Allianties voor draadloos opladen en bluetooth werken aan slimme oplaadstations

De Bluetooth Special Interest Group wil samen met de Alliance for Wireless Power 'slimme' oplaadstations gaan ontwikkelen voor het draadloos opladen van mobiele apparatuur. Als een van de eerste stappen heeft de Bluetooth SIG een uuid voor A4WP-hardware uitgegeven.

Alliance for Wireless Power LOGODe uuid, ofwel universally unique identifier, die de Bluetooth SIG heeft verstrekt zal gebruikt worden binnen de A4WP-specificaties om het draadloos opladen tussen een 'slim' oplaadstation en een A4WP-compatibel apparaat aan te sturen. Dergelijke oplaadstations kunnen in de toekomst voorzien worden van een bluetooth-chip, waardoor de lader via het Bluetooth Smart-protocol met een of meerdere apparaten kan communiceren.

Via het zogeheten baseline system specifications-protocol moet het onder andere mogelijk worden om bepaalde apparaten prioriteit te geven bij het opladen indien er meerdere devices op een draadloze oplader liggen, zo melden beide organisaties in een persbericht. Ook zou een oplaadbeurt sneller kunnen starten, terwijl het protocol ook ingangen moet geven voor het aansturen van de oplaadpunten, bijvoorbeeld via een mobiele app op een smartphone. Wanneer we de eerste 'slimme' opladers op basis van deze nieuwe standaarden kunnen verwachten, is nog niet duidelijk.

De A4WP richt zich op technologie voor draadloze oplaadtechnnologie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van magnetische resonantie. Onder andere Intel, Samsung, Qualcomm en Broadcom zijn lid van de A4WP-organisatie. De Qi-technologie op basis van inductie is de tegenhanger van A4WP.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-10-2013 • 19:35

24

Lees meer

Reacties (24)

24
24
13
0
0
10
Wijzig sortering
Ik ben maar een student, maar ik ben toch echt sterk van mening dat NFC in dit geval relevanter is dan Bluetooth. Is er een rede waarom ze NFC hebben verkozen voor Bluetooth?
NFC zou volstaan voor een simpel start/stop opladen commando. Dit gaat echter veel verder. Met een bluetooth controller erin is er (ook in de toekomst) veel meer mogelijk.
zoals wat? Wat anders zou je willen communiceren met een oplader, op de spanning en wat statussen na?
Als je publiekelijk oplaadatations wilt uitrollen dan zou je misschien iets meer informatie uit willen wisselen. Bijvoorbeeld om te weten hoeveel energie er gebruikt is om de accu op te laden zodat je een rekening kunt sturen!

En zo kun je nog wel meer bedenken waarom je via Bluetooth bepaalde informatie uit zou willen wisselen.
Bijvoorbeeld om te weten hoeveel energie er gebruikt is om de accu op te laden zodat je een rekening kunt sturen!
En zo kun je nog wel meer bedenken waarom je via Bluetooth bepaalde informatie uit zou willen wisselen.
Volgens mij kan dat ook gewoon al met NFC. Na NFC-contact wordt per Bluetooth informatieoverdracht gestart. Bij Nokia en Samsung kun je zo bijvoorbeeld bestanden delen: twee NFC telefoons tegen elkaar aan tikken en hups, je hebt communicatie.

Energieverbruik wordt natuurlijk het beste aan de laadpaal zelf gemeten, dat geeft de laadpaaleigenaar tenminste meer zekerheid. Een telefoon zou nepwaardes kunnen opgeven voor een lagere rekening ;)

Ik vind het eigenlijk jammer dat er weer een andere wireless oplaadstandaard is. Krijg je weer incompatibiliteit e.d.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 26 juli 2024 03:50]

Hoe zit het met de volksgezondheid? Nog meer draadloos betekent nog meer straling?
Tja, over de invloed van straling op je gezondheid is geen eenduidig antwoord te vinden. Ik ga niet roepen dat meer beter is, maar slecht/slechter is niet bij voorbaat het enige juiste antwoord. Je kunt je beter druk maken over al het zout dat Unilever / P&G / Nestlé in je eten stopt.
Wat dacht je van electro-smog. Als je telefoon gewoon al oplaad (met vaste lader) is dat al te ervaren ik laad daarom ook nooit me telefoon op op het nachtkastje. Daarnaast snap ik deze hype ook niet als je bedenkt hoeveel rendement verlies het draadloos laden oplevert. Lijkt me niet bepaald een stap vooruit en zo veel moeite is het niet om z'on stekker er in te doen. Kan je er ook nog wat op doen tijdens het laden.
Het probleem is dat deze mooie oplaadpunten schadegevoelig zijn. Weet niet hoe vaak het gebeurt is dat ik de telefoon gevallen is met oplader erin, waardoor het laadpunt verbogen raakt. Daarnaast kan je met draadloos laden JUIST dingen op je telefoon doen zonder dat er een irritant draadje in de weg zit.
Daarnaast kan je met draadloos laden JUIST dingen op je telefoon doen zonder dat er een irritant draadje in de weg zit.
Met deze technologie moet je mobiel plat op het oplaadstation liggen, dat lijkt mij veel irritanter dan een kabeltje van een halve meter waarmee je nog enigzinds flexibel bent hoe je je mobiel vast houd.
Dat is hoe de zaken op het moment ervoor staan. De eerste opladers waar je x aantal cm boven de oplaadstation kan hangen met je telefoon zijn er echter al.
klopt, heb door dat ik de telefoon in de oplader gebruik al een paar keer nieuwe lader of aansluitpunt op telefoon moeten hebben.
Je kunt je beter druk maken over al het zout dat Unilever / P&G / Nestlé in je eten stopt.
Ten eerste vind ik dit een onterechte opmerking: waarom zou het één onbesproken moeten blijven en het andere niet. Weet jij zo zeker dat het zoutgehalte in onze levensmiddelen op de lange termijn bedreigender is dan de toenemende hoeveelheden straling?

Ten tweede is er toch een behoorlijk eenduidige richting wat betreft onderzoeken. Een groot aantal onderzoeken uitgevoerd door onafhankelijke partijen wijzen op gezondheidsrisico's.

Het zijn de onderzoeken van de grote telecom en elektronica bedrijven die aangeven dat er helemaal niets aan de hand is.

Persoonlijk denk ik dat het allemaal ontzettend meevalt. Maar ik denk ook dat een toename van draadloze mogelijkheden uiteindelijk mogelijk wel echt schadelijk kan worden voor onze gezondheid. En dan met name voor de gezondheid van kinderen.
en jij denkt dat nfc niet gehackt kan worden. ovchipkaart hacken is zo simpel als ik weet niet wat.
Bluejacken(bluetooth) deed ik al in 2004 toen zaten mensen van wat is bluetooth? blauwe tand?
Tegenwoordig is bluetooth vele malen beter beveiligd dan nfc.

Ik denk dat ze je nog makkelijker kunnen hacken via 4g dan via bluetooth.
En wat moeten ze van je telefoon kunnen hacken. Ik heb er verder niks bijzonders.Helemaal niks wat fiat geld vertegenwoordigd.

[Reactie gewijzigd door Hippievogel op 26 juli 2024 03:50]

En wat moeten ze van je telefoon kunnen hacken. Ik heb er verder niks bijzonders.Helemaal niks wat fiat geld vertegenwoordigd.
Ik begrijp dat je niet bankiert, geen Facebook etc, geen prive(!) mails ontvangt, onmogelijk te chanteren bent en ga zo maar door?

Maar BT is de logische keuze. Met slimme logica er achter zou je zelfs situaties kunnen hebben waarop de oplader je "aan ziet komen" en zichzelf aanzet.
nee, sterker nog ik deed dat in 2008 op mijn blackberry en iphone(early adopter). daarna zag ik in hoeveel mensen de hype volgde in de jaren erop. my god mensen zitten gewoon de hele tijd op hun telefoon te kijken. ik post 1 keer in de 2 a 3 weken wat. ik word er ondertussen kots misselijk van. alles doe ik thuis via mijn computer en internet heb ik van mijn telefoon gegooid. gewoon old skool bellen/faxen real life afspreken.

[Reactie gewijzigd door Hippievogel op 26 juli 2024 03:50]

Bluetooth heeft zover ik weet een veel verder bereik dan NFC. NFC staat ook voor 'Near Field Communication'.
Of dit de reden is weet ik natuurlijk niet zeker, want volgens mij is de afstand tussen de 2 apparaten erg klein.
Ik als autodidact weet je dat nfc really old fashion is hetzelfde als infrarood.Als student had je kunnen leren dat ze alletwee 30 jaar of ouder zijn.De enige reden om nfc en infrarood te gebruiken is prijstechnisch(goedkope hardware) wifi en bluetooth zijn superieur welke ookal zo'n 15 jaar of meer meegaan

[Reactie gewijzigd door Hippievogel op 26 juli 2024 03:50]

wat dacht je van veiligheid, betalingen op korte afstand, kan je niet op hacken.
Zou wel handig zijn als je speakers op je oplaad-pad kan aansluiten, en dan de muziek via bluetooth vanaf je telefoon.
Anoniem: 480243 3 oktober 2013 08:55
Dus dan doe je je oplaadpunt in het stopcontact en die laadt je telefoon op als je hem erop legt? :') Lijkt me nou niet erg nuttige technologie... Extra straling en je bent - behalve dat je niet meer elke keer je kabeltje erin moet proppen - geen stap verder!
Jawel. Je bent wel een stap verder. Je hoeft er niet meer over na te denken. Je legt het toestel automatisch op zijn pad, en hij laadt op. Als je weg loopt, pak je je toestel op en kan je er zo mee weglopen zonder eerst een kabel los te koppelen.Voordeel? Gebruikers gemak, en geen slijtage.

Die straling valt met Qi reuze mee. Hij is erg lokaal. Pak het toestel op en na een paar centimeter valt het laadproces uit omdat het de andere spoel (in je toestel) niet meer ziet.
Anoniem: 480243 @hader3 oktober 2013 14:34
Oké, je legt hem naast je bed en laadt hem op. Wel heel vervelend dat je dan dus je telefoon niet kan gebruiken als hij heel bijna leeg is, moet dus meer als duur extratje gezien worden die een extra stroompunt en ruimte inneemt.

Verder staat hij dus altijd stand-by, kost veel stroom, hoe erg Bluetooth ook verbetert is.

De straling kan trouwens meevallen, maar stel je voor dat iedereen straks zo'n kastje heeft staan. Tel het op bij een straat vol Wi-Fi verbindingen en telefoons die continu data uitwisselt.

Ik zie alleen maar nadelen...
Het is een tussenstap. Het doel is uiteindelijk dat je telefoon draadloos begint te laden als je bijvoorbeeld thuis binnen loopt.
Ik meen dat er een tijd terug al eens een nieuwsbericht was hier over praktijkproeven met laden dmv wifi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.