Huawei: wij spioneren niet voor de Chinese overheid

Fabrikant van smartphones en netwerkapparatuur Huawei stelt dat het bedrijf niet spioneert voor de Chinese overheid. De fabrikant zegt dat het transparanter zal worden over zijn gebruikte technologieën en systemen en wil dat de hele industrie overgaat op testbare veiligheidsstandaarden.

Huawei heeft een whitepaper uitgebracht waarin het eerdere berichten dat het bedrijf zou spioneren voor de Chinese overheid ontkracht. In de whitepaper stelt de fabrikant juist dat het cybersecurity erg serieus neemt en dat het bedrijf nooit is gevraagd om voor welke overheid dan ook te spioneren. "We kunnen bevestigen dat we nooit door een overheid of agentschap zijn gevraagd om toegang te geven tot onze technologie of enige data of informatie over burgers of organisaties", claimt Huawei.

Het Amerikaanse House Intelligence Committee waarschuwde Amerikaanse bedrijven en andere overheden vorig jaar dat ze voorzichtig moeten zijn met Chinese bedrijven, waaronder Huawei en ook ZTE. De bedrijven zouden hun aandeel op de Amerikaanse markt kunnen misbruiken om voor de Chinese overheid te spioneren en werden daardoor op de 'zwarte lijst' gezet. Hetzelfde geldt voor Australië dat zelfs zo ver ging om Huawei niet langer te gebruiken voor 'gevoelige' contracten. De beschuldiging is gevoelig komen te liggen, omdat sindsdien uitkwam dat de overheid van de VS beschikt over veel klantgegevens van Amerikaanse bedrijven van onder meer telecomproviders en makers van diensten als Google, Microsoft en Facebook.

In de paper roept Huawei verder andere fabrikanten op om aan testbare veiligheidsstandaarden te gaan werken voor de hele markt. Volgens Huawei is dat op dit moment nog niet het geval en kan dat alleen maar slecht uitpakken. "Het heeft geen zin als Huawei zijn veiligheid verbetert als niemand anders dat doet", zo stelt het bedrijf.

Volgens Huawei zou cybersecurity in het "dna van het bedrijf moeten zitten". Het bedrijf wil zich dan ook meer richten op de toekomst en daar alvast de eerste bouwstenen voor neerleggen. Er zullen meer cybersecuritycentra in de belangrijkste markten van Huawei geopend worden. In die centra krijgen overheden de kans om de gebruikte systemen en technologieën zelf te controleren. Een comité in Groot-Brittannië pleitte overigens eerder nog voor een onderzoek naar het Huawei-cybersecuritycentrum aldaar om te bepalen of dat centrum wel effectief is, omdat er alleen Huawei-medewerkers actief zijn.

Door Jochem de Goede

19-10-2013 • 10:11

63 Linkedin

Reacties (63)

63
60
38
5
0
1
Wijzig sortering
Ik geloof er niet veel van, dat ze nooit gevraagd zijn om backdoors of iets dergelijks in te bouwen.
Als Amerikaanse bedrijven dit al doen dan is de kans wel erg groot dat Chinese bedrijven dit ook doen, politiek gezien is het daar nog een beetje strenger.
Je weet dat de geruchten over backdoors in Huawei apparatuur afkomstig waren van Amerikaanse concurrenten? Het is gewoon een smerige truuk van de Amerikanen om het hun concurrentie lastiger te maken producten te verkopen. Gooi even een gerucht de wereld in, zeg later dat het een vergissing was maar de reputatie van Huawei is wel voor jaren aangetast.

En bovendien, zolang je een smartphone gebruikt, zal je bespioneerd worden. Android, iOS en Windows Phone zijn immers allemaal Amerikaans en dus vallen zij onder de Amerikaanse wetgeving. En we weten allemaal hoe die lui te werk gaan.
Precies. Cisco wil ze gewoon de poot dwars zetten omdat ze misschien wel betere producten maken.
Onzin. Cisco had ruzie met Huawei, omdat Huawei letterlijk producten copieerde. De linecards in Huawei's routers waren in detail copieen van de linecards van de 7000-serie. De layout van het bord, maar ook chip voor chip. Het ging zelfs zo ver dat routers van Huawei software draaiden, dat gewoon illegale copieen van IOS (de firmware van cisco) was. Huawei's software had bv zijn eigen EIGRP. Terwijl de specs van EIGRP niet publiek waren. "Compatible op bug-niveau". Dan weet je dat het ordinaire dieven zijn.

Huawei maakt nu zijn eigen software. Maar ze zijn begonnen als ordinaire dieven.
Ik heb geen flauw idee welke van de twee momenteel betere apparatuur maakt, maar het is een beetje flauw om altijd maar weer oude koeien uit de sloot te halen.

Cisco heeft in verschillende landen honderden miljoenen aan boetes moeten betalen en is medeschuldig aan de onderdrukken van het Chinese volk middels deelname aan het Golden Shield project.

Zo heeft elk bedrijf wel wat op zijn kerfstok. Op een gegeven moment moet je iets verder kijken en een bedrijf beoordelen op wat het vandaag de dag presteert.
T zou heelb goed kunnen dat de chinese overheid snapt dat backdoors NOOIT aleen voor je zelf zijn , als je die dus inbouwd maak je je zelf ook kwetsbaar.
... omdat Huawei letterlijk producten copieerde. De linecards in Huawei's routers waren in detail copieen van de linecards van de 7000-serie. De layout van het bord, maar ook chip voor chip. Het ging zelfs zo ver dat routers van Huawei software draaiden, dat gewoon illegale copieen van IOS (de firmware van cisco) was...
In dat geval bevatten de producten van Huawei dus wél backdoors. ;)

pun intended.
Maar ze zijn nooit gevraagd deze te implementeren ;)
En hoezo is het daarom onzin? Niet teveel in het verleden blijven hangen.

Huawei is inmiddels al een heel eind verder en ontwerp én produceert eigen chips. En dáár is Cisco bang voor, dat hebben ze zelf gezegd. Niet door Huawei te noemen, maar wel dat bedrijven die hun eigen hardware kunnen ontwerpen en produceren (dus ook de chipsets) zijn een bedreiging voor Cisco.

Toen de Japanners auto's gingen maken, riep ook iedereen dat ze alleen maar konden kopiëren. Dus iedereen sukkelde in slaap. De Japanners waren toch geen bedreiging voor de 'innovatieve' Europeanen en Amerikanen. En terwijl wij allemaal lagen te slapen, werden we links en rechts ingehaald door Japanners. Zo ook met de Chinezen. Flink blijven roepen dat ze alleen maar kunnen kopiëren en ik voorspel je dat over 10 jaar Cisco niet meer bestaat en we hier allemaal Chinees praten.
Stellen dat die geruchten waar zijn heeft net zo veel waarde als het omgekeerde. Feit is dat je er als gewone burger niet achter komt. Huawei zou het heus niet vertellen als ze wel backdoors inbouwen, dus zo'n persbericht is ook nogal zinloos. Misschien dat met een Snowden-achtig lek er nog eens feiten naar boven komen, maar tot die tijd zijn het maar praatjes.
Nee, de geruchten zijn de wereld in geholpen zodat men Amerikaanse Hardware gaat gebruiken. En voor de Amerikanen is het natuurlijk veel makkelijker om daar toegang toe te krijgen/backdoors in op te laten nemen.
Het is ook volstrekte onzin dat ze onschuldig zouden zijn, de Chinese partij is grotendeels eigenaar van het bedrijf. Elke ziel kan inzien dat er uiteraard informatie gedeeld word, misschien niet 100% van het aftappen of backdooren van apparatuur maar ze komen bij genoeg bedrijven over de grens over de vloer om cruciale informatie in te winnen en verspreiden binnen de Chinese overheidsdiensten.

Wat mij betreft komt er hier ook per direct een embargo op Huawei apparatuur, net als in de VS.
Ze krijgen niet meer niet minder binnen dan de andere concurrenten, als ze dat doorgeven aan de overheid hebben ze er ook weinig aan.

Ik vindt het wel een beetje lullig dat ze zo te werk gaan, zonder enkele bewijs iemand aanroepen voor spionage. Ze zijn een van de meerdere concurrenten en geen bedrijf die geld wilt maken gaat vrijwillig info doorgeven naar de overheid, dit kan hun ruïneren.

Als mensen dit denken, is Samsung ook niet bepaald veel beter omdat deze gemaakt is in Korea. Sony in Japan, en ook geen Android niet omdat het door een bedrijf gemaakt is uit America.

Het is maar hoe paranoia iemand wilt klinken, je staat altijd verbonden met internet dus wordt er altijd wel data overgespeeld. Wil je dat niet, gebruik dan geen internet.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 19 oktober 2013 16:15]

Plaats dan ook meteen een embargo op alle Amerikaanse technologie producten, want daar staat het al vast dat je bespioneerd wordt door een vreemde overheid.
Bullshit.
de enige aangetoonde backdoors zitten in AMERIKAANSE producten.
Ik denk dat chinesen misschien wel begrijpen dat als je een BACKDOOR inbouwd je ook JE ZELF kwetsbaar maakt voor deze zwakte omdat een backdoor nooit aleen voor je zelf is :)
Misschien wel, Misschien niet. Heb eerder het idee dat de Chinese overheid meer met hun eigen belangen bezig zijn(Olie, Voedsel). En de Amerikanen hebben vaak de neiging om alles naar zich toe te trekken. Altijd zich overal mee bemoeien, iedereen als een vijand te behandelen. En dan doen alsof zij het wel allemaal netjes doen. Alleen leert Snowden ons dat de Amerikanen net zo erg of erger kunnen zijn als de chinezen.
China bespioneert andere landen ook wel hoor, het zijn geen engeltjes ;) Maar China lijkt zich voornamelijk op economische doelwitten te richten (overheden en bedrijven) terwijl Amerika tegenwoordig zo paranoïde is dat iedere persoon op deze aardbol een potentiële terrorist is en dus gemonitord moet worden.
Huawei heeft een whitepaper uitgebracht waarin het eerdere berichten dat het bedrijf zou spioneren voor de Chinese overheid ontkracht.

Ontkracht moet zijn ontkent. Als je iets ontkracht dan toon je aan dat het niet waar is, als je zoals hier alleen maar zegt dat het onwaar is dan ontken je het slechts.
Anoniem: 120693
@Kalief19 oktober 2013 15:26
En hoe moet je bewijzen dat je iets NIET doet?
Maakt dat uit? Tweakers gebruikt een foutieve term. Ze moeten het gewoon goed schrijven. Woorden hebben betekenis en daar kun je niet maar wat mee aanklooien.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 19 oktober 2013 20:25]

Mocht het wel zo zijn zou men dat gewoon toegeven natuurlijk..... 8)7
Volgens mij is er niet een overheid die zoiets toegeeft en als ze het al toegeven is het om iets anders te verdoezelen of omdat het al bekend is. Dit soort ''spelletjes'' en berichtgevingen gaan nog in lengte der dagen door, totdat het mensen helemaal niks meer doet. En wie weet is dat ook wel de opzet.

Internet,smartphones,computers,het heeft ons een hoop gebracht,maar de nadelen(voor de burger) daarvan worden steeds duidelijker en meer.

[Reactie gewijzigd door pcgek op 19 oktober 2013 12:42]

Of je het gelooft of niet doet er niet echt toe denk ik. Wordt je liever door een Aziaat bespioneert die gaat proberen een kopie van je bedrijf op te zetten, maar geblokkeerd wordt door allerlei protectionistische EU regeltjes; of door iemand die zomaar even je huis binnen komt lopen geassisteerd door de lokale overheid (korrel zout), omdat wat je online doet hem of haar niet aanstaat (lees: USA).

Dit hele artikel bevat weinig nieuwswaarde. Als een bedrijf gegevens aan de overheid doorspeelt, mogen ze dat niet bekend maken. De uitgebrachte whitepaper krijgt dus een betrouwbaarheidsscore van 0,0 evenals soortgelijke berichten van andere bedrijven uit alle delen van de wereld en uit Nederland zelf.
Hier in europa (nederland in ieder geval) wordt er sowieso weinig mee gedaan met de beschuldigingen. Enkele van de grote interconnects met de ams-ix gebruiken namelijk ook al lang Huawei apparatuur.

Ik zie dat Huawei steeds meer een valide alternatief wordt bij grote netwerk infrastructuren. Een van de redenen is omdat de prijs vaak ook gunstiger is. Bij Cisco staat er bv 1 ton als list prijs, waar je vervolgens standaard 50% korting over krijgt op je offerte, en je vervolgens nog steeds het gevoel hebt dat je genaaid wordt.
Anoniem: 256386
19 oktober 2013 11:30
Wat voor waarde moet je hieraan hechten? zelfs als ze spioneren zullen ze het niet toegeven.
Er moeten Europeaanse communicatie en internet bedrijven comen die deze diensten en producten aanbieden.

Daarover hebben wij misschien meer controle door en EU parlement.

Ik persoonlijk geloof de amerikanen nog minder dan de chinezen.
Anoniem: 230001
@tom6019 oktober 2013 17:31
Ben het met je eens, want Europese inlichtingendiensten hebben geen interesse in ons. Toch?
Misschien zijn ze wel zwart gemaakt omdat ze niet mee wilden werken met de NSA.
You'll never know...
Ach en ook al zouden zij voor de Chinese overheid spioneren, dat doen de Amerikanen toch ook al via de NSA wereldwijd. Dat nu ook China het gaat doen vind ik niet raar, maar ik snap het al, Amerika wil niet dat China straks net zo veel weet als dat zij weten :D.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee