Sony introduceert Xperia Z1 Compact met 4,3"-scherm

Sony heeft een nieuwe telg in de Xperia Z-reeks aangekondigd. De Xperia Z1 Compact krijgt een adviesprijs van 549 euro en heeft een schermdiagonaal van 4,3". Medio februari moet het apparaat te verkrijgen zijn, waaronder in Nederland.

Met een schermdiagonaal van 4,3" is de Xperia Z1 Compact kleiner dan de voorgaande versies in deze serie; zo hebben de Xperia Z en Z1 een schermdiagonaal van 5". De resolutie van het scherm bedraagt 1280x720 pixels, minder dan de full-hd-resolutie van de twee 5" Xperia's. Ondanks de kleinere schermdiagonaal heeft de fabrikant wel dezelfde Snapdragon 800-soc van Qualcomm ingebouwd, samen met 2GB geheugen.

De camera is eveneens gelijk: het gaat om een 1/2.3" 20,7"-megapixel Exmor RS-Sensor met een f/2.0 lens. Op draadloos gebied kan de Z1 Compact overweg met wifi b/g/n/ac en ook is er ondersteuning voor verbindingen via lte en nfc. De accucapaciteit bedraagt 2300mAh. Onduidelijk is met welke opslagcapaciteit de smartphone wordt geleverd. Sony meldt wel dat het mogelijke is om de externe lens QX100 op de Xperia Z1 Compact te bevestigen.

De behuizing van de Z1 Compact is voorzien van een losse cameraknop en heeft ook nog een micro-sd-kaartlezer. Daarnaast heeft de telefoon een ip-58 rating voor stof- en waterbestendigheid, wat betekent dat hij tot 1 meter onder water kan. Volgens Sony is de nieuwe telg in de Xperia Z-reeks vanaf medio februari te verkrijgen. De adviesprijs bedraagt 549 euro. Ook in de Nederlandse winkels zal de Xperia Z1 Compact te vinden zijn, aldus Sony.

Door RoD

Admin Mobile

07-01-2014 • 02:00

86 Linkedin

Reacties (86)

86
82
67
5
0
2
Wijzig sortering
4,3" display, 1280x720 resolutie
127 x 64.9 x 9.5 mm, 137 gram
2.2 GHz quad-core Snapdragon 800 processor
2GB Geheugen
16GB Opslag + SD kaart

Ter vergelijking de maten van enkele bekende 4,3" smartphones:
Samsung Galaxy S2 125.3 x 66.1 x 8.49 mm 116g
HTC One S 130.9 x 65 x 7.8 mm 120g
HTC One Mini: 132 x 63.2 x 9.25 mm 120g
Samsung Galaxy S4 mini 124.6 x 61.3 x 8.94 mm 107g
Xiaomi Mi2s 126 x 62 x 10.2 mm 140g

Het is dus helaas wel een de grootste 4,3" telefoon van alle bekende, maar je krijgt er natuurlijk ook wel wat voor terug :) Bovendien zijn de lengte en breedte kleiner dan de One S, en dat was al prima te doen. Moet wel bij worden aangetekend en het scherm zal in de meeste gevallen effectief kleiner zal zijn de 4,3" door de onscreen knoppen.

Telefoons met een vergelijkbaar gewicht:
Google Nexus 5 130g
Xiaomi Mi2A 133g
Samsung Galaxy S3 133g
Google Nexus 4 139g
HTC One 143g

Al met al een redelijk zwaar toestel dus ondanks het relatief kleine scherm!
Voordeel is wel dat de batterij groot is, 2300 MAh, waar zelf grotere telefoos als de Galaxy S3 en de Nexus 4 maar 2100MAh hebben en de One Mini, One S en Galaxy S4 mini het moeten doen met 1800, 1650 en 1900. Combinatie van klein scherm en grote accu > Waarschijnlijk is de battery life ook geweldig!

Al met al een prachtig toestel, relatief klein, erg snel, relatief goede camera*, goede battery life (waarschijnlijk) met als enige "nadeel"het gewicht van van een 4,7" smartphone.

* relatief omdat Tweakers er bijvoorbeeld in was teleurgesteld, en ook andere sites zagen veel ruis in de foto's, en kleuren zijn bij Sony vaak wat aan de fletse kant. Zie bijvoorbeeld ook deze foto uit deze vergelijking:
http://i-cdn.phonearena.c...00-to-see-actual-size.jpg

EditL xiaomi Mi2s toegevoegd, dieis natuurlijk (voor Tweakers iig) de belangrijkste concurrent op dit moment!

[Reactie gewijzigd door thefal op 7 januari 2014 11:26]

vergeet niet dat de snapdragon 800 niet zo zuinig is..
en vergelijk de prijzen ook eens in plaats van alleen de specificaties en afmetingen ;)
Bron? Mijn ervaring is dat de Snapdragon 800 juist erg zuinig is (LG G2). Battery drain in standby is behoorlijk beperkt. Daarnaast hoeft de chip hier maar een 1280x720 scherm aan te sturen.
Klinkt als een toestel wat na 2 of zelfs 3 jaar nog steeds snel aan zal voelen.
Ik heb direct ook even gekeken, omdat Sony voor de scherm resolutie wel erg grote telefoons maakt. De Z is 5 inch maar zit tussen de s4 en de Note3 in. Maar deze compact is tenminste wel een stuk kleiner dan tenminste de huidige 5 inch.. al ben ik benieuwd hoe dat echt in de hand overkomt aangezien hij wel een stuk dikker is.
De behuizing mag dan wel wat groter zijn, hij kan wel tegen water/stof. Een hoesje is daarom iets minder noodzakelijk bij dit toestel.

Dit is een potentiele voor mij (nu nog met ubuntu/firefox os erop hoppaa).
Moet wel bij worden aangetekend en het scherm zal in de meeste gevallen effectief kleiner zal zijn de 4,3" door de onscreen knoppen.
als het er toe doet (filmpjes, spelletjes) heb je gewoon het volledige scherm, dus dat is echt geen probleem ofzo

[Reactie gewijzigd door Sinester op 7 januari 2014 12:31]

Geweldig, hier ga ik mijn z1 voor inruilen maar alleen nadat ik de accuduur heb gezien. Mijn z1 is gewoon te groot.
De Z1f (eigenlijk exact hetzelfde toestel) presteert beter dan de Z1 in battery life. Het kleinere scherm en ook de lagere resolutie werken hier natuurlijk aan mee.

'The battery drops from 3,000mAh to only 2,300mAh, but so far the Xperia’s Z1f is beating out the Z1 in battery life between charges.'

http://www.androidheadlin...-the-iphone-in-japan.html

Om het in perspectief te zetten, Nexus 5 en Xperia Z1 compact hebben beide een 2300mAH batterij. Zal me niks verbazen als je met deze telefoon 2 dagen + kan krijgen.

@amatoer: 720p is meer dan genoeg voor een 4.3 inch scherm. PPI is 342 volgens mij en dat is meer dan een mens kan zien. Ze noemen het zelf al een wonder dat ze een batterij van dat formaat erin hebben kunnen stoppen.

Als je mij vraagt of ik battery life of een overkill 1080p scherm wil dan is het antwoord vrij duidelijk: Battery life :)

[Reactie gewijzigd door Zinop op 7 januari 2014 02:43]

Sorry, maar waarvoor is 342 PPI voldoende? Retina van 300 zou volgens Apple voldoende moeten zijn voor een mobiel, naar 100% (gemiddelde!) zicht, maar laat ik 60% boven het gemiddelde zitten. In mijn geval ligt die grenswaarde rond de 480~500 PPI.
Ik ben het wel met je eens dat je als gebruiker moet nadenken tot hoe ver je moet gaan. Hoe meer pixels, des te minder accuduur.
512 ppi (wat de xperia z1 compact zal hebben met 1080p resolutie) is simpelweg complete overkill voor een telefoon. Mooi dat jij het verschil kunt zien op toestellen met z'n hoge dichtheid maar je bent waarschijnlijk een van de weinige. 720p is een logische resolutie voor z1 compact en een goede beslissing van sony.
Dat is helemaal niet vreemd wanneer je begrijpt hoe het werkt. De bril wordt gebruikt om abberaties van de lens te corrigeren.

Het zicht, zeg maar de resolutie van het oog, wordt bepaald door de hoeverlheid kegeltjes en staafjes in de retina. Plat gezegd de hoeveelheid megapixels van je oog.

Zelf draag ik ook een bril maar heb 150% zicht, dat betekend dat ik bij de opticien nog lettertjes kan lezen die kleiner zijn dan mensen met 100% zicht kunnen lezen, of ze nou een bril dragen of niet.
Aan iedereen die niet heeft opgelet in de lessen Biologie.

We nemen de pixeldichtheid waar met het Retina (netvlies). (Zoals Bilbo.Balings het al heeft uitgelegd met de kegeltjes en de staafjes in het oog). Een bril of lenzen wordt gebruikt om de Cornea (hoornvlies) te corrigeren.

Wie dus een bril moet dragen of lenzen draagt, die heeft dus een correctie nodig aan het Cornea en niet aan de Retina.

Extraatje voor de wetenschap freaks, De bandbreedte van het menselijk netvlies ligt rond de 8,75 megabit per seconde dus vanaf 400 ppi kunnen we geen onderscheid meer maken tussen pixels, of je nu een bril draagt, oogchirurgie hebt gehad of lenzen draagt of Superman bent.
Ik ben de link kwijt maar ik heb eens een wetenschappelijk artikel gelezen wat stelde dat 900 ppi de absolute supermangrens is. Daarnaast is het zo dat de scherpte in ons zichtveld maar in een heel klein deel van het blikveld zit. Vandaar dat ik 400 ppi niet zomaar aanneem als absoluut feit.
Je gaat altijd een even groot zichtveld hebben, of je nu staart naar je scherm of kijkt door een kamer. Alleen de diepte en de concentratie is anders.

Kijk maar eens recht voor je uit, doe 2 seconden later hetzelfde met je handen (of iets anders) rond je ogen. Je gaat inderdaad minder zien, maar dit is omdat je handen in het zichtveld bevinden en dat neem jijzelf misschien niet op, maar je ogen wel.
Wat ik bedoel is dat slechts een heel klein gedeelte (het cirkeltje recht voorruit) scherp is. (en dus "hi-res"). Kun jij de letters op een pak appelsap lezen wanneer je er net langskijkt? Het object zit nog ruim in je blikveld maar is onscherp.
Helemaal niet erg dat je dit meld. Ik draag inderdaad een bril, alleen is dit voornamelijk voor cilinder. 100 procent zicht is net zo iets als een IQ van honderd, is een statische norm. Iemand die rond de 65 is, en zijn ogen al wat achteruit gaan, zit vermoedelijk rond de 100 procent, en zal voor een mobiele telefoon een grensnut hebben bij een mobiele telefoon bij ongeveer 300 PPI, waar een ander dat heeft 400 tot 500.

Maar afgezien van de discussie of mijn ogen wel of niet goed zijn, denk ik dat Sony een hele goede keuze maakt, om een compacte high-end telefoon te leveren. Ik weet dat er géén Apples met peren vergeleken mogen worden, maar in het segment van de high-end compacte smartphones is weinig concurrentie, en daarom ben ik al blij dat deze telefoon er komt.
Tuurlijk is dat mogelijk. Ik heb met mijn lenzen in 140% zicht. Bril en lenzen zijn juist om het zicht weer naar gemiddeld persoon te brengen. Dus is het ook mogelijk om het naar bovengemiddeld te brengen.
Corrigeer me als ik het fout heb maar passen je ogen / hersenen dit niet automatisch aan na een verloop van tijd om een overvloed aan informatie te voorkomen?
Dit heeft meer te maken met de gigantische bezel dan met het 5'' scherm :)
Dimensions 144 x 74 x 8.5 mm

Nexus 5 (ook 5'') is veeel kleiner
Dimensions 137.9 x 69.2 x 8.6 mm

zelfs de LG G2 heeft met een groter scherm (5,2'') nog steeds een aanzienlijk compacter formaat
Dimensions 138.5 x 70.9 x 8.9 mm


Dat die Z1mini compact is, is ook relatief:
Dimensions 127 x 64.9 x 9.5 mm

tov een moto X met een 4,7'' is er Geen verschil
Dimensions 129.3 x 65.3 x 10.4 mm
En toch is de Z1 Compact niet veel groter dan de iphone 5S :
123.8 x 58.6 x 7.6 mm

Naast elkaar:
http://cdn.pocket-lint.co...sets/images/phpkg1lza.jpg
ja, dat vind ik ook. alleen jammer dat ze de resolutie niet hetzelfde hebben gelaten.
Je vergeet dat het scherm ook een stuk kleiner is, qua pixeldichtheid ga je dus nauwelijks achteruit :)


Ik wacht al sinds eind 2011 op een 4.3 inch telefoon topper. Alle telefoonfabrikanten hebben tot nu toe GROTER als de maatstaf gehouden voor HIGH END terwijl dat complete onzin is. Dit is wat mij betreft absoluut de ideale smartphone die net zo goed 3 jaar geleden al had mogen worden uitgebracht (met de chip van die tijd natuurlijk).

Ik ben ontzettend blij met mijn HTC One en ik doe niet mee met het idiote consumptietempo waarmee telefoons worden vervangen, hou deze One graag nog 3 jaar. Maar het was ook vooral een gebrek aan keuze, er bestond simpelweg geen kleiner model met vergelijkbare specs! Nu dus wel.

Wat mij betreft Product Van Het Jaar en de afgelopen 3 jr. Ja alleen al omdat het een klein model is met topspecs!
Je kunt ook overdrijven. Eind 2011 had je nog genoeg 4.3inch toppers, de s2 was bijvoorbeeld toen nog maar een half jaartje oud als je een Android wilde. WP en iOS waren ook niet veel groter in die tijd.

En volgens mij worden de meeste telefoons na 2 jaar vervangen wat ik niet idioot snel vind. Meeste mensen gaan niet al te zorgvuldig met hun telefoons om.

laten we maar eerst wachten op de reviews.
vanaf de galaxy nexus zijn alle high end android toestellen minimaal 4,65"

dat is waar Jazco2nd het over heeft.
ik wil ook geen groot toestel.
dat is de hoofdreden voor mij geweest om te kijken naar een iphone en ben dus inmiddels ook over gestapt.

dus ja er zijn kleinere toestellen met android uitgebracht sinds eind 2011
en nee dit zijn geen high end toestellen.
Je kunt beter zeggen sinds medio 2012.

Beetje flauw om telefoons na een half jaar al af te schrijven. Doen we ook niet bij de one en s4. Die zijn nu nog steeds highend ondanks dat we een dikke halfjaar verder zijn.

Maar ik begrijp jullie punt. Om eerlijk te zijn vind ik de s3 niet zo heel veel groter maar dat is persoonlijk.
Ik wil ze geen echte 'toppers' noemen, maar ik heb al een paar jaar plezier van mijn HTC Desire S die ook een mooi maatje kleiner was, en later is de HTC Desire X uitgekomen die ook niet al te groot was en wel goed presteerde. Hoewel ze niet ontzettend high-end waren, waren dat wel serieuze opties voor een complete telefoon met een wat kleiner scherm.

Maar ik snap het punt. Ben nu zelf ook aan vervanging toe en de keuze is erg matig als je echt op zoek bent naar een wat compactere telefoon. Je lijkt bijna niet te ontkomen aan de iPhone, die ik dus absoluut NIET wil, dus voor mij komt deze Sony heel mooi uit nu!

Ik koop zelf ook het liefst een losse telefoon die ik minimaal twee à drie jaar in gebruik heb. Ieder z'n ding, maar bij sommige mensen gaat het inderdaad wel heeeeel snel hoor...
S2 is een Samsung. Was dat 4.3 inch? Ik geloof je, maar dat is dan ook de enige geweest. Ik heb tot de S3 uitkwam Samsung toestellen erg lelijk gevonden en hun software ook. Verder ken ik geen enkel compact model. Er was geen keuze. Toestellen werden heel snel groter.
3 jaar geleden had ik totaal geen behoefte aan video afspelen, 3.7 inch wilde ik toen hebben. Dan kwam je uit bij de Desire S, top ding, geen topmodel, me vriendin had die al.

Fabrikanten hebben afgelopen jaren alleen maar groter uitgebracht zonder dat daar behoefte aan was van consumenten. Maar de verkoopcijfers bewezen dat consumenten het wilde, onzin natuurlijk, er waren geen kleinere topmodellen! Dit is daarom echt bijzonder wat Sony doet. Al vraag ik me af of de Z1 Compact ook echt compacter is want boven en onder zit nog een brede rand. Wil hem graag asap in mn hand houden.

HTC One elke avond weer in bed merk ik datie toch te groot is, en zwaar. Maar ik zou niet zo gauw een ander toestel willen (Als de One Mini zelfde design, bouwmaterialen en specs met 720p had was ik zo over).
Zoals gezegd je overdrijft een beetje want in 2011 waren er nog wel high-end telefoons met 4,3" scherm. En het is een vergissing je vast te bijten op schermgroottes en de globale grootte van het toestel niet in rekening te brengen. Sony's hebben sinds de Xperia Z vergeleken met de concurrentie vrij grote randen en je ziet ook al dat deze Z1 compact ook niet de smalste randen heeft. De afmetingen zijn vergelijkbaar met die van de Motorola Moto X, een 4,5" telefoon: http://www.gsmarena.com/c...Phone1=5753&idPhone2=5601

Maar goed die is hier niet te krijgen en qua hardware is deze Z1 Compact wel sneller. Mijn punt was meer dat 4,5/4,6" telefoons wel even groot kunnen zijn als deze "compact" en dat die echt niet veel kleiner is dan een Nexus 5/Galaxy S4/LG G2/... Het is de Xperia Z1 die gewoon gigantisch is.
Uuh, de Z1 Compact is niet veel groter dan de iPhone 5s met 4" scherm http://cdn.pocket-lint.co...sets/images/phpkg1lza.jpg
De accuduur van de Z1f (hier dus compact genoemd) schijnt -ondanks de kleinere accu- beter te zijn dan de Z1.
En voor degenen die over de lagere resolutie beginnen.
Lagere resolutie betekent niet gelijk dat het scherm slechter is, daarnaast lijkt 720p op een 4.3" me voldoende.
De Z1f en Z1 zijn naast elkaar gelegd en het scherm van de kleinere variant lijkt beter te scoren, vooral qua kijkhoeken.
Lijkt me een erg mooi dingetje... Volgens mijn bronnen is het toestel de eerste tijd exclusief leverbaar via T-mobile en dat is natuurlijk wel erg zonde. Maar pre-orders krijgen een MDR10RC-hoofdtelefoon en er wordt 'n kabeltje bijgeleverd, waarmee je content vanaf een BlackBerry of iPhone over kan zetten naar de Z1 Compact :)

Ben benieuwd :) Vind de klepjes niet echt top eerlijk gezegd, maar een magnetic charger is wel cool

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=IFJE7m5Ztag

[Reactie gewijzigd door CLB op 7 januari 2014 02:17]

De Xperia Z1 Compact is vanaf half februari verkrijgbaar en is per 13 januari online te bestellen bij T-Mobile als pre-order met gratis de Sony MDR-10RC headset. De adviesverkoopprijs is € 549,-.
Het is eindelijk een 'mini' High-end telefoon.. Qua specs gewoon volledig high-end, en dat mag eindelijk wel eens. Hoopte eigenlijk op een wat compacter toestel (qua totale maten) met een 4,3" scherm (zie de Xperia ZL die met een 5" scherm nagenoeg even groot is als bijv. de One S met een 4,3" scherm). Ik vind 5" gewoon te groot, maar de Xperia ZL zou bijv. net wel/niet kunnen voor mij.. het gaat niet zozeer om de schermgrootte (nou jah.. met 6.44" krijg je zelfs bezelloos niet een klein toestel), maar om de totale maten van het toestel. iig goed gedaan van Sony :)

De maten zijn 127x65mm, de dikte even buiten beschouwing gelaten..

[Reactie gewijzigd door GS88 op 7 januari 2014 10:49]

Het enige high-end is de Snapdragon 800, voor een 4,3" 720p scherm is dat redelijk overkill. Verder wel een mooi formaat inderdaad, ik ben benieuwd naar de benchmarks.
Maar het toestel is wel toekomstbestendig met de Snapdragon 800, voor allerlei toepassingen die je over 1,5 jaar ook met deze telefoon wil kunnen draaien.

Qua scherm is de resolutie wel prima, maar ben ik vooral benieuwd naar de kwaliteit. Daar schort het bij Sony nog wel eens aan.
Maar het toestel is wel toekomstbestendig met de Snapdragon 800, voor allerlei toepassingen die je over 1,5 jaar ook met deze telefoon wil kunnen draaien.
Ja, maar dat is bij vrijwel elke high-end het geval.
De N7000 gaat ook nog steeds prima mee, en de S2 is op zich geen traag toestel.

Het probleem ligt niet in de spec's, maar in de updates
Over 1,5 jaar is waarschijnlijk nét de laatste major update uitgekomen, en ondanks dat de hardware mee zou kunnen, "zegt" de nieuwe app "no-go, too slow" omdat er geen recentere firmware beschikbaar is.
Precies en dat moment komt waarschijnlijk later voor de Snapdragon 800 dan voor bijvoorbeeld de Snapdragon 600 die ook voldoende is om de resolutie van dit scherm aan te sturen. Daarom toch handig om de meer recente hardware te hebben.
Het enige high-end is de Snapdragon 800...
En de 2GB RAM, en de camera zijn dat niet? :? Vertel wat er nog meer high-end zou kunnen/moeten zijn?

Verder is 720p op 4.3" helemaal niet slecht. 342 ppi, is dacht ik toch net ietsjes hoger dan de iPhone 5s (326 ppi). En over de batterijduur valt gewoon nog niet veel zinnigs te zeggen behalve dan dat je de praktijktests nog zal moeten afwachten.

Met zelfs wifi-ac blijft het mij een raadsel wat je dan niet high-end hieraan vindt?

[Reactie gewijzigd door GS88 op 7 januari 2014 12:50]

Voor mij is het scherm het belangrijkste, 720p is niet slecht maar zeker geen high-end. Vergeet niet dat andere fabrikanten als Samsung binnenkort met uhd toestellen komen. Dat bedoelde ik ermee te zeggen. 2GB is idd niet verkeerd. ;)
extra resolutie heeft voornamelijk invloed op de leesbaarheid bij grotere schermen. de DPI is een betere indicatie van de kwaliteit van het scherm.
fullhd of uhd in een >4.5" scherm is simpelweg gezegd een "lange-p***s-specificatie". Zonder microscoop zie je het verschil in beeldkwaliteit toch niet. dan heb ik liever een goede prijs voor mijn toestel.
Bijna evenhoog als een oude Nokia 6310i, alleen wat breder dus :)
http://www.gsmarena.com/nokia_6310i-317.php
Echter, ik heb het even nagevraagd op Facebook bij Sony Mobile NL. En volgens hen komt het toestel ook in de 'gewone' retail beschikbaar, alleen qua webshops van providers dus alleen bij T-mobile.
CLB zal die wel gaan halen en androidworld artikel zal snel volgen ;) hopelijk ook een leuke review op de site van tweakers hehe
Zo'n fysiek shutterknop is wel ideaal zeg, mis een dergelijke knop op m'n S4.
Je kunt waarschijnlijk zo ook onderwater foto's maken met zijn fysieke knop.
Een capacitief scherm en water is altijd vragen om problemen.
Sony is goed bezig, als de prijs juist is. De S4 Mini zou zomaar geen bestaanrecht meer kunnen hebben. Hopelijk heeft Sony wat aan contrast gedaan bij onconventionele kijkhoeken.
De S4 Mini had met zijn lage resolutie al geen bestaansrecht ;)
De schermen van de Sony Xperia Z1f (Japanse versie van deze compact) laten zien dat het scherm wel weer een stuk beter is dan de vorige vlaggenschepen (wat ook zeker weten wel mag)
Aangezien er geruchten gaan dat Sony ook met Windows Phones gaat komen dit jaar verwacht ik dat deze body ook gebruikt gaat worden voor dergelijke toestellen. De fysieke cameraknop blijft waarschijnlijk verplicht bij WP8.1. Dit in tegenstelling tot de 3 hardware knoppen onderaan het scherm.

Omdat dit toestel op de Snapdragon 800 draait, net als de Nokia Lumia 1520, zal een 'port' van dit toestel naar Windows Phone door Sony relatief eenvoudig zijn.

We zullen het rond de zomer wel zien!
Onderwater fotograferen zou ik even mee uitkijken tot het uitvoerig getest is met de z1 mini. Er zijn verhalen over bijvoorbeeld xperia active, waarbij sony toegaf dat het indrukken van knoppen onderwater de waterdichtheid schaadt, en er dus water het toestel in kan :X
Anoniem: 547198
7 januari 2014 02:05
Eindelijk een telefoon met high end specs met 4.3 inch scherm. Daar zat ik nou op te wachten
4,3" zegt natuurlijk niet alles, de bezels zijn (helaas) wel redelijk aan de maat, dat blijft zonde.
Ik vind zelf iets grotere bezels aan de boven en onderkant niet erg, omdat de telefoon dan een een wat slankere vormfactor krijgt omdat ie langwerpiger is, hoe kleiner de bezels, hoe meer het een 'blok' ipv een 'bar' vorm wordt.

Ik heb nu de V die ook vrij grote bezels heeft maar omdat het scherm maar 4.3'' is past ie alsnog prima in je broekzak. Ook vind het het lekkerder vasthouden wanneer je met de duim de onderkant van je scherm wilt bedienen.

Het is dat de V me nog prima bevalt en snel zat is, anders zou ik deze zeker overwegen, mocht ik toch een nieuwe dan wordt het zeker deze.
Ieder z'n ding natuurlijk, maar ik vind m'n ZL geen blok :)
Dat is een must om plek te maken voor de sensor. Die is vrij groot in deze telefoon.
Ben benieuwd of het toestel ook simlock vrij te koop gaat zijn binnenkort. Nou ja, in België moet dat, dus zal wel goedkomen. ;) Maar ben heel erg benieuwd wat dan de goingprijs zal worden. Want met 549,- is 'ie duurder dan de Z1...

Dat wordt dus de pricewatch in de gaten houden!
Jup, hij wordt in het begin exclusief geleverd bij abonnementen van T-Mobile, maar hij zal ook los verkrijgbaar zijn.
Enig idee wanneer hij los verkrijgbaar gaat zijn in Nederland (of België, Duitsland, Engeland... ;))?
Da's €585,-... daarvoor zou ik ook wel pre-orders aannemen. ;)

Nee, dank je. Is een beetje te duur. :)
Bij Amazon in Duitsland is hij op preorder maar €499,-. De uiteindelijke winkelprijs zal nog wel wat lager liggen, wat ergens wel te verwachten is aangezien de Xperia Z1 zelf ook rond de 480 tot 500 euro is.
Zeer mooie telefoon, eindelijk een high-end telefoon op normaal formaat!! :)

Btw, is dit een rename van de Experia Z1-f? Want die zou ook nog ooit uitkomen, maar daar hoor je niks meer over. Dat zou namelijk ook een compacte high-end worden. :)
Kijk ook eens naar de Xiaomi m2s, met 4.3 scherm en snapdragon 600, maar wel dik de helft goedkoper!
Bij Tweakers veel over te lezen inmiddels.
Maar geen LTE in elk geval, dus valt voor mij af. Ik ga geen hoop geld uitgeven voor een telefoon waar ik niet een aantal jaren mee toe zou kunnen.
Geweldig, hij is eindelijk aangekondigd! Bijna 1 jaar na de introductie van de Xiaomi Mi2s zal deze nieuwe Sony te koop zijn! De prijs is vrij hoog, maar mensen die geen genoegen nemen met een grote telefoon zullen hier met smart op hebben gewacht.
Dat deze 4,3 telefoon zo'n 2cm hoger is andere telefoons met een 4,3" scherm, dat is denk ik prima te verklaren.

Hij is waterdicht!
van de waterdichtheid wordt hij niet 2cm langer hoor :)
het is gewoon een bepaalde montage / coating die zorgd dat het water/stof dicht is.

mij lijkt dat het door de 'extreme' specs komt dat het toestel gewoon geen ruimte meer had om nog eens 2cm kleiner te worden.
Eindelijk! Een fabrikant die snapt dat het niet altijd groter hoeft. 4,3" is groot genoeg en dan met een Snapdragon 800 erin, 720p scherm, super camera... Hier is een waardige tegenstander van het kleinere high end segment waar alleen de iPhone zich in bevond. Als HTC niet met een goed alternatief komt wordt dit mijn volgende telefoon. 4,7" is namelijk het uiterste, alles daarboven is te groot (naar mijn mening).
Sony heeft wel sinds de Z serie een mooi design, daar doe ik mijn denkbeeldige petje voor af. Alleen jammer van de grote bezels rondom het scherm, maar als daarin die grotere accu is opgenomen hoor je mij niet klagen.

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 7 januari 2014 08:29]

Nu nog 32Gb ipv 16 !
Er is een microslot SD kaart gleuf aanwezig, dus dan maakt de opslagruimte tussen 16 of 32 GB niet zoveel uit, die kun je dan zelf aanvullen. Eigenlijk een complete telefoon zonder echte gebreken - qua specs.
Uit de review van Arnoud is wel op te merken dat de schermkwaliteit van de nieuwe Experia's wat minder is met minder goede kijkhoeken. Ik ben juist van de HTC gewend om natuurlijke kleuren te zien onder wat voor hoek dan ook. Ik ben dan ook benieuwd naar de hands-on en/of review van dit snelheidsmonster.
De z1 compact heeft een IPS display en veel betere kijkhoeken.
Je kunt hier de vergelijking zien tussen de Z1 en de Z1F (exact hetzelfde als de compact).

http://www.xperiablog.net...-sibling-the-xperia-z1-f/
Prik je er toch 64Gb bij in, daar kun je nog wel even mee vooruit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee