'Tablets met 14nm-opvolger van Intel Bay Trail ondersteunen 8GB geheugen'

Er zijn meer details over de 14nm-opvolger van Intels zuinige soc-platform voor tablets Bay Trail-T verschenen. Cherry Trail zal onder andere meer en sneller geheugen naar tablets brengen en ook krijgt de soc een hogere kloksnelheid.

De specificaties van Cherry Trail staan in een slide die de Aziatische site van VR-Zone publiceert. VR-Zone zet regelmatig authentieke Intel-slides online. Waar Bay Trail-T, Intels huidige zuinige soc-platform voor tablets, op 22nm geproduceerd wordt, zal dat bij Cherry Trail-T op 14nm zijn. Cherry Trail-soc blijven maximaal vier cores houden, maar de kloksnelheid zal op maximaal 2,7GHz liggen, waar dat bij Bay Trail 2,4GHz is.

Flinke verbeteringen zullen verder op geheugenvlak te vinden zijn: de maximale hoeveelheid ram die Cherry Trail-tablets kunnen krijgen, ligt op 8GB, een verdubbeling ten opzichte van het huidige platform. Verder ondersteunt de soc met lpddr3-1600 ook sneller geheugen. Het platform krijgt een gpu van de achtste generatie, die Intel ook bij Haswell-opvolger Broadwell in gaat zetten, maar niet bekend is hoeveel Execution Units de gpu krijgt. Wat betreft besturingssystemen verwijst Intel naar ondersteuning voor Windows 8.1 en Android KLP, wat waarschijnlijk voor Key Lime Pie staat, maar Google heeft die naam sinds enige tijd aangepast naar Android 4.4 KitKat.

Cherry Trail wordt in het derde kwartaal van 2014 verwacht, maar mogelijk wordt dit later door problemen bij de 14nm-productie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-11-2013 • 17:07

25 Linkedin

Reacties (25)

25
24
12
2
0
7
Wijzig sortering
Het is natuurlijk mooi dat tablets dan 8GB kunnen ondersteunen maar wat is het nut hier van? Als je 8GB geheugen nodig denkt te hebben kan je volgens mij beter voor een mobile Haswell of Broadwell processor. De Surface Pro 2 kan bijvoorbeeld uitgerust worden met 8GB RAM.

Ik denk dat je CPU eerder maxed dan je het werkgeheugen vol krijgt. Bay Trail ondersteunt nu ook 4GB maar ik heb nog maar een tablet gezien die dit daadwerkelijk heeft. De meeste Windows 8.1 Bay Trail tablets hebben 'maar' 2GB RAM.

Maarja net zoals heel veel technologie is het leuk dat het kan :+
Meer geheugen op Android is altijd handig. Wanneer je een app 'minimaliseert' dan blijft hij wel in het RAM zitten, wanneer je RAM vol is dan zal Android automatisch de oudste afsluiten. Als je meer RAM tot je beschiking hebt kun je meer programma's in het RAM laten zitten, en zal de app dus sneller opstarten. Meer RAM = meer apps sneller opstarten = goed :)
"maar wat is het nut hier van? "

Voor je die vraag stelt, stel je de vraag wat we 5 jaar geleden hadden en wat we over 5 jaar krijgen. Technologie staat niet stil. Als het nut je niet meteen duidelijk is zal dat wel over een tijdje wel zijn.
Ik heb 4GB in een windows 8.1 tablet, maar zit continu aan het max. Ik heb eigenlijk 8 nodig en heb liever 16. Het is maar wat je er mee doet het :) CPU is prima, die heeft het niet zo zwaar.SSD is ook prima. Weinig geheugen is echt een probleem bij high end tablets en gebruik. Ik denk alleen niet dat deze chips daarvoor bedoeld zijn......
Men dacht eerst ook nooit meer dan 64MB hdd of RAM nodig te hebben, en zie vandaag. Dat het nu misschien nog niet zo nuttig of nodig is wil niet zeggen dat dat over 5 jaar nog steeds zo is!
8GB ram is zelfs vandaag niet nog steeds niet nuttig op een 086. De verhouding RAM/Processor snelheid bleek voor desktops belangrijk. Ik denk dat voor mobile devices de verhouding grootte daar nog aan toegevoegd moet worden.

Veel mobiele toepassingen zijn kleiner, hebben minder skins/textures dan de desktop varianten omdat ook de omvang klein moet zijn (het moet gedownload kunnen worden, beperkte opslag, etc). Dan hoeft er ook niet zoveel in het geheugen te worden geladen als bij desktop software. Denk dat voor de huidige generatie meer dan genoeg heeft aan 2-4GB. Dat dit nu 8GB ondersteunt is leuk, maar zal meer voor een toekomstige doorontwikkeling van dit platform zijn.
Je moet niet zomaar dingen roepen omdat je dat alleen in jouw eigen kleine wereld van gebruik zo ervaren hebt de wereld is groter dan alleen jouw eigen gebruik van je hardware.

8GB is vandaag de dag misschien niet nuttig voor een gewone standaard low power gebruiker die af en toe wat text documenten bewerkt en wat op internet surft zoals jijzelf waarschijnlijk.

Dit is een van mijn workstations die op het moment van het nemen van de screenshot is hij idle a 8GB, ik gebruik minimaal 12gb als ik een beetje aan het werk ben op mijn systemen, dus hoezo 8GB niet nuttig?

https://www.dropbox.com/s...2013-11-15%2012.52.51.png
Ik heb het hier over tablets/mobile devices (net als het artikel) beste man.

Mijn desktop heeft ook 32GB die ik ook volledig benut en ik kan me ook nog wel wat servers voorstellen die veel meer ram hebben.

[Reactie gewijzigd door checkpointx op 15 november 2013 21:24]

Totdat je die tablet als werk machine gebruikt.
Alsof de software die je met die beperkte hardware kunt draaien uberhaupt zoveel geheugen zou slurpen....
Je moet niet alleen uitgaan van de consumentenmarkt.

Er is sprake van shared memory, dus je verliest 1 of 2 gb. Neem in ogenschouw dat er steeds meer software komt die gebruik maken van de extra functies van de gpu en dan heb je dat geheugen hard nodig. Van de 2 of 4 GB werkgeheugen blijft dan een stuk minder over.

Een ander issue is beschikbaarheid. De komende chip moet nog een x aantal jaar meegaan. Introductie waarschijnlijk 2015, cycli van 2 jaar en je hebt het over 2017. Als de beschikbaar kleiner wordt, dan kost het geheugen meer ondanks het feit dat je minder MB's krijgt.

8 GB lijkt veel maar is relatief. In 2009 waren netbooks met 2 GB zeldzaam, nu wordt alles geleverd met 2 of 4 GB.
Anoniem: 501792
@Iblies15 november 2013 13:15
Precies veel mensen snappen niet dat bijvoorbeeld met de vooruitgang van mobbiele cameras HD video en foto bewerking met een mobiel op locatie ook steeds populairder word..

Met windows mobile 2003 op een telefoon met een 100mhz cpu ARMv1 ofzo en 64mb SD ram wilde ik al graag mijn pda als desktop/workstation gebruiken, toen was dat nog niet echt reeel.
Maar met android en initiatieven als ubuntu phone en ubuntu for android komt die mogelijkheid telkens dichter bij, een smartphone en tablet zitten vandaag de dag al op het niveau van een low end netbook qua performance.

Je ziet ook al veel mensen hun notebook omwisselen voor een tablet.

Als het erop aankomt neem ik liever een smartphone met me mee en sluit ik die op het werk op een beamer, externe monitor, muis en toetsenbord aan als dat ik dageljks met een notebook aan de sleep ga.

http://blog.eogn.com/.a/6...3ef01630530dd6e970d-800wi
Het is niet omdat je het niet gebruikt dat het niet ondersteund mag worden door het platform denk ik zo.
bij android kan je met 8GB vrijwel al je apps in het geheugen cachen, en dan kan je een stuk sneller van app, home pagina, of app-scherm wisselen.
maar ook kunnen apps hier in de toekomst beter door werken, zo zou adobe bijvoorbeeld de max resolutie voor PS touch omhoog kunnen gooien(PS Touch verkleint al alle foto's van mijn galaxy camera die ik bewerk)
"Tweakers" die bij technologische vooruitgang gaan zitten zeuren "dat het niet nodig is" zouden voor straf een jaar lang alleen op tenminste 10 jaar oude hardware moeten mogen werken...

En dan weer ontopic> Allemachtig, nog al een sprong, verdrievouging van de geheugenbandbreedte!!! Is dit echt een tablet SOC???? Hier kan je gewoon een prima desktop omheen bouwen!
um jah alleen zeggen we wat anders en dat is dat de andere hardware in de tablet een bottleneck zal vormen nog voordat je überhaupt aan die 8GB gaat komen

dus dan is de vraag wat is het nut van 8GB ram als je het niet kan gebruiken?

verder zie ik power users ook niet zo snel hun content maken op een tablet
Er zijn ook tablets met een volwaardig OS, de Surface Pro bijvoorbeeld, om er maar 1 te noemen, en met dit soort specificaties komt het meer dan in de buurt van een serieuze desktop pc vervanging... Tuurlijk zijn er vast nog andere bottlenecks (ik kan er zo snel eigenlijk niet 1 verzinnen), maar dit is een belangrijke bottleneck minder, en dat is vooruitgang...

Waar ik zo moe van word is overal steeds maar dat negatieve gezeur... Als het dan een keer niet over AMD vs NVidia of xbox vs playstation of Android vs IOS vs WP gaat, dan verzinnen we wel weer iets anders om negatief over te zijn... mensen, er is al genoeg ellende in de wereld, kunnen we dan over pure technologische vooruitgang tenminste niet positief blijven?

[Reactie gewijzigd door Yalden op 15 november 2013 16:46]

Dit is het internet lol wat verwacht je dan?
Nee, dit is Tweakers.net... Op Tweakers.net verwacht ik dus niet dat mensen bij technologische vooruitgang gaan zitten zeveren dat het allemaal nergens voor nodig is, die vooruitgang...
Blijft onderdeel van het www dus...
Toch weer mooie verbeteringen. Het gaat niet zozeer dat je daadwerkelijk 8 GB RAM daadwerkelijk inbouwt, wel sneller geheugen. Verder is de stap naar 14 nm natuurlijk mooi voor het verbruik terug te dringen. Ik denk dat deze Cherry-socs flinke concurrentie gaan worden voor de Pro 2; goedkoper, zuiniger en toch alle programma's kunnen draaien.
Denk dat geen vertraging zal zijn voor atom, dat meld intel ook dag na melden van 14nm problemen. De nieuwe Atom stond veel later in planning, intel geeft aan dat daar niks is veranderd en ze er niet eens over na hebben gedacht, is nog steeds Q3 2014.

Intel: 14nm Atom “Airmont” Processors Are On-Track for 2014.

"“As our CEO said earlier this week, our 14nm production will now begin in Q1. This means Broadwell products are expected in the 2H of 2014. We demonstrated a working Broadwell system at IDF. We have not disclosed timing for 14nm Atom yet other than to say that we would deliver the 14nm Airmont micro-architecture in 2014. Nothing new beyond that to report right now,” said Kari Aakre, a spokeswoman for Intel."
Met zulke snelheden zullen het wel energie hongerige kachels zijn. Burn baby, burn.
Deze chip zal echt de doorbraak zijn van Intel in tablets. Tot nog toe zijn er vooral dure 'reference'-achtige tablets van Intel met Windows. Deze apparaten zijn overigens nu al erg goed (maar duur).

Dankzij hun voorsprong met 14nm productie proces kunnen ze gewoon meer die-size reserveren voor het zwakste onderdeel op de SoC, de GPU. Dit is overigens niet terug te zien op de gelekte slide terwijl dit de belangrijkste conclusie is van deze lek.

Ik denk dat zelfs Qualcomm moeite heeft om hierbij aan te haken. AMD misschien als HSA/Huma een enorm succes wordt. Zelfs Apple moet Nvidia/PowerVR overnemen. Wel denk ik dat LG en Samsung hun beeldscherm-technologie kunnen gebruiken om een concurrentievoordeel te halen.

Andere gebieden waarop te winnen valt is de batterij duur. Kinetische opladen bv.

Maar dat is alleen het technische perspectief. Het gaat erom dat er chips komen die zo goed mogelijk doen waar ze voor bedoeld zijn tegen een goede prijs. Ook op dit vlak timmert Intel aan de weg want ze hebben aangekondigd om 50% van de prijzen van de Atoms af te halen.

Pin me er niet op vast maar dan worden de prijzen voor Intel vs. ARM chips zo'n €30 vs. €20 voor de highend chips.

De laatste niet-hardware mogelijkheden om je te onderscheiden zijn dan software en content. Bv. Gratis Windows, betere video op Android, beter multi-core en power oplossingen en multi device software

Maar de echte vernieuwing voor chips (en bij behorende apparatuur) zal plaatsvinden in de markt voor "the internet of things".

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 17 november 2013 15:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee