Intel treedt toe tot Alliance for Wireless Power

Intel heeft zich aangesloten bij de A4WP, de Alliance for Wireless Power. Het bedrijf krijgt een zetel in de Raad van Bestuur van de alliantie die de A4WP-technologie voor draadloze elektriciteitsoverdracht ontwikkelt.

Alliance for Wireless PowerA4WP is de tegenhanger van de Qi-technologie en de minder bekende PMA-technologie. Kort gezegd komen de twee laatstgenoemde technologieën neer op inductie: het op te laden apparaat moet op een specifieke plek geplaatst worden op het laadoppervlakte.

De A4WP-technologie heeft een grotere spoel en maakt gebruik van magnetische resonantie, waardoor apparaten niet direct contact hoeven te maken om draadloos op te laden. Daarnaast is A4WP ontworpen met het zogenoemde one to many-principe, waardoor het mogelijk is meerdere apparaten met verschillende energiebehoeftes tegelijk op te laden. Intel demonstreerde al eerder draadloos laden via elektromagnetische resonantie bij gebruikmaking van een ultrabook en een smartphone.

Intel voegt zich met deze stap bij bedrijven als Samsung, Qualcomm en Broadcom die reeds een zetel in de Raad van Bestuur van de A4WP bekleden. Intel zegt dat het uitkijkt naar de samenwerking met de andere bedrijven en bij te dragen aan standaarden voor innovatieve oplossingen voor het draadloos opladen van een grote hoeveelheid apparaten, waaronder smartphones, tablets en utrabooks. De alliantie zelf spreekt zelfs over toepassing van de technologie in auto's en meubels.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Christophe van Bokhoven

20-06-2013 • 13:19

32 Linkedin

Reacties (32)

32
32
19
4
1
10
Wijzig sortering
De commercie staat natuurlijk te trappelen om ons weer wat nieuws te verkopen. Niet in de laatste plaats de mobiele devices die dit ondersteunen. "Want je kunt toch niet meer gezien worden met een apparaat dat dit 'niet eens' kan?"

Uit oogpunt van energie-efficiency en de mogelijke gezondheidsrisico's van wéér een extra bron van elektromagnetische straling maken deze aspecten dat ik vind dat men liever wat minder hard van stapel loopt met het introduceren van dit soort technologieën.

Kom op zeg. Hoeveel moeite is het nou werkelijk om even een plugje in je mobiele speelgoed te steken? We moeten ons niet laten aanpraten dat we hier een serieuze 'behoefte' aan hebben. Het heeft iets weg van "a solution looking for a problem".
Kom op zeg. Hoeveel moeite is het nou werkelijk om even een plugje in je mobiele speelgoed te steken? We moeten ons niet laten aanpraten dat we hier een serieuze 'behoefte' aan hebben. Het heeft iets weg van "a solution looking for a problem".
Ik ben heel erg tevreden met het draadloos opladen van mijn Nokia. Aangenaam verrast zelfs; het geeft het gevoel alsof ik mijn telefoon nooit meer moet opladen, omdat deze gewoon op m'n bureau op z'n oplader ligt (vroeger gewoon op m'n bureau). Ik zou in feite niet meer zonder kunnen.

Wel spijtig dat ik nu enkele apparaten heb die de "verkeerde" standaard volgen. A4WP blijkt toch enkele voordelen te hebben en gaat het waarschijnlijk halen.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 20 juni 2013 14:43]

Men zou ook een simpele cradle mee kunnen leveren met de laadaansluiting aan de onderkant van je device zodat je je telefoon even in die cradle zet i.p.v. die neer te leggen. Dat ben ik de afgelopen 10+ jaren ook gewoon geweest met mijn Pocket PC's. Eigenlijk net zo makkelijk. Voor mijn allereerste mobiele telefoon had ik ook zo'n bureaulader waar je het toestel én een extra losse accu tegelijk in kon opladen.

Omdat men dit soort simpele zaken niet meer is gaan aanbieden heeft men nu een nieuw 'probleem' gecreëerd waar dit dan zogenaamd de oplossing voor zou moeten zijn.

Tuurlijk is het makkelijk. Dat is voor mij alleen niet voldoende om het dan ook maar meteen kritiekloos te accepteren.
Je moet iets breder denken dan enkel telefoons en gadgets. Bijv. een elektrische bus die op elke stop oplaadt en daardoor minder accu's nodig heeft. Dat er nu voornamelijk telefoon gerelateerde bedrijven instappen maakt het wellicht mogelijk later naar de grote toepassing toe te gaan. Hoog gadget niveau betekent extra inkomsten voor een startup die later "echt" nuttige zaken kan ontwikkelen.

Goed, ik heb nog geen papers gelezen maar baseer me op een verhaal dat in De Ingenieur stond. WiTricity is een bedrijf dat ook draadloos ogepatenteerd plaadt en gebruikt enkel magnetische straling, dit is ongevaarlijk. In de ontvanger zit een mechanisme dat terug communiceert naar de energie transmitter. Hierdoor kan de transmitter heel nauwkeurig intunen op de juiste frequentie om zo efficient (90%) mogelijk energie over te zenden en heeft dus ook geen last van verstorende objecten in de omgeving.

Marin Soljacic heeft voortgeborduurd op het werk van Nicola Tesla met wiskunde uit een ander vakgebied.
Ik zeg ook niet dat ik dit definitief afwijs. Alleen dat ik graag zou zien dat deze technologie wat meer uitgerijpt wordt vóórdat het massaal op de markt gebracht gaat worden. De consument is bijv. gebaat bij één standaard. Als men eerst de beste technologie bepaalt qua efficiency van elektriciteit- en grondstoffengebruik en gezondheidsaspecten én afspreekt dat iedereen die licentievrij mag gebruiken (net zoals Bluetooth bijv.) dan is dat een veel beter moment om een dergelijke technologie op de markt te brengen.
Ik denk dat USB als eerste een draadloze specificatie gaat krijgen MET stroomtoevoer mogelijkheden. USB heeft een aantal interessante eigenschappen voor de implementatie.

1. USB wordt het meest gebruikt voor lage data doorvoersnelheden. Als het hoog is heb je nooit een garantie van een constante. USB belooft alleen maar t/m snelheden. In tegenstelling tot FireWire en Thunderbolt.

2. USB heeft een standaard spanning van 5-7 watt.

3. Toetsenbord en muis zijn goeie kandidaten die niet al te duur zijn in aanschaf en dus breed gedragen kan worden door de markt.

4. Veel telefoons zijn afhankelijk van de USB standaard voor data en opladen.

Dus ik denk stap 1 is om dit te realiseren en vervolgens hiervan te leren en dat toe te passen op andere toepassingen.
Leuk filmpje :)
Alleen doen ze net alsof dit baanbrekend is.. Ik leg mijn HP Pre 3 al 2 jaar elke avond op het oplaadstation welke mijn Pre ook draailoos oplaad. :P
hopelijk kunnen we later onze mobiele telefoons, tablets, enzovoort echt wireless opladen...
ik bedoel zonder een fysiek contact maken met oplaadpunt.

Een mooie toekomstdroom: accu van je mobiele telefoon is bijna leeg, je hoeft het niet een fysiek oplaadpunt zoeken en je bent aan het winkelen... want je zag een winkel met een echt draadloze stroom voorziening. als je in de winkel binnengaat, wordt je mobiele automatisch opgeladen...

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 20 juni 2013 13:42]

Wat al een kans van slagen heeft zijn supercondensatoren in samenwerking met dit soort opladingstechnologie.
Dan hoef je maar een paar keer per dag ergens je telefoon tegen aan te houden, of op je bureau te leggen waar dit in is verwerkt. en de batterij van je telefoon zit in een paar seconden weer op 100%.
Als dit soort oplaadpunten dan ook nog op meerdere plaatsen ergens in verwerkt wordt: bijvoorbeeld in een OV chip paal , waar je natuurlijk ook nog eens je mobiel ipv ov chipkaart gebruikt, dan is het plaatje al helemaal compleet :P
Dat is dan echt ideaal.
Op meerdere plaatsen universele oplaad punten, waardoor je feitelijk "nooit" meer hoeft op te laden.
Dit in combinatie met de "super" grafeen batterij en binnen een minuut is je telefoon weer op 100%! (so am i told)
Telefoon?
Je Glass Bril met door de 3D printer geprinte accu, die verwerkt is in de poten. :9~
in combinatie met een smartwatch..
ik zie mogelijkheden :P
Maar door het constant opladen gaat je accu eerder stuk, toch? Of moet je dan met je ogen knipperen bij wijze van akkoord :P

edit: Accu "stuk", levensduur wordt minder, is mij ooit 'ns verteld ;-)

[Reactie gewijzigd door ronaldo.biertje op 20 juni 2013 14:48]

Ik hoop echt dat er uiteindelijk maar één zo'n dergelijke alliantie overblijft, want op dit moment is de fragmentatie wel erg aanwezig.

Als ik het artikel zo lees is A4WP voor de beste technologie, al lijkt me dat daar ook wel nadelen aan zullen zitten.
Volgens mij lijkt deze techniek wel heel erg op die van witricity, waar witricity toch nog meer vrijheid bied. Daar kan een afstand overbrugt worden van enkele meters.
Dan ben ik toch benieuwd naar het rendement.
plus als je zoveel vermogen gaat overzenden dan zullen omgevingselementen hier ook hinder aan ondervinden neem ik aan
Het rendement van een high-power systeem op 18 cm is >90%. Ze claimen verder dat ze een rendement van 95% hadden behaald, weet niet de precieze omstandigheden hiervan. (bron: klik)
Tuurlijk zal het rendement afnemen op grotere afstand, maar als je genoeg repeaters gebruikt, zal dit wel vrij rendabel kunnen zijn, daar je ook niet meer met kabels hoeft te knoeien, dus het gemak verhoogt.

Ze claimen dat de magnetische straling geen/weinig invloed heeft op biologische organismen. (bron: klik)
Hoop het niet. Meer concurrentie = meer innovatie en goedkopere producten.
Ik denk dat als 300 bedrijven met elkaar concureren, het niet uit maakt of ze dit over 3 standaarden of slechts 1 standaard doen.
Dvd+r, dvd-r, Blu-ray en HD-DVD?
Sony MS, SD, MMC, XD?

Het is te moeilijk om in dit soort zaken de "beste keuze" te benoemen. Vaak zijn er bepaalde voordelen bij de ene technologie ten opzichte van de andere en het is net de toepassing en de ontwikkeling op de markt ("net hoe de wind waait").
Er zit wel een verschil tussen meer innovatie uit concurrerende standaarden
en dit
http://xkcd.com/927/
O-)
Ik hoop het wel. Ik wil niet 20 standaarden, dan heb je er nog geen **** aan, dan moet je bij elk apparaat een aparte draadloos lader nemen, iets wat juist deze organisaties tegen probeert te gaan.
http://xkcd.com/927/

EDIT: hah, ik zie nu dat GTX2GvO me nét voor is geweest :9

[Reactie gewijzigd door Cheap Apps op 20 juni 2013 13:41]

Waarschijnlijk zal A4WP de uiteindelijk winnaar worden, deze wordt ondersteunt door de grootste bedrijven. Deze bedrijven maken de chips voor de telefoons en kunnen dus de A4WP voordelen geven. Hoewel de wedstrijd nog niet gestreden is lijkt het erop dat de andere standaarden moeten hopen op comptabiliteit.
Is A4WP ook de technologie die in de Lumia 920 zit?
nee, de lumia 920 is alleen Qi compatible
Nee, de 920 laadt via de QI-standaard
Helaas niet! En sinds McDonalds en Starbucks hebben besloten om WPC te gaan ondersteunen heb ik weinig hoop voor de Qi standaard! Helaas voor Nokia en mijn 920 :-(
WPC as in Wireless Power Consortium?

Die ondersteunen JUIST de Qi standaard.

http://en.wikipedia.org/w...d)#Members_and_leadership
Zijn die allianties tegenwoordig niet een wasse neus omdat tech bedrijven toch elkaar te lijf gaan met elkaars FRAND patenten?
Als je een mobiel op de andere mobiel legt, Laad die dat ook op?

Denk aan de mogelijk heden van draadloos opladen.
Ik dacht aan een draadloze muis, die gelijk oplaad als je hem gebruikt..
Anoniem: 525521
28 juni 2013 11:01
Ik zag laatst een filmpje met een blender die op een keukenblad werd gezet (QI techniek). Weet iemand of dit al te koop is ?).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee