WPC: draadloze laders krijgen evenveel vermogen als Quick Charge-laders

Draadloze Qi-laders krijgen binnen afzienbare tijd een vermogen van 15W, evenveel als huidige Quick Charge 2.0-laders. Dat heeft het Wireless Power Consortium, het samenwerkingsverband achter de standaard voor draadloos laden Qi, bekendgemaakt.

Wanneer er precies laders met een vermogen van 15W gaan verschijnen, is vooralsnog onbekend. WPC houdt zulke details nog even voor zich. De specificatie zelf is bovendien nog geheim en alleen beschikbaar voor leden van het samenwerkingsverband, waaronder fabrikanten van draadloze laders.

Het lijkt erop dat het WPC een technologie gebruikt die WPC-lid Freescale vorig jaar presenteerde. Die technologie voorziet ook in een vermogen van 15W voor draadloze laders. Het WPC wijst erop dat Qi-laders en Qi-apparatuur met de nieuwe versie backwards compatible blijft. Nieuwe Qi-laders kunnen dus oudere telefoons met Qi opladen, terwijl nieuwe hardware ook opgeladen kan worden met oudere Qi-laders. Wel zal het vermogen dan lager liggen dan wanneer zowel lader als op te laden apparaat de nieuwe Qi-versie ondersteunt.

Met 15W kunnen draadloze laders telefoons en tablets sneller opladen dan nu het geval is. Veel telefoons zijn dankzij Quick Charge 2.0 binnen een uur voor de helft tot driekwart vol, afhankelijk van de capaciteit van de accu.

Qi is de bekendste standaard voor draadloos laden in de telecomindustrie. Onder meer de Samsung Galaxy S6, diverse Lumia-toestellen en de Nexus 4 ondersteunen draadloos laden via de Qi-standaard.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-06-2015 • 09:26

64

Reacties (64)

64
61
55
3
0
0
Wijzig sortering
Ik lees hierboven mensen die lyrisch zijn over draadloos opladen, maar ik heb eigenlijk nooit het idee dat het lastig is om even een oplader aan m'n telefoon te hangen (doe ik eigenlijk alleen in de auto, dat is voor meteen ook genoeg om de oplader nooit nodig te hebben tenzij ik een paar dagen achter elkaar thuiswerk. gaat overigens gewoon over een smartphone (iPhone 6) die voornamelijk gebruikt wordt om mee te bellen).

Met draadloos opladen ben je gebonden aan de plek waar je een draadloze oplader hebt neergelegd of ingebouwd (die ook in een stopcontact moet neem ik aan net als een gewone oplader).
Ik lees hierboven mensen die lyrisch zijn over draadloos opladen, maar ik heb eigenlijk nooit het idee dat het lastig is om even een oplader aan m'n telefoon te hangen (doe ik eigenlijk alleen in de auto,
En dat is dus precies de plaats waar een draadloze lader extreem handig is. Ik laat mijn telefoon in de auto gewoon in zijn houder vallen en hij begint direct te laden. Geen snoertje ergens uit de diepte van mijn dashboard vissen of een snoer dat zomaar ergens overheen loopt.
Met draadloos opladen ben je gebonden aan de plek waar je een draadloze oplader hebt neergelegd of ingebouwd (die ook in een stopcontact moet neem ik aan net als een gewone oplader).
Je bent met een gewone lader natuurlijk ook beperkt tot waar je hem in het stopcontact hebt gestoken. Zit je aan je bureau en je hebt daar een draadloze lader liggen dan leg je je telefoon daar gewoon op. Hij is altijd volledig geladen op die manier. Heb je hem nodig, dan pak je hem, je kan bellen, door de ruimte lopen enz enz.
Zou hij aan je vaste lader hebben gezeten dn hang je vast aan het snoer en moet je hem loskoppelen.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 03:59]

Voor in de auto heb je inderdaad wel een punt, had ik nog niet zo over nagedacht (ik plug gewoon op de automatische piloot de lader in, kabeltje zit in mijn auto niet in de weg) maar dat klinkt wel relaxed.

V.w.b. het bureau weet ik het nog niet zo, lijkt een logische plek om er één te hebben liggen, maar ik als ik in de huiskamer ben wil ik m'n telefoon ook onder handbereik hebben en ik denk dat veel mensen 'm dan ook op willen laden (mijn vrouw bijvoorbeeld). Ik gebruik m'n telefoon ook als wekker dus dan zou ik er op de slaapkamer ook al één moeten hebben.

Natuurlijk zijn die draadloze opladers ook verplaatsbaar, maar het lijkt met wat meer gedoe om met zo'n bakje te gaan zeulen (om nog maar niet te spreken van het meubel met ingebouwde lader dat hierboven gelinked is. Handig een snoer aan je tafel :S).
Je hoeft niet overal laders te hebben. Maar als je bv in je auto zo'n QI houder hebt en op je werkplek ook, dan is 's avonds je telefoon als je huis komt waarschijnlijk 95% vol in plaats van maar 35% of zo. Hij laadt immers heel de dag op. Je kan eventueel een lader op je nachtkastje hebben. Maar dat is dan helemaal niet nodig. Je laadt niet meer 's nachts, maar overdag juist als je je telefoon gebruikt.

De meeste mensen laden als ze slapen en overdag als ze de telefoon gebruiken dus niet. Dan is hij bv om 21:00 bijna leeg. Als je met een QI lader in je auto en op je werkplek laad, begin je de nacht met een bijna volle telefoon. En leeglopen doet hij in de 8 uur slaap bijna niet. Je gebruikt hem immers niet. De volgende morgen is hij nog flink vol. Zodra je naar je werk gaat begint hij met laden

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 03:59]

Ik doe het juist andersom. Ik laad mijn telefoon overdag nooit, maar als ik thuis kom leg ik hem op z'n plek. Thuis gebruik ik hem toch nooit.

Met mijn tablets moet ik altijd naar het uiteinde van m'n kabel zoeken en dan dat kleine friemelding er nog op de juiste manier in zien te krijgen (USB-C zou wel handiger zijn :p) Mijn Nokia leg ik gewoon neer en kijk er niet meer naar om.
ach ja, ieder z'n workflow he :) ik gebruik al een tijdje iPhones met lightning connectors dus stekkertjes gaat altijd goed
Voordeel van draadloos opladen:

- Je weet altijd je telefoon te vinden (zonder een andere telefoon te hoeven pakken en hem te bellen).
- Als je telefoon ligt op te laden en je wordt gebeld is het zeer handig dat ie niet aan een (te kort) draadje in het stopcontact zit op vloerhoogte.
- Snoertjes kun je mooi wegwerken.

Ik heb een Lumia 920. Die kwam standaard met de lader er al bij. Inmiddels heb ik er nog een lader bijgekocht. Eerlijk gezegd wil ik niet meer zonder. Hij ligt altijd op zijn Fatboy kussentje op te laden of op mijn werk op de lader...
lijkt op de discussie van jaren geleden. ik kan me een discussie heugen met een collega, die een telefoon kocht die je kon opladen zonder de baterij te verwisselen.
was in het ATF tijdperk voor de GSM. iedereen grapte altijd maar ; Nu is die telefoon niet meer draadloos..

de QI is gewoon een verademing.
Maar in een houder vallen en opladen is toch al jaren zo met carkits?:P

Je laat je tel in de houder vallen en hij laad gelijk op, daarvoor hoef je niet naar een snoertje te zoeken aangezien die al bevestigd is aan je carkit.. Dit is iets wat je 1x aansluit of laat aansluiten daarna hoef je nooit meer te zoeken naar een kabeltje, gewoon in de houder laten vallen en hij laat op, net als in jou geval met draadloos laden.

Net als je verhaal met een in-thuis situatie, je legt je telefoon altijd daar waar je oplaad punt zit, of dat nu bekabelt is of draadloos, je zit met een range waar je in moet zitten. Niet dat ik tegen nieuwe technieken ben ( in tegenstelling.. ) maar met de huidige toepassingen zie ik er nog niet veel nut van in.

Wat ik dan liever zie ( niet in een auto want daar is het naar mijn idee helemaal nutteloos in vergelijking met de huidige carkits ) binnenshuis is dat je gehele woning voorzien is met het energie veld waarbij je via je telefoon met 1 druk op een knop begint op te laden. Maar goed dat zal nog heel lang duren lijkt mij vanwege gezondheid risico's ( als dat al uberhaupt ooit gaat gebeuren ).

Daarbij, maar daar heb ik niet genoeg info van gegeten is het volgende:
Wat is op dit moment energie efficienter indien je niet je laadpunt ( adapter+kabel of die laadstation+draadloos laden ) loshaalt van je stopcontact.
Zoals ik wil nog weleens lui zijn en ik laat mijn lader in het stopcontact zitten, het zal wel iets van stroom verbruiken maar minimaal.
Hoe zit dit met draadloos laden? Mij lijkt dat die een bepaalde range non stop van energie blijft voorzien, wellicht in een minder vermogen dan wanneer er een toestel in de range ligt maar toch. Uiteraard kan je hem wel elke keer ontkoppelen van het stopcontact maar dan is ook gelijk het gehele nut ervan verdwenen.
Ja, maar in je auto-houder zit toch ook gewoon een normale lader ingebouwd? Dat lijkt mij juist een voorbeeld waarbij draadloos laden juist niet zinvol is.

Als je een houder hebt waar mee je gaat laden, dan zal er hoe dan ook een draad naar die houder moeten. Dat betekent in principe dat je dus met elke lader kan werken. Om dat de houder voor 1 type telefoon gemaakt wordt (daarom heet het een houder) is een idee van een universele optie ook een beetje zinloos. Je kan dus prima een goedkope lader met ingebouwde plug nemen waar je je telefoon net zo makkelijk in schuift en dan werkt het prima.
Dat is nu juist net niet het geval. Ik heb een QI lader in mijn auto en daar hoef ik hem alleen maar in te zetten. Daar kan iedere telefoon in die draadloos kan laden. Juist als je een snoertje hebt dat in de USB poort van je telefoon moet ben je gebonden aan één enkele telefoon voor die ene speciale lader. Of het moet een los snoertje zijn en dan moet je voor je gaat rijden eerste even het snoertje pakken en dan in de telefoon steken.

Omdat het niet uitmaakt bij mijn lader waar het snoertje loopt is het netjes wegewerkt en zie je het niet.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 03:59]

De tijd dat je gebonden was aan 1 snoertje per telefoon is al lang voorbij. Buiten Apple hebben ze tegenwoordig allemaal dezelfde mini usb.

Je vergelijking gaat overigens niet op, met je QI lader kan je alleen maar QI lader compatibele toestellen laden (lees, toestellen die draadloos opladen ondersteunen) wat er een heel pak minder zijn dan dat je een mini usb kabel hebt liggen.
Dat het handiger is en dat je geen kabel nodig hebt klopt wel. Vergeet er wel niet bij te zeggen dat bij jouw QI lader het toestel er recht op moet liggen en in de juiste richting, aangezien jouw lader dienst doet als houder zal je hier niet veel last van hebben.

Maar heel deze draadloze techniek staat of valt met 1 gegeven, word het standaard of niet? Als het standaard word kunnen we alle auto's daar standaard mee uitrusten en kunnen we overal draadloze laders installeren. Ook andere apparatuur (muizen, toetsenborden, zaklampen, etc) kunnen we dan draadloos opladen. Dan word het echt interessant maar als het geen standaard word dan zal het niche blijven los van de techniek.

Overigens iets wat ik niet vaak hoor als pro argument, het is mogelijk om meerdere toestellen tegelijk op te laden met 1 lader mits de lader hier op voorzien is/groot genoeg is in oppervlakte. Powersquare wat binnenkort op de markt komt beloofd dit de doen naast dat het niet uitmaakt waar & in welke richting het toestel ligt.
Dat zal wellicht voor ieders ervaring anders zijn.
Ik gebruik met veel plezier de draadloze lader die naast mijn bed ligt, 's avonds leg ik 'm neer en de volgende ochtend pak ik 'm eraf. Geen gezoek naar een kabeltje wat dan ergens los op de grond ligt oid, of ineens een kabel die kabelbreuk heeft.

Zelden heb ik de Quickcharger nodig om even snel te moeten bijladen, alhoewel in die gevallen dat ik 'm gebruik toch wel erg handig is. Zeker als je veel op reis bent met een vliegtuig en afhankelijk bent van vliegvelden met een stopcontact.

Hoe handig een quickcharge qi zal zijn moet zich nog bewijzen, maar wellicht dat over een paar jaar elk toestel zo iets heeft, en zelfs ook de iPhones. Dan zullen Apple fanaten zeggen dat het fantastisch is.
Apple komt ermee als het draadloos laden niet zo veel langzamer meer is dan met een draadje opladen (lees: als het even snel of sneller is).

Dus ja, DAN zullen Apple-fanaten zeggen dat het fantastisch (logisch ook wel).
Als je 's avonds op de lader legt, boeit het totaal niet dat deze minder snel laad dan aan de kabel. De volgende ochtend is ie echt wel 100% geladen.

Daarbij vraag ik mij af of het ook niet beter is voor een batterij om langzaam geladen te worden. Snel laden lijkt mij niet zo best voor de levensduur, maar misschien heb ik dat mis.
Ik doe mijn telefoon voor het slapengaan aan de lader en inderdaad.. Dan boeit het mij niet hoe lang het duurt.

Maarrrrr... Overdag maakt het mij wel uit als ik snel het ding wil opladen omdat ik bereikbaar moet zijn/ ergens heen moet/ whatever.

Met even snel of sneller laden bedoel ik: op een niet-schadelijke manier. Eigenlijk bedoel ik te zeggen dat draadloos laden zeker een mooie techniek is maar dat het nog volwassen moet worden.

Net zoals dat je niet kan laden en bellen tegelijk. Als je dus haast heb, moet bellen en je telefoon moet opladen dan moet je het ding laten liggen en ben je gebonden aan die plek. Terwijl ik met een kabel van 3 meter wel enigzins bewegingsvrijheid heb. Al besef ik dat het laatste scenario een beperkt voordeel is t.o.v. draadloos laden.
Het is een optie die je erbij krijgt hè, niet een keuze, dus aan de kabel laden kan nog steeds. Mijn toestel heeft naast qi ook een snellader (tot op heden slechts 2x gebruikt).
Natuurlijk heb je daar gelijk in. Echter, ik zou dan gelijk voor het één of het ander willen gaan. Of draadloos, of bedraad.

Dan heb je één manier van werken wat volgens mij veel prettiger is.
Misschien is het ook wel fantastisch. Mijn telefoons hebben het tot nu toe niet gehad en het is niet iets wat ik nu mis. Maar goed, een hoop dingen gaan vanzelfsprekend voelen wanneer je ze hebt terwijl je ze eerst niet miste.

Ik vind in elk geval het idee je telefoon in vast vakje in de auto te mikken in plaats van een kabeltje in te steken wel handig klinken, moeten de autofabrikanten maar standaard maken in de komende vier jaar (net een leaseauto besteld dus ze hebben wat mij betreft nog even :))
Ik vind zelf het grootste voordeel dat ik ook veel achter de computer zit en bel, dat ik de telefoon (Lumia 920) even van oplader haal en na het gesprek de telefoon weer erop kan leggen.

De oplaat van de oplader zit inderdaad nog in het stopcontact net zo als een gewone oplader ;)
Ik kan mijn telefoon ook gebruiken als er een snoertje inzit (werk zo te lezen op dezelfde manier als jij). Ligt een beetje aan de plaatsing van je stopcontacten en de lengte van het snoer van je lader natuurlijk.
Anoniem: 25649 @Vizzie25 juni 2015 10:36
Voor mij is het ideaal voor op het nachtkastje (die wat lager ligt dan het bed). Kabeltje viel er vaak vanaf, of je zat half slaperig te kloten met het kabeltje ;)

Nadeel vind ik alleen dat de sweetspot voor laden wel heel klein is, zelfs met de officiele LG lader die ik gebruik :(
Die is bij de Lumia's en officiele Lumia QI laders behoorlijk groot en dus foolproof.
Draadloos laden (en NFC bij het laden) op verschillende Lumia's en de vingerafdrukscanner op de iPhone zijn voor mij toch wel de belangrijkste verbeteringen qua hardware in mobiele telefoons. Als je eenmaal QI gewend bent vraag je je echt af hoe je zonder hebt gekund. En in die gevallen waar geen QI lader voorhanden is pak je gewoon een stekkertje, simpel toch?

Wat mij betreft mag ALLE apparatuur die geladen moet worden QI compatible worden gemaakt. Dan kunnen alle losse laders de la in en zorg ik voor meerdere QI laders in huis en op de werkplek. Als de fabrikanten dan ook nog meervoudige laders ontwikkelen voor meerdere apparaten tegelijk zou het helemaal fijn zijn.

Dan uiteindelijk nog dual WIFI op smarthphones en tablets voor het verbinden van bijvoorbeeld een camera EN het reguliere WIFI netwerk tegelijk en ik ben helemaal tevreden. _/-\o_
Onderwater kan je wifi verzoek al... als ik mijn lumia met het thuisnetwerk heb verbonden, kan ik tegelijkertijd ook nog met mijn miracast dongle verbinden :) ik denk dat het afhankelijk is van het OS en wat allemaal 'ingebakken' zit.

zou ook in andere situaties een fijne toevoeging zijn! Wifi delen zonder je wifi wachtwoord af te hoeven staan (al heb je daar natuurlijk ook guest accounts voor).

Wat QI betreft, is dit nou de grootste draadloze standaard? dacht dat er een andere, nieuwe standaard was bedacht voor laptops en het nieuwe 'wireless office'? (stroom, invoerapparaten, beeldscherm, netwerk e.d.)
Het is niet zo zeer "lastig", het gaat eerder over een automatisme.
Je legt je gsm als je thuis komt bv in een kom of op een nachtkastje bv... Hier zit een draadloze oplader in. Dus ook al is je batterij niet leeg, gaat hij opladen, hierdoor ga je het idee krijgen dat je je gsm minder vaak moet opladen.

Het gaat dus niet over de moeilijkheid van het kabeltje erin friemelen. Eerder over een andere manier van opladen irl.

bv
https://whythisbox.files..../01/intelchargingbowl.png
http://phandroid.s3.amazo...-charging-furniture-5.png

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 23 juli 2024 03:59]

Het is voor mij een beetje zoals vroeger met de ramen van de auto elektrisch naar beneden doen.

Toen ik het zelf nog niet had, en het net opkwam dacht ik, wat een onzin, het is toch helemaal geen moeite om even aan die hendel te draaien?

Vervolgens de eerstvolgende auto die het wel had, nou, daar kun je erg snel aan wennen en is toch wel erg fijn.

Sinds ik een draadloze oplader heb, die naast mijn bureau ligt, heb ik me nooit meer hoeven druk maken over het opladen van mijn telefoon. Hij is gewoon altijd vol, juist omdat het geen gedoe meer is om hem aan te sluiten. Want gedoe, dat is nu wat ik dat vind, zo'n draadje ;).
Het grootste nadeel van bedraad laden is de kwetsbaarheid van de kabel en de connector!

Ik heb al heel wat USB kabels (van diverse merken en prijsklassen) waarvan de connector brak is geworden en dus alleen nog maar laad als er een beetje druk op de kabel wordt uitgeoefend of iets dergelijks.

Het wordt natuurlijk helemaal een probleem als de USB connector van de telefoon/tablet kapot gaat en helaas is dat soms toch het eerste, maar zeer essentiele, onderdeel dat het begeeft.

Daarom kan draadloos laden dus een heel goed alternatief zijn. Het zou veel minder gevoelig voor slijtage moeten zijn.
Draadloos laden is één van die dingen waarvan je vooraf denkt "wat heb je daar nou aan?" maar wat in de praktijk toch best handig lijkt te zijn.
Voordeel van een phone met Qi is dan wel weer dat je keuze hebt, en ik vind het veel makkelijker om de phone op mn draadloze oplader te leggen (zonder em uit het hoesje te hoeven halen), dan telkens weer die onhandige usb kabel (naast dat het ook niet zo fijn is voor de connector zelf)..
Ik hoop dat dit relatief snel een breed gemplementeerde standaard gaat worden. Dus bijvoorbeeld ook voor apple producten. Volledig draadloos kunnen werken zou wel nice zijn
Ik heb zelf een Nexus 4 en moet mijn telefoon echt op de lader plaatsen.
Werken is er dan bijna niet bij(onhandige positionering). Gebruik dan liever een kabeltje tijdens gebruik waardoor ik de telefoon makkelijker kan bedienen.
Ook al werkt het toetsenbord dan vaak vaag(hoe kan dit?), veel dubbele toetsaanslagen
Goedkope lader die wat componenten mist, waardoor het capacitieve scherm overladen raakt en die jouw vinger niet meer goed kan waarnemen.
Ook al werkt het toetsenbord dan vaak vaag(hoe kan dit?), veel dubbele toetsaanslagen
Ik vermoed dat er tijdens het laden veel warmte vrijkomt op de plek waar je toestenbord wordt getoond. Probeer het maar eens met de telefoon ondersteboven.
Heb ik vaker gelezen mbt de N4, ik heb de Nexus 5, die hoef ik niet zo exact net te leggen. Ik zou geen telefoon meer zonder willen, bij m'n bed een charger liggen, geen gedraai en gedoe om m'n kabeltje er in te krijgen, neerleggen klaar.
In de keuken een bluetooth speaker staan die ook bovenop een qi charger heeft, tijdens het eten ff bijladen, dan weet je zeker dat je de hele avond door kan (mocht je een scherm intensieve avond tegemoet gaan ;) )
Ben blij daar de S6 het nu standaard heeft, daar zal de markt voor laders een accessoires weer aanzwengelen.
Bij Ali express koop je chargers voor een paar euro. Je hebt ze ook die nog 2usb poorten hebben, dus kan je ook nog 2 andere apparaten laden met kabel.
Ik juich het toe!
ik blijf het een beetje apart vinden dat (bijna) iedereen de snelladers zo geweldig vinden. menig apple gebruiker kan er over meepraten wat er gebeurt als je laadsnelheid boven levensduur van de batterij zet: binnen een jaar is je accu volledig aan gort. (al is er dan gelukkig een nieuwe apple uit, dus probleem opgelost)

vooral als je geen losse accu hebt is het toch wel even verstandig om zulke laders even niet te gebruiken als het niet nodig is. je accu zal je dankbaar zijn.
ik blijf het een beetje apart vinden dat (bijna) iedereen de snelladers zo geweldig vinden. menig apple gebruiker kan er over meepraten wat er gebeurt als je laadsnelheid boven levensduur van de batterij zet: binnen een jaar is je accu volledig aan gort. (al is er dan gelukkig een nieuwe apple uit, dus probleem opgelost)

vooral als je geen losse accu hebt is het toch wel even verstandig om zulke laders even niet te gebruiken als het niet nodig is. je accu zal je dankbaar zijn.
Juist met losse accu's is het niet zo'n probleem.
een kostenpost van (max) 40€ om die te vervangen, t.o een nieuw toestel ... ( er is immers al een nieuwe uit )
Nu ben ik geen geitenwollensokken freak die op elke milieubesparing let, maar om nu na een jaar al het hele device te vervangen ... da's dan ook weer niet nodig
Want 15 min van je tijd en 15€ van je geld is het niet waard im een interne accu te verwisselen... Een nieuw toestel daarentegen is meer van je geld wel waard ? Wat voor redenering is dit.

Trouwens bij iphone's vanaf de 5 is het echt super gemakkelijk om de accu te vervangen: 2 vijsjes los, zuignap(tool) op het scherm, kantelen, connector los, accu eruit, accu erin, connector vast, alles dicht klikken, 2 vijsjes vast
Volgens mij zit je net verkeerd .. ;)
Ik had hetzelfde al vermeld ....
Oei bij de verkeerde op reageren gedrukt :)
Ik weet niet of de draadloze laders van ikea te vervangen zijn, anders kunnen we gelijk de halve inboedel vervangen :p
voor zover ik weet zitten de modulair in meubels ;)
Heeft iemand enig idee hoe het zit met de laadcycles van de accu? Als je een telefoon op zo'n Qi charger legt, dan haal je hem er makkelijk eventje af om de tijd af te lezen, een appje te lezen, mail te checken, etc. Bij een snoertje kan het allemaal terwijl hij oplaad (1 laadcycle) terwijl het met een Qi charger meerdere laadcycles kost.
Waarom dit relevant is? Ik heb vernomen dat het aantal laadcycles een grote bijdrage leveren aan de gezondheid van je accu
Bij een snoertje kan het allemaal terwijl hij oplaad (1 laadcycle) terwijl het met een Qi charger meerdere laadcycles kost.
Waarom dit relevant is? Ik heb vernomen dat het aantal laadcycles een grote bijdrage leveren aan de gezondheid van je accu
Bij laadcyclus bedoelden ze in principe van 0->100% Van 25->75 is een halve cyclus. Dus daar kan je er meer van aan. Het maakt wel wat uit of je de accu heet stookt tijdens het laden. Rustiger laden is beter dan flink doorrammen. Dat geldt voor de moderne accu's.
Dat verhaal van een aantal laadcycli onafhankelijk van de hoeveelheid lading komt nog uit de tijd van de NiCd accu

Wat bij het regelmatig gebruik van een QI lader als voordeelt telt is dat zelfs als je accu to 50% capaciteit is gedaald, je er weinig van merkt. Hij is gewoon altijd vol omdat hij regelmatig weer op de lader ligt.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 03:59]

Vraag me zo af als ik het artikel lees of de backwards compatibility ook inhoud dat een oude telefoon op een nieuwe lader toch iets sneller oplaad. Al zal het waarschijnlijk niet de maximale capaciteit van de nieuwe lader zijn omdat de spoelen van de oude telefoon daar vermoedelijk niet op berekend zijn, maar kan me zo voorstellen dat de laadsnelheid met een nieuwe lader wel iets omhoog kan.
er zit nu al veel verschil in de doorgifte, ik heb via Ebay mijn laadcircuit besteld, en de goedkope modellen zijn vrijwel allemaal 450 / 600mAh, en de chargers komen vaak niet boven de 800mAh uit.

Na wat zoekwerk kwamen er een paar uitschieters omhoog drijven, die ( beloven ) 1000mAh te laden ( zowel het circuit als de lader op zich )
De telefoon ( S5 ) kan zelf de zgn fastcharge aan, en laadt met geschikte laders al snel op 2300mAh.
Dus er zit wel wat rek in het geheel lijkt mij.
Anoniem: 55563 25 juni 2015 19:27
Het nadeel van draadloos laden is dat je de telefoon tijdens het laden niet echt makkelijk kan gebruiken. Het is dus het een of het ander.

Vaak als ik thuis kom, is de accu nagenoeg leeg. Dan gaat ie aan een kabeltje en kan ik tegelijk nog gewoon berichtjes sturen/ontvangen, even bankieren etc.

Voor wat langere trips neem ik een powerbank mee. En dus ook een kabeltje.

Draadloos laden is leuk als de accu's ook eens wat langer mee zouden gaan, bijvoorbeeld week bij gemiddeld gebruik. Dan is tussendoor bijladen met een matje ipv een snoertje ideaal. Met de huidige beperkte batterijen is het voor mij geen optie.
Gelukkig is het niet een keuze, maar extra optie. Dus laden met een kabel kan nog steeds.
Ideale techniek... en idd mooi dat het straks ook nog sneller kan. Hoewel ik toch wel benieuwd ben of de nieuwe standaard dan ook een groter magnetisch veld gaat gebruiken en of dit dan niet de componenten van de telefoon gaat beinvloeden.

Maar gisteren net een draadloze lader voor mijn Note 4 besteld.
In de winkel wisten ze niet eens dat er voor veel toestelen nieuwe hoesjes zijn die de telefoon geschikt maakt voor draadloos laden. Zelfs veel oudere telefoons kunnen met een nieuwe cover geschikt worden gemaakt. De telefoon word dan wel iets dikker.
Als alternatief bestaan er voor veel telefoons ook nog speciale "plaatjes" die je onder je standaard cover kan leggen. Als er inwendig contacten zijn dan is er ook zon (chinees) plaatje voor te vinden. Helaas hebben die niet het zelfde vermogen wat een compleet nieuwe cover heeft maar er is niet echt een groot verschil.

Voor mij lijkt het me ideaal. Soms moet ik snachts ook bereikbaar zijn en dan is een telefoon aan een lader/kabel toch lastig als je nog half wakker bent en gebeld word.
Ik heb het draadloos laden geprobeerd met mijn galaxy s5+, echter heb ik de QI charger weer uit mijn telefoon gehaald. Hij laad op met max 1A. Echter werd mijn telefoon erg warm en als ie bij 100% was, en weer terug bij 99% ging mijn beeld scherm aan dat ir weer aangaf dat ie ging laden, beide dingen vond ik vervelend. Het veels te warm worden baard me zorgen voor de gezondheid van mijn tel en het elke keer beeldscherm aan werd ik wakker van, als deze dingen er niet waren vond ik het erg prettig ingebruik

Maar betekend het niet meer vermogen ook meer hitte? Zeker niet handig, ik ga misschien nog een proberen met een zwakker laadvermogen, maar zeker niet hoger

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 23 juli 2024 03:59]

Dit blijft zo'n relaxte techniek. De laders kosten wel wat, maar zijn gewoon ideaal in gebruik.
Ze kosten inderdaad het nodige als je ze hier bij de Media Markt haalt. Laat je er eentje uit China komen dan ben je slechts een paar euro verder, en die werkt ook gewoon prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.