar is, hoe meer apps gecached worden in het RAM geheugen.
Daardoor starten apps vrijwel onmiddellijk op als ze gecached zijn.
Dat is waar en zag ik even over het hoofd. In ieder geval, de snelheid van het werkgeheugen is wel een van de minst belangrijke zaken voor het responsief zijn van een smartphone, tot op zekere hoogte natuurlijk. Het blijft altijd een combinatie van..maar kijk eens hoeveel fijner een oude laptop werkt met een SSD in plaats van een reguliere platter HDD.

Desalniettenin is het wel belangrijk dat er door ontwikkeling plaatsvind, dus prima dat DDR4 voor smartphones binnenkort gebruikt gaat worden.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 30 december 2013 16:21]

Klopt dit wel?
vermoedelijk heeft de Galaxy Note 3 zes 6Gb-modules om tot het werkgeheugen van 3GB te komen.
Dat is toch 6x6 Gigabit= 36Gigabit /8 = 4.5 Gigabyte RAM?

On topic: Zeker mooie ontwikkeling, ook al kan het nog even duren voordat deze echt op de markt liggen.

[Reactie gewijzigd door Salmon op 30 december 2013 09:52]

Dat is theoretisch getal in praktijk zullen maar weinig chips dat halen om het kost efficient te maken zullen de chips in kleinerer capiciteit worden gebruikt zodat chips met "bad sectors / defecten" alsnog verkocht kunnen worden. Daarnaast zal ook een deel voor remappen gebruikt kunnen worden om levensduur van geheugen te vergroten.
Dank, ik heb het even aangepast :)
Ik zie de aanpassing niet?
Samen met Android 4.4 zou je dan eindelijk eens echt kunnen multitasken. Niet dat je de vorige app nog kan gebruiken maar dat je met de app ervoor helemaal opnieuw moet beginnen. Goed multitasken zou echt een verademing zijn.
Dat kon al op een Galaxy S2, alleen grote apps starten opnieuw op. Op mijn Nexus 5 gaat het echt helemaal vlekkeloos. Daar hebben we geen DDR4 voor nodig, al moedig ik deze vernieuwing wel aan natuurlijk.
Multitasken op een scherm van niet eens 5". Op een OS dat niet eens twee apps tegelijk op je scherm kan zetten. Dan kom je niet verder dan tegelijk syncen/downloaden, muziek luisteren en een app draaien. Dat is geen multitask.
Ik snap je punt wel alleen kan je op Android wel degelijk 2 apps tegelijk bekijken. Zo heb je floating widgets die over andere apps zweven en heeft Samsung bij de s3 2apps tegelijk open geïntroduceerd. Dus bijv. Chrome en YouTube splitscreen
Een youtube filmpje splitscreen op een 5" scherm kan ik al nauwelijks zien, en ik heb behoorlijk goede ogen. En als je een custom rom draait werkt het niet meer.
Dat kan ook een keuze zijn van de ontwikkelaar, als de ontwikkelaar ervoor kiest om zodra de app naar de achtergrond verdwijnt de boel te herstarten maakt het niet uit hoeveel en hoe snel werkgeheugen er in het apparaat zit. Bovendien kan een verkeerde implementatie van de app life cycle er ook voor zorgen dat de app opnieuw opstart zodra je deze heropend.

Snelheid speelt geen enkele rol in het multitasking proces waar het gaat om de hoeveelheid apps die er zijn geopend. Als jij 1 app opent en de volgende al herstart als je switched dan zou het sowieso niet aan het werkgeheugen liggen, gezien de meeste apps qua geheugen gebruik ruim onder de 100MB zitten. De meest waarschijnlijke reden is een keuze van de ontwikkelaar, met uitzondering van sommige Samsung toestellen als de S3 die met 4.1 duidelijk een aanpassing hadden in het geheugenbeheer. Dit laatste is echter niet gebruikelijk.
Maar 3 en later zelfs 4GB werkgeheugen in je mobiel het worden echt meer "laptop vervangers" in 2014 vermoed ik zo.

nou blijft een laptop natuurlijk wel handig en ze zullen dan ook niet vervangen worden maar als ik het zo zie gaan de specs steeds meer naar die van volwaardige computersystemen dan een PDA achtig dingetje.

goede vooruitgang dat zeker!
Ik hoop echt dat Ubuntu voor Android in 2014 werkelijkheid wordt en dat ze een soort laptop/dockingstation uitbrengen. Dan kan ik in plaats van enkel een nieuwe laptop, zowel een laptop als nieuwe gsm ineen kopen!

http://www.ubuntu.com/phone/ubuntu-for-android
Het gaat op de Smartphone gebied harder dan op het desktop gebied.
True that...

Vind ik jammer. Zie liever dat ze op de desktop nieuwe RAMmodule's uitbrengen.
Zuiniger, sneller en meer? Hebbe (in me volgende telefoon)!!!
De fabrikant wil niet zeggen op welk procedé het ddr4-geheugen gemaakt wordt, maar het ligt ergens tussen 20 en 30nm.
Willen ze het niet zeggen (als in, iemand heeft het gevraagd maar ze weigeren antwoord te geven) of hebben ze het gewoon niet gezegd?

Ligt nogal een groot gat tussen die 2 maar het artikel suggereerd imho het ergste :)

PS er zijn toch zogenaamde nm classes bij Samsung producten waar dat van toepassing is?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 december 2013 09:48]

Is deze technologie nu echt het beste dat ze met massa productie kunnen introduceren of maken fabrikanten nog bewust kleinere stappen om zoveel mogelijk te verdienen?
Hier ben ik zelf ook erg benieuwd naar... Het lijkt wel of de fabrikanten meer in petto hebben maar expres kleine stappen doen om te concureren met andere bedrijven.

Dit aspect vind ik jammer. Zie liever dat een bedrijf zich niet inhoudt en grote stappen maakt om zo de markt te stimuleren.
Kijk is aan, eerst al het gerucht van 2K schermen van 5,2 Inch voor de S5, nu DDR4 werkgehuigen van 4GB..

Het enige wat nog ontbreekt is een goede videokaart chip en ik ben verkocht! :D
Alsof het zo noodzakelijk is om 2K resolutie op een 5.2" te hebben, kost extra rekenkracht en dus ook accu.
Niks is noodzakelijk, het zijn wel mooie ontwikkelingen.
T is dat ik niet kan bellen met mijn tv en Xbox anders zouden ze samen een verdomd goede android telefoon zijn
Hopelijk wordt ddr4 zoveel mogelijk uitgesteld voor de desktop en laptop markt.. ddr3 is naar mijn idee nog altijd snel genoeg (behalve voor apu's tenzij je een aanzienlijke meerprijs betaald) en die 40% minder energieverbruik op een paar watt is ook niet echt de moeite waard voor laptops. Een standaard die lekker lang meegaat is alleen maar relaxed voor iedereen.
Geheugen in mijn PC is anders (constant) bijna 40watt aan het verbruiken...
Hoeveel geheugen heb jij dan wel niet? Op 1.65v? Ik dacht ergens gelezen te hebben dat low voltage ddr3 al niet zoveel verschil maakte.. Maar als het totaal 40w zou zijn is er nog best wat significants te besparen zijn.
4x4GB=16GB, geloof 1.5v (maar nooit naar gekeken gebruik XMP profile1), aida64 gaf aan dat het 37.5Watt verbruikte...
Hmm apart, omdat ik op andere fora las dat het gebruik 2-3W per stickie is, maar ook daar is Men er niet helemaal over uit.
http://forums.steampowere.../showthread.php?t=3007454

Hoe dan ook, op een desktop is het weinig significant. Maar ga je mobiel of voor superzuinig dan gaat het natuurlijk wel mee tellen. Dus ik kan deze ontwikkelingen alleen maar toejuichen.. Ook in de hoop dat Ddr3 voor de pc weer ff in prijs zakt natuurlijk.
Een desktop is een soort hele grote telefoon die mensen vroeger gebruikten. ;-)
Mobieltjes gaan tegenwoordig sneller dan de desktops. Sorry hoor maar daar klopt iets niet.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee