Gerucht: Intel schrapt SoFIA- en Broxton-socs voor smartphones en tablets

Intel stopt volgens geruchten de projecten voor SoFIA- en Broxton-socs om zich op modems en 5g-technologie te richten. Het schrappen van de plannen om nog langer socs voor smartphones te ontwikkelen zou onderdeel zijn van de omvangrijke reorganisatie.

Het gerucht is afkomstig van Forbes, dat claimt van bronnen vernomen te hebben dat het management besloten heeft te stoppen met SoFIA en Broxton om geld en mankracht vrij te maken voor modem- en 5g-technologie. De SoFIA-socs maakt Intel voor goedkope smartphones, deels in samenwerking met de Chinese fabrikant Rockchip terwijl Broxton voor high-end toestellen bedoeld was.

Op een recente roadmap stonden de lte-versies van SoFIA nog voor dit jaar op de planning en Broxton voor eind dit jaar, na meerdere keren uitgesteld te zijn. Vorige week maakte Intel bekend een omvangrijke reorganisatie door te gaan voeren met duizenden ontslagen tot gevolg. Het eventuele schrappen van de smartphoneprojecten werd toen niet genoemd, maar Intel-ceo Brian Krzanich noemde 'mobile' slechts een keer in de toelichting op de nieuwe strategie en in die context zou het ook om tablet- of 2-in-1-chips kunnen gaan.

Intel heeft de afgelopen jaren miljarden in chips voor mobiele telefoons gestoken, maar nauwelijks tot geen voet aan de grond gekregen op die markt, die gedomineerd wordt door ARM-chips. Nu de grote groei er bij de smartphonemarkt uit lijkt te zijn en de pc-markt jaar op jaar krimpt, zouden de investeringen steeds moeilijker te rechtvaardigen zijn. Bij de nieuwe strategie gaat Intel zich richten op chips voor clouddiensten en datacenters, 'connected' apparaten waaronder pc's en internet of things, geheugen en programmeerbare chips als fpga's, connectiviteit als 5g en het in stand houden van Moore's Law. Bij dit laatste heeft Intel toenemende concurrentie van TSMC en Samsung.

Volgens Forbes blijft Intel zich wel op chips voor pc's richten, als belangrijkste inkomstenbron, en dan met name op de segmenten waar nog groei te behalen valt, zoals gaming en 2-in-1-laptops annex -tablets. Op mobiel gebied hoopt Intel een belangrijke rol te kunnen spelen met 5g-technologie en wat betreft modems zou het bedrijf ook groeimogelijkheden zien. Geruchten gaan al langer dat Intel deels de modems van de iPhone 7 gaat verzorgen.

Donderdag kondigde Intel zelf aan dat Diane Bryant van de Data Center Group promotie heeft gemaakt en voortaan de rol van uitvoerende vice-president bij Intel bekleed. Aanvankelijk waren er geruchten dat Aicha Evans van de mobiele tak ontslag had genomen, maar Fortune meldde recent dat Krzanich de general manager van de Communication and Devices Group had weten te overtuigen toch te blijven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-04-2016 • 20:22

44

Reacties (44)

44
43
30
2
0
9
Wijzig sortering
So much voor de Microsoft Surface Phone?

EDIT: Voor alle -1 stemmers, de Surface Phone van Microsoft zou een x86 CPU krijgen. De enige die momenteel x86 CPU's kan maken die een TDP hebben welke vergelijkbaar zou moeten zijn met de gemiddelde ARM chip is Intel. De idle power van een AMD chip is momenteel nog véél te hoog om relevant te zijn voor mobiele devices. Tenzij AMD een hele flinke verbetering weet te realiseren met de Zen cores, maar dat is allemaal nog toekomstmuziek en met een geplande release in het begin van 2017 gaat een AMD CPU niet meer op tijd komen verwacht ik.

[Reactie gewijzigd door Xudonax op 27 juli 2024 04:34]

Ze gaan verder met de ontwikkeling van SoC's voor tablets. Misschien was de overlap tussen SoC's voor smartphones en tablets wel zo groot dat het niet meer te rechtvaardigen was om daar twee aparte teams voor in stand te houden.
Ik zou ook niet weten waarom je twee verschillende soorten SoC's voor smartphones en tablets nodig hebt. Alles dat voor een smartphone geldt, geldt ook voor een tablet. In een tablet heb je welleswaar meer ruimte voor een accu, waardoor de energiezuinigheid iets minder zwaar telt dan bij een smartphone, maar accuduur begint bij tablets ook steeds belangrijker te worden als verkoopargument. De aan te sturen schermresolutie is in het topsegment ook hetzelfde.

Ik denk dat er gewoon geen bedrijfseconomisch argument te maken was om een aparte SoC voor smartphones te ontwikkelen, terwijl er ook een SoC voor tablets in ontwikkeling is die hetzelfde werk kan doen.
Ik denk dat Microsoft voor de Surface Phone net iets meer power nodig heeft om Continuum goed uit de verf te laten komen. Misschien heeft Microsoft wel de keuze gemaakt voor een (afgeleide) SoC voor tablets, wat de doodsteek voor de ontwikkeling voor dedicated SoC's voor smartphones bij Intel betekende.
Hoop dat het er nog van gaat komen, x86 based telefoontje zou ik best willen hebben op termijn als de performance er naar is.
Je krijgt een -1 maar je hebt wel een punt (al is je verwoording was ongelukkig). De Surface Phone zal (als de geruchten kloppen) een x86-telefoon worden en Intel was op dat gebied veel bezig. Nu Intel zich terugtrekt is het aan AMD om wel of niet iets met mobiele x86-cpu's te doen. AMD heeft echter bij lange na de financiële middelen die Intel wel heeft en als Intel er al geen brood in ziet, waarom zou AMD er dan alsnog geld in gaan steken?

Dus ja, wat gaat dit betekenen voor de mogelijke Surface Phone?

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 27 juli 2024 04:34]

Microsoft en Intel werkten (als ik de berichten moet geloven) samen aan de ontwikkeling van de x86 chip voor Surface telefoons. Als de geruchten waar zijn, dan is dat een fikse domper voor Microsoft. Ik denk niet dat ze dan nogmaals de portemonnee gaan trekken om een hardwarepartner uit de brand te helpen.

Met het wegvallen van x86 ondersteuning vanuit Intel, komt Continuum dan ook ter discussie te staan? Ik zie wel dat het met een streamingachtige oplossing op ARM toestellen werkt, maar dat is toch wel een beetje half werk (wederom).
Voor de Surface tablets heeft MS ook aan zelf aan de chips lopen sleutelen. Als het belangrijk is voor MS zullen ze er inhouse zelf mee verder gaan, de kennis hebben ze wel voor verdere ontwikkeling en ze hebben een nogal hechte band met Intel.
Microsoft sleutelt helemaal niet aan Intel chips. Geen enkele computer fabrikant doet en kan dat. Je kan van Intel een bepaalde serie krijgen die net wat beter klokt of de eerste batch van een nieuwe chip / procedé. De Surface was een van de eerste Skylake toepassingen, maar die chips zijn geen nm anders dan de chips die andere fabrikanten gebruiken.
In de eerste Surface zit een Ivy Bridge. En deze is wel degelijk aangepast door MS in samenwerking met engineers van Intel.
Delen van Azure draaien op specifiek-voor-Microsoft-geproduceerde Xeon-processoren, als tweede voorbeeld.
Tenzij Micorsoft gaat voor een semi-custom solution van AMD. Wie weet, misschien was Intel gewoon nooit in de running.
of ze maken een eigen chip...
Zonder x86 licentie? Zal een leuke rechtszaak worden :p.
Dat is niet per sé nodig, zal niet de eerste keer zijn dat MS -onder begeleiding van Intel- aan chips gaat sleutelen.
Waar zijn je bronnen?
Ik heb rond release van de eerste surface tablets een msdn of technet post/blog gelezen waarin stond dat MS samen met Intel aan de chip in de surface pro had gewerkt en het geen off the shelf intel chipje was. Waren dacht ik wat aanpassingen/optimalizaties op het stroom verbruik en de kracht van de cpu, niets spectaculairs verder.

Net een kwartier bezig geweest dit terug te vinden, wat niet gelukt is. Dus nee, ik heb zo geen bron.
Ja, dat zal kunnen - dat ze een aparte batch hebben gekregen van een bestaande chip, misschien een aparte selectie of zelfs wat microcode updates om een bepaalde tdp te halen. Maar een aparte chip, als in fysieke aanpassingen - dat was wel breed bekend gemaakt als dat zo was.
Enige mogelijkheid omdat te doen is door Intel over te kopen. Maar dat staat momenteel haaks op de visie van Microsoft.
Of een samenwerking...
Ben inderdaad benieuwd naar de reactie van Microsoft indien de geruchten bevestigd worden.
Het zal dan waarschijnlijk een behoorlijke dreun zijn voor de 'Surface Phone' groep.
Wellicht een K.O. maar vooralsnog dus geruchten.
Kan mij bijna niet voorstellen dat dit als een verassing komt voor MS....
Ik mag inderdaad hopen van niet, maar dan ben ik wel heel benieuwd wat ze van plan zijn. Een "gewone" Atom erin? Met de TDP's die ze voor de Core M CPU's neerzetten zou dat haalbaar moeten zijn, maar of dat ook gedaan word...
buy, buy, surface phone !

al hoewel ik dit heel erg jammer zou vinden als deze geruchten kloppen.
ik dacht eindelijk een PC in mijn broekzak,maar nee... :( :( :( :(
Hoe definieer je PC? Ik kan een Raspberry zonder meer in mijn zak laten verdwijnen, en mijn telefoon is ook een prima PC. Nee, het draait geen Windows, maar dat doet mijn desktop ook niet ;)

Ik denk dat we eens af moeten van het x86+Windows+groot-scherm-idee. Er zijn betere oplossingen inmiddels, en het is nu aan fabrikanten om ze ook te leveren. De Surface-foon is precies wat we niet willen, hij drijft op oude hardware-standaarden.
Raspberry draait ook Windows (W10 IoT) hoor, en dat je telefoon dat niet doet is je eigen keuze...
Nou, ja, dit resteert nog altijd: nieuws: AMD geeft cpu-technologie in licentie aan Chinese fabrikant. Dus wie weet komen de chinezen met iets. Maar ik betwijfel het.
Dat is precies wat ik dacht en reden waarom ik het heel jammer vind
Anoniem: 291601 @Xudonax28 april 2016 20:55
Dat t gelijk gedaan is met surface phone zou kunnen. Echter denk ik dat Microsoft met de surface phone en bijbehorende plannen wel de juiste weg inslaat wat betreft de toekomst voor smartphones wat nu wel een "revolutie" mag hebben aangezien t al een paar jaar stilstaat op de steeds snellere cpu's en mooiere schermen na moet t meer een productief verlengstuk worden ipv een app device
de geruchten over een Intel CPU in een surface phone die door bronnen bevestigd waren hadden vooral betrekking op "Project Juggernaut Alpha", een model dat overgedragen was van Nokia en die eind 2015 geschrapt werd. het huidige "surface phone" project dat in het begin bekent stond als de "panos phone" werd gestart vermoedelijk eind 2015 en er word enkel veel over gespeculeerd i.v.m. een Intel CPU maar nooit iets bevestigd door bronnen die het echt weten.

[Reactie gewijzigd door Arend soetemans op 27 juli 2024 04:34]

In jou desktop zit ook een x86 :) alleen is het dan nu waarschijnlijk een x86-64 dus x86 met extra instructies voor 64 bits.
Maar de Atom is er toch nog steeds? Die zie je ook in tablets, alles iets kleiner maken en past toch wel in een 6inch phone? (immers ook in 8inch tablets). Geen idee wat de performance of standby voor die dingen is.

Dan nog, als er geen doorontwikkeling is en AMD lijkt er ook niets van te maken, houd de x86 omgeving van telefoons weer snel op.
Inderdaad, er zijn ook genoeg China phones te vinden met een Intel SoC.
(ook Asus gebruikt deze regelmatig)
http://ark.intel.com/prod...martphone-and-Tablet#@All
Ik begrijp ook niet helemaal waarom er gekozen is om een compleet aparte structuur te creëren.

Grote tekortkoming was de igp maar de x5 en x7 doen het prima.
Even advocaat van de duivel spelen: Misschien merkt Intel gewoon dat hun bestaande Atoms met Airmont voldoende zuinig gemaakt kunnen worden voor gebruik in smartphones, en dat het dus geen zin heeft nog een aparte architectuur hiervoor te onderhouden? Want ik kan me inderdaad niet voorstellen dat Microsoft dit niet zou zien aankomen als (ook weer volgens geruchten) hun hele mobiele divisie op een Surface x86-smartphone aan het zwoegen is...
Exact mijn gedachte. Dit klinkt als een divisie die een soort arm chip moest ontwikkelen. De x86 cpu was daar volgens mij geen onderdeel van. Die chips zijn nu bijna zo zuinig dat ze gewoon in kleine devices gebruikt kunnen worden. Uiteraard niet met de volle rekenkracht. Maar kijk hoe lang kleine tablets met een Intel chip het nu al uithouden.
En van zodra de convertible ingeplugged wordt kan de SoC makkelijk z'n rekenkracht opschalen, mits hij voldoende gekoeld kan worden.
Kost ws ook weer banen in Nederland. Intel naam hier ooit een Philips spin-off voor programmeerbare hardware accelerators over, ze zitten op de High Tech Campus. Volgens mij kwam de camera IP en nog een paar andere HW blokken uit Eindhoven.

Is dit dan de dood van de poging om x86 in mobiele gadgets te krijgen ?

Dat van die Intel modems moet ik nog zien... tenzij Apple het modem als bare-die inkoopt en voor een multi-chip-module gaat, dus modem chip en application SoC in een behuizing. Een Qualcomm Snapdragon of Samsung Exynos hebben het modem al jaren op dezelfde die.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 27 juli 2024 04:34]

In het geruchtencircuit (niet echt betrouwbaar maar heeft - net als de Story - toch soms gelijk) wordt kennelijk gefluisterd dat TSMC de productie van Intel-modems aan het opschroeven is, waarschijnlijk dan voor de iPhone 7:

http://www.fool.com/inves...-of-intel-corp-modem.aspx
Het officiele statement is dat de afdeling in Eindhoven blijf bestaan, maar die afdeling (hardware, tool en firmware development) is in korte tijd gegroeid als kool. Onder andere om Broxton te ontwikkelen, dus het lijkt me sterk dat dit geen gevolgen voor de headcount heeft.
SoFIA is een Atom met een modem erbij. Ik weet niet wie de Atoms nu fabriceert, maar meestal bij Intel is een CPU niet op hetzelfde proces gemaakt als een chip die volgens een ander proces is ontworpen (zoals een modem).

Dus wellicht willen ze om die reden de modem en de CPU niet samenvoegen. Beide onderdelen zullen wel gewoon blijven bestaan zolang ze concurrerend zijn, lijkt me.
Anoniem: 636203 29 april 2016 07:39
Intel begint eindelijk in te zien dat ze ARM nooit meer kunnen inhalen. ARM rulez!!

Laten we eerlijk zijn: bij ARM heb je de keuze uit tientallen fabrikanten of je kan zelfs je eigen ARM processor maken als je een licentie neemt. Voor x86 kan je alleen bij Intel terecht. Welke denk je dat goedkoper zal zijn?

Ik denk dat mobieltjes fabrikanten toch nooit afhankelijk zouden willen zijn van één CPU fabrikant en alleen daarom al Intel links zouden laten liggen.

Zo jammer dat Intel dit gewoon niet eerder inzag.
Je vergeet AMD. En als jij een x86 processor wil maken, mag je bij Intel een x86 licentie afnemen hoor, net zoals bij ARM. Niemand die dat erg zal vinden. De licentie zal waarschijnlijk wel wat duurder zijn :)
Anoniem: 636203 @zonoskar30 april 2016 10:40
AMD maakt geen smartphone x86 processoren, die kijken wel uit. En de prijs van een x86 licentie maakt het natuurlijk niet concurrerend met ARM.

Bij ARM mag je trouwens de processor helemaal zelf ontwerpen, je hoeft alleen maar de instructieset na te bootsen (veel fabrikanten doen dit ook, zoals Apple en Quallcomm). Bij Intel mag je alleen een kant-en-klaar ontwerp zelf op een die zetten.
Ze hebben er het personeel niet meer voor :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.