Audi maakt draadloos opladen smartphone in de auto mogelijk

Audi heeft aangekondigd zijn Phone Box voor in de auto te hebben voorzien van een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones op basis van de Qi-standaard. Daarnaast heeft het bedrijf ConvenientPower een variant op Qi aangekondigd die het laden efficiënter maakt.

De Phone Box stelt gebruikers in staat om de smartphone te koppelen aan het boordsysteem van de auto en zal in de toekomst ook gebruikt kunnen worden voor draadloos laden via de Qi-technologie, aldus Audi. Onduidelijk is wanneer de optie beschikbaar komt voor automobilisten. Overigens is Audi niet de enige die Qi gaat ondersteunen: diverse autofabrikanten hebben daar plannen voor.

ConvenientPower, een van de bedrijven die lid is van het Wireless Power Consortium dat de Qi-technologie ontwikkelt, heeft op de CES een nieuwe versie van de draadloze laadtechnologie onthuld waarmee het mogelijk wordt om smartphones tot een afstand van 18mm draadloos op te laden. De nieuwe technologie wordt door het bedrijf WoW genoemd en is volledig compatibel met Qi; dat betekent dat smartphones die ondersteuning hebben voor de draadloze laadtechnologie ook met WoW-laders overweg kunnen.

Met ondersteuning voor 'op afstand' laden treden de op Qi gebaseerde technieken in de voetsporen van concurrent A4WP; daarmee is het al mogelijk om op enige afstand draadloos te laden. Overigens is het met A4WP ook mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd op te laden met één oplader.

Door RoD

Admin Mobile

10-01-2014 • 19:55

67 Linkedin

Reacties (67)

67
64
26
2
0
23
Wijzig sortering
Bij den Phonebox zit het zo ingebouwd dat het bakje de antenne van je telefoon versterkt via de auto zelf, waardoor je beter bereik hebt. Dat in combinatie met opladen is natuurlijk ideaal.
Audi zegt erover "Een vak om de telefoon in te leggen en onder het rijden te bellen
Maakt onderweg bellen mogelijk door de telefoon in een speciaal vak in de middenconsole te leggen. Inclusief handsfreefunctie en spraakbediening van de telefoonfuncties. Koppeling aan de auto-antenne via overdracht op de antenne die in het opbergvak is verwerkt, waardoor de SAR-waarde in het auto-interieur lager is. Opladen via USB-aansluiting. Bedienbaar via MMI, multifunctioneel stuurwiel of spraakherkenning." Waar het m.n. om gaat is het versterken van je ontvangst in dit vakje en het beschermen tegen straling in de auto... met draadloos laden en verbinden binnenkort helemaal handig :)
Wat is het nut om je telefoon los in zo'n bakje te leggen? Kan alleen maar flink door elkaar geschud worden tijdens het rijden.
Doe mij maar een fatsoenlijk stuk plastic waar je hem in kan zetten, evt verstelbaar zodat er meerdere formaten telefoon in kunnen. Een paar mooie USB-poorten in het dashboard verwerken en iedereen kan zn telefoon/tablet/ipod ed onderweg opladen.
Zie ik niet bij Audi gebeuren, niet echt een chique uitstraling met allemaal kabels en dergelijke aansluitingen pontificaal in het zicht on het dashboard. Terwijl Audi zich juist zo veel bezig houdt met het interieur. Grootste deel van de Audi's heeft tegenwoordig ook ingebouwde MMI navigatie en telefoonbesturing via Bluetooth hebben ze geloof ik ook nagenoeg allemaal. Dus ideaal dat je de telefoon kunt opladen terwijl de telefoon gewoon in het bakje ligt.

Bovendien ook goed dat ie dan uit het zicht ligt als je 'm niet meeneemt. (vanuitgaande dat het bakje dicht kan).

Qua bescherming mag er nog wel wat aan gedaan worden, denk dat het niet erg goed blijft liggen als je eens vol in de ankers moet.
Ik denk dat het je zal verbazen hoe goed anti-slip matten werken in de auto met een telefoon. Ze blijven echt precies op hun plek, zelfs als je hard moet remmen.
Audi veel bezig houden met het interieur? Ik heb een 2008 A4 gehad en de huidige A4/A5/A6 zijn nog steeds hetzelfde van binnen. MMI integratie/Bluetooth zat er toen ook al in.
Natuurlijk is het beter als bij BMW (te weinig knoppen en die grote knop zorgt voor RSI), maar het is niet echt innoverend.
Mercedes denkt daarentegen wel na over hoe je met minder effort alle opties kunt bedienen, hoewel hun voice control nog steeds waardeloos is.
jammer van het taxi imago van mercedes.
Gewoon een anti-slip matje onderin het bakje.
Met die dingen blijft mijn telefoon gewoon op mijn dashbord liggen tijdens het autorijden.
Krijg je een aanrijding, wordt het een projectiel dat je niet tegen je hoofd wil krijgen... Je telefoon is tijdens zo'n vlucht heel veel zwaarder...
Veel zwaarder wordt 'ie er niet van, hij krijgt wel lekker wat bewegingsenergie mee. Niet dat het het effect verandert, hij komt HARD aan. Zelfs een plastic ballpoint pen wordt een gevaarlijk projectiel. Ik zou m'n telefoon ook nooit op zo'n matje leggen. Geef mij maar een stevige houder.
Als je een aanrijding hebt, en jij rijdt vooruit, en jij staat pardoes stil, dan kopt die telefoon juist het voorruit, deze gaat niet ineens tegen de richting de auto in ofzo ..
Zelf heb ik nooit een tel los liggen, heb op het dashboard gewoon een houder waar ik deze altijd in zet.
Toch wordt het anders bij hobbels/drempels waardoor je telefoon even gewichtloos wordt. Dan helpt zo'n slipmat ook niet meer natuurlijk
Neem je de hobbels niet iets te hard dan? Ik heb wel eens wat muntjes in het deurvak die even rinkelen, maar de telefoon op het matje blijft bij goed liggen.
Op de N136 vlakbij Mol heb je wat kinderkopjes liggen en zelfs al rij je daar met 5km/h overheen, alles flikkert van je dashboard af.
Ik persoonlijk heb ook nergens last tijdens rijden en geloof mij mijn dashboard ligt vol met spullen. (telefoon enz op slipmatje) die blijven mooi liggen. En omdat er dus enkele wegen zijn in nederland waarbij dit gebeurt moeten ze de optie maar niet uitbrengen.

Zelfde als laten we geen snelle i7 uitbrengen omdat bepaalde gebruikers dit toch niet nodig hebben.
handig al die kabels door je auto
nu al geklooi met tomtwan en mijn telefoon
doe mij maar een bakje.
bij dit soort auto's zitten meestal ingebouwde navigatie, dus geen tomtom nodig.
Maar die ingebouwde dingen werken toch minder dan een smartphone of tablet. Dan heb ik persoonlijk liever een dock waar je je telefoon in kan plaatsen en vervolgens alle media/navigatie-functionaliteit overneemt. Tegelijkertijd opladen zal ook wel niet zo ingewikkeld zijn om te realiseren.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 11 januari 2014 16:48]

Maar het is wel ingewikkeld om het voor alle telefoons en dus alle soorten hard- en software te doen. En daar kan je vast wel wat voor 'verzinnen', maar dan krijg je gewoon http://xkcd.com/927/
Met micro-USB ben je al een heel eind. Maar wat is er mis met een universele basis waar je per apparaat een opzetstukje voor kan kopen?
zo verschillen smaken over hoe het geregeld moet worden. ik verpest liever niet de batterij van mn telefoon om voor de entertainment te zorgen, bovendien is de GPS in een auto meestal een factor 3 beter.

Het is overigens telefoon en niet televoon.
Vreemde fout inderdaad :)

Anyway, inderdaad is het een kwestie van smaak. Dat de batterij niet verpest moet worden ben ik men je eens. Maar dat is eerder een zwakte in het ontwerp van telefoons. Die moeten gewoon de mogelijkheid hebben om zonder batterij te werken nadat deze vol is en het toestel nog op de lader zit. De GPS hoef je toch niet te gebruiken als deze al in de auto zit? Ik bedoel, er zijn USB-GPS-receivers, dus dan moet dat ook werkend te krijgen zijn als onderdeel van het geheel.
en een deel van de smaak is ook dat sommige mensen graag hebben dat alles ingebouwd is, dus dat het niet steeds weer aan/uitgezet moet worden. Ik houd liever de hele dag bluetooth uit bijvoorbeeld, heb niet zon zin om dat elke keer aan/uit te doen in de auto.
Hallo,

Zag hier het topic over Qi in de auto laden.
Heb vorige week via wireless-charging.nl een Qi lader geregeld voor in de auto.
Bij mij Volvo geen vaste inbouw en gebruik navigatie regelmatig.
Het ziet er op zich goed uit en bevalt tot nu toe zeer goed.
Heb de lader wel eerst bekeken.

Greetz
DK

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 571136 op 11 januari 2014 17:07]

De Nexus 5 heeft magneten achter op, dus als deze ook in de auto zitten, dan blijft hij zeker zitten :)
Ik zou me dus eerder afvragen wat is het nut van zo'n bakje om draadloos mee te laden terwijl je nog steeds een draadje moet verbinden voor de communicatie met de auto?
Als je de cursor op de afbeelding houdt staat er ook PhoneBox zonder Qi
En Qi is alleen maar een standaard voor draadloos laden, voor gegevens is bluetooth het makkelijkst

[Reactie gewijzigd door TimvH op 10 januari 2014 20:14]

De meeste nieuwe auto's (waar dus ook draadloos opladen in zal zitten) beschikken over Bluetooth. Hierdoor zal er dus helemaal geen draad meer nodig zijn.
Niets voor mij, ik heb mijn telefoon altijd zonder hoesje, gaat lekker krassen in zo'n bakje ...
Anoniem: 63628
@evad1st10 januari 2014 22:12
Op dit moment is het 99% Nokia wat Qi ondersteund en bijna niets anders, en die Nokia's die krassen echt niet van zo'n bakkie, tenzij je er metaalscherven bij gooit.
Nexus 4 en 5 ondersteunen het. En verder is er voor bijna elke redelijk moderne telefoon wel een Qi backplate beschikbaar.
Anoniem: 63628
@TheFes11 januari 2014 03:43
Dat is leuk, van die lelijke dikke onzinnige covers die QI bieden, of de Nexus die maar beperkt verkoopt omdat 'ie alleen voor de echte nerds bedoeld is (en Neeee de tablets vallen daar niet onder, zucht). Maarrrr de primaire doelgroep van Audi is ook de doelgroep, die na de budgetmarkt, de meeste Nokia Lumia's koopt; namelijk de zakelijke markt, met dus ook, telefoons van de zaak. De grote meerderheid van de bedrijven die voorheen blackbellies had, vervangen hun Blackberry's namelijk op dit moment door Lumia's. (en dan zul je zien dat er een bijdehandje even komt vertellen dat zijn bedrijfje dat niet doet, toppie, heb je gelijk de uitzondering die de regel bevestigd)

Maar wat het is, met een Nokia heb je simpelweg geen cover nodig. Die gaan praktisch niet kapot, in vergelijking met de concurrentie, en ondersteunen genoeg leuks, waar de concurrentie niet aan kan tippen, zoals Qi. Ik geef toe, de apparaatjes die gericht zijn op de modebewuste kopert vereisen ook een mooie backplate, maar die zien er altijd nog 1000x beter uit dan die graflelijke iphoney covers, die van een überhaupt goedkoop ogende telefoon helemaal een el cheapo modelletje maakt, of een duurgekochte kopie van een Lumia 620.
Samsung ook hoor alleen je moet een atenne kopen (of een QI backcover met antene)
Audi zal dit in hun duurdere auto's neerzetten.
Dan zouden die hobbels niks meer uitmaken qua comfort is alles stabiel dan..
Eigenlijk zijn alle Audi's duurdere auto's. Maar de phonebox waar dit gewoon een variant van is wordt ook gewoon in de A3 etc geleverd.
BMW heeft een universele standaard met adapters voor phones. Een samsung galaxy note past er wschlk niet in maar dat is dan ook meer een tablet :P

foto

Ik gebruik het met mijn iPhone en kan hem er makkelijk blind insteken en uithalen, de messages worden getoond en eventueel voorgelezen via de idrive en je hebt dus minder de neiging om met je smartphone te spelen op de baan. Het slingerd ook niet rond en ondertussen laad hij op.

[Reactie gewijzigd door Apache op 10 januari 2014 20:53]

Ik heb er nog en voor een iPhone 3GS. Jammer genoeg werken ze niet zo goed als je een beschermhoesje om je telefoon hebt. In dat geval is los in een bakje, laden met Qi en verbinden met BT prima, en bovendien toe te passen op elke telefoon ipv een selectie...
Een stuk plastic om je telefoon in te zetten? In een audi?
Ik weet niet hoor maar dat kan wel in een kia maar niet in een audi...
Heb mij telefoon nu ook altijd in mijn armleuning dus ik teken dit daadloos laden in een "bakje"

@Martinspire

Wat voor een auto heb jij dan? Dat je over hobbels/drempels heen springt? Omdat je telefoon gewichtloos wordt? Lijkt me dat je je niet aan de snelheid houd dan :+ Ik dat nog nooit meegemaakt dat mijn telefoon gewichtloos wordt. Oké heb wel eens gehad dat hij op de stoel naast me lag. En in de bocht op eens niet meer op de stoel maar het opbergvakje in de deur :P

[Reactie gewijzigd door SanQuan op 10 januari 2014 22:14]

Anoniem: 63628
@SanQuan11 januari 2014 03:46
dashboard van een audi is dan wel strak, maar wel strak plastic. Dat bakkie bestaat allang en bevind zich onder de armsteun. Nu zit daar ook een sigarettenaanstekerplug in verstopt, en eventuele connectors voor kabels voor telefoons (in ieder geval in de mijne) maar die hoef je niet te gebruiken, want de bluetooth implementatie is redelijk te doen. Maar het zou inderdaad leuk zijn als er een QI plate in zit zodat ik mijn Lumia 820 daarin op kan laden voortaan.
Ik heb zelf een Audi dus ik weet dat het "bakje" bestaat. En inderdaad connectors heb ik niet nodig alleen het draadloos laden kan ik wel gebruiken. De bluetooth connectie werkt prima ieder geval met mijn telefoon. Dus wat ik zeg ik teken er voor :)
Wat is het nut om je telefoon los in zo'n bakje te leggen? Kan alleen maar flink door elkaar geschud worden tijdens het rijden.
Doe mij maar een fatsoenlijk stuk plastic waar je hem in kan zetten, evt verstelbaar zodat er meerdere formaten telefoon in kunnen. Een paar mooie USB-poorten in het dashboard verwerken en iedereen kan zn telefoon/tablet/ipod ed onderweg opladen.
Als je goed naar de foto kijkt in dit artikel zie je aan de kant van de bijrijder een soort vakje van elastiek gemaakt. Ik vermoed dat je daar je telefoon in kan doen tijdens het rijden.

Je telefoon kan daar in theorie niet schudden, tenzij je Dakar aan het rijden bent :)
Het gaat er niet om wat het nut is van in een bakje leggen. Uiteindelijk gaat het erover dat de telefoon minder kwetsbaar wordt voor vuil en water omdat je geen connector nodig hebt voor normale activiteiten. Daarmee kan een telefoon ook echt waterdicht worden.
Leuk zeg, Audi is echt goed bezig met zijn ondersteuning voor telefoons. Wat ik me wel afvraag is of de telefoon wel goed bestand is tegen de schokken die hij moet verdragen (stel je voor op een bochtige of hobbelige weg). Het ziet er niet naar uit dat de bak waar de telefoon in ligt zachte zijkanten heeft of iets dergelijks, alleen een netje (maar werkt Qi daar nog?)
Onderin zit een anti-slip mat, hierdoor blijft de telefoon gewoon op zijn plek liggen. Het netje is handig voor andere dingen die je mee wilt nemen. Qi zal niet in het netje werken (Qi werkt alleen op korte afstanden).
Hmm. Ik zou juist verwachten dat de telefoon in het netje moet en de Qi lader in zijwand zit. Zodat je nog iets zinvols met het bakje kunt doen (drop, pepermunt, CD's, iPod whatever).
Die op het plaatje niet nee, maar over het algemeen zijn dit soort bakjes bekleed met velours wat toch vrij zacht is. Het plaatje is dan ook een voorbeeld.
Goed, moderne smartphones zijn vaak een tikkie fragiel, maar natuurlijk niet zo enorm fragiel. Eigenlijk is het een vreemde vraag, kan de telefoon er tegen? Je zit zelf op een stoel in diezelfde auto, jij krijgt het zelfde geschud en geschok over je heen. Bij mij zit de iPod (een met HDD) in de middenconsole en de telefoon al jaren in het deurvak. Daar kunnen die dingen prima tegen.
Ik snap je punt, al vind ik de vergelijking tussen een smartphone en het menselijk lichaam een beetje apart. Het menselijk lichaam heeft namelijk in tegenstelling tot een smartphone wél verbindingen tegen het effect van schokken, bijvoorbeeld in de ruggenwervel.

En zeg nou zelf, het zou toch zonde zijn als je dure telefoon van 700 euro schade zou oplopen omdat hij in een dergelijke lader ligt( ook al is het maar een krasje).

Ik vind dat de oplossing van de anti-sliplaag overigens voldoende bescherming biedt om zulke beschadigingen tegen te gaan, toen ik de opmerking schreef wist ik niet dat Audi die zou implementeren in de bak.
Anoniem: 339105
10 januari 2014 21:17
Toen ik een smartphone had gekocht, had ik geen geld meer voor 'n Audi :-(
Heb 't daarom niet nodig.
Ik werk hier al enige tijd met Qi om mijn telefoon op te laden (Lumia 920) en moet zeggen dat het erg fijn werkt. Wil eigenlijk ook nog een lader voor in de auto gaan aanschaffen, maar als het al in de auto zelf komt te zitten is het natuurlijk ook erg mooi.
Ben blij dat voor het draadloos laden wel snel een standaard wordt gekozen (volgens mij is er nog 1 andere grote draadloos laden techniek, maar Qi lijkt nu wel te winnen). Nu hopen dat ook Apple erin mee gaat, zodat we straks écht alle telefoons in de auto draadloos kunnen laden.
Uiteindelijk wil je je telefoon gewoon in je zak laten.
Ik snap alleen die foto bij dit artikel niet... Het gaat over draadloos laden, en dan zie je een toestel met een enorme aansluiting en aardig dikke kabel in het middenconsole liggen.

Ik heb voor mijn note 3 ook die draadloos-lader cover besteld. Nu nog flink sparen voor een Audi :-S
Het is een inderdaad een verwarrende foto. Hij was ook 2e keus, de fotografen bij Audi zijn een hele week bezig om het draadloos laden op de foto te krijgen, het wou maar niet lukken. ;)
Konden ze beter een antislip matje maken waar je telefoon aan vast blijft plakken en opladen.
Als je goed naar het plaatje kijkt zie je dat de ondergrond een antislipmatje is.
Ik vind dit wel een goed iedee om je telefoon op te laden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee