Intel stelt Broxton-soc voor high-end smartphones en tablets uit tot 2016

Intel komt in 2016 met de Broxton-soc voor high-end mobiele producten. De op 14nm geproduceerde quadcore komt daarmee later dan Intel aanvankelijk beloofde. De processor moet waarschijnlijk de concurrentie met krachtige Snapdragons- en Exynos-socs aangaan.

Tijdens de investeerdersbijeenkomst van vorige week gaf Hermann Eul, general manager van de Mobile and Communications Group een update over de mobiele roadmap van Intel. Daarbij staat Broxton voor het performance-segment in 2016 gepland, waar de chip bij eerdere uitingen van Intel voor 2015 gepland stond. Broxton is een quadcore-soc voor smartphones en tablets die Intel als zogenoemde 'Hero Devices' beschouwt en waarmee het concern de concurrentie met de vlaggenschip-processors van de concurrentie aan wil gaan. Daarnaast komen er SoFIA-quadcores die Intel niet bij TSMC laat maken, zoals de andere SoFIA-socs, maar zelf gaat fabriceren op zijn 14nm-procedé.

Intel zei er hard aan te werken meer te verdienen met zijn mobiele chips. De mobiele tak van de chipgigant leed in oktober een verlies van een miljard dollar, omgerekend 790 miljoen euro. De divisie behaalde een omzet van slechts een miljoen dollar, oftewel 790.000 euro.

In 2015 moeten de op 22nm geproduceerde Bay Trail- en Moorefield-socs met Silvermont-cores het mainstream- en high-end segment blijven bedienen, aangevuld met nieuwe Cherry Trail-socs. Die chips met Airmont-cores gaan begin 2015 in massaproductie en worden op 14nm geproduceerd. Ze moeten onder andere op grafisch vlak prestatieverbeteringen brengen.

Voor het basis- en instapsegment brengt Intel in 2015 een groot aantal SoFIA-chips uit. Het gaat hierbij om socs met Atom-cores van Intel maar Rockchip verzorgt de overige integratie op de chips, terwijl TSMC de chipproductie voor zijn rekening neemt. Met deze instap-processors probeert Intel aandeel op de markt voor bijvoorbeeld goedkope Android-toestellen te verkrijgen.

De levering van dualcore-SoFIA's start eind 2014. In de eerste helft van 2015 volgen de quadcores en half 2015 moeten de SoFIA-chips met geïntegreerde lte-connectiviteit volgen. In 2016 zal Intel de instap-SoFIA's weer zelf fabriceren en de socs krijgen dan lte-modems van een nieuwe generatie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-11-2014 • 15:09

25 Linkedin

Reacties (25)

25
24
15
3
0
7
Wijzig sortering
Da's leuk, 1 miljoen omzet bij 1 miljard verlies (afgeronde cijfers uiteraard)... Kortom: het is allemaal speculatief, en voorlopig een speeltje van Intel. Een belangrijk speeltje, maar x86 heeft nog een hele lange weg te gaan in de mobieltjes.... als het er ooit komt.
Beetje dezelfde fout gemaakt als microsoft als je het mij vraagt... Mobiele markt te lang links laten liggen...
Maar ik denk wel dat ze het serieus bedoelen en dat het wat meer is dan een speeltje (anders investeer je maar een paar miljoen)
Ik denk dat het ook een beetje een technologische barrière was voor Intel, hun CPU's waren immers initieel gewoon ongeschikt voor langdurig mobiel gebruik, de enige producten die ze in hun portfolio hadden waren de XScale embedded CPU's, en die waren dan weer ARM :p dus daar schoten ze niet zo veel mee op om dat ze graag x86 willen zien.

Dus dan krijg je de mobiele CPU's van intel die eerst in de Centrino combinaties (CPU, chipset, netwerk) richting een compleet mobiel setje gingen (en eigenlijk ook niet verder kwamen dat de oude nice van de convertible laptops met touchscreen en Windows XP). Je had ze wel in andere laptops, maar daar voegde het weer niet zo veel toe.

Dan had je de Atom die eigenlijk in netbooks pas massaal verkocht werd, maar de performance was niet om naar huis te schrijven en de referentie implementatie en verplichte gebrek aan I/O maakte het ook vooral een product wat iedereen moest hebben maar niemand echt langdurig goed kon gebruiken (en met Windows met de onschaalbare UI.. hah), 3 revisies verder (of twee pongs en een ping a la intel) was ie eigenlijk goed, maar daarna zit je dus met schaal en TDP en PPW en fysiek formaat. Eigenlijk zoals het met de eerste Atom ging :p Ik denk dat ze nog minstens 2 revisies te gaan hebben (een pong en een ping) voor dat ze op niveau zijn.

Dan nog Android (want daar moeten ze het vooral van hebben) dat echt alles in de VM draait in plaats van native, en misschien Windows builds met x86 support die op phones draaien en dan zit je gebakken. Voor de consument maakt het natuurlijk weinig uit en zal je alleen interessant zijn als je voor hetzelfde geld meer levert, of voor minder geld hetzelfde levert ;)
Natuurlijk bedoelen ze het serieus. De technologie die ontwikkeld is wordt in meer producten gebruikt. Denk bv aan Hasswell en de nieuwe Core M. Voor telefoons is het misschien nog niet goed genoeg. Maar voor tablets is die Core M zeker een mooi product.

Laptops hebben er ook veel baat bij gehad. Zakelijke notebooks gaan nu langer mee dan ooit tevoren. Dus die devisie heeft misschien verlies gemaakt maar andere afdelingen hebben meer winst kunnen maken doordat producten voorzien konden worden van nieuwe technologieën.
Zo is het, kruisbestuiving en kennisopbouw is soms een doel op zich. Overigens heeft intel slagkracht zat om op termijn een serieuze speler te worden. Kwestie van een paar jaar verlies lijden ivm ontwikkeling...
Mja, Intel heeft een netto winst van 3,3 miljard in Q3 2014.
Oftewel, gigantische ontwikkelkosten en vrijwel geen verkopen
Intel heeft toen ze in de markt moesten stappen zitten slapen. :z ..Vraag me af of Intel die opgelopen achterstand nog wel zal kunnen inhalen. Intel wil (nog) een stuk van de taart, terwijl de taart punten allang zijn uitgedeeld. :Y)
Intel heeft dit inderdaad niet op tijd zien aankomen net als Microsoft a met de smartphones.

Maar Intel is een reus met grote financiële reserves en ik verwacht wel dat ze over 5 jaar wel een behoorlijke marktaandeel kunnen pakken.
Intel heeft het wel zien aankomen, sterker nog, ze hebben de kans op een presenteerblaadje gekregen, en verkeerd gegokt.

Voor achtergrondinformatie wil ik jou en andere lezers graag doorverwijzen naar dit verhelderende en ontnuchterende artikel:

http://www.theinquirer.ne...wn-apples-iphone-business
Zeer waarschijnlijk was het fiscaal aantrekkelijk voor Intel om dit verlies nu op de boeken te zetten. Daarnaast geeft het verder alleen maar aan dat intel serieus inzet op mobiele chips.

Snapdragons en mediatek zijn nu de baas inderdaad, maar intel heeft een lange adem en grote zak geld.
MediaTek is budget segment, maar ook daar timmert Qualcomm hard aan de weg met de Snapdragon 400 en de nieuwe serie op basis van de Cortex A53. Fabrikanten zullen vast kunnen onderhandelen over flinke kortingen wanneer ze een hele lijn Snapdragons afnemen. Dat is aantrekkelijk als je ziet dat de topmodellen sowieso worden uitgerust met een Snapdragon.
MediaTek is nu nog steeds budget maar niet voor lang meer. De nieuwste chipsets die ze maken zijn behoorlijk krachtig en met ge-intregeerde 4G modem.

Ik las van de week dat als in Intel nu MediaTek zou willen overnemen, ze zo'n 22 miljard dollar mogen dokken.
De vraag die niet wordt beantwoord: waarom komt deze chip later?

Is het omdat de yields op het 14mm proces tegen blijken te vallen voor deze quadcore? Of is het omdat de markt op dit moment vooral vraagt om mid-range en low-range mobiele devices (kijk naar het succes van de iPhone 4 en 4S en de goedkope 7-10" tablets)? Of een andere reden....?
Ik vermoed omdat het ontwerp nog niet soepel loopt, en omdat ze performance-per-watt nog niet tegen Snapdragons of zelfs ARMs reference-ontwerp op kunnen. Daarnaast moet er een heel ecosysteem bijkomen, en voordat een fabrikant daarin gaat investeren wil ie zeker weten dat het Intel-x86-platform levensvatbaar is. Vermoedelijk kregen ze een subtiele hint van een paar fabrikanten dat er nog niks mee te beginnen is, en stellen ze het een tijdje uit om met betere performance te komen.
Intel kan hele goede mobiele chips maken maar ze maken er geen winst op en dat is het grote probleem. Yields zijn te laag en productie kosten te hoog. Ik denk dat het een kwestie van tijd is. Mobiele chips zijn gewoon erg goedkoop en marges klein dus moet je het van de massa hebben.

Ik verbaas me vaak over het feit dat een high end smartphone ongeveer 170 dollar kost om te maken. Dan kun je nagaan wat de onderdelen kosten waarvan het scherm nog het duurste onderdeel is.
Al die jaren? Ze zijn pas begonnen. Intel maakt hele grote slagen elke keer op het gebied van performance en energiezuinigheid. Straks met de Core M of de generatie erna krijg je laptop performance in een tablet.
Intel probeert al jaren een goede chipset voor telefoons te maken. In 2011 hebben ze de Wireless Sollution afdeling van infineon gekocht voor de 3G/4G kennis maar tot op heden is het Intel niet gelukt een succesvol product te ontwerpen.
Wat je zegt is onzin, Intel heeft een prima LTE modem maar die verkoopt niet echt goed. Hoe komt dat? Het belangrijkste punt is dat de Snapdragon SoC al beschikt over een LTE modem en je dus geen losse chip nodig hebt. Dat is in lijn met de producten die wel een Intel LTE modem gebruiken zoals de Samsung Galaxy Alpha die komt met een Exynos SoC en de ASUS Padfone Mini met een Intel SoC. Intel heeft dus ook een package nodig voor de smartphone markt en dat hebben ze niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 24 november 2014 16:22]

Welk onderdeel is er "onzin"? De constatering dat Intel het niet gelukt is om een "succesvol produkt" te ontwikkelen lijkt me juist. Hoe goed een chip ook is, een produkt is pas succesvol als het gebruikt (en dus verkocht) wordt.
Haha, yep. Straks of een generatie erna. Wel een beetje vaag vind je niet? Ik geloof het pas, als ik het zie.
Ik heb al meer* dan laptop performance in mijn telefoon, maar heb ik werkelijk meer nodig dan een quadcore @ 1.6 GHz en 2GB geheugen? Al 2 jaar dik tevreden en zie geen reden tot vernieuwing, als het te zwaar is voor mijn telefoon dan is het inmiddels zo zwaar dat ik toch liever een toetsenbord/muis/groot scherm combinatie wil.

* vergelijking van Turion 64 X2 TL-50 vs. Exynos 4412 Prime allebei uitgerust met 2GB werkgeheugen.
Wat moeten ze dan doen? Het is doorbreken op de mobiele markt of je handel opdoeken.
Er is genoeg op de business-markt te vinden, bedrijven gaan echt nog lang niet mobiel, en daar zit ook veel geld in. Hardware leveren voor HP, IBM en aanverwanten, bijvoorbeeld. Voorlopig heeft Intel de desktopmarkt nog aardig in handen, hebben ze bleeding-edge fabrieken, en een hoop tech. Als de muziek echt uit de x86 is kunnen ze nog altijd foundry spelen, maar de eerstkomende 10 jaar zitten ze gebeiteld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee