Bluetooth 4.1 laat sensors met internet communiceren

De Bluetooth-werkgroep heeft een nieuwe versie van de Bluetooth-specificatie vrijgegeven. Met de nieuwe versie kunnen bluetooth-apparaten zelf verbinding maken met accessoires, die daarna via bijvoorbeeld een smartphone verbinding kunnen maken met internet.

BluetoothBluetooth 4.1 maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor een fitness-tracker, die op zijn beurt via bluetooth met een smartphone verbonden is, verbinding te laten maken met een hartsensor. Daarbij zou de hartsensor rechtstreeks via het internetprotocol verbinding kunnen maken, waarbij ook ipv6 wordt ondersteund.

Verder zou bluetooth 4.1 het gebruik van de beschikbare frequentieruimte beter afstemmen met dat van lte, waardoor er minder interferentie moet optreden. Daarnaast wordt data efficiënter overgedragen en zouden bluetooth 4.1-apparaten automatisch opnieuw verbinden als het contact kort wordt verbroken, bijvoorbeeld omdat iemand kort een bepaalde ruimte verlaat.

Bluetooth 4.1 is de eerste aanpassing van de bluetooth-specificatie sinds 2010, toen bluetooth 4.0 uitkwam. Op 10 december wordt de nieuwe specificatie van kracht; waarschijnlijk zullen dan de eerste apparaten met bluetooth 4.1 worden aangekondigd. Apparaten met bluetooth 4.0 kunnen met een firmware-update geschikt worden gemaakt voor bluetooth 4.1-verbindingen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

05-12-2013 • 09:16

19

Reacties (19)

19
18
13
0
0
4
Wijzig sortering
Ik heb een bluetooth ontvangertje voor de audio thuis. Het zal zeker niet zo zijn dat dit met een software update gefixt kan worden?
Alleen als je ontvangertje 4.0 ondersteunt:

"Apparaten met bluetooth 4.0 kunnen met een firmware-update geschikt worden gemaakt voor bluetooth 4.1-verbindingen."
Anoniem: 14124 5 december 2013 09:24
Bluetooth apparaten proberen nu ook al opnieuw een verbinding te maken als deze weg valt, beste voorbeeld zijn carkits in auto's. Wat de verbetering echter is, is dat de interval waarmee dit gebeurt met 4.1 aangepast kan worden waarmee er voor consumenten een betere ervaring ontstaat.
Iemand enig idee hoe het zit op gebied van veiligheid op applicatieniveau? Ik denk dan eerder aan industriële toepassingen. Bluetooth heeft niet bepaald het imago van veilig te zijn. In de tekst spreken ze wel van sensoren voor fitness applicaties en dergelijke, waar veiligheid van veel minder belang is, maar ik kan me indenken dat het zeer handig kan zijn om in een machine, de status van alle sensoren draadloos te ontvangen? Vandaag de dag is dit ook perfect mogelijk, maar meestal gebeurt dit via de PLC of via de HMI met apps als Vijeo Designer Air.
ik voorzie hiermee wel de mogelijkheid om de sensoren nu slimmer te maken, je kan ze nu ook laten updaten!

Enigste nadeel van die mogelijkheid is dat ik bang ben dat makers dan wat laks worden met de gedachten: "Ohh dat updaten we later wel"
Ik hoop dat bluetooth 4.1 nog zuiniger word. Tegenwoordig krijgen natuurlijk steeds meer mensen een smartwatch.
Tjonge jonge, leuk hoor allemaal, die sensoren,.TV's en koelkasten, maar ik vind dat nu allemaal niet zo jofel: zoals uit het recente LG fiasco blijkt, kun je de fabrikanten van dergelijke apparatuur niet echt vertrouwen. En de NSA ook al niet... Dus mag ik nu óók een goeie firewall voor op mijn telefoon? En wireshark? Dan kan ik tenminste zélf even controleren wat er allemaal de wereld in gestuurd wordt...
Het erge is nu, dat ik deze 'updates' niet meer vertrouw. Wie ziet er in die werkgroep? Welke controle heeft de gebruiker hierover?
Je apparaten niet meer te pairen of bij de instellingen van een koppeling bepaalde acties niet toestaan.
Precies zoals het nu ook al werkt..
Ik heb speciaal voor mijn Galaxy S4 een custom rom met bluetooth 3.x geïnstalleerd omdat sinds de update naar bluetooth 4.0 de telefoon niet meer pairt met mijn bluetooth systeem in mijn auto. De backwards compatibility van 4.0 vind ik dus niet zo geweldig en ik denk dat dit bij 4.1 niet anders zal zijn. Misschien dat Xzaz ook op dit soort dingen doelt.
Ik vind het een raar verhaal. Je hebt een bt4 chip of niet.
Met android 4.3 is er een manier van bluetooth geimplementeerd ipv van de bluez stack. Ik vermoed ook dat daarom veel vendors een probleem hebben om naar 4.3 te gaan. Wellicht vereist dat ook een andere firmware blob.
De S4 heeft een bluetooth 4 chip maar vooralsnog draaide daar nog Android 4.2 op die BT4 niet ondersteunt. Toen Samsung naar Android 4.3 overging kon ik niet meer pairen met mijn bluetooth in de auto. Vervolgens heb ik een Cyanogenmod geprobeerd gebaseerd op Android 4.3 en die werkte ook niet. Pas toen ik Cyanogenmod gebaseerd op 4.2 installeerde werkte het weer. Ik begrijp dat het een vreemd verhaal is maar ik kan er ook niets anders van maken :)
Heel vaak komt het voor dat je dan de parrot (bluetooth carkit) moet updaten... om het weer werkende te maken

meerdere keren mee gemaakt zowel met BLackberry (versie 4 naar 5 danwel 6) met o.a. de bold 9000 en 9700/97080 en met apple iphone 5 (zowel ios 6 als 7)
Wat Xzaz bedoelt is dat alles wat aan het internet hangt af te luisteren en te hacken is. Voor afluisteren heeft men geen bluetooth nodig, maar een probleem is wel dat een bluetooth-device over het algemeen geen firmware-updates krijgt en daarmee kwetsbaar is. Denk bv maar aan een bluetooh toetsenbordje waar door midddel van een hack de toetsaanslagen afgeluisterd zouden kunnen worden.

In mijn optiek maakt de feature van ipv6 op bluetooth-devices het apparaat alleen maar nodeloos kwetsbaar of ingewikkeld en duur. Een bluetooth device moet alleen communiceren met het apparaat waar het mee gepaird is en niet over het internet.
En wie garandeert je dat wanneer je iets niet toestaat het stiekem toch gebeurd? Is dat niet hoe backdoors en NSA/MIVD/AIVD/Ect werken? Hoe veiliger je denkt dat je bent doordat je allerlei dingen "uitschakeld" hoe waardevoller de info die ze stiekem toch kunnen verkrijgen.
De Bluetooth Special Interest Group, met 13.000 leden. Vertrouw je die allemaal niet, of één lid in het bijzonder?
Anoniem: 120693 @xzaz5 december 2013 10:07
Het erge is nu, dat ik deze 'updates' niet meer vertrouw. Wie ziet er in die werkgroep? Welke controle heeft de gebruiker hierover?
Google is je vriend: http://www.bluetooth.com/Pages/about-bluetooth-sig.aspx
En je hebt de volle controle, je kan het namelijk uitzetten of apparaten niet laten pairen.
Ik zit eigenlijk vooral te wachten op een standaard die er op de een of andere manier voor zorgt dat BT es een keer stabiel is en gewoon altijd werkt... Het geberuikt heden ten dage nog steeds te vaak dat een pairing opeens aan één kan niet meer bestaat, of dat er alléén verbinding gemaakt kan worden na pairen en niet na disconnect en reconnect, of dat de verbinding onverklaarbaar opeens wegvalt.

Er moet eerst gezorgd wordt dat BT gewoon werkt. Altijd.

En dan pas kun je features gaan toevoegen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.