CES: LG toont eerste draadloze telefoonladers met Qi-standaard

LG heeft op de CES twee laders getoond die werken met Qi, de nieuwe standaard voor draadloos laden. Een van de laders is bedoeld voor een Amerikaans toestel, de andere kan twee telefoons laden en wordt nog niet op de markt gebracht.

De laders werken met Qi, de standaard voor draadloos laden die op initiatief van Philips is ontwikkeld. Veel techbedrijven, waaronder alle grote smartphonefabrikanten met uitzondering van Apple, hebben zich aangesloten bij het Wireless Power Consortium, het samenwerkingsverband van bedrijven dat met Qi bezig is.

De bedoeling is dat over enkele jaren veel draagbare apparaten met alle Qi-laders opgeladen kunnen worden. Daaronder vallen onder meer smartphones en camera's. Dat zou het gemak voor consumenten moeten vergroten en bedrade laders minder nodig maken.

LG presenteerde een draadloze lader voor zijn eerste lte-toestel Revolution. De Android-smartphone komt niet naar Nederland, want hij is gemaakt voor de Amerikaanse provider Verizon Wireless. Op een hoekje van de stand was echter ook een tweede lader te zien, die twee toestellen tegelijk kan opladen. De demonstratie werd gegeven met aangepaste versies van een Koreaans Android-toestel van LG, de Optimus Q. De achterkant was gemod om de stroom draadloos te kunnen ontvangen en er was een applicatie opgezet die de ontvangst van stroom weergaf.

Qi werkt net als veel andere methodes via inductie: over een korte afstand wordt de stroom overgebracht. De techniek bestaat al veel langer, maar het is voor het eerst dat elektronicamakers een standaard voor deze toepassing hebben afgesproken.

Draadloze lader LG @ CES 2011

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-01-2011 • 11:12

74

Reacties (74)

74
74
40
1
0
16
Wijzig sortering
En uiteraard moet apple weer eens anders doen..

Dat zorgt er dus voor dat dit soort dingen met universele aansluitingen en opladers nooit helemaal gaan werken..

edit: Trouwens, het zou niet uitmaken waar je de telefoon op de bledjes legt om hem op te laden, dan zou het toch ook niet uit moeten maken hoeveel je er op kan laden zolang je ze erop kwijt kan? Het zou dan niet vele moeilijker voor ze moeten zijn om grotere bledjes te maken dat je daar meer telefoons of camera's tegelijk op op kan laden. Of is dat te makkelijk gedacht :P

[Reactie gewijzigd door darkpluisje op 23 juli 2024 13:31]

Voordat je een oordeel kan vellen waarom Apple niet mee doet is het interessant om te weten wat de hoeveelheid energie verlies is ten opzichte van gewoon laden (wat niet in het artikel vermeld wordt en wat ik zo snel niet kan vinden).

Daar Apple milieu vriendelijk probeert te zijn lijkt me dit best wel een issue voor ze.

Maargoed ik heb er verder geen verstand van, wat ik zo snel lees is dat er als voordeel is dat er minder batterijen nodig zijn in dingen als afstandsbedieningen :)

Maar een link / informatie over de voordelen / nadelen op een rij had wel gemogen.

Overigens geef ik je niet geheel ongelijk, wat dat betreft hebben ze wel een handje van eigen standaarden, ik "mis" b.v. de nieuwe mini usb standaard in mijn iPhone4.

@Kamiquasi
Bedankt voor de info, ik kon me in een vaag verleden herinneren dat ze op een efficiente van rond de 30% zaten, maar ik hou het dan ook niet bij :).

Ze hebben het in dat artikel ook over dat de WireLess charger slimmer zijn dan de wired charges (afhankelijk van het type dan), dat is wel een belangrijke factor echter claimt Apple dit met hun eigen battery charges ook te hebben verholpen http://www.apple.com/battery-charger/ .

Maar met een efficiëntie van 72% nu al zou het als je het vergelijk met de andere factoren zoiezo qua materialen voor de kabels / connectors / fabrieken hiervoor op de lange termijn al flink kunnen schelen :) .

Wachten is dan wellicht op de 1e accessoires die dit ook mogelijk maken voor de iPhones / iPods etc.. (al is het "kwaad" dan al geschiet, maar dient het enkel voor het gemak), en wellicht bakken ze het dan in hun nieuwe producten e.d.

@Kamiquasi2
Ik doelde op het slim laden van de batterij zoals Texamicz in een reactie onder je schrijft :)

@vinnixx
Klopt, uiteindelijk doen de meeste bedrijven het gewoon om de milieu bewuste consument te paaien.

Verder ben ik het met je eens, mijn reactie ging ook eigenlijk meer om de flauwe bash van de FP starter :), terwijl er in het artikel geen verdere details staan over de techniek.

Overigens kun je me gewoon onder de Apple "fans" beschouwen, maar ook ik heb wel is kritiek op Apple en probeer me niet te verleiden in het makkelijk ongefundeerd bashen :).

[Reactie gewijzigd door dotnetpower op 23 juli 2024 13:31]

@ dotnetpower:
quote: "Daar Apple milieuvriendelijk probeert te zijn lijkt me dit best wel een issue voor ze."

Voordat je een al te positieve gedachte over Apple met iedereen deelt:

- Denk je dat andere fabrikanten zoals Philips e.d. niet milieuvriendelijk willen zijn? Ik denk eerder dat Apple op haar eigen manier meer geld aan accessoires voor haar producten wilt verdienen. Natuurlijk onder de noemer van innovatie, milieuvriendelijkheid en wat ze nog meer kunnen verzinnen met hun marketing-apparaat. Een computerwinkel verdient het meest aan accessoires, supplies en service ; dit geldt nog meer voor een Apple-centre.

Zonder alle details te kennen kunnen we ook wel een aantal belangrijke voordelen bedenken. De belangrijkste is denk ik de reductie van het aantal opladers in de toekomst. Een uitbreiding van de standaard naar 'alle' oplaadbare apparatuur zou ideaal zijn. Een telefoon oplader is niet eens zo lomp, maar een apdapter/oplader voor de notebook is pas echt lomp. Als ze die kunnen reduceren dan wint men nog veel meer op gebied van milieu technisch, economisch en gebruiksvriendelijkheid. Stel dat met dit standaard 'alle' losse batterijopladers verbannen kunnen worden; dat is al een hele winst voor milieu en mens.

Ik vertel waarschijnlijk niets nieuws of zo. Ik hoop alleen dat we bewust zijn van meer dan alleen maar de technische aspecten van innovaties.
Als Apple ook mee doet is dat wel een winst voor meerdere partijen. Alleen verdienen ze er minder op. Een bedrijf kan beweren dat het milieuvriendelijk wilt zijn en zo, maar uiteindelijk is het alleen maar marketing voor een betere imago voor meer omzet/winst. Het is naïef om te denken dat dát de echte reden is voor het feit dat Apple er niet aan mee doet. Als Apple binnen de samenwerking betere ideeën heeft, kan ze die heus wel inbrengen hoor. Ze kiest ervoor om dat dus niet te doen. Door niet mee te doen verdient Apple meer aan haar producten; zeker met zulke trouwe fans die heilig in Apple geloven. Daarmee wil ik niet suggereren dat jij het bent hoor. :)

edit: typefouten

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 23 juli 2024 13:31]

interessant om te weten wat de hoeveelheid energie verlies is ten opzichte van gewoon laden (wat niet in het artikel vermeld wordt en wat ik zo snel niet kan vinden).
72% ( http://www.wirelesspowerc...l-energy-consumption.html )

Als je dat vergelijkt met de efficientie van het transport van de elektriciteit over een kabeltje - nagenoeg 100%.. enige verliezen zitten in de kabel zelf die bina verwaarloosbaar is - dan is een kabeltje wel 'groener'.

Aan de andere kant is zo'n lader/kabeltje natuurlijk niet 'groen' - en als je die bij elk apparaat krijgt is het nog minder groen.

Weer terug aan de eerste kant is zo'n oplaadplaatje qua materialen en productie natuurlijk ook niet groen te noemen.

En dan nogmaals terug: de meeste kleine apparaten - in ieder geval mobieltjes - zouden naar microUSB over stappen waardoor je eigenlijk nog maar 1 lader nodig hebt (tenzij je meer dan 1 apparaat tegelijk wil opladen).

Maar qua elektriciteitstransport wint een kabeltje het uiteraard met gemak.
Ik heb niet goed begrepen wat je bedoeld met "Apple claimt dit met hun eigen battery charges ook te hebben verholpen".
De gelinkte oplader is toch gewoon voor batterijen van 1 type? NiMH. Dat je die batterijen vervolgens ook in elk apparaat dat AAtjes slikt kan stoppen maakt nog niet dat die lader ook 'slim' is.

Het 'slimme' van zo'n laadplaat zit ook niet in de plaat, trouwens, maar in het device. Bij inductie wordt de omzetting van het magnetische veld naar elektriciteit door de spoel+elektronica in de device gedaan, en dan kan de ontwerper zelf wel bepalen of dat naar 5V, 3.6V, 1.2V of wat dan ook moet al naar gelang het ontwerp van de device.
Het is dus niet zo dat de laadplaat weet hoeveel spanning/stroom een bepaald device nodig heeft en dat specifiek doorstuurt.

Op een soortgelijke manier kan dat ook bedraad wel, overigens. Op het moederbord van je computer zullen er ook overal wel voltage regulators zitten die een spanning van 5V reduceerd naar 3V voor bepaalde gebieden, en weer nog lager voor bepaalde componenten.
Bijzonder efficient is het echter voor specifieke toepassingen - zoals het laden van een mobieltje - niet. Dan kan je beter als industrie zeggen dat je je ontwerpen vast legt op een bepaald voltage.
Het slimme van zo'n Qi systeem zit hem in de data overdracht. Kunnen kijken of de batterij vol is of niet... Anders blijft er ja immers energie vloeien..
Moah, het valt denk ik wel mee. Over het algemeen is er een behoorlijke scheiding te maken tussen mensen die heel graag iPhones kopen en mensen die blij zijn met welk een ander merk/toestel dan ook. Het gros zal dan ook weinig problemen hebben met het feit dat Apple niet meedoet, zolang de rest maar bij de nieuwe standaard blijft.
Het doel is juist om onnodige troep en belasting op het miljeu te voorkomen, ik heb ongeveer een stuk of 4 oude opladers in mijn kast liggen van oude telefoons, erg zonde het zou handig zijn geweest als ze gewoon op mijn huidige toestel bruikbaar waren.

Persoonlijk vind ik dat de EU een standaard moet instellen waaraan alle bedrijven moeten voldoen, ook apple, en anders moet verkoop verboden worden.
Hier sluit ik mij volledig bij aan

Ik denk dat de micro-USB standaard wel wat heeft. Alleen zie je nu ook al twee verschillende versies van de micro-USB. Zover ik zelf heb gezien zijn HTC en Nokia van de plattere versie (beter) en ook de wat minder platte. Mijn voorkeur is dus de plattere versie. De plattere versie is in mijn ogen sterker en geschikter voor kleine apparatuur.

Adapters/opladers zouden flexibeler moeten zijn wat betreft vermogen. Zo kan dezelfde Micro-USB connector voor zwaardere apparaten gebruikt kunnen worden. Dat Micro-USB is nu bijvoorbeeld onmogelijk voor notebooks.

Stel dat ieder adapter/oplader een microchip heeft, waarmee het met het aangesloten apparatuur kan worden gecommuniceerd over de juiste voltage/vermogen/stroomsterkte. + mogelijkheid voor meerder en dezelfde connector; bijvoorbeeld twee of meerdere aansluitingen voor USB. Het voordeel van USB is dat het uitermate geschikt is voor communicatie EN stroom. Ik ben benieuwd of USB 3 meer dan 500mA/5V kan leveren. (edit: typefout)

In tegenstelling tot Firewire heeft USB geen eigen controller en is het van het host-apparaat afhankelijk voor communicatie. Dat heeft denk ik nadelen voor zelfstandige communicatie van apparaten onderling. Voordeel is natuurlijk dat het goedkoper is de produceren. Goedkoop maar meer van nodig is slechter voor milieu en uiteindelijk ook slechter voor de consument.

Als wij allemaal het aantal snoeren op onze bureaus kunnen halveren, scheelt dat al een hele hoop koper/olie en energie op mondiaal niveau.

just my 2 cents :)

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 23 juli 2024 13:31]

Ik denk dat de micro-USB standaard wel wat heeft. Alleen zie je nu ook al twee verschillende versies van de micro-USB. Zover ik zelf heb gezien zijn HTC en Nokia van de plattere versie (beter) en ook de wat minder platte.
De plattere is micro-USB en de minder plattere is mini-USB.
Volgens de EU moeten alle nieuwe telefoons dus kunnen worden opgeladen met de plattere "versie". De poortjes zelf zijn dus volgens mij ook niet verplicht. Apple werkt hier overigens volgens mij ook al omheen door een soort van adapterkabeltje mee te leveren.
Ik zou fout kunnen hebben, maar ik heb zelf een micro'-USB aansluiting gezien die smaller, maar dikker is dan de micro-USB van Nokia. Volgens mij was dat een aansluiting voor een headset die ik had.

Ik hoop dat je gelijk heb en dat die ene die ik gezien had, een non/pre-standaard Micro-USB is/was. :) Anders zijn nog steeds ver van huis.

off topic, maar wel ter info waarom ik de voorstander ben die plattere versie:
Ik heb er zelf drie telefoons van HTC gehad (MDA mini, MDA-Vario en MDA-Vario 2) met mini-USB; deze ken ik dus wel. Niet toevallig gingen mini-USB aansluiting van de laatste twee kapot door intensief gebruik; Ik had voor die laatste twee een actieve auto-houder en active bureau-lader. Het zat na een tijd een beetje los van de printplaat, waardoor ik fratsen moest uithalen (papier ertussen) om voor de laatste keer alles te overhevelen naar mijn pc. Best balen als alles nog werkt m.u.v. de USB-aansluiting. De MDA mini had ik ingeruild voor de MDA Vario.
die standaard is er nu toch ook met micro-usb?
of is dat alweer gecanceled.. ?
Anoniem: 242416 @bamboe9 januari 2011 01:25
Klinkt leuk....bedenk nu eens hoeveel 'oude laders' je moet maken om het milieu evenveel te belasten als zo'n QI lader.

En daar komt bij dat QI nog lang geen hoog rendement kan geven, wat ook niet goed is voor het milieu (heb helaas geen online bron, info van mijn docent)
beetje offtopic:
denk maar niet dat de overheid zoveel om het milieu geeft.
ze zouden eerder een heffing van zo'n 50 euro per toestel vragen die er niet aan voldoet. en daarmee weer flink wat geld mee binnen halen.
Natuurlijk zou de wereld gebaat zijn bij een dergelijke standaard maar men zou ook wat minder frequent van handset kunnen veranderen, of de fabrikanten verpichten om meer dan 1 upgrade van OS te supporten (kuch - galaxy spica - kuch).
Het druist in tegen de Apple gedachten om direct mee te gaan in de standaard. Zelf denk ik dat ze zelf met een dergelijke techniek bezig zijn, zich niet willen schikken in een 'andere standaard'. Als je zelf veel geld hebt gestopt in ontwikkeling, dan stap je niet in een standaard waar je ook nog voor moet gaan betalen. Apple zal doorgaan met hun eigen techniek en pas schikken als het niet meer lucratief is om door te ontwikkelen.

Apple is verschoven (volgens Jobs) naar een mobile device-concern. Exacte cijfers heb ik niet, maar het grootste gedeelte van de revenue komt voort uit 'mobile devices'. Een grote speler dus. Het aantal iPod's, iPad's, iPhone's en MacBook's zijn gigantisch... Daarvanuit vind ik het heel erg jammer dat Apple zijn eigenbelang voorop stelt. Het is een feit dat er 'vervuiling' plaats vindt, dankzij de verschillende hoeveelheden kabels, standaarden e.d. Voor ons consumenten is één standaard tevens een stukje gebruikersgemak.

De macht van een corporatie is uiteindelijk net zo groot, zoniet groter dan organen zoals de EU. Kijk maar naar garantieregelgeving, het feit dat een accu verwisselbaar dient te zijn, mobiele apparatuur één standaard dient te hanteren (micro USB). Ook bedrijven als Microsoft hikken tegen de heren uit Brussel.

Genoeg over Apple... =) Zelf bezit ik bijv een iPod, maar ook een Android telefoon. Ik zie mezelf in het midden staan, voor's en tegen's dus. De kern van de discussie schuilt in onze power consumptie. Dit gaat al enkele jaren een drastische richting in. Mede dankzij de evolutie van onze telefoons. Met tablets erbij raken we verward in de bossen snoeren welke te tevens de hele dag meezeulen. Het zou fantastisch zijn als we tijdens een vergadering enkel onze telefoons/tablets op de tafel hebben liggen, waarbij ze direct worden bijgeladen. Prachtig natuurlijk! =)

Al is het op ten duur opboxen tegen één belangrijk knelpunt. De huidige accutechnieken staan al tijden stil. Een prachtige accu techniek maken deze 'workarounds' overbodig. Al zal opladen uiteindelijk altijd nodig zijn uiteraard, maar de frequentie is op het moment absurd.

[Reactie gewijzigd door Novah op 23 juli 2024 13:31]

Ach ja, ze prijzen zichzelf wel de markt uit.

Straks heeft iedereen thuis zo'n Qi laadstation, micro-USB lader met draadje, SD kaartjes en USB dingetjes hebben ze al.

Dan kunnen ze óf een niet-Apple telefoontje aanschaffen en zijn ze klaar, of ze schaffen wél een Apple-telefoon aan en ze kunnen heel de donderse zooi inclusief luidsprekers etc. opnieuw aanschaffen, met alle verwijderingsbijdragen van dien (als die nog geheven worden).
is dit nu zo veel anders dan het reeds beschikbare 'mygrid' van duracell?
http://www.diskidee.nl/20...aden-zonder-kabels/16491/
Anoniem: 390875 @himlims_8 januari 2011 12:36
Nee - de principes zijn hetzelfde.. ( althans.. volgens mij.. _gibeon_ heeft nog geen antwoord gegeven ;) )
Of het ook dezelfde technologie is - oftwel: of je ook een Qi device op een myGrid plaat kan leggen / een myGrid devide op een Qi plaat - is een tweede.

Edit: Nee dus - myGrid is niet eens echt 'draadloos'.. contactpunten op je apparaat (of 'sleeve') zijn eigenlijk de bedrading. Met dank aan janremie een stuk hierboven.
Hier een mooie close-up van de contactpunten:
http://img1.lesnumeriques...uracell-mygrid-iphone.jpg

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390875 op 23 juli 2024 13:31]

Nee verschillende protocols. Qi is een protocol afspraak.
Waarom zou Apple elke standaard moeten volgen?

En je 'uiteraard' slaat werkelijk nergens op, Apple ontwikkeld zelf veel standaarden waaronder Mini Displayport, OpenCL, LighPeak etc. Daarbij nemen heel veel standaarden over. Ze zullen best wel een goede reden hebben hier nog niet aan deel te nemen.
Apple volgt juist zo min mogelijk standaarden, alleen degene waar ze echt niet omheen kunnen zullen ze moeten accepteren..

Als het aan Apple lag zouden ze .wav en .doc enz ook niet ondersteunen.. maar omdat deze zo standaard zijn kan apple er niet omheen

Apple wil voorkomen dat ze in de Grote zee komen met alle technologie aanbieders dat is dan ook de kracht en het vervelende van Apple.. Anders blijven doen

En wat Betreft die Qi.. Inductie levert normaal gesproken super veel warmte verlies op, en aan gezien veel telefoons de laatste tijd al vrij warm worden bij gebruik (lees: HTC Legend scherm verlichting en aluminum behuizing) ben ik daar erg benieuwd naar..

Duracell myGrid laad op met plaatjes.. wat hopeloos is want je moet alsnog iets aan je telefoon klikken om het te kunnen gebruiken.. dus weg wireless xD

Wat wel slim is aan Qi is dat de telefoon niet alleen kan doorgeven hoe vol hij is .. maar volgens mij ook welk type hij is en zo kan dus ook de hoeveelheid stroom bepaald worden
"USB", "displayport", nog veel meer. Ze zijn vaak juist vrij goed bezig.

[Reactie gewijzigd door Roytoch op 23 juli 2024 13:31]

.wav & .doc zijn geen standaarden. Dat zijn beschermde formaten.
Hoeveelheid stroom mag hoog zijn, het gaat meer om de juiste spanning
Waarschijnlijk heeft het met vermogen te maken, dus zuplen alleen grotere "bledjes" niet werken.
je kan met 230 flink wat telefoons etc opladen lijkt me
Anoniem: 390875 @[Remmes]8 januari 2011 11:53
Met 240V op een 16A zekering kan je inderdaad simpel (erg simpel) gesteld heel wat mobieltjes opladen (stel een mobieltje slurpt 0.5W bij het opladen, dan mag je een ruimte zoeken om de 7,360 mobieltjes te kunnen plaatsen).

Maar dat gaat er in de praktijk niet van komen, natuurlijk - het plaatje zou enorm zijn evenals de transformator die erachter zou moeten hangen.

Duracell heeft al wel een oplaadplaatje voor 4 toestellen, met een totaal laadvermogen van 15W, de myGrid:
http://www.duracell.nl/nl-NL/category/mygrid.jspx
Dus in principe is het inderdaad wel zo dat je veel meer toestellen kan laden - als je er maar het oppervlak voor hebt. (Geen idee of die van Duracell gebaseerd is op Qi)
Ik denk eerder dat de gemiddelde telefoon 2,5-5 watt trekt bij het opladen (usb 500mAh/Muurlader1000mAh). :)

Dus in het meest gunstige geval 1536 toestellen tegelijkertijd
En in het minst gunstige geval 768 toestellen tegelijkertijd

Dit natuurlijk uitgaande van 100% efficiency. :)
Anoniem: 390875 @Mar.tin8 januari 2011 12:34
Let wel dat die 500mAh en 1000mAh de maximumwaarden zijn die ze kunnen leveren. De laadstromen hangen echter af van het apparaat wat je eraan hangt en die kan best lager uitvallen. Vergelijk met gewone oplaadbare NiMH batterijen van zegge 1.2V / 2500mAh. Dan kan je zeggen dat je ze met een 12W lader in 15 minuten vol hebt, maar zo werkt dat (helaas) niet :)

Mijn oude mobieltje trekt in ieder geval ongeveer 400mA (iets onder de 0.5W) - voor een smartphone zal dat ongetwijfeld (zeker met Li-Ion batterij) meer zijn. Hoe dan ook kom je op meer mobieltjes uit dan dat je er normaliter ruimte voor zou hebben ;)
De MyGrid werkt niet op inductie, dus is niet gebaseerd op Qi :)
Anoniem: 390875 @_gibeon_8 januari 2011 12:14
De MyGrid werkt niet op inductie
Welke magische draadloze energie overdracht gebruikt myGrid dan wel?
( ultrasoon is niet effcient en heeft nogal wat problemen, en het lijkt met niet dat het licht/laser gebruikt )
gokje, dus niet gecheck!

wel metalen aansluiten maar geen draad, ofterwijl "draadloos"
dus meer het idee dat jij jou aparaat met een ijzeren stukje, op een ijzerstukje op de plaat legt.
Anoniem: 390875 @janremie8 januari 2011 13:51
ohja.. dat zou ook nog kunnen _/-\o_

Moet er wel een kortsluitingbeveiliging in zitten, mocht er een ander metalen object op gelegd worden.
Ook zou het dan (net als inductie, overigens) met wisselspanning moeten werken anders kan je een apparaat alleen maar in een bepeerkt aantal richtingen er op leggen.

Goede gok en als ik zo eens doorgoogle lijkt het juist te zijn :)
.. moet ik weer een andere post aanpassen.. d'oh.
De rest zou eens goed moeten kijken hoe goed Apple's aansluitingen op bijvoorbeeld laptops zijn. Kunnen ze nog wel wat van leren.
Zolang de rest van de phones het doet met deze of een andere standaard, boeit dat niet zo veel, apple eigenaren blijven toch rare figuren ;)
Jij denkt dus echt dat als apple nu niet mee gaat.... Dat ze nooit meegaan.
Ik vind bv de magsafe adapter een adapter die bij elke laptop geleverd moet worden. Dat doet niemand behalve apple... Uiteraard is dat niet hetzelfe aangezien dit draadloos opladen een standaard moet worden en magsafe per defenitie niet... Maar het had het goed kunnen zijn.

Apple stapt heus wel over op een draadloze vorm van opladen. En geloof me als de tecniek vam philips 100% aansluit op de "apple way of it". Dan word het ook gewoon de philips techniek. Maar ik ga jouw garanderen dat de philips techniek dit niet doet. Als ik zo eens wat lees over deze techniek... Dan is hij niet vlekkeloos te noemen. Bron hou je te goed... Maar ik denk niet dat apple deze techniek in deze speceficatie accepteerd. Apple stelt waarschijnlijk wel een aantal extra eisen.

Daargelaten... Past deze tecniek niet in de huidigge iphone. Het is gewoon weg te groot. Apple/Steve zou de iphone liever cancellen, dan grote consessies doen ontwerp/gebruikersgemak... Enz. Deze techniek zou er voor zorgen dat de iphone dikker word... Ofwel...not done.

Er zal dus een andere techniek komen. En dan bv niet enkel voor je gsm maar voor al je apple producten. Wat heb je er immers aan dat je iphone draadloos op licht te laden maar dat je bureau vol licht met een mp3speler/muis/laptop/trackpad/camera... Enz die aan een kabel liggen. Enkel je telefoon draadloos opladen is halvenbak.! Als apple een draadloze techniek ontwikkeld of accepteerd, dan is dat voor al hen apparaten. Niet enkel voor de iphone.

Ik ben dus eigenlijk wel blij dat ze het niet doe . Ja het is handig. Maar nee in de huidigge vorm is het niet een totaal simpele oplossing. En dat is niet de. "apple way of it" noem het closed/tiranie of noem het professioneel. Mij maakt het niet uit.


Of dit een goed begin is? Windows leveren en vervolgens 100 updates uitbrengen vond ik ook geen goed begin. ik wil totaal oplossingen die gelijk compleet zijn. Ik wil dus gelijk mijn laptop/gms/mp3 draadloos opladen. Niet enkel mijn phone. DAT IS EEN MENING

En dan komt er ook nog eens bij dat dit net zo een grote hoax is als een draadloze speaker. Want dit oplaad station heeft uiteraard ook een kabel. Dus de tafel die oplaad in toekomst heeft ook een kabel. Of denken we dat er straks een draadloos oplaadbare vloer komt. Die je tafel oplaad en dan je phone oplaad. Hè tot over 10 jaar.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 23 juli 2024 13:31]

Er zal dus een andere techniek komen. En dan bv niet enkel voor je gsm maar voor al je apple producten. Wat heb je er immers aan dat je iphone draadloos op licht te laden maar dat je bureau vol licht met een mp3speler/muis/laptop/trackpad/camera... Enz die aan een kabel liggen. Enkel je telefoon draadloos opladen is halvenbak.! Als apple een draadloze techniek ontwikkeld of accepteerd, dan is dat voor al hen apparaten. Niet enkel voor de iphone.
Er staat geloof ik letterlijk in de tekst hierboven dat Qi ook gebruikt kan worden voor camera's, en lijkt het mij vrij logisch dat ieder apparaat dat zich aan deze standaard houdt er ook mee werkt. Daarentegen werkt dit argument ook mooi andersom: al mn huidige apparatuur werkt goed met de standaardkabels die ik heb liggen, maar zodra ik iets van Apple koop zit ik ineens met met meer kabels die ik nodig heb. Draadloos zelfde verhaal...
En dan komt er ook nog eens bij dat dit net zo een grote hoax is als een draadloze speaker. Want dit oplaad station heeft uiteraard ook een kabel. Dus de tafel die oplaad in toekomst heeft ook een kabel. Of denken we dat er straks een draadloos oplaadbare vloer komt. Die je tafel oplaad en dan je phone oplaad. Hè tot over 10 jaar.
Tja, een 'draadloze router' is ook niet bepaald draadloos te noemen (hier steken er 6 kabels uit dat ding, maar 2 is zo ongeveer het minimum dat erin moet). Je hebt nog wel dergelijk kabels, maar in dit geval is het een kwestie van 1 keer aansluiten en verder niet naar omkijken. Waar je momenteel iedere keer als je een apparaat wilt opladen met zon kabel moet prutsen, hoeft dat nu maar 1 keer en in het vervolg kan je de telefoon zonder moeilijkdoen op het laadoppervlak leggen.
ben ik nou de eerste die opmerkt dan als zoiets universeel is je telefoon altijd een plek moet hebben om (stabiel)te liggen
en dus niet aan op bv hang systeem op je lader of een telefoon naast je kussen in bed wat niet heel stabiel is denk ik ivm schuiven
Misschien niet, maar ipv 's avonds de telefoon in je broekzak te hebben zitten, ligt deze gewoon naast de pc (of op tafel of op het tv-meubel etc. etc.) waar je zo'n inductieplaatje hebt liggen. Of de volgende dag op het werk op een inductieplaatje, waardoor je hem niet persé meer 's nachts hoeft op te laden!
Dan kan je hem toch net zo goed op het werk aan je (eigen) lader hangen? Net zo goed als dat je 'm 's avond's uit je broek haalt en dan aan de lader hangt. Ik zie niet welk verschil een draadloze lader in deze scenario's teweeg brengt.

Bedrijven zouden misschien wel laadplaatjes aan kunnen schaffen voor de werknemers, vooral als deze in groepsverband werken en je maar 1 per X aantal werknemers nodig hebt.. maar voor individuele werkplekken zou een gewone lader ook prima moeten volstaan als microUSB laden doorzet.
Je bent in ieder geval niet de enige. Ik zie ook weinig voordelen. Bellen en opladen tegelijk wordt moeilijk, altijd onhandig op het moment dat je telefoon leeg is en je toch wilt bellen. Het meesjouwen van een plaatje mét snoer en stekker vind ik bezwaarlijker dan alleen een snoer en stekker (zoals nu). Compatibiliteit tussen alle telefoons wordt veel als voordeel genoemd, maar dat vind ik niet zo'n goed argument: je kunt van iedere manier van opladen een standaard maken (micro-usb), dat heeft niets te maken met het al dan niet draadloos zijn van de methode.
Dit is echt ideaal.
Eindelijk gaan bijna alle fabrikanten gebruik maken van het zelfde systeem.
Alleen al het gemak dat je hebt zonder de kabels. Kan je eindelijk je toestel bij een vriend opladen zonder speciaal altijd je eigen kabel mee te nemen, omdat hij een ander merk heeft.

Ik denk daarom dat consumenten dit wel zien zitten.

Ik vraag me trouwens wel af of je zo net zo snel op kan laden als op de oude manier.
Als het 2 keer zo lang duurt is dat natuurlijk ook niet prettig
Je telefoon ergens anders kunnen opladen had al lang geleden gekunt als de fabrikanten gewoon een standaard hadden afgesproken voor aansluitingen.
Dan had je gewoon ieder willekeurig toestel in ieder willekeurig dock kunnen zetten.
Maar iedere fabrikant moet zo nodig zijn eigen stekkertjes e.d. gebruiken.

En ik zie het grote verschil met een vast oplaaddock ook niet zo.
Je telefoon moet nog steeds op een vaste plek liggen.
Anoniem: 390875 @centr1no8 januari 2011 12:05
Je telefoon ergens anders kunnen opladen had al lang geleden gekunt als de fabrikanten gewoon een standaard hadden afgesproken voor aansluitingen.
microUSB zou dat moeten worden;
nieuws: VN maakt micro-usb tot standaard voor telefoonladers
nieuws: Micro-usb standaard op nieuwe smartphones
nieuws: Toestelfabrikanten: telefoons krijgen micro-usb voor universele lader

Althans.. gedeeltelijk, want je vermeld terecht ook:
Dan had je gewoon ieder willekeurig toestel in ieder willekeurig dock kunnen zetten.
Wat wel weer problemen oplevert - de plaatsing van de connector e.d. blijft immers verschillen per product.
Wat dat betreft heeft Apple een beste coup gepleegd; overal docks voor de iPod/Phone omdat die toch een vaste connector + plaatsing heeft (die compatibel wordt gehouden.. vooralsnog)... maar niemand die de device connector mag gebruiken.
En ik zie het grote verschil met een vast oplaaddock ook niet zo.
Je telefoon moet nog steeds op een vaste plek liggen.
Erger nog - je telefoon moet precies op die plek liggen. Nu kan je 'm nog ergens anders neerleggen, of neerhangen, etc.
Micro-usb zou verplicht moeten worden in de Europese Gemeenschap, en zelfs apple heeft eerder aangegeven om zich daaraan te gaan houden.
nieuws: Micro-usb standaard op nieuwe smartphones

Ik hoop dat de EG z'n poot stijf houdt en afdwingt dat ook deze inductieapparaten toch ook een micro-usb ingang hebben die je voor opladen kan gebruiken. Gebruiksgemak is heel cool, maar één compacte lader die op al je apparaten past en je gemakkelijk overal kunt meenemen is iets dat ik graag zou zien.
Ik denk alleen dat een USB poort op een computer - zeker USB 2 - niet genoeg stroom levert voor zo'n laadplaat. Die van Duracell is bijvoorbeeld maximaal 15W.. laten we zeggen dat die maar de helft zou gebruiken, 7.5W. 7.5W / 5V = 1.5A.. veel te veel voor een 500mA USB 2 poort, en ook nog teveel voor de 900mA USB 3 poort.

Een aparte lader zou overigens best meer kunnen leveren waardoor je op zich nog wel de combinatie adapter/stekker kan gebruiken die je ook voor andere microUSB apparaten zou gebruiken; maar het druist wel een beetje in tegen het idee dat je ze ook aan een computerpoort zou kunnen hangen :)

( Zo'n laadplaat zou dan wel weer kunnen herkennen dat-ie niet genoeg stroom krijgt en dan gewoon niet zal werken, natuurlijk.. gelijkend aan externe optische drives waar je soms 2 USB poorten voor nodig hebt )
Ik bedoelde dat de telefoon zelf naast een inductielus ook een micro-USB-ingang moet hebben om aan de EG-regels te voldoen. Een telefoon gebruikt geen 15W en dan hoef je die laadplaat niet mee te slepen, toch een stuk omvangrijker dan de gemiddelde gewone telefoonlader.

Telefoonfabrikanten zouden volgens de gemaakte afspraak vanaf 1 januari 2011 een universele lader met micro-usb stekker moeten meeleveren met nieuwe "mid-range en high-end" toestellen. De fabrikanten die deze afspraak getekend hebben zijn: Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson en Texas Instruments. Grote afwezige in het rijtje is HTC.

Bronnen:
Morgen is het zover !?
EU Memo 09/301: Harmonisation of a charging capability of common charger for mobile phones - frequently asked questions

[Reactie gewijzigd door berend_engelbrecht op 23 juli 2024 13:31]

Ah - nu vattikkem :)

Ik vraag me het trouwens af of dat zou moeten van de VN / EU als ook inductieladen gemeengoed wordt - maar dat is koffiedikkijken :)
Stel je even voor dat je hele bureaublad een oplader is. Zodra je je telefoon neerlegt of je laptop neerzet begint hij met opladen. Lijkt mij toch wat handiger dan het juiste kabeltje zoeken en erin prikken.
Anoniem: 145867 @humbug8 januari 2011 13:23
Betaal jij al die koperen spoelen door je hele bureau? Hehe
dat zou leuk zijn als je ook een ssd in je laptop hebt. want inductie is magnetisme, en dus ben je in notime je gegevens van je hdd kwijt.
aangezien dat mobieltjes nooit hdd's hebben is dat daarvoor geen probleem.
Hoezo niet? Want je hebt het over gevaar voor een SSD, dat zijn feitelijk geheugenkaartjes toch? Wat maakt de techniek van een SD kaartje anders dan die van een SSD-schijf, dat bij de 1 wel, en de ander niet, inductie een negatief effect heeft?
Ik denk dat je een groter probleem met een HDD hebt
Super handig systeem natuurlijk, maar huidige laders zijn al niet efficient...
Heb je daar een bron voor? Dat de huidige laders niet efficient zijn betekent dat dit nog slechter is? Nooit gehoord van technologische vooruitgang?
Zie de link van Kamiquasi hierboven: de efficiency van energieoverdracht tussen lader en ontvanger is 72% (daarmee bedoelen ze ongetwijfeld maximaal 72%). Dus bij een even goede energieomvormer zal dit systeem altijd op z'n minst ((1/0.72) - 1) * 100 = 39% meer energie gebruiken dan een systeem met een draadje.

Moderne laders gebruiken een schakelende voeding. Het is moeilijk om cijfers voor de efficiency te vinden. Wikipedia noemt cijfers vanaf 70%, die mij eerlijk gezegd wat optimisitisch in de oren klinken. In de tabel wordt de effciency van de schakelende component los gemeten en niet de end-to-end efficiency van het hele apparaatje. In de bronvermelding vond ik dit artikel dat een efficiency van 65% tot 70% voor computervoedingen noemt en een efficiency van slechts 30% tot 40% voor ouderwetse transformators (zoals de bekende vierkante blokjes van oudere Nokia-telefoons). Laders met schakelende voedingen zullen wel ergens tussen die twee uiteinden zitten (goedkope constructie leidt zelden tot topprestaties).

Het grootste probleem is echter dat mensen laders ook in het stopcontact laten als ze hem niet gebruiken. Een ouderwetse transformator blijft dan vrijwel evenveel stroom gebruiken, bij een schakelende voeding is dat iets beter, maar toch gaat zeker 70% van het stroomverbruik zo nutteloos verloren. O2 bracht twee jaar geleden een lader uit die kan detecteren dat er geen stroom meer getrokken wordt door een aangekoppeld apparaat en dan veel minder stroom verbruikt (persbericht). Ik betwijfel of zo'n inductielader dat ook zal kunnen, en dan is hij echt veel slechter voor het milieu.

[Reactie gewijzigd door berend_engelbrecht op 23 juli 2024 13:31]

Wikipedia noemt cijfers vanaf 70%, die mij eerlijk gezegd wat optimisitisch in de oren klinken.
Zo heel erg optimistisch is dat ook weer niet - die 70% is voor een Boost converter.. van een lager voltage naar een hoger voltage. Dat gaat hier sowieso al niet op - maar is in ieder geval minder efficient dan van een hoger naar een lager voltage. De 80%-90% klopt wel aardig voor een switched mode adapter -als- die goed in elkaar is gezet. Computercomponenten vreten aardig wat meer stroom waardoor de voeding in het geheel helaas minder efficient is, dus daarmee kan je niet echt vergelijken.

Laten we enigszins optimistisch over beide zijn.. dan heb je simpel gesteld...
Bedraad:
Omzetting 230V naar X: 85%
Transport over kabeltje en door de connector: nagenoeg 100%
Totale efficientie: 85%

'Draadloos':
Transport via inductie: 72%
Efficientie van de elektronica in de plaat: Kan het zo niet vinden, dus optimistisch: 100%
Adapter van 230V naar de plaat: bovenstaande 85%
Totale efficientie: 72% van 85% = 61.2%

Het probleem van het laten zitten van een adapter is vrij simpel technologisch op te lossen* - maar daarmee pak je alleen het symptoom aan, en niet de oorzaak: mensen zijn lui.

* Zoals met de O2 lader. Echter nog beter is om de lader zo te ontwerpen dat het inpluggen van een apparaat er voor zorgt dat een NO (normaal open) contact fysiek gesloten wordt, en dit contact tussen de stekker en het circuit te zetten. Hierdoor wordt 'het kabeltje' wel dikker (er gaat immers netspanning door en dan gelden er bepaalde wetten aangaande de dikte van de bedrading) en de connector ook wat groter (herbergen van de schakelaar, al hoeft die niet veel stroom te schakelen dus kan best klein - maar de kleinste schakelaar is nog altijd groter dan -geen- schakelaar).
Moderne telefoonopladers verbruiken volgens mij zeer weinig als ze niet aan het laden zijn. Vergeet ook niet dat nog geen 30% van het electriciteitsverbruik naar huishoudens gaat. Dat relativeert veel slechter voor het milieu weer een beetje.

Edit: kan het percentage niet vinden.

[Reactie gewijzigd door jvo op 23 juli 2024 13:31]

Er zijn inderdaad laders beschikbaar die in die situatie zeer weinig gebruiken, zoals het ding van O2 waar ik naar verwees. Bij googelen vond ik dat AT&T ook zo'n ding heeft laten ontwerpen (bron). Echter, deze zuinige laders zijn niet de laders die standaard worden meegeleverd door de fabrikanten.
According to AT&T, conventional chargers, when left plugged in or not actively charging, can draw as much as 5x to 20x the energy that is actually stored in a cell phone or other device's battery
Ofwel: 80% tot 95% van de energie die een lader trekt gaat gewoonlijk onbenut verloren.

Het totale plaatje is best schokkend (bron).
According to a report by the International Energy Agency and the European Union, it is estimated that vampire power accounts for more than 10 percent of the electricity used in homes and offices and it will continue to rise to 49 terawatt hours by 2014, burning as much electricity as the combined electricity consumption for Austria, the Czech Republic and Portugal. It is expected that the energy consumed by information, communications and consumer electronics will double by 2022 and triple by 2030.
Om dus voor iedereen een apparaat te introduceren dat voortdurend 15W gebruikt, wat ik begrijp van deze inductielader, is een flinke stap in de verkeerde richting. Bedenk dat een continuverbruik van 15W ruim 131 kWh per jaar kost, zo'n 25 - 30 euro aan stroomkosten per laadpunt per jaar (uitgaand van 8 cent leveringstarief en 13 cent belasting per kWh). Ik denk dat zo'n laadpunt gemiddeld door hoogstens twee personen gebruikt kan worden om echt gebruiksgemak te hebben (op kantoor 1 per 2 bureau's en thuis 1tje voor het hele gezin, die natuurlijk ook aanblijft als je op kantoor bent ...).
Vergeet ook niet dat nog geen 30% van het electriciteitsverbruik naar huishoudens gaat. Dat relativeert veel slechter voor het milieu weer een beetje.
Hier vond ik recente cijfers: Binnenlands energieverbruik per sector, 1990-2009
In 2009 was het energieverbruik van huishoudens 13% van het totaal, dat is exclusief het autoverkeer. Dat het percentage niet zo hoog is, is echter geen reden om niet kritisch naar het energieverbruik te kijken. Om de Kyoto-doelstellingen te halen -iets waartoe Nederland zich ook verplicht heeft- moet ons energieverbruik flink omlaag, en dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren. In 2009 was het wel gedaald, maar dat was een tijdelijk effect van de crisis.

[Reactie gewijzigd door berend_engelbrecht op 23 juli 2024 13:31]

De nokia n900 lader vreet in ieder geval nog vermogen ook als er geen n900 aanhangt, bij het ontkoppelen van het kabeltje krijg je namelijk de melding
"koppel de lader los uit de stroomvoorziening om energie te besparen" in het beeld.
Ik denk dat je niet zomaar een aantal telefoons op dat ding kan leggen, je zit ook nog met een maximaal vermogen dat die bledjes kunnen leveren.
Ik meen dat ik een jaar geleden bijna hetzelfde ding heb gezien?
Wordt nu toch echt tijd dat dat ding echt op de markt komt, ben het al helemaal zat al mn datakabeltjes overal mee naartoe te nemen om maar op te kunnen laden :)

bovendien, mijn draadloze tandenborstel kan het al lang! :)

[Reactie gewijzigd door SirLenz0rlot op 23 juli 2024 13:31]

ik zie er persoonlijk niet het "fantastische" in
men vindt het blijkbaar al normaal dat een gsm elke dag moet bijgeladen worden

mijn gsm is misschien niet zo geavanceerd, maar die wordt elke maandagmorgen opgeladen, dus mijn oplader zit 1x per week 4u (ongeveer) in het stopcontact
zoals sommigen reeds opmerkten: geen draadjes = mensen gaan er helemaal niet meer op letten en het ding zal 24/7 stroom verbruiken (een oplader is immers een sluipverbruiker)

ik ben alvast benieuw of ze hun draadloze opladers standby onder de 1W krijgen (zoals de EU voorschrijft), bij de huidige geloof ik er alvast niet van
Omdat het een 'echt' paneel is, een groot formaat bedoel ik daarmee, is er best wel kans dat er een aan/uit knop op kan zitten.

Ik zie het nut er ook niet echt van in, tenminste, niet zoals het er nu uit ziet. Nu heb ik een oplader via miniUSB die ik overal mee naar toe kan nemen. Als ik een keer vergeet mijn telefoon op te laden neem ik mijn oplader mee, nu moet je gelijk zo'n groot paneel mee nemen. Ook als ik op vakantie ga, neem ik liever een kleine miniUSB oplader mee.

Toch denk ik dat het een goede ontwikkeling is! Je legt je telefoon gewoon op je bureau en het apparaat wordt opgeladen, dit is gewoon makkelijk. En als je de telefoon nog gewoon via microUSB kan opladen heb je ook geen nadeel, behalve de prijs die je betaald voor het paneel. Ben ik trouwens wel benieuwd naar.
Zou handig zijn als je je inductiefornuis geschikt kunt maken. Dat kan flink wat vermogen leveren!
haha nice :)
Al weet ik nog niet of ik mn smartphone graag naast een kokende pan soep heb liggen
Voorlopig is het dus gewoon een lader erbij. En je neemt em ook niet ff makkelijk mee.
Anoniem: 247551 8 januari 2011 23:18
Apple doet gewoon niet mee aan de Qi standaard, omdat ze al een concurrent aan het ontwikkelen zijn, het zogenaamde iQ. ;)

Interessant dit, maar toch betwijfel ik of het nou echt heel nuttig is, zo'n draadloos oplaad-systeem. Het grote voordeel zal hem wel liggen in het hebben van een universele oplader, want zo veel moeite is het nou ook weer niet om een kabeltje in je telefoon te stoppen. Maar ook de universele oplader met draad zal niet lang meer op zich laten wachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.